2024-05-05 10446 views
唔好以為咁嘅價錢,咁嘅地點,起碼會比到少少服務,點知個個侍應都係黑口黑面,其中有一個白頭髮粗框眼鏡阿叔更加係勁冇禮貌,我叫住兩度餸先,叫佢keep個Menu繼續睇,佢就即刻收返,我想留隻碟仔俾小朋友放毛巾仔,佢就話要收起…我要喺佢手上攞實佢先好唔願意咁放返俾我。到細節嘢啦,電話訂座嘅時候話會比小朋友餐具,點知坐低見到小朋友都唔會自動自覺比嘅,問佢攞又係黑口黑面。不能接受,真係以後都唔會再嚟,大家唔好比個環境呃咗。就算幾好食都唔應該再來。

2024-02-15 10242 views
今晚老公生日,諗住食啲特別嘢,响OpenRice 睇見係得奬餐廳,所以勇敢地訂坐。我要求要窗邊位,工作人員話嘗試,但唔肯定。結果有窗邊坐之餘仲要係最角落嘅位,好舒服。呢度就係海邊,客人可以到店外海邊坐坐拍照。風境超靚。食物水準十分高,其中牛筋肉和海膽飯真係回味無窮😋😋😋喜出望外💖💖💖可謂物超所值
呢度就係海邊,客人可以到店外海邊坐坐拍照。風境超靚。
可謂物超所值

牛筋肉
2024-02-15
$1350 (Dinner)
牛筋肉
2024-02-15 9131 views
服务极差,上菜慢,菜品口味非常一般,性价比极低,非常不推荐,以后千万别带朋友来,丢死人!!!!!服务员应该全部开除,特别是留着小胡子的那个,没有接待能力就别开店!垃圾垃圾!请老板关注,这么开下去早晚要倒闭,白瞎了这么好的景色,给香港抹黑!垃圾!服务行业这么干下去,把香港的品味都拉低了,没有接待能力就不要搞这么多客户,真是一家奇葩餐厅!服务员上菜叮了咣啷的,没有任何专业素质,开除,开除!!!!!!!!
2024-01-25 8022 views
第一次食六公館,裝修格調好好,風景都唔錯,坐窗口位可以睇到日落,好適合打卡。至於食物方面有點失望,點咗八道菜但味道都好一般,冇一樣特別出色,冇評價講到咁好食,價錢偏貴!試一次就夠,未必會再去。
2024-01-25
2024-01-19 6817 views
餐廳主打新式fusion中菜,夜晚黎食坐窗邊枱可以欣賞維港海景😍 打卡一流📸 不過價錢相對比較貴脆皮燒腩仔🐷咬落去真係名乎其實脆皮, 但略嫌咸咗少少松茸羊肚菌海膽燴飯🍚十分推薦呢道菜😍 調味啱啱好,海膽好大塊🤤日本南瓜燴蛋白🎃賣相好靚😍 南瓜好嫩,蛋白吸收晒啲南瓜味

脆皮燒腩仔🐷
咬落去真係名乎其實脆皮, 但略嫌咸咗少少

松茸羊肚菌海膽燴飯🍚
十分推薦呢道菜😍 調味啱啱好,海膽好大塊🤤

日本南瓜燴蛋白🎃
賣相好靚😍 南瓜好嫩,蛋白吸收晒啲南瓜味

2024-01-09 5091 views
第一次食慕名已久嘅六公館,唔知係咪星期一廚師未醒,啲餸嚟得超快、但全部都係唔太熱,連個雞包翅都唔太掂,又無雞又無鮑,真係唔明點解收咁貴😣而服務又唔見得好,咁攪真係難怪香港人要返大陸食嘢
而服務又唔見得好,咁攪真係難怪香港人要返大陸食嘢
2024-01-08 13977 views
每逢節日尖沙咀區一定比較旺,   我們已預訂檯於     吃晚飯,   預祝 花生 mama  生日快樂.   裝飾像高級西餐廳,   提供中式傳統 + 時尚佳餚.  位置貼近維港,  景色怡人,檯上有聖誕燈,  加添了節日氣氛.龍井薰太爺雞,   開蓋煙熏味撲鼻而來, 出品熱辣,  雞皮脆肉嫩,  好肉少骨. 日本金柚手撕雞, 吃了兩款雞, 味道各具特式.八味金磚豆腐, 一塊塊長方形金磚的造型, 剛炸起, 熱辣辣, 金黃香脆, 豆腐滑溜溜, 伴有八味粉確惹味. 柚子黑鱈魚件, 鱈魚肉質滑, 用上柚子調味, 帶點日式風味.鮮茨實濃雞湯浸菜苗,  感覺有新意, 口味不錯.一道簡單小菜, 豆腐炸得外香內滑, 配搭上軟嫩菜心, 調味好.美極香煎龍躉球, 擺碟賣相幾靚.   上檯熱辣辣, 有鑊氣.  龍躉好新鮮,  煎得香滑, 用了美極醬汁, 味道出眾. 青花椒乾燒虎蝦黃金海虎蝦,   顏色賣相, 擺設也吸引.   蝦肉彈牙鮮甜, 多肉厚身,  令人吃得好回味.咕嚕鬈毛豬脆    豬肉細滑吾肥, 用上咕嚕汁調味, 提升肉味和香氣,  烹調技術真不錯, 惹味又滋味.班片肉鬆魚湯脆米泡飯, 脆米泡
每逢節日尖沙咀區一定比較旺,   我們已預訂檯於  [六公館]   吃晚飯,   預祝 花生 mama  生日快樂.   裝飾像高級西餐廳,   提供中式傳統 + 時尚佳餚.
位置貼近維港,  景色怡人,
檯上有聖誕燈,  加添了節日氣氛.
日本金柚手撕雞, 吃了兩款雞, 味道各具特式.
鮮茨實濃雞湯浸菜苗,  感覺有新意, 口味不錯.
青花椒乾燒虎蝦
班片肉鬆魚湯脆米泡飯, 脆米泡飯做得出色.
桂花蟹肉炒新竹米粉,  家常小炒, 有家既味道. 滑滑的蟹肉, 桂花蛋絲, 銀芽, 材料豐富, 米粉炒得不油膩.
最後服務員送上預訂生日蛋糕盤.  配搭見新意.
$850 (Dinner)
2023-12-29 5630 views
食物味道、質素、擺盤確係唔錯,嘢係好食嘅,但整體成餐飯嘅體驗好差,直頭覺得浪費咗廚師嘅心機同廚藝,唔會再去。食咁多間中菜,無論貴定平都會有一兩碟餐前小吃,我地一班人到齊即時點菜,直至第一樣嘢上枱大概15–20分鐘,覺得就係爭咁d小吃𡁻吓。第一樣上菜係煙薰乳鴿,未夠5分鐘大家都未食完已經上第二樣花膠燕窩烏雞湯。絕對唔係食得慢/掛住傾計,只係隻鴿上枱時係熱㷫㷫真係要少少時間但都正常速度,食完隻鴿再飲個湯已經差唔多凍晒只係微暖,好失望因為湯應該要熱先好飲,絕對影響咗個美味程度。然後大家岩岩先開始飲湯,佢就已經上第三樣花膠鵝掌…. 雖然個湯唔熱但飲都要時間,當飲完個湯再食個花膠又係已經凍晒!令到碟嘢係有d腥….完全唔明點解要上得咁快,擺到成檯都係嘢,依家我唔係街坊酒樓食飯,係喺間較高級嘅中菜廳…食轉鵝掌佢就收碟同派返乾淨碟,但其中兩隻碟係污糟要換,有食物殘渣痴住!之後再上菜,先上咗一樣,咁我地話放去另一邊因為想老人家食先,侍應答話仲有嘢黎緊架然後就冇然後。以為係即刻有第二樣第三樣會上所以佢先ignore我地要求,但其實等咗起碼5分鐘以上先上第二樣….. 中間食到一個蟶子萵筍麵,叫服務員攞乾淨碗
中間食到一個蟶子萵筍麵,叫服務員攞乾淨碗比我地,我地9個人佢攞得7隻碗黎,其中一隻又係污糟…同佢講完佢竟然係直接收走但冇攞再攞返黎!?
最尾黎個泡飯,又係叫侍應比乾淨碗比我地(其實我覺得收得呢d價錢,呢啲咁基本嘅嘢唔應該要客提出啦,本身食緊個隻碗有其他餸嘅醬汁,都唔同味,有d common sense都識要比乾淨碗),佢攞黎之後攤開晒d碗以為會幫我哋分啦,點知佢擺低就走咗…. 再睇到其中一隻碗又係污糟!就算唔污糟個d都有水漬,根本成餐飯都好似食得唔安心咁,次次都有唔乾淨嘅碗碟。
唔係第一次食,但一定係最後一次。
2023-12-29
初到六公館品嘗高級粵菜🫶🏻提早預訂窗口位,邊食飯可以同時飽覽香港維港美景💖餐廳燈光較暗,氣氛浪漫很有情調~也適合慶祝紀念日。我們叫了四款該店招牌菜式試試⭐️龍井熏太爺雞 $358龍井雞先以透明嘅樽蓋住,侍應會在面前打開後會散發出煙薰,很濃郁的香味,雞肉非常嫩滑,雞皮很脆口,不會太油膩,吃得到茶香⭐️龍眼蜜燒西班牙黑豚叉燒 $388呢個系我最期待既菜式~黑豚叉燒食落淡淡肉,配上龍眼蜜,好香甜,配上提子乾食又有另一種味道,出色👍🏻⭐️松茸羊肚菌海膽燴飯 $378呢個海膽飯真系好好食!食落感覺好似risotto,飯入面有一大塊海膽,海膽一d都唔腥好鮮甜,連埋濃郁醬汁撈埋羊肚菌一齊食,真係好好食~可以再encore ~⭐️鮮茨實雞湯浸菜苗 $238雞湯濃郁豆苗很爽滑幼嫰,味道十分鮮甜美味👍🏻
初到六公館品嘗高級粵菜🫶🏻

我們叫了四款該店招牌菜式試試

⭐️龍井熏太爺雞 $358

⭐️龍眼蜜燒西班牙黑豚叉燒 $388
松茸羊肚菌海膽燴飯

⭐️松茸羊肚菌海膽燴飯 $378
鮮茨實雞湯浸菜苗

⭐️鮮茨實雞湯浸菜苗 $238
雞湯濃郁豆苗很爽滑幼嫰,味道十分鮮甜美味👍🏻
2023-12-04
$800 (Dinner)
Anniversary
松茸羊肚菌海膽燴飯
鮮茨實雞湯浸菜苗
  • 鮮茨實濃雞湯浸菜苗
2023-11-17 5520 views
六公館係一間新派中菜餐廳,茶式傳統得黎又帶點新穎,另一個賣點就係個無敵大海景,夜景一樣令人如痴如醉 龍眼蜜燒西班牙黑豚叉燒半肥瘦既西班牙黑豚叉燒塗上大量既龍眼蜜,叉燒肉汁豐富又腍身,仲有d提子乾可以配埋一齊食,每一舊都滋味無窮雞骨草咖啡煙燻BB鴿侍應先將墊係BB鴿下面既雞骨草同咖啡豆點火,煙燻味頓時充斥住整個餐廳,BB鴿外脆內嫩,又香又好食青花椒乾燒虎蝦花椒味若隱若現,又香又麻又刺激,但略嫌虎蝦個漿粉有點厚鮮茨實濃雞湯浸菜苗鮮茨實平時真係好少食到,咬落係粉粉地帶甜,幾得意,濃雞湯帶點杰身,豆苗份量唔算多,仲有幾粒杞子點綴黑蒜焗羊鞍羊鞍煮至大概3-5成,肉質帶粉紅但一d血水都無,外面塗上一層甜甜地既醬汁再加上黑蒜,好惹味斑片肉鬆脆米魚湯泡飯魚湯魚味十足,入面有翠玉瓜、斑片、肉碎,米飯,再倒入脆米一齊食,口感一流,成個泡飯唔會話好咸,味道岩岩好再次光顧菜式依舊好食,環境一流,今次坐近窗邊更加可以欣賞夜景,每次黎六公館都無令我失望

青花椒乾燒虎蝦
花椒味若隱若現,又香又麻又刺激,但略嫌虎蝦個漿粉有點厚

2023-11-15 3692 views
放平日同兩個老人家同老婆試吓間高級嘢,在海港城路途比較遠⋯⋯有一個老人家行得比較辛苦本身係有訂位嘅,但入到去都有枱,印象中都係食一般點心燒楠仔炒咗幾碟嘢咁,啱啱有一個老人家生日,咁最後叫左有一個甜品盤添,大家開開心心咁姐⋯⋯如果食嘢唔想太嘈,又想少啲遊客嘅聲音,又想食物高級好食,呢間絕對推介,餐廳可以出邊坐不過當然等秋冬天啦,因為當時我10月去都仲好熱,如果出去坐一定曬到變黑人、成身濕晒添建議都係秋冬天或者夜晚時間出outdoor , 因為本身佢有酒吧添,可以飲埋酒同欣賞維港景色.總括,其實菜式點心等等同平時之酒家都係大同小異⋯⋯但當然質素味道佢絕對推介👍所以我都唔多逐個介紹,但當然食物、服務同環境是高level la .

2023-10-22 3908 views
上個星期去左六公館飲茶,成個體驗真係幾唔錯!坐位舒適,而且可以欣賞維港美景,氣氛真係好好。餐點方面,整體質素都好高,真係令人滿意!開始先試嘅係蝦餃,餃皮透亮,蝦肉鮮甜彈牙,每一口都有濃郁嘅蝦香味,真係好正!蝦餃質感好好,絕對係精心製作。松露野菌餃更加出色!餃子皮薄而有彈性,內裡嘅松露同野菌味道結合得好恰到好處,每一口都有豐富嘅層次感。松露嘅香氣傳遞出嚟,真係讓人驚艷!叉燒包係六公館嘅招牌之一,叉燒嫩滑多汁,包皮薄,每一啖都帶來滿滿嘅滿足感!叉燒腸都非常出色,腸粉皮滑嫩,叉燒肉都好好,真係令人回味無窮!蘿蔔絲酥餅外酥內軟,蘿蔔絲鮮甜多汁,酥皮更加香脆,真係一款美味的小吃!龍井熏太爺雞更加特別!雞肉嫩滑多汁,加上龍井茶的熏香,味道更加突出,讓人驚喜連連。最後,流心奶黃球係完美嘅結尾!外皮酥脆,咬落去即爆出濃郁嘅奶黃餡,甜度適中,非常美味!總括而言,今次飲茶非常令人滿意!舒適的坐位,壯麗的維港風景,讓人倍感愜意。每一道菜都展現出獨特的風味,質素出眾。希望下次有機會試下佢既其他菜式。

蝦餃
叉燒腸粉
蘿蔔絲酥餅
流心奶黃球
2023-10-21 2241 views
*Service 不及食物好*。服務員黑面,似幫忙拍照但樣子出賣了誠意。食品一次過送到枱上,未食得及時食物已凉了。我們未用完餐便收拾餐具。限時用餐前半個小時便要結賬,但當時還有很多枱未有客用。感覺未被尊重。其實香港還有其他餐廳可選擇,無論食物質數或餐廳坐位都更優勝。有點懷疑這裡的餐後評語 。值得一讚係有一位女服務員係全場最尊業,笑容掛面,待客友善。讚!呢間去一次都太多。

呢間去一次都太多。
2023-10-21
$400 (Lunch)
Birthday
今日和外地來的朋友慶生,自己香港人,好耐冇出來,以前有來六公館,今次再去下,看看如何。座外面。點完菜/酒/水後,水都未比,已經上左碟叉燒(水要收費)。問題是,叉燒快過水。酒又未上,就已經上哂9成菜,快過大快活。全程10mins . 真10mins, 呆左。我叫停一下先,還有一味未上,後上的炒帶子,凍的,油都凝固了,知咩事啦。book枱時提左生日,買左蛋糕雪住先。叫侍應上蛋糕,她真的成個蛋糕連盒未開,直接拿來放在枱面,我們全呆左,個外國friend 冇哂surprise. 全枱dead air... 真係吾該哂。搞到我要自己拿走,自己在後台開,自己點立燭,自己捧去,然後侍應話,我們要收$250 切餅費,我話消費左3千幾都要? 她好好態度說有好多以前的客都有投訴,但現在都做遊客walk in了,熟客不喜歡所以都收費了。 一向不寫post 的我,都要開翻個acct ,出第一個post, 今晚來六公館慶生,真心慶!

座外面。
點完菜/酒/水後,水都未比,已經上左碟叉燒
(水要收費)。

問題是,叉燒快過水。

book枱時提左生日,買左蛋糕雪住先。
搞到我要自己拿走,自己在後台開,自己點立燭,

切餅費
2023-10-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$800 (Dinner)
2023-10-13 2444 views
今年生日有難忘小驚喜🌸😏男朋友竟然會預早卜依間中菜同生日甜品盤👍👍🎉🎉🙏🏻🙏🏻有海景位🤩🤩又有格調餐廳之前留意到好多食評都讚美依間餐廳冷盤點了「翡翠蟶子皇」雖然唔係大大碟咁上😎味道的確幾出色,賣相都好靚,可打卡🤩爽口的蟶子 ,白雪雪同肥美「花鵰酒乳鴿」上擺碟好靚而且乳鴿肉質優美 ✨✨💫一邊望住海景一邊享受,二個人食都足夠🍸🥂切件都應該有十幾件😋😋「黑蒜焗羊架」lamb 黑色的蒜包圍每件羊架,一盤都有3-4 件味道比較濃味,羊肉味唔會好蘇👍👍👍😈😈最後仲有生日甜品盤🌸🌸水果擔當用紅桑子🍓🍒🫐🍏都真係幾靚,好多金同甜品,打卡好岩用
今年生日有難忘小驚喜🌸😏
男朋友竟然會預早卜依間中菜同生日甜品盤👍👍🎉🎉🙏🏻🙏🏻

有海景位🤩🤩又有格調餐廳
之前留意到好多食評都讚美依間餐廳

冷盤點了「翡翠蟶子皇」
雖然唔係大大碟咁上😎
味道的確幾出色,賣相都好靚,可打卡🤩
爽口的蟶子 ,白雪雪同肥美

「花鵰酒乳鴿」上擺碟好靚
而且乳鴿肉質優美 ✨✨💫
一邊望住海景一邊享受,二個人食都足夠🍸🥂
切件都應該有十幾件😋😋

「黑蒜焗羊架」lamb

黑色的蒜包圍每件羊架,一盤都有3-4 件
味道比較濃味,羊肉味唔會好蘇👍👍👍😈😈

2023-09-04
$900 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers