2016-06-04 692 views
放工後到奧海城閒逛,跟住在大角咀的好友往舊區方向走,在某街角看到這家裝潢簡約的面店,反正還沒有午飯,吃個下午茶撐撐肚皮吧。平日下午茶時間不多,而且小店不是位於大街,所以這個時間人流偏少。下午茶時段可以點下午茶餐,二十來元,份量減半,可送汽水豆漿,也可以選午市餐,或點心類。跟餐豆漿,味道不淡,少少甜,朋友說解辣靠它。山葵雞絲冷麵,下午茶餐份量真的偏少,一個沒有吃午飯的還是建議點午餐全份。肉燥慶麵,還以為肉燥大多是乾撈的。肉燥味道重,但放在湯上難免會被稀釋,不過湯底很濃郁,豆卜吸入滿滿的湯,非常入味。小籠包,熱辣辣,即叫即蒸,皮層夠薄,入面湯包滿滿,豬肉滑嫰不老。紅油百花抄手,這個的紅油比一反的少,抄手皮失去滋潤較易變乾。相反其賣相相對吸引,辣椒脆蒜蔥花碎自由散落,辣度較集中,不是人人承受到。但可以落單時交帶辣度。麥麻排骨,用上了去骨的排骨肉,炸得金黃鬆脆,再撒上芝麻,香口度大增。朋友最愛附上的甜酸醬,酸酸甜甜,自家製的,不會太稀太水,保持炸物鬆脆。喜歡這兒的小吃,加上一點創意,口味改變了,但風味不變。
跟餐豆漿,味道不淡,少少甜,朋友說解辣靠它。

喜歡這兒的小吃,加上一點創意,口味改變了,但風味不變。
2016-06-01
$70 (Tea)
  • 麥麻排骨
  • 紅油百花抄手
一個想不到吃甚麼的晚上,再次來到這間印象不錯的小店,吃一頓簡單的晚餐。我的「百花雲吞慶麵」($50)的雲吞是魷魚和免治蝦肉餡的,味道不錯,但不太吃得出有魷魚在裡面。湯底是好味的,但味道卻有點不似之前般自然,令自己有少許懷疑它有下了師傅在湯內。在蘿蔔、炸蔥等配料中,我最喜歡的則是美味的炸蔥。老婆仔的「蔥油泮麵」($42)則是一貫地好,依然有高水準,麵條煙韌,蔥油香濃,甜甜的炸蔥同樣是這麵的最大亮點。一客六隻的「紅油抄手」($34)色彩誘人,賣相漂亮,擺得像似一朵花一樣,豬肉餡味道尚佳,炸蒜、紅椒等也下得夠多,挺刺激的,不過這兒紅油辣汁的味道我就不是太喜歡。一客三個的「生煎胡椒包」($33)的胡椒味太重,把包子肉餡的味道都蓋過了,有點過猶不及。如果胡椒的辛辣度輕些,味道會更好。
Type of Meal
Dinner
  • 蔥油泮麵
住在大角咀的豹豹,相約這夜吹水去,忽然好想食小籠包,她就提議去附近的小店。說真的,說是小也不小,地鋪佔地也不小。小籠包34x2大愛蟹粉的我,這裏雖沒有,但是見有小籠包吃,也就一定要叫,來到皮薄夾起不易穿,經得起擠壓,湯汁也澎湃,豬肉味蠻鮮。熱騰騰上台,好多湯汁呀,正正正正正,好有驚喜囉。紅油抄手34雖然抄手的辣味不足,但外皮好滑溜,份量亦不少,啖啖肉,無腥氣,頂飽呀。她說好適合怕辣人呀,且味足,蒜又香,喜出望外的滑皮,又沒有未熟透,真心比好多地方好。生煎包30外層煎得金香,包包裏沒有未熟,入面仍是軟熟,豬肉涵不多但帶汁,氛香誘人,始終包類,好快飽肚。生煎胡椒包33包底煎得幾金黃,涵足料夠味,吃完沒有好口渴,應該沒有下味精,不錯呢。重點是加了很多的胡椒,吃著吃著,又有另一種刺激。這倆生煎外脆內軟,不負我一場期望。當中胡椒更特別有趣。爆汁鍋貼30外皮煎得脆脆,外脆內軟,大小適中,皮薄且熟透,一口一個,吃到肉香整個口腔內散發,果真爆汁呀,她咬完爆汁到衣服上,她是大滿足。特別喜歡這兒廚房開放式,跟師父零距離的看著他即叫即做,店內還播著輕快純音樂,新派元素注入中餐廳。價廉物美的餐廳,那麼近她住處
小籠包34x2
紅油抄手34
生煎包30
生煎胡椒包33
這倆生煎外脆內軟,不負我一場期望。當中胡椒更特別有趣。
爆汁鍋貼30

特別喜歡這兒廚房開放式,跟師父零距離的看著他即叫即做,店內還播著輕快純音樂,新派元素注入中餐廳。價廉物美的餐廳,那麼近她住處,相信我倆各自去也好,會是又一落腳新地點囉!

$98 (Dinner)
  • 紅油抄手
  • 小籠包
2016-05-17 392 views
四川、上海菜一直都係最愛菜式之一,晚飯時間到達,未算太多人,唔洗等位太好啦!價格十分親民店名叫得慶麵,當然必點一個菜肉雲吞慶麵。食落係似日式拉麵既湯底配上中式雲吞既食法。濃厚既豬骨湯配上炸蔥夠香,雲吞皮薄,菜肉多,加上豆卜同白蘿蔔,唔錯!小籠包同樣有驚喜,即叫即做,肉汁好多,小心燙咀!小食簡左雞翼同生煎胡椒包,食落真係真係要小心肉汁爆出,胡椒味道甚濃,好對味!
價格十分親民
小籠包同樣有驚喜,即叫即做,肉汁好多,小心燙咀!
2016-05-10 485 views
近來常去大角嘴探朋友,原來這裡是一個保存了老香港特色的地方,而且比深水埗,太子等乾淨少人。茶餐廳和住屋都是比其他地方跟寬闊和乾爽,是大角嘴獨有的精緻。這次去的不是茶餐廳,而是比較輕盈而價廉的新派上海菜,擔擔麵是撈的,沒湯,裝橫是簡潔的白與黑,在雪白的牆壁掛上西方電影海報作點綴,這種上海XCafe的crossover幾好,食物水平亦都滿意。我跟母親大人點選了22元的下午茶(送飲品),有迷你撈擔擔麵,迷你蔥油拌麵,小籠包(34元)和生煎包(30元)。所有撈麵都好夠味,麵質夠水準,不是茶餐廳是但比那種簡水味重的黃麵條。生煎包比較難有汁,但他們做到了,底部很脆,很不錯。唯一不足是沒有熱茶和熱飲送食物,豆漿都只有凍的。上海菜沒有茶也是挺新派的感覺(哈哈)。
蝦膠墨魚膠餛飩,特別,有點像魚皮餃的味道,很膠的口感,ok
$80 (Tea)
  • 爆汁生煎胡椒包
2016-03-18 641 views
食物麻麻地,服務差到極致的餐廳!難得抽時間同老公仔一起去樓下慶面食午餐,我地到左門口個陣冇人招呼我地,我地自己入會坐低之後,發現裡面環境一般般,期望食物會有驚喜。跟住我地就等人幫我地order,其實入面得番一個夥計,裝扮還非常潮,金色頭髮還態度非常差,我先生頂唔順就話唔食啦,我話都入來啦就試試味道咯!我地order左擔擔麵,招牌慶面,紅油百花抄手,小籠包,生煎包!擔擔麵唔夠味,招牌太冇味道,又唔夠鮮。其他小食都一般般,至少我地覺得不如其他鋪頭做得好!最唔能忍噶就係那個金髮女服務人員質素太差,對每一個客人都好惡,真係絕對唔會再幫襯!
食物麻麻地,服務差到極致的餐廳!

擔擔麵唔夠味,

招牌太冇味道,又唔夠鮮。

其他小食都一般般,至少我地覺得不如其他鋪頭做得好!

2016-03-17 471 views
最近一兩年,大角嘴開左好多誠意有質素的小店,所以都好鍾意在大角嘴嘗試美食。睇到多本雜誌介紹位於港鐵奧運站附近的慶麵,所以就來一試。慶麵位於港鐵奧運站 匯豐中心附近,店鋪周圍環境唔好,都幾污糟,不過慶麵裡面環境都算乾淨,可以接受。首先試爆汁生煎包,一款有胡椒一款沒有,叫左胡椒味,一碟3個。上菜速度頗快,包送來時係熱,皮脆有汁,咬落有肥美肉汁,果然係爆汁!!適合不怕肥膩人士。價錢$26,抵食。可以encore。小籠包,新鮮蒸出來,餡料夠,有肉汁,趁熱食好味。不過兩個人就唔好同時又叫生煎包同小籠包,因為肉汁相同,食到第三個已經好膩。另外叫左大碗招牌慶麵,價錢$48,點知中伏!!!麵身太林,沒有咬口。如果鍾意食林d麵種的朋友可能開心d,但本人喜歡有咬口的麵。最令人覺得恐怖就是湯底完全唔熱,只有淡淡溫度。溫度就好像中學時小食部d滾水燙麵,冬天食麵最好就係熱騰騰,食完可以暖胃,可惜慶麵完全做唔到,令人失望。 麵有餃子,又係唔熱,食落有d奇怪。至於餐飲部份,可以選擇汽水或一杯豆漿。豆漿係大盒裝倒出來,不過略為細杯,因為湯底的味精係會令人覺得好口渴,一杯豆漿完全唔夠。由於午餐時間人太多同有d趕,就無影

由於午餐時間人太多同有d趕,就無影到相啦。

總結來說,慶麵最出色好味的竟然不是招牌慶麵,不值一試。其他食品例如小籠包同生煎包就可以。

如果在附近上班或居住的朋友,過來一試無妨,但特登過來試就會失望而回。
  • 小籠包
2015-12-11 874 views
今日特登去試新開一輪的上海菜,地方不多,1個樓面都幾快手快腳!兩個人叫了5個送,食到4個。老公係小籠包控,周圍必點之選,今次呢間做得皮薄肉柔軟湯濃,合晒我們心水,足料😋正!值得推介!!我1人食晒6粒$40的紅油百花抄手,幾麻辣不過喜歡台灣款抄手多d,不會得麻字蓋過其他味道,但呢隻百花係蝦膠+魷魚整,d肉感好濃厚值得一試😁擔擔麵有小辣大辣,幾入味!老公食肉燥麵,湯ok!清淡之選。最後雞翼漏單。。無得試。。
兩個人叫了5個送,食到4個。
擔擔麵有小辣大辣,幾入味!
老公食肉燥麵,湯ok!清淡之選。
最後雞翼漏單。。無得試。。
百花紅油抄手
皮薄肉均勻柔軟
麻辣擔擔撈麵
肉燥麵
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
百花紅油抄手
皮薄肉均勻柔軟
麻辣擔擔撈麵
2015-11-22 909 views
好吃的食物能夠治療心情大角咀美食眾多今日選了 慶面店舖第一主打 慶麵.不過今日黎到見到餐牌有伴麵食 第一時間被吸引住伴麵有四種選擇 我選了 麻辣擔擔伴麵小店亦好窩心有size 大 小選擇 係時候講下味道 麵底說起 ……煮得彈牙及乾身 主打當然係個汁 食開擔擔麵既人 都知麻酱好重要 店内麻醬亦香配合肉碎 加埋啖啖麻辣香味 呢個伴麵做得很不錯另一樣推介既係 小籠包皮薄之餘 一咬入口有爆汁既感覺 不過小心辣咀……因為好熱 $32绝對值得一試其他推介:生煎包、慶麵(雲吞用蝦膠做料)好美食……好心情
好吃的食物能夠治療心情

啖麻辣香味 呢個伴麵做得很不錯

另一樣推介既係 小籠包
皮薄之餘
一咬入口有爆汁既感覺
不過小心辣咀……
因為好熱 $32绝對值得一試

其他推介:生煎包、慶麵(雲吞用蝦膠做料)

好美食……好心情
麻辣擔擔伴麵
生煎包
2015-11-22
麻辣擔擔伴麵
  • 伴麵
  • 慶麵(細)
2015-11-13 730 views
一個人搵食不太容易,今日睇雜誌見到介紹這間小店,見幾吸引,決定一試!(建議奧運站過來,在Shell 油站對面。我由旺角地鐵站,有點難找)店內並沒有太多選擇,或許這就是專一(心)的成果!首選《小籠包》,請記得記得要即刻食吖!個湯在包裏面,夾時要輕手點,個湯真的會垂下去的啊!!!《爆汁生煎胡椒包》,出奇的好味,驚喜是個包低是厚厚的脆口吖!湯汁又是在包裏的!!! 《百花雲吞湯》,我首先試這個,因有點肚餓(一個“路痴”行了45分鐘)。湯底望下去有丁點油,但喝下去好好飲!!蘿白很甜,沒有根並帶有淡淡的薑味。好吃!!唯一要彈的是洗手間地板有一點點的油,穿波鞋要慢慢行。(所以只一項沒有滿分)
店內並沒有太多選擇,或許這就是專一(心)的成果!
2015-11-13
$107 (Dinner)
2015-10-24 971 views
平日放假又在巴士站玩隨意,看看那部巴士先到站就往那區玩樂,結果今次的搵食路線由美孚至大角咀之間,只視乎自己想在那站下車。車程中相識多年的周先生不經意地來訪,睜開眼睛時原來已跟總站很接近了,睡飽了的我突然想吃小籠包,這家慶麵應該也是不錯的選擇。全店以白色為主的麵店有別附近的街坊食肆,可以自由組合的桌椅之外還有如拉麵店的高凳位,可以近距離的看師傅煮麵也是不錯的主意哦。跟傳統上海麵店不一樣的裝潢,素白牆上還有王菲的彩畫,店子要是換作西式小店或咖啡店也可以;沒靠背的木凳看似硬繃繃不舒服,其實是設計成半月型,坐久了也不成問題。小店餐牌選擇其實不多,看來店主走貴精不貴多的路線;餐牌中最吸引注意力的就是分大中小三個不同份量的慶麵。年紀大食力不復當年勇的月巴人,還是選個小慶麵($40)好了,雖說是小份量其實也足夠讓女生填飽肚子的。餐牌中寫道是家傳秘方的豬骨湯沒有什麼油份,湯底白白的蠻夠甜美,就算不是秘方也是用心泡製的成果;配上口感較爽的油麵,如可換上更能吸湯的米粉,效果可能更好。碗中央的一堆原來是炸蔥絲,將水份蠻多的香蔥炸成香脆,廚師所花的時間也不會太少吧?!蔥絲本來香脆,在湯中浸軟後,不但讓食味更有

慶麵

碗中央的一堆原來是炸蔥絲,將水份蠻多的香蔥炸成香脆,廚師所花的時間也不會太少吧?!蔥絲本來香脆,在湯中浸軟後,不但讓食味更有蔥油香,還可以當成蔬菜來吃;如肉燥的瘦肉碎煮得入味,讓豬骨湯多一層濃味肉香;看似平凡的豆卜在吸滿甜美豬骨湯後超好吃,不過要小心它會噴湯的唷;寶物沉歸底有兩件蘿蔔,沒加入太多糖來煮的蘿蔔只有輕輕的天然蘿蔔味,不花心不厚皮的簡單自然味道。

上海雲吞如小元寶般可愛,白菜豬肉餡隱約在滑溜溜雲吞皮間顯現,看到店方是用白莖綠葉的白菜仔,個人喜歡這些綠葉白菜的多於椰菜作餡,白菜比豬肉多的肉餡調味有點薑味,很有我家娘親的雲吞味道耶。
Noby小籠包
NOBY小籠包($32)摺功仔細,密集包頂也不太厚硬,包子皮薄而煙韌,就算包裡有一泡肉湯也沒有爆開,輕輕咬開包子頂先嚐肉湯,有著微甜的肉湯蠻夠討好,純瘦肉餡柔軟不實在,店雖新式食物卻有古早味道,可惜小籠包沒有用上椰菜墊蒸籠底,不然我會給其更高分數。

幾絲新鮮夠辣的薑絲跟酸勁足夠的黑醋留到最後才呷個清光,消滯效果一流!!
豆漿
+$4有豆漿一杯,豆香不太重的豆漿一定不是盒裝豆漿版本。

年輕老闆態度有禮,有機會都想試試其爆汁鍋貼,看看有否同樣有著古早風味。
$76 (Lunch)
Noby小籠包
2015-10-19 861 views
一個人跑到大角咀試一間新開了好一陣子的麵店。這店走的是跡近滬式的路線,店自慢的是雲吞及所謂的爆汁生煎包。之前沒有來這裡吃過的我,不用細想甫一坐下便點了這兩個招牌....招牌慶麵實際上即是雲吞豬骨湯拉麵是也....這麵於我而言的最大吸引力,除了有那看似濃厚的豚骨湯以外,當然便是那一大撮舖面的炸至接近焦黑的青蔥...用羹掏起一口湯,油份相當厲害但味卻沒想像中濃紺。說老實只是挺一般....雲吞的餡用上以魚肉為主的很是有趣,但其調味卻蠻濃重的與魚肉倒是有點格格不入,魚肉的鮮甜似乎是凸顯不出來但勝在比普通的菜肉饀來得特別。不過另方面皮倒是夠薄的而且肉饀內菜的量挺足....這一點我是喜歡的....麵是太淰了。欠缺彈性的麵條從來都不能吸引小弟的;灑面的蔥有些炸過了火,苦了。幸好蔥香氣夠算是瀰補了一半過焦的缺失....在湯中找到了許多的肉碎,入口有些鹹香的甚為惹味。此外亦找到了好些甜淰無渣的白蘿蔔....另一名物生煎包賣相頗對路的 (除了比傳統的size大了點以外)....咬一口,的確是如其名的一咬便噴汁;肉是嫩口不嚡頗鮮甜;皮帶微甜薄而煙韌底部亦夠金黃脆卜卜的....整體而言這生煎包的完成度是算高的
招牌慶麵實際上即是雲吞豬骨湯拉麵是也....

咬一口,的確是如其名的一咬便噴汁;肉是嫩口不嚡頗鮮甜;皮帶微甜薄而煙韌底部亦夠金黃脆卜卜的....整體而言這生煎包的完成度是算高的....
總體上於我來說食物水平只是一般。給我有點驚喜的是魚肉雲吞帶來的創意以及那做得不俗的生煎...至於身為主角的麵條呢,就未能令我留下深刻的印象了....

$70 (Lunch)
本身係睇左無記飲食飯團知道有呢間野...睇OPENRICE知道呢間野有分時段, 但原來呢間野真係好準時. 下午的確要踏正六點先開門. 即使你早左都只會見到半開既鐵閘. 廢話唔講, 食左三樣野100蚊左右埋單. 覺得最正係個麻辣担担伴麵..口感唔錯, 有彈口仲夠Q.跟住再黎係炸豬排, 個醬好有特式.最後仲有一個胡椒包, 但我覺得可能唔係原味既關係唔多汁...同時間叫左野飲, 睇到佢豆漿係支裝百福黎既...所以冇乜特別.服務態度非常好. 老闆娘仲話歡迎再黎多D.咁好服務態度既餐廳真係買少見少.
本身係睇左無記飲食飯團知道有呢間野...

跟住再黎係炸豬排, 個醬好有特式.

服務態度非常好. 老闆娘仲話歡迎再黎多D.
咁好服務態度既餐廳真係買少見少.
2015-09-12
$50 (Dinner)
  • 麻辣伴麵
雨天的日子,天陰陰,令人悶悶的,幾個同事一齊出去醫肚悶悶的天氣就去試下新野。點了幾款食物sharing~ : )呢到麵食有分size, 大、小、珍寶份量∼「慶麵」(大) $48奶白色豬骨湯底 ,配菜有豆卜 、蘿白、京蔥、雲吞、肉碎,先試湯底是不油膩的豬骨湯底,不錯,嚐一啖有點煮家feel ,成個麵中的亮點係雲吞,一碗4隻,皮薄又夠滑,餡料菜肉,肉汁豐富,而麵底方面就差左小小,麵質林身無口感。「肉燥湯麵」 $38同樣點了大份量,肉燥湯麵的湯底比慶麵濃會濃一些,帶鮮味一點,湯麵中肉燥份量不少,調味不錯,呢到食物不會太濃味,感覺健康,食完唔會令人口渴。豆漿加$4「小籠包 $32」4隻即叫即制,皮薄內餡汁多,小籠包皮薄得黎,唔會容易穿,值得一讚,推介之一。「爆汁生煎包 $26 」3隻同事們大愛之一,生煎包汁多,外層煎得香口,肉同包比例good , 我就都係鍾意小籠包多d^^ (各花入各眼啦)
雨天的日子,天陰陰,令人悶悶的,幾個同事一齊出去醫肚

悶悶的天氣就去試下新野。

點了幾款食物sharing~ : )

呢到麵食有分size, 大、小、珍寶份量∼

「慶麵」(大) $48

「肉燥湯麵」 $38

豆漿加$4
「小籠包 $32」4隻

「爆汁生煎包 $26 」3隻

$50 (Lunch)
2015-10-02 500 views
國慶日留在家中睇煙花, 落樓下買野食醫肚, 發現左呢間鋪門口都乾淨企理, 見到慶麵, "?"出現, 係咩東東?睇下佢舖頭出面貼果d報導, 原來慶麵係類似拉麵既野, 店主自細跟爸爸食雲吞麵然後改良出黎既呢個慶麵, 唔係好想講, 無咩特別..不過佢d材料先係重點, 水餃, 白蘿蔔, 豆腐卜~~水餃真係好正, 有陣奶味, 唔會有一般水餃果陣酸酸地既味!豆腐卜完全吸受晒湯味, 都係正! 爆汁生煎包...!被騙了~無湯可言..只有少少肉汁..很失望..胡椒味係有, 但唔算好重味~anyway, 當普通一個生煎包黎食都不過不失吧~
國慶日留在家中睇煙花, 落樓下買野食醫肚, 發現左呢間鋪

門口都乾淨企理, 見到慶麵, "?"出現, 係咩東東?
睇下佢舖頭出面貼果d報導, 原來慶麵係類似拉麵既野,
店主自細跟爸爸食雲吞麵然後改良出黎既
呢個慶麵, 唔係好想講, 無咩特別..
不過佢d材料先係重點, 水餃, 白蘿蔔, 豆腐卜~~
水餃真係好正, 有陣奶味, 唔會有一般水餃果陣酸酸地既味!
豆腐卜完全吸受晒湯味, 都係正!
濃湯慶麵
胡椒味係有, 但唔算好重味~
anyway, 當普通一個生煎包黎食都不過不失吧~
2015-10-01
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
濃湯慶麵