呢間cafe絕對要比like Main course 1 : 藍芝士牛肉漢堡超級正!超級正!超級正!所以要講三次!好juicy 既漢堡,一d都唔 dry,配上藍芝士牛肉,岩哂芝士控既我,肉味又濃又過癮,一試難忘拍得住某一二間出名既漢堡專門店!計埋價錢,係贏成條街添👏薯條係即炸架!讚😍連鎖快餐店,簡直係比唔上!呢間正太多Burger 切開左……嘩嘩!d汁出哂來,食慾大增!😍淨望個樣,都流哂口水😍唔試包你後悔,堅正main course 2 :黑松露野菌意大利飯平靚正!冇偷工減料,好足料既菌,不過份量細左d, 對男性就唔夠,我呢,就剛剛好每粒 飯粒都係有哂黑松露味,粒粒緊連,絕對唔係乾身的隔夜飯,重點係……68蚊乍真係冇唸過甘平會有甘高質素so surprise ❤飲品選擇少d,加左錢轉特飲,叫左士多啤梨綿花糖朱古力,都唔錯,但士多啤梨味唔夠濃焦糖咖啡,好像係招牌,咪試下,點知……出色過好多cafe😍 ,連我 Bf,對咖啡好高要求,都話正!可見,質素有多高p.s. 服務好好(特別係某個男職員,但唔知佢咩名@@)好nice ,要讚👏
呢間cafe絕對要比like

Main course 1 :
藍芝士牛肉漢堡

超級正!超級正!超級正!所以要講三次!

拍得住某一二間出名既漢堡專門店!計埋價錢,係贏成條街添👏

薯條係即炸架!讚😍
連鎖快餐店,簡直係比唔上!呢間正太多

唔試包你後悔,堅正

main course 2 :
黑松露野菌意大利飯
平靚正!

68蚊乍
真係冇唸過甘平會有甘高質素

so surprise ❤

飲品選擇少d,加左錢轉特飲,
叫左士多啤梨綿花糖朱古力,都唔錯,但士多啤梨味唔夠濃

焦糖咖啡,好像係招牌,咪試下,點知……

• 黑松露意大利飯
  • 藍芝士和牛漢堡伴炸薯角
2017-05-13 158 views
久久約朋友聚餐一次,想說來點比較light的食物,在店門口看到All Day Breakfast,覺得應該算light吧,加上店面裝潢也漂亮,就衝啦餐廳有擺放很多綠色的假花草裝飾,牆上也畫了些小動物,算是跟店名Farm挺呼應的。這就是我點的All Day Breakfast整盤我最喜歡的是炒滑蛋跟雜菇蕃茄有煎過喔朋友點的西冷牛扒配炸薯角烤牛架配炸薯角雖然......看到整份餐牌後才發現原來一點也不light,但食物上桌時都好能引起人拍照的欲望(sorry習慣相機先食的我)店舖的環境也讓人心情愉悅,坐得也舒服。重點是不貴喔~

這就是我點的All Day Breakfast
整盤我最喜歡的是炒滑蛋跟雜菇
蕃茄有煎過喔

朋友點的西冷牛扒配炸薯角

烤牛架配炸薯角

2017-05-12
2017-05-11 106 views
今日同同事黎到hoko farm食 之前經過已經見到成日排曬長龍 所以登突早出門口 果然唔洗等位very good!餐廳裝修得好靚 有種清新風格 如果有得坐窗邊仲好 可以一邊吸收維他命d一邊食野!餐廳會為每枱送上餐前小食 - 麵包!摸上手暖暖地 呢個時候搽牛油就最好不過 但建議可以同時上埋隻碟 咁食客就唔會食得咁狼狽午餐好快就送到 我叫左南瓜雞肉意粉 賣相好有食慾意粉填滿中間既凹位 食落分量剛好!南瓜味好濃 帶有少少黑椒味令到味道無咁寡包杯餐飲 我叫熱朱古力!隻杯好靚

食到成枱芝麻碎
午餐好快就送到 我叫左南瓜雞肉意粉 賣相好有食慾

d汁幾杰身

包杯餐飲 我叫熱朱古力!隻杯好靚
2017-04-19 151 views
行開灣仔買野,有啲肚餓見到呢間裝修幾得意所以就入咗去食室內裝修仿農場設計,清新而且簡潔店內環境乾淨Menu上邊有pasta and riceSteak and all day breakfast 等等啲圖片都幾吸引價錢都唔算貴中等啦豬扒大概90幾蚊一碟飯就大概$60左右餐牌上面嘅食物都可以加飲品10幾蚊就有坐低嘅時候會有兩個餐包味道OK啦勝在夠熱我就點左個藍芝士和牛漢堡漢堡會跟埋炸薯角炸薯角非常鬆脆味道可口亦都炸得剛剛好漢堡包份量都算大入邊有藍芝士炒過嘅雜菌洋蔥番茄生菜當然唔少得和牛牛肉juicy要落口感好好唔會鞋口藍芝士非常香濃!好少地方有得食架飲品就點左西柚梳打味道清新,不會太甜果味濃仲有果肉添!
行開灣仔買野,
有啲肚餓
見到呢間裝修幾得意所以就入咗去食
室內裝修仿農場設計,
清新而且簡潔

當然唔少得和牛
牛肉juicy
要落口感好好
唔會鞋口

藍芝士非常香濃!
好少地方有得食架
飲品就點左西柚梳打
味道清新,
不會太甜
果味濃
仲有果肉添!
2017-04-19 99 views
約左朋友傾計,係金鐘都唔知食乜好...行下行下去左一條天橋之隔既灣仔,哈,見到一間啡啡地色既cafe shop 咁....不如入去high tea 下, 坐低左見到menu 有埋西餐野食。就食個 late lunch。裝修簡單但又幾modern,啡搭綠既顏色配坐落幾舒服同精神。見menu 有我喜歡既朱古力咖啡,咁都真係走唔甩la。跟住叫埋黑松露野菌意大利飯。睇相就幾吸引,唔知實物係掂,領教下先。再加多個牛扒。應該夠我捱多幾個鐘既腳骨力。咖啡來到, 個cream 同焦糖又整得幾得意,望落好似個天文台咁。咖啡味道夠濃郁,正。跟住黑松露雜菌意大利飯又來到,其實望落去有小小唔開心,因為幾似食緊麥皮個樣。但一食落去就真係不得了。白汁同忌廉好香口,入口小小酸酸既味道仲有一啖啖好有肉身既磨菇,圓圓又黏滿汁既飯食落好有口感又開胃,下次必定番食,正。再試埋個牛扒,看上簡單,但又落足心機。外脆內軟既唔單只薯仔,連蕃茄都燒埋。醬汁是甜酸但又帶有陳皮味既感覺。(其實我都唔知係咩醬,總之自己去find out la). 又係一個字,正。最重要價錢都幾親民,簡單的一餐都有4個正。。滿足!

最重要價錢都幾親民,簡單的一餐都有4個正。。滿足!
2017-04-17 113 views
復活節復活節,突然間勁想食西餐,約咗朋友夜晚傾下計,就食呢間幾靚既hoko farm。首先就叫杯野飲先,個冰朱古力咖啡個造型都幾吸引,都幾香濃咖啡味。仲叫多咗個荔枝梳打,果然用了十足,杯入都係荔枝,甜甜地幾好飲。主菜呢就叫咗黑松露雜菌意大利飯,呢個真係有少少喜出望外,味道到調校得好適合,黑松露嘅味都好香濃,啲飯都煮得好好食。仲叫咗個美國西冷牛扒伴薯角,呢個賣相好吸引,首先是薯角烤得好香脆,牛扒都煎得啱啱好,肉汁流晒出嚟,美味!其實埋單都係百零蚊,呢個開心復活節餐加上一啲都唔心痛嘅價錢,就有完美快樂的晚餐。

2017-04-10 114 views
今日要去金鐘做嘢兼見客,由朝做到晚,做到要OT,終於送走客人,午餐都未食的我,今天晚餐當然食好d,諗下金鐘吾夠灣仔和銅鑼灣多嘢食,於是我行去灣仔和銅鑼灣,睇下有乜好野食,剛剛行去灣仔,見到一間HOKO Farm,環境旺中帶靜,餐廳不是很多人,我應該可以休息一下兼食晚餐!我選了香煎羊架伴薯角,飲品選了凍華田。已焗到脆餐麥包,塗入少許牛油,外脆內軟,很好味!香煎羊架伴薯角:羊架煎得外層金黃色,中層是粉紅色的,剛剛熟,不羶不靭,加少許黑椒更惹味。薯角一樣出色,炸至金黃色的,外層非常脆,點些茄汁,令人食不停囗👍凍華田:非一般的凍華田,在上面加左忌廉,賣相非常好!雖然加左忌廉,但不會好甜,甜度比較淡,適合少甜人士!
我選了香煎羊架伴薯角,飲品選了凍華田。
已焗到脆餐麥包,塗入少許牛油,外脆內軟,很好味!
2017-04-08
2017-04-09 114 views
終於到星期六放假,同朋友行完街 到食晚飯既時段 就去左金鐘既HOKO farm 地方幾大 可以等得舒舒服服 場外環境塑造農場既形象 有圖畫在牆上。今次就揀左 美國西冷牛扒伴炸薯角 有生熟度選擇切落去滲出吾少鮮紅色既血水 感覺新鮮 味道方面 好juicy 另外配有吾少既薯角 口感好脆口 仲有少量既沙律做配菜上面有酸酸既醬汁添!前菜既麵包加牛油味道不錯!加左$15飲品 凍朱古力 一黎到 見到朱古力吾單調 上面有cream同少少既朱古力醬 增加味道!
今次就揀左 美國西冷牛扒伴炸薯角 有生熟度選擇
前菜既麵包加牛油味道不錯!
今晚同朋友去太古廣場shopping, 打算搵間餐廳坐下食埋dinner先返屋企。不過太古廣場選擇較少, 而且太貴, 所以我地就行去附近搵搵有冇平少少既野食。行至金鐘同灣仔交界, 經過見到呢間以田園做主題既餐廳, 主打西餐, 見太累唔想再行, 所以就入去試試。呢度食物款式唔算多, 但一般既西餐款式都有提供: All day breakfast、沙律、扒類、意粉、漢堡同埋各式飲品所有主食都可以額外加錢加多杯野飲, 再送餐包餐包係麥包, 溫度暖暖的, 很軟棉【美國西牛扒伴薯角】HK$138牛扒係order時可以要求要幾多成熟, 而我就request 四成熟。等左大約20分鐘左右, 牛扒終於上檯喇!! 牛扒唔算大件, 但薯角份量幾多, 薯角被炸得金黃香脆, 入口脆卜卜, 伴碟更有蕃茄同埋爽脆既沙律菜。主菜上檯時更送上黑椒同海鹽, 客人可以自行再調味, 牛扒切開見到有血水滲出, 入口更有juicy而又豐富既肉汁, 相連既牛筋增添咬口, 因為我額外再加上黑椒同海鹽調味, 味道更為突出, 不錯! +HK$18特飲 【荔枝梳打】荔枝味很出, 加上梳打, 定必係解渴首選!~

所有主食都可以額外加錢加多杯野飲, 再送餐包

餐包係麥包, 溫度暖暖的, 很軟棉
【美國西牛扒伴薯角】HK$138
美國西牛扒伴薯角

+HK$18特飲 【荔枝梳打】
荔枝梳打
荔枝味很出, 加上梳打, 定必係解渴首選!~
2017-04-05 154 views
今次約左同事去食晏~ 我地由12:50 開始等位, 都係等左5分鐘到就有位, 不過D位有D窄, 我地5個人要坐卡位加一張CHAIR, 坐得有D迫 我地有2個叫左牛柳包+薯角, 有3個就叫左羊架~ 佢係無SET LUNCH, 所以唔包餐湯,不過每人都有一個餐包, 都有一隻手掌咁大個, 另外如果要飲品可以加錢(有最簡單咖啡/茶)牛柳包佢選用左黑包 (同M記個款應該一樣), 好鬆軟唔係硬倔倔個D, 包入面有牛柳一塊, 都好有牛味, 而且似係自己整唔係用機整出黎個D,另外仲有D 生菜, 蕃茄, 同埋太陽蛋一隻.  個人認為太陽蛋唔係太好, 因為佢D蛋黃流到周圍係, 如果用番牛奶炒蛋會好D, 無食得咁論盡.羊架我無食因為平時都唔係好食羊, 不過見到都好大舊, 比左2舊, 但係同事話都有羶味, 如果接受唔到GE人應該唔好選擇呢個~羊架同牛柳包都有配上薯角, 薯角新鮮炸起, 又脆又夠熱, 好好味!!而且唔會炸到燶哂!!總括黎講都唔錯, 食物夠熱, 份量夠多!
今次約左同事去食晏~

總括黎講都唔錯, 食物夠熱, 份量夠多!
2017-03-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2017-03-30 158 views
今曰終於有時間約吓啲朋友仔出下街食下飯,我地係金鐘收工行落去灣仔搵野食,朋友揀左HOKO FARM,餐廳環境不錯有很多小擺設,光線充足及環境好有cafe既感覺,係灣仔上班既朋友可以過來一試架!芝士魚柳炮長通粉...金黃色既魚柳,煎得很香,個粟米汁好滑,好香粟米味,食落去一啲都唔似罐頭粟米湯,可惜啲通粉煮得太冧,太長時間,如果少時間點就增加口感。香煎羊架伴薯角……主菜我地叫左羊架,有兩件好似手撐咁大既羊架再配上炸薯角同沙律菜伴碟,份量足夠二人食啱啱好一人有一件羊架!味道啱啱好。而且好香羊羶味係我面前飄過,煮到有七成熟,正呀!如果薯角同沙律菜個份量可以多番少少會好啲既!士多啤梨棉花糖朱古力最後叫左杯季節限定飲品,好甜棉花糖味朱古力味淡唔夠濃,不過飲落幾特别,唔錯!唔錯!

士多啤梨棉花糖朱古力
Type of Meal
Dinner
2017-03-30 181 views
放工同同事經過呢間新開既餐廳,裝修幾清新幾relax~我叫左個牛扒,賣相都好吸引!木板上菜,好有田園feel ~肉質都幾juicy, 份量剛剛好,女仔食一定夠飽!配菜沙律好新鮮,薯角香脆,值得一試!朋友叫左個豬扒拼香煎帶子,我地share食~豬扒肉質幾嫩滑,但我個人覺得帶子先係主角,好甜好鮮!仲要好厚肉!正!飲品方面,我叫左杯熱士多啤梨綿花糖朱古力,好香士多啤梨味,本身杯朱古力唔太甜,配合綿花糖甜味剛剛好!Yummy ! 朋友叫左杯熱鮮奶抹茶,有驚喜!拍得住出名日本餐廳既!好香濃抹茶味,鮮奶亦好滑!抹茶控可以一試!漏左提,按人頭有麵包送,個芝麻餐包好軟,熱辣辣好味道!
放工同同事經過呢間新開既餐廳,裝修幾清新幾relax~
漏左提,按人頭有麵包送,個芝麻餐包好軟,熱辣辣好味道!
  • 美國西冷牛扒伴炸薯角
2017-03-29 133 views
有大半年沒有幫襯,在不知不覺下轉營了,以前是日式茶餐廳感覺,食物大至有多士,通粉,日式咖哩飯之類。雖然裝潢沒有變,但食物種類方面高層次了,相對價錢當然貴了。午市並沒有套餐。南瓜雞肉意粉橙黃的醬汁應該是南瓜餚製成的,南瓜味欠奉,只有一種黑胡椒味,完全蓋過所有味道。基本上為何要咁大量胡椒作調味呢?答案可能要蓋過雞肉的雪藏味。唯一好的是意粉硬度,不會太港式的偏軟,有韌度。加拾元有即磨咖啡,味道中規中矩,質量一般。

午市並沒有套餐。

南瓜雞肉意粉
加拾元有即磨咖啡,味道中規中矩,質量一般。
2017-03-29
$78 (Lunch)
位於金鐘跟灣仔交界HOKO Farm,經過時被它的裝潢影響,感覺像是花園似的。吊在門邊的小裝飾相當細緻,要是家中也可以這樣子放的話,每晚回到家會更開心。從店內看店外,感覺截然不同,就像是市區中的園區一樣,不會受人打擾,可以放心在這裡坐上兩三小時。帶點田園氣息的座位,令人感到舒適悠閒。餐廳內播著令人熟悉的樂曲,叫人相當放鬆。三五知己在這邊聊天就是不錯的節目。餐包並不是自家製的,但店員在端上這個餐包的時候,把餐包翻熱,暖呼呼的,而且麵包外脆內軟,用作郁動胃腸的前菜實在是不錯的選擇。香煎帶子豬扒伴炸薯角 ($93) 豬扒呢,材料靚都要手功好。然而這邊賣的卻是大件,明顯地也是另一種出路。豬扒的油份略嫌有點多,但對於這個價錢是還可以接受的。再者,燒汁都放涼了,幸好沒有影響味道。要是醬料的溫度能高一點的話,整體的分數會高得多。再來說說墊底的薯角,金黃色且脆卜卜的,正是我的菜。至於拌碟的沙律嘛,不過不失啦。帶子有驚喜喔。中間部分還帶點生,似是刺身級的帶子,感覺廚師在帶子上碟以前用鑊煎一煎,把鮮味跟香氣逼出來。入口時感覺很彈牙的,而且也夠鮮味,味道蠻不錯的。近百元的晚餐,這兩粒帶子佔的比例該蠻重的說。
香煎帶子豬扒伴炸薯角 ($93)

2017-03-25 137 views
好像很久沒有在金鐘吃飯, 要不是等朋友在附近收工, 應該也不會來到這間看來與這繁忙的街道很不同的餐廳。初時我以為是一間新開的CAFE, 地頭虫朋友告知其實這是北海道牧場餐廳的另一形式新店式。平時的早午餐時間真是多人到不得了, 反而是夜晚放工過後, 晚市不算太忙, 剛好可以讓我倆好好"談心"。餐廳內的環境其實幾舒服, 有很多綠色的植物, 打造一個舒適休閒的農莊, 好像可以讓附近工作的人放下腳步, 在這兒休息充電再工作。想不到連MENU 的擺位也有點心思, 讓人看得也高興。我們各自點了一個SET DINNER, 先送上加錢轉的岩鹽焦糖咖啡。賣相看起來很可愛, 暖暖的樣子。雖然我覺得這杯咖啡味不算濃, 奶有點多和略甜, 不過還算幾滑。 可以呷出啖啖的焦糖味, 在冬天時飲是幾窩心的。原來餐飽也有兩款, 我就揀了硬身的小法包。包上舖滿芝麻, 令味道就更香。加上店員亦先加熱好才送上, 配合牛油就更香口了, 是個有水準的餐飽。這是我的是日晚餐: 香煎帶子豬扒伴薯角, 近期餐廳都很喜愛以木板盛着扒裏, 看起來又確實像CAFE 般精緻一些。我當然先被這兩粒珍寶帶子吸引, 沒有想過是這麽大SIZE。而且煎
想不到連MENU 的擺位也有點心思, 讓人看得也高興。

我當然先被這兩粒珍寶帶子吸引, 沒有想過是這麽大SIZE。而且煎的火喉剛好, 內裏十分柔軟, 只是僅僅熟。外表則略煎致金黃, 鎖住水份, 加了點海鹽調味而成, 簡單而美味。
而伴碟的薯角也炸得十分香口, 令人忘記什麼叫熱氣。
豬扒其實也是主角, 但比起來就沒有那麽特出。豬扒肉身頗滑, 不會太肥,亦不覺韌,扒中還有不少肉汁。本身的味道偏淡, 但加了伴碟的燒汁就剛好。整個餐的份量亦很適中, 加上有新鮮沙律菜, 整個設計都不錯。

不用$100 在這區可以舒舒服服地吃晚飯, 我們還可以傾了好一陣子才離開, 真的有點不相信!
Type of Meal
Dinner