2022-09-28 281 views
超級鍾意食日本野嘅我,上網見到佢個鰻魚飯食評唔錯,決定嚟試下佢😎📍迷你海膽三文魚子丼 ‧ 醬油雞湯烏冬 ($218)     Sea Urchin & Salmon Roe Mini Don ‧ Udon in Chicken Broth佢有個迷你海膽三文魚籽丼同醬油雞湯鳥冬,配大蝦天婦羅🍤同蜆肉沙律,仲送味噌湯!- 三文魚籽多而且幾大粒,甜味好出;海膽新鮮細嫩好綿滑- 🍤大蝦天婦羅真係要讚下,外面層炸粉好薄,蝦肉唔會好乾,睇得出唔係單靠炸佢整熟佢,幾有心思,炸物好加分😋- 蜆肉沙律新鮮無沙,個汁味道適中,調得幾好,幾開胃📍蒲燒鰻魚丼 ($158)     Kabayakl Eel Don跟住就試左個食評唔錯嘅鰻魚飯~- 鰻魚肥厚,份量都多,師傅燒得好香,逼曬啲魚油味出嚟😋。魚肉軟彈無骨,唔會太淋,醬汁調味啱啱好,如果個飯有埋調味同多返啲伴菜就會更好味無咁膩🤩📍豆腐雪糕伴紅豆蓉 ($38)     Tofu Ice-cream with Red Bean Paste- 豆腐雪糕香甜,超重豆腐味同奶香😍,解膩一流!- 紅豆蓉好甜,幾啱紅豆控去試📍舩坂 ゆず兵衛 柚子酒 - 岐阜縣 ($3
迷你海膽三文魚子丼 ‧ 醬油雞湯烏冬

📍迷你海膽三文魚子丼 ‧ 醬油雞湯烏冬 ($218)
- 三文魚籽多而且幾大粒,甜味好出;海膽新鮮細嫩好綿滑
- 蜆肉沙律新鮮無沙,個汁味道適中,調得幾好,幾開胃
蒲燒鰻魚丼

📍蒲燒鰻魚丼 ($158)
     Kabayakl Eel Don
跟住就試左個食評唔錯嘅鰻魚飯~
豆腐雪糕伴紅豆蓉

📍豆腐雪糕伴紅豆蓉 ($38)
- 豆腐雪糕香甜,超重豆腐味同奶香😍,解膩一流!
- 紅豆蓉好甜,幾啱紅豆控去試
舩坂 ゆず兵衛 柚子酒 ; 鍛高譚 燒酌

📍舩坂 ゆず兵衛 柚子酒 - 岐阜縣 ($38)
     Funasaka Yuzu Bel - Gifu
📍鍛高譚 燒酌 - 北海道 ($38)
     Tantaka Tan Shiso Shochu - Hokkaido
如果一杯酒唔可以令你開心,咁就嚟夠兩杯!
- 先講下個柚子酒,入口第一下好清香,之後嘅酒甜香都好出,易入口,幾啱女士們飲用
- 最後緊係要講下我最愛嘅燒酌🥰酒體清澈透明,少混濁感。杯邊就聞到紫蘇香,入口順滑,唔會好重燒酌個種刺激/ 辛辣口感。尾韻有回甘味,紫蘇同酒香味係口入面持續幾耐,唔錯。可以叫佢唔洗加冰,因為太快溶會溝淡左影響質感

✨整體感覺:價錢定位唔算太進取,食物質素唔錯,環境舒服唔會太逼,係附近可以 Try Try 佢,當然配埋酒就錦上添花啦🥰
2022-09-19
$250 (Dinner)
迷你海膽三文魚子丼 ‧ 醬油雞湯烏冬
蒲燒鰻魚丼
豆腐雪糕伴紅豆蓉
舩坂 ゆず兵衛 柚子酒 ; 鍛高譚 燒酌
  • 舩坂 ゆず兵衛 柚子酒
  • 鍛高譚 燒酌 - 北海道
2022-09-28 242 views
太古城少有食丼飯既日式餐廳, 價位屬於中上,👏但質素有保證, 我覺得正還會再來!餐廳佈置舒適優雅,訂枱7pm ,準時到達再掃安心後入座, 枱面已備好口罩套及即時奉上很好飲的熱茶。我地共點左三個餐:第一個是火炙A5和牛鰻魚丼($278), A5和牛入口即溶,鰻魚又厚又肥,脂肪豐富, 側邊有塊蛋糕嘅嘢幾特別🍰落埋溫泉蛋入去咁多款食物撈埋一齊 食一啖,嗰種滿足感正!第二個是迷你海膽三文魚子丼🍣🍚•醬油雞湯鳥冬🍜加配大蝦天婦羅🍤•蜆肉沙律($218) 海膽入口新鮮,魚子彈口•大蝦天婦羅🍤-皮脆蝦嫩•蜆肉沙律-口味特別。第三個是迷你魚生丼,安格斯牛肉湯烏冬, 鰻魚天婦羅凍豆腐($188) ,鰻魚天婦羅,呢度既天婦羅都係炸漿好薄,不會覺得太油,食到鰻魚肥美, 凍豆腐夠滑夠凍,仲好香豆味。
太古城少有食丼飯既日式餐廳
, 價位屬於中上,👏但質素有保證
, 我覺得正還會再來

2022-09-25
$250 (Dinner)
  • 火炙A5和牛鰻魚丼
  • 迷你海膽三文魚子丼
2022-09-27 187 views
天天吃住家飯,小朋友們都悶悶不樂,趁著週末帶他們出去吃吃飯順便逛逛街。太古城中心3樓313 北海丼,裡面環境寬敞、又有不少食客,應該不錯…… 由於第一次光顧,職員推薦了他們店裡全新推出的迷你鴛鴦丼烏冬套餐,叫了兩個試試,一個是海膽三文魚子丼·醬油湯烏冬配大蝦天婦羅·蜆肉沙律,另一個是醬油漬赤身吞拿魚丼·韓風豚肉烏冬配唐揚炸雞 白身魚·海苔沙律,外加一個迷你北海三色丼,餐牌說是迷你,但其實好足料,三個餐已足夠我們四個人享用,而且很貼心的還有口罩套及熱的飲料-柚子蜜買一送一優惠,嘴刁的囡囡還說好下次一定要介紹同學一起來品嚐。😋😋😋
2022-09-24
Dinner
2022-09-27 334 views
Happy Friday🎉🎉🎉同男朋友同fds睇完海賊王劇場版,就要決定食咩dinner😮‍💨行行下,見到北海丼,男朋友突然話想食魚生丼,我地又冇咩所謂,所以就入左去食。係門口,已經感覺到所設計既環境顏色好舒適,而且好有日本feel🇯🇵帶位員工有禮,會介紹餐牌,茶都會係入座先加。其他員工都會留意客人需求,基本上一舉手,就會有員工應我地。之後,我地就開始叫野食……迷你海膽三文魚子丼 醬油雞湯烏冬套餐雖然佢係迷你,但海膽同三文魚子嘅份量絕唔少。單單入口即溶嘅海膽,同一咬即爆嘅三文魚子都能食到你非常滿足。烏冬湯麵🍜湯底溫和清淡,品嚐到烏冬最純粹嘅好味道,加上炸得酥脆嘅炸蝦天婦羅🍤,極致嘅配搭,提升呢兩種食物嘅美味⬆️。招牌北海丼因為我有選擇困難症🙈所以直接揀左個雜錦。最吸引我既係海膽,蟹鉗,牡丹蝦同鮑魚。再一次🤣海膽入口即溶。蟹鉗同牡丹蝦都多肉,絕對真材實料。鮑魚好淋,易咬,廚師仲將鮑魚切開左一半,更加易食左,依個細心既服務,絕對值得一讚👍其他魚生類都唔錯,絕對新鮮🤩北海道牛乳焦糖燉蛋北海道牛乳真係冇得輸!成個燉蛋好滑🥰炸年糕伴紅豆蓉及豆腐雪糕又凍又暖既感覺好特別👍豆腐味好香濃豆腐雪糕伴紅豆南

北海道牛乳真係冇得輸!成個燉蛋好滑🥰

又凍又暖既感覺好特別👍豆腐味好香濃

豆腐雪糕伴紅豆南瓜小丸子

係一個好飽肚既甜品😂紅豆量適中,好似蕃薯味既南瓜蓉😂夠特別!小丸子好彈牙🦷再一次,豆腐味好香濃🥰

2022-09-23 193 views
日圓💴創新低,很想很想😍😘去日本🎎食日本菜🍣🍜🍤🍚,可惜通關問題😐,只可以留港找找很地道式的日本菜🍣🍜🍤🍚餐廳……Lucky😘😘😘找到一間叫“北海丼”🎉🎊的日本丼餐廳。餐廳佈置舒適優雅😀😃,很貼心😍😘,枱面備好口罩套✉️及即時奉上很好飲的熱茶🍵,細心及詳細介紹菜式🍣🍜🍤🍚。我們點了2個“全新迷駌鴦丼烏冬套餐”😋😋第一個是迷你吞拿魚三色丼🍣🍚•豬骨湯鳥冬🍜加配吉列炸雞扒🐥•粟米雜菜沙律🥗,仲奉送味噌湯😋-吞拿魚三色丼🍣🍚-魚生新鮮超正及飯超超正😋•豬骨湯烏冬🍜-湯底超濃滑😗,烏冬彈口😗•吉列炸雞扒🐥-外皮香脆😁雞肉多汁😉•粟米雜菜沙律🥗-新鮮好味😋•味噌湯不用說,入口滿足😋😋。第二個是迷你海膽三文魚子丼🍣🍚•醬油雞湯鳥冬🍜加配大蝦天婦羅🍤•蜆肉沙律🥗,仲奉送味噌湯😋-海膽三文魚子井是我的至愛😋😍入口新鮮,魚子彈口🤩•醬油雞湯鳥冬🍜-湯爽口跟烏冬真是絕配😆-大蝦天婦羅🍤-皮脆蝦嫩😗•蜆肉沙律🥗-口味特別👍。是次用餐很滿足☺️😚,餐有點改善空間😑就是盛載餐的盤子有點細小😶,放置物品如筷子🥢,匙🥄及濕紙巾🧻-是很困難🙄找到😬及取出來用😵‍💫。
我們點了2個“全新迷駌鴦丼烏冬套餐”😋😋

2022-09-22
2022-09-23 142 views
今日同另一半去太古睇戲,睇完戲就入左呢間日本餐廳食晚飯. 我自己叫左個迷你吞拿魚三色丼餐,另一半就對鰻魚天婦羅有興趣d吞拿魚丼雖然迷你,但吞拿魚蓉俾得好足,撈埋一齊都食得出啖啖吞拿魚,大拖同中拖都夠肥美 吉列雞扒d 炸粉好薄,唔似外面日式餐廳用厚炸粉黎濫竽充數,呢度d 雞扒夠哂厚肉. 凍豆腐夠滑夠凍,仲好香豆味,出黎食好難食到呢種質素.牛肉烏冬竟然唔係用cheap 肥牛係用靚安格斯肥牛令嗰湯都好香我以前都未試過鰻魚天婦羅,呢度既天婦羅都係炸漿好薄,唔會食到成口粉,鰻魚調味啱啱好,唔會好似燒鰻魚咁濃味,但又食到鰻魚既油香.

凍豆腐夠滑夠凍,仲好香豆味,出黎食好難食到呢種質素.
牛肉烏冬竟然唔係用cheap 肥牛係用靚安格斯肥牛
令嗰湯都好香
2022-09-19 157 views
It was rush hour, the restaurant was really full when two of us arrived. We were arranged to sit at a small table for two between two other tables. I could barely sit on the chair with my my backpack. They gave me a basket to put my backpack in and leave it on the floor, but I prefer having my backpack on the chair. After we ordered our food, people started leaving the restaurant, more seats were available. Before we requested to change our seats. A waitress came over and offered the change. We

After we ordered our food, people started leaving the restaurant, more seats were available. Before we requested to change our seats. A waitress came over and offered the change. We were arranged to a table for four with bench seats that I could put my backpack. Thanks to that lady!

As we have two one-hundred dollar coupon, we treated ourselves well.
2022-08-31
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Lunch
Dining Offer
Coupon
週末剛好去到太古城中心,決定一訪這間日本菜~ 週末早午餐包括蒸蛋、沙律及前菜,十分豐富!🦐特上海鮮丼 Premium Sashmi Don ($198)海鮮愛好者必點!丼飯有甜蝦、帶子、三文魚、油甘魚、鯖魚及飛魚子,份量十足🤤 海鮮新鮮甜美,質量有保證🙌🏻🐟招牌吞拿魚三色丼 Signature Tuna Trio Don ($258)內有三種吞拿魚部位:魚腩、赤身及香蔥吞拿魚~ 魚腩厚身,肥美之餘十分新鮮!個人比較喜歡香蔥吞拿魚,口感極豐富🤤✨整體感覺:價錢比較貴,但質素不錯,在附近的話可以考慮一試~

特上海鮮丼

招牌吞拿魚三色丼

Lunch
特上海鮮丼
招牌吞拿魚三色丼
對上一次去太古已經唔記得係幾多年前😂嗰日去完minions喺太古城中心嘅展覽行勻成間商場,最終俾哩間日本料理吸引到🍣🔎Seared A5 Waygu Beef & Tuna Belly Don 💰298火炙鹿兒島A5和牛吞拿魚腩丼A5和牛真係第一次食😂因為實在太奢侈了💸一入口,我終於明點解佢哩個價位🐂入口即溶,嗰個感覺我依家都記得吞拿魚腩用兩個字概括:肥美則邊有塊應該係蛋糕嘅嘢幾特別🍰落埋溫泉蛋入去,成個層次提升咗鍾意食丼飯嘅原因莫過於咁多款食物撈埋一齊食一啖,嗰種滿足感正到呢😋🔎Kabayaki Eel Omurice (for 1-2 persons) 💰238蒲燒原條鰻魚蛋包飯(1-2人前) 見到餐牌寫住【土用丑日鰻魚祭】(星期一至五晚市;星期六、日及節日全日供應)咁啱嗰日係平日夜晚唔係唔叫鰻魚啊?🤭一上檯嗰吓,心入面「嘩」咗聲真係好誇張😂霸佔咗半張檯有好多蔥、紫菜、三文魚籽、蒲燒汁鰻魚燒得好香,肉質勁厚勁肥美🤤蛋包飯都唔錯,飯炒得好香口!員工服務態度幾好👍🏻 會留意客人幾時需要添茶🍵
對上一次去太古已經唔記得係幾多年前😂
嗰日去完minions喺太古城中心嘅展覽
行勻成間商場,最終俾哩間日本料理吸引到🍣

火炙鹿兒島A5和牛吞拿魚腩丼

A5和牛真係第一次食😂
因為實在太奢侈了💸
一入口,我終於明點解佢哩個價位🐂
入口即溶,嗰個感覺我依家都記得
吞拿魚腩用兩個字概括:肥美
則邊有塊應該係蛋糕嘅嘢幾特別🍰
落埋溫泉蛋入去,成個層次提升咗
鍾意食丼飯嘅原因莫過於咁多款食物撈埋一齊
食一啖,嗰種滿足感正到呢😋

蒲燒原條鰻魚蛋包飯(1-2人前)

見到餐牌寫住【土用丑日鰻魚祭】
(星期一至五晚市;星期六、日及節日全日供應)
咁啱嗰日係平日夜晚
唔係唔叫鰻魚啊?🤭
一上檯嗰吓,心入面「嘩」咗聲
真係好誇張😂霸佔咗半張檯
有好多蔥、紫菜、三文魚籽、蒲燒汁
鰻魚燒得好香,肉質勁厚勁肥美🤤
蛋包飯都唔錯,飯炒得好香口!

員工服務態度幾好👍🏻 會留意客人幾時需要添茶🍵
最最最~最愛吃日本菜的我,今晚又去吃日本料理啦🥰~主打北海道直送新鮮海產的 •🇯🇵北海丼ℍ𝕠𝕜𝕜𝕒𝕚𝕕𝕠𝕟•最近推出「土用丑日鰻魚祭🫶🏻」,愛吃鰻魚的我,怎可以錯過呀🤣~ 餐廳環境舒適,佔地比想像中廣,坐得好舒服。店家與北海道最大規模的水產供應商合作💕,每日即日運送當地水產,除了吃鰻魚,也要記得試試其他海鮮丼哦~「 蒲煩原條鰻魚蛋包飯🍳 $238 」 一大條原條巨鰻魚😍,有誰能抗拒呢?! 鰻魚又厚又肥,脂肪豐富,魚肉軟而彈,醬汁不多不少,調味剛好。重口味的我覺得,如果米飯有調過味就更好啦😝~ 「 火炙穴子沙律🥗 $88 」 香甜的穴子,口感比鰻魚更細膩🥳,魚肉鮮而甜,很好吃阿。 「 鰻魚壽司生菜卷🥬$68 」 有點像生菜包的生菜卷,多點蔬菜,正好減低鰻魚的膩感呀。 「 穴子天婦羅🐟$68 」 我很愛吃天婦羅,吃膩了炸蝦炸蕃薯? 炸穴子的味道也𣎴錯,天婦羅汁很濃稠,別有風味呢~ 「 北海道海膽香蔥拖羅丼🍣$368 」 原板海膽呈上的海鮮丼,有齊港人喜愛的北海道海膽和魚油豐富的拖羅蓉😍,兩者我都喜歡。而米飯好甘甜,配新鮮魚生更美味。 「 炸年糕伴紅豆蓉豆腐雪糕🍦$58 」 「 豆腐雪糕伴紅
最最最~最愛吃日本菜的我,今晚又去吃日本料理啦🥰~

「 蒲煩原條鰻魚蛋包飯🍳 $238 」

「 火炙穴子沙律🥗 $88 」

香甜的穴子,口感比鰻魚更細膩🥳,魚肉鮮而甜,很好吃阿。

「 鰻魚壽司生菜卷🥬$68 」

有點像生菜包的生菜卷,多點蔬菜,正好減低鰻魚的膩感呀。

「 穴子天婦羅🐟$68 」

「 北海道海膽香蔥拖羅丼🍣$368 」

「 炸年糕伴紅豆蓉豆腐雪糕🍦$58 」

「 豆腐雪糕伴紅豆南瓜小丸子🍡$68 」

最近天氣真的太熱🥵,快要熱到溶了😮‍💨。豆腐雪糕甜而不膩,個人比較推薦配炸年糕,比較特別阿~
2022-07-15
2022-07-18 663 views
中國人有不時不食這個依循自然節氣規律的飲食法則,就是吃東西要應季節和時令。古語已有云,冬鰂夏鯉、秋鱸霜蟹的説法,亦沿用至今。在日本,也有這個不時不食的飲食習慣,概念基本上取自中國的陰陽五行。今天獨行俠一人,行逛太古城中心商場,路經一間吃丼飯的店,叫做 北海丼 Hokkaidon,門前掛著推廣牌架吸引著我,寫著 “土用丑日鰻魚祭”,再經店員的講解,才洞悉日本的這個飲食文化。日本人”土用日” 這個日子,就是每個季節春夏秋冬要結束前的18日,簡單的説就是兩個季節之間的時期,為之土用。而十二支中的丑日再碰到,那天就是 ”土用丑日”了,因此正確的計算,今年日本人之 ”土用丑日” 這日子,就是在七月二十三日星期六,亦適逢中國大暑的節令。這日子適逢盛暑炎夏,江戶時代開始,日本人在 ”土用丑日” 這天就有吃鰻魚料理的這個習俗,因他們相信夏天吃鰻魚,能強身補氣、消暑清熱。被這個飲食習俗吸引,也不想負了店員的講解,我今天入了這店嚐嚐他們鰻魚祭的出品。這店的鰻魚祭,看餐牌定了六道料理供選擇,我點了蒲燒原條鰻魚蛋包飯。一上桌四個字形容 - 澎湃和霸氣。足夠的蒲燒汁和三文魚籽,令整條鰻魚的味道更上一層樓,鰻魚有

這店的鰻魚祭,看餐牌定了六道料理供選擇,我點了蒲燒原條鰻魚蛋包飯。一上桌四個字形容 - 澎湃和霸氣。足夠的蒲燒汁和三文魚籽,令整條鰻魚的味道更上一層樓,鰻魚有點焦香更帶著有點香脆,真想去了解這店是否即日才去燒烤鰻魚奉客,好吃到不得了不得了。雖然這飯可足夠二人分量,這晚勝在肚子有點餓,我一人真的吃過清光。

這店還有其他的丼套餐,例如魚生或牛肉丼飯,也是值得去試,因為這店的魚產,全來自北海道甚具規模的供應商 - 高橋水產,產地有保障,吃時就舒心。

這店也值得一讚的是那班侍應,既詳盡講解,也殷勤奉茶水待客,態度和藹,是值得嘉許的。
2022-07-14
2022-07-02 778 views
抓緊颱風的尾巴🤭,知道要打風啦,當然食定餐好先,北海丼係太古城開業咗一段時間,以優質海產刺身見稱,今日飽嘗口福先😋。海膽三文魚角切魚生丼 有海膽,三文魚籽,兩款角切魚生。非常鮮甜,正再叫咗個深海池魚簿切 ,簿切池魚新鮮,魚味濃郁。
海膽三文魚角切魚生丼
有海膽,三文魚籽,兩款角切魚生。非常鮮甜,正

再叫咗個深海池魚簿切 ,
簿切池魚新鮮,魚味濃郁。

2022-06-28 492 views
約咗約個朋友去康怡睇奇異博士2,仲有啲時間就先去太古城食個快飯啦。揀咗呢間北海丼試吓,店門裝修得幾靚,個名又改得好似好唔錯咁,真係會以為係北海道黎嘅食材🙂。個樣黎到唔錯呀,但係食落冇乜特別,價位上黎講呢個質素我哋兩個人都有少少失望嘅。唔係話太差,但可以用同等價錢食更好味。不過餐廳員工服務幾好,朋友掛住做野做到個電話就黎冇晒電,員工幫佢拎咗去充一充電。👍值得嘉許,事實上真係可以唔洗幫,感謝🙇🏻‍♂️

2022-06-21 366 views
午餐試吓呢間刺身丼飯套餐叫咗個特上海鮮丼套餐跟麵豉湯和前菜前菜係類似粉絲嘅沙律? 味道很淡 口感一般 個人不太喜歡麵豉湯和刺身丼ok!不過不失 刺身新鮮午市套餐$168 再加一 約$200價錢偏貴 未必有下次
午餐試吓呢間刺身丼飯套餐
叫咗個特上海鮮丼
套餐跟麵豉湯和前菜

前菜係類似粉絲嘅沙律?
味道很淡 口感一般 個人不太喜歡

麵豉湯和刺身丼ok!
不過不失 刺身新鮮

午市套餐$168 再加一 約$200
價錢偏貴 未必有下次
2022-06-07
$200 (Lunch)
2022-05-17 706 views
今天點了2個lunch set, 其中一set有件蛋(質感似蛋糕因有麵粉)與魚生放在一齊有點奇怪,令蛋帶點腥味!其次米飯最差,如店員所述是日本珍珠米,肯定是我食日本餐中米飯控掣程度,不合格或米品質較差!至於(薄切)魚生尚算新鲜,但2塊鲭魚勁腥,品質與價錢不成正比!退步了!外出会更多更好選擇!
2022-05-17
$250 (Lunch)