2024-06-11 76 views
【𝐇𝐢𝐞𝐫】鰂魚涌主打外賣既Café 入面見到佢地都賣幾多款健康既食品 而且價錢都唔貴 係附近反工既朋友仔都可以try下佢😇佢地用既咖啡豆係日本既LiLo Coffee Roasters呢隻brand 飲落都唔錯 唔會太過酸我地叫咗一個羽衣甘藍三文魚 + 印式烤蝦沙律 💰$68健康人仕之選 做gym嘅朋友仔就啱晒😚白香腸羅勒長通粉 💰$48個通粉係個冷盤黎既 個汁調得幾好 而且都幾平 做lunch都唔錯🤓開心果mochi Bagel 💰$30佢地係用享樂做既bagel 食落幾煙韌 有微微既開心果味 中間夾住mochi增加咗口感焗薯 💰$50滿佈肉醬既薯仔 幾好食但好飽肚😂😂芝士火腿Croissant 💰$34味道唔錯 正正常常啦 Ice Lemon Coffee 💰$55佢個名有少少似Espresso Tonic但多咗檸檬陣香味🍋Pistachio Latte 💰$45近排大熱嘅開心果味😆佢呢杯又真係幾好飲 雖然開心果味唔算好濃 但係同咖啡陣味互相平衡到 都幾滑口值得一試😋
【𝐇𝐢𝐞𝐫】

但多咗檸檬陣香味🍋

Pistachio Latte 💰$45

近排大熱嘅開心果味😆
值得一試😋
$165 (Dinner)
2024-06-10 31 views
近端午節係咁食糭好膩,返工lunch都想食返健康啲/食少啲,呢間近太古坊嘅cafe就啱曬有沙律、bagel、焗薯夠多種類慢煮雞胸牛油果沙律$48-清新健康之選,配上自家製香橙羅勒醬味道好夾烤雜菜沙律$48-有曬紅蘿蔔、菇、茄子…啱曬啲想食熱嘢同素食人士是日湯品-沙律+$25就有,今次就係青豆忌廉湯香滑健康蕃茄肉醬薯仔$50-熱辣辣好香,食曬一個都好飽肚九龍出名嘅享樂貝果呢度都有:伯爵奶茶$26-夠煙韌,好有伯爵茶香,一啖一餡料好足料紫菜肉鬆$28-不敗配搭,咸嘅貝果都唔錯Hojicha latte、Matcha latte-甜度偏低,帶出濃郁嘅茶香

有沙律、bagel、焗薯夠多種類

是日湯品-沙律+$25就有,今次就係青豆忌廉湯香滑健康

蕃茄肉醬薯仔$50-熱辣辣好香,食曬一個都好飽肚

九龍出名嘅享樂貝果呢度都有:
伯爵奶茶$26-夠煙韌,好有伯爵茶香,一啖一餡料好足料

紫菜肉鬆$28-不敗配搭,咸嘅貝果都唔錯

Type of Meal
Lunch
鰂魚涌新開左一間主打新鮮、食得健康有營養的輕食店。因見到餐牌有唔少的組合價配搭,價錢計落相當抵食,所以就來到這店作為中午醫肚的選擇。🥗🌿🍽️😋✨ 新鮮焗薯配蕃茄肉醬($50),原隻薯仔只用鹽和黑椒調味,薯仔散發淡淡的香味,細滑的口感。滿滿的新鮮蕃茄肉醬,加入了酸忌廉芝士,味道濃厚,淡淡都好有滋味。🥔🧀🍅✨ 田園沙律(+$24),沙律菜份量都好多,沙律菜、羽衣甘藍、紫洋蔥、車厘茄味道好新鮮,牛油果軟身又甜滑。主食選了2款,慢煮雞肉塊塊鮮嫩,配餐廳特製的香橙蘿勒汁,味道清新酸甜又醒胃。另一款主食選了香煎三文魚,外皮帶點微脆,滿滿魚油的香。這份沙律以加購價來食,絕對是抵食之選。🥗🐥🐟✨ 碎蛋沙律牛角包($34),牛角包溫度微暖,牛角包的牛油味味道香濃又幾酥脆,內裡夾了蕃茄、碎蛋沙律、沙律菜,配搭清爽,夠哂醒神。🥐🍳🥬🍅✨ 手作紫菜肉鬆貝果($28),由享樂烘焙提供日日新鮮製作的手作貝果,款式口味超過10款,每款都是限定供應。貝果煙煙韌韌,幾有咬口,好有麥香味,紫菜碎加在貝果的表面,內裡都幾多肉鬆,非常足料。🥯☺️✨ Pistachio Latte($45),期間限定的特飲仲包括近期大熱的開心果,

新鮮焗薯配蕃茄肉醬

田園沙律

碎蛋沙律牛角包

手作紫菜肉鬆貝果

✨ Pistachio Latte($45),期間限定的特飲仲包括近期大熱的開心果,這店的開心果經是炒過,堅果的味道更香,飲品的色澤呈金黃色。開心果Latte是用燕麥奶調製出來,味道又香又濃滑,回味滿足。🍵💚

✨ Orange Americano($45),美式咖啡撞落鮮橙汁的配搭好新穎,平時少點飲齋啡的我都想一嚐,橙香的味道清新突出,去掉了咖啡的澀味。除了揀Latte外,我又多了一份選擇。🍊☕️

以上兩款飲品都是夏日期間限定,凡購買任何食品,都可享有飲品八五折的優惠。而且買飲品滿五杯,仲可以獲得一杯免費,這店真是優惠多多,出品質素又高,好值得做回頭客。💮☕️
$100 (Lunch)
新鮮焗薯配蕃茄肉醬
田園沙律
碎蛋沙律牛角包
手作紫菜肉鬆貝果
2024-06-09 10 views
有點餓決定同同事兩個諗住附近食點什麼,最後經過發現未試過嘅小店,簡單乾淨三個位,見有位就呢間吧。望住忙碌嘅人來人往,自己可以舒舒服服,嘆個久違了的焗薯,沙律,貝果跟coffee,真係好chill呀。驚喜發現檸檬同咖啡可以共融,之前係旅行試咗橙啡,今次檸啡都要試,店長推介的,他們用上鮮檸檬自家醃製還加埋蜜糖,中和咖啡酸度,陣陣檸檬香,入口微酸隨後咖啡膿膿帶點甘,幾特別。同事就選咗海鹽焦糖熱咖啡,佢話都好膿焦糖味大過鹹味。肉碎芝士焗薯,仲有芝士煙肉,我反而想試波菜三文魚。沙律更是精彩,每日精選每日8款比客揀呀,超吸細心配搭出息,我哋食咗蜜糖煙鴨胸萍果沙律,同埋慢煮雞胸牛油果沙律,亦都試咗有腸仔長通粉做嘅沙律,單拼或雙拼又或再貪食多拼也可,如果加$25 還是是日靚湯。醬汁我就較喜歡香橙羅勒醬,好清新香甜。 個人好喜歡貝果見同鬆餅,仲要好多口味手作貝果,點樣都要試試最後揀咗一款 紫菜肉鬆及抹茶鬆餅分享,一分為兩肉鬆滿滿,咬一口貝果,紫菜味充斥口腔,抹茶鬆軟香,掂。

2024-06-06
$150 (Tea)
上班附近明亮光潔外賣hier.Café🌟🌟🍽, 食物有水準,午餐沙律Combo🥗🥗多選擇,個人喜歡蜜糖煙胸鴨蘋果沙律同青醬蝦仁長通粉,沙律菜🥗好Fresh配蘋果🍎開胃醒神,蝦仁🍤長通粉沙律較味不錯,好岩口淡淡輕食午餐,Sauce多味道選擇最愛係香橙羅勒醬非常百搭,配沙律,雞肉,通粉都好夾平時叫2 Salad Combo都好足夠另外有好出名享樂貝果🥯🥯係Café 寄賣,味道多選擇,好軟腍,好鬼出色焗薯🥔🥔係出面街少搵到,呢度Café 都有,肉醬配焗薯香噴噴,薯仔有咬口配肉醬好Match, 熱騰騰焗薯Size夠大份可以同同事Share break一break🍴🍴咖啡☕️Salted Caramel latte輕輕海鹽味配日本Lilo coffee豆好溫柔好夾,同連鎖咖啡店有分別,入口不太搶喉舒服感覺🥰🥰☕️令人回味
平時叫2 Salad Combo都好足夠

慢煮雞胸牛油果沙律
蜜糖煙鴨胸蘋果沙律
Salted Caramel Latte
日本Lilo Coffee Roaste咖啡豆
熱烘烘Bagel
2024-06-06
$70 (Lunch)
蜜糖煙鴨胸蘋果沙律
Salted Caramel Latte
日本Lilo Coffee Roaste咖啡豆
熱烘烘Bagel
  • 肉醬焗薯,羅勒醬沙律Combo
❄️Ice Americano $40🍮Ice Salted Caramel Latte $53🥐雞蛋沙律牛角包 $34🥯享樂貝果 (芝士) $28🥔煙肉蘑菇焗薯配酸忌廉 $50🥗雙拼沙律 $68🫕青豆忌廉湯 +$15 (任何消費加購價)🔸鰂魚涌本身好多高質Cafe,今次推介呢間主打外賣,店鋪入面就得三個位😼但因為我Weekend午餐時段去,咁啱又有位坐!咖啡方面有得揀Fruity定Nutty,揀咗Fruity都覺得佢地幾特出,因為隻酸味真係幾出,問返先知係特登喺日本入口世界有排名嘅咖啡豆🇯🇵難怪真係好易飲得出個特色🔸食物方面有近排好出名嘅享樂貝果,佢地喺呢間Cafe寄賣,真心出色,非常軟腍。煙肉蘑菇焗薯都係水準之作,焗薯size係平時出街食到嘅差不多兩倍,超飽而且好食,推介大家一試🔸雞蛋沙律牛角包穩打穩扎,個包夠酥脆就贏咗九成! 雙拼沙律係平日嘅OL最愛,每日都有多款選擇,百貨應百客!最後加購咗個青豆忌廉湯好足料好濃郁
❄️Ice Americano $40
🍮Ice Salted Caramel Latte $53

🥐雞蛋沙律牛角包 $34
🥯享樂貝果 (芝士) $28
🥔煙肉蘑菇焗薯配酸忌廉 $50
🥗雙拼沙律 $68
🫕青豆忌廉湯 +$15 (任何消費加購價)

2024-06-04 64 views
有時肚餓又唔想食得咁heavy, 想簡簡單單咁食,鰂魚涌既呢一間主打外賣輕食既食店就真係好岩我心水😍 仲有特色既coffee, latte or tea 揀,絕不沉悶的輕食店😍 沙律Combo x 2 choices🥗煎三文魚藜麥羽衣甘藍x 煙三文魚凱撒沙律Omega3滿滿的組合😆菜控的我看到大量的菜表示感覺很健康❤️平時好少見沙律有煎三文魚,煎得都幾香😀蔬菜配搭洋蔥蕃茄仔都幾新鮮!加上輕輕的調味,清淡健康之選😍香辣雞肉蝴蝶粉滿滿的蝴蝶粉加上嫩滑雞肉,配搭少少彩椒沙律菜,有香辣粉和微微的沙律醬調味,是不會很heavy的澱粉質麵食之選🍝藜麥吞拿魚牛角包輕食得黎樣貌絕不失禮既夾餡牛角包,裏面夾住吞拿魚沙律,加上減輕罪惡感嘅蕃茄同沙律蔬菜,整個吃起來軟軟的!北海道芝士貝果熱烘烘既bagel真係好香軟😍仲有濃厚芝士粒係入面!趁熱食啊!店裡嘅bagel原來係由享樂烘焙供應,港島人唔使去九龍都可以食到享樂既bagel 了! 煙肉蘑菇焗薯朋友表示焗薯好吸引,最後最後還是吃了熱騰騰嘅焗薯,煙肉蘑菇配上酸忌廉&芝士,看上去很heavy的配搭🤣 吃上去沒有很膩的感覺Iced salted caramel l

沙律Combo x 2 choices🥗
煎三文魚藜麥羽衣甘藍x 煙三文魚凱撒沙律
Omega3滿滿的組合😆
菜控的我看到大量的菜表示感覺很健康❤️

藜麥吞拿魚牛角包

北海道芝士貝果

煙肉蘑菇焗薯

Iced salted caramel latte
喝上去不會太甜,帶奶香及淡淡的啡味
橙控的我,怎能錯過佢地新款既orange americano😎 橙汁base既咖啡,咖啡香濃又不失橙汁既味道,甜度適中😉
佢地既咖啡係選用左日本lilo coffee roaste嘅咖啡豆👀仲有得買埋咖啡豆架
店內環境不大,都有3個堂食既位置,下午茶時間去到有幸坐到😛 簡單輕便chill chill地飲杯咖啡,還不錯喔!
2024-06-02 39 views
最近迷上開心果相關食品,見到太古坊附近嘅cafe hier, 推出開心果latte,忍吾住要試。Cafe有少量堂食位置,好多附近辦公室返工的客人來買外賣。💚開心果latte無令我失望,好值得飲。開心果味超香濃,又不會過甜,飲到d開心果碎,回味無窮。Lotus 薑餅latte都好飲,呢款餅原來同奶甘夾😁Menu上有八款沙律選擇,我選了香橙羅勒醬的慢煮雞胸牛油,單拼份量多,健康飽肚。❤️ 另外有雙拼沙律,蜜糖鴨胸沙律拼印式蝦沙律,賣相非常吸引,材料豐富美味。食完凍野有熱辣辣的番茄肉醬焗薯,肉醬配薯仔好夾。👍最開心食到享樂烘焙的bagel,藍莓乳酪味及紫薯bagel, 個人喜歡紫薯,真係食到一粒粒紫薯肉。

Cafe有少量堂食位置,好多附近辦公室返工的客人來買外賣。

Lotus 薑餅latte都好飲,呢款餅原來同奶甘夾😁

食完凍野有熱辣辣的番茄肉醬焗薯,肉醬配薯仔好夾。👍

2024-05-31
2024-05-28 67 views
今日路經鰂魚涌, 見到依間cafe門口貼住大大張橙味美式咖啡poster, 賣相幾好睇, 於是就入去一試。cafe內裏明亮整潔, 畀人感覺好舒服 。可惜座位唔多,僅有三個座位畀大家坐低飲杯咖啡,食下輕食咁樣。Orange Americano咖啡本身帶有微酸味,加上酸酸甜甜嘅橙味,果香同咖啡香完美融合,非常好飲。Iced Mocha朱古力味道濃郁,配上牛奶特調咖啡, 入口順滑可口。藜麥羽衣甘藍三文魚配香辣雞肉粉呢份好岩做午餐,蝴蝶粉大約半盤,有兩塊煎香咗既三文魚,另外搭配滿滿kale,非常健康。煙肉蘑菇焗薯蓉焗薯幾大份,做午餐都夠。薯蓉口感紮實,用匙羹輕輕一筆輕易離皮。蘑菇煙肉用黑胡椒簡單調味已經好香,搭配薯蓉好夾味!慢煮雞胸牛油果沙律大概五片雞胸肉,檻欖洋蔥,火箭菜另外搭配酸酸哋嘅醬汁食用, 每一啖都好開胃醒神 。碎蛋沙律牛角酥牛角酥口感酥脆,散發住淡淡嘅牛油香氣。 入面有碎蛋沙律,蕃茄同火箭菜,每一啖咬落去好滿足!北海道芝士bagel依個bagel唔止外面有層層芝士絲,切開入面仲有四方芝士粒添,外表酥脆,內裡芝味濃鬱,芝士控大愛。

Orange Americano

Iced Mocha
朱古力味道濃郁,配上牛奶特調咖啡, 入口順滑可口。

藜麥羽衣甘藍三文魚配香辣雞肉粉

煙肉蘑菇焗薯蓉

慢煮雞胸牛油果沙律

碎蛋沙律牛角酥

北海道芝士bagel

TakeAway
鰂魚湧呢間自選沙律配日本豆咖啡最近變成我既愛店♥️♥️自選topic和多款醬汁搭配健康沙律菜,好食飽腹感強又健康👍👍配搭佢既既藍莓乳酪bagel(內有陷)🥯 焗熱後真系勁好食,食左5日都唔厭🤭以前飲過日式咖啡都覺得淡口,呢度既日本咖啡豆比想像中既更加濃厚香醇,仲試左杯開心果latte,店家話試咗N款先揀到呢款德國入口既開心果醬,真系巨香濃開心果仁味,天然油脂順滑入口值得一試!如果九龍開埋分店就好啦🥰🥰
2024-05-22 45 views
第二次買呢間。櫃枱放晒一盤盤salad, 賣相新鮮吸引嘅,點咗個2 combo: 羽衣甘藍三文魚,蘋果鴨胸。返到office打開,呢兩款都只係鋪喺面,下面嘅3/4只係mixed green。煙鴨胸有薄薄嘅4塊,三文魚有兩小舊。我最想要嘅羽衣甘藍只有兩片,而蘋果亦只有三粒。
2024-05-20 47 views
在附近的幾間試過曬,「沙律stop 」 係就算叫$90 3點幾就肚餓。 另一間近759 就俾好多豆類,飽但感覺好慘。 得佢依間係令我覺得食沙律係又靚又好味又飽又開心的。 加油。
2024-05-20
TakeAway
少有的來到鰂魚涌想找點輕食當午餐,在海光街隨便一逛,就決定來到一家主打沙律、貝果及咖啡的Grab & Go小店來吃點東西煙肉蘑菇焗薯配酸忌廉及芝士 $50Hojicha Latte $40(單價) $20(加配價)很久沒吃焗薯,店家的menu其實沒有焗薯的算是一個新加入的單品,三種口味而且還是限量供應,可單配也可加錢搭配任何一款沙律,就看個人需求揀選~ 這次選了煙肉蘑菇焗薯配酸忌廉及芝士,約等5分鐘就可以了不用等太久!焗薯size比平常在某家連鎖店吃到的還要大,沒有加入任何調味如鹽巴之類,薯味偏重的口感扎實吃起來沒有粉感;煙肉粒跟蘑菇片的份量也很多,再加上酸忌廉及芝士,以為會比較重怎料吃起來比想像中輕盈、簡單,全因整份的味道就來自這些食材,以這個價錢來說實在不昂貴啊!再來喝一杯最愛的焙茶latte,雖然以外帶杯盛載還是有漂亮的拉花~ 茶味很香濃,喝起來甘口再來嚐到奶香,要一讚焙茶粉處理得很好,幼滑無粉粒,味道應該是我喝過焙茶味道最突出的一杯,很喜歡也很推薦給大家啊!看店家社交平台才得悉這店是一間開業半年的小店,售賣幾款沙律及意粉,還有跟本地人氣包點品牌享樂烘焙合作,供應多款貝果跟鬆餅,
煙肉蘑菇焗薯配酸忌廉及芝士 $50

看店家社交平台才得悉這店是一間開業半年的小店,售賣幾款沙律及意粉,還有跟本地人氣包點品牌享樂烘焙合作,供應多款貝果跟鬆餅,也有咖啡及其他特飲~ 主打外帶不過也有極少量的座位讓客人可以坐下來慢慢享受美食;但到訪當日就大多數是附近工作的上班族,特別是OL跟外國人來選購外帶的居多!其實下單時看到幾款沙律的賣相也很吸引好吃,而且定價跟份量都比想像中多跟便宜,相信對附近工作的朋友來說是一個蠻不錯的選擇
2024-05-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2024-05-08 91 views
因為早餐食得heavy,所以lunch想食light d 食沙律。見openrice有外賣自取9折,2 combo$61,係QB算平。menu 有好幾款沙律同長通粉揀,揀左慢煮雞胸牛油果沙律同煎三文魚藜麥羽衣甘藍沙律,另外sauce揀左蜜糖芥末醬。打開俾想像中多同足,醬係另上,本身羽衣甘藍沙律係調咗味酸酸地幾好食, 牛油果沙律就淡啲。雞胸都幾嫩,牛油果就係雞胸嘅下面所以影唔到。煎三文魚雖然已經唔熱嘅但都好食同有油脂香。會encore ,下次可能會揀返煎三文魚羽衣甘藍沙律同長通粉類。

2024-04-22 102 views
星期一想食得健康啲就試左呢間cafe ge salad Openrice 自取 $54 兩款沙律今次揀左烤雜菜同三文魚羽衣甘藍沙律原來份量仲唔少添烤雜菜都有調味有脆肉瓜 茄子 菇 紅蘿蔔 好豐富呀三文魚有兩舊 唔會整到好鞋羽衣甘藍嘅份量都唔少兩款都唔錯另外仲加左個粟米湯飲得出有唔少粟米碎應該就唔係用粉開出黎果種食哂個沙律同飲埋都夠哂飽沙律黎講味道都ok而且價錢比其他沙律店相對便宜見到佢地仲有長通粉可以再回訪試下其他野先
星期一想食得健康啲就試左呢間cafe ge salad

Openrice 自取 $54 兩款沙律