Restaurant: Hee Kee Crab General
Terms & Details:
2024-02-20 11 views
同朋友行過美麗華商場,見到依間全新靚裝😍 勁醒目👍 既喜記蟹將軍🦀 超級驚喜🤩🌟 即刻拉埋朋友入去食餐勁😋❤️ 餐廳入面非常寬闊敞亮👍 ,環境裝修得好靚好新淨😍 座位係超級舒服既梳化位🥰 如果多人黎實仲可以book 獨立房tim🫶 黎到喜記,我地梗係要食佢地出曬名既喜記正宗炒辣蟹😋😋😋 隻蟹超大隻勁肥美厚肉,入面勁多蟹膏,蟹肉又鮮又嫩,加埋秘製調味,食落又辣又香,真係無得頂👍👍👍 之後我地仲㨂左個豉椒炒蜆😚 D 蜆完全無沙👍 同惹味既豉椒汁一齊炒,食落鹹香又惹味,送幾碗飯都得🤤🤤🤤 最後仲要左個鮑魚雞煲😈❤️ 鮑魚煙韌又彈牙,超級鮮美可口🤭 雞件軟腍又嫩滑😚 煮得好入味🤤 真係食唔停口👍每次去喜記都係大滿足回歸🥳 下次一定會再黎食過😎

每次去喜記都係大滿足回歸🥳 下次一定會再黎食過😎
2024-02-19 39 views
過年過節都想食吓有海鮮嘅中菜餐廳知道蟹將軍喜記剛剛裝修完 所以揀咗佢食嘅菜式中最推介以下幾款🛎️ 喜記正宗炒辣蟹 蟹肉鮮甜美味 肉質爽滑紮實蒜粒金黃香脆 連同辣椒及獨有香料爆炒辣蟹 非常惹味 還可以選擇辣度🛎️ 招牌牛肋骨雖然這間店出名食蟹食海鮮但是招牌牛肋骨同樣出色牛肋骨的肉煮至軟腍 上碟時已與牛肋骨分離切片上牛肉肉質鮮嫩 有肉汁 帶有微微焦香🛎️ 招牌蟹油炒麵 雖然用蟹油炒 但麵條不會很重油膩感麵條充斥着蒜香和蟹油的甘香伴菜的蔥和芽菜仔也爆得香口份量也很足 整體美味可口...服務👨🏻‍🍳 正常不錯衛生🛁 感覺乾淨 沒發現明顯污糟環境🏡 裝修雅緻 有梳化及房間位 座位舒適
過年過節都想食吓有海鮮嘅中菜餐廳

衛生🛁 感覺乾淨 沒發現明顯污糟

環境🏡 裝修雅緻 有梳化及房間位 座位舒適
招牌牛肋骨
2024-02-19 5 views
我和友人去尖沙咀遊玩,順道去位於尖沙咀彌敦道118-130號美麗華商場2期2樓268-270號舖的蟹將軍喜記食海鮮。店舖全新裝修,格局時尚有品味,設有梳化座位,令大家坐得更加舒適,人多更可選擇包廂,增加私隱度。我點左黃金肉蟹、豉油頭抽雞及上湯豆苗。黃金肉蟹係用鹹蛋黃炸製,賣相誘人,鹹蛋黃令肉蟹炸至金黃酥脆,鹹香味令蟹肉的鮮甜發渾得淋漓盡致,蟹肉鮮甜,肉質飽滿,口感一流!豉油頭抽雞好入味,材料新鮮,雞肉嫩滑,非常好味又好食。上湯豆苗值得讚賞,上湯濃郁鮮味,豆苗脆嫩,口感豐富。整體表現出色,值得推介!

我點左黃金肉蟹、豉油頭抽雞及上湯豆苗。
  • 清酒鮑魚
2024-02-16 6 views
店名: 喜記蟹將軍地址: 尖沙咀彌敦道118-130號美麗華商場2 期2樓268-270號舖尖沙咀站B1出口,行5分鐘環境: 4.5/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5最近同朋友想食海鮮,去左尖沙咀美麗華食喜記蟹將軍,佢哋依家全新裝修,有梳化座位、有房,環境又靚,啱哂大家,想同朋友定家人聚會,都係一個好地方😚叫左好多嘢食,就揀左幾款介紹比大家喜記正宗炒辣蟹呢個係佢哋嘅招牌,每次黎都必食,蟹🦀大大隻,肉質鮮甜又嫩,加左辣味,令整體更惹味,必叫‼️招牌蟹油炒麵蟹油炒麵第一次食,聽個名就知好食,炒麵加上蟹油呢我個配搭,蟹油香包住啖啖炒麵,鮮香味美😋避風塘牛仔粒黑椒牛仔粒就食得多,避風塘炒法真係第一次,味道惹味,牛仔粒肉味濃郁,牛香十足又有咬口☺️
店名: 喜記蟹將軍

尖沙咀站B1出口,行5分鐘

環境: 4.5/5
價錢: 4.5/5
味道: 4.5/5

避風塘牛仔粒

高尚現代感之《喜記蟹將軍》新裝修既喜記蟹將軍,有高尚現代感feel,Sofa座位座得舒服,餐廳設有VIP房,穩私度夠哂高,整體裝修環境都幾靚,避風塘炒蟹:避風塘炒蟹基本上係必食,肉質扎實鮮甜,避風塘既香辣,辣椒炒後既蒜香味濃,入口唔算油膩,十分有鑊氣,豉椒炒蟶子:蟶子肥美同大隻,豉椒帶出蟶子鮮味,配菜三色椒好青甜,好惹味,螺頭燉雞腳湯:熱辣辣原盅上台,螺頭入口唔韌,整個燉湯味道鮮甜,螺頭湯有滋陰補腎作用,真係要飲多兩啖。
高尚現代感之《喜記蟹將軍》

2024-02-09
2024-02-06 101 views
時近農曆新年,又到聚會的時候,女性特別重視環境,因此每次全女班的聚會都會選擇美麗華喜記。這家喜記新裝修,環境雅致又有梳化位,人數多的話還可包房。經常光顧卻是首次沒有點避風塘炒蟹,今回想試花雕蛋白蒸肉蟹,上枱時覺得賣相很美,蛋白滑溜之餘,還吸收了蟹的鮮味。此外蟹肉豐盈,花雕能帶出蟹的清香。喜記富貴蝦選用由泰國入口的大隻瀨尿蝦,賣相有睇頭,配以避風塘製法,香口惹味。豉油頭抽雞,入味、皮滑肉嫩,有濃郁的豉油香。

這家喜記新裝修,環境雅致又有梳化位,人數多的話還可包房。

豉油頭抽雞,入味、皮滑肉嫩,有濃郁的豉油香。
2024-01-29 25 views
今年新年要返鄉下過年,所以提早左食團年飯😁一行5人連BB,又揀番喜記黎幫襯😃認真講第2次食,都仲保持到咁高質有幫襯過既一定會認同先講環境,佢裝修左,我覺得比以前好,坐得舒服之餘,仲可以有梳化座位、有房、環境靚仔🥰就算帶小朋友都唔怕!今次黎得當然要叫蟹🦀,我地主打都叫左好幾樣菜🔅喜記正宗炒辣蟹 - 惹味菜式,仲要蟹肉鮮甜,果然係招牌菜,當中配料同炸蒜香真係好鬼引人,送飯一流🔅螺頭雞腳湯 - 螺頭味道清甜,小朋友都好鍾意飲,螺頭就算煲完湯都食到。🔅避風塘牛仔粒 - 炒得乾身,鑊氣好夠🔅濃湯浸時蔬 - 簡簡單單,清甜,配埋食完炒辣蟹,合恰到好處總括:今次懶左啲,掛住食,無咩影相,但如果近近地港鐵站,同又想食飯前行下街,呢間係好選擇,餐廳內唔止辣蟹,仲有好多唔同菜式,岩哂一家大細又想坐得舒服既人
認真講第2次食,都仲保持到咁高質
有幫襯過既一定會認同

今次黎得當然要叫蟹🦀,我地主打都叫左好幾樣菜

🔅避風塘牛仔粒 - 炒得乾身,鑊氣好夠

總括:今次懶左啲,掛住食,無咩影相,但

2024-01-29 53 views
喜記蟹將軍,係一間「喜記避風塘炒蟹」嘅分店,最近重新裝修,環境煥然一新。餐廳內設有梳化座位同埋私人房間,為食客提供舒適嘅用餐環境。喜記蟹將軍以炒蟹聞名,佢嘅招牌菜式「喜記避風塘炒辣蟹」口感非常出色。蟹肉鮮嫩,搭配獨特嘅避風塘炒法,帶出濃郁嘅海鮮味道,令人回味無窮。另外,佢嘅招牌蟹油炒麵亦非常出色,麵條爽滑,配上豐富嘅蟹油,味道十分濃郁。除咗炒蟹同炒麵,喜記蟹將軍仲有其他出色嘅菜式。其中一款受歡迎嘅菜式係「喜記富貴蝦」。呢款菜式用上新鮮嘅瀨尿蝦,炒製得鮮嫩多汁,配上獨特嘅椒鹽,帶出豐富嘅口感同味道。總括而言,喜記蟹將軍係一間環境優雅、提供出色食物同優質服務嘅餐廳。如果你鍾意食蟹同海鮮,喜記蟹將軍絕對係一個值得一試嘅地方。

喜記富貴蝦

2024-01-25
  • 喜記正宗炒辣蟹
今日我去咗一間全新裝修嘅餐廳,就係喜記蟹將軍。呢度真係環境靚到爆,入去見到一個舒適嘅用餐區,有好多梳化座位,真係坐得好舒服❤️首先❣️我要推薦嘅菜式係正宗炒辣蟹。佢將新鮮嘅蟹煮熟,再用獨特嘅辣椒醬料炒熱😍,真係令人垂涎三尺。蟹肉鮮甜,肉質飽滿,每一口都帶嚟辣辣嘅味道,好過癮。而且佢嘅辣椒醬料非常入味,配合蟹肉,味道更加突出。真係一道令人難以忘懷嘅招牌菜❤️。接著係生炒糯米飯,一道受到廣大食客喜愛嘅經典菜式。糯米飯粒粒分明,口感軟糯,帶嚟一種獨特嘅香氣🤤。佢嘅炒味技巧好到位,加埋啲新鮮嘅蔬菜同埋肉片,😏每一口都好有嚼勁。真係一道營養豐富又美味嘅主食😘。最後,我試咗上湯豆苗。豆苗經過短暫嘅煮熟,🖖🏻保留咗豆苗嘅嫩脆口感。而湯底就係用高湯熬製而成,味道鮮甜,令豆苗更加鮮美。湯底裡還加入啲蔬菜同埋鮮味,增添咗層次感。豆苗入口爽脆,湯汁滋味濃郁,🤩好開胃。總括嚟講,喜記正宗炒辣蟹真係一間值得一試嘅餐廳。😤佢嘅全新裝修同環境好靚,令人感覺舒適放鬆。菜式方面,正宗炒辣蟹絕對係一道必試嘅招牌菜,令人回味無窮。生炒糯米飯同上湯豆苗都好出色,豐富嘅口味同新鮮嘅食材,令人食得開心滿足。如果你想享受一頓美味嘅海鮮大

總括嚟講,喜記正宗炒辣蟹真係一間值得一試嘅餐廳。😤佢嘅全新裝修同環境好靚,令人感覺舒適放鬆。菜式方面,正宗炒辣蟹絕對係一道必試嘅招牌菜,令人回味無窮。生炒糯米飯同上湯豆苗都好出色,豐富嘅口味同新鮮嘅食材,令人食得開心滿足。如果你想享受一頓美味嘅海鮮大餐,喜記正宗炒辣蟹係絕對值得一到✨
2024-01-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year
2024-01-24 38 views
之前食過銅鑼灣嘅大排檔老字號喜記🔥覺得好有鍋氣好正宗😆最近竟然喺尖沙咀美麗華裏面見到有新分店🏬格局打破傳統風格 好似新派中菜廳💫有好闊落嘅梳化座位 亦設有包廂房間🛋感覺好明亮舒服而帶點典雅🐉而食物方面當然要嚟嗌返招牌嘅炒蟹同海鮮啦🦀✨️喜記正宗炒辣蟹一上菜就聞到好香嘅蒜味🧄即叫即炒出晒煙咁 好有鑊氣🔥炒辣蟹都十分惹味🦀蟹殼蟹肉全部都入晒味 食到我地唔停口😋✨️喜記富貴蝦富貴蝦每隻都一個手掌咁大🦐肉質好鮮嫩 一咬落去肉汁爆晒出嚟💦加上香口惹味嘅蒜香🧄啖啖肉嘅感覺真係好滿足呢😊✨️豉椒炒蜆炒蜆肉鮮香飽滿☺️豉椒加上微辛嘅調味帶出蜆肉嘅鮮甜🌊蜆肉好新鮮 洗得乾淨無沙👍而豉椒同蒜汁攞嚟撈飯食就啱晒🍚雖說餐廳係老字號大排檔嘅分店 但環境其實好整潔企理😲裝修好新正 枱與枱之間都好闊落🪑食物質素仍然保持到咁正宗又有鑊氣😆無論朋友/家人聚會 定帶遊客朋友嚟食 都十分合適呢😉

✨️喜記正宗炒辣蟹

✨️喜記富貴蝦

✨️豉椒炒蜆

2024-01-20
  • 豉椒炒蜆
-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🦀🦀🦀🦀🦀🍴🍽🍴🍽🍴🍽-今次第二次到訪尖沙咀喜記,餐廳經過新裝修,有梳化座位,環境潔淨舒適。如果想一大班人聚會仲可以包廂添!🥢黃金肉蟹 🆙賣相金黃誘人,肉質鮮美豐滿,口感鮮嫩彈牙,味道濃郁鮮甜,調味豐富,帶有微妙嘅海鮮風味🤤。🥢鮑魚雞煲 🆗鮑魚雞煲口感豐富濃郁,鮑魚鮮嫩彈牙,雞肉滑嫩鮮美,味道濃郁醇厚,調味融合葱姜蒜香,帶來滿滿嘅滋味享受😋。🥢清酒鮑魚 🆗鮑魚肉質豐潤,口感鮮嫩彈牙,酒香融入,味道鮮美。輕盈嘅調味突顯咗鮑魚嘅鮮甜同清酒嘅香氣👍🏻。🥸評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🥸食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7/10-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🦀🦀🦀🦀🦀🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🗺 喜記蟹將軍 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道118-130號美麗華商場2 期2樓268-270號舖

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🦀🦀🦀🦀🦀🍴🍽🍴🍽🍴🍽

服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🦀🦀🦀🦀🦀🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 喜記蟹將軍 (尖沙咀)
2024-01-12 42 views
▫️花雕蛋白蒸肉蟹👉🏻 賣相好吸晴!蟹肉鮮甜而且Juicy仲有好多蟹膏🤭蒸蛋白好夠滑,配埋花雕酒非常惹味⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️豉椒炒蟶子👉🏻 蟶子非常肥美,肉質爽口彈牙,豉椒味濃但又唔會完全蓋過聖子鮮味⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️招牌牛肋骨👉🏻牛肋肉已經起晒出嚟,好細心🥰牛味重,肉質非常之腍索滿醬汁,伴碟仲有冬菇同西蘭花⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️餐應仲要係全新裝修,環境試正,有梳化位同房,食得好舒適啊!
▫️花雕蛋白蒸肉蟹

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️豉椒炒蟶子

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️招牌牛肋骨

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

餐應仲要係全新裝修,環境試正,有梳化位同房,食得好舒適啊!

2024-01-11 28 views
食蟹一定要去專門店,唔止有新鮮嘅蟹,餐廳仲會有經驗豐富嘅廚師,可以以專業的手法烹調蟹料理,達到最佳的口感同味道,有更好嘅用餐體驗。所以食蟹一定係去餐廳食,仲要去專門店。呢間喜記蟹將軍地理位置方便,裝修雅致時尚,座位寬敞舒適,仲有房可以私人聚會。ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ -🔥喜記正宗炒辣蟹成隻蟹完全被炒香咗嘅蒜粒包圍住,原隻蟹切件上檯,賣相一流!色澤金黃,飄香四溢,火候恰到好處,穫氣十足。少辣又有鮮味,超正!🔥鮑魚雞煲鮑魚嘅鮮甜同雞肉嘅鮮嫩完美融合,湯汁濃郁而美味,勁有滿足感,絕對係豪華嘅享受!🔥避風塘牛仔粒牛仔粒外酥內嫩,入口即化。辣味和蒜香的結合,讓人垂涎欲滴,回味無窮。🍴 喜記蟹將軍 📍 尖沙咀彌敦道118-130號美麗華商場2 期2樓268-270號舖
ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ -
🔥喜記正宗炒辣蟹
🔥鮑魚雞煲
🔥避風塘牛仔粒

2024-01-03
2024-01-08 31 views
之前已經同屋企人去銅鑼灣店鋪食過☺️,大家對佢地既海鮮都回味無窮😝,所以今次再諗住去尖沙咀分店試試😍尖沙咀分店環境剛剛新裝修完成😝,佈置得華麗時尚,有品味有格調😎,地方寬敞,更設有梳化座位🛋,坐得更加舒服自在,如果人多的話,可以選擇私人包廂,私隱度滿分💯喜記正宗炒辣蟹🦀 原隻新鮮大蟹被炒香的蒜粒包圍😍,蟹肉肉質鮮甜厚實😆,加上大量避風塘炸蒜🧄及辣椒🌶️調味, 味道香口又惹味,真係啖啖肉👍🏻,辣蟹可以自選辣度🌶️,建議大家可以揀少辣,會更加突出蟹肉鮮味😎招牌牛肋骨 🐮牛肋骨燒得剛剛好😍,燒得外脆內軟😋,肉質軟腍入味,牛香味重🐄,醬汁濃郁惹味,配上爆炒的冬菇🍄提鮮及清爽西蘭花🥦,更可平衡油膩感🤩生炒糯米飯🍚糯米飯煙韌有嚼勁,鹹香調味剛好,配上爆炒後的花生🥜增加口感,真係令人想一口接住一口食😆📍喜記蟹將軍 – 尖沙咀尖沙咀彌敦道118-130號美麗華商場2 期2樓268-270號舖#justlingggxd_中菜#justlingggxd_尖沙咀

喜記正宗炒辣蟹🦀

招牌牛肋骨 🐮

生炒糯米飯🍚

📍喜記蟹將軍 – 尖沙咀

#justlingggxd_中菜
#justlingggxd_尖沙咀
2024-01-08 33 views
最近節日特別多,而且親戚禁岩返左黎香港,所以就去食下海鮮。不過我地本身麻麻鍾意大牌檔,所以就去左尖沙咀既【喜記蟹將軍】。餐廳全新裝修、有梳化座位、有房、環境靚同舒服,完全符合曬我地要求。花雕蛋白蒸肉蟹:原隻肉蟹連同蛋一齊蒸,帶有少少花雕酒味,增加蟹既鮮甜去腥。蒸蛋白非常嫩滑、仲吸收曬蟹既精華。喜記富貴蝦:椒鹽同避風塘style既瀨尿蝦,殼炸得非常香脆,肉質鮮甜嫩滑。椒鹽避風塘又非常惹味。豉油頭抽雞:雖然睇落去好深色,但完全唔會太鹹,但又夠入味。而且好香鹵水五香味。肉質嫩滑。