2017-09-15 1109 views
第一次係屯門食海鮮😂😂!係條邨入面竟然有間咁有鍋氣既食海鮮地方,雖然海鮮係自己係另外出面條街買完先拎入去叫佢地整!千其唔好怕自己揀錯煮法,興記D員工都會俾D意見你~D人都好nice👍🏻👍🏻服務態度以大排檔黎講叫好好! 個人認為佢地D鮑魚蒸得唔錯,記得要陳皮蒸哦!(雖然都要睇D鮑魚靚唔靚)😂不過最好就多D人去食,如果唔係都會幾貴,雖然食得海鮮不嬲都已經預左係貴😂😂😂 啊!唔記得講,佢個燒鵝都好好味!👍🏻👍🏻👍🏻唔算貴,一隻都係400質素好!
2017-09-06 1322 views
牛一興生,同屋企人一行4人去三聖食海鮮8:00去到拎位,冇訂檯都唔洗等好耐但因為可能HAPPY FRIDAY既關係車位就爆曬,如果揸車人士就要留意啦!先到海鮮檔買海鮮買左5樣野承惠$7⃣0⃣0⃣,超抵👍🏻跟住就去朋友介紹既興記坐低等開飯啦加工費$68/斤唔算平,但勝在鑊氣夠海鮮分別係-辣酒煮花螺🐚-薑蔥炒大肉蟹🦀-椒鹽瀬尿蝦🦐-醬爆🐘拔蚌-豉椒炒聖子另外再加3個小菜♨-椒鹽鮮魷🦑-燒鵝(例牌)🦆-椒絲腐乳通菜🥗最後埋單加工費連飲品、白飯承惠$690整餐飯即係$700+$690=$1390每日都只係$350食到飽飽,抵呀
牛一興生,
同屋企人一行4人去三聖食海鮮
8:00去到拎位,冇訂檯都唔洗等好耐
但因為可能HAPPY FRIDAY既關係
車位就爆曬,如果揸車人士就要留意啦!

先到海鮮檔買海鮮

另外再加3個小菜♨
-椒鹽鮮魷🦑
-燒鵝(例牌)🦆
-椒絲腐乳通菜🥗

最後埋單加工費連飲品、白飯
承惠$690
整餐飯即係$700+$690=$1390
每日都只係$350食到飽飽,抵呀
椒絲腐乳通菜
辣酒煮花螺
2065 views
2017-07-21
$350 (Dinner)
辣酒煮花螺
2017-08-15 975 views
有乜好得過三五友好坐埋一枱食好西~同友人們約左好耐話要到三聖村食平靚正海鮮好耐,終於成事!咁多檔海鮮,㨂左忠仔記買海鮮料,嘩!有蟹有螺有蠔有蚌有瀨尿蝦,想食乜就買乜,爽!所有材料大大隻又新鮮!買左$1400左右,約7人份量。之後行去興記,因為有出名既燒鵝!交哂所有料俾店員後傾下點煮,當然係最常見既煮法。椒鹽瀨尿蝦,砵酒生蠔,辣酒花螺,焗蟹,鼓椒蚌。店家大廚當然功架十足,夠火喉,啱啱好。呢間店都好多人食,坐左個半鐘隔離枱都換左兩枱人。

呢間店都好多人食,坐左個半鐘隔離枱都換左兩枱人。

2017-07-16
$300 (Dinner)
2017-07-14 1390 views
第一次不同範疇的飯局但好開心可以試到咁新鮮ge海鮮,興記比起之前都係買海鮮煮ge有鑊氣多多聲,食得出廚師的用心今餐真係好豐富,分別有炒瀨尿蝦、豉椒炒蟶子、薑蔥炒蟹、粉絲煮蜆、清蒸象拔蚌、蒜蓉蒸蝦、馳名燒鵝、龍躉兩味(湯及清蒸)、小菜(椒絲炒通菜及蒜蓉炒白菜仔)個湯好鮮甜,係最愛ge奶白色,湯渣都會俾埋我地,用芥菜、蜆仔同龍躉煲湯而成條魚好大條,蒸得剛剛好,魚肉唔會'老',好多謝友人請我地食咁豐富ge盛宴,而且坐得幾舒服,服務生好好幫我地換左幾次碟,同埋座無虛席值得一再試
第一次不同範疇的飯局

• 馳名燒鵝
  • 龍躉兩味
  • 蒜蓉粉絲蒸象拔蚌
2017-06-28 1275 views
每年問老豆生日想去邊度食飯慶祝, 佢一定答興記嘅.  生日話事, 一行6大1細 , 估唔到平日都幾旺場, 好在 一早BOOK咗位.自行買了海鮮加工 共6斤半 @$68.00 西芹炒斑片--味道略嫌淡了一點, 但可食出魚嘅鮮味.豉椒炒蟶子--非常惹味, 百厭仔非常LIKE, 一路喊辣一路要食白灼中蝦--個人覺得白灼蝦細隻會較好, 中蝦用嚟白灼麻麻地, 會帶韌.  但老豆鐘意, 就由得佢發板啦!薑蔥炒肉蟹--炒得夠入味, 唔錯老豆最LIKE嘅燒鵝一定唔少得啦! 叫咗半隻--熱辣辣上枱, 皮脆肉嫩, 正! 好食過深井添另外叫咗碟蒜蓉炒白菜,  頗為油膩, 味道幾好.另加一支天地一號蘋果醋, 一罐汽水連加一服務費, 埋單$973.00

自行買了海鮮加工 共6斤半 @$68.00

西芹炒斑片--味道略嫌淡了一點, 但可食出魚嘅鮮味.

薑蔥炒肉蟹--炒得夠入味, 唔錯

另外叫咗碟蒜蓉炒白菜,  頗為油膩, 味道幾好.

另加一支天地一號蘋果醋, 一罐汽水

連加一服務費, 埋單$973.00
2017-06-27
Type of Meal
Dinner
2017-05-12 1432 views
今天補祝同事生日飯,又是去食海鮮好日子,在香港,食海鮮地方選擇多,遠至西貢,鰂魚涌,長洲,近至流浮山,屯門三聖。今次就有機會同同事到三聖食海鮮,大家都十分期待,我們先到海鮮舖問問價,挑選海鮮,最後決定了第一間瀨尿蝦專門店,當然瀨尿蝦必買,其後買了聖子,扇貝及蜆。購買了海鮮後,便到興記去加料煮食。店員細心幫我們親自送到興記,到達餐廳後,老闆問了我們意見後,就決定這樣烹調,椒鹽瀨尿蝦,蒜蓉粉絲蒸扇貝,豉椒炒聖子,上湯粉絲蒸花甲。上湯粉絲蒸花甲,大大一碟,好吸引,花甲鮮甜,份量多,最重要是沒有沙粒(以往食花甲都是有沙粒)豉椒炒聖子,夾起一件長度幾有20cm長,而且又肥美,咬入爽口彈牙,鼓椒味好濃郁,好鮮甜,不錯。椒鹽瀨尿蝦,肉質肥厚,爽彈,唯有一感覺是炒得不夠脆身。蒜蓉粉絲蒸扇貝,真點有點失望,蒸得太老熟了,失卻了海鮮彈牙。最後在餐廳加了一個楊洲炒飯,很一般,味道淡,飯粒不夠乾身,加上價錢貴,很不推薦大家食。

椒鹽瀨尿蝦,肉質肥厚,爽彈,唯有
一感覺是炒得不夠脆身。

• 豉椒炒蟶子
2017-03-26 2113 views
今晚一行四人!入嚟食生日飯!叫了半隻燒鵝非常好味!自己買了海鮮加工、 鹽焗東風螺、 砵酒焗生蠔、 鹽焗黃油蟹、 蒜蓉開邊紅竹蝦 、清蒸鮑魚、5枝啤酒、一罐汽水、加工連加一費都係食咗890元!超抵!
今晚一行四人!入嚟食生日飯!叫了半隻燒鵝非常好味
!自己買了海鮮加工、 鹽焗東風螺、
砵酒焗生蠔、
鹽焗黃油蟹、
蒜蓉開邊紅竹蝦 、
2017-03-25
$450 (Dinner)
  • 燒鵝
  • 陳皮蒸鮑魚
  • 砵酒焗蠔
2017-03-17 2123 views
住得新界,一定要黎三聖食海鮮,有咁多間,我只會簡興記,因為食左一次便愛上。首先,佢隻燒鵝真係無得彈,皮多汁脆,但我自己鍾意食肥嘅,佢隻鵝都多肥肉,各人喜好。燒鵝要早一日留,有例牌、有半隻、有一隻,就算例牌都好大份架,大家唔好眼闊肚窄海鮮要去另一邊買,我都係隨心,冇買開邊檔,鍾意食龍蝦、蟶子、蜆等,食海鮮都係香港夠野味,龍蝦芝士伊面係貴,但真係唔食唔得,忍唔住,油鹽水蜆我第一次食就愛上,好鮮甜,真係好鮮味,豉椒蟶子就唔洗講,必食又一定唔會中伏,食埋隻鵝,真係好飽。海鮮都係香港炒得好,夠火猴,夠野味。

海鮮都係香港炒得好,夠火猴,夠野味。
15 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
  • 龍蝦
  • 油鹽水蜆
  • 豉椒蟶子
2017-03-01 2057 views
三聖邨之中,唔係間間有燒餓食,呢間就有拿,而且非常好食果皮蒸飽魚,飽魚夠大隻炒聖子避風塘賴尿蝦,好食過用椒鹽炸白灼東風螺燒鵝最重要係塊皮夠脆,呢度絕對唔會令人失望
三聖邨之中,唔係間間有燒餓食,呢間就有拿,而且非常好食
果皮蒸飽魚,飽魚夠大隻
炒聖子
避風塘賴尿蝦,好食過用椒鹽炸
白灼東風螺
燒鵝最重要係塊皮夠脆,呢度絕對唔會令人失望
2017-02-17 2118 views
與一班老友聚餐的地點,今次選於較遍遠的屯門三聖興記,是最令人興奮的海鮮餐。頭盤是燒鵝。雖然今晚的主角是海鮮,但是興記的燒鵝是特別不容錯過的。皮脆肉嫩不在話下,而且脂肪極低,整隻鵝的皮下脂肪都是極少。最最最難得的是牠的味道很清,沒有一般燒蠟店的濃烈,可以清楚吃得出鵝的味道,絕對令人回味。之後是冰鎮鮑魚。雖然鮑魚是相當明貴,但由於牠味道不濃,賣點是爽口彈牙。一般鮑魚的腸胃部份都有點沙石,吃起來會很麻煩。不過由於這些鮑魚已經吐沙,所以可以吃得盡情一點。接下來是我最喜歡的海中蝦,分別作為兩道菜,美極煎蝦碌及蒜蓉蒸開邊蝦。由於蝦本身十分新鮮,因此味道十足,兩種做法都極具滋味。如果喜歡味道濃一點,會喜歡美極煎蝦碌,因為以蒜蓉清蒸的味道較為清甜。豉椒炒蟶子王加炒米粉底 - 蟶子味道不容多說吧,不過幸好豉椒的獻汁不太濃烈,以免不會令人太容易食膩,更難得是蟶子下面的炒米粉。米粉乾身,將多餘的獻汁吸收,既脆又惹味,而且還可以飽肚,十分超值。蒜蓉粉絲蒸帶子 – 這味是海鮮餐中十分常見的菜式。帶子鮮甜爽口,粉絲及蒜蓉的份量又十分足量,唯一令人遺憾是每人只有一隻XD。一魚三味 – 芹菜炒斑塊、蒸魚腩及炆頭腩。我
冰鎮鮑魚
美極煎蝦碌
蒜蓉蒸開邊蝦
豉椒蟶子王加炒粉底
蒜蓉粉絲蒸帶子
一魚三味 – 芹菜炒斑塊、蒸魚腩及炆頭腩。我本身並不太欣賞魚類,但仍然忍不住吃了很多口。首先炒斑塊,主要賣點是沒有骨,啖啖肉,最合適怕骨的我。我想不用多說蒸魚腩的優點,可以說最能表現魚鮮味的烹調方法,一口就能知道一條魚新鮮與否。至於魚頭及魚骨部份,先以麵粉炸至乾脆,然後用蚝油炆一下。其實味道層次並不複雜,但是就十分適合用來作下酒物。哈,所以最後我們一行人都全清這碟。
芹菜炒斑塊
蒸魚腩
炆頭腩
Other Info. : 建議如果星期六日去,就早一點入席,不然要久等。
美極煎蝦碌
蒜蓉蒸開邊蝦
豉椒蟶子王加炒粉底
蒜蓉粉絲蒸帶子
芹菜炒斑塊
蒸魚腩
炆頭腩
2017-01-26 1664 views
三聖食海鮮係平,但 附近餐廳 '火秏' 功夫不足,(60元/斤,所有煮法 油料價一樣,唔好太期望),齌說 一班兩味 炆骨炒球便不及當年流浮山'明記'炆骨酥化,炒球鑊氣 。倒反而 興記隻 燒鵝 一定要book嚟食,級數比中環'一樂' 更好水準,一流 。 其他海鮮菜式,平 不過 好麻麻…… 其實大埔墟街市d 海鮮 ,三門仔來貨,又平又靚又多選擇,時時有驚喜……
  • 燒鵝
2017-01-12 1490 views
早排假日約埋三五知己到傳說中屯門興記食海鮮。食飯時間可揀六點或八點,記得食六點要準時交枱,為免太趕時間,我地揀食八點。首先同朋友到關財記買海鮮,拎去興記加工。雖然訂左枱,都要等15分鐘。海鮮同燒鵝無傳說中好好食,如果抱著食風味十大排擋心態應該無失望。白灼蝦白灼蝦最緊要新鮮!游水蝦即撈即煮D蝦好鮮甜燒鵝鵝肉都ok皮算脆而且無一層厚脂肪蒜蓉粉絲蒸扇貝扇貝蒸得有少少過火,扇貝肉有少少鞋,不過蒜蓉粉絲味道幾好鼓椒炒蜆師父炒得夠鑊氣,鼓汁夠野味,食到停唔到口芝士龍蝦伊麵龍蝦新鮮,不過最可惜芝士味唔夠濃,滿足唔到芝士迷既我
白灼蝦
白灼蝦最緊要新鮮!游水蝦即撈即煮D蝦好鮮甜
鵝肉都ok皮算脆而且無一層厚脂肪
蒜蓉粉絲蒸扇貝
扇貝蒸得有少少過火,扇貝肉有少少鞋,不過蒜蓉粉絲味道幾好
鼓椒炒蜆
師父炒得夠鑊氣,鼓汁夠野味,食到停唔到口
芝士龍蝦伊麵
龍蝦新鮮,不過最可惜芝士味唔夠濃,滿足唔到芝士迷既我

15 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
2016-11-26 1891 views
今晚同家人慶祝生日,所以想試下這飯店,點知就上當了,最初食蒜蓉蒸元貝,以為只係這碟蒸過火,食落相當*鞋*,跟住蒸魚和花調蛋白長腳蟹身,蛋白一D都唔滑,即時問飯店負責人,他更然解釋我們買的魚是養魚,蛋白點解唔滑,竟然解釋係D蟹蓋D榚令到D蛋白唔滑,這間飯店真是不負責任的,下次打死都唔會再來。😡😡😡😡😡

2016-10-30 2552 views
現在香港食海鮮,雖然唔少地方,但底食大件新鮮唔呃秤的已經少之有少,三聖算是自買加工少數中比較呃得少又算平秤的地方。今晚來到興記,但這間出名偏偏是燒鵝一睇就知好肥的燒鵝,諗住皮脆肉嫩,第一口食胸就十分失望,肥就十分肥,皮硬唔係脆,肉唔嫩,髀肉還可以,不過味道唔差,酸梅醬幾好食。又是出名唔一定好。之後都是自買加工的,除了豉椒蟶子比較濃味外,其餘都偏淡味,由其蒜蓉粉絲蒸扇貝。今次海鮮都十分滿意,在碼頭買了$1990海鮮。結帳是9斤加工費加燒鵝$1044,價錢算正常價。服務員都肯換碟,環境有點迫,不過都接受到。入屯門食海鮮,當然是三聖,燒鵝?算啦
今晚來到興記,但這間出名偏偏是燒鵝
燒鵝
,髀肉還可以,不過味道唔差,酸梅醬幾好食。又是出名唔一定好
龍蝦伊麵
豉椒蟶子
蒜蓉粉絲蒸扇貝
服務員都肯換碟,環境有點迫,不過都接受到。

入屯門食海鮮,當然是三聖
,燒鵝?算啦
2016-10-30
$600 (Dinner)
龍蝦伊麵
豉椒蟶子
2016-09-20 5845 views
趁著中秋假期要周圍去食下好野, 星期六訂了位去興記食海鮮我們自攜海鮮, 全部都在三聖村裡的海鮮店買的可能假期加上週末, 訂了台也要再等15分鐘才有位還好座位也算寬敞 , 我們8 人, 給了1 張12 人大台~店員會將所有自攜海鮮用筒裝好一拼帶到台邊, 然後逐一下單這次遇到的店員都很正常, 不算很有禮貌 , 但至少跟單很足除了海鮮, 這裡的燒鵝都很有名, 點了半隻這隻鵝有點肥, 味道賣相都OK 海鮮上菜速度都幾快, 食左一陣燒鵝已經陸續上台豉椒炒蟶子少少辣, 蟶子肉很嫩,不會炒過火鹽油水煮蜆幾清淡又帶點咸味, 唔錯上湯龍蝦跟伊麵底龍蝦同麵都好入味椒鹽瀨尿蝦很香口~鹽焗奄仔蟹只是用鹽焗已經好好吃, 這道菜應該唔需要花太多功夫 XD蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌蒸得恰到好處 可能今次好彩, 每款海鮮都煮得好食. 又冇甩漏,  當初都擔心假期會整得冇咁好食 煮功其次, 最重要係海鮮夠新鮮, 唔煮過火已經好好味買海鮮用了約HK$1,800興記加工費, 半隻燒鵝, 再加上點了一堆啤酒汽水 , 8 人賣單合共HK$1,500都幾抵食!
趁著中秋假期要周圍去食下好野, 星期六訂了位去興記食海鮮

我們自攜海鮮, 全部都在三聖村裡的海鮮店買的
可能假期加上週末, 訂了台也要再等15分鐘才有位
店員會將所有自攜海鮮用筒裝好一拼帶到台邊, 然後逐一下單
這次遇到的店員都很正常, 不算很有禮貌 , 但至少跟單很足
除了海鮮, 這裡的燒鵝都很有名, 點了半隻
這隻鵝有點肥, 味道賣相都OK
海鮮上菜速度都幾快, 食左一陣燒鵝已經陸續上台
豉椒炒蟶子
少少辣, 蟶子肉很嫩,不會炒過火
鹽油水煮蜆
幾清淡又帶點咸味, 唔錯
上湯龍蝦跟伊麵底
龍蝦同麵都好入味
很香口~
鹽焗奄仔蟹
只是用鹽焗已經好好吃, 這道菜應該唔需要花太多功夫 XD
蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌
蒸得恰到好處
煮功其次, 最重要係海鮮夠新鮮, 唔煮過火已經好好味

買海鮮用了約HK$1,800
2016-09-17
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)