2022-09-28
超級鍾意食日本野嘅我,上網見到佢個鰻魚飯食評唔錯,決定嚟試下佢😎📍迷你海膽三文魚子丼 ‧ 醬油雞湯烏冬 ($218) Sea Urchin & Salmon Roe Mini Don ‧ Udon in Chicken Broth佢有個迷你海膽三文魚籽丼同醬油雞湯鳥冬,配大蝦天婦羅🍤同蜆肉沙律,仲送味噌湯!- 三文魚籽多而且幾大粒,甜味好出;海膽新鮮細嫩好綿滑- 🍤大蝦天婦羅真係要讚下,外面層炸粉好薄,蝦肉唔會好乾,睇得出唔係單靠炸佢整熟佢,幾有心思,炸物好加分😋- 蜆肉沙律新鮮無沙,個汁味道適中,調得幾好,幾開胃📍蒲燒鰻魚丼 ($158) Kabayakl Eel Don跟住就試左個食評唔錯嘅鰻魚飯~- 鰻魚肥厚,份量都多,師傅燒得好香,逼曬啲魚油味出嚟😋。魚肉軟彈無骨,唔會太淋,醬汁調味啱啱好,如果個飯有埋調味同多返啲伴菜就會更好味無咁膩🤩📍豆腐雪糕伴紅豆蓉 ($38) Tofu Ice-cream with Red Bean Paste- 豆腐雪糕香甜,超重豆腐味同奶香😍,解膩一流!- 紅豆蓉好甜,幾啱紅豆控去試📍舩坂 ゆず兵衛 柚子酒 - 岐阜縣 ($3
📍迷你海膽三文魚子丼 ‧ 醬油雞湯烏冬 ($218)
- 三文魚籽多而且幾大粒,甜味好出;海膽新鮮細嫩好綿滑
- 蜆肉沙律新鮮無沙,個汁味道適中,調得幾好,幾開胃
📍蒲燒鰻魚丼 ($158)
Kabayakl Eel Don
跟住就試左個食評唔錯嘅鰻魚飯~
📍豆腐雪糕伴紅豆蓉 ($38)
- 豆腐雪糕香甜,超重豆腐味同奶香😍,解膩一流!
- 紅豆蓉好甜,幾啱紅豆控去試
📍舩坂 ゆず兵衛 柚子酒 - 岐阜縣 ($38)
Funasaka Yuzu Bel - Gifu
📍鍛高譚 燒酌 - 北海道 ($38)
Tantaka Tan Shiso Shochu - Hokkaido
如果一杯酒唔可以令你開心,咁就嚟夠兩杯!
- 先講下個柚子酒,入口第一下好清香,之後嘅酒甜香都好出,易入口,幾啱女士們飲用
- 最後緊係要講下我最愛嘅燒酌🥰酒體清澈透明,少混濁感。杯邊就聞到紫蘇香,入口順滑,唔會好重燒酌個種刺激/ 辛辣口感。尾韻有回甘味,紫蘇同酒香味係口入面持續幾耐,唔錯。可以叫佢唔洗加冰,因為太快溶會溝淡左影響質感
✨整體感覺:價錢定位唔算太進取,食物質素唔錯,環境舒服唔會太逼,係附近可以 Try Try 佢,當然配埋酒就錦上添花啦🥰