HIKARI

2024-09-27 476 views
荃灣文青Busking CafeCafe 有兩層裝修得好文青 樓上只有兩張榻榻米枱 重可以望到下層 夜晚重有busking 好有feel~明太子薯條 $68超級多明太子鋪係炸得金黃色嘅薯條上面!香辣開胃再加上紫菜絲 夠晒日式😍水牛城炸雞翼 $68同平時食開嘅水牛城有啲吾一樣 呢個醬汁充滿椒汁酸辣程度偏高西班牙風腸八爪魚新澳爾良飯 $148八爪魚觸鬚一大條 肉質新鮮彈牙飯質感偏硬 有啲似risotto西班口嘅風味~米飯吸滿濃郁醬汁 仲有洋蔥 豬肉粒 腸做配料一齊燴 口感層次更豐富惹味黑白窩夫 $108窩夫上面有朱古力醬 同勁creamy嘅忌廉 仲有藍莓 士多啤梨 香蕉 提子 再淋上藍莓醬一齊食勁中意!百利甜酒朱古力咖啡 $52入口好滑 甜甜嘅奶油酒香味 推介~加一服務費HIKARI (荃灣)荃灣大壩街21號地舖
荃灣文青Busking Cafe

明太子薯條 $68

水牛城炸雞翼 $68
同平時食開嘅水牛城有啲吾一樣 呢個醬汁充滿椒汁酸辣程度偏高

西班牙風腸八爪魚新澳爾良飯 $148
八爪魚觸鬚一大條 肉質新鮮彈牙
飯質感偏硬 有啲似risotto西班口嘅風味~

黑白窩夫 $108

百利甜酒朱古力咖啡 $52
入口好滑 甜甜嘅奶油酒香味 推介~

加一服務費

HIKARI (荃灣)
荃灣大壩街21號地舖

2024-09-25 521 views
今日收工係荃灣行完街 想揾間cafe食個飯見到呢到環境好chill 夜晚仲有live music聽決定過黎試下啲野食咩質素先🤣入到黎環境好cozy 好舒服😌岩哂同啲朋友黎食個飯 吹下水🥩慢煮美國安格斯牛肩肉眼(8oz) 呢個慢煮肉眼一上枱已經好吸引 外皮輕輕煎過切落感覺一啲都唔會乾柴 食落牛味非常濃郁牛扒旁邊仲會配上 鹽粒同調味粉 一齊點黎食配搭埋調味粉一齊食 牛既肉味更加出 好滿足😋🍲油封法式羊架雞油菌意大利飯平時cafe唔多有得食羊架 決定試下佢先羊架非常之厚肉 而且好足料 足足有三大塊羊架羊肉既羶味好香 好容易接受 唔會過分地濃郁😛雞油菌好夠香 令到成個意大利好多菇菌味雞油菌每一塊都大大塊 掛住汁之外 好夠香😋🍹桃肉冰茶冰茶既茶底一啲都唔馬虎 飲落好有茶香味調較既甜度岩岩好 小甜人士都完全岩飲🤣桃肉份量好足 質地好爽甜 唔會覺得浸左好耐咁茶味同果味配搭得岩岩好 感覺好清新解膩😝🍵芒果草莓茶(熱) 呢杯芒果草莓茶 係用茶包沖出黎既茶黎本身都冇抱太大既期望 但飲落有驚喜喎🤣果香味主要係靠茶葉散發出黎 飲落一啲都唔香精味飲落係帶有酸酸甜甜既香味 幾特別😋🥩慢煮美國安格斯牛肩肉眼(8oz
今日收工係荃灣行完街 想揾間cafe食個飯
見到呢到環境好chill 夜晚仲有live music聽
決定過黎試下啲野食咩質素先🤣

入到黎環境好cozy 好舒服😌
岩哂同啲朋友黎食個飯 吹下水

🥩慢煮美國安格斯牛肩肉眼(8oz)
呢個慢煮肉眼一上枱已經好吸引 外皮輕輕煎過

調較既甜度岩岩好 小甜人士都完全岩飲🤣
桃肉份量好足 質地好爽甜 唔會覺得浸左好耐咁
茶味同果味配搭得岩岩好 感覺好清新解膩😝
(跟餐)桃肉冰茶

🍵芒果草莓茶(熱)
呢杯芒果草莓茶 係用茶包沖出黎既茶黎
本身都冇抱太大既期望 但飲落有驚喜喎🤣
果香味主要係靠茶葉散發出黎 飲落一啲都唔香精味
飲落係帶有酸酸甜甜既香味 幾特別😋
(跟餐)芒果草莓茶(熱)

🥩慢煮美國安格斯牛肩肉眼(8oz) $198
🍲油封法式羊架雞油菌意大利飯 $168
🍹(跟餐)桃肉冰茶 $15
🍵(跟餐)芒果草莓茶(熱) $2
2024-09-24
(跟餐)桃肉冰茶
(跟餐)芒果草莓茶(熱)
2024-09-24 349 views
星期六約咗朋友佢地揀咗呢間幾好feel嘅cafe又有人busking 我地安排咗上樓坐榻榻米二樓只有二張枱感覺更加有私人空間同時可以睇到下一層我就叫左杯expresso tonic ,中規中矩小食方面叫咗水牛城雞翼同豬肉丸講真呢二樣嘢食真係好一般肉丸又散薯條又唔夠香脆而水牛城雞翼亦唔係正宗做法牛扒亦都普普通通反而黑松露意大利飯同忌廉長管粉比較有驚喜而tiramisu 都係普通貨色我初時見到呢間cafe 有咁多好評以為好好味但整體都係一般
星期六約咗朋友
佢地揀咗呢間幾好feel嘅cafe
又有人busking
我地安排咗上樓坐榻榻米
二樓只有二張枱
感覺更加有私人空間
同時可以睇到下一層

我就叫左杯expresso tonic ,中規中矩

小食方面叫咗水牛城雞翼同豬肉丸

我初時見到呢間cafe 有咁多好評
以為好好味
但整體都係一般
2024-09-21
$200 (Dinner)
2024-09-22 363 views
好多餐廳試一次覺得唔好食就會永久black list,之前食過Hikari覺得唔錯,值得一訪再訪,今次同另一個朋友再去食。主要都係食意粉、Risotto或者鋸扒,今次就主要食Risotto。八爪魚西班牙飯八爪魚份量相當多,有一大條觸鬚,肉質好彈牙!而西班牙飯亦都好有西班牙風味,米煮得比較爽口,加埋西班牙腸一齊燴,好香好惹味!泰式油甘魚鮫油甘魚鮫相當多肉,魚肉亦都好嫩滑,加埋泰式醬汁幾清爽,唔錯!抹茶鮮奶抹茶味好濃厚,唔算好甜,朋友覺得唔錯!青檸梳打有青檸香味,夠晒解暑。咁啱夜晚仲有歌手唱live,幾好聽,好有feel呢!

八爪魚西班牙飯

泰式油甘魚鮫

抹茶鮮奶
抹茶味好濃厚,唔算好甜,朋友覺得唔錯!

青檸梳打
有青檸香味,夠晒解暑。

咁啱夜晚仲有歌手唱live,幾好聽,好有feel呢!
2024-09-22 634 views
放工約左朋友食飯,佢話有間可以邊聽live music邊食飯既cafe想試下,於是我就陪佢試試依間cafe!君度橙酒朱古力咖啡咖啡拉花係獨角獸好靚😍咖啡亦都好好飲,有超濃橙味😋橙味配埋朱古力,就好似飲緊一杯橙朱古力味嘅咖啡😋咖啡一啲都唔苦,又唔酸👍🏻西班牙風腸八爪魚新奧爾良飯八爪魚大大條,質感新鮮彈牙,煙煙韌韌👍🏻新奧爾良飯質感偏硬,有啲似risotto,米飯吸滿醬汁,味道非常濃郁,每一啖都充滿着香料味👍🏻飯入面仲有洋蔥同豬肉粒做配料,令口感層次更加豐富!脆炸軟殼蝦墨汁意大利麵平時炸軟殼蟹就食得多,炸軟殼蝦都係第一次食!鮮蝦炸到非常脆,連蝦殼都可以食!食落口脆卜卜,而蝦肉就軟身,做到外脆內軟嘅質感!意大利麵煮得啱啱好會過腍,亦都唔會過硬!髒髒提拉米蘇Tiramisu擺盤非常精緻,表面鋪滿可可粉,仲有Oreo餅乾同朱古力脆筒做裝飾!忌廉質地非常幼滑,充滿奶香味!配埋浸咗咖啡酒嘅手指餅一齊食,非常之夾!手指餅有勁濃郁嘅咖啡味,仲帶有少少嘅苦澀味!所以忌廉同手指餅一齊食,忌廉甜甜地嘅味道就可以中和手指餅嘅苦澀味!

2024-09-20 507 views
HIKARI 店內充滿文青氣色,日式木系裝修背景播住柔和廣東歌純音樂,入座感覺放鬆舒服❤️晚上7點半後有歌手現場獻唱🎤水準都幾高,一邊飲野一邊聽歌 chill and relax🥩慢煮美國安格斯牛肩肉眼(8OZ)$1988安士肉眼扒份量令人滿足切開可見慢煮的鮮嫩肉質嫩口的牛肩味道🐮盤邊配有海鹽等調味伴菜亦沾上濃濃牛油香味,帶點驚喜🍄牛油浸北海道帆立貝黑松露意大利飯 $138意大利飯滲出黑松露香味以及牛油口感主角帆立貝肉質甜美🤤意大利飯硬度偏軟,容易入口整體口感creamy香味濃郁👍🏻☕君度橙酒鮮奶咖啡 入口試出柑橘橙香與酒精,繼而帶出咖啡味道初次嘗試感到新奇,口感有點酒精刺激☕髒髒咖啡 濃縮咖啡緩緩滲進牛奶中漸漸交融形成層次,可以慢慢欣賞咖啡飲落烘焙味重總結食物好味之餘,更令人享受餐廳環境、音樂與氣氛值得一試再試😋
HIKARI 店內充滿文青氣色,日式木系裝修
背景播住柔和廣東歌純音樂,入座感覺放鬆舒服❤️
晚上7點半後有歌手現場獻唱🎤
慢煮美國安格斯牛肩肉眼(8OZ)
🥩慢煮美國安格斯牛肩肉眼(8OZ)$198
8安士肉眼扒份量令人滿足
切開可見慢煮的鮮嫩肉質
嫩口的牛肩味道🐮
盤邊配有海鹽等調味
伴菜亦沾上濃濃牛油香味,帶點驚喜
牛油浸北海道帆立貝黑松露意大利飯
🍄牛油浸北海道帆立貝黑松露意大利飯 $138
意大利飯滲出黑松露香味以及牛油口感
主角帆立貝肉質甜美🤤
意大利飯硬度偏軟,容易入口
整體口感creamy香味濃郁👍🏻
☕君度橙酒鮮奶咖啡
入口試出柑橘橙香與酒精,繼而帶出咖啡味道
初次嘗試感到新奇,口感有點酒精刺激
髒髒咖啡
☕髒髒咖啡
濃縮咖啡緩緩滲進牛奶中
漸漸交融形成層次,可以慢慢欣賞
咖啡飲落烘焙味重

總結食物好味之餘,更令人享受餐廳環境、音樂與氣氛
值得一試再試😋
2024-09-12
慢煮美國安格斯牛肩肉眼(8OZ)
牛油浸北海道帆立貝黑松露意大利飯
髒髒咖啡
2024-09-15 641 views
友人生日選了來這裡,好事多磨,原本食午餐因事改到晚餐時段。Order dinner set for two~香草蕃茄醬燴西班牙黑毛豬肉丸~慢煮美國安格斯牛肩肉眼~牛油浸北海道凡立貝黑松露意大利飯~髒髒提拉米蘇~Bailey's Mocha~丸久小山圓抹茶鮮奶and one night set~日本櫻花蝦海鮮飲管粉,山葵忌廿廉汁朋友好滿意這餐生日飯,多謝服務員幫忙拍照及為生日朋友寫上幸福滿滿的Happy birthday
友人生日選了來這裡,好事多磨,原本食午餐因事改到晚餐時段。

Order dinner set for two
~香草蕃茄醬燴西班牙黑毛豬肉丸

~慢煮美國安格斯牛肩肉眼

~牛油浸北海道凡立貝黑松露意大利飯

~髒髒提拉米蘇
~Bailey's Mocha
~丸久小山圓抹茶鮮奶

and one night set
~日本櫻花蝦海鮮飲管粉,山葵忌廿廉汁

2024-09-14
Celebration
Birthday
  • Bailey'smocha
  • 日本櫻花蝦海鮮飲管粉
  • 丸久小山園抹茶鮮奶
  • 香煎帶子黑松露意大利飯
2024-09-09 784 views
今晚去咗荃灣廣場對面嘅Hikari,呢度真係有啲驚喜!介紹下啲試過嘅菜色:迷你水牛芝士球牛油果沙律配蕃茄凍 $98沙律非常清新,水牛芝士球軟滑,配埋牛油果同蕃茄凍,食落真係好清爽🥑🍅🧀。香辣芥末吞拿魚他他 $118吞拿魚他他新鮮得嚟仲帶少少芥末辣🌶️,夠刺激但唔會太over,喜歡生魚食嘅朋友必試!🐟🔥脆炸軟殼蟹墨汁意大利麵 $158墨汁意粉配上脆炸軟殼蟹🦀,好惹味!意粉煮得啱啱好🍝,軟殼蟹炸得香脆,兩者味道好夾。百利甜酒朱古力咖啡 $48鍾意朱古力嘅你一定要試呢杯🍫☕!咖啡加入百利甜酒,濃郁之餘有淡淡酒香,好滋味。焦糖海鹽髒髒意提拉米蘇 $88提拉米蘇帶住淡淡嘅焦糖同海鹽味,口感綿滑,甜度適中,食完真係滿足!🍮呢度真係細心到唔得,會問你要唔要shared plates,非常貼心👏。走之前仲有live表演🎶,氣氛好好,搞到我後悔冇點杯酒慢慢聽歌🍷。佢哋勤力幫你加水💧,仲有水杯上面有個富士山圖案🏔️,好有趣!下次真係要慢慢欣賞住live,點番杯調酒!

迷你水牛芝士球牛油果沙律配蕃茄凍 $98

香辣芥末吞拿魚他他 $118

脆炸軟殼蟹墨汁意大利麵 $158

百利甜酒朱古力咖啡 $48

焦糖海鹽髒髒意提拉米蘇 $88

2024-09-08
Dinner
🫶餐廳晚上有busking,一邊聽歌一邊食,好chill。😀今晚同朋友gathering食Hikari,餐廳安排左我地坐樓上非常日系既榻榻米卡位,打卡一流。🍽️[主食]香煎帆立貝意大利飯賣相及擺盤精緻:帆立貝大大隻仲有三粒,份量足夠,煎至兩面邊位好香脆;配上放在中間整齊的意大利飯,完美。意大利飯濕濕地,唔會太乾亦口感豐富。日本櫻花蝦海鮮飲管麵顏色好繽紛好多蝦米🦐。櫻花蝦細細粒但口感非常豐富;配埋獨特嘅飲管粉口感好搞笑,特登切開飲管粉嚟睇真係中間空心。🥃[咖啡酒飲品]凍君度橙酒朱古力咖啡--靚靚玻璃杯裝著,賣相精繳,飲品上有片乾橙,飲落橙酒味道好出,酒味香濃但配咖啡又好夾。[甜品]🍰提子🍇cheese cake--賣相勁靚,cheese cake好幼滑,甜度剛好

🍽️[主食]
香煎帆立貝意大利飯

日本櫻花蝦海鮮飲管麵

🥃[咖啡酒飲品]

甜品
  • 日本櫻花蝦海鮮飲管粉
呢日嚟咗呢間荃灣西餐廳諗住食個好味午餐🤣$108「蘋果木燻豬腩雜菌意大利飯 APPLEWOOD BACON AND WILD-MUSHROOM RISOTTO」:豬腩係用咗煙肉,非常 smoky 兼勁有鹹香,令到意大利飯都少少smoky 同多多鹹香🤣餐牌寫住食「任何主食即可享飲品 $30折扣優惠」,咁加 $12 要咗一杯 Cappuccino ☕️,夠香濃夠滑😋$108「黑白窩夫 BLACK & WHITE WAFFLE」:黑色好似係朱古力窩夫🤣,白色好似係芝士奶蓋🤣,仲加咗啲生果🤣
呢日嚟咗呢間荃灣西餐廳諗住食個好味午餐🤣
Lunch
2024-09-04 589 views
日式🇯🇵簡約style 好舒服嘅感覺🪄窗邊位有透入自然光🪄店舖樓梯仲有閣樓西班牙黑毛豬風腿無花果酸種多士配檸檬忌廉芝士醬🪄法式烤麵包🥖滿無花果同西班牙黑毛豬風腿片 好match 🪄韓式辣泡菜牛肉飲管粉🪄飲管意粉好有咬口,配上辣泡菜牛肉👍🏻👍🏻📍荃灣大壩街21號地舖
2024-09-03 572 views
其實呢間Cafe之前經過幾次都已經想去,不過一直未抽到時間去。今日終於得閒同朋友仔黎飲下啡chill下啦。我好中意呢間cafe樓高2層,純白色既設計好清新同埋relax我地今次叫左個lunch set for two, 個set已經有埋starter+Main+飲品🥤,CP值都頗高Starter:♥︎ 水牛城雞翼水牛城雞翼表面炸得好香脆,內裏好多肉汁好Juicy,油膩感不會太重🐔Main:♥︎ 西班牙黑毛豬風腿無花果酸種多士,檸檬忌廉芝士醬♥︎ 黑松露忌廉汁煮芝士菠菜餡介子雲吞 無花果、ham、cream cheese🧀呢個組合配埋酸種多士又幾match,配埋Salad🥗係輕食/打卡之選,但係食量大既人就未必夠飽啦。而雲吞就岩岩相反,比較大份同埋好飽肚,黑松露忌廉汁好香口, 味道濃滑,雲吞 食完一粒又一粒👍🏻Coffee:♥︎ Dirty♥︎ Flat white 黎到Cafe又點小得飲啡! 熱飲拉花🌿好靚。而dirty 杯同埋杯墊都好配合環境,而咖啡☕️有靚靚漸層,嘅飲到Espresso嘅濃味,再逐漸飲到牛奶味,的確沖得有水準🫶🏻本身想食埋甜品🍮,不過最後都係太飽食唔落啦,都係留返下次再黎試過啦

Starter:
♥︎ 水牛城雞翼

Main:
♥︎ 西班牙黑毛豬風腿無花果酸種多士,檸檬忌廉芝士醬
♥︎ 黑松露忌廉汁煮芝士菠菜餡介子雲吞

Coffee:
♥︎ Dirty
♥︎ Flat white

2024-09-01 478 views
今天下午 ,我們去到荃灣Hikari(荃灣) 午飯。餐廳環境舒適,有一種放鬆心情的感覺,還可以上樓梯到二樓進餐。我們點了中午二人套餐。 前菜是迷你水牛芝士球牛油果沙律配蕃茄,色彩斑斓,口感丰富。新鲜的牛油果与蕃茄完美结合,芝士球的醇厚使每一口都令人陶醉。主菜则是一道别具风味的西班牙黑毛猪腿无花果酸种多士,搭配清新爽口的檸檬忌廉芝士醬,咸香与甜美交织,层次感十足。而韩式辣泡菜牛肉饮管粉,则带来一丝异域风情,香辣的牛肉与弹滑的 意大利粉,令味蕾大开。饮品方面,君度橙酒朱古力咖啡的搭配让人惊喜,浓郁的咖啡与果香的橙酒交融,唤醒沉睡的味觉。而桃肉冰茶则清新解渴,完美平衡了整餐的风味。整体而言,这顿餐点无论是前菜、主菜还是饮品,都令人回味无穷。

2024-08-29
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$200 (Tea)
2024-09-01 501 views
今日去到荃灣HIKARI,現場有結他手表演,木質傢俱丶餐盤更添文青風格。餐廳更主打咖啡、酒,一杯酒加一支結他,令人陶醉其中。香草蕃茄醬燴西班牙黑毛豬肉丸肉丸鬆軟,黑毛豬濃郁,外皮沾滿肉醬,味道層次豐富。油封法式羊架雞油菌意大利飯飯上鋪上三支羊架,羊肉味香濃,完全唔韌,越嚼越香,加上十分Creamy的意大利飯,令香味更加昇華。泰式燒油甘魚鮫燒得香脆,熱辣辣食,完全唔腥。沾上泰式辣醬,更加惹味。魚肉嫩滑。君度橙酒鮮奶咖啡清新,每一啖都有淡淡橙香。

香草蕃茄醬燴西班牙黑毛豬肉丸
肉丸鬆軟,黑毛豬濃郁,外皮沾滿肉醬,味道層次豐富。

泰式燒油甘魚鮫

君度橙酒鮮奶咖啡
清新,每一啖都有淡淡橙香。
2024-08-30 463 views
約左朋友去荃灣購物,所以揀左呢間餐廳試試我哋訂左3位,不過其中有一位朋友遲到,餐廳打算要我哋等齊人先可以入座🫠其實餐廳有空位,所以等咗一陣,店員見我哋大汗踏細汗🥵容許我哋可以先入座🥰不過就是有一位朋友遲到,最後在OpenRice上只計算我兩位入座🤦🏻‍♀️因為我入座時只有兩個人到,所以就計算兩個人,真係好均真👍我哋三個人叫左2人餐,3杯飲品再加多個甜品,份量都幾足夠,超滿足二人餐,我哋揀咗明太子薯條,蘋果木燻豬腩雜菌意大利飯,三文魚子醬油漬海膽醬意大利飯明太子薯條,醬汁鹹鹹地,配薯條食,好惹味😋蘋果木燻豬腩雜菌意大利飯,三文魚子醬油漬海膽醬意大利飯,兩個意大利飯,味道都幾好,同埋份量都幾多我就揀咗凍君度橙酒朱古力咖啡,有少少酒香同橙香,都幾好飲,賣相都好啱打卡甜品我哋揀咗焦糖海鹽髒髒提拉米蘇,咸咸甜甜好得意,都幾重酒味因為我哋坐榻榻米座位,有一隻大公仔陪坐🥰除左訂枱安排,其他都算正正常常或者幾好,不過就未必會再嚟,始終荃灣都比較多選擇
約左朋友去荃灣購物,所以揀左呢間餐廳試試

明太子薯條,醬汁鹹鹹地,配薯條食,好惹味😋

因為我哋坐榻榻米座位,有一隻大公仔陪坐🥰

2024-08-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Tea
  • 明太子薯條