因為見到社交媒體網站有人推薦pet friendly cafe諗住專登帶狗狗入嚟叫咗- hive 超級沙律- 凍齡冷麵- hive All Day所有嘢都冇乜調味 全靠個泰式青辣汁不過佢主打健康 都收貨但我哋叫咗4個main staff俾3份餐具 又完全冇service 因為星期六日要加一 你都俾返少少service 吖!飲品嘅話 milkshake同薑黃檸檬水就正常但matcha latte 好似飲緊綠茶粉加水咁 完全冇奶味室外打卡位唔靚 有部超唔穩陣嘅車仔 狗狗都唔肯企上去毛孩漢堡包 硬到死 又唔靚 冇下次
諗住專登帶狗狗入嚟
所有嘢都冇乜調味 全靠個泰式青辣汁
不過佢主打健康 都收貨

但我哋叫咗4個main
staff俾3份餐具 又完全冇service
因為星期六日要加一 你都俾返少少service 吖!

飲品嘅話 milkshake同薑黃檸檬水就正常

室外打卡位唔靚
有部超唔穩陣嘅車仔 狗狗都唔肯企上去
毛孩漢堡包 硬到死 又唔靚 冇下次
2024-10-26
2024-10-20 204 views
餐廳位於元朗康業街朗壹廣場, 食物以健康飲食為主, 地方清潔闊落, 空間感十足還有戶外座位, 視野廣闊, 環境寧靜舒適, 可以携帶寵物共樂, 感覺悠閒。巴西莓果碗食材望落已經好健康, 紅火龍果乳酪甜度適中, 配以穀麥、藍莓和椰子片, 還有香蕉, 吃起來好有質感。hive漢堡 烏黑鬆軟嘅漢堡飽, 餡料採用無激素雞扒, 肉質嫩滑多汁, 還有蛋香滑嘅有機炒滑蛋, 材料健康。加上幼滑牛油果, 配以純素蛋黃醬和什錦沙律, 美味飽足。牛油果酸種多士酸種麵包鋪著片片幼滑牛油果、有機太陽蛋和奶油芝士, 口感清新又健康。粉紅救兵 草莓、藍莓和黑莓嘅果香, 加上低脂香草乳酪和蜂蜜, 清甜幼滑。幸福滿滿 香蕉、草莓、 燕麥奶和蜂蜜混和出奶香和果香嘅順滑口感。#香港探店 #香港美食 #元朗美食 #西式 #咖啡店#健康飲食 #香港生活 #香港必吃 #香港打卡 #相机食先 #手机食先 #hkfood #hkrestaurant #hkfoodie #foodporn #hkfoodblog #foodies #foodiehk #instafood #hkfoodporn #foodblogger@hive

牛油果酸種多士

粉紅救兵
幸福滿滿
香蕉、草莓、 燕麥奶和蜂蜜混和出奶香和果香嘅順滑口感。

@hive_hk
2024-10-03 238 views
Hive 太舒服了吧 這家店在元朗工業區新起的商廈 是一個遠離塵囂的位置 店內裝橫採用簡約風格 環境幾cozy舒適不論是室內還是戶外座位 都可以帶同毛孩陪食健康輕盈的餐單設計都是我們喜歡的 減低外食的罪惡感餐牌食物選擇不多 但都是經精心設計的🖤🩶正宗希臘乳酪材料包括蜂蜜、穀麥、時令水果、椰子片乳酪口感幼滑 採用希臘乳酪相當貼心藍莓、士多啤梨都好新鮮 加入蜂蜜豐富果碗既美味層次得閒炒飯藜麥、雜糧米、煎挪威三文魚、有機水煮蛋、紅洋蔥、黑胡椒點這個餐點抱著一試無妨心態 本來對炒飯無太大期望殊不知鍾意食辣既我覺得好好味 係用念念不忘黎形容炒得好乾身 食落完全無個種成口油既感覺 辣辣地好惹味完美將健康食材整得好好味 絕對歸功於背後設計餐單既人!hive All Day無激素雞排、大啡菇、牛油果、羽衣甘藍、有機炒滑蛋、酸種多士、車厘茄依個餐點貫設健康主題 全部都係原型食物 完全見唔到煙肉、腸仔蹤影!雞排肉好鮮嫰 車厘茄好鮮甜 整體淡淡的口味好岩我!!不過後來才發現羽衣甘藍被換上了其他菜._. 如果店員可以係落單個時交帶一下就更好了

Hive 太舒服了吧

減低外食的罪惡感

餐牌食物選擇不多
但都是經精心設計的🖤🩶

正宗希臘乳酪
材料包括蜂蜜、穀麥、時令水果、椰子片
乳酪口感幼滑 採用希臘乳酪相當貼心
藍莓、士多啤梨都好新鮮
加入蜂蜜豐富果碗既美味層次

得閒炒飯
藜麥、雜糧米、煎挪威三文魚、有機水煮蛋、紅洋蔥、黑胡椒

點這個餐點抱著一試無妨心態
本來對炒飯無太大期望
殊不知鍾意食辣既我覺得好好味
係用念念不忘黎形容
炒得好乾身 食落完全無個種成口油既感覺
辣辣地好惹味
完美將健康食材整得好好味
絕對歸功於背後設計餐單既人!

hive All Day
無激素雞排、大啡菇、牛油果、羽衣甘藍、
有機炒滑蛋、酸種多士、車厘茄
依個餐點貫設健康主題
全部都係原型食物 完全見唔到煙肉、腸仔蹤影!
雞排肉好鮮嫰 車厘茄好鮮甜
整體淡淡的口味好岩我!!
不過後來才發現羽衣甘藍被換上了其他菜._.
如果店員可以係落單個時交帶一下就更好了

• 得閒炒飯
2024-08-30 404 views
窩夫硬到跌落地下可以有聲,點比狗仔食?我相信連大狗都食唔到。但餐廳同我講已經加熱整軟咗..因為我根本分唔到俾狗仔食要求餐廳幫我切開,餐廳幫我分完四份出嚟,我兩隻狗仔都係食唔到嘅做最後😂原本好興奮同狗仔一齊去食嘢,點知佢哋只可以食到面頭過雪糕到最後我問佢哋呢啲係for大狗食?職員就回答我:係 我只好得啖笑,餐牌上冇寫明,我落單時職員都見到我兩隻小狗亦都冇提醒另外,相信坐喺我背後嘅係老闆或者負責人.我肯定成個過程佢都聽到,不過佢冇任何表示同行動

到最後我問佢哋呢啲係for大狗食?職員就回答我:係

2024-07-26 383 views
其實之前已經想嚟,但有一次咁啱撞正有人包場搞活動所以無開,今次嚟終於食到!雖然本身無養竉物,但一直好鍾意狗狗嘅我喺到見到好多人都有帶佢地竉物嚟,真係好得意好開心!醒神蛋治首先多士十分鬆軟,滑蛋幾乎入口即化,相比起普通三文治,呢到加入牛油果泥令口感更佳,而且食落十分新鮮,唔會有酸味,而topping嘅微烤芝士更令整個多士散發陣陣鹹香氣息,好岩做早餐/brunch。巴西莓果碗好fresh好健康嘅主食,有香蕉、紅火龍果、藍莓、椰子片等等配料,每款水果都好鮮甜,而yogurt口感亦十分幼滑,沒有額外加入糖分,但想甜少少嘅朋友都可以加上隨附嘅蜜糖。摩卡比起一般市面上摩卡更重朱古力味,更易入口,甜度適中粉紅救兵由草莓、藍莓、黑莓、香草乳酪同蜂蜜製成,飲落應該都係無加額外糖分,雖然加入多種莓果,但亦唔會令味道過酸,好fresh同充滿營養嘅一杯嘢飲。

摩卡 & 粉紅救兵
摩卡

比起一般市面上摩卡更重朱古力味,更易入口,甜度適中
粉紅救兵

2024-07-21
$120 (Lunch)
摩卡 & 粉紅救兵
🍔 Hive 漢堡(Chicken 無激素雞扒)竹炭麵包煙靭啖啖炭香味,無激素雞扒超juicy配搭蕃茄生菜.🍝 凍齡冷麵Konjac 菠菜蒟蒻麵Japanese 日式和風汁日式和風汁另上,蒟蒻麵彈牙,仲要係菠菜味🥬 食材非常新鮮,睇得出老闆娘食物採購都花咗啲工夫👍🏻.🫚 招牌薑黃檸檬蜂蜜 薑黃味很足,雖然有冷/熱飲,但為咗唔破壞咗蜂蜜本身嘅維生素、礦物質、有機酸、胺基酸及酵素,所以選擇咗凍飲,仲覺得自己霎時養生咗唔少🤣.🍵 日本綠茶玉露清澈透明帶淡綠,清香撲鼻綠茶.🥕 蘿蔔雞肉茶點 🥐 迷你牛角包非常新鮮,睇得出Hive係每日新鮮製造🧡
🍔 Hive 漢堡(Chicken 無激素雞扒)
竹炭麵包煙靭啖啖炭香味,無激素雞扒超juicy配搭蕃茄生菜
🍝 凍齡冷麵
Konjac 菠菜蒟蒻麵
Japanese 日式和風汁

🫚 招牌薑黃檸檬蜂蜜
🍵 日本綠茶玉露
清澈透明帶淡綠,清香撲鼻綠茶
🥕 蘿蔔雞肉茶點
🥐 迷你牛角包

非常新鮮,睇得出Hive係每日新鮮製造🧡
2024-07-06
$150 (Dinner)
2024-06-30 462 views
朗屏站行去十分鐘路程,位於工業邨區一幢新起的商廈, hive 是一間柔合健身中心與一間Pet friendly 嘅cafe。 呢到仲有Pet menu 唔洗只有我地食,🐶🐶都有份食🥰旁邊有戶外小平台比🐶🐶鬆下,店內簡約柔和風格環境幾寛很舒服🥰 食物以健康輕食為主😊醒神蛋治 $55 厚厚的炒蛋很香滑,牛油果有點失望,有黑同硬都可以放入去做餡料😑 不是一片片是有汁的,滴到周圍都係有點不方便。 麵包上加芝士再焗得好香脆😋摩卡 $50 兔仔拉花很可愛😊 飲落帶點酸苦的朱古力味,不是我鍾意的口味😅香甜蘋果批$45 (🐶🐶食的)店員很 貼心提醒剛焗熱,放一陣才比🐶🐶食🥰

2024-06-30
Tea
2024-06-25 360 views
一去到其實係咩都自己黎,staff 係唔會理你既🤣唔緊要,自助形式,理解,睇到ig有人擺video,所以就被吸引咗過嚟試一試,都諗應該唔會差啦,嗌咗三文魚飯,三文魚沙律,同一個all day breakfast,首先嚟一個三文魚沙律,正正常常,味道就不過不失,三文魚炒飯辣辣地正常,到嚟一個all day breakfast,店員就話隻蛋炒得太熟,就後上返畀我哋,其實咁都ok,但一睇到all day breakfast過賣相同擺盤,完全真係覺得好核突!人生第一次食嘅all day breakfast係咁嘅樣,雞扒又乾又燶都照出.. 完全唔知好似淨係為咗食個牛油果同啲菜 ...真心下次唔會再去,雖然有人嚟問一問意見,但真係不了 ..真係超級失望,咁簡單嘅all day breakfast都可以咁....
2024-06-24
$160 (Tea)
這家完全遠離塵囂 四周10分鐘範圍以來都沒有其他相近的 CAFE而且hive 還是pet friendly 太棒了吧~~還有一大個户外小花園可以😌chill chill 又打卡醒神蛋治$42好喜歡💕 這份他們的布里歐多士微脆 滑蛋巨多又香 和牛油果🥑泥還很搭純素車打芝士 味道沒很重 淡淡的散發~ 早午餐🥣來一份 意外的很舒服hive 漢堡 $105有了蛋治開胃~~更想繼續吃~~也想再多試他們的手藝他們用了無激素雞扒 超嫩!!還帶微彈性 沒過多的調味 就已經足夠 好吃😋黑黑的漢堡包🍔面皮薄薄微脆硬 麵包🥯又鬆軟~看起來小小顆又健康 但還是有一定的飽足感巴西莓果碗 $78經常在網路上看到都會吃這份 再打卡 這紫紫原來拍起來還滿美的~而且又真的好好吃😋!!好吃到會想令人去問個食譜 想要每天回家做來吃底部的紫色 smooth~又不甜 甜度都是由水果的部分帶來 再配上椰子片和燕麥不但中和了藍莓🫐甜度 還增加了口感的層次~~連不好甜的另一半也大讚好吃摩卡 $55喜歡💕 喝起來咖啡☕️帶酸 朱古力🍫 淡淡從後散出 不甜 很舒服😌大隻仔$58這是平日邊身朋朋們日常喝的smoothie 嗎~喝起來很健康
醒神蛋治$42
hive 漢堡 $105
有了蛋治開胃~~更想繼續吃~~也想再多試他們的手藝
黑黑的漢堡包🍔面皮薄薄微脆硬 麵包🥯又鬆軟~
看起來小小顆又健康 但還是有一定的飽足感
巴西莓果碗 $78
摩卡 $55
大隻仔
大隻仔$58
這是平日邊身朋朋們日常喝的smoothie 嗎~
喝起來很健康 牛油果和香蕉味還滿出的 還超富飽足感難怪大家都會喝這當早餐

他們所用的食材 都走個低卡健康的路線 卻還是好好吃😋
空間相當寬敞舒適 室內設計和燈光相較圓滑柔和~有種家的味道又好打卡

店裡歡迎小動物也一起進餐廳🍴小動物💕的大家不能錯過~
2024-05-06
$169 (Lunch)
大隻仔
  • hive 漢堡
#pb食在元朗 #pbcafe系列 元朗新開健康Pet-friendly 咖啡店☕️New Cafe Alert🚨✨元朗最近新開左一間主打健康飲食嘅cafe 佢既係一間fitness中心 又係一間cafe🥰 佢位於元朗工廠區附近 位置都幾偏僻🤪 店內裝修好柔和 環境幾寬敞 平日去冇咩人幾好坐👍🏻 佢有室內、室外位置 天氣涼涼地坐室外幾舒服😍 另外佢仲係一間Pet-friendly cafe 毛孩係室內、室外都可以放繩周圍行❤️.佢主打健康飲食 整體味道偏淡(重口味人士唔適合黎)🤪 食物選擇唔多 主要有Sourdough Toast、炒飯、沙律、Burger、Yogurt Bowl等😋 價錢$42-$105不等👍🏻 飲品方面 除左咖啡、茶 仲有4款smoothie選擇😍🔹Leisure Friedrice🍚炒飯落左藜麥、五穀米 口感幾豐富 炒得幾乾身😋 三文魚扒唔算大塊 而且煎得過火左少少 食落有d鞋🥲 特別一讚係佢嘅羽衣甘藍好嫩 食落毫無草青味👍🏻 不過整體味道真係偏淡🥹🔹hive You Up Burger🍔我唔中意食牛油果 所以轉左做香蕉 都幾有趣🤪 麵包焗得幾鬆脆 配埋蛋黃醬食幾好味
#pb食在元朗 #pbcafe系列
元朗新開健康Pet-friendly 咖啡店☕️
New Cafe Alert🚨✨

🔹Leisure Friedrice🍚

🔹hive You Up Burger🍔
我唔中意食牛油果 所以轉左做香蕉 都幾有趣🤪 麵包焗得幾鬆脆 配埋蛋黃醬食幾好味😋 雞扒幾嫩滑、幾juicy👍🏻 Burger整體唔錯😍

🔹Flat White☕️
🔹Cold Brew☕️
佢用左嘅Ethiopia Guji New Age嘅淺焙咖啡豆🤪 整體味道真係偏淡 飲落比較乾淨 花香味、果酸味都唔太飲到🥲 飲咖啡就唔太推介了🫣

整體✨ 呢間元朗新開嘅cafe主打健康飲食 佢既係一間fitness中心 又係一間cafe🤪 店內環境好寬敞、好舒適👍🏻 不過食物選擇就比較少 而且味道偏淡 未必個個適合🥲 元朗會有更好嘅選擇🫣

hive (元朗)
元朗康業街8號朗壹廣場1樓108號舖
Lunch
𝐂𝐚𝐟𝐞控又新店可以去打卡啦!!! 這次要介紹元朗的 ☕️𝐇𝐢𝐯𝐞,⼀間揉合健美中心及咖啡美食的𝐂𝐚𝐟𝐞哦~咖啡店環境舒適,採光度高,設有室內和室外坐位。木系設計,令人感覺好舒服哦~食物款式不多,但全部都好高質的~☆ 醒神蛋治🥚$𝟒𝟐蛋治的賣相好吸引呀~有芝士🧀、炒蛋、牛油果醬,配上香脆麵包,好吃!☆ 正宗希臘乳酪🥛$𝟕𝟖健康的希臘乳酪,有蜂蜜🍯、穀物、藍莓🫐、草莓🍓、椰子片,口感豐富。☆ 牛油果酸種多士🥑$𝟖𝟖多士有兩款,⼀款配有太陽蛋,⼀款是全牛油果,好滿足!☆ 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞🍵$𝟓𝟎☆ 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚☕️$𝟓𝟎飲品味道不錯,還有拉花耶~🥳開店優惠:即日起,在𝐇𝐢𝐯𝐞 光顧$𝟐𝟓𝟎,即送一堂𝐅𝐢𝐭𝐧𝐞𝐬𝐬 𝐆𝐫𝐨𝐮𝐩 𝐂𝐥𝐚𝐬𝐬 瑜珈、𝐇𝐈𝐈𝐓、泰拳哦~(限量𝟓𝟎名)!
𝐂𝐚𝐟𝐞控又新店可以去打卡啦!!!

咖啡店環境舒適,採光度高,設有室內和室外坐位。

☆ 醒神蛋治🥚$𝟒𝟐

☆ 正宗希臘乳酪🥛$𝟕𝟖

☆ 牛油果酸種多士🥑$𝟖𝟖

多士有兩款,⼀款配有太陽蛋,⼀款是全牛油果,好滿足!

☆ 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞🍵$𝟓𝟎

☆ 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚☕️$𝟓𝟎

飲品味道不錯,還有拉花耶~

🥳開店優惠:
2024-04-17 287 views
一間非常舒適真正感到好chill的咖啡店以健康生活為主題 隔離就是健體中心Menu的設計亦以營養輕食為主雖然店舖比較偏離元朗市中心在一個新商場朗壹 @onenorth.hk 不過人少自然顯得更悠閑咖啡店的設計亦非常有心思在室外位置好當風雖然這種天氣卻不會炎熱吹著自然風聽著音樂好舒服😌咖啡都好有質素 乳酪好清新。正宗希臘乳酪。ice latte。hot latte
一間非常舒適真正感到好chill的咖啡店
雖然這種天氣卻不會炎熱
吹著自然風聽著音樂好舒服😌
咖啡都好有質素 乳酪好清新

。正宗希臘乳酪
。ice latte
。hot latte
2024-04-04 368 views
元朗最近開咗間coffee + fitness,裝修走自然風,cafe 枱是木製的,設有露天茶座,週末帶狗狗來下午茶chill下都不錯!食物選擇不多,多為健康餐單,咖啡不錯👍🏻Latte:啡底okhive 漢堡 : 冇皮鷄扒+牛油果,味道清新* 份量適合女士醒神蛋治 : 加咗塊芝士喺面,配搭幾好👍🏻NoMenu 只有少量選擇另一邊是fitness Center,只有一間房,有yoga、拉筋、boxing 班等。我覺得小店好有heart,希望可以延續下去!元朗人不妨過來試試。

食物選擇不多,多為健康餐單,咖啡不錯👍🏻

Latte:啡底ok
hive 漢堡 : 冇皮鷄扒+牛油果,味道清新
* 份量適合女士

醒神蛋治 : 加咗塊芝士喺面,配搭幾好👍🏻

No

Menu 只有少量選擇

我覺得小店好有heart,希望可以延續下去!
元朗人不妨過來試試。
2024-04-04
$100 (Lunch)
2024-03-29 397 views
元朗又點只得Yoho今日介紹嘅呢間Cafe 位於「朗壹」朗壹係一個寫字樓同商場合一嘅綜合項目英文名唔係叫Long One 喔 (如果唔係應該同Loong Nine 好襯呢)發展商另外起咗個英文名叫One North One North 以身心健康為發展重點身心點樣保持健康?先去Hive 個Gym Center 🏋️‍♂️想像眼前嘅沙包就係你老細穿起拳套、出盡力、一搥窩落去🥊🥊之後去隔離飲杯Smoothie叫個健康餐點🥑包你即刻身心舒𣈱😌🔖 LatteLa Marzocco Modbar 沖煮頭襯哂色嘅Loveramics 好好睇🧡❣️Soft Open 階段暫時只有飲品供應稍後就會有健康食品系列商場入面有個公共空間好新淨好Chill
元朗又點只得Yoho
今日介紹嘅呢間Cafe 位於「朗壹」
朗壹係一個寫字樓同商場合一嘅綜合項目
英文名唔係叫Long One 喔
(如果唔係應該同Loong Nine 好襯呢)
發展商另外起咗個英文名叫One North

One North 以身心健康為發展重點
身心點樣保持健康?
先去Hive 個Gym Center 🏋️‍♂️
想像眼前嘅沙包就係你老細
穿起拳套、出盡力、一搥窩落去🥊🥊

之後去隔離飲杯Smoothie
叫個健康餐點🥑