2011-06-06 49 views
我o地呢班人, 難得又再聚, 終於等到冬天, 就去滾佢一滾話說如果book 定檯先o黎. 有個set 係可以平兩百蚊, 但我o地咩都無做, 有人走埋o黎推介o下, 自動平o個兩百俾我o地, very good呢個餐包o左o的正海鮮, 又私人醒多一碟肉我o地, 仲有好幾款items 去揀, 任飲同埋糖水bar 都包埋, 就係傳說中o既"抵到爛"豬骨鍋, 好多牛肉豬肉等配料都唔錯特別想提係連埋o既海鮮, 一大盤切片唔知咩魚o既魚生, 有冰o係下面座住。我o地試過不論生食定快快滾一滾, 都各具滋味另一盤o既螺片北寄貝同樣, 好新鮮, 入口爽甜飲飽食醉, 到成十一點先走人要少人先安排到一人一鍋
我o地呢班人, 難得又再聚, 終於等到冬天, 就去滾佢一滾

豬骨鍋, 好多牛肉豬肉等配料都唔錯

另一盤o既螺片北寄貝同樣, 好新鮮, 入口爽甜

飲飽食醉, 到成十一點先走人

要少人先安排到一人一鍋
2010-11-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$136 (Dinner)
2011-05-27 34 views
生日前夕,拿了半天大假,想食火鍋,就想起HIPOT!因我近月來一向都帶飯返公司,甚少會出外吃午飯,真是難得的機會去試!點了一個「一鍋豐」,有20多種食材,配湯底、一款麵(揀了韓國生麵)及一杯飲品,只需$50,又免加一,真的抵食!今次揀了麻辣湯底,香口又沒有想像中好辣。食完所有食材後,將生麵放入湯底煮一會,出來的麵就真的好吃!有機會我必會再去過下癮!

有機會我必會再去過下癮!

食材豐富
麻辣湯底
醬料自己配搭
2011-05-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
Birthday
食材豐富
麻辣湯底
  • 一鍋豐
2011-04-18 16 views
我在這間HIPOT吃過2次,雖然HIPOT是以火鍋為主,可是我是吃套餐A為主。套餐A 原價$35,但於11:00-12:30時,離座埋單的話,套餐A 的價錢就是$25。原本想吃$30的學生套餐C的一人鍋,可惜時間太早,料還沒送到,因此,我又吃了多一次套餐A,第一次是濃湯什錦海鮮拉麵,第二次是雪花牛肉炒烏冬,附送一杯飲品。濃湯什錦海鮮拉麵:湯不會太濃,海鮮還算可以,只是$35,我覺得不太值。雪花牛肉炒烏冬:顏色看起來很咸的樣子,可是不會太咸,只是油有點多,牛肉一堆堆,$25,還算可以。

因此,我又吃了多一次套餐A,第一次是濃湯什錦海鮮拉麵,

第二次是雪花牛肉炒烏冬,附送一杯飲品。

2011-04-18
$35 (Lunch)
1K
2011-03-28 26 views
自己對火鍋的興趣一向都不大,但身邊有不少朋友都極之喜愛它,所以在少數服從多數的情況下,有不少時候都一定要以這個方式來進膳。今次來到稻香集團的一個較新穎的火鍋亡餐廳,一人一個小鍋,醬料任取(這個醬料任取是稻香的一貫作風,值得一讚)。而今次想特別推介的是黃金脆竹卷。整個卷都是脆脆的,很爽口。而最喜愛的食法是將它放進湯底,讓它吸一吸湯的精華,但切記不可超過兩秒,否則就會太軟,不好吃的了。如果時間控制得好,就能外軟內脆,別有一番滋味。

)。
如果時間控制得好,就能外軟內脆,別有一番滋味。
2011-03-25
30 Minutes (Dine In)
$90 (Dinner)
  • 黃金脆竹卷
2011-03-11 17 views
我食過幾次架喇呢間野要9點之後先叫OK抵食9點前貴到....................我叫麻辣湯底以前明明好夠味而家攪乜.............係好水少少肥牛+左價D料新鮮最中意係佢個鳥冬 4寶丸但係今次食唔知點解D湯底冇味打邊爐湯底最梗要如果HIPOT仲係咁偷工減料 我唔會再黎DISCOUNT左一個人都百幾蚊啦..其實真係唔算好抵 可以啦
我食過幾次架喇
呢間野要9點之後先叫OK抵食
9點前貴到....................
我叫麻辣湯底
以前明明好夠味
而家攪乜.............
係好水少少
肥牛+左價
D料新鮮
最中意係佢個鳥冬 4寶丸
但係今次食唔知點解D湯底冇味
打邊爐湯底最梗要
如果HIPOT仲係咁偷工減料 我唔會再黎
$110 (Last Night Supper)
2011-03-05 7 views
今個同fd睇完早場,跟住去食野,經過呢間食肆,我地又未食過,就入去試試.可能時間仲早,大約早上11點幾, 得少部份人食緊野.我地選擇左卡位, 環境ok,地方唔dirty,員工ok我地叫左個二人餐(128元),有兩個湯底.食物有青口,肥牛,豆腐,丸,魚片,菜,菇,象拔蚌,烏東,魚肉.仲有兩杯野飲份量唔多,樣樣得3,4塊咁,菜最多,但d野都新鮮總括,個二人餐岩兩個人食,食物份量係少但味道都可以,同埋員工經常幫人客加水(湯底),態度都好有善,地方又唔會太迫,免加一及茶介,128元有以上既野,我個人覺得算可以,大家有興趣可試試,哈哈

可能時間仲早,大約早上11點幾, 得少部份人食緊野.

我地選擇左卡位, 環境ok,地方唔dirty,員工ok

我地叫左個二人餐(128元),有兩個湯底.

份量唔多,樣樣得3,4塊咁,菜最多,但d野都新鮮

大家有興趣可試試,哈哈
2011-03-05
$128 (Lunch)
Anniversary
2011-03-03 13 views
我諗上次去呢間打邊爐都有成個月前, 只係記得個日好凍,先至去打邊爐.我大約4點幾打去book位訂6:30 3位. 但當6:30去到個時已經有好多人排隊, 雖然有book位,但都要等成半個鐘先有位, 而且有甘多人等, 我心想都唔會太差, 經個侍應帶位之後, 隨即介紹套餐比我地, 但價錢唔係太平, 3個人既餐都要成3百幾, 但都好過散叫既, 所以都order左個3人餐.上菜既速度極快, 可能因為只有個半鐘既時間享用. 因為都有成個月前既事, 我只係記得有一份少量既剌身, 有雞肉,牛肉, 包心丸, 蝦, 2個烏冬同一個出丁麵, 仲有其我唔記得係咩喇!! 開頭見佢甘少野食, 仲以為唔會飽, 但食到尾個時, 反而有d唔想食既感覺. 順帶一提, 飲品係任飲架.
30 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
11點左右,因為夜左收工,好多野都收爐,冇乜選擇,咁就揀左打邊爐,因為開到兩點!去到冇乜人,可以坐張大檯,坐低個五分鐘都冇,有個職員阿姐冇啦啦走埋黎話幫我地落左單先,企定定係度等,我地話未得,佢就粒聲唔出走左去!到我地畫完紙,d職員又聚埋一邊傾計(包括頭先催我地落單個阿姐),坐係野飲bar旁,見到好多野飲都冇哂,得返汽水機同一部果茶機!睇住d人斟野飲,個個都望下個冰桶,冇冰,望一望見附近冇職員經過,就斟野飲走,去整醬料,好多野都幾乎冇哂!炸蒜就直頭冇!我返左埋位,拎部相機出返去諗住影低post上黎,即刻有職員走埋黎問有咩幫到我,之後我問佢會唔會加返野,佢施施然話會,(哦!即係一路都見到d人想要又冇哂都唔唔加,要人叫先加),我返左埋位坐陣再出黎,佢先岩岩拎左d野出黎,一邊同人吹水,一邊加野,口沫橫飛,相當唔衛生!其實之前都食過好幾次次,次次d職員都係好忙好唔得閒理人咁,但今次間野冇乜人,d職員又要hea要吹水唔得閒理人,服務又唔好,野食又唔係有d咩出眾之處,而且份量又唔平均,好似肥牛咁,一碟得幾塊,生根一份就堆到成個山丘咁!至於今餐,有我每次黎都會捧場既厚切鮮味三文魚刺身,其他野食方面都
去整醬料,好多野都幾乎冇哂!炸蒜就直頭冇!
至於今餐,有我每次黎都會捧場既厚切鮮味三文魚刺身,
其他野食方面都保持水準啦,除左個肥牛:好刃!!
2011-02-15
$150 (Last Night Supper)
  • 美國桶蠔
  • 三文魚刺身
2011-02-09 12 views
因為間野平時9點後有折扣所以以前成日同男朋友黎旺果陣要排差吾多十五至二十分鐘先有位而且可能要同其他人一齊坐 安排上就吾係幾好囉不過d人幾好味因為得2個人吾係食得好多野每次必點烏冬. 肥牛. 黑豚肉. 粉絲豬骨鍋有時太重胡椒粉味 吾係太受得如果下午茶時段都幾抵食$25 就有個set tea 不過依加好似加左價值得一讚的是自肋調味料吧實在太多配料最鐘意 ::蔥花+辣椒油+日本豉油+蒜容+炸蒜容
因為間野平時9點後有折扣

$25 就有個set tea 不過依加好似加左價

值得一讚的是自肋調味料吧實在太多配料
最鐘意 ::蔥花+辣椒油+日本豉油+蒜容+炸蒜容
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2011-01-26 5 views
冬天當然鍾意打邊爐就快大寒 咁就一定要去warm下la haha特登相約幾個fd黎食個tea 貪佢平又飽肚 ;)4人行坐低 想一人叫一鍋 不過狀元鍋賣哂就冇我地果日2點幾坐低 多數都賣哂ga la下次想食就要lunch果段時間黎食 一定有!!staff推介左個4人餐比我地 不過d料麻麻地記得上次食過 d丸每款4粒(即是每一得一粒)經過果次就以後唔食呢d所謂ge套餐!! 叫得果5碟餸 唔抵食最尾一人一個鍋 F餐有成廿種料 雖然有d唔食但唔食果d我都已經好飽 食完呢餐仲慳埋夜晚果餐 最好佢個茨茜皮蛋湯底 感覺上咁多個之中最唔熱氣果個仲有皮蛋食下 而且個湯幾清 不過上爐果時d湯唔熱 煲左好耐同行朋友開始食我先開始滾野食 勁吞口水飲埋杯汽水就飽到頂住心口 坐多陣就去行街消化一下下午茶時間F餐都系$45 又任你坐 真系抵過食其他野!!
冬天當然鍾意打邊爐
就快大寒 咁就一定要去warm下la haha

特登相約幾個fd黎食個tea 貪佢平又飽肚 ;)
4人行坐低 想一人叫一鍋 不過狀元鍋賣哂就冇
我地果日2點幾坐低 多數都賣哂ga la
下次想食就要lunch果段時間黎食 一定有!!
staff推介左個4人餐比我地 不過d料麻麻地
記得上次食過 d丸每款4粒(即是每一得一粒)
最尾一人一個鍋 F餐有成廿種料 雖然有d唔食
但唔食果d我都已經好飽 食完呢餐仲慳埋夜晚果餐

最好佢個茨茜皮蛋湯底 感覺上咁多個之中最唔熱氣果個
仲有皮蛋食下 而且個湯幾清 不過上爐果時d湯唔熱 煲左好耐
同行朋友開始食我先開始滾野食 勁吞口水

飲埋杯汽水就飽到頂住心口 坐多陣就去行街消化一下
下午茶時間F餐都系$45 又任你坐 真系抵過食其他野!!
2011-01-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$45 (Tea)
2010-12-30 11 views
比人fake左lo我地有12個人去到,等左30分鐘左右la有位la,入左個好似一個鳥籠咁的"房"之後打算叫野食la,有個waiter入左來,推薦左個餐比我地la wo同我地講"d個餐係2388,最低消費都係2388,咁呢,你地咁多人我就比個discount你地la!!2188!"咁我地諗住最低消費係2388咁貴,不如我地要個餐la,2188,平d咁la!!咁就出事la出到去,埋左單搵第2個人問過佢同我講,d 間野最低消費係$1600 wo我地先知,原來比人fake左............d野食呢,份量太小,味道都唔好太好,最好係公仔面lo........唔會再去d一間專faked 中學生的地方食野......坐的地方好似一個鳥籠,好逼!!
比人fake左lo
我地有12個人
去到,等左30分鐘左右la
有位la,入左個好似一個鳥籠咁的"房"
之後打算叫野食la,
有個waiter入左來,推薦左個餐比我地la wo
咁就出事la
出到去,埋左單搵第2個人問過
佢同我講,d 間野最低消費係$1600 wo
我地先知,原來比人fake左............
唔會再去d一間專faked 中學生的地方食野......
坐的地方好似一個鳥籠,好逼!!
2010-12-30
30 Minutes (Dine In)
$182 (Dinner)
Anniversary
  • 公仔面!!
(Non-member)
2010-12-21 13 views
我地一行4人係APM HIPOT食晚餐,已於中午訂位,訂位時無話要限時。但一到門口個位姐姐就話食個半鍾。但若無人等位可以耐D。無留意呢點,因食飯時間要合理啫。應該唔會未煮熟迫人走掛。 結果真係不停被趕感覺,不停收野,不停問個煲仲要唔要,吓????成大盆野未烚,個煲收咗,點食???我如果只兩人來食可以快少少食,免太多人等位啦!但成家人食飯,都要傾下食下,侍應不停走來打擾,令老人家不好意思,唯有唔食啦,話要走啦!食咗一餐好氣頂的飯。我地食係算做節架,真係.......這間食店已經列入黑名單!!!!
2010-12-21
Chinese New Year
2010-12-17 4 views
一人一鍋不是新鮮事, 食材無甚特別.. 只是presentation 討好.環境ok, 但dbl 味是無可避免的. 侍應好忙, 唔得閒理我.以這樣的價錢我會 prefer 去酒樓放題.. 起碼可以乜都食少少
一人一鍋不是新鮮事,
食材無甚特別.. 只是presentation 討好.
環境ok, 但dbl 味是無可避免的.
侍應好忙, 唔得閒理我.
2010-12-12
$150 (Dinner)
2010-12-17 3 views
一向都唔寫食評.........但今次真係唔寫唔得上星期因為同成班同事去過彌敦道個間hipot覺得好正~又多野食~又唔限時~又唔貴所以今日就心血來潮打算同老公試下apm個間lunch個陣book位 7:30已經full哂 最早都要8點半 禁無辦法la 都要食ga~去到等左一陣就入得去 一拎起張紙~.....真係無言唔講真係唔知係同一間集團黎...d野完全唔同 野食少一倍 價錢貴一倍 份量少一倍連我最鐘意食既福袋 黃金腐皮卷 芝麻醬都無芝心獅子狗一定要配芝士腸先有得食....最重要既係竟然要限時 1個半鐘就交台..人地d任食都有2個鐘la.....真係好嬲 所以都唔記得影相下次一定唔會再黎呢間兩個人都食左3xx 非常激氣
一向都唔寫食評.........但今次真係唔寫唔得
所以今日就心血來潮打算同老公試下apm個間
去到等左一陣就入得去
一拎起張紙~.....真係無言
唔講真係唔知係同一間集團黎...
d野完全唔同 野食少一倍 價錢貴一倍 份量少一倍

連我最鐘意食既福袋 黃金腐皮卷 芝麻醬都無
芝心獅子狗一定要配芝士腸先有得食....

最重要既係竟然要限時 1個半鐘就交台..

人地d任食都有2個鐘la.....
真係好嬲 所以都唔記得影相

下次一定唔會再黎呢間
兩個人都食左3xx
非常激氣
2010-12-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 芝心獅子狗
2010-12-01 6 views
101124 星期三 | 打邊爐還是喜歡到HiPot,事關這裡提供很多不同的調味料,任由食客選配,又可以隨時添加,很是方便自在,自己比較喜歡的配搭是葱花+沙茶醬+日本豉油。火鍋湯底選了個冬瓜薏米螺片鍋 ($19),都有唔少材料,看見有西洋菜、薏米、杞子、紅蘿蔔和螺片粒粒,雖然冬瓜見唔到,但有咁多材料都好滿足喇。而火鍋配料選了脆鯇片拼脆骨腩 ($28)、象拔蚌拼花枝片 ($38)和美國肥牛 ($9.5),無睇錯呀,美國肥牛是$9.5呀,原價 $38的,另外黑豚肉也是$9.5,不過唔想食咁多肉,所以無要到。D火鍋配料都幾新鮮,食得很滿足。
,自己比較喜歡的配搭是葱花+沙茶醬+日本豉油。
自選調味料:葱花+沙茶醬+日本豉油

冬瓜薏米螺片鍋

脆鯇片拼脆骨腩
象拔蚌拼花枝片
美國肥牛

D火鍋配料都幾新鮮,食得很滿足

2010-11-24
$47.5 (Dinner)