Restaurant: HOME cafe
Info:

2024-06-01 285 views
真係大件夾抵食,一個晏晝嘅雞髀米粉餐都係$39加咗凍飲,唔知兩蚊定$3左右都係四十幾非常之抵味道都屬於合理,唔係算超級好食,因為個米粉就冇乜味嘅,不過個雞髀真係幾好食,佢炸得幾鬆脆又唔太油,可能係用煎嘅方法都唔定,不過個雞髀係幾大,可能因為底同埋都多員工嘅關係就唔係即刻有位要同人搭枱,下次喺度睇醫生都可以再食
2024-04-14 301 views
知道係社企所以支持一下,星期六午餐時段幾乎坐滿人,見到Menu大部分餐都要50以上,本身覺得少貴,但食物送到原來大份足料,即刻覺得物有所值!我食的芝士腩肉仔焗飯,好多舊腩肉,而且係厚切,朋友的蔥油雞扒飯也是大大份。

2022-08-24 1555 views
抵食午餐!屋企人有卡所以幫襯呢間餐廳有七折,非常非常抵!社會企業致力幫助有需要嘅人,而且食物質素都唔錯,一定要支持下!香辣雞肉芝士包配沙律$54- 呢個雞扒包真心幾好食!雞扒煎得幾香幾滑,香辣醬同沙律醬同雞肉都好夾。麵包外層烘得幾脆,入面軟熟。芝士包入面有蕃茄同生菜,好清新。不過如果係原價嘅話就定價偏高少少。沙律就係普普通通嘅青瓜菠蘿粒。日式咖喱豬扒大碗飯$50- 咖喱飯好大碗,有四、五塊豬扒,咖哩雜菜送飯食唔錯,兩個人食都夠晒飽。不過豬扒就鞋咗啲,比較薄。午餐跟埋餐湯或者飲品,冬瓜湯都幾重味精,唔推薦。
香辣雞肉芝士包配沙律$54

日式咖喱豬扒大碗飯$50
香辣雞肉芝士包配沙律
日式咖喱豬扒大碗飯
2022-08-24
TakeAway
$38 (Lunch)
2020-09-28 2480 views
因為之前YouTube睇片有介紹呢間餐廳,所以就同朋友嚟幫襯。星期日中午去到,餐廳人流都算多。餐廳餐牌有分兩種,第一種係比較中式,多數係蒸飯之類,第二種就係比較西式例如有All day, 意粉,沙律。我叫咗一個雞扒配沙律再加多$18杯凍latte。雞扒大件夾抵食,加埋沙律菜,滿足我想食肉嘅慾望同時都感覺上比較健康。不過呢間餐廳最大嘅特點係你喺度幫襯一個餐,佢就會免費提供一個餐比有需要嘅人士。所以呢一餐付予左另一層意義。

星期日中午去到,餐廳人流都算多。

我叫咗一個雞扒配沙律再加多$18杯凍latte。

所以呢一餐付予左另一層意義。
2018-08-15 3654 views
一早陪朋友食早餐,佢約我去呢度早餐,去到似快餐店格局,光猛乾淨,食物都係港式早餐,款式唔多,落單攞飛等出菜,自助式服務!什菜煎蛋螺絲粉🥣($29)紙碗盛載,什菜湯唔多,飲落有點罐頭🥫味道,味道唔突出,雜菜都淋晒,無乜咬口,煎蛋🍳正常!螺絲粉唔算彈牙,整體一般熱檸茶(跟餐)茶夠熱夠濃,檸檬唔澀!幾好朋友食肉丁煎蛋米粉($27)即磨咖啡☕️(跟餐)自助式服務,店員都係落單及攞食物接觸到!服務正常!好普通嘅早餐
一早陪朋友食早餐,佢約我去呢度早餐,

什菜湯煎蛋螺絲粉
熱檸茶(跟餐)茶夠熱夠濃,檸檬唔澀!幾好

朋友食
肉丁煎蛋米粉

肉丁煎蛋米粉($27)
即磨咖啡☕️(跟餐)

自助式服務,店員都係落單及攞食物接觸到!服務正常!

好普通嘅早餐

2018-03-14
$29 (Breakfast)
2018-02-20 2689 views
地方空間好舒服平日人唔多舒服、有空間感、唔會趕時間社企,更加可以支持野食即叫即整 要等d時間所以悠閒地來、悠閒地等、悠閒地食食物選擇算可以有甜品可選攝環境衛生也可以悠閒來的話 絕對OK!
地方空間好舒服
平日人唔多
舒服、有空間感、唔會趕時間
社企,更加可以支持

野食即叫即整 要等d時間
所以悠閒地來、悠閒地等、悠閒地食

食物選擇算可以
甜品可選攝
環境衛生也可以

悠閒來的話 絕對OK!
2017-07-21 2539 views
官塘區本身唔太多cafe....難得見到間格局ok,d野又好似幾好食既cafe,諗住去試下點知只招待職員。。。無言。。。。好奇想問,只招待職員,又點解要放上openrice呢?放上黎唔係應該should be for公眾既咩。。。點解係for intetnal呢。。。。
官塘區本身唔太多cafe....
難得見到間格局ok,d野又好似幾好食既cafe,諗住去試下
點知只招待職員。。。無言。。。。
好奇想問,只招待職員,又點解要放上openrice呢?
2017-04-01 2132 views
朋友請我食生日tea,揀咗呢個地方食。去到時候,覺得好特別,因為佢除咗係一間餐廳之外,仲有好多唔同嘅木製品係現場展示,鍾意嘅亦都可以即場購買。餐牌嘅選擇都幾多我就叫咗個All Day Breakfast,有個牛角包、炒滑蛋、蘑菇、香腸、茄汁焗豆同煙肉,係一個多種類又豐富嘅早餐,味道亦都非常之好,尤其牛角包好鬆軟,滑蛋炒得香,配埋煙肉同其他一齊食好夠飽又健康,另外再要多杯花茶,好清潤,加上現場環境幽靜,適合朋友喺度談天說地!

幫襯過自己機構Cafe十幾次,今次可謂最期待、最豐富、最特別,因為今日細妹嚟搵我食lunch, 作為員工,我梗係要帶佢去試吓我機構嘅社企兼自家品牌!我哋兩個人,細妹早五分鐘去攞位,今日客唔算特別多,我哋坐喺窗邊,喺陽光下望住街景享用午餐,好舒服!細妹點咗:1)炸蝦漢堡配薯條+熱咖啡少奶(有代糖提供)(原價$43,員工七折價$31.1)、2)炸雞髀($15)、3)烚雜菜($15~呢個係我向經理要求額外點);我點咗:焗葡汁雞扒意粉+熱華田(原價$40,員工七折價$28),結果係點到成枱都係嘢,都只需$88.1!買完食物,攞住號碼座返埋位,食物於十分鐘內,由侍應學員逐樣送上嚟!細妹切咗少少蝦餅我試,感覺自家製,有蝦肉質感但偏腍,唔係泰式蝦餅爽口彈牙嗰款!炸粗薯條熱辣辣,點茄汁,Ichiban!烚菜等於我個葡汁雞扒意粉嘅配菜,冇油微鹹好健康!我又點茄汁,好味!講吓我個葡汁雞扒意粉,面頭一大塊雞扒,冇乜椰汁味,但有芝士絲,味道對我嚟講偏淡(我食好濃,又加茄汁!),但對普通人應該適中,雞扒夠嫩滑,我食哂一份,飽到上心口!細妹食炸雞髀,雞髀偏瘦,$15細細隻,但味道唔錯!我同事好多時特登買嚟加餸!飲

飲品方面,我杯熱華田絕對足料,唔會太稀!我細妹嗰杯熱咖啡少奶都ok!

同細妹享用完午餐,不禁同佢一齊走去收銀處附近同四眼經理講,Home Cafe啲食物好味!(我更欣賞經理頭先主動上前帶住三位視障客人就座!)

Home Cafe, 親切友善嘅經理同大廚+一群默默耕耘努力學習嘅學員,如果大家下次咁啱喺附近,不妨上嚟幫襯吓!同時睇吓有冇緣撞見,每日午餐大多食杯麵嘅我?

2017-03-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$44 (Lunch)
  • 墨西哥卷、焗雞扒意粉、炸蝦堡、炸粗薯條
2016-10-02 1868 views
平日午餐慣常食杯麵嘅我,偶然都會去呢度同同事或朋友飯聚,無他嘅,一嚟方便,二嚟較平(員工有七折!),最重要嘅係支持自己機構嘅社企,支持一班復康服務嘅學員。朋友工作唔開心,想約我食飯傾訴,佢嚟機構搵我,我請!呢度嘅流程係睇餐牌後排隊買飛,之後拎住膠牌埋位,學員會將餐奉上,佢哋雖然比常人有少少缺陷,但大多好勤力、好有禮貌!我叫腸蛋飯+熱華田(原價$33),朋友要金沙骨飯+汽水(原價$39),我係員工有七折,抵到笑!賣相好靚,尤其係隻荷包蛋,煎得好好,半生熟,啱我用嚟撈飯!腸仔亦ok, 我問櫃面攞咗一碟仔茄汁,全部攪埋一堆,連埋有營養嘅雜菜,色香味俱全!唯獨飯嘅份量對我嚟講實在太多,我未食前分咗啲俾朋友!朋友個金沙骨飯餸同飯分開上,份量亦多,我見佢同我邊食邊傾,全部清哂,睇嚟味道唔錯!以前午餐會奉送湯+飲品,宜家只能二擇其一,不過對我嚟講仲好,唔駛咁飽嘛!總括而言,環境舒服,卡位更好,但午餐時段好多人,有時被逼搭枱感覺麻麻地!經理同員工態度都唔錯!唯獨我向經理反映過希望飯類可以多個意粉選擇,但佢表示做唔到,因意粉放耐質感會變,感覺有啲失望!呢度嘅餐牌有一半每星期會轉花款,但腸/餐肉/火腿煎蛋

朋友工作唔開心,想約我食飯傾訴,佢嚟機構搵我,我請!

呢度嘅餐牌有一半每星期會轉花款,但腸/餐肉/火腿煎蛋飯則全年提供,大家想試可隨時嚟幫襯!

俾多個阿肥推介大家:墨西哥風味卷!如果你有幸遇到一定要試!暖暖又香軟嘅餅皮包住鮮嫩多汁嘅雞肉同雜菜,加一小堆沙律伴碟,真係美味到暈!如果你有幸嚟到見到menu有呢款,記得揀呢款試吓!試完同我分享吓你嘅感受!

2016-09-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$26 (Lunch)
  • 墨西哥風味卷、腸蛋飯、白汁磨菇雞扒意粉
2015-10-24 3094 views
朋友好好幫我補祝生日,聽朋友話呢間餐廳好特別,有傢俬睇又有大量飲品野食,仲有現場好多木製傢俬,既特別又有natural感覺,而家侍應都好有禮貌,今次就試左個呢個all day breakfast,食物不過不失,個炒滑蛋好滑同有微微牛奶香,其餘茄汁豆酸甜同脆皮腸都好香脆,雖然屋企都做到,但享受呢度地方擺設都好有趣,而個包都頗鬆軟,其餘ok,另外,飲品都几得意如南非健康茶可以一試,我推薦藍莓味!
2015-06-29 2345 views
公司同事食飯, 上網搵到呢間cafe, 就諗住一試, 試完都幾滿意, 啲意粉既汁唔太濃, 掛汁掛得岩岩好。最開心係佢個瘦身茶, 我地減肥既聽到當然好開心啦, 唔洗煩飲咩!!!
家的感覺
瘦身茶
2015-06-29
$80 (Lunch)
家的感覺
瘦身茶
  • 意粉
2012-06-27 1931 views
星期六中午時段往觀塘探朋友,因為朋友剛搬新屋所以要參觀一下。探完朋友後,友人表示有點肚餓所以我地一齊出去食飯。由於附近餐廳酒樓在中午時段十分爆,所以朋友介紹了到HOME CAFE 食飯。估吾到呢間餐廳甘隱敝,在基督教家庭服務中心一樓。睇完餐牌後往,叫了一個咸魚雞粒炒飯食,正吖!咸魚香味道夠。呢度環境清靜,坐位舒適,所以決定推介比大家。
咸魚雞粒炒飯
2012-06-09
咸魚雞粒炒飯
  • 炒粉麵飯
2012-05-05 1216 views
剛在附近游完水,行過望到基督教家庭服務中心1樓原來有間餐廳HOME CAFE,於是上去試試。一上到去發現原來餐廳的裝修很優美,餐牌則比較簡潔。看完後決定試一試呢個客家名菜霸王雞套餐。價錢不貴,套餐內有霸王雞+油菜+白飯及茶$48。霸王雞肉質嫩滑,味道可比美泉章居,好食!!!!
客家菜-霸王雞
價錢不貴,套餐內有霸王雞+油菜+白飯及茶$48。

霸王雞肉質嫩滑,味道可比美泉章居,好食!!!!

2012-05-03
$48 (Lunch)
客家菜-霸王雞
  • 霸王雞
  • 石頭飯
(Non-member)
喺隔離觀塘泳池游完水,本來打算去裕民坊D大X樂or大X活食個tea...點知經過呢到,見全新裝修過,冇乜人,於是諗住入去試下~其實呢到喺基督教聯會嘅社區中心,我諗應該唔會貴,就即管試下,好過去D大集團嘅連鎖店,唔好食之餘,又多人~茶餐有好多款~不過大致上都係果D...我叫左個沙律餐炸餃子併吉列蝦,餐飲要杯熱咖啡~比左飛之後,職員比左個牌仔比我,好有禮貌咁叫我坐陣先...於是搵左個位睇雜誌,冇幾耐就有職員拎左杯咖啡埋黎,完全唔洗聽嗌飛+自己出去攞,服務貼心~咖啡係研磨咖啡,冇乜特別~之後個餐黎喇~有一碗仔沙律,三隻餃子,兩隻吉列蝦~沙律係什菜沙律配日式芝麻醬,OK~餃子一咬落去好脆,好熱,即炸係唔同D~餃子唔似現成貨,因為入面D豬肉好爽口兼好大粒~正喎~吉列蝦都係即炸,好熱好脆~隻蝦幾大隻下,粉漿唔厚,唔錯~$24大元...連鎖快餐店嘅價錢,但質素就差好遠~至少人地即叫即整,夠新鮮~況且坐得又舒服~同樣嘅價錢,預期打算幫襯D無良大集團,咁我請願襯D良心小鋪喇~
點知經過呢到,見全新裝修過,冇乜人,於是諗住入去試下~

茶餐有好多款~不過大致上都係果D...
我叫左個沙律餐炸餃子併吉列蝦,餐飲要杯熱咖啡~

比左飛之後,職員比左個牌仔比我,好有禮貌咁叫我坐陣先...
咖啡係研磨咖啡,冇乜特別~
之後個餐黎喇~有一碗仔沙律,三隻餃子,兩隻吉列蝦~
沙律係什菜沙律配日式芝麻醬,OK~
餃子一咬落去好脆,好熱,即炸係唔同D~
餃子唔似現成貨,因為入面D豬肉好爽口兼好大粒~正喎~
吉列蝦都係即炸,好熱好脆~隻蝦幾大隻下,粉漿唔厚,唔錯~

$24大元...
2011-09-16
$24 (Tea)
  • 茶餐