2018-10-13 798 views
我不認為你們必須去吃,因為他們的服務質素太差,例如沒有叫職員他們自己會收走我們的碟以及先將我們未吃完的東西收走。他們的食物質素也十分差,因為叫一碗湯,他們給了一碗室溫的湯我們叫他換一個,卻只是再煲.…..............................……..............................!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!
2018-10-13
Type of Meal
Dinner
Dining Offer
Credit Card Offers
2013-06-21 1970 views
上年gathering, 5個人包括我就去左住家菜食晚飯, 我位朋友訂左位, 一到唔駛等位就入得la侍應俾左將4人枱我地, 加張櫈就當5人枱, 我同我d fds 都唔多滿意, 訂左位都俾咁ge 枱, 坐落好在唔係太迫!好la, 唔緊要la, 最緊要食野好, 好食!一睇張餐紙, 住家feel 立即黎, 蒸水蛋, 豬扒, 魚塊, 雞球, 老火湯等, 全部都係唔少屋企成日煮ge 小菜, 名副其實係住家菜!侍應係我地點菜時好落力地推介我地5個人叫番煲老火湯, 我位female fd 就立即話好, 我都好想飲湯ga ! 一黎到, 個粉葛扁豆湯係成煲上, 煲入面有晒粉葛, 扁豆, 肉, 真係真材實料! 圖入面呢碗粉葛扁豆湯, 色澤完全係落左粉葛的證明, 無落粉葛, 個湯唔會咁ge 色水ge ~一飲個湯, 夠晒熱, 粉葛同肉ge 味道完全入晒落個湯度, 完全係此湯ge 精華所在, 好入味, 一定係煲左好耐, 呢個老火湯夠晒火侯, 好解渴, 正! 熱辣辣出黎, 個汁d 色水極佳, 酸酸地ge 汁, 好醒胃, 送飯一流!d 菜甫同肉鬆用蛋包著做成蛋角 ~d 蛋炒得剛剛好, 有少少燶, 好香口, 配埋d

侍應俾左將4人枱我地, 加張櫈就當5人枱,
好la, 唔緊要la, 最緊要食野好, 好食!

全部都係唔少屋企成日煮ge 小菜, 名副其實係住家菜!
是日靚湯: 粉葛扁豆湯
侍應係我地點菜時好落力地推介我地5個人叫番煲老火湯,
我位female fd 就立即話好,
我都好想飲湯ga !

一飲個湯, 夠晒熱, 粉葛同肉ge 味道完全入晒落個湯度,
完全係此湯ge 精華所在, 好入味,
一定係煲左好耐, 呢個老火湯夠晒火侯, 好解渴, 正!
咕嚕肉
菜甫肉鬆煎蛋角
d 菜甫同肉鬆用蛋包著做成蛋角 ~
d 蛋炒得剛剛好, 有少少燶, 好香口, 配埋d 肉鬆, 好入味, 又係送飯一流!
粟米班塊
個粟米班塊個粟米汁稀度適中, 而且係非常足夠, d 汁多到送埋飯都得 ~

個班塊真材實料, 唔會話d 炸粉仲多過d 魚,
班塊炸嗰層皮厚度適中,
兼係有d 脆, 食落去啖啖肉之餘, 仲好入味,
配埋個咁靚ge 粟米汁, 簡直天衣無縫, 送飯一流!

我去過好多restaurants 食粟米班塊, 呢個粟米班塊係好top!
栗子炆雞
呢個栗子炆雞拎出黎打開蓋時, 出晒煙, 熱辣辣ge,
d 雞好大塊好滑, 配埋d 栗子, 配搭極佳, d 雞炆得好入味!
腿茸奶油津白
好健康ge 一個菜 ~
d 白菜煮到好淋,
配埋腿茸奶油做個汁, d 菜食得無咁乾,
而且個腿茸奶油好入味 ~
是日糖水
最後食晒d 住家菜仲有糖水送, 好正, 好抵食!

d 飯軟硬度適中, service 亦良好, 我可以用1個英文字形容: perfect !
2012-07-14
$87 (Dinner)
是日靚湯: 粉葛扁豆湯
咕嚕肉
菜甫肉鬆煎蛋角
粟米班塊
栗子炆雞
腿茸奶油津白
2013-06-04 896 views
朋友太想吃中餐,所以訂了這間餐廳老實說地點很方便,但不知為何就是少來這裡這隻黃金蝦,真的太好吃~ 選用的蝦不大也不少,才$98,須知道這味菜平想也過百元。蝦殼很脆,朋友都把殼也吃了。而咸蛋黃也是毫不吝嗇,整隻蝦也滿是咸蛋黃上枱時還熱辣辣~ 真讚這個鴛鴦飯上枱時真的吸引了我眼球,因為那些白汁還是流的,活像一個太極而且茄汁和白汁的味道控制得宜只是一定要趁熱吃,如果到最後才吃,白汁就會變成固體。這個蟹肉扒西蘭花,其實有點像賽螃蟹多點~ 不過蟹肉尚叫鋪滿了整碟西蘭花而西蘭花也沒有煮得過熟整碟餸其實沒有什麼位置挑剔這個西檸雞,其實有點酸,而且炸粉也太多,但也吃得出雞味~
朋友太想吃中餐,所以訂了這間餐廳
老實說地點很方便,但不知為何就是少來這裡

蝦殼很脆,朋友都把殼也吃了。
而咸蛋黃也是毫不吝嗇,整隻蝦也滿是咸蛋黃
上枱時還熱辣辣~ 真讚
而且茄汁和白汁的味道控制得宜
只是一定要趁熱吃,如果到最後才吃,白汁就會變成固體。
這個蟹肉扒西蘭花,其實有點像賽螃蟹多點~
不過蟹肉尚叫鋪滿了整碟西蘭花
而西蘭花也沒有煮得過熟
整碟餸其實沒有什麼位置挑剔
這個西檸雞,其實有點酸,而且炸粉也太多,但也吃得出雞味~
Other Info. : 如果訂枱可要求坐近窗的卡位,更好風景
2013-05-28
$75 (Dinner)
2013-06-03 501 views
這裡的招牌菜"南瓜排骨盅、阿嬤雞"是需要預訂的,逄星期五,六,日晚更是座無虛席,最好預先訂座!雖然說是招牌,但這一次似乎欠了一點點水準,原因是盎內的水份過多了,勾芡不足,所以有點水汪汪的狀態,味道方面還是可以的每次到住家菜必點阿嬤雞,獨特的醬汁配上嫩滑的雞,保持一貫水準味道不錯,酸酸甜甜的醬汁送飯一流西蘭花上淋上咸蛋黃蟹肉汁,味道一般炸得好香脆, 鹹蛋黃包裹每一隻蝦,但天氣熱...香口野始終一件起,兩件止!好香,但竹筒已燒得焦黑焦黑的了,賣相扣曬分啦...幸好味道還不錯,分量也很多,比炒飯來得清淡太極飯白色與紅色的太極圖案不太分明, 不過味道不錯壽包是送的,訂座時記得要跟職員說有人生日,生日前後一星期,同檯的人都有得送架! 職員到時都會叫你出示生日證明,show一下就ok了。依家好少聽到餐廳會送壽包,所以真係好開心呀~~壽包熱辣辣軟綿綿,幾好味架~
味道不錯,酸酸甜甜的醬汁送飯一流
西蘭花上淋上咸蛋黃蟹肉汁,味道一般
太極飯白色與紅色的太極圖案不太分明, 不過味道不錯
Other Info. : 可能係繁忙時間關係,店員好像都各有各忙,要叫多幾次先記得招呼客人 不過大部分食物味道仍然相當有水準,無味精,少油少鹽少糖,適合喜歡追求吃得健康一點的人來吃~
2013-05-31
$120 (Dinner)
2013-05-11 311 views
好耐無寫過食評..寫得唔好希望唔好見怪~臨近母親節,係4月中已經同家姐諗去邊到食..係OPENRICE發現到呢間野,見評價唔錯就決定泥呢到食..而且因為怕正日多人..所以決定左係5月10日食..係一星期前BOOK位,店員話分時間食.一係就7點前.一係就8點半.我地BOOK左8點問..之後問我地要唔要阿麻雞同南瓜炆排骨.話係招牌菜..店員未食先推薦..應該係好多人食.之後就要埋..係5月10日當日早左去到..店員話人客未走..大約8:40PM左右入去..環境尚算可以..我地當日坐左廚房隔離..所以好多店員係我地身邊出出入入...講返野食先..我地9個人.一共叫左10個送..(上左)蒜蓉炒時菜(油麥菜).油麥菜爽脆,但蒜蓉原來唔係新鮮蒜,而係炸蒜,可能食唔慣,所以覺得有小小奇怪~(上中)甜酸骨:呢個送係為媽咪而點..味道普通..而且份量唔多..可點可唔點...(上右)豆腐班腩煲:都係為媽咪點..因為佢中意食豆腐..佢D班腩都幾多..大大件..味道唔錯..(下)阿麻雞:味道好好,連出街食飯好少讚既爸爸都話好食..而且好有雞味..佢個汁好正..(上左)三菇扖時菜(白菜):我無食..家姐話好食.
好耐無寫過食評..寫得唔好希望唔好見怪~

臨近母親節,係4月中已經同家姐諗去邊到食..
而且因為怕正日多人..所以決定左係5月10日食..

講返野食先..我地9個人.一共叫左10個送..

(上左)三菇扖時菜(白菜):我無食..家姐話好食..

(上中)蝦醬蒸肉片(豬肉):超咸..無咩蝦醬味..係放好多鹽果隻咸..係肉片下面鋪左豆卜.同肉一樣色.係咸到苦..

(上右)西檸雞:炸得幾好食...如果檸汁多D..泥個都係一個幾好既送..
(下)南瓜炆排骨:原隻上..個樣好靚..味道都好好..佢個南瓜真係好林..
一開始食時無切個南瓜..之後先切時唔夠汁..佢D汁文飯好正..
(上左)蟹肉蛋白炒素翅:味道清清地..蛋白又唔會炒得太老..而且幾大碟..

(上中)肥牛粉絲煲:基本上我去邊都會叫..味道好好..而且D肥牛唔係真係打邊爐果D,似牛肉片..好滑唔會老..
(上右)竹蔗茅根水:店舖送既..好甜..應該放左好多糖....
整體呢講..呢間野既野食幾好味..而且好抵食..除左阿麻雞(一隻$190)同南瓜炆排骨($92)..
其他送都係$50~$80左右..食左大約$1000左右..我地提議父親節都過泥食..爸爸竟然無反對

而且為左慶祝母親節..我地仲買左個雪糕CAKE..
媽咪仲好開心TIM~

最後...祝天上母親...
母親節快樂~
2013-05-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Mother's Day
2013-04-29 191 views
是日女友抱恙, 和她吃飯要選些清淡點的菜式.八時多到達, 只見人頭湧湧. 幸好有椅子, 坐著等了約二十分鐘可以入座.菜單上有很多小菜和肉類, 還有時價的海鮮. 我們二人點了兩個菜, 蜜糖豬扒和柱貝魚湯雜菜煲. 問了店員, 例湯是粉葛眉豆豬骨湯, 也要了一煲例湯一分鐘後極速以傳統湯煲送上. 打開蓋子一看, 差不多有十碗分量! 熱騰騰的老火湯裏還盛著很多湯料, 如粉葛和眉豆, 而豬骨是還連著很多肉可以吃! 味道方面, 這店真的不切下了味精, 喝下口清甜, 充滿豆香, 就像家中喝的一樣. 不過, 一煲的分量實在太驚人了, 如果是二人吃飯可以散叫兩碗.蜜煻豬扒的賣相十分討好, 每一塊都沾想暗紅的醬汁, 伴以鮮花作點綴. 咬一口豬扒, 發覺肉質鬆化, 但肉味猶在, 沒有過多的化學處理. 豬扒醃得非常入味; 蜜糖香味是有的, 但醬汁並不過甜, 應該是混入了蠔油. 豬扒的最好朋友, 即洋葱, 也十分美味, 送飯一流. 現在的人外出吃飯也注重健康, 通常會點一味蔬菜. 不過, 在外吃菜, 分量通常少得可憐, 結果是心理安慰作用多於實際. 這裏卻完全不是這回事! 煲內有白菜仔, 娃娃菜, 西蘭花, 還
是日女友抱恙, 和她吃飯要選些清淡點的菜式.

現在的人外出吃飯也注重健康, 通常會點一味蔬菜. 不過, 在外吃菜, 分量通常少得可憐, 結果是心理安慰作用多於實際. 這裏卻完全不是這回事! 煲內有白菜仔, 娃娃菜, 西蘭花, 還有草菇, 粉絲, 面頭還舖著蝦乾, 兩口子每人分到三碗. 味道較淡, 不過沒有把菜煮得過熟, 蝦乾也能配合菜味, 正合心意. 本來是有意試試魚湯的質素, 只是肚子早就給例湯填滿了, 只好放棄.
餐廳環坐得頗舒服, 只是排位稍嫌狹窄, 很容易聽到旁邊食客談話. 店員服務尚算周到, 會定期添茶. .吃了近一小時離開, 連兩碗白飯, 埋單才$200元多少許. 兩個人吃到飽一飽, 倒也是化算. 老實說, 這店的菜式不是什麼驚為天人之作, 但吃得出是用心造好每一道菜. 如果家中不想煮飯又想吃到家常便飯的味道, 不妨一試.
Other Info. : 此店份量頗大, 點菜時要量力而為, 切勿浪費! 下次再來的話應多帶些朋友, 試試更多菜式.
2013-04-27
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
  • 例湯
  • 蜜糖豬扒
因為有預先訂位, 訂左七點入席, 雖然約到人齊就遲左半個鐘, 咁唔洗等都有得入坐, 唔錯不過有一點我唔明既係, 佢解釋八點半有第二場人客, 一早同我講左夠鐘要埋單明顯伙計們都特別多招呼, 趕住收碗碟, 食得有點唔輕鬆不過都算啦, 啲野好食就ok七個大學生, 組聚由我睇完食評先黎呢度食, 所以都有期望咁黎試我諗想傾下計既, 應該唔會黎呢間不過我地諗住去打牌, 咁食一個鐘都冇太大問題合掌瓜豬骨湯無味精味, 好好飲三杯雞煲幾野味, 又唔太多肥梅菜蒸肉餅啲梅菜係幾靚既, 不過其實都放幾多糖, 淨食梅菜果陣先覺得, 冇食錯就應該係砂糖味, 唔多健康但係好食既, 夾埋啲肉食既話。老人家反而唔啱食...鮮什果咕咾肉用生果入菜, 基本上處理得唔錯, 水果都唔會唔新鮮, 但當然唔係最甜果啲啦清新口味, 唔會膩鮑魚雞粒竹筒飯不過不失, 都唔預期有成隻鮑魚架啦竹筒可能係再用既, 都唔太出奇, 內側有啲發霉, 都好正常鐵板蒜爆牛柳粒好野味呀, 熱啦啦咁上枱, 淨係睇都抵沙拉骨兩年前都食過, 水準有保持, 但唔係塊塊都有沙拉, 我慢左夾, 已經冇沙拉了翠肉瓜炒雜菇啲菇好似冇鮮甜味, 翠瓜只係爽, 不過不失, 但

明顯伙計們都特別多招呼, 趕住收碗碟, 食得有點唔輕鬆

不過都算啦, 啲野好食就ok

我諗想傾下計既, 應該唔會黎呢間
不過我地諗住去打牌, 咁食一個鐘都冇太大問題

合掌瓜豬骨湯

無味精味, 好好飲

三杯雞煲

幾野味, 又唔太多肥

梅菜蒸肉餅

但係好食既, 夾埋啲肉食既話。老人家反而唔啱食...

鮮什果咕咾肉

清新口味, 唔會膩

鮑魚雞粒竹筒飯

不過不失, 都唔預期有成隻鮑魚架啦
竹筒可能係再用既, 都唔太出奇, 內側有啲發霉, 都好正常

鐵板蒜爆牛柳粒

好野味呀, 熱啦啦咁上枱, 淨係睇都抵

沙拉骨

翠肉瓜炒雜菇

啲菇好似冇鮮甜味, 翠瓜只係爽, 不過不失, 但相比其他既菜, 呢菜反而太淡

最後仲有紅豆沙西米露
一般般啦, 但唔會食到太滯, 但係啲豆唔夠起沙

總體黎講, 係有大排檔水準, 但份量就冇咁多, 食多幾碟都得
最好食都係碗湯, 可惜飯都唔係靚米, 住家都係住家到一半
趕埋單應該都係最大失敗, 影響唔小我既心情
可能係因為我以前做神秘顧客食客, 所以服務佔比重較多

我同對枱食南瓜排骨盅, 好似好大盤, 好抵食, 下次可以試試
Other Info. : 希望改善為左分多場食客, 就要顧客八點半前埋單, 好似趕人走咁, 啲伙計轉出轉入, 好影響心情
2013-04-03
$85 (Dinner)
  • 例湯: 合掌瓜豬骨湯
最近一連兩次到上址幫襯, 一次在04Jan. 同太座到這裡小試一頓晚餐, 菜式如下:例湯一個: 沙葛湯, 煲得好茸, 充滿沙葛的香甜,當天的湯渣大部份都是沙葛同骨頭,中式牛柳, 一個很傳統的中菜, 做法同味道都忠於原著, 不過明顯梳打粉已經盡可能的落少了,咸魚雞豆腐煲, 雞肉嫩滑, 豆腐配合獻汁亦相當滑, 但咸魚的香氣不足,基本上, 套餐的飯一碗足夠兩個人食,08/Jan. 太座家的團年飯, 年夜飯10人自選套餐$1,688老火湯一煲 –沙參肉竹湯, 為整頓晚餐帶出一個好甜美的開始餐前四小品: 黃金海蜇頭/鹵水牛展, 海蜇絲爽口但只是一般亦非海蜇頭, 鹵水牛展夠入味剛好夠淋身,豉油皇鴨舌/香蒜拍青瓜, 整個菜落了一個麻辣汁, 睇樣都知道, 幸好還是小辣完全可以接受,由於是有麻辣的影響基本上鴨舌的豉油味道感覺唔到,招牌阿嫲雞, 似乎簡單了一點, 雞肉味道比較普通, 加上一個類似豉油獻汁,都算好食嘅黃金海虎蝦, 每人一隻, 蝦本身好大隻下再沾上咸蛋黃漿去炸, 淨係食個蝦殼外的咸蛋黃碎都滋味無窮, 再加上蝦肉的鮮味, 真係食一隻就好停了, 實在好邪惡的美味蝦, 連個殼都邪惡過人,發財好市嚮螺
例湯一個: 沙葛湯, 煲得好茸, 充滿沙葛的香甜
,當天的湯渣大部份都是沙葛同骨頭,

基本上, 套餐的飯一碗足夠兩個人食,
老火湯一煲 –沙參肉竹湯, 為整頓晚餐帶出一個好甜美的開始
發財好市嚮螺片,整個餸交足料好大碟頭, 味道對辨
蠔皇花菇扣鴨腳, 一攞埋嚟真的好震撼, 只見大花菇同鴨腳,差不多完全見不到菜咁滯, 花菇大且厚身, 鴨腳亦很入味,
碧綠花膠扣梅參, 花膠同梅參當然係一般貨色, 不過都似模似樣嘅, 加埋個蠔油獻點都會感覺良好啦,
素翅排骨南瓜盅, 用橙色南瓜原個挖空放入排骨同素翅, 老實講排骨唔太多, 不過個南瓜好香甜, 素翅就真係唔多感覺到因為南瓜肉的纖維同素翅撈埋一堆好難辨別,連個盅都可以食埋, 完全環保的一味
太極兩儀飯, 似係一個糙米同白米蒸出來嘅飯, 賣相雖然好似乾巴巴的, 但食落又完全可以接受喎,因為黑色糙米那邊的餸係切了粒粒嘅臘味粒粒, 又香又夠味, 食咗兩碗添

金菇肉鬆燒伊麵, 比較上食到呢味已經飽咗, 所以再好食的伊麵都會感覺普通, 味道沒有太淡, 只是肉鬆似乎唔多見到,
整體服務都很標準, 雖然走大眾化路線, 但仍然保持原則:住家菜,
2013-01-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$168 (Dinner)
  • 黃金海虎蝦
2012-12-15 48 views
想到呢間餐廳食飯好耐啦!好想食佢GE南瓜排骨盅,不過身邊無乜人喜歡食南瓜,難得有班舊同學對南瓜無異議!就來了這裏!我早一日黎BOOK枱, 並預留南瓜排骨盅($92)我諗唔訂就真係無得食!一開始, 佢係原個南瓜上, 之後有員工來切成上圖的樣子,不過我無諗過佢會多汁成咁,撈飯一流!而且南瓜蒸到軟硬適中,十分好吃!不過D排骨就真係多骨過頭,雖然D骨係白色果隻軟骨,比D牙力都咬到!不過真係多左D囉!仲有3杯雞煲,雞件都算多,如果D洋蔥可以炒耐少少更好!我地呢日GE洋蔥生左少少!鐵板牛柳因為友人見到隔離枱「吱吱」聲才叫,普通中式牛柳味,D洋蔥又係可以炒耐少少!好易送飯!最後是腿蓉奶油津白第一次食這菜,第一下入口真係無乜味!一D咸味都無,真係一粒鹽都無落?!之後就食到點點菜的甜味都OK GE!另外仲叫左3碗白飯($11@ -_- 好貴!)總括而言,間野其實係食普通大排檔野!D野係大排檔可以以半價OR 1/3 價錢食到!不過我都會為佢GE南瓜排骨盅同試下佢D老火湯而再去!至於其他菜就,,,,,,,
想到呢間餐廳食飯好耐啦!

好想食佢GE南瓜排骨盅,

不過身邊無乜人喜歡食南瓜,

難得有班舊同學對南瓜無異議!

就來了這裏!

我早一日黎BOOK枱, 並預留南瓜排骨盅($92)
我諗唔訂就真係無得食!一開始, 佢係原個南瓜上,

之後有員工來切成上圖的樣子,

不過我無諗過佢會多汁成咁,

撈飯一流!

而且南瓜蒸到軟硬適中,

十分好吃!

不過D排骨就真係多骨過頭,

雖然D骨係白色果隻軟骨,

比D牙力都咬到!

不過真係多左D囉!

仲有3杯雞煲,
雞件都算多,

如果D洋蔥可以炒耐少少更好!

我地呢日GE洋蔥生左少少!

鐵板牛柳
因為友人見到隔離枱「吱吱」聲才叫,

普通中式牛柳味,

D洋蔥又係可以炒耐少少!

好易送飯!

最後是腿蓉奶油津白
第一次食這菜,

第一下入口真係無乜味!

一D咸味都無,

真係一粒鹽都無落?!

之後就食到點點菜的甜味

都OK GE!

另外仲叫左3碗白飯($11@ -_- 好貴!)

總括而言,

間野其實係食普通大排檔野!

D野係大排檔可以以半價OR 1/3 價錢食到!

不過我都會為佢GE南瓜排骨盅同試下佢D老火湯而再去!

至於其他菜就,,,,,,,
2012-12-14
2012-11-29 45 views
朋友提議到這用餐,看過食評知道可能要排隊所以預早訂位,免得要等。六時半準時到達,心想那麼早應該所有招牌菜都能吃到罷。誰知南瓜排骨盅已沽清,那應該只有訂才可以吃罷…朋友一心來就是為了老火湯,是日老火湯是:無花果豬骨湯是日老火湯:份量十足,兩個人一定飲唔哂!味道不錯,絕無味精。花枝西蘭花:味道普通,非常清淡…如果配上鹹蝦醬會更好鐵板琵琶豆腐:見有早前食評提及這菜式而本人又偏愛豆腐,於是便點了一試。用鐵板盛豆腐是有特別了,可是味道卻一般阿麻雞:味道有點像豉油雞整體上一般,但看到隔離枱的南瓜排骨盅,還是很想來一試。
六時半準時到達,心想那麼早應該所有招牌菜都能吃到罷。
誰知南瓜排骨盅已沽清,那應該只有訂才可以吃罷…
朋友一心來就是為了老火湯,是日老火湯是:無花果豬骨湯
花枝西蘭花:味道普通,非常清淡…如果配上鹹蝦醬會更好
阿麻雞:味道有點像豉油雞
整體上一般,但看到隔離枱的南瓜排骨盅,還是很想來一試。
2012-11-16
2012-10-31 43 views
一行四人,八婆GATHETING @住家菜阿麻雞 評:OK,其實係鼓油雞,做得幾好不錯,都OK滑, 8/10 蟹子黃金蝦評:正,我是炸皇,賣相不錯,不太油,出來有點凍左少少,7.5/10西湖牛肉羹評:差! 好淡味,無咩 “鹽西”,完全沒有香味,4/10 花膠煲評:冬菇OK入味,我不食花膠的,有食D汁,不過不失6/10竹筒蛋白炒飯評: 炒飯有D浸,還有竹筒好似好DITY,總之我個人覺得,其賽不用竹筒PRESENT出來會好D,可能蓋了D飯又浸左D。4/10 總評:呢個錢在尖東都OK,食物不過不失,可以加以改善下就更好。
一行四人,八婆GATHETING @住家菜
評:OK,其實係鼓油雞,做得幾好不錯,都OK滑, 8/10
4/10

2012-10-13
蟹子黃金蝦[
2012-10-10 58 views
朋友說要吃中式晚飯,於是book 了這間,咁就可以不用怎樣等位,可能 位於尖沙咀區,而這裡的價錢也較為經濟, 所以也有一些人在門口等位。幸好 地方也算整潔,不過店員好像超忙, 有時候要催促先有人應同上菜。 朋友訂枱的時候,順便預訂了 “ 南瓜排骨盅、阿嫲雞、老火湯“ 他說這些是招牌菜很多人點的,所以要 order 定。首先到的是老火 “ 菜乾湯“ ,清潤又夠味!阿嫲雞,大約有半隻雞,可能醃製過,所以肉質都算滑,但略為鹹了一些 南瓜排骨盅,是一隻迷你南瓜,燘得夠,又夠味,排骨易唔un。鮮果千島蝦,有少許沙律的酸味,蝦肉亦夠爽口,都幾開謂。魚湯蔬菜,ok新鮮, 魚湯亦都夠鮮甜。竹筒飯,足料, 味道較濃。最後送上糖水 “ 麥米粥 “ 不算太甜,這個不錯。
而這裡的價錢也較為經濟, 所以也有一些人在門口等位。

所以要 order 定。
首先到的是老火 “ 菜乾湯“ ,清潤又夠味!
南瓜排骨盅
鮮果千島蝦,有少許沙律的酸味,蝦肉亦夠爽口,都幾開謂。
魚湯蔬菜,ok新鮮, 魚湯亦都夠鮮甜。
竹筒飯,足料, 味道較濃。
最後送上糖水 “ 麥米粥 “ 不算太甜,這個不錯。
2012-09-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
南瓜排骨盅
朋友生日,一早打電話BOOK台,BOOK晚上7點因為沒事做,就5點10到了,一開始帶位的人都幾好,好有禮貌叫我們等等,說6點才開然後我們說BOOK了7點2位的,帶位的人竟然說7點將張台交出來,一個晚飯,竟然只有一個小時不是說不能,但我有BOOK台的,難道我7點去叫我8點交台?會不會過份左?如果早在電話BOOK台時跟我說你們用餐時間只有1個小時,我一定唔會去。。。。。。坐低,都好,坐的是卡位,張台幾大,不用太逼夾很多小菜都有,價錢每個大約在5X-6X,當然海鮮會更貴,但無價錢的,要問要了個老火湯,一BO,HKD45,因為見到一碗都要18,兩個人就36,所以叫了一BO,很大的一BO,足夠有那裡的8小碗,足夠4個人分量。。無味精,幾好飲,清清的然後點了個栗子雞,看上去細細的一BO,但分量野很夠,味道很濃,感覺是有味精的,而且栗子非常少,只有4-5粒,但挺好吃的西蘭花花枝片,很清淡,本人比較喜歡清淡菜,很喜歡這個,很簡單,唔會話好多汁最後是梅菜豬肉,都好淡,略嫌豬肉好像沒有醃過的感覺,但整體還算可以成餐飯,是很少可以同個朋友一邊食一邊聊,因為菜的分量不算很少,就是要不斷的食食食。。。因為只有一
朋友生日,一早打電話BOOK台,BOOK晚上7點
坐低,都好,坐的是卡位,張台幾大,不用太逼夾

成餐飯,是很少可以同個朋友一邊食一邊聊,因為菜的分量不算很少,就是要不斷的食食食。。。因為只有一個小時
當你食得差不多,WAITER就說把湯水(菊花茶)送上,個感覺是你們快點食完走吧

然後吃完透一陣氣就走了
人均消費都135,吃飯要吃得這麼匆忙,有點失望
如果下次再去的話,一定要問好到底會唔會催人走先好去。。。因為個感覺好像吃快餐,但不是快餐價
Other Info. : 去吃的話一個人點2個小菜差不多。。
2012-09-29
$130 (Dinner)
2012-09-19 32 views
再次來到尖沙咀,除了到茶仔和西餐廳用膳外,還希望可以品嚐住家菜,吃的是不含味精的佳餚。之前在下還未到過這裡用膳,今天有幸到這裡用餐,不過不是晚飯而是午飯。在下預算在住家菜午餐消費要六十個大洋,但是甫入到店舖及坐下後,午市只不過是四十多大洋,令在下有點喜出望外。在下一坐下來,服務員二話不說地奉上中式例湯,可見其服務效率。當在下安置好背包後,服務員便馬上問在下吃甚麼,在下回答四季豆炒肉鬆飯。由於湯已到了,所以先飲湯。這湯是媚豆花生煲雞腳湯,湯料十足,但是唯獨沒有雞腳,但是仍有瘦肉在內。這湯十足是住家湯,沒有任何味精加入,因此味道是好的,與家庭煲的同類湯款一樣,是在下喜愛的。廚師把四季豆的兩旁切去,再把豆分成小節,豬肉剁成肉鬆,加上豆醬與四季豆一起炒。味道不太鹹,也算適中,而整個菜式也沒有加添味精,感覺極佳,似在家吃飯感覺。雖然小菜看似肥膩,但是入口卻沒有肥膩的感覺。最後在下用膳後,服務員便主動收拾碗筷,並奉上是日糖水-南瓜西米露。糖水奉上後,不見得有南瓜,反而有南瓜絲,這可能南瓜已容合了糖水裡面,而西米也是很大粒的。這款糖水味道不太甜,甜味適中,令在下不致於太甜膩。環境方面尚算舒適,坐位間
門口
這是從遠距離的對面拍攝
這是另一邊
午市套餐
其他小菜餐牌

正-媚豆花生煲雞腳
正-四香季豆炒肉鬆
南瓜西米露
環境方面尚算舒適,坐位間較為狹窄,而卡座則較為寬闊。坐椅以白色梳化為主,再配合黑色木枱,裝修亦以木材為主。

服務員的服務,較主動及殷勤,是在下見到的是最好之一,令在下十分欣賞。
Other Info. : 在下一直很怕喝到帶有味精的湯水,尤其是中湯,所以在下每次出外用膳儘量少飲中湯,如果有湯供應的話,例必要紅湯。經過這次用餐經驗,在下知道何處有住家湯飲。
2012-09-19
$42 (Lunch)
門口
這是從遠距離的對面拍攝
這是另一邊
午市套餐
其他小菜餐牌
正-媚豆花生煲雞腳
正-四香季豆炒肉鬆
2012-08-28 62 views
1月尾o黎「住家菜」食過1次, 覺得好味又抵食, 所以介紹屋企人今晚o黎試吓...Book位時問職員拎套餐餐單睇定先, 點知... 原來剩係做冬同過年先會供應套餐!!! 平時係得散叫o架咋!!! 最後預訂咗「招牌阿嫲雞」同「南瓜排骨盅」...Book 7:00pm, 職員話晚餐時段分開做6:30-8:30pm同埋8:30-10:30pm, 好強調8:30pm一定要還枱!!! 唉... 8:30pm又太夜, 6:30pm又太早, 最後迫住揀6:30pm, 好彩全部屋企人都神奇地6:30pm到達...我6:00pm就到咗, 劃定晒餸, 好等大家一到步檢視一下就可以即刻落單, 一人齊就有得食...先o黎2煲住家老火湯, 最嘴刃嘅都讚個湯冇落味精, 好好味...招牌阿嫲雞(1隻) -- 依然美味, 份量十足, 好快清晒...南瓜排骨盅 -- 原個南瓜蒸都可以咁腍, 利害!!! 排骨鬆化, 南瓜軟腍, 原個南瓜最後被解體...豉汁蒸西曹 -- 上次食過好好味, 所以推介比屋企人試吓... 初時見到餐牌寫住時價都有d擔心, 一問之下, 咁大條都只係108蚊, 嘩!!! 好抵呀!!! 屋企人聽完仲話

豉汁蒸西曹 -- 上次食過好好味, 所以推介比屋企人試吓... 初時見到餐牌寫住時價都有d擔心, 一問之下, 咁大條都只係108蚊, 嘩!!! 好抵呀!!! 屋企人聽完仲話條魚108蚊啫, 咁煮都要錢o架, 我話108蚊包埋煮o架啦, 佢都唔係好信抵到咁... 見到大家極速清碟, 放心晒, 即係冇介紹錯啦... 今次豉汁味冇咁濃, 反而剛剛好, 魚肉好新鮮, 蒸嘅火喉啱啱好...
蟹子黃金蝦 -- 蝦肉好爽脆, 鹹蛋黃醬好香口, 好好味呀!!! 雖然又熱氣又高膽固醇, 偶爾放任食一次都無妨吖~
我地張枱係廚房出菜位旁邊, 等待屋企人期間, 一聞到香味就昅吓係d咩咁香, 比我昅到鐵板蒜爆牛柳粒同埋鐵板鳳陽豆腐經常出場...

鐵板蒜爆牛柳粒 -- 好香呀!!! 牛柳粒醬汁甜甜地, 切到細細粒咁, 都幾多粒, 小朋友初時唔肯食牛肉, 迫佢食咗1粒之後, 即刻爭住食... 不過洋蔥可能唔夠熟, 大家都話好辣...
鐵板鳳陽豆腐 -- 我冇機會食就已經冇晒啦...

XO醬花枝片 -- 我覺得好好味, XO醬好香喎, 花枝又夠新鮮, 不過大家話好辣喎...

鮮雜果咕嚕肉 -- 上次食過幾好味, 今次再叫, 小朋友話好好味, 爭住食...
梅菜蒸豬肉 -- 梅菜味偏淡, 豬肉腍身, 清淡之選...

柱貝肉崧蒸水蛋 -- 家常小菜, 清清淡淡, 啱晒一年365日都出街食嘅朋友...

腿茸奶油津白 -- Yummy!!! 奶油同津白永遠都係絕配...

之後我地又再Order多一個清炒白菜仔... 都好味... 一d都唔油膩...

泰式蝦醬炒飯 -- 好好味呀!!! 蝦醬好香口, 飯粒炒得好乾身, 粒粒味道均勻...
太極鴛鴦飯 -- 中招!!! 見到太極2個字, 就以為係上次食過超美味嘅太極兩儀飯... 好彩味道都唔錯, 只係普通咗一d啫...

是日糖水(送) -- 紅豆沙西米露, 都幾稀, 但係因為唔太甜而備受欣賞...

壽包(送) -- Book位時問清楚係咪有人生日就有壽包送, 職員話出示到生日證明就可以送, 屋企人到步後, Show一Show身分證就OK, 當然遮咗個身分證號碼同埋年份同埋半個名啦... 壽包蒸得好軟熟, 唔太膩, 好好味, 不過屋企人問點鮮冇蛋黃嘅?!!
準時8:30pm交枱, 唔知係咪因為今日係端午節嘅關係, 所以門外有好多人等候...

食咗12個餸, 2個炒飯, 2煲湯, 幾支啤酒汽水... 咁先1300蚊, 仲要又魚又蝦, 實在抵到爛!!! 味道偏清淡得o黎都好好味, 菜單大大隻字強調「屋企Feel無味精, 清淡少油, 住家靚湯」, 如果佢去我屋企附近開分店就好喇, 咁我就可以日日有住家菜食喇~
2012-06-23
$110 (Dinner)
  • 住家老火湯
  • 招牌阿嫲雞