2018-11-01 1420 views
一月一麻辣火鍋嘅我🤤,今個月黎到香港蜀大俠,今次叫左個紅白鴛鴦鍋🥘,白湯係豬骨湯底配上蕃茄🍅、金菇及冬菇,紅鍋底當然是麻辣🔥,今次我們叫了少辣🙈。•冰川鵝腸❄️🦆鵝腸放於冰球內,上台時還有煙🌬的效果,就好似將鵝腸放左係水晶球入面一樣🔮,非常吸睛👀,鵝腸食落非常爽口,不過都係要相機食先😂花千骨🐖🥩花千骨是該店推介,其實是先經醃製過的豬肋骨🐷,上台時感覺已經非常火辣🌶🌶,店員溫馨提示我要煮大約十五分鐘,食落去不是想像般辣,但確實非常入味,但有點難咬開,可能係豬肉關係,建議大家都係要再煮耐DD😌功夫土豆片👲🏻🥔師父將土豆片切成薄片後再將土豆薄片🥔砌成像一朵花球一樣💐,將簡單的土豆片變成藝術🎨!太極雙滑⚪️⚫️太極雙滑2邊也是蝦滑🦐,一邊係辣,一邊係唔辣,蝦膠彈牙得黎都幾有口感😆,同埋唔似一般蝦滑雪到無哂蝦味🦐,可以試試舌尖上的蜀大俠👅👲🏻該店將牛舌擺放成2朵玫瑰花🌹並用冰底上台,牛舌頓時好似變左件藝術品咁,而且牛舌數量也不少,加上牛舌切得都厚身👅,食落去感覺唔會太單薄,都幾有口感😎對比在大陸的蜀大俠🇨🇳,香港的蜀大俠沒有很成都感覺的裝潢🤨,也沒有功夫茶奉上,所以有點失色,但整體而言在香港的麻辣火鍋

冰川鵝腸❄️🦆

花千骨🐖🥩

功夫土豆片👲🏻🥔

太極雙滑⚪️⚫️

舌尖上的蜀大俠👅👲🏻

對比在大陸的蜀大俠🇨🇳,香港的蜀大俠沒有很成都感覺的裝潢🤨,也沒有功夫茶奉上,所以有點失色,但整體而言在香港的麻辣火鍋🍲,辣度🌶同火鍋料上台呈現也不錯,個人覺得也算是中上,值得一試💁🏻‍♀️!
2018-09-28 1394 views
底料十足,能突出四川麻辣火鍋的味道。尤其是牛油,底料和牛油結合,產生出四川老火鍋的味道(番用低料)。雖然頗辣,但同時沒有失去麻香的味道。推薦牛丸及手打麵。分量和價錢也適中。
推薦牛丸及手打麵。分量和價錢也適中。
2018-09-01 1705 views
近日天雨綿綿,便想吃些熱辣辣的東西。一向愛吃麻的我,最近光顧了來自四川的銅鑼灣「蜀大俠」麻辣火鍋。不過由於 Simon 怕麻,便點了一個「紅白鴛鴦鍋」鍋底。一邊是包含辣椒、花椒等十多種香料的紅湯,另一邊是用豬骨及牛骨熬製的白湯。點了幾款菜,特別推介牛肉拼盤。包含牛舌、牛下肩、美國安格斯牛柳粒以及美國安格斯牛小排。一次過吃盡不同的部位,而且牛味濃郁。當中,美國安格斯牛小排最嫩最香。最適合各位「牛魔王」。吃火鍋,醬油也很重要,尤其是這裡的秘製香油。針對不同食材可以有不同的醬油配搭。而「功夫土豆片」每一片都切得薄如紙,不但賣相好,味道也有驚喜。竅門是放到湯底裡灼大約八秒,便要撈起。這樣才能吃到最爽的口感。另外,飽滿的手工韭菜餃也不錯。看見這裡供應的蝶豆花沙冰,忍不住點了一杯檸檬味的「土星」沙冰。除了解解辣,夢幻的紫色也令人好歡喜。
近日天雨綿綿,便想吃些熱辣辣的東西。

2018-06-02 1488 views
天氣勁熱,忽發奇想去食麻辣火鍋。一開舖就去,無需訂位。叫了特辣火鍋,辣味十足。雖然很多花椒,但是麻味感覺不到。食物幾好,但價錢實在很貴,一罐飲品都要$18蚊。性價比低。侍應服務態度幾好。
  • 紅糖桂花冰粉
2018-04-24 1406 views
因為第1次食,又怕太辣,所以叫左紅白鴛鴦鍋(微辣)試下。由於自己未去過四川,唔知道真正麻辣鍋嘅味道,但食落就覺得唔啱自己口味,因為得辣同麻,仲要微辣已經好辣,所以變左碌咩食物,我覺得都變左得麻同辣,原本食物嘅味道已經食唔出,所以就唔係太啱自己味道,仲有碌耐左,個麻辣鍋會變苦。反而台式麻辣鍋可能有啲藥材味,同唔係太辣,比較啱自己口味。第左一陣,好快就到,未碌食物已經有好大陣辣味。但其他企係門口等已經聞到好大陣牛肉味。水牛肚食落係爽脆嘅,都幾好口感,都係太麻同太辣,食唔到味道。太極無雙其實係蝦滑,只不過橙色個邊係辣味蝦滑,但放落麻辣鍋就唔知本身辣蝦滑係咩味。響鈴本身係好好味,但用筷子一夾,就發覺唔太新鮮,因為唔脆,所以有啲失望。上面就係豆皮,寬粉同極品肥牛卷。肥牛卷其實好普通,唔特別靚,而豆皮少地方有得叫,試下都覺得有豆味。寬粉加落鍋係好味,但鍋真係太辣,所以自己食唔到多。但豆皮同寬粉都唔伏嘅食物。鴨血食落唔會有怪味,但唔知係咪太辣蓋過。店鋪嘅推薦食物,於是就叫左黎試,碌完食落都腍,唔會硬,但一樣都係覺得辣到唔知食左咩。總結,今次去食有啲失望,因為真係太辣同麻,變左自己已經食唔出食物本身嘅

紅白鴛鴦鍋

水牛肚

太極無雙

響鈴

鴨血

鴨血食落唔會有怪味,但唔知係咪太辣蓋過。

花千骨

總結,今次去食有啲失望,因為真係太辣同麻,變左自己已經食唔出食物本身嘅味道,碌耐左個鍋會變苦,但真心唔可以講難食,只可以話係唔太啱自己嘅味道,同埋價錢有啲貴,因為以上食物+2杯飲品已經要$900幾蚊。如果食唔到咩味,要咁貴嘅價錢,自己就覺得唔太抵,所以唔食得太辣嘅人就唔好試,如果鍾意食好辣就可以去試下。但環境同服務都唔錯,因為啲服務員都不斷收碟加茶咁,裝修都幾靚,有中國味道,但自己就唔會再去了,試一次就夠。
水牛肚
鴨血
2018-04-09 1271 views
好耐無食過麻辣火鍋,澄子小姐表示好興奮可以食蜀大俠!據聞成都必食的火鍋。一出𨋢,已經辣到嗆親😆 咳住行埋位坐,坐底繼續咳。因為隔離個台食緊大辣!非常正。果然名不虛傳,真系唔系得個“辣”字,仲要個湯底好香。由於朋友們食唔到太辣,所以叫咗微辣同骨湯鴛鴦鍋。清湯撈一撈可以見到蔬菜同菇類,麻辣鍋出咗辣椒之外亦加有姜同蒜調味。真心very nice。最緊要系食完唔會口渴!澄子小姐推介幾款必食產品:特級安格斯牛肉,雪花肥牛,墨魚滑,太極雙滑,功夫土豆片。同埋其他盞鬼菜色!佢地menu改名都幾得意。牛肉唔會韌,亦唔會比湯底蓋過牛位。墨魚滑等非常好味!功夫土豆片真系要跟足指引煮8秒好啦,有好幾次我都煮到唔見咗塊土豆。同埋由於湯底夠味,所以可不加調味食用,但我地開咗又特製芝麻香油蘸,更添加香味!唯一敗筆ge地方,佢杯水果茶原本幾好飲,都內面個杯蓋好dirty😑 下次都系飲罐裝飲品算。但真系極度推介蜀大俠!!

但真系極度推介蜀大俠!!
2018-03-20
2018-04-05 675 views
喺銅鑼灣新開咗一間麻辣火鍋,蜀大俠。睇facebook介紹見到好似唔錯,所以就去試下。 一上到去已經聞到陣陣嘅麻辣香,但可惜嘅係太多人排隊,所以都要大概等咗半個鐘頭先可以入去。一坐低梗係就嗌紅白鴛鴦湯底,然後就嗌其他配菜啦 。必點嘅舌尖上的蜀大俠,巴蜀三絲牛肉,萵筍同安格斯牛肉。裝湯底既煲大得十分驚人,有埋龍頭喺度好霸氣。 而每一檯嘅配料都會附上香由而香油喺,成都或重慶係麻辣火鍋必備嘅配料,可以減低辣度及保護胃部。 湯底好香,中辣已經好辣。 佢嘅牛肉冇想像中咁好食,份量亦好少,但係落呢麻辣火鍋,到確實係出色。可惜嘅係價錢比較貴應該只會是一次就算。
喺銅鑼灣新開咗一間麻辣火鍋,蜀大俠。
睇facebook介紹見到好似唔錯,所以就去試下。

裝湯底既煲大得十分驚人,有埋龍頭喺度好霸氣。
湯底好香,中辣已經好辣。

可惜嘅係價錢比較貴應該只會是一次就算。
2018-02-26
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
兩個月前,打幾次去蜀大俠book枱都Full Booking. 今次決心打多次,終於成功Book到。可能我地今次book 6:30冇咩人咁早食晚飯!成間餐廳好有中國風味,環境幾好,坐得舒服。不過一打開門,就俾啲辣椒味攻到係咁打乞嗤。我同朋友唔係啲hard core麻辣友,所以叫咗個紅白鴛鴦湯底,微辣。麻辣湯底我覺得同另一間出名嘅麻辣火鍋店差唔多,都香,啲辣係慢慢咁滲出嚟,唔錯。但係個白色湯底出咗事,雞粉湯咁,雞粉味好重,啲紅棗好似係裝飾咁無味嘅。 我地叫咗手切肥牛,蔬菜拼盤,千花骨,韭菜餃同手工麵。每樣食物質素都好好,值得推介。花千骨: 滾咗15分鐘,肉質都仲係好嫩。本身係腌製咗嘅肉,好大陣孜然味,喺麻辣火鍋裏面煮咗咁耐都冇蓋過佢本身嘅味!勁蔬菜拼盤: 蓮藕喺麻辣湯到滾最正!另外必叫手切肥牛:厚度岩岩好,滾一分鐘上黎,好嫩滑,好香牛味!手工麵: 好彈牙,口感好好!我地放晒落麻辣湯底嗰邊,開頭一兩啖都冇咩野,越食越辣!食得好爽!我覺得蜀大俠最出色嘅係佢個麻油,好香!加埋啲蒜蓉、芫荽、蔥 、豉油、蠔油同埋醋真係令本身嘅食物再錦上添花!

花千骨

蔬菜拼盤
: 蓮藕喺麻辣湯到滾最正!

另外必叫
手切肥牛
:厚度岩岩好,滾一分鐘上黎,好嫩滑,好香牛味!

手工麵

我覺得蜀大俠最出色嘅係佢個麻油,好香!

2018-04-01
$350 (Dinner)
2018-03-09 551 views
有人想食麻辣野,好,就捨命陪君子,都真係幾正宗下😂😂😂😂見到都覺得好特別 好大方,每人一個麻油,我地用唔哂 ,拎左返屋企龍頭 好吸睛足料。夠哂辣野食 新鮮,價錢唔平就是了,但係好食,正宗
2018-02-21 559 views
麻辣火鍋燙底有著四川本土風味,傳統粗獷式的麻辣,辣度突出,同時帶有陣陣麻香,適合好辣帶麻的朋友。火鍋菜餚以冰川鵝腸的造型較有特色,其用球體冰造器皿承載一條一條的餓腸,配備乾冰締造煙霧效果,當然事前清潔工夫也很到位,下水煮數秒就爽脆可口。最後的甜點紅糖桂花冰粉也不俗。2人光顧,點單如下:1)紅白鴛鴦鍋(特辣)2)冰川鵝腸 x23)大俠水牛毛肚4)極品肥牛卷(大)5)鴨血梅林午餐肉6)凍豆腐7)萵筍8)藍妹9)紅糖桂花冰粉10)茶醬x2加一後合共HK$964

2人光顧,點單如下:
1)紅白鴛鴦鍋(特辣)
2)冰川鵝腸 x2
3)大俠水牛毛肚
4)極品肥牛卷(大)
5)鴨血梅林午餐肉
10)茶醬x2
加一後合共HK$964
2018-01-30
2018-02-11 582 views
lunch同事聚餐,吃到結尾發現有蟑螂。然後馬上拍照叫服務生。然後,服務生就全程當作沒事發生。結帳時候,問她怎麼處理蟑螂問題,服務生就說就沒關係啊~你們也沒有吃到!態度超級差!我們說請飯廳經理來,結果經理來也是一樣沒什麼反應。然後說你們lunch有7.8折優惠~但是我們說不是優惠問題,是你的食物有蟑螂!經理就一副沒辦法,以後會清掃乾淨~服務就超級差!再也不會光顧,也完全不推薦來光臨!味道也非常一般,香港這麼多間火鍋店,最差的一間!
2018-01-16 670 views
天氣凍左,同事約食飯,最好當然打邊爐,原本想book第二間,點知當日無位,經朋友介紹試蜀大俠,話呢間都好出名因同事有人食辣有人唔食辣,所以都係叫紅白鴛鴦鍋,自由選擇店員介紹花千骨,賣相很吸引,共有8塊,麻辣,肉質很嫩鴨血,很嫩滑,沒有騷味手切美國雪花肥牛,脂肪分佈均匀,肉味濃郁冰川鵝腸,賣相好吸晴,外面用一層冰冰封住,內藏鵝腸,有少少油脂,但份量和長度略為唔夠紅糖粃粑,同事都讚好好味,香口,煙韧,一碟唔夠,後再加一碟

因同事有人食辣有人唔食辣,所以都係叫紅白鴛鴦鍋,自由選擇

店員介紹花千骨,賣相很吸引,共有8塊,麻辣,肉質很嫩

鴨血,很嫩滑,沒有騷味

手切美國雪花肥牛,脂肪分佈均匀,肉味濃郁

紅糖粃粑,同事都讚好好味,香口,煙韧,一碟唔夠,後再加一碟
2018-01-14 601 views
8個人去食,佢話最大枱係6個人,問我要唔要房,最低消費2500$,咁都無得揀啦8個。去到間房好細,基本上唔叫房,只係間一間又無門又少少逼。環境好污糟,椅子有好多污跡,餐具都好污糟。服務態度有點差,叫極都無人理,但明明客人唔多唔算忙,有啲野食無又唔講,追問下先話無哂。野食唔算特別好味,又唔係話差。唔會劣評但我唔會再黎。
2018-01-07 482 views
服務差到一個點,訂左位,待應唔識帶位,是但求其俾個位你坐,結果我同班朋友一人坐一枱;問佢攞隻碗,佢叫返你自己攞;你隻手放左係隔離個位到,佢為左返枱,一下拉開張鄧,整親你又唔道歉;地下亦油冧冧,好容易跌親;咁既服務,完全不能接受,絕對blacklist!
2018-01-07
2018-01-01 478 views
呢個寒冷ge天氣,梗系去食近排勁hit ge麻辣火鍋啦!!黎到銅鑼灣ge"蜀大俠"內地非常知名ge一間麻辣火鍋連鎖店.上到去,叫咗個出名ge九宮格麻辣湯底(小辣)!!麻辣火鍋ge吸引就係距個湯底,有牛油香,而且個麻系好重要,呢度個湯底我都覺得唔錯,麻味夠曬!牛油味都好香.唔錯.叫咗距呢度個手切安格斯牛,價錢雖然貴dd,但真心好食,牛肉好嫩滑,再加埋落個麻辣鍋入面,完全系錦上添花!!仲有個羊肉卷,羊肉又係麻辣火鍋必點ge食物之一,羊肉唔會好蘇,而且薄切,好快就熟,依然系咁嫩滑.冰鎮鵝腸,鵝腸擺系一個冰球入面,幾特別,鵝腸非常爽口,正!之後仲叫咗d丸類,蔬菜盤等,特別一提,我覺得麻辣鍋,擺萵筍入去,又係極好ge配搭!仲有呢度個推介食物之一:花千骨,雖然擺入去個鍋度要煮一度時間,都應該15分鐘左右,但絕對系值得等待,因為真係幾好食,呢個大排骨好嫩滑d肉,而且香料十足,好正!好新鮮,輕輕煮下就得,夠曬爽口!寬粉條,好好味,第一次食呢種粉,好煙un彈牙,好唔錯.幾正ge一餐麻辣火鍋,好刺激ge辣!!

內地非常知名ge一間麻辣火鍋連鎖店.
上到去,叫咗個出名ge九宮格麻辣湯底(小辣)!!

冰鎮鵝腸,鵝腸擺系一個冰球入面,幾特別,鵝腸非常爽口,正!

仲有呢度個推介食物之一:花千骨,

好新鮮,輕輕煮下就得,夠曬爽口!

寬粉條,好好味,第一次食呢種粉,好煙un彈牙,好唔錯.

幾正ge一餐麻辣火鍋,好刺激ge辣!!