Restaurant: Heartful Veggie (East Point City)
Info:

2021-08-08 832 views
偶然素一素。從心素食朋友食素,所以經常會周圍揾啲素食餐廳同佢哋去試😌 呢間餐廳走新派素食路線,非常適合一家大細食😆叫咗幾樣菜式,味道都相當唔錯,連賣相都有驚喜😃 特別推介個猴頭菇煲,新鮮猴頭菇好大粒,非常juicy, 個湯非常鮮甜,大推👍👍如果有素友,不妨推薦俾佢哋呀☺️☺️
偶然素一素。從心素食

如果有素友,不妨推薦俾佢哋呀☺️☺️
我推介咁多好餐廳係時候真係寫下負評啦🤬🤬我都係到忍無可忍嘅地埗先咁大家唔好怪我😣跟完拍攝,好攰,諗住食餐好其實上網search個餐牌嘅時候係好高興架啲素菜菜式都好似幾新穎咁又有煲仔飯又有雞絲翅點知啲味道令人失望到一個點服務更加可以話係零😰😨😰😨Openrice見啦!☠佢啲前菜均以炸物為主只可以話成餐飯除咗個炸物之外全部都唔合格😠😠😠炸紫番薯夠脆夠熱嘅基本上好難唔好食而炸芋絲加塊素肉喺面都係比較特別屬喺出面比較少有嘅款式由湯品開始就係災難所謂嘅酸辣湯唔酸唔辣但咸到傻👎👎👎👎個雲吞啲皮厚到死飲2啖放返喺枱面另外雞絲翅…唉點解同酸辣湯差唔多味嘅?入面仲要係無咩料架😅搵到條竹笙算好嘢架啦主菜更加係不堪入目嘩!個煲仔飯…完全唔熱嘅?更唔好期望有咩飯焦成個飯基本上靠豉油先有味其他嘢都無味😣另外個滷牛展米線食唔到有滷嘅感覺🤣🤣🤣咪又係白煮素肉幾塊…份量多嘅但唔好食無用覺得佢係菜還菜米線還米線湯還湯素肉還素肉全部味道都合唔埋一齊非常唔夾😭😭😭😭啲姐姐態度勁差😔💦我同朋友食飯傾耐咗人哋就嚟收店一唔小心唔記得睇時間職員係唔會善意提醒一句就duck埋嚟:「你唔好掛住講啦!」我心諗咩事?😅😅😅😅佢再話我:「快

我推介咁多好餐廳
係時候真係寫下負評啦🤬🤬
我都係到忍無可忍嘅地埗先咁
大家唔好怪我😣

跟完拍攝,好攰,諗住食餐好
其實上網search個餐牌嘅時候係好高興架

但咸到傻👎👎👎👎
個雲吞啲皮厚到死
飲2啖放返喺枱面

另外雞絲翅…唉
點解同酸辣湯差唔多味嘅?
入面仲要係無咩料架😅
搵到條竹笙算好嘢架啦

主菜更加係不堪入目
嘩!個煲仔飯…完全唔熱嘅?
更唔好期望有咩飯焦
成個飯基本上靠豉油先有味
其他嘢都無味😣

另外個滷牛展米線食唔到有滷嘅感覺🤣🤣🤣
咪又係白煮素肉幾塊…
份量多嘅

人哋就嚟收店
一唔小心唔記得睇時間
職員係唔會善意提醒
一句就duck埋嚟:
「你唔好掛住講啦!」
我心諗咩事?😅😅😅😅
佢再話我:「快啲食啦你,你唔走我哋都要走啦!」

好話你阻住佢收工咁
之後就一堆職員叉曬眼企喺你後面啤行你🙄🙄🙄🙄
咁有禮貌真係第一次見

上網查返新聞
原來早輪有人食物中毒
咁大家知道咩料啦!😌

2021-07-15 574 views
近來好多朋友轉食素,趕趕潮流、換換口味,今次來到東港城新開嘅從心素食,仲要做埋孝順女,帶媽媽同奶奶一齊趕潮流!餐牌上有咖喱牛腩、當紅炸子雞雞、有魚、有紅燒獅子頭豬、仲有三文魚壽司、賣相神似,是新派的素菜館。今次點了碗仔翅、酸辣湯、粟米豆腐湯、菠蘿咕嚕肉,麻婆豆腐,金菇牛肉卷、片皮鴨拼叉燒,另附夾餅,色香美味,份量充足、當然素菜味道不會太濃,亦不會太辣、但對於老人家而言,應該更加健康!最後更有香滑芝麻糊送上!

2021-07-07 614 views
近期熱門之選。將軍澳及西貢區一向都係素食沙漠。好開心近來多了素食餐廳在此區出現。在西貢返工嘅我,放工後約朋友食飯,快靚正就係過嚟將軍澳啦 😊6點40分就到咗餐廳,平日晚飯唔使等位,仲可以任選位置,超正!🤣一時貪心,點選了二人套餐,份量足,味道好,飽到呢 🤣🤣🤣先來兩盅鮑魚榆耳雞絲翅,材料十足,在我來講,味道比較咸,個芡比較濃稠。朋友當然話好好味😋,真翅一樣 然後係籠仔蒸田園餃子,材料豐富厚實,略嫌餃子皮乾身及厚面皮了,黐住筷子🥢,於是加了冬蔭功湯一起吃,咁就唔同曬,濕潤有咬勁冬蔭功野菌魚腐雜菜煲,朋友喜愛冬蔭功湯,這個湯非常濃烈,番茄又多,菜又多,魚腐嘅質感同口感極像真,朋友話有驚喜我最愛猴頭菇,點了荷香杞子黑白木耳蒸猴頭菇,沒想到竟然會埋個芡係面,十分惹味,就係過濃了。一心諗住清淡嘅,有點訝異。依然係十分喜愛。吃完再減肥啦最後,仲有西米綠豆沙糖水送添,甜度適中,起沙之餘又有豆渣,好有滿足感 兩個人又食又傾,直至打烊比人趕 奉勸一句,如果想靜靜地傾偈,要揀門口附近位置。今次坐窗口位,回音噪音滋擾,搞到我哋兩個差唔多要咬耳仔先聽到 🤣🤣🤣

一時貪心,點選了二人套餐,份量足,味道好,飽到呢 🤣🤣🤣

兩個人又食又傾,直至打烊比人趕

鮑魚榆耳雞絲翅
蘢仔蒸田園餃高
荷香杞子黑白木耳蒸猴頭菇
冬蔭功野菌魚腐雜菜煲
2021-07-06
$170 (Dinner)
鮑魚榆耳雞絲翅
蘢仔蒸田園餃高
荷香杞子黑白木耳蒸猴頭菇
冬蔭功野菌魚腐雜菜煲
2021-04-11 2053 views
今次再幫襯,點了二人餐加自選菜式,二人餐包括三文魚鮑魚刺身,竹笙素翅,喇沙湯野菌雜菜煲,松茸湯舞茸菇肉碎泡飯,鰻魚玉子燒,越式牛油果芒果米子卷,西檸雞排,黑松露白汁意粉黑松露白汁意粉,西檸雞排全力推介之選😃

黑松露白汁意粉,西檸雞排全力推介之選😃
2021-04-05 694 views
最近食得煎炸野太多,熱氣到極點,腸胃飽飽濟濟,沒有胃口再食,朋友介紹不如試新派素食-從心,坐低打開餐牌花多眼亂,有小食,炒粉麵,素壽司等等,有選擇困難症之下,最後點四款素食越食牛油和芒果米紙卷-感覺非常清新有芒果有大量蔬菜香煎田園餃子-同普通餃子差不多芝麻香橙骨-味道好像西檸雞還有四片橙,可以做飯後水果加州卷-新派素食壽司

越食牛油和芒果米紙卷-感覺非常清新有芒果有大量蔬菜

香煎田園餃子-同普通餃子差不多

芝麻香橙骨-味道好像西檸雞還有四片橙,可以做飯後水果

加州卷-新派素食壽司
越食牛油和芒果米紙卷
香煎田園餃子
芝麻香橙骨
加州卷
2021-04-04
$150 (Dinner)
越食牛油和芒果米紙卷
香煎田園餃子
芝麻香橙骨
加州卷
所謂「世事如棋,每局都撲朔迷離」,邊估到素食沙漠將軍澳無耐之前先開左間聰嫂(坑口),咁快又有多個「二嫂」加入素食江湖先得架~雖然一夫多妻制一早冇左好耐,不過多個阿嫂即係多啲野食,你話幾盞!重要呢位阿嫂係講心架添! 無錯!今次要掃既對象就係從心素食喇!wow~從心呀師主!講得妙,食素只係口裡素,心唔素,不足矣~就等我地黎睇下呢間野又有幾從心先! 不過!我地先放低獸性既食慾,睇睇個殼先。整體風格清簡,店內唔算好大,座位數都算夠,最緊要係唔會好迫。最入位置係直身大玻璃,可以邊食邊望下出面冇咩野既景,日間黎食應該可以吸收埋太陽既維他命D。 雖然個殼冇咩好品嚐,不過外表既野冇問題,最緊要內在美嘛!素人A:「點攪呀,menu多野冇問題呀,樣樣想食先煩呀!」素人B:「為左寫report你可以去到幾盡?不如我地叫哂中西日佢啦!」就係咁,係食慾同理性之間既鴻溝中,做左6個決定~先進場既有日方代表佳麗!香芒魚生壽司雖然明知啲所謂魚生會用蒟蒻做,不過唔知係咪因為切到細細粒既關係,竟然真係好似(口感)!加埋芒果更加好味,而且塊紫菜都係脆既,証明新鮮!黃金雜菜天婦羅先睇下雜菜有乜雜菜先~目/口測下有三色椒、南瓜
雖然一夫多妻制一早冇左好耐,不過多個阿嫂即係多啲野食,你話幾盞!重要呢位阿嫂係講架添!

無錯!今次要掃既對象就係從心素食喇!
就等我地黎睇下呢間野又有幾從心先!

不過!我地先放低獸性既食慾,睇睇個殼先。
整體風格清簡,店內唔算好大,座位數都算夠,最緊要係唔會好迫

雖然個殼冇咩好品嚐,不過外表既野冇問題,最緊要內在美嘛!
素人A:「點攪呀,menu多野冇問題呀,樣樣想食先煩呀!」

就係咁,係食慾同理性之間既鴻溝中,做左6個決定~
先進場既有日方代表佳麗!
香芒魚生壽司
香芒魚生壽司
加埋芒果更加好味,而且塊紫菜都係脆既,証明新鮮!

黃金雜菜天婦羅
先睇下雜菜有乜雜菜先~
目/口測下有三色椒、南瓜、紫暮、青豆
炸得鬆軟唔油膩。重有兩款醬:天婦羅醬油同芥辣汁。講真食天婦羅真係未試過點芥辣喎!夾唔夾就見人見智喇~

OK~然後就到西方佳麗進場!
忌廉牛油果吞拿魚意粉
作為一間本身應該係中式既餐廳,呢個意粉真係算好唔錯。
忌廉汁應該真係忌廉,蛋奶素既朋友仔要留意喇~
要提一提吞拿魚當然唔係用真吞拿魚,但真係搵唔到係邊,係得個底到有少少疑似既碎碎,
不過就唔影響個味道既,OK呀~

蘆筍金湯蟹皇翅
蘆筍金湯蟹皇翅
唔知係咪見識少。話說食食下個staff走埋黎問我地有冇叫酥皮湯,
「酥皮湯?」係就係有叫湯,不過我地個湯個名點睇都冇酥皮兩個字喎,而且應該係中湯黎!
一問之下原來真係我地叫果個!所謂活到老。學到老,師主你參透未?
突然有酥皮食可算係bonus,基本上完全可以當西式酥皮湯咁飲,雖然係蟹,但更似龍蝦湯,GOOD!

好喇~最後終於到我地祖國既佳麗出埸!
荷塘海皇豆腐
不愧係做開中式既餐廳,呢味送飯一流。
清,非常清,但又不失豆腐香味,更似蒸蛋。
就咁睇好似用三色豆hea人,不過其實係栗米、蕃茄同芥蘭切粒,再加上蒟蒻蝦肉。
(由於真係幾淡口,所以鍾意濃味既朋友仔要留意喇)

鮮果蝴蝶骨
其實呢味個名幾奇怪又唔夾,鮮果同蝴蝶,蝴蝶又要有骨?
不過食落就知個意境架喇,師主!
其實係一味類似咕嚕肉(猴頭菇)既餸,兩邊唔同醬料咪蝴蝶果兩隻翼囉~
「哦~~~~~」
左翼係芒果肉配沙律醬,右翼係橙肉配橙味甜酸汁。好明顯,右翼完勝!

後記:
唔洗坐飛機。一次過見哂中西日6位佳麗,真係口福無邊
不過其實從心唔係第一次食,呢間好似比新蒲崗果間好食,服務亦中規中矩。
而且週末7點幾都完全唔洗排隊可以直搗黃龍。

好期待TKO區繼續有三嫂四嫂啊!
2021-03-20
$130 (Dinner)