2017-05-25 200 views
HEY今天和朋友來到觀塘吃火鍋日式火鍋放題是今天的選擇店面十分光猛闊落兩個人他們都會安排卡位給我們最適合和朋友一邊吃一邊聊天今天我們點了招牌湯底黃金木瓜椰子湯火鍋最重要是湯底尚未打開個蓋已經聞到很香的椰子味湯夠清甜好吃又健康黃金雞看似新鮮他們還會貼心地給我沙漏計時器用來提示雞肉的烹煮時間雞肉嫩滑又不會過肥168元套餐包括海鮮有生蠔青口魷魚全部都新鮮另外有牛舌牛肩肉豬肉等肉質鮮嫩美味身為食肉獸的我表示大滿足醬料方面也提供多選擇不過由於湯底太美味關係醬汁有點大材小用自助吧選擇很多冷盤有沙律壽司火鍋既配菜以蔬菜為主丸的種類也不少最後還有乳酪雪糕作謝幕
HEY今天和朋友來到觀塘吃火鍋

丸的種類也不少
最後還有乳酪雪糕作謝幕
黃金木瓜椰子湯
2017-05-23
$180 (Dinner)
黃金木瓜椰子湯
2017-05-24 2307 views
晚市90分鐘日式火煱放題,價位由88至368都有,有平有貴,選擇多而配合唔同需要既顧客!😁😁目測最大分別係每個餐可食既肉類都唔同,其他菜、丸、飲品等都係自己拎。大家可詳睇個餐牌我地最後叫左個168餐,有肩胛牛肉、美國黑豚肉、黃金雞同海鮮拼盤等。湯底方面,可以選泡菜湯、雞湯、蕃茄湯、四川麻辣湯等成十個。因為被陣好香既椰子味吸引,所以揀左黃金雞木瓜椰子湯!果然無揀錯!黎到好香椰子味!胃口大開!呢碟就係黃金雞啦,有半只。職員上雞時會俾埋個沙漏你,當漏完雞就可以食啦!雞肉果然係好嫩滑!仲有微微既椰子香味,個湯底都好清甜!好味!牛肉,唔好覺得一碟好似得幾片唔夠甘。佢係可以任叫的!甘樣仲好,份量易預啲,食完唔夠先再嗌,唔會一次黎好多,造成浪費!味道方面,唔肥,有牛味,薄薄地,唔韌。黑豚好林,梅頭肉,肥瘦剛好!海鮮拼盤有青口、蠔、魷魚。幾好肉,都係任叫,不要三款一齊叫,唔可以剩叫一樣。自助Bar方面壽司,有一大盤。雖然係預先做好擺出黎,但一啲都唔乾同硬,幾好食,我一個人食左成六舊仲有腸仔、紅腸、午餐肉、火腿、蟹柳。菜方面,我覺得好多選擇!!除通常有既生菜、菜心、白菜仔外,仲有秋葵同紫薯等!喜歡食菜既

味道方面,唔肥,有牛味,薄薄地,唔韌。

黑豚好林,梅頭肉,肥瘦剛好!

自助Bar方面

仲有腸仔、紅腸、午餐肉、火腿、蟹柳。

喜歡食菜既朋友大愛!

丸類有貢丸、芝心丸、牛丸同魚片頭等。

最後仲可以食杯雪糕!有雪糕機自己吱的!
個人覺得綠茶好味啲,味較濃!

飲品自取,有啤酒、汽水、茶等。

如果喜歡仲可加錢要刺身添!正呀!
話說成班同事今日做野做到頹頹地!所以就決定放工去輕鬆下!食餐返勁既!所以就揀一間抱膝暢談既好地方!近近地,揀左公司附近一間打邊爐!諗住放工繁忙時間要等好耐啦!點知唔駛等位✌🏻間野近觀塘間公司,附近又有巴士站,方便晒我地d打工仔!阿姐好好人,見我地6個人都比左張8人枱我地!揀左個168既set!可以無限添加:特選肩胛牛肉,美國黑豚肉,黃金雞,特選牛脷,海產盛盤(有蠔,青口,魷魚)因為我地6個人,所以就上左猶如一座山既牛豬雞同海鮮拼盤除此之外,我地仲夾左唔少菜呀!丸呀!腸呀!選擇都好多,例如:金菇,冬菇,生菜,娃娃菜,蕃茄,豆卜!佢d本地手打魚旦,勁彈牙重點係d餐具同環境好乾淨!好少打邊爐既地方做到尼一點!環境勁舒適!鐘意飲酒既我地,都飲左唔少啤酒如果啤酒唔岩既,都有汽水同紙包飲品!岩曬我其中一位同事因爲佢唔飲酒食飽飽仲有甜品食雪糕同乳酪!再配埋我最愛既朱古力醬同QQ棉花糖!簡直係絕配!尼間餐廳真係唔錯!係收工同同事聚下既好地方!性價比甘高既地方係觀塘碼頭果面好少見
話說成班同事今日做野做到頹頹地!

所以就決定放工去輕鬆下!食餐返勁既!

所以就揀一間抱膝暢談既好地方!
近近地,揀左公司附近一間打邊爐!

諗住放工繁忙時間要等好耐啦!點知唔駛等位✌🏻
間野近觀塘間公司,附近又有巴士站,方便晒我地d打工仔!

阿姐好好人,見我地6個人都比左張8人枱我地!

揀左個168既set!
海產鮮盤

因為我地6個人,所以就上左猶如一座山既牛豬雞同海鮮拼盤

佢d本地手打魚旦,勁彈牙

鐘意飲酒既我地,都飲左唔少啤酒

如果啤酒唔岩既,都有汽水同紙包飲品!
岩曬我其中一位同事
因爲佢唔飲酒

食飽飽仲有甜品
食雪糕同乳酪!
再配埋我最愛既朱古力醬同QQ棉花糖!
簡直係絕配!

濃雞湯底
海產鮮盤
濃雞湯底
2017-05-21 2214 views
朋友係觀塘放工 佢話見唔少同事收工都會試哩間 就推介我同佢一齊食🤤 門面同裝修幾靚 地點距離地鐵站有小段距離 所以我地都行咗10分鐘左右先到🚶🏻‍♀️ 餐廳入面都算多人 不過我地都被安排到卡位☺️我地點咗$168 套餐搭配壽喜燒湯底嘗嘗鮮 價錢唔算貴 但用料可算夠哂誠意 有美國肩胛牛肉🐮 黃金雞🐤還有海鮮拼盤 全都是無限添加 計落幾化算 CP值算係頗高😍趁著湯底還沒滾 我地乘機出去自助吧逛逛 睇下有咩野好食🍴冇諗到自助吧位置雖然唔算大 但都算應有盡有✔️ 白蘿蔔味美香甜 配合壽喜燒別有一番風味😋 我地仲拎咗兩大盆娃娃菜同唔同既蔬菜 放落個湯底度算係好夾☺️ 另外仲有得拎麵食 我地怕太飽就只係拎咗一款試試 四川擔擔麵 比預期中既出色 放咗落湯底都唔會失去佢既特色😁等咗一陣 所有既肉料全上☺️ 肩胛牛肉🐮肉質算係幾鮮嫩肉味香濃 切片較薄 容易嘴嚼👍🏻吃肉獸的朋友忍不住點了三 四盤 直呼好爽😚不得不提 餐廳算係好貼心 附上小漏斗來提示煮食黃金雞的時間 雞還算嫩滑 不過兩人食一盤有少少多 但木瓜幾清甜 感覺幾消滯😋食任食邊爐 通常最留意既就係佢既甜品🍦今次哩間就係有軟雪糕食 自己擠 有兩款口味😙牛乳同綠

食任食邊爐 通常最留意既就係佢既甜品🍦今次哩間就係有軟雪糕食 自己擠 有兩款口味😙牛乳同綠茶 仲可以係旁邊落配料💃🏻 我覺得質素算係高既 絕對係可以一試 💁🏻

• 黃金雞
  • 美國黑豚肉
2017-05-16 91 views
同bff 嘆火鍋~約靚女去食飯就係咁,要就哂佢去觀塘食~(利申: 我都係女)靚女常常去旁邊的囍雲天飲茶,今晚我地去同層的「囍」食放題。見呢個商場唔算旺,有間西餐廳同飯糰店,夜晚都無開店,唯獨是呢間火鍋店都半滿。咁一定有過人之處!見門口寫了上咗Openrice 個每周榜全港第二,唔怪得知咁多人啦。我地入到去,門口附近就是任取蔬菜區、旁邊有些丸類、還有熟食等等。$368套餐包括野菌蒜片牛柳粒、酒煮紐西蘭青口、手切J 級大雪肥牛、嚴選牛小排、特選肩胛牛肉、美國黑豚肉、海產盛盤、美國黑豚肉、黃金雞、特選牛脷、刺身放題。其實真係咩都有😏湯底見個個都點木瓜椰子雞湯底!我地當然跟大隊!椰子是濃味食物,先是嗅覺都令人口水流!兩位仲有半隻雞,而雞件仲可以re -order! 但佢足份量,所以半隻都好飽!雞件雞味不算濃,可能比椰子搶咗少少味。但肉質滑又嫩,呈金黃色!手切J 級雪花牛👍充滿雪花紋嘅靚牛一上臺,我朋友就想尖叫。牛肉粉嫩,冰底上,好靚。入口充滿牛味和油份香氣,手切牛肉厚薄適中,吃到有嚼勁,不會像機切肥牛般,薄到只可掛湯用。蝴蝶型整整齊齊很漂亮。蒜片牛柳粒我們食完再番點! 牛柳粒唔韌,一咬下去即
同bff 嘆火鍋~約靚女去食飯就係咁,要就哂佢去觀塘食~
(利申: 我都係女)

$368套餐
其實真係咩都有😏

手切J 級雪花牛👍

蒜片牛柳粒
我們食完再番點! 牛柳粒唔韌,一咬下去即爆汁!蒜片香脆沒有苦味,蒜香迫哂入牛肉內,加上牛肉汁,好惹味。

酒煮紐西蘭青口
無祈望下有驚喜。酒甜香仍在,沒有酒澀味。

刺身
包括三文魚、吞拿魚、魷魚。魷魚鮮味,又脫了膜,刀功不俗。三文魚肥美,吞拿魚不過不失。 如果番點,要整盤番點,比較奇怪。

雪糕
新推的抹茶雪糕,茶味不濃,但夠滑,奶香仍可。

海鮮盤
每樣一件正好。我不太吃生蠔。

$400 (Dinner)
  • 黃金雞
  • 海產盛盤
  • 丸類
2017-05-16 1852 views
男友話要食火鍋,觀塘好似突然開了好多任食,我想試試新的,但男友堅持去番食開嘅"囍",這些就是男人跟女人嘅分別吧!男人食開一間,就喜歡懶懶的不變地食同一間都唔厭嘅><$248套餐,限時90分鐘包括野菌蒜片牛柳粒、手切J 級大雪肥牛、嚴選牛小排、美國黑豚肉、海產盛盤、美國黑豚肉、黃金雞、特選牛脷。湯底我都有話事權嘅,就係念念不忘木瓜椰子雞湯底! 👍湯底用印度黃皮椰子,椰子味濃香,一開蓋已經聞到椰子的香味。今次的木瓜香沒有以前的突出,只有少少吊到味,但農場雞仲係又滑又嫩,呈金黃色!我喜歡吃得健康,湯底所有食材睇到材料,不是色素,食得放心!手切J 級雪花牛👍好抵吃! 雪花紋細緻,分佈平衡。牛肉的肉色呈粉紅、賣相新鮮。還附上冰底,排得像一朵花,出面食應該一盤都要200元吧,這兒竟然任食。入口的油花味不嚴重、反而牛味濃郁卻充滿肉汁。問問侍應是什麼牛肉,原來是美國牛來的。有和牛的雪花紋和軟淋,又有牛的濃味!特選牛脷煙煙韌韌有嚼勁,顏色跟普通牛肉差不多,但口感完全不同。美國黑豚肉在火鍋來說,切得比較厚身,又很大塊。本身味道不強,吸收了湯底,還是很好吃。啤酒汽水種類很多。細細盒的飲品,我

$248套餐,限時90分鐘

手切J 級雪花牛👍

啤酒汽水種類很多。細細盒的飲品,我最愛就是飲柑桔飲品。男友經常話我做咩拎咁多...放心,我飲得哂

出面有很多蔬菜任吃,今次還有很多紫色的蔬菜,例如紫薯、紫椰菜等,唔止靚靚,唔同顏色嘅蔬菜仲好有益,覺得今餐雖然係打邊爐,但味道滿足之餘又好健康!

這兒燈光明亮,是做街坊生意。但百多元可無限任添雞件,仲有咁多種類的蔬菜,幫男友慳下銀包又食得好!
2017-04-25
$248 (Dinner)
2017-05-13 103 views
繁忙的工午過後,肚子特別肚餓,今晚決定涮一餐勁的火鍋慰勞自己吧!在眾多餐牌中,想食得自由,最好就是選無限添飲添食的餐呢!每位$368,就可以品嚐多類靚牛肉、海鮮及剌身,算是不錯的選擇。黃金雞木瓜椰子湯,據說湯底為椰子汁,並沒有添加清水,所以色澤清澈,椰青味濃郁,未落其他食材已非常清甜,未嘗其他食物已想喝多幾碗湯。雞件亦非常嫩滑。野菌蒜片牛肉粒,牛肉粒煮得剛剛好,質地夠嫩,一點也不韌。酒煮紐西蘭青口,青口夠大件,加上以酒飪煮,更能帶出鮮味。剌身放題,一盤已包括三文魚、墨魚、魷魚等魚生,鮮味十足。牛肉種類繁多,有牛小排、肩胛牛肉、牛脷、還有J 級大雪花肥牛。雪花牛果件件肥瘦勻稱,肉質鮮嫩。自助吧還有不同丸類、多款蔬菜、沙津以供選擇。由於已吃了很多剌身及肥肉類,肚子再沒有空間嘗嘗炒飯、日式咖哩及壽司卷了。

野菌蒜片牛肉粒,牛肉粒煮得剛剛好,質地夠嫩,一點也不韌。

酒煮紐西蘭青口,青口夠大件,加上以酒飪煮,更能帶出鮮味。

剌身放題,一盤已包括三文魚、墨魚、魷魚等魚生,鮮味十足。

2017-05-11
$370 (Dinner)
放工約朋友食飯,咁岩都係係附近番工就約係觀塘打邊爐啦~以為打邊爐要食好多肉就錯啦~呢度係菜既款式仲多過肉仲有好多特別既菜鍾意食菜既岩晒!當然肉都有好多 岩岩去到緊係拎左熟食先熟食都有4-5款如壽司我地點左椰子雞湯底~一上檯成半隻雞,真係幾足料!仲要幾大碟而且個湯底都真係有椰子肉係裡面放左雞入個火鍋裡面就用佢提供既沙漏黎計時啦~流晒d沙之後d雞就熟架啦雞肉煮得剛剛好幾嫩滑,個湯底好清甜,吃得出沒有落太多味精喜歡重口味既可以要揀麻辣湯啦~係個火鍋未熟之前仲可以食左個刺身拼盤先覺得最特別係有生蝦個醬仲要幾好味!真係充滿泰式既味道海鮮拼盤就有生蠔、墨魚仔、青口2人份量岩岩好仲有2盤牛肉、2盤豚肉和牛脷全部都係薄切,食得多都唔覺滯蔬菜和大部份的火鍋配料都係自助蔬菜既選擇真係好多,而且都好新鮮款式好多選擇!一定夠飽!最驚喜真係有秋葵,因為連係街食飯都好少地方有秋葵食~但秋葵係好健康的!!所以我都食左好多紅菜頭都比較少見食完火鍋之後就可以食甜品啦~仲有雪糕機比人自己裝除左牛奶味仲有抹茶味!!!!雪糕口味冰感比較重呢,抹茶味都唔錯飲品都好多選擇除左有啤酒汽水果d之外~我最鍾意佢有呢個道地櫃因為我好鍾意
放工約朋友食飯,咁岩都係係附近番工
就約係觀塘打邊爐啦~
以為打邊爐要食好多肉就錯啦~
呢度係菜既款式仲多過肉
仲有好多特別既菜
鍾意食菜既岩晒!
當然肉都有好多
壽司
岩岩去到緊係拎左熟食先
熟食都有4-5款如壽司
椰子雞煲
我地點左椰子雞湯底~
一上檯成半隻雞,真係幾足料!仲要幾大碟
而且個湯底都真係有椰子肉係裡面
計時
放左雞入個火鍋裡面就用佢提供既沙漏黎計時啦~
流晒d沙之後d雞就熟架啦
椰子雞鍋
雞肉煮得剛剛好幾嫩滑,個湯底好清甜,吃得出沒有落太多味精
喜歡重口味既可以要揀麻辣湯啦~
刺身拼盤
係個火鍋未熟之前仲可以食左個刺身拼盤先
覺得最特別係有生蝦
個醬仲要幾好味!真係充滿泰式既味道
海鮮拼盤
海鮮拼盤就有生蠔、墨魚仔、青口
2人份量岩岩好
牛肉&豚肉
仲有2盤牛肉、2盤豚肉和牛脷
全部都係薄切,食得多都唔覺滯
蔬菜和大部份的火鍋配料都係自助
蔬菜既選擇真係好多,而且都好新鮮

自助
款式好多選擇!一定夠飽!
秋葵
最驚喜真係有秋葵,因為連係街食飯都好少地方有秋葵食~
但秋葵係好健康的!!
所以我都食左好多
紅菜頭
紅菜頭都比較少見

雪糕機
食完火鍋之後就可以食甜品啦~
仲有雪糕機比人自己裝
除左牛奶味仲有抹茶味!!!!
雪糕口味冰感比較重呢,抹茶味都唔錯

飲品都好多選擇
除左有啤酒汽水果d之外~
我最鍾意佢有呢個道地櫃
因為我好鍾意飲烏龍茶同綠茶
打邊爐咁肥既時候飲番無糖烏龍茶
感覺都健康d冇咁肥~
環境都幾適合同朋友傾計吹水
因為有卡位~
又唔算好多人, 唔洗怕比人趕
係觀塘附近番工想打邊爐真係岩晒!
2017-05-04
$220 (Dinner)
壽司
牛肉&豚肉
秋葵
  • 抹茶雪糕
2017-05-10 193 views
夏日炎炎打邊爐,絕對係香港人最有特色兼最爽嘅事!今日就同埋中同黎呢度打邊邊,一齊十下十下🥘🥘,中同食過一次介紹我地再黎真係愈夜愈熱鬧,我地8點半去到,都仲好多人,食到10點都仲好多人,證明係好嘢,冇揀錯!揀左168蚊任食套餐,竟然有日式壽喜燒湯底,港式crossover日式,吧枱仲有好很多款式嘅野食任揀,有多種麵條,豆腐麻醬,壽司,雪糕甜品,汽水冰茶,真係要乜有乜!梗有一款啱食嘅係左右🥗🥙仲有好多人都著迷嘅午餐肉!!!(我瘋狂encore左5次),爽!主角,黃金雞!肉質鮮滑,有雞味,好新鮮,仲有得encore!店員仲教我地落青檸食,保証夠fresh唔會膩!食黃金雞專用嘅計時器,咁就唔會十到不知時日過而搞到啲雞肉老左喇!夠哂鮮嫩!啲豬肉牛肉嘅厚薄度都剛剛好,都係可以encore的!168套餐仲包埋海鮮盤,有尤魚,生蠔,同埋青口!牛舌係全晚重點!呢個價錢有埋牛舌,不得了啦!牛味濃得黎仲唔會un, 咁嘅價錢同質素,絕對超值!

自助吧

豆腐麻醬

梗有一款啱食嘅係左右🥗🥙
壽喜燒湯底火鍋

黃金雞配料

店員仲教我地落青檸食,保証夠fresh唔會膩!

豚肉

啲豬肉牛肉嘅厚薄度都剛剛好,都係可以encore的!
海鮮盤

168套餐仲包埋海鮮盤,有尤魚,生蠔,同埋青口!
牛舌

2017-05-08
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$168 (Dinner)
Celebration
Anniversary
壽喜燒湯底火鍋
黃金雞配料
豚肉
  • 牛舌
2017-05-09 147 views
依間鋪喺觀塘,近觀塘碼頭方向,最啱喺觀塘返工嘅人約朋友食飯自助飲品機裏面,有兩隻唔同嘅啤酒,七喜同百事汽水,四種唔同嘅紙包飲品,任君選擇,必有你鍾意嘅一種,飲品機右邊,仲有一部牛乳軟雪糕機自助打邊爐前,我都會習慣先來個冷盤沙律,開下個胃,因為嚟緊會大擦一餐牛肉係我自愛,一定一定要追加追加,色澤均勻,唔會過肥,肉質都算唔錯,鍾意牛肉嘅人,就唔好錯過啦豬肉嘅色澤一樣唔錯,肉質亦可以接受,豬肉係我第二個必選
依間鋪喺觀塘,近觀塘碼頭方向,最啱喺觀塘返工嘅人約朋友食飯

自助沙律、壽司

打邊爐牛肉

打邊爐豬肉

豬肉嘅色澤一樣唔錯,肉質亦可以接受,豬肉係我第二個必選

自助沙律、壽司
打邊爐牛肉
打邊爐豬肉
早前與親戚相約一起吃晚餐因有一位親戚在附近工作而建議到這家吃晚餐一到餐廳門口已經看到一檯擺滿食物任由客人自取回到自己的餐桌食用入座後,開始選擇湯底及肉類的套餐而我們選擇了$168的套餐和壽喜燒湯底這是肉類海鮮任吃,吃完還可以再叫的壽喜燒湯底,非常的清甜可口不是那種甜到膩的感覺清清甜甜的,感覺很不錯而這個套餐的主角除了是肉類外黃金雞才是最大的主角為我們送上黃金雞的職員很友善還提醒我們可以用以下的漏斗來計算煮雞的時間完全倒滿後就可以開吃嘍…而且,還提醒我們,把雞和他們附上的青檸和配料汁一起吃這樣會更好吃的。當我試一下後,嫩滑的肉質加上青檸和配料汁味道感覺更加清新,帶一點點酸的味道讓人感覺很開胃另外讓有海鮮類,很新鮮口感不會有“鞋”身的感覺到肉類,也是很新鮮美國黑豚肉煮到熟後依然有一點嫩滑的感覺不會有“鞋”身的口感也能吃到清甜的壽喜燒湯底已注入肉身裡最後,火鍋放題當然不能錯過甜品我最喜歡他們的乳酪雪糕喜歡吃甜點的朋友我也推薦試一下抹茶味道更加好吃~
早前與親戚相約一起吃晚餐
因有一位親戚在附近工作
而建議到這家吃晚餐
一到餐廳門口已經看到一檯擺滿食物
任由客人自取回到自己的餐桌食用

入座後,開始選擇湯底及肉類的套餐
而我們選擇了$168的套餐和壽喜燒湯底
這是肉類海鮮任吃,吃完還可以再叫的

壽喜燒湯底,非常的清甜可口
不是那種甜到膩的感覺
清清甜甜的,感覺很不錯

而這個套餐的主角除了是肉類外
黃金雞才是最大的主角

為我們送上黃金雞的職員很友善
還提醒我們可以用以下的漏斗來計算煮雞的時間
完全倒滿後就可以開吃嘍…

而且,還提醒我們,
把雞和他們附上的青檸和配料汁一起吃
這樣會更好吃的。
當我試一下後,嫩滑的肉質加上青檸和配料汁
味道感覺更加清新,帶一點點酸的味道
讓人感覺很開胃

另外讓有海鮮類,很新鮮
口感不會有“鞋”身的感覺

到肉類,也是很新鮮

美國黑豚肉
煮到熟後依然有一點嫩滑的感覺
不會有“鞋”身的口感
也能吃到清甜的壽喜燒湯底已注入肉身裡

最後,火鍋放題當然不能錯過甜品
我最喜歡他們的乳酪雪糕
喜歡吃甜點的朋友我也推薦試一下
抹茶味道更加好吃~

Dinner
上次食過幾好,但點知今次黎d肥牛多肥肉得太緊要,忍唔住分享比大家,豬肉都可以,但牛肉真係差過大家樂囉,可能太多人食,連入貨既牛都差左好多好多!無下次啦基本,太失望
2017-05-06 1984 views
今日放假難得成班朋友有時間可以約出黎聚舊,當然要去打邊爐,可以一邊吹水,一邊食野呢間價錢唔係太貴,由$88-368/位,90分鐘時間,最後我地揀左E餐$248,再追加$39/位既刺身放題...等緊個火鍋黎既時間,當然要出去拎下其他野食,加上要去調配醬料...有飯同2款小食...壽司好多人拎,眼見都換上幾次..沙律好新鮮,同樣好受歡迎...豆腐及麵條...擺放都好整齊...各種不同既丸類,仲有腸仔同餐肉...當然唔少得蔬菜啦,有不少種類選擇...有不少配料俾客人調配醬料...飲品都有不少選擇,連啤酒都有,真心不錯...黃金雞木瓜椰子湯:一打開就聞到清甜十足既椰子味,放埋黃金雞同木瓜落去,一層層金黃色就浮上黎...雞肉肉質嫩滑,木瓜香甜...牛小排:脂肪含量少,分佈平均,而且肉質鮮嫩,多肉汁...海鮮盛盤有生蠔,青口同魷魚,生蠔好大隻,而且仲好肥美,青口爽口,魷魚彈牙...蔬菜我地拎左娃娃菜,菜芯,菠菜,粟米,生葵,香菇,南瓜,秀珍菇,金菇....每款都好新鮮爽甜牛脷:切到薄薄既牛脷,爽口有嚼強卻不韌美國黑豚肉:黑豚肉彈牙,有豬肉味,軟嫩多汁...手切J級大雪肥牛:油脂均勻既J級大雪肥牛,

有飯同2款小食...

豆腐及麵條...擺放都好整齊...

各種不同既丸類,仲有腸仔同餐肉...

當然唔少得蔬菜啦,有不少種類選擇...

有不少配料俾客人調配醬料...

飲品都有不少選擇,連啤酒都有,真心不錯...

牛小排:脂肪含量少,分佈平均,而且肉質鮮嫩,多肉汁...

牛脷:切到薄薄既牛脷,爽口有嚼強卻不韌

美國黑豚肉:黑豚肉彈牙,有豬肉味,軟嫩多汁...

手切J級大雪肥牛:油脂均勻既J級大雪肥牛,肉香充足,質感鬆軟,真心好味!

丸類我地拎左牛丸,墨魚丸,魚蛋,芝心丸,腸仔,餐肉...牛丸就麻麻地,魚蛋就好彈牙,芝心丸好濃芝士味,唔錯....

野菌蒜片牛柳粒:野菌好有口感,有香濃既野菌味,牛柳粒成骰子狀,肉質軟腍, 爽滑無筋

刺身無得揀,叫左2次,第1次有三文魚,日本紅甜蝦,立魚,八爪魚...三文魚厚身又肥美,甜蝦好鮮甜,立魚唔腥,八爪魚有咬勁

最後當然唔少得黎返杯牛奶軟雪糕,我揀左抹茶口味,雪糕奶味較重,質感軟滑,仲可以自由任加配料,我就加左QQ爆珠,增添不少味道
2017-05-06 101 views
又到星期五啦,我又可以放監去下街啦,今日因爲老公要到觀塘買野之後就諗起有個朋友推介過呢度有任食打邊爐,於是就黎試下啦。價錢分左幾種,老公因爲知我鐘意食牛脷所以就叫左168個隻啦。湯底本身我想揀呢度出名嘅椰子木瓜雞煲,但因為我妹唔食木瓜怕會好大陣木瓜味,所以就揀左個蕃茄湯底。一打開個蓋已經聞到陣陣蕃茄味,個底除左有蕃茄仲有肉碎同洋蔥,所以除左蕃茄味之外仲有一陣甜味。自助吧檯上有各樣蔬菜,款式都算多,仲有埋出面少巿嘅紫薯Tim。另一面就有各種丸類,午餐肉,腸仔個d。另外仲有個冷盤區,佢嘅豆腐沙律個醬有少少辣,幾特別。壽司方面竟然有鰻魚小捲,好驚喜,味道仲要唔錯。仲有一個熱食區,有魚旦,炒雜菜同炒飯。飲品都係一般嘅汽水同紙包飲品,另有啤酒。肉類都唔錯,但每盤係計人頭每人一塊 所以一次過可能要叫幾份先叫,當然咁做係怕有人眼闊肚窄浪費食物啦。牛肉:肥瘦適中,塊塊都好新鮮,唔錯。豬肉:都幾好但偏瘦,煮太耐會鞋,要一熟就立即食。牛脷:第一次食打邊爐落牛脷,感覺好新奇,食耐去有少少難咬 因為本身牛脷較硬身,但味道都唔錯,唔會好大陣穌味。海鮮盤:有青口,魷魚同生蠔,每樣都係按人頭計,樣樣都好新鮮,生蠔都

另一面就有各種丸類,午餐肉,腸仔個d。
仲有一個熱食區,有魚旦,炒雜菜同炒飯。
飲品都係一般嘅汽水同紙包飲品,另有啤酒。
牛肉:肥瘦適中,塊塊都好新鮮,唔錯。
豬肉:都幾好但偏瘦,煮太耐會鞋,要一熟就立即食。
海鮮盤:有青口,魷魚同生蠔,每樣都係按人頭計,樣樣都好新鮮,生蠔都唔會話係好細粒,但魷魚值得一讚、好鮮味!
我地仲叫左份黃金雞,估唔到一份有咁大碟,佢係雞件黎,唔知佢本身係唔係跟個椰子湯底,因為雞嘅旁邊有幾件木瓜,上呢個雞時仲有一盅沙薑同2粒青檸,係用黎點雞食,但我地冇咁試到。但雞肉夠滑,煮耐左都唔會鞋。
另外檯上面仲有一個沙漏,我地完全唔知有咩用,又冇職員講過,後黎問返朋友原來話係用黎比你計住水滾落雞件,沙漏停左就可以食雞、咁雞就唔會被煮得過火。但我地知道個用法時已經食完了。
另外呢度有雪糕食,係自助嘅。有牛奶味同抺菜味,仲可以自己加topping 。佢仲有一種係出面好少見嘅醬,係香檳提子醬,食落去幾特別,有淡淡香檳味,提子味較重,但味道幾match。
其實呢度係工業區,理應好少人會係放工後經過,但估唔到都全場爆滿,果然我朋友冇介紹錯。
2017-05-05 115 views
因為爸爸跟uncles 有約會所以晚餐我跟姐姐要自己照顧自己了放工後先到觀塘整指甲整靚靚才去覓食現在觀塘有很多不錯的食肆我們經常到觀塘工業大廈逛街今晚我跟姐姐行下行下行到宏利大廈發現原來有很多餐廳應該是平日主要招呼寫字樓的我們看到這間囍是有不同等級價錢配不同的肉食任食火鍋放題原來姐姐沒有吃過這樣的日式火鍋我們就決定吃這間吧我們選擇了$168的套餐有牛肉,牛舌和黑豚肉無限追加牛舌很好吃呀很爽口牛肉不會太肥雖然一客只有數片但這裡是無限追加所以便一點問題也沒有了還有黃金雞和小量海鮮湯底方面,我們點了四川麻辣很香,又不會很辣這裡有還有自選bar,有其他不同食材可以供客人食用每位客人也可以自己調味調味bar 也有不少選擇的任飲任食的,這裡飲品有啤酒,烏龍茶,柑桔等等絕對不馬虎的也有新鮮的蔬菜,還有翠玉瓜😍還有牛奶味和綠茶味雪糕不錯不錯雖然有限時 90 分鐘但絕對有足夠時間吃個飽的我們2人吃了$340很心滿意足地吃得飽飽的☺️
因為爸爸跟uncles 有約會

任食火鍋放題
原來姐姐沒有吃過這樣的日式火鍋
我們就決定吃這間吧

我們選擇了$168的套餐
有牛肉,牛舌和黑豚肉無限追加

牛舌很好吃呀
很爽口

牛肉不會太肥
雖然一客只有數片
但這裡是無限追加
所以便一點問題也沒有了

還有黃金雞和小量海鮮

湯底方面,我們點了四川麻辣
很香,又不會很辣

這裡有還有自選bar,有其他不同食材可以供客人食用

每位客人也可以自己調味
調味bar 也有不少選擇的

任飲任食的,這裡飲品有啤酒,烏龍茶,柑桔等等
絕對不馬虎的

也有新鮮的蔬菜,還有翠玉瓜😍

還有牛奶味和綠茶味雪糕
不錯不錯