2022-06-26 102 views
估唔到第一次寫食評就係俾負評。明白週末多人需時,但完全冇照顧/留意到個顧客真係令人好不高興。我點左凍朱古力同個意粉。杯朱古力,完全冇朱古力味,得淡奶味,同侍應講問佢可唔可以加返少少糖都好,佢好好話沖過杯俾我。然後等左15分鐘舉手冇人理,侍應們喺晒廚房,20分鐘都冇人理下,以為人多需時;等左半個鐘!我忍唔住拎張單行過收銀處問,原來漏咗單。然後佢仲問我可唔可以等多10分鐘,lunchtime都就過點等,我都係去買包食。完

我點左凍朱古力同個意粉。

2022-06-15 121 views
呢間cafe 開左一段時間,經過成日都full,今日經過有位就同媽咪試下。屬於小店型式,走簡約工業風,黎依度要當係享受一下慢活😌😌首先揀左蒜香西班牙辣椒羅勒葉配安格斯牛柳粒意粉,個名勁長... 如果係好濃味的話係幾好既,但牛柳有點過熟同太chewy😅另外就揀左煙三文魚牛油果panini,我比較鍾意呢嗰,包焗得香脆,香草味唔錯,加左少少cheese,成個幾balance。加埋沙律有柚子汁,整體好fresh😋最後咖啡試左latte,不過不失。亦都可能係嗰意粉太濃味,飲勁水都清唔晒,影響左杯咖啡🤔P.S 鋪頭店員都幾好既,但真係要有啲耐性等...
屬於小店型式,走簡約工業風,黎依度要當係享受一下慢活😌😌
如果係好濃味的話係幾好既,但牛柳有點過熟同太chewy😅
蒜香西班牙辣椒羅勒葉配安格斯牛柳粒意粉

煙三文魚牛油果panini

Oat Milk Latte

P.S 鋪頭店員都幾好既,但真係要有啲耐性等...
2022-04-27
2022-05-18 138 views
放假想chill下元朗最近都開左唔少Cafe早幾日放假就揀左呢間海圖員工示意後入座睇一睇Menu後就自己行去收銀處落order/Order時叫了一份西西里海鮮虎蝦意粉一份慢煮雞早餐一杯Matcha Latte (假日要正價散叫)職員問一問廚房有冇雞肉 確認有之後 就幫我落單等左大約35分鐘 連野飲都未有/唯有詢問職員 可唔可以整杯野飲嚟先?職員冇回應 只係自己去沖 沖完就咁擺低/又等左5分鐘左右職員走嚟話唔夠雞肉 介唔介意俾腸仔?(我order時你明明確認夠貨先幫我落單)友人決定轉另外一份 班尼迪蛋早餐/又等左10分鐘 海鮮虎蝦意粉終於到但坐左咁耐 一直都冇俾餐具以為俾食物時會補番 點知都係冇/唔緊要 食野見好多人讚個意粉好味點知一食落去 隻虎蝦冇彈性 煮得過老個西西里汁感覺好普通 酸酸地夠開胃咁至於海鮮…..我搵左好耐終於搵到所謂嘅海鮮係墨魚仔嘅碎…..然後就沒有然後…價值$98/坦白講 佢食物味道冇乜問題但唔值呢個價錢所謂海鮮 得少少墨魚仔碎 會唔會搵笨左啲?/老實講 元朗最近好多同類cafe呢間我唔會再幫襯 價錢同尖沙咀一樣等候時間又耐0招待最重要係 職員由頭到尾都冇講過一句 「
放假想chill下
元朗最近都開左唔少Cafe
早幾日放假就揀左呢間海圖
員工示意後入座
睇一睇Menu後就自己行去收銀處落order
Order時叫了
一份西西里海鮮虎蝦意粉
一份慢煮雞早餐
一杯Matcha Latte (假日要正價散叫)
職員問一問廚房有冇雞肉 確認有之後 就幫我落單
等左大約35分鐘 連野飲都未有
唯有詢問職員 可唔可以整杯野飲嚟先?
職員冇回應 只係自己去沖 沖完就咁擺低
又等左5分鐘左右
職員走嚟話唔夠雞肉 介唔介意俾腸仔?
(我order時你明明確認夠貨先幫我落單)
友人決定轉另外一份 班尼迪蛋早餐
見好多人讚個意粉好味
點知一食落去 隻虎蝦冇彈性 煮得過老
個西西里汁感覺好普通 酸酸地夠開胃咁
至於海鮮…..我搵左好耐
終於搵到所謂嘅海鮮係墨魚仔嘅碎…..
然後就沒有然後…價值$98
坦白講 佢食物味道冇乜問題
但唔值呢個價錢
所謂海鮮 得少少墨魚仔碎 會唔會搵笨左啲?
西西里汁海鮮意粉

老實講 元朗最近好多同類cafe
呢間我唔會再幫襯 價錢同尖沙咀一樣
等候時間又耐
0招待
最重要係 職員由頭到尾都冇講過一句
「唔好意思」之類嘅說話
好似老奉咁嘅態度
可能我呢次係個別例子啦 但職員咁唔旨在嘅態度 我都冇打算再幫襯 可能少我一個客唔少
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
2022-05-05 116 views
中午時段食brunch,唔駛等直接有位坐低。店舖簡潔裝潢,簡約舒服。1. All day breakfast - 材料種類算豐富,藜麥沙律酸酸甜甜開胃清新。牛角包略欠鬆軟。日本香草香腸味道不錯。炒蛋煮得剛剛好 軟身香滑。煙三文魚不太咸腥。整體賣相不錯,味道不錯而分量亦十足。 少啲油同埋乾身少少會更好。2. Green Tea Latte - 飲落有濃濃綠茶香味但略為甜。建議不嗜甜者落單時講明要少甜或走甜。3. Mocha Cappuccino - 綿密泡泡迴盪力十足😆咖啡豆味道唔算突出,但喜歡濃厚泡沫咖啡愛好者必試!溫馨提示:醫護人員有八折優惠

All  day  breakfast

Green  tea  latte

溫馨提示:醫護人員有八折優惠

2022-05-02
Green  tea  latte
呢間餐廳已經喺屯門分店幫襯過好多次搬咗過嚟元朗之後發現原來都有新分店嘢食種類都多咗好多當然最緊要就係Petfriendly啦🥰平時放假都會搵地方可以帶埋狗仔一齊去食個lunch~食物同埋質素依舊都好好👍🏼嘢食都好大份😛店員姐姐都好友善咁同我哋傾偈添😚不過最開心 嘅就係outdoor嗰度一齊坐 有其他狗仔會一齊玩🤣同埋最鍾意餐廳就係坐耐少少又唔會要急住走可以慢慢飲杯咖啡睇吓書因為而家實在好難搵一啲寧靜嘅咖啡店chill下啦😭
呢間餐廳已經喺屯門分店幫襯過好多次
搬咗過嚟元朗之後發現原來都有新分店
嘢食種類都多咗好多
當然最緊要就係Petfriendly啦🥰
平時放假都會搵地方可以帶埋狗仔一齊去食個lunch~
食物同埋質素依舊都好好👍🏼
嘢食都好大份😛
店員姐姐都好友善咁同我哋傾偈添😚
不過最開心 嘅就係outdoor嗰度一齊坐
有其他狗仔會一齊玩🤣
同埋最鍾意餐廳就係坐耐少少又唔會要急住走
可以慢慢飲杯咖啡睇吓書
因為而家實在好難搵一啲寧靜嘅咖啡店chill下啦😭

$150 (Tea)
2022-04-12 140 views
朋友介紹我黎呢間cafe☕️,話值得一試。我係假日黎,同埋撞正lunch hour所以比較人多,要排隊。呢個西西里虎蝦海鮮意粉🍝,最推薦係呢個,因為個汁好濃蝦味🦐,我地都好快食晒😋😋呢個係洋蔥雞胸墨西哥卷🇲🇽🌯🐔,比想象中好味,好軟熟又多汁🤤🤤🤤另外叫左個all day breakfast 🥙🥗佢個薯條🍟幾特別,係紫薯🍠同埋番薯條,不過建議應嘴豆可以換過其他豆🙈🙈🙈Cappuccino Mocha ☕️係出面少有嘅配搭,幾好飲🤤

某日傍晚,約了住在元朗的朋友閒聊,向來隨興沒有計劃的我們走到這開滿餐廳的橫街,新開張不久的Heato店面份外突出,水泥工業風配上金屬門框,在黃燈光下顯得很有格調。朋友最怕人群的擠擁感,我喜歡小店內的親密感,店內座位不多正合我們心意,坐在店內十分舒適。我們點了一份Egg Benedict 及一份安格斯牛柳粒意粉,手工意粉口感彈牙,egg Benedict的份量意料之外的多,番薯條及藜麥沙律繽紛的鋪滿了一碟。朋友是好濃咖啡之人,點了一杯熱long back,而我晚間攝取過多咖啡因會失眠,經店員推薦後選了一杯babyccino。人流不多,我們二人談到了很多,從感情事、人生方向、家人,朋友說到,自從在澳洲工作假期回來香港,經歷許多嘗試、尋覓、體驗,最近忽然有一個瞬間感到有種「自己是存在」的感覺,「終於有這種感覺」她慨嘆說。在這個傍晚,我感到我們也都很真切實在地存在。

「終於有這種感覺」她慨嘆說。

在這個傍晚,我感到我們也都很真切實在地存在。

2021-11-10
今次系我第一次寫食評 🙈🙈如果有做得唔好嘅地方 請多多包涵🙌🙌今日嚟咗位於鳳攸街嘅𝐻𝑒𝑎𝑡𝑜 𝑋 𝐹𝑖𝑛𝑒首先要讚嘅系佢嘅裝潢👍😚 望落去好Grand 好乾淨企理 而且店內光線充足 十分光猛 未食已經覺得朝氣勃勃 食慾大增😙今日試咗佢哋嘅𝔸𝕝𝕝 𝔻𝕒𝕪 𝔹𝕣𝕖𝕒𝕜𝕗𝕒𝕤𝕥 (💲𝟡𝟠)呢個餐送茶或者咖啡我就揀咗綠茶🍵佢唔係一本過而係俾一壺你自己斟🤣正!宜家就逐樣項目嚟評論啦😙😙𝟙. 炒蛋🍳- 炒蛋好嫩滑好香👍👍佢應該係用靚蛋😋💕 茶餐廳同連鎖快餐店嗰啲完全冇得比🤪𝟚. 牛角包🥐- 牛角包就唔算好特別 但都幾香口 加上包面有 少少楓糖甜甜地 都唔錯🆗𝟛. 番薯條🍠🍟- 唔會好油膩好脆咁 唔洗怕熱氣 😂✌️✌️ 黃色嘅有啲甜甜地 紫色唔係好甜 只有淡淡的甜 紫薯味都好香 值得一試!🤎𝟜. 煙肉同香草腸🥓- 煙肉同平時食開嘅冇咩分別🆗- 腸就係同平時差唔多 細細條但都幾香 不過佢系日式唔係西式 唔系好辣 我唔食得辣 都接受到😗👍𝟝. 鷹嘴豆🦅- 我一向唔係咁鍾意食 所以食咗唔夠一半😹 好慶幸冇茄汁 加分!😂😂𝟞. 煙三文魚🚬🐟(搵唔到啱嘅emoji😂)- 三
今次系我第一次寫食評 🙈🙈
如果有做得唔好嘅地方 請多多包涵🙌🙌
今日嚟咗位於鳳攸街嘅𝐻𝑒𝑎𝑡𝑜 𝑋 𝐹𝑖𝑛𝑒
首先要讚嘅系佢嘅裝潢👍😚

呢個餐送茶或者咖啡
我就揀咗綠茶🍵
佢唔係一本過而係俾一壺你自己斟🤣正!
宜家就逐樣項目嚟評論啦😙😙

都接受到😗👍

𝟝. 鷹嘴豆🦅
- 我一向唔係咁鍾意食 所以食咗唔夠一半😹
好慶幸冇茄汁 加分!😂😂

𝟞. 煙三文魚🚬🐟(搵唔到啱嘅emoji😂)
- 三文魚幾香 煙熏味唔會太濃 剛剛好

第一篇食評就到此為止🙆‍♀️
希望大家會覺得有用😙

• All  Day  Breakfast
2021-12-11 121 views
海圖進駐元朗!☺️🍝西西里汁配虎蝦雜錦海鮮意粉好濃味,但都停唔倒手😂🍝冬陰功香辣帶子蒜片海鮮意粉個冬陰功重椰奶味,帶微辣,兩碟意粉都真係唔錯同好多👍🏾
海圖進駐元朗!☺️

🍝西西里汁配虎蝦雜錦海鮮意粉
好濃味,但都停唔倒手😂

🍝冬陰功香辣帶子蒜片海鮮意粉
個冬陰功重椰奶味,帶微辣,兩碟意粉都真係唔錯同好多👍🏾
2021-10-23
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2021-11-12 151 views
咖啡店重點當然是——咖啡每次都點Cappuccino 然後店員都記得我了(太親切了用心又好飲的咖啡 啡味出又不失奶香帶點可可香很對我的口味西西里汁虎蝦海鮮意粉 配 Cafe Latte 超惹味的西西里汁!蕃茄的酸甜中有點咸香?再吃到海鮮的鮮味蝦頭中的汁是精華呢!真的好好吃!必試!金色的門面很有工業風連咖啡機都是玫瑰金色的!晚上的風景更有格調呢!看著天空配上附近的樹影,真的很Chill很舒服的感覺!避世嘅好地方

咖啡店重點當然是——咖啡

每次都點Cappuccino
然後店員都記得我了(太親切了
用心又好飲的咖啡
啡味出又不失奶香帶點可可香
很對我的口味

西西里汁虎蝦海鮮意粉 配 Cafe Latte
超惹味的西西里汁!
蕃茄的酸甜中有點咸香?再吃到海鮮的鮮味
蝦頭中的汁是精華呢!真的好好吃!必試!
西西里虎蝦意粉

Green  Ten  Latte  (Oat  Milk)

金色的門面很有工業風
連咖啡機都是玫瑰金色的!

晚上的風景更有格調呢!
看著天空配上附近的樹影,真的很Chill
很舒服的感覺!避世嘅好地方

西西里虎蝦意粉
  • Long  black
2021-11-04 104 views
☕️Heato☕️📍元朗Yuen Long是日精選蛋糕:流心既Tiramisu ☕️賣相:🤎🤎🤎🤎🤎味道:🤎🤎🤎🤎🤎呢件蛋糕好有心思口感好豐富,上面嗰層係好creamy ; 中間係巴斯克蛋糕既質地,再加上中間係流心。整體唔會太甜,剛剛好,咖啡味好濃厚。層次分明,份量適中,每一啖都有驚喜🍰Cappuccino mocha☕️賣相:🤎🤎🤎🤎味道:🤎🤎🤎🤎🤎相信唔係普通既咖啡豆好濃烈既回甘,加上mocha,甜甜地,好易入口。朋友仔因為飲咖啡會訓唔著,靚女Barista 沖左杯Babyccino,好貼心🤎店舖內整潔程度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻員工態度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻餐牌選擇:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻物超所值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(價錢合理)呢次體驗值滿意分數有98%👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻🐒非常推介☕️Heato☕️
☕️Heato☕️

Cappuccino mocha☕️
賣相:🤎🤎🤎🤎
味道:🤎🤎🤎🤎🤎

相信唔係普通既咖啡豆
好濃烈既回甘,加上mocha,甜甜地,好易入口。

店舖內
整潔程度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
員工態度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
餐牌選擇:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
物超所值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(價錢合理)

呢次體驗值滿意分數有98%

Tiramisu
Cappuccino  mocha
Babyccino
2021-11-01 119 views
今日在元朗尋覓好咖啡店,走過大街小巷無意中發現這家HEATO,感覺不錯就進去找杯咖啡嚐一嚐。📜多漂亮的餐牌🍴牛油果三文魚沙律 $108賣外相當耀眼好田園感覺,喜歡加了藜麥增加咬口,油醋汁就最健康仲好開胃添。👍🍴洋蔥慢煮雞胸卷 $78墨西哥卷包著洋蔥香氣撲鼻,慢煮雞胸感覺嫩滑,一半油醋沙律菜同樣也是富田園色彩。☕️飲得出選用優質咖啡豆,好有豆香微酸,順口回甘味長。🥤凍飲同樣出色。

📜多漂亮的餐牌

🍴牛油果三文魚沙律 $108

🍴洋蔥慢煮雞胸卷 $78

☕️飲得出選用優質咖啡豆,好有豆香微酸,順口回甘味長。

🥤凍飲同樣出色。
2021-10-16 111 views
近年元朗開多咗好多咖啡店,最近試咗由屯門開入嚟嘅海圖 ,一星期內光顧咗2次,long black好飲☕️嘢食又唔錯🤤飲食記錄:Long BlackEspresso偏向nutty,質地唔會好薄都輕輕少少creamy(呢2幅相係2次嚟飲嗰陣影,表面嘅咖啡脂層好吸引🤤),有淡淡黑朱古力味,相當易入口,亦無乜smoky嘅aftertaste,口感幾乾淨🤎Cappuccino掛住味自己杯long black無飲到人地嗰杯☺️供圖作參考~西西里汁虎蝦海鮮意粉西西里汁蕃茄同埋蝦味濃郁,好開胃😋意粉如果硬生少少風味更佳~虎蝦煎香雖然唔算好有蝦味,但沾上西西里汁食都唔錯~煙肉巴馬火眼意式香草芝士夾包依個panini配搭好穩陣亦都唔錯~係個包層次上唔算好豐富,佢做到外脆內軟嘅,但麵包本身好似唔夠厚~沙律菜好豐富~洋蔥慢煮雞胸墨西哥卷慢煮雞胸肉略嫌比較乾身,可能要卷多啲洋蔥增加juicy嘅口感~沙律菜都幾多種類幾開胃~

飲食記錄:

Long Black

2021-10-15
2021-09-11 90 views
朋友星期日即興要食Brunch,行左一圈,覺得「海圖」門面幾肆正,加上唔洗等位,於是入內一試。兩個女仔👭🏻點了「班尼迪蛋」及輕食早餐「烤菇炒蛋牛角包」。份量頗大,十分足料,食完好full.😋Egg Benedict整份包有兩個手掌咁大,煙三文魚加Parma ham完全覆蓋曬塊包,加上有薯條🍟,十分足料。Pouched egg有蛋香,又唔腥,連平日少吃生蛋的我,都接受到👍。輕食牛角包🥐有厚厚的蘑菇炒蛋,再加上很多片牛油果。食完半份Egg Benedict後,食幾啖牛角包已經食唔落。雖然兩份餐均有柚子汁沙律相伴🥗,可以中和油膩感,但真心仍感覺飽肚。好彩最後朋友包底,免做大曬鬼。餐廳環境同食物賣相都IG-able,不過略嫌星期六日唔包咖啡及茶飲,有d貴。加上地方唔大,full house時坐得迫澀,建議大家閒日去試。

斑尼迪蛋 & 烤菇牛角包
2021-09-05
$140 (Lunch)
斑尼迪蛋 & 烤菇牛角包
  • 斑尼迪蛋
第一次光顧海圖是在屯門紅橋,旺中帶靜的街角咖啡店。前陣子無意中走過元朗鳳攸南街,發現開了新分店。門面為半開放式設計,樓底比一般高,做了吊扇,以灰色和古銅色作主調,有少量戶外座。來到咖啡廳相信有不少人跟我一樣會叫「全日早餐」,因為不用選擇就有不同種類的食材。這裡主打有一款二人份的早餐,是全日供應的。價錢合理,份量十足,拍照效果不錯。而且加入不少Superfood,健康又有營養。🔘二人早餐 Big Big Breakfast $198黑松露炒蛋、沙律菜、煙肉、藍梅乳酪脆脆片、日式香草腸、煩三文魚、巴馬火腿、車厘茄、牛油果、蘆筍、鷹嘴豆、三色藜麥、三色薯、蕃茄香草包♦️星期六日及公眾假期不包餐飲♦️🔘Cafe Latte $36🔘Flat White $36

二人早餐 Big Big Breakfast

🔘二人早餐 Big Big Breakfast $198

♦️星期六日及公眾假期不包餐飲♦️

🔘Cafe Latte $36

🔘Flat White $36
2021-08-01
$130 (Lunch)
二人早餐 Big Big Breakfast