2020-08-16 529 views
星期六,上到嚟冇咩人會睇環境好清靜,呢間coffee shop係兼賣女裝及飾物。環境佈置得唔錯,好休閑放鬆。今次叫咗兩杯咖啡:熱焦糖脆脆鮮奶咖啡及熱黑糖鮮奶咖啡一份小食-芝士墨西哥粟米片一件蛋糕-軟軟芋泥千層蛋糕一共$199。佢有筆尖拉花,佢沖好咗個拉花形,然後你畫上最後一筆建議叫熊仔形,感覺上你可以畫得比較多,因為朋友叫咗心形,佢只係好簡單打咗個圈就完左,唔過癮。而我,明明人哋係熊仔形,我就畫咗一隻豬出嚟。其實咖啡就不過不失,但份千層蛋糕就好驚喜,芋泥蓉厚同多,加忌廉都幾滑又唔會好甜,餅皮薄,好食。焗芝士粟米片,焗得燶左少少同有少少鹹,但配返咖啡係平衡返。店主係疫情要繼續努力,下次黎,我想坐地下窗邊位。影相一定好靚!
環境佈置得唔錯,好休閑放鬆。
今次叫咗兩杯咖啡:熱焦糖脆脆鮮奶咖啡及熱黑糖鮮奶咖啡
一份小食-芝士墨西哥粟米片
一件蛋糕-軟軟芋泥千層蛋糕
一共$199。
佢有筆尖拉花,佢沖好咗個拉花形,然後你畫上最後一筆

焗芝士粟米片,焗得燶左少少同有少少鹹,但配返咖啡係平衡返。
2020-08-15
$99 (Tea)
去了一間很有趣的cafe客人可以點了一杯咖啡後在上面試畫心心或者熊仔圖案位於工廠大廈的角落偷閒小天地整間店,每個角落都是打卡位芋泥千層蛋糕啖啖都是結實芋泥,真材實料而且甜度適中。烤芝士墨西哥粟米片芝士可以拉絲架,我認為這個脆片配咖啡都不錯下次可試下碟豆花伯爵茶千層糕,因為是藍色的❣️
去了一間很有趣的cafe
客人可以點了一杯咖啡後
在上面試畫心心或者熊仔圖案

位於工廠大廈的角落偷閒小天地
整間店,每個角落都是打卡位

芋泥千層蛋糕
啖啖都是結實芋泥,真材實料
而且甜度適中。

烤芝士墨西哥粟米片
芝士可以拉絲架,我認為這個脆片配咖啡都不錯

下次可試下碟豆花伯爵茶千層糕,因為是藍色的❣️
2020-08-15
$100 (Lunch)
講返依間位於工廠嘅樓上cafe先,環保舒服有乾花靚佈置岩哂港女打卡,飲品有朱古力咖啡,見凍朱勁吸引但熱飲先有得拉花,千層蛋糕外仲有all day breakfast,除咗同閨密黎high tea之外,見到好多人自己一個靜靜坐喺度睇書嘆咖啡幾chill!1️⃣每日蛋糕都唔同款甚至有機會冇千層蛋糕,建議預先打去問問2️⃣蛋糕有機會好快賣晒所以可以預先打去留3️⃣穩陣起見可以book定位.熱飲先有得自己拉花,可以選擇心形鏈、熊仔或連豬,只係好簡單用鐵針慢慢畫圖案,手殘都畫到,只係靚唔靚嘅咁解姐😌飲品+千層蛋糕 $97飲品$39-42 千層蛋糕$55👓法國玫瑰蛋糕都有成20層,但餅皮偏薄身,雖然冇刮痢感但食落整體質感比較cream狀,似食緊cream反而唔太食得出餅皮味。蛋糕明顯玫瑰味但唔會濃郁到好俗,不過甜左少少。評分:7/10👓軟軟芋泥20層當中有三大層係厚芋泥,芋頭味好重好多芋泥帶有芋粒口感幾好,但口感其實吾太似千層蛋糕而似普通芋泥蛋糕🤔評分:6.5/10👓熱黑糖鮮奶咖啡有微微黑糖味唔算太出,但其實味道似普通鮮奶咖啡,不過唔算好飲,其他精品咖啡店仲好飲🤣賣點真係純粹有得自己拉花。評分:6/10👓熱焦

飲品+千層蛋糕 $97
評分:6.5/10
👓熱黑糖鮮奶咖啡
評分:6/10
👓熱焦糖脆脆鮮奶咖啡
Ummm飲到好甜嘅味應該就係焦糖味掛🤔不過味道都係似普通鮮奶咖啡。
評分:6/10
2020-07-11 532 views
星期六十二點幾去到,見到佢關咗門以為有workshop舉辦冇開,見門口有個電話,打去問原來有開。本來以為好多人,點知我哋最先到,可以周圍影相📸️裡面嘅座位真係好少,得六枱,但每張枱枱,每個角落,都睇得出店舖好用心去佈置,所以真係坐邊都好好打卡👍🏻-嘢食選擇好少,主食得All Day Breakfast同焗薯Snacks得三款,甜品出名千層蛋糕🍰比較特別好玩嘅係「筆尖拉花」☕️先揀熱飲,然後揀自己想整嘅圖案(比相佢睇),Staff會拉咗個外型,跟著就自己用支筆尖畫返裡面嘅樣-薯角個黑松露醬夠味,想不停點😛焗薯份量都多,薯容撈均咗黑松露醬同蝦,黑松露味重,蝦份量都多同唔霉,芝士就冇咩芝士味,沙律菜好食唔草腥推介焗薯👍🏻咖啡幾好飲,有焦糖味但冇脆脆喺裡面——————整體來講,除咗嘢食少選擇外,味道都好好,環境更加非常正。建議大家可以預早打電話問有冇開,同早啲嚟打卡,坐第一二張相嘅位最岩影靚相📸️-更多食評請支持IG:namnam_happyshare
本來以為好多人,點知我哋最先到,可以周圍影相📸️
Snacks得三款,甜品出名千層蛋糕🍰
比較特別好玩嘅係「筆尖拉花」☕️
薯角個黑松露醬夠味,想不停點😛
推介焗薯👍🏻
咖啡幾好飲,有焦糖味但冇脆脆喺裡面
——————
整體來講,除咗嘢食少選擇外,味道都好好,環境更加非常正。
更多食評請支持IG:namnam_happyshare
黑松露薯角
黑松露蝦焗薯
熱焦糖脆脆鮮奶咖啡
2020-07-11
$100 (Lunch)
黑松露薯角
黑松露蝦焗薯
熱焦糖脆脆鮮奶咖啡
玫瑰千層蛋糕食落有驚喜,有淡淡玫瑰花味之餘,唔太甜,千層亦豐富了其口感,令人回味。另外,黑松露龍蝦薯蓉亦出色,軟滑既薯蓉入面加了蝦仁,口感十足,黑松露令味道更上一層樓,值得一試。咖啡仲可以俾你親自劃連豬,難道1粒星,手殘都唔怕,見到成品,咩壓力都無晒!唯一缺點係等位安排唔清晰,朋友打電問,職員話無位,但我當時有幾個朋友剛好在內食飯,告知有位,前來一試,開頭話無位,唔開門,之後我話係門口,2位,又突然有位,好奇怪..

小編之前喺IG見到有同伴分享喱個地方,睇相已經感覺好舒服!野食又吸引!就Bookmark左好想去♥️其實小編試過摸門釘一次,因為佢周末無冇得book位既,小編有日同中同喺星期六上去諗住食下野食下相啦,點知撞正個日有workshop,不對外開放💔😭但係好好彩,今次小編早一日打電話去問定伯唔伯開門之餘,去到仲要唔洗等位,有最後一張枱!仲要係打卡既Corner位📸 幸福🥰.#特濃朱古力 🍫 配 #DIY連豬拉花 🐷杯朱古力嘅味道呢就唔算特別,但係重點就一定係可以比自己嘗試下畫個連豬圖案啦🤩 唔知大家又覺得小編畫成點呢😜.#黑松露蝦芝士焗薯 🥔小編其實係好鍾意食番薯,薯仔,芋頭喱類型嘅食物,所以Menu上面有焗薯小編都好興奮!🤤 而佢其實係有唔同嘅味道嘅咁就要等Staff同你介紹翻,而今次呢個黑松露鮮蝦亦都係Staff推介我哋食嘅!😉 不過小編覺得黑松露嘅味道比較淡,而且佢蝦肉其實係Max埋左部份嘅薯仔再擺番落個薯仔入面然係焗既,份量唔算多,所以食落口嘅存在感就會相對比較低🙈.#All Day Breakfast 🍳大家睇相都見到呢份全日早餐呢就會比平時其他舖頭款式少d,基本都係有雞蛋腸仔茄汁豆

#特濃朱古力 🍫 配 #DIY連豬拉花 🐷

#黑松露蝦芝士焗薯 🥔

#All Day Breakfast 🍳
大家睇相都見到呢份全日早餐呢就會比平時其他舖頭款式少d,基本都係有雞蛋腸仔茄汁豆多士同埋薯角~😙 不過我覺得重點係佢佔咗成隻碟差唔多一半嘅沙律🥗 (焗薯嗰份都有㗎!) 味道好清新同開胃!小編同朋友仔就真係每人掃曬一份啦😋

#蝶豆花伯爵茶千層蛋糕 🍰
呢個千層蛋糕好好好好好好好味呀!其實呢小編就唔係食過好多次千層蛋糕,佢應該係第三件😆 但佢絕對係我最鍾意,覺得最好味嘅一件!🥳 佢嘅忌廉有好香嘅伯爵茶味,入口唔甜膩,正👍🏻 而小編就唔知蝶豆花係咩味,食落口有陣好似薰衣草嘅味道,唔知岩唔岩😂 絕之好味啦💯

🏆 「豬」味指數:7/10 不過加埋環境嘅話就好高分啦!😍
📌 溫馨提示:如果大家有時間可以平日去嘅話記得預約!如果要週末去嘅話就記得事前打電話問清楚啦😉 好好享受叉叉電🔋
2020-06-28 295 views
平日去嘅關係所以去果日冇人咁濟,裡面個環境好溝雅,都啱打卡,可以靜靜地坐。仲可以自己拉花畫圖案,揀咗畫連豬圖案,都幾好玩,玫瑰味蛋糕好讚,玫瑰味重。佢仲有賣文青衫同飾物)間cafe位置唔算難搵,喺屋邨附近。
2020-06-28 230 views
一間位於長沙灣工廠大廈既cafe 裝修好有特色💕 店內仲放售少量衣物同飾品 座位夠闊落 坐得舒適All Day Breakfast$98賣相好靚既All Day😍 沙律菜好新鮮🥗 薯角香脆🥔 多士鬆軟🍞 腸仔同茄汁豆都好食😋 半熟蛋整得好靚🍳 不過如果太餓去食會唔夠飽🤣.黑松露蝦烤芝士焗薯$78🧀🦐🥔淡淡黑松露香味混和蝦肉醬 面頭配上焦香既芝士 幾好食😋 仲有茄汁豆同新鮮沙律菜🥗髒髒肥仔朱古力$45🍫賣相好打卡able😍 飲落無睇落咁濃 同埋都幾細杯🤣.熱抹茶牛奶$42🍵落order個時有得揀圖案 黎到先知原來要自己畫😳 好有趣既experience 🤣 玩得又飲得 呢杯奶味偏濃.熱焦糖脆脆鮮奶咖啡$42☕️呢杯都有得自己畫圖案🤣 偏甜 咖啡味唔算濃.蝶豆花伯爵茶千層蛋糕$55🍰好靚😍 賣相好高級😍 伯爵茶味好濃😍 唔漏.軟軟芋泥千層蛋糕$55🍰賣相唔錯 芋泥都唔少 幾好食😋有加一 價錢唔算好平 不過用餐環境好舒適 好適合黎chill下💕 建議上黎前留意下佢有無開

All Day Breakfast$98

All  Day  Breakfast
黑松露蝦烤芝士焗薯
熱抹茶牛奶
2020-06-24 314 views
因為同女朋友係長沙灣經過,就望下附近有乜黃店食,見到依間係工廠大廈之中,以為仲係要用人手關閘門的(我覺得好有feel)。開門就見到滿滿的文青風的衣物賣,仲有好多唔同的精品,環境比我想像中更適合打卡,食物是輕食為主,所以款式唔算多,但各款蛋糕都好吸引,最重要係仲有得自己玩下拉花。因為鋪頭鋪頭岩岩開,我就上去所以沒有人,好似包場一樣,係各位置影相打卡,仲可以安靜地食下野傾下計。特濃朱古力/熱玫瑰鮮奶咖啡(連豬拉花)All day breakfast玫瑰千層蛋糕

特濃朱古力/熱玫瑰鮮奶咖啡
(連豬拉花)

All day breakfast

玫瑰千層蛋糕

📌 治癒羔羊~長沙灣一直都bookmark咗呢間文青cafe好耐😍喺長沙灣工廈都要花少少時間先搵到,位置有少少隱蔽,要按下門鈴才有店員應門😂環境清新舒適,亦有寄賣衣物飾品✨每一個角落嘅裝飾都好靚,周圍都係打卡位📷 店舖雖然唔算好大,但係好舒服同休閑🤩提提大家有每人最低消費同埋加一服務費‼️1️⃣ 髒髒肥仔朱古力 $45 (8/10)賣相真係一百分💯滿瀉的朱古力同可可粉給人視覺的衝擊😆本身以為朱古力味會好濃郁同好膩,但係覺得唔算太重口味,甜度適中🤤好好飲啊!2️⃣ 玫瑰花千層蛋糕 +飲品 $97 (7/10)呢款千層蛋糕同上面嗰款差唔多,餅皮好薄🤓我鍾意佢玫瑰味唔係好重,但係都會挑開晒啲玫瑰花瓣🌹影相都覺得佢好靚😍3️⃣熱薄荷朱古力 (6/10)見到有筆尖拉花workshop可以自己揀圖案畫,幾有創意🤣呢杯揀咗連豬圖案,店員好親切咁教我哋點樣畫☺️其實都唔係特別難,照住個圖案畫就得,朋友都畫得幾靚🤪但係薄荷朱古力味道就冇乜特別,好普通🤨4️⃣碟豆花伯爵茶千層蛋糕+飲品 $97 (8/10)完全沒expect到千層蛋糕會做得咁好,我勁鍾意😋碟豆花嘅顏色令到成件蛋糕變到好靚,完全唔捨得食呀😭伯爵茶味都幾濃烈,口
📌 治癒羔羊~長沙灣

1️⃣ 髒髒肥仔朱古力 $45 (8/10)

2️⃣ 玫瑰花千層蛋糕 +飲品 $97 (7/10)

3️⃣熱薄荷朱古力 (6/10)

4️⃣碟豆花伯爵茶千層蛋糕+飲品 $97 (8/10)
完全沒expect到千層蛋糕會做得咁好,我勁鍾意😋碟豆花嘅顏色令到成件蛋糕變到好靚,完全唔捨得食呀😭伯爵茶味都幾濃烈,口感軟滑👍🏻甜到剛剛好!

5️⃣熱牛奶咖啡 (7/10)
呢款熱飲揀咗熊仔拉花圖案🐻適合少女心嘅朋友仔試吓☕️味道方面都係好普通,奶泡唔夠細滑🤔不過勝在筆尖拉花有特色!

💡總括而言,呢間cafe真係好適合同朋友過嚟hea足一個下晝,環境真係好舒服🥰仲要係黃店💛千層蛋糕幾高質,但飲品味道相對普通🧐筆尖拉花幾得意,值得一試‼️

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整體味道😋: 7/10
性價比💵: 7/10
回頭率😍: 8/10
環境服務🥂: 9/10
推薦指數👍🏻: 8/10
🍴: 治癒羔羊
📍: 長沙灣福榮街344-348號昌發工廠大廈D座9樓8室
🔍: 12:00-19:00 (Mon-Sun)
2020-05-30 704 views
位於工廈舒適的一角,環境好靚嘅打卡cafe😍📸 可以話全店都係打卡位😍 環境又舒服、清靜,最適合同姊妹朋友聚會,或者男朋友帶埋女朋友過嚟影返張靚相😏-🔍 玫瑰花千層蛋糕🍰 $55高質😍 細細件好可愛🥰 每層都夠薄,cream亦好creamy😋 玫瑰味唔多,係淡淡清新嘅感覺🥰 -🔍 髒髒肥仔朱古力 🍫 $45打卡一流!絕對igable 📸 睇落極邪惡嘅朱古力,但覺得味道較淡,份量較少,唔怕太heavy(比起外表)-📍 長沙灣福榮街344-348號昌發工廠大廈D座9樓8室
🔍 玫瑰花千層蛋糕🍰 $55
🔍 髒髒肥仔朱古力 🍫 $45
📍 長沙灣福榮街344-348號昌發工廠大廈D座9樓8室
2020-05-26 635 views
繼續撐黃店💛🔥呢間工廈cafe幾大幾舒服超文青😌可以話每個角落都係一個打卡點☺️佈置得好有心機有好多乾花好治癒🥰仲有好多野寄賣, 首飾韓國衫咖啡都有😙可以等野食黎嘅時候望下👍🏻. 髒髒肥仔朱古力🍫 . $45非常igable😍😍😍滿瀉朱古力同好多可可粉, 仲有幾塊oreo😛可惜太細杯幾啖飲完, 而且有d口感有d稀, cp值唔高但打卡正👍🏻. 熱焦糖脆脆鮮奶咖啡☕️ . $42見到個menu好靚以為係拉花教學info同揀拉花圖案, 於是揀左連豬🐷點知黎到俾左隻熊仔頭我😂原來要自己畫返隻連豬出黎😱😱😂😂店員好細心口頭教左一次畫左一筆, 就自己動手😂唔好講笑我都有d藝術天份🤓拿我覺得我畫得幾好架你地話呢🤪 講返杯咖啡都幾甜有焦糖味但都係有少少稀. 熱抹茶牛奶🍵 . $42@food_shiba作品👏🏻👏🏻👏🏻留意返抹茶嘅拉花會快d化開變左發水連豬咁😹佢個杯就奶味重過抹茶, 焦糖好飲d. All day breakfast 🍳 . $98好豐富嘅all day!!賣相好靚😍個蛋整得好靚半熟🥳烤腸同薯角好惹味😋多士幾脆不過牛油味淡左d, 有大量沙律🥗茄汁豆好甜幾好食😋. 黑松露蝦烤芝士焗薯🥔 . $
繼續撐黃店💛🔥

. 髒髒肥仔朱古力🍫 . $45

. 熱焦糖脆脆鮮奶咖啡☕️ . $42

. 熱抹茶牛奶🍵 . $42

. All day breakfast 🍳 . $98

. 黑松露蝦烤芝士焗薯🥔 . $78
好少見呢個味嘅焗薯😂黑松露同薯蓉混合左所以超重黑松露味😋入面混合埋蝦肉絲😂覺得會一隻隻係面吸引d😊芝士都好食但係焗完硬左少少咁, 面頭淋會好食d😙又係超多沙律同茄汁豆🥗

. 蝶豆花伯爵茶千層蛋糕🍰 . $55
推介!!! 蝶豆花本身無乜味但特有顏色搭夠💙earl grey味超重好正!! Crepe做得幾薄拍得住lady x😙

. 軟軟芋泥千層蛋糕🍠 . $55
一層層芋泥蓉好食😋上面有d珍珠好靚😍個味我會覺得earl grey突出d☺️

成個dining experience好正👍🏻好食又好玩😛真心好治癒😌香港人畫隻連豬充下電繼續加油💪🏻💛

留意返開門時間同入去大力d敲門㩒鐘😂唔知可能staff唔夠我地係門口企左陣😹

推介: 🌟🌟🌟🌟+0.5🌟(最高5星)
五月之星🌟朋友生日,疫情影響人少少慶祝,所以就買咗幾件單件蛋糕🍰砌埋一齊,同佢慶生!啲千層蛋糕 crepe cake 🍰好好食,最好係唔會太甜/ 死甜,感覺上比較健康!個人最鍾意玫瑰花蛋糕同紫芋蛋糕,尤其是啲玫瑰味好出,女仔一見到就心心眼😍!另外,蝶豆花伯爵茶蛋糕隻天然藍色靚到呢,同埋玫瑰花都係非常之打卡able!上去cafe 自取時見到環境好舒適,文青style,麻雀雖小 五臟俱全!店鋪唔算好大,不過都坐得舒服。啲客人都好有質素。希望之後可以得閒有機會黎嘆個下午茶!Relax下!仲有好多文青小物、靚衫、accesories 售賣。 同埋啲店員姐姐又靚女,服務態度又好!良心小店💛💛💛大力推薦!

TakeAway
  • 玫瑰花千層蛋糕
Hidden on the top floor of an industrial building, Healing, Go Yard serves delicious homemade desserts with a very instagrammable environment, which aims to help you relax and rewind, hence healing your soul.This crepe cake was absolutely amazing!!! The cake had a strong oolong tea aroma, and the rock salt milk cap top made it tasted like a bubble milk tea drink, but a solid cake version. Crepe cakes are usually quite heavy because of all the cream, yet, this one was quite delightful. Definitely

This crepe cake was absolutely amazing!!! The cake had a strong oolong tea aroma, and the rock salt milk cap top made it tasted like a bubble milk tea drink, but a solid cake version. Crepe cakes are usually quite heavy because of all the cream, yet, this one was quite delightful. Definitely healing for sure!
2020-05-07
Type of Meal
Tea
2020-05-11 549 views
位於長沙灣工廈既治癒羔羊 空間感十足 以白色木色為主調 環境愜意舒適 仲有好多打卡位⁣⁣⁣⁣⁣⁣CAFE最特別既地方 莫過於可以自己嘗試筆尖拉花⁣⁣⁣話說嗰日去到門口以為佢無開 之後打左個電話比佢 佢就開門比我地 所以大家一去到見到佢鎖左門 唔好以為係摸門釘 打左個電話先🌟蛋糕 𝕩 飲品 $97⁣⁣⁣⁣⁣⁣▪️軟軟芋泥千層蛋糕⁣千層蛋糕本身做得唔錯 餅皮夠薄 忌廉幼滑 可惜芋泥係敗筆 芋泥偏硬 呈類粒狀 味道偏淡 感覺上綿密幼滑的芋泥跟千層蛋糕會比較合襯 呢個芋泥就有小小格格不入⁣▪️碟豆花伯爵茶千層蛋糕⁣⁣千層蛋糕驟眼望已經好唔錯 餅皮夠薄 忌廉均勻 入口層次感分明 忌廉幼滑 伯爵茶味突岀 但茶控表示可以更濃郁 整體甜度恰到好處⁣⁣⁣⁣⁣⁣▪️熱焦糖脆脆鮮奶咖啡⁣⁣⁣可以自己拉花呢個體驗真係唔錯 咖啡奶味偏重 咖啡味就無咁突岀⁣⁣⁣⁣⁣▪️髒髒肥仔朱古力⁣朱古力完全係滿瀉狀態 打卡一流 可惜味道比較似平時自己用粉既沖既朱古力 甜度較高 側邊有oreo 真係可以舔一舔浸一浸⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣整體而言 環境闊落 好多打卡位 伯爵千層蛋糕味道唔錯 飲品較為遜色
CAFE最特別既地方 莫過於可以自己嘗試筆尖拉花

熱焦糖脆脆鮮奶咖啡⁣⁣⁣

⁣⁣

▪️髒髒肥仔朱古力⁣

⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣

整體而言 環境闊落 好多打卡位 伯爵千層蛋糕味道唔錯 飲品較為遜色 但筆尖拉花體驗值得一試 好岩同朋友hea返一個晏晝⁣⁣!值得ENCORE!⁣