2024-08-10 677 views
又再一次來到灣仔這邊出差了,距離上學時間還有一段距離,先來餵飽肚子就是這個空檔必須要做的事!在燒味飯跟舊式茶餐廳的選擇下,我決定來到一間非常老舊的茶餐廳吃點輕食再上學蛋牛治 $17(+$3 轉厚多士)熱奶茶 $20個人一向鍾情於「火腿 + 炒蛋」的雙拼三文治配搭,可最近喜歡點來第二最愛的「鹹牛肉 + 炒蛋」拼配,來到這裡就自然點了後者,留意烘底的話不要加錢啊!先說不要期望這裡的三文治跟某大連鎖茶餐廳一樣餡料厚厚的炒蛋也是保留蛋汁滑滑嫩嫩的那種;反之這個完全就是小時候到茶廳點一份雙拼三文治很懷舊那種,烘過的厚多士有塗上均勻的牛油令口感更濕潤跟多一分層次,雞蛋是炒至全熟透,鹹牛肉的比例也多但不至於過鹹,就兒時的味道啦!熱奶茶溫度夠熱,茶香甘澀,入口順滑有奶香,比例剛剛好,店家所選的淡奶也應記一功!價錢方面以今日香港來說實在便宜,來吃個三文治或西多士,多配一杯奶茶鴛鴦已經很滿足一踏入店家就有如穿過隨意門的回到5、60年代的香港一樣,一磚一瓦都保留得十分完整,全都是老香港的回憶,全因這裡從上世紀五十年代從茂蘿街以大排檔起家,後來變成現在到訪的地鋪,至今已屹立香港超過半世紀70個年頭,見證香港的
蛋牛治 $17(+$3 轉厚多士)
熱奶茶 $20

一踏入店家就有如穿過隨意門的回到5、60年代的香港一樣,一磚一瓦都保留得十分完整,全都是老香港的回憶,全因這裡從上世紀五十年代從茂蘿街以大排檔起家,後來變成現在到訪的地鋪,至今已屹立香港超過半世紀70個年頭,見證香港的種種物事人非;直至十年前左右再次「回到」茂蘿街舊址位置開設分店繼續經營~ 這種充滿香港故事、香港情懷的地方實在少之有少,味道也許不如外邊同類餐廳的好吃;只是能夠讓客人從食物中感受到昔日香港的地方!下次不妨考慮來到灣仔時都到訪一下,始終在香港很多老字號都在無聲無息的離我們而去了
2024-07-12
2024-11-02 38 views
朋友介紹黎左呢間70年歷史既茶餐廳,我地去既係新鋪,但裝修係有點古舊feel出餐速度超快,叫完等左唔夠兩三分鐘就有野食!自選常餐湯麵:沙嗲牛+炒蛋 米粉沙嗲汁份量都多,味道正常,炒蛋唔會炒得太熟,仲有少少蛋汁,不過如果分開上就更好。西多士:已經幫我地切件,好細心!滿滿既牛油同練奶😍入口即溶!仲要唔貴,只係$24!推介👍🏽下次想試埋沙嗲牛治!

出餐速度超快,叫完等左唔夠兩三分鐘就有野食!

自選常餐湯麵:沙嗲牛+炒蛋 米粉

西多士:

下次想試埋沙嗲牛治!
沙嗲牛炒蛋米粉
西多士
$42 (Breakfast)
西多士
今次懶惰二人組去左灣仔,本來想去搵間麵食做早餐 (其實係Brunch!) 點知行行下見到間港式茶餐廳,於是即時U turn入左去坐! 我地係去左舊店,後來我地再做資料搜集,我地先知旁邊有間靚裝新店。不過好彩入左舊店,點解?睇到最尾你就知!《五香肉丁麵》 $26 & 《雞扒麵》 $26麵底唔錯,雞扒煎得香口。五香肉丁就正常水平啦!《占醬多》 $10平時好少食咁邪惡既組合,見到有忍唔住叫個食下!多士幾厚身,而且烘得幾脆!《菠蘿油》 $14另一邪惡之選,大大舊牛油攝響個菠蘿包!懶惰虎食得好開心!《熱奶茶》 $18淡左少少,唔夠茶味總結,茶餐廳食既一定係情懷,見到客人都係街坊為主,呢點都係我地覺得好彩入左舊店既原因!職員會同街坊吹下水,講下馬經,各人之間既互動先係最令人回味既地方!食物味道質素算係唔錯!環境整潔明亮,門口細細但入到去都好四正又唔會太迫,懶惰二人組唔知點解有種入左去東南亞咖啡店既感覺?!服務黎講,快! Rating: 懶惰鼠😻😻😻+😻比情懷懶惰虎 🤩🤩🤩+0.5 📍豪華咖啡廳灣仔莊士敦道216號💰人均消費:$47⏰營業時間:5am-7pm  #灣仔 #灣仔餐廳 #灣仔美食 #hk

《五香肉丁麵》 $26 & 《雞扒麵》 $26

麵底唔錯,雞扒煎得香口。五香肉丁就正常水平啦!

《占醬多》 $10
平時好少食咁邪惡既組合,見到有忍唔住叫個食下!
多士幾厚身,而且烘得幾脆!

《菠蘿油》 $14
另一邪惡之選,大大舊牛油攝響個菠蘿包!
懶惰虎食得好開心!

《熱奶茶》 $18
淡左少少,唔夠茶味

食物味道質素算係唔錯!
服務黎講,快!
Rating: 懶惰鼠😻😻😻+😻比情懷
懶惰虎 🤩🤩🤩+0.5

📍豪華咖啡廳
灣仔莊士敦道216號
💰人均消費:$47
⏰營業時間:5am-7pm

#灣仔 #灣仔餐廳 #灣仔美食 #hkfoodie #lazifooday #hkfood #hkig #hkrestaurant #hkfoodblogger #hongkongfoodie #香港餐廳 #香港打卡 #食在香港 #茶餐廳 #打卡 #懶惰在香港 #chachaanteng
$47 (Breakfast)
2024-10-08 296 views
茶餐廳很有歷史,已經有50年,雖然裝修比較原始簡陋,店裏還播着懷舊歌曲,如譚詠麟的歌!但這裏的店員很熱心和親切有禮貌的對待客人,我們看不懂餐牌內容,店員也盡力地幫助我們,沒有不耐煩,還提議我們吃餐廳名物,如用古法製造的紅豆冰、滾奶蛋、西多士等…. 真的超級正,西多士是切開幾件,每個面都煎一下的,所以每邊麵包都會沾上蛋汁!還有吃了他們的餐蛋公仔麵,妹妹說吃了他們的公仔麵會感覺到時光倒流!還有最重要的是這裏真的很價廉物美!灣仔區實屬少有,而且旁邊還有以前的「動漫天地」茂蘿街7號,活化了的建築物綠屋,還可以看展覽呢!
2024-10-05
$50 (Lunch)
2024-10-04 200 views
有一次經過已經發現這間古老茶室今日中秋節假期早上親沒有人過來, 飄洋著古老的氣氛塑膠的 舊餐牌 老闆就建議我們食麵細看餐牌也難怪因為多少只賣十元確實是街坊親民價錢 點了沙爹牛麵 $26沙爹汁夠龍濃, 不過年紀大了好清淡,有少少鹹菠蘿包 外形100分,頂部菠蘿皮夠脆牛油片夠凍硬香咸!可是麵包口感似砂紙,
菠蘿包 外形100分,頂部菠蘿皮夠脆
牛油片夠凍硬香咸!可是麵包口感似砂紙,
$62 (Breakfast)
【2023 年 10 月】逛完灣仔電腦商場去咗英皇集團中心對面嘅豪華㗎啡茶廳食個下午茶。凍奶茶 (HK$20)睇個茶色都幾靚傻爸話飲落去真係又香又滑有茶香又有奶香,甜度亦啱啱好 ~~。熱奶茶 (HK$18)熱奶茶夠香又夠熱茶味比凍奶茶濃郁啲,好啱我嘅口味 ~~平時出街不太鍾意點三文治就係怕食到又乾又硬嘅麵包但係見到隔離檯果份蛋治軟熟又膨湃忍唔住又點咗份 。腿蛋治 (HK$16)方包真係好軟熟,裡面蛋層都幾厚,炒得又香又滑 豪華㗎啡茶廳由 1952 年開業至現在已經有 70 年啦 由鐵皮屋嘅茶檔做到入舖頭,係灣仔區嘅老字號冰室店內冇咩裝修,夠哂地道又懷舊只有簡單嘅公仔麵三文治 ** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定

【2023 年 10 月】

逛完灣仔電腦商場
去咗英皇集團中心對面嘅豪華㗎啡茶廳食個下午茶
。凍奶茶 (HK$20)
睇個茶色都幾靚
傻爸話飲落去真係又香又滑
有茶香又有奶香,甜度亦啱啱好 ~~

。熱奶茶 (HK$18)
熱奶茶夠香又夠熱
茶味比凍奶茶濃郁啲,好啱我嘅口味 ~~
平時出街不太鍾意點三文治
就係怕食到又乾又硬嘅麵包
但係見到隔離檯果份蛋治軟熟又膨湃

忍唔住又點咗份 。腿蛋治 (HK$16)
方包真係好軟熟,裡面蛋層都幾厚,炒得又香又滑
豪華㗎啡茶廳由 1952 年開業至現在已經有 70 年啦
由鐵皮屋嘅茶檔做到入舖頭,係灣仔區嘅老字號冰室
店內冇咩裝修,夠哂地道又懷舊
只有簡單嘅公仔麵三文治
2023-10-28
Type of Meal
Tea
  • 奶茶
  • 腿蛋治
2024-02-25 1585 views
昨晚睇完ViuTV介紹茶餐廳,今日即刻去試試,中午時間叫咗介央豬仔包、沙嗲牛肉麵、熱奶茶。介央又香又滑,值得推介,熱奶茶都好飲,沙嗲牛肉麵要選出前一丁,牛肉都好腍。期間同事頭婆傾咗幾句,佢話介央要用好多心機,半日先至整起,另外推介我下次可以叫介央麥包、蛋牛治、西士多。依間餐廳好有人情味,期間聽到好多係街坊幫襯,亦都有遊客。埋單$61。
依間餐廳好有人情味,期間聽到好多係街坊幫襯,亦都有遊客。
埋單$61。
最近覺得 開反關重有好多傳統餐廳未去見有D時間就去下 聽左好耐但又未啲起心肝去既 豪華🫡蛋牛治烘底(印象中 menu無)凍……上枱即食已經係無溫度🥴不過 包係脆🤨😲🤩蛋 中等水準👌🏻有蛋香,夠滑牛肉就鹹牛肉(少少梅琳)拿…如果吳係 凍既我會俾幾高分🫶🏼🥴熱奶茶未➕糖飲已經茶味好出🫡奶味就好淡(有點溝左水咁)➕糖茶味不變奶味好D係滑,香茶味奶味就扣分好多🥴結: 整體2樣都做得幾好👌🏻🤝🏻但就係 差左D就可以做到 上品🥴如果 日常食既ok😉但為試而黎既就未必值得啦🤨🙈p.s.客人同食客好有電臺既6樓後座feel(明既明啦😏)#蛋牛治烘底#熱奶茶#豪華咖啡茶廳

最近覺得 開反關
重有好多傳統餐廳未去
見有D時間就去下 聽左好耐
但又未啲起心肝去既 豪華🫡

蛋牛治烘底(印象中 menu無)
凍……
上枱即食已經係無溫度🥴
不過 包係脆🤨😲🤩
蛋 中等水準👌🏻
有蛋香,夠滑
牛肉就鹹牛肉(少少梅琳)
拿…如果吳係 凍既我會俾幾高分🫶🏼🥴

熱奶茶
未➕糖飲
已經茶味好出🫡
奶味就好淡(有點溝左水咁)
➕糖

#蛋牛治烘底
#熱奶茶
#豪華咖啡茶廳
2023-04-11 1804 views
近期迷上了吃咸牛肉蛋三文治🥪(烘底) 一連就吃了3 間 , 3 間的做法略有不同這次這間算是不負所望, 對得起她的歷史招牌咸牛肉蛋三文治$17 難得一見的金黃麵包,烘的火喉控制得恰到好處,麵包非香脆, 又不會太硬流心餡黃金的麵包夾住半流心的炒蛋咸牛肉濕潤了麵包, 但也不會令其濕到太淋蛋也不會太嚡太老,有蛋味, 略有蛋香 咸牛肉炒蛋這間的比較傳統及有 心先把蛋和咸牛肉拌勻才起鍋炒試過有一 間炒蛋和咸牛肉分開處理, 先搽了咸牛肉在包內, 再搭上炒蛋和另一塊麵包也試過一間是炒蛋到一半, 才加一小匙咸牛肉一起再炒,這樣令咸牛肉不能平均分報, 也會令蛋有點地方很鹹,有點地方沒有味道。 如果更進一步改善, 豪華可以把蛋的比例提高一點, 一來整個吃起來更加豐富,二來不會太鹹。 不過這個價錢,這個份量,已是高分之作。另外也值得一題,店員的態度也非常和藹可親,很有老店的風範
近期迷上了吃咸牛肉蛋三文治🥪(烘底)
一連就吃了3 間 , 3 間的做法略有不同
這次這間算是不負所望, 對得起她的歷史招牌
咸牛肉蛋三文治$17

流心餡

黃金的麵包夾住半流心的炒蛋咸牛肉
濕潤了麵包, 但也不會令其濕到太淋
蛋也不會太嚡太老,有蛋味, 略有蛋香

咸牛肉炒蛋

這間的比較傳統及有 心
先把蛋和咸牛肉拌勻才起鍋炒

另外也值得一題,店員的態度也非常和藹可親,很有老店的風範

2023-04-11
Waiting Time
4 Minutes (TakeAway)
$17 (Tea)
咸牛肉蛋三文治(烘底)
那些年在綠屋未拆年代已經響度經營,呢間舊式茶餐廳總覺得裡面嘅伙記好鬼惡死,所以每次出灣仔都係經過門口就算,今次心血來潮終於膽粗粗入去一試,以為啲伙記會好似“澳牛”咁咁有態度,誰不知係勁 nice 勁有禮貌,選擇食呢啲螢光汁燴意粉都係要去呢啲舊式茶記先好食,唯一係唔記得落 order 時要燶邊餐肉脆邊荷包蛋。奶茶口感唔錯,有錫蘭紅茶嘅澀味,最緊要係用咗傳統嘅厚邊奶茶杯。整體覺得好有懷舊感覺,有啲似中學年代去食 lunch 嘅 feel……😋
2022-11-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
  • 餐蛋豬扒螢光汁燴意粉
2021-11-09 2360 views
下午想食簡單D見呢間茶餐廳好懷舊FEELCOMMENT又幾好就黎試下呀點左~肉丁米粉肉丁正常既米粉係偏幼果D我就麻麻地呀份量都多WOR~豬扒意粉黑椒汁豬扒整到夠淋都易切開佢意粉份量好大略嫌個汁唔夠多勉強夠撈晒D意粉呀
下午想食簡單D

意粉份量好大
略嫌個汁唔夠多
勉強夠撈晒D意粉呀
2021-11-06
$55 (Lunch)
2021-09-13 1776 views
灣仔鬧市中就是有這一間茶餐廳, 非常古老傳統的餐廳, 無倫煮咖啡或者烤三文治都係保持傳統風格.座位係最傳統的摺凳, 大排檔一般的擺設, 餐單簡單樸實, 都係三文治飲品麵類一般的食品, 外賣的人比堂食多.價錢無特別平但因為味道幾好又傳統, 所以每日都係客滿熱鬧. 值得一去的咖啡室.
2021-07-30
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
  • 咖啡
呢間位於灣仔嘅港式茶廳🇭🇰睇佢個裝修已經知佢有幾十年歷史 除咗有人情味🥰餐牌上面仍然保留住 滾水煮蛋 谷古....呢啲懷舊港式飲品😍而且價錢仲好實惠❤️鍾意食懷舊港式野嘅朋友可以去試下🍳-▪️烘底鹹牛肉蛋治 $16熱辣辣 🥪烘底配牛油🧈真係冇得輸🤪牛油香配上少少嘅鹹牛肉同滑蛋真係好夾😋唯一不足就係鹹牛肉同蛋實在太少😭😭👦🏻:🌕🌕🌕🌖🌑👧🏻:🌕🌕🌕🌕🌑-▪️沙嗲牛肉通粉 $23牛肉嫩滑 而且份量算多 😋沙嗲汁好多超濃味🥰係獨有嘅港式風味❤️配通粉係絕配😍👦🏻:🌕🌕🌕🌖🌑👧🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
呢間位於灣仔嘅港式茶廳🇭🇰

沙嗲牛肉通粉
烘底鹹牛肉蛋治
  • 蛋牛治烘底
2021-01-01 2028 views
呢間豪華我地都幫襯左成20年,每次去灣仔想食下午茶果陣,我同胖侶都不約而同話要黎呢度。✨油占麥多多士外脆內軟,搽上牛油果占一齊食,就好似小學果陣,mami 係屋企整既早餐咁,好懷念。.✨滾水蛋係一樣好舊式飲品,以前既香港物資不豐富,啲人流行將雞蛋加入滾水再加少少糖,攪拌撈勻佢黎飲,就變成一杯營養飲品。.🏠 豪華咖啡茶廳🛤️ 灣仔莊士敦道226號📍港鐵灣仔站A3出口,步行約7分鐘-----#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodieblogger #hkfoodstagram #hkfoodblog #hkfoodies #hkfoodpic #hkig #hkigfoodie #hkigfood #hkeats #hkfinedining

✨油占麥多
✨滾水蛋
🏠 豪華咖啡茶廳
🛤️ 灣仔莊士敦道226號
📍港鐵灣仔站A3出口,步行約7分鐘

-----

2019-08-22 2621 views
今日嚟港島工作,做完嘢又係醫肚時間,鍾意舊嘢所以揀咗豪華咖啡廳。唔係食飯時間啲枱係隨便坐, 舊式的餐桌座椅, 牆壁上的餐牌, 均充滿歲月的痕跡, 舊店保留特色獨有嘅熱情, 見我睇咗好耐餐牌, 姨姨埋嚟幫我揀(建議)食乜,揀咗個雞扒茄底意粉, 不消幾分鐘熱辣辣送上。填飽肚子確實不錯,味道略嫌不足。食完一碟意粉感覺唔係太飽,整多一份油占多。 沒有特別要求下麵包是烘底,麵包上均勻地塗滿果占,一口咬落去暖暖脆口,超滿足。