2020-06-19 4155 views
今日中午有時間 特意來支持呢間想試好耐嘅餐廳一點鐘唔會好逼 坐得舒服我點個金不換新豬肉飯 幾濃味好食 金不換味道濃啲更惹味媽媽和男友點了黑椒牛扒意粉 (無影相添)意粉硬度我幾鍾意 牛扒唔會鞋同韌 係我鍾意嘅質地 切開仲係帶點粉紅👍🏻上台前老闆娘有幫意粉影相 原來係新菜式飲品: 我點蘑菇湯 媽媽都話好味 唔會濟杞子龍眼蜜味道清甜討好 值得encore男友的凍奶茶 茶味都幾好總括: 一間不斷創新進步 有人情味嘅餐廳 味道亦討好 坐得舒服 值得encore支持
今日中午有時間 特意來支持呢間想試好耐嘅餐廳

一點鐘唔會好逼 坐得舒服

我點個金不換新豬肉飯 幾濃味好食 金不換味道濃啲更惹味

媽媽和男友點了黑椒牛扒意粉 (無影相添)
意粉硬度我幾鍾意
牛扒唔會鞋同韌 係我鍾意嘅質地 切開仲係帶點粉紅👍🏻
上台前老闆娘有幫意粉影相 原來係新菜式

飲品: 我點蘑菇湯 媽媽都話好味 唔會濟
杞子龍眼蜜味道清甜討好 值得encore
男友的凍奶茶 茶味都幾好

金不換新豬肉飯
2020-06-16
$65 (Lunch)
金不換新豬肉飯
2019-12-17 3383 views
成日去找餐廳吃午餐,附近的都食過了,今次就來了這間,入到去好多公仔好似屋企,餐牌選擇都多,價錢有平有貴但都是七十多元都,今次叫了一個叫自家意式香草醬鮮蝦蘑菇意粉,在餐湯沙律和飲品選擇了飲品,凍檸檬茶加了三元凍飲錢,共六十一元。凍檸檬茶來到味道都不錯又不會太甜夠大杯,意粉來到比心目中漂亮,仲有片多士,多士都夠但如果有微溫就更好,意粉好香口感不錯,但實在太多醬食多點偏咸同油身,菇都不少,但實在太重口味食了大半就叫不到,份量以女仔來講都夠食,沙律來到是薯仔沙律,醬汁都不錯入面有洋蔥增加不少香味惹味,和薯仔味道都幾夾,份量都夠一人食。炸魚漢堡的炸魚都幾香細件少少但都可以,但味道感覺有點梳打粉的味就一般,魚肉都比較薄身,麵包都軟熟,醬汁似沙律的醬汁,仲有生菜和蕃茄。薯條份量多點會更好,都夠脆口薯仔味幾香,食完都幾飽肚,而且都坐得都幾舒服。

我地起初係俾12點前埋單有9折吸引入黎。出面睇落平平無奇,但入到之後發現好有家既感覺。這是因為衣度係由老闆娘宋太打理,入面既職員雖然大多是智障或自閉人士,但佢地真係好專注同認真咁工作。我點左一客臺式肉燥鹽酥雞飯配羅宋湯。羅宋湯用料十足,甜而不膩,鹽酥雞份量睇落少左D,不過真係好嫩滑脆口同好食。至於肉燥同出面食開果D無汁好唔同,一來夠多,二來有菇粒同好多汁。賣相十分有特色,極有家既感覺。美中不足既係見唔到兩隻貓貓。
臺式肉燥鹽酥雞飯
2019-10-31
$50 (Lunch)
臺式肉燥鹽酥雞飯
  • 羅宋湯
一入度鋪頭就feel到好住家feel既一間食店。試左個白酒蜆肉意粉同配薯仔煙肉沙律。個沙律都好大份啦,然後意粉仲配1塊牛油麵包,食都好飽啊。嗰個意粉呢,略嫌白油味濃左少少,但佢既蜆肉份量真係超哂班。有成15-18隻左右啊。不過塊麵包,就冇烘過就塗了少許牛油,其實掂埋個意粉到會淋淋地,所以唔係幾啱我口味。個薯仔煙肉沙律🥗,份量相當大的,所以你真係冇可能唔飽😂 做唯一有少少唔好就係坐得迫啲,但係啲碟好大隻啊😎但人就會親近左 未必係壞事。
一入度鋪頭就feel到好住家feel既一間食店。
個薯仔煙肉沙律🥗,份量相當大的,所以你真係冇可能唔飽😂

2019-08-30 1717 views
午飯時隨意逛,入小店一試,點了個午餐「泰式香葉炒肉碎飯」。五十多元的午餐,有薯仔沙律作前菜,還有飲品。沙律份量都不少,味道也不錯,是在荔枝角區少見的前菜本來只預期泰式炒飯的我,被眼前的主菜帶來了無限驚喜!熱騰騰的主菜很豐富,光是肉的份量已起碼二十元!夾雜著Basil和魚露的味道,蓋上煎得香軟的荷包蛋,真心的好吃,真是大滿足!這裡大部份樓面員工都是弱能人士,領班很有耐心教導,不時提點,看得出是良心僱主。小店加油呀!下次必會再來
午飯時隨意逛,入小店一試,點了個午餐「泰式香葉炒肉碎飯」。

五十多元的午餐,有薯仔沙律作前菜,還有飲品。

沙律份量都不少,味道也不錯,是在荔枝角區少見的前菜

下次必會再來
泰式香葉炒肉碎飯
泰式香葉炒肉碎飯
2019-04-21 2345 views
受苦節假期,當日同朋友出長沙灣食飯。呢間係社企餐廳,開業大約三年,負責人宋太背後有個感人故事,好多城中名人都來過撑場,為宋太打氣,連特首都曾包場有興趣了解的朋友可上網睇睇。呢處地方唔大,坐位不多,當日我哋去到,兩張桌已經坐滿人,有一男一女招呼食客,態度親切有禮,令人心生好感。食物方面,以簡餐及快餐為主,今日假日,只提供常餐,無例湯送。分別叫咗A餐及C餐,另配無味精老火湯,再加小食煎餃。個我哋食出是靚米,煑出來粒粒分明,軟硬適中問店員,果然是金象香米平心而論,呢度嘅食物祇是簡單家常餸菜,唔可以同大酒樓比,但勝在完全無味精,即叫即整,不是一般茶記的行貨。喜歡這裏的環境,好warm,係呢處吃的不止食物味道,重有人情味,入到來就好似返自己屋企食飯,係一間好有家庭feel嘅餐廳
受苦節假期,當日同朋友出長沙灣食飯。

有興趣了解的朋友可上網睇睇。

分別叫咗A餐及C餐,另配無味精老火湯,再加小食煎餃。

我哋食出是靚米,煑出來粒粒分明,軟硬適中
問店員,果然是金象香米

2019-04-19
$51 (Lunch)
2019-03-27 1429 views
呢日遲左去出去食飯,原本想食加x屋但冇位,所以去左對面呢間店試下。去到門口,有位和藹可親的姨姨叫我地等等,睇定食咩。望到Menu F &H 打左叉,以為冇左,一問先知搞錯左,係有既睇落覺得F & H好吸引,糾結間,姨姨聽到我地討論,就話個2款都就賣晒,幫我地hold左先...好好人丫!門口貼左同名人合照的相,未認真望内容已經有位,不過都等左10分鐘到。一入去,後面成個area的維尼熊好顯眼🤣最後都係叫F & G餐,不過我怕熱氣,想改薯蓉,職員好好人俾我換。F. 英式炸魚漢堡炸漿有d厚,但薯條幾好吃,整體而言普通,不過呢個價位差不多G. 有機大啡菇芝士漢堡面包都鬆軟,芝士冇溶一大敗筆(對我而言😭菇同薯蓉比較淡味,應該冇點落牛油整體味道比較居家feel, 份量女仔泥講都係剛剛好,男士可能唔夠。食飯期間店入面部電視睇緊來自星星的你,結果大家都掛住睇電視,哈哈後來先知,呢間餐廳係一位媽媽為左輕度智障女兒而開,所以店內都有僱用智障人士,雖然食物普通,但為左支持呢位媽媽,會再去的!好評俾媽媽!

一入去,後面成個area的維尼熊好顯眼🤣

F. 英式炸魚漢堡
炸漿有d厚,但薯條幾好吃,整體而言普通,不過呢個價位差不多

G. 有機大啡菇芝士漢堡

2019-03-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2019-03-11 1135 views
在網上讀到宋太和她那輕度智障女兒的故事,她在長沙灣開了一間餐廳,請了同樣是和女兒有類似經歷的小朋友去工作,志在提供平台讓他們成長、訓練他們。看後深受感動,決定到來支持她們。這兒地理位置並不難找,就在深水涉運動場附近,經昌華街轉入福華街向前直行便見到。門外佈置像間書室,進入去看到地方不大,擺放幾張桌子,佈置倒雅緻,看得出店主的細心和品味。見不到宋太和她的女兒,這天客人不多,環境十分安静。員工祇有一位寫單,態度非常親切,予人感覺很warm,很住家feel😙。午餐有6個選擇,可選2個餸,菜色雖然普通,但勝在零味精,清清地,好有媽媽的味道。滿滿的一碗白飯混合藜麥,很健康贈飲的一杯薑茶相當夠薑整體而言,長沙灣區餐廳不少,這裏別樹一格主要是在這裏吃餐真的很舒服,計劃下次會再來。

😙。

滿滿的一碗白飯混合藜麥
,很健康

贈飲的一杯薑茶相當夠薑

2019-03-05
2018-12-12 1175 views
環境好唔錯,好warm,又唔嘈,D位又唔迫。食物方面,雖然唔多選擇,有6個選擇,最多選2個餸,全部冇味精,另外可選湯或飲品,飯又係黎麥飯,最尾仲有好辣既薑茶。$55一個餐,抵!!
環境好唔錯,好warm,又唔嘈,D位又唔迫。

$55一個餐,抵!!
2018-12-12
2018-11-05 1723 views
在網絡上看過有這篇的分享:「今早讀到這個單親媽媽和她女兒的故事 -「牽著你的手」。今年30歲的女兒,有輕度智障和自閉症。女兒半歲那年,丈夫因肝癌而去世,在女兒媽媽就這樣牽著她的手,陪她長大。她辭去公務員的工作,賣掉房子,在長沙灣開了一間餐廳,請了同樣是和女兒有類似經歷的朋友仔去工作,志在提供平台讓他們成長、訓練他們。獨力經營餐廳(收入也經常虧蝕),兼任老闆、廚師、生命導師,實在是出於一份對女兒的愛和對社會弱勢群體的憐憫。字裡行間,看出她對上帝的信靠-「我深信,既然衪奪去我的東西,就會還給我別的。」「雖然蝕錢,但我不擔心這裏做不下去,因為山窮水盡時,上天會派很多天使在你身邊,幫助你渡過難關。」如果你想支持他們,不妨按一下「分享」,或者和三五知己去「喜樂餐飲·教室」吃早或午飯(小店不設夜市)。相信小小的舉動,會祝福更多的人。」看畢很受感動,今天我特意來到「喜樂餐飲·教室」吃午飯,時間未夠12點,人客不多,連同我共有三位客人,那兩位不同枱的顧客都不約而同要「少飯」,我很欣賞他/她們惜食。為我服務的女侍應也是智障人士,看見她用心的服務,也是對社會的回饋。我點選京都雜果骨和上素扒素鴨雙餸飯配熱奶
在網絡上看過有這篇的分享:

「今早讀到這個單親媽媽和她女兒的故事 -「牽著你的手」。

我點選京都雜果骨和上素扒素鴨雙餸飯配熱奶茶$55,京都雜果骨;我會覺得是雜果京都骨較貼切,京都骨很香酥,上素扒素鴨有三件素鴨都脆口,上素的清淡味道是可取,滿滿的一碗白飯混合藜麥,十分健康。飯後,店主宋太給我免費嘗試薑茶,薑香十足!

京都雜果骨&上素扒素鴨雙餸藜麥飯配熱奶茶

上素扒素鴨

薑茶
2018-11-02
京都雜果骨&上素扒素鴨雙餸藜麥飯配熱奶茶
上素扒素鴨
薑茶
2018-09-12 2268 views
睇過雜誌報道有關呢一間餐廳,已經好想過嚟試吓,後尾連電視都報道,就的起心肝要過嚟。有心嚟嘅朋友要早少少到,會比較容易搵位。$55兩餸飯,包一個湯或者飲品,價錢公道。我叫咗四季豆炒牛肉同鹹蛋蒸肉餅,食物好快就黎到。味道唔錯,並唔係一般茶餐廳嗰種油膩同味精,而係屋企家常便飯嘅味道。份量對女仔來講可能大左少少,男仔可能未必夠。服務方面,有留意餐廳背景嘅朋友都知道呢間餐廳嘅故事,係一位媽媽為咗有特殊需要嘅囡囡而開,目的係希望有需要嘅人能夠多啲接觸外面嘅世界。所以係餐廳,其他服務員都係有特殊需要嘅人。睇來好多客人都知道呢個情況,所以大家係點餐嘅時候都多咗一份包容同體諒。最令我感動嘅,係我見到老闆娘個一份愛心,會細心留意服務員嘅需要,喺旁邊提點佢哋,令佢哋建立自信,能夠投入社會。祝福你哋,我一定會再返嚟幫襯!

祝福你哋,我一定會再返嚟幫襯!
四季豆炒牛肉、鹹蛋蒸肉餅
2018-09-12
四季豆炒牛肉、鹹蛋蒸肉餅
  • 鹹蛋蒸肉餅
2018-09-11 1220 views
餐廳佈置雅緻、地理位置離地鐵站大約5-10分鐘。當天光顧下午茶,有不同簡單的選擇。員工服務質素理想;食物和飲品雖然簡單但味道不錯。家常小店,值得光顧~~推薦^_^
餐廳佈置雅緻、地理位置離地鐵站大約5-10分鐘。
當天光顧下午茶,有不同簡單的選擇。
員工服務質素理想;
食物和飲品雖然簡單但味道不錯。
家常小店,值得光顧~~
推薦^_^
同兒子在附近睇完專科,在網上睇過這餐廳的報導,查看地圖,十分就近,決定前往一試下午茶,連午餐都無食,到達餐廳後,裝修好精緻,相信一定好喜歡Winnie the Poon! 我一行三人,我叫了三個下午茶set, 再單叫了一份山渣雞翼, 可想而知我十分肚餓。雞翼忘了拍照,但真的好好味, 好夾! 基本上所有野都好食,飲品不差。 下次再同阿仔嚟呢頭, 我一定會再光顧! 幫到人,支持到人又可以給兒子教育, 唔錯呀! 加油呀! 會繼續支持的!💪
餐蛋麵
煙三文魚多士
五香肉丁撈麵
2018-08-22
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
餐蛋麵
煙三文魚多士
五香肉丁撈麵
2018-07-21 9879 views
喺facebook見到呢間食肆既訪問,讚老闆有heart又親切,所以lunch專程去咗試。入到餐廳,睇得出裝修有花心思,最特別係每盞燈罩都係天燈午市兩餸套餐,包埋餐湯同甜品都只係$45。朋友叫咗蟲草花蒸肉餅用埋番茄龍利柳,朋友話肉餅好有媽媽既味道。我就食藥膳雞中翼同埋番茄龍利柳。雞翼好入味,而番茄龍利柳就有大半個番茄,番茄少少酸好開胃,而龍利柳就成隻手掌咁大。餐湯係好消暑既冬瓜湯。最後仲有綠豆沙,滿足!
入到餐廳,睇得出裝修有花心思,最特別係每盞燈罩都係天燈

午市兩餸套餐,包埋餐湯同甜品都只係$45。

最後仲有綠豆沙,滿足!
平日中午都多人, 要等等位, 所以唔係次次都去食, 但係我真心喜歡呢間店.聽個名都知同教會有關, 入面佈置好家庭式, 食物亦好住家飯, 最常見炒牛肉配紅米飯, 有碗湯, 我覺得好健康, 應該冇加味精. 如果唔係咁忙既時候, 啲阿姐阿哥會同你傾吓計, 真係好温馨. 黎開會發現好多熟客, 我就病病地既時候特別掛住要去, 可以選擇清淡啲, 同埋感覺温馨舒服, 有益過去瑞士茶餐廳食傷風感冒餐, 真係好值得推介既餐廳. 今日去佢問我要唔要薑茶, 咁啱病病地, 有薑茶我真係兩眼發光, 原來阿姐日日煲, 佢話六點前飲杯, 對身體好架, 真係超級WARM~~我見有新野, 原來係自己沖既濾包咖啡, 我係超級鐘意咖啡, 真係好想試, 但今日病唔想飲成杯, 阿哥請我試左一杯仔, 雖然凍飲都層次豐富, 可以買一盒十包返去自己沖(掛耳濾包), 百五蚊以精品咖啡黎講都唔算貴, 等我好番啲就黎入貨啦.

掛耳濾包咖啡
Other Info. : 不過呢, 家庭式餐廳賣掛耳咖啡包有啲奇怪, 但我鐘意~~
2017-12-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
掛耳濾包咖啡
  • 掛耳咖啡包