2021-07-18 923 views
呢間餐廳已經好多人介紹過,聽聞係最佳漢堡。今日專登嚟朝聖,食完之後去樓下做yoga。鋪面比較細,因為疫情關係大枱放咗膠板間成一格格,兩個人坐都唔會好迫Ge。叫左 honbo,sweet potato chips同lemonade。個burger好食,patty有肉味又唔鞋,加埋d醬,幾好食。Sweet potato chips就甜甜地鹹鹹地咁,因為佢切得好厚,所以口感ok,都唔錯。Lemonade就好後悔叫左,因為超級甜!

Lemonade就好後悔叫左,因為超級甜!
Honbo係全港唯一一間入選Bloomberg全球最佳漢堡嘅burger店,試完終於知道點解咁出名🤤 雖然影落去唔係話好igable,好澎湃咁,但真係好好食!比起其他嘅burger店,佢嘅配料無咁豐富,尤其無咗一般burger會有嘅蕃茄,但佢地係故意唔落蕃茄,為免整濕個包影響口感,即使係我呢好鍾意食蕃茄嘅人,都覺得唔落蕃茄係一個正確決定咁~~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~ ✨價錢:7/10👅味道:8.8/10🌌環境:7/10★Honbo ($98)第一次去試就叫咗佢哋嘅signature,入面有兩塊2安士嘅牛肉patty,配上芝士、酸青瓜、洋蔥同埋秘制嘅sauce。漢堡包烘到輕微脆口,仲保持到乾身,食落好鬆軟,成個包嘅大細我都好滿意,啱啱好係擺到入口嘅size✨ 牛肉patty特意分做兩塊,比起一塊厚身嘅,食入口會更加香脆同有層次,但依然保留到肉汁,而且牛味好出★薯條 ($38)薯條令我勁有驚喜!相比粗身嘅薯條,我一向比較鍾意食幼身薯條,暫時食過最好食嘅係喺La Vache! 但Honbo嘅薯條同佢難分高下!薯條本身已經有淡淡嘅調味,即使唔落茄汁都已經好夠味,每一條都炸到脆身,食到最後都無一條係腍嘅

~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~
✨價錢:7/10
👅味道:8.8/10
🌌環境:7/10

★Honbo ($98)

★薯條 ($38)
薯條本身已經有淡淡嘅調味,即使唔落茄汁都已經好夠味,每一條都炸到脆身,食到最後都無一條係腍嘅!而且好神奇嘅係,佢一啲都唔油膩,只有好少嘅油會残存喺手指~
  • Fries
2021-07-10 627 views
一直聽聞Honbo開咗幾間分店都未有機會試佢哋嘅burger入選全球最佳漢堡個朵咁響就試吓佢咩料先嚟到灣仔店 店舖比想像中細四人枱都得3-4張2人枱就迫住係張大長枱食環境比較迫夾但裝修幾靚幾特別Double Cheese Burger漢堡勁大個 口細啲都咬唔哂Beef Patty唔算好厚 煎到微焦用多種牛肉打成 牛肉味好濃 咬落啲肉汁同油分咇哂出嚟 唔會好乾夾住半溶嘅芝士 邪惡級數120%!Double Cheese加Double Patty雙重享受食得好開心自家製麵包都算軟熟唔會太乾爭爭仲有生菜同蕃茄食到尾段有啲膩嘅感覺 雖然價錢偏貴 不過呢個漢堡係有啲料到🥰Cheese Fries晚餐呢度係冇Combo所有野都要散叫 包括啲Sides講返個薯條幼薯條上面淋上芝士醬好難難食嘅組合 正常發揮Buffalo Wings個buffalo wings又幾有驚喜炸咗嘅雞翼再用自家製醬汁調味甜甜酸酸帶微辣雞翼外皮香脆肉嘅部分唔會炸到好乾 幾惹味終於嚟到一試Honbo 符合預期雖然價錢偏貴 但性價比幾高啲Sides就可試不可試如果想去食嘅話建議去其他兩間分店會冇咁迫
一直聽聞Honbo

漢堡勁大個 口細啲都咬唔哂

Beef Patty唔算好厚 煎到微焦
用多種牛肉打成 牛肉味好濃
咬落啲肉汁同油分咇哂出嚟 唔會好乾
夾住半溶嘅芝士 邪惡級數120%!

Double Cheese加Double Patty

啲Sides就可試不可試

如果想去食嘅話建議去其他兩間分店會冇咁迫
Double  Cheese  Burger
Cheese  Fries
Burger迷必試!香港唯一一間入圍「全球最佳漢堡2020」名單嘅Burger店😍Honbo嘅burger包體幾好食,整體唔算好大個,價錢偏貴少少。我覺得想豐富啲一定要嗌double,得一塊漢堡食完唔夠滿足。t︿t 薯條就勁香口,好有薯味,唔理熱氣喇👅因為無得堂食,但又想即刻食,所以外賣完就去隔離個公園仔開餐。飲住啤酒,都幾舒服嫁~ 不過我食嘅時候係早幾個月喇,而家熱到咁梗係室內食啦!🙈大家都要注意保暖呀!Honbo地址: 灣仔日街日新樓G/F

地址: 灣仔日街日新樓G/F
2021-07-05 328 views
聽聞呢間係Bloomberg 2020全球最佳漢堡唯一入榜既香港漢堡店😯又favourite左好耐最近終於都試左✨ 最吸引係佢有得比你揀最多4層2安士牛肉漢堡 岩哂meat lovers們👌🏻✾ Honbo 1.5🍔入面有2層2安士牛肉 肉汁勁豐富 牛味濃郁 加埋double cheese🧀 酸瓜 洋蔥同埋佢既house sauce真係好正👍🏻但個人覺得個麵包皮小嚡 如果造滑身啲就完美😆✾ Sweet Potato Fries🍠最近好鍾意食蕃薯條♡ 而佢既蕃薯條都無令我失望 外脆內軟 仲要勁厚身 食落每啖都好似食緊原條蕃薯所以都幾飽🤣✾ Apple Pie Iced Tea🍹呢個配搭都幾清新 但都幾重肉桂味 鍾意肉桂既朋友會好鍾意飲

✾ Honbo 1.5🍔

✾ Sweet Potato Fries🍠

✾ Apple Pie Iced Tea🍹
呢個配搭都幾清新 但都幾重肉桂味 鍾意肉桂既朋友會好鍾意飲
2021-07-04 384 views
好少蒞到呢頭,覺得唔就腳,但呢個小圈都係翻新舊樓,感覺好特別。唔知係咪限聚座位少咗,排咗好耐隊,但專程蒞到,都唔想放棄。講返個漢堡:味道幾好,肉質幾好,無啲生嘢整到個包吸哂水最好。塊漢堡煎到非常香,但正因如此,肉味比較食唔出,而且比較油。同我自己鍾意嘅肉味重剛啱相反,不過,我仍然覺得佢好味。包係有煎過的,有啲香脆。枱上面放咗幾種食漢堡常加嘅醬料,茄汁,芥辣,辣醬都有。整體味道好好,只係對我來講太油。

唔知係咪限聚座位少咗,排咗好耐隊,但專程蒞到,都唔想放棄。

講返個漢堡:

味道幾好,肉質幾好,無啲生嘢整到個包吸哂水最好。

包係有煎過的,有啲香脆。

枱上面放咗幾種食漢堡常加嘅醬料,茄汁,芥辣,辣醬都有。

整體味道好好,只係對我來講太油。
2021-02-21
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2021-07-04 326 views
難得過海去到灣仔區~就試咗呢間好多人講嘅漢堡包店🙊首先試咗Honbo 1.0 ~ 入面有2塊2oz 漢堡扒、芝士、洋蔥同酸瓜~ 漢堡扒好香碳烤味👍🏻 而且個湯種麵包口感好好👍🏻 如果份量可以再多啲就好喇🤣Grilled chicken burger 都唔錯~ 加埋生菜感覺好fresh👍🏻 芝士薯條亦有好多芝士醬,唔會話食到一半就冇醬點🤣👍🏻另外都想推介吓佢個apple pie ice tea~ 好香肉桂味👍🏻 如果可以再冰凍啲就更好喇🙊
難得過海去到灣仔區~就試咗呢間好多人講嘅漢堡包店🙊

香港有好多高質漢堡店,過江龍,港式嘅為數都唔小,而灣仔,更加係出色漢堡嘅集中地。「Honbo」就係其中一間名聲極響嘅漢堡店。點解佢名聲咁響?全因為佢曾經喺2020年獲得「Bloomberg」列入「全球最佳漢堡」四十二間裡面嘅其中一間,亦係唯一一間香港代表。而國際旅遊網站「Big 7 Travel」發佈嘅「亞洲50間最佳漢堡店」中,佢亦獲得第十三位,所以各大傳媒報道均稱佢為「全港最好味嘅漢堡」。「Honbo」有3間分店,今次我就嚟咗灣仔日街嘅本店。店鋪裝修簡單但幾靚,地方比較細,如果同朋友坐可能坐得逼啲。店鋪裡面牆上面嘅霓虹燈管裝飾點綴咗成間店,幾有特色。🍔餐牌上面有唔同類型嘅漢堡包,朋友分別叫咗「Honbo 1.5($138)」 同「Honbo 2.0($168)」連set ,我就單叫咗招牌「Honbo($98)」。「Honbo」同「Honbo 1.5」,「2.0」唔同就係份量上嘅分別,「Honbo 1.5」同「Honbo 2.0」分別有三塊同四塊兩安士嘅漢堡扒,亦有「雙重」同「三重」芝士。佢哋嘅漢堡扒牛肉係由美國入口,用咗七成美國USDA Prime牛肩脊同牛肋條再混合三成本地新鮮牛

Honbo

佢哋嘅漢堡扒牛肉係由美國入口,用咗七成美國USDA Prime牛肩脊同牛肋條再混合三成本地新鮮牛腩製成。牛肉食落好有咬口,好有口感,明顯見到一粒粒肉,亦好嫩,生熟程度係剛好,配埋流出嚟嘅芝士,非常好味👍🏻

但對我而言,佢個包先係最驚喜嘅地方。好多地方嘅包都做得比較普通,但呢度做得非常有誠意。佢係以薯粉同牛奶去做嘅湯種麵包,食落非常香軟,厚薄程度亦係足夠。同其他漢堡店最唔同嘅係佢無加蕃茄片,據聞係因為唔希望蕃茄嘅水份會整濕個包,所以如果好喜歡漢堡裡面有蕃茄嘅朋友就未必適合。
Honbo 配Cheese Fries

🍟而朋友點嘅set,分別有Sweet Potato Fries,Cheese Fries同Chilli fries,薯條食落好脆口乾身,Cheese Fries啲芝士更加係非常澎湃,食到底仍然有芝士。而蕃薯條就真係自帶甜味,唔需要點醬汁亦可。Chilli Fries就真係非常大盤,如果食完個包再食就略嫌太多,想試可以同朋友share一份最好,但味道則偏鹹,較重口味。
Honbo  1.5  配Sweet  Potato  Fries
Honbo  2.0  配Chilli  Fries

Honbo係一間絕對會令我留低深刻印象嘅漢堡店,因為佢係食物材料同埋細節上都同出面嘅漢堡店唔同,由麵包到漢堡扒都有佢獨有嘅特色同埋做法,整體味道亦係中上的,所以推薦如果喜歡食漢堡嘅朋友非常值得一試。
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
  • Honbo  1.5
  • Honbo  2.0
  • Sweet Potato Fries
2021-06-22 505 views
一直聽同事推薦這一間據說是全香港最好食的漢堡包,甚至連全球都排上榜,不單止味道五星級,就連價錢也同樣是五星級終於忍不住外賣了一個套餐:經典漢堡包+厚切番薯條+COKE單看上去外表感覺有點普通,但隔著口罩都已經聞到有陣陣牛肉和番薯的香味傳出來。經典漢堡包(內含牛肉、酸瓜、洋蔥和生菜),整個漢堡包份量十足,食入口牛肉的味道相當出眾,與平常麥當勞那種完全不同,牛肉的肉質肥瘦適中,而且里面充滿肉汁,配上酸瓜、洋蔥和生菜中和了油膩感,非常的不錯!另外,我都幾中意佢的厚切番薯條,金黃酥脆。外脆內軟,香甜可口之餘口感層次分明。忍不住大口大口的飛快地食晒一杯番薯條~~總括而言,這間的漢堡包的而且確非常出色美味,大家如果對漢堡包有興趣的話,可以嘗試一下!
終於忍不住外賣了一個套餐:經典漢堡包+厚切番薯條+COKE

另外,我都幾中意佢的厚切番薯條,金黃酥脆。

2021-06-21
TakeAway
$118 (Lunch)
2021-06-13 655 views
上網見到話呢間漢堡包店拎過獎,於是就黎試吓。黎到叫咗個set honbo 餐,跟左份薯條同罐可樂,價值$128。個包皮同平日食burger既包皮唔同,明顯乾身同脆口啲,另外塊牛都好香牛味,略嫌份量唔夠大,好快就食哂,有興趣可以一試,不過唔好抱太大期望。
上網見到話呢間漢堡包店拎過獎,於是就黎試吓。
2021-06-07 825 views
朋友生日, 知佢鍾意食漢堡就特登帶佢黎honbo 試下香港排名top 5 既漢堡包店。咁岩果日星期一, 唔係好多人, 唔洗等位, 平時就坐到爆晒。 兩個人好快就決定左叫佢既honbo 同cheese burger. 個包係店家自制, 特別香口有質感, 而牛肉結實, 牛肉味十足,食落夠juciy. 薯條炸得夠香脆,乾身無油, 食到停唔到。一啖咬落去真係好治癒好滿足, 唯一既缺點真係太細個, 我食完都要食多碗牛腩河先夠飽。 😂自家制特飲真係好有特色。 同漢堡薯條既炸物對沖返完全平衡晒油膩感

2021-04-18
$150 (Dinner)
  • Cheese Burger
終於一試全球最佳漢堡,這裡的漢堡特點是沒有蕃茄,不會弄濕漢堡(但其實我很愛蕃茄).今天是平日的lunch time,1點前到達,餐廳已坐滿了九成,幸好趕上最後一張枱,不然就要等15至20分鐘了。想試試最純粹的味道,點了最ordinary的classic burger,裡面有生菜、牛肉、洋蔥、酸瓜。牛扒有4安士重,不是其他漢堡裡面的牛肉,不會很公整地圓形一塊,吃得出牛筋,很香濃的牛味,加上漿汁很惹味,但又不會過份濃味。牛肉的生熟程度很好,而且包也很好吃,不會乾,裡面軟軟的。最邪惡的就是這個炸蕃薯條了,炸得極酥脆,平日很少吃熱氣東西,口裡馬上長了一顆瘡。桌上有mustard和茄汁任點.

Classic  Burger
牛肉的生熟程度很好,而且包也很好吃,不會乾,裡面軟軟的。
蕃薯條
桌上有mustard和茄汁任點.
2021-06-01
$120 (Lunch)
Classic  Burger
蕃薯條
我地今日食嘅呢間honbo bau店🍔位於灣仔,加上佢入選咗全球最佳漢堡包店,咁就梗係要去試下啦☺️環境🐾門口用咗藍白色設計,感覺簡潔☺️店內有霓虹燈設計嘅打卡牆😍但位置唔多,建議大家想去嘅就記得早少少去,咁就冇咁多人啦😚🍔Cheeseburger +🍠Sweet Potato Fries (lunch set $138)份量適中,可以一啖咬哂成個包😧牛肉肉汁豐富😍牛味濃郁,非常juicy,一啲都唔乾🥰其餘芝士生菜加芝麻(sor個包冇芝麻) 不過有洋蔥😙配搭都好適中🤣尤其芝士溶喺口嘅口感真係令人回味☺️蕃薯薯塊(咁大舊唔應該叫薯條)🤣食落食到一絲絲嘅薯絲😜而且新鮮炸起,真係好焫口🥺上面灑咗啲糖😇份量十足,真係好飽,真係多到食唔哂😂🍔Honbo +🥔Fries (lunch set $138)個包搽咗牛油再煎香😍所以外脆內軟🥰burger配以自家製嘅醬汁,同煎香嘅牛肉好夾😚而佢同cheeseburger 嘅分別就係冇生菜🤣如果唔想食菜嘅話嗌呢個就啱啦🥩🍹Mike’s Lemonade (+$10)Lemonade味道唔太酸 (但朋友仔話好酸😂) 加埋香草,成個配搭同burger好夾,好清新🌱🍹

環境🐾

🍹Mike’s Lemonade (+$10)

🍹Apple Pie Tea (+$10)
清清嘅蘋果味令食完咁油膩嘅burger帶出一陣清新嘅感覺🥰瞬間成個感覺好fresh😇而且味道唔太甜,有淡淡嘅肉桂味😚同某m字頭餐廳嘅蘋果批嘅味道一樣😙

*餐廳設加一服務費

🌟7.5/10
2021-05-24
$163 (Lunch)
  • Sweet Potato Fries
2021-05-22 574 views
位於灣仔日新樓既Honbo曾經係比不同傳媒報道過為全球最佳漢堡既香港代表,既然名聲咁響咁就一定要去試一試啦~店鋪既位置離地鐵站比較遠,係金鐘地鐵站都要行15-20分鐘先去到,途中都要行一段斜路先到,同埋都要搵左一段時間先搵得到~而店鋪既裝修就十分有格調,店面油成藍白色,充滿歐美風格,而店舖入面就以紅色霓虹燈作為裝飾,令到成間店鋪增加啲時代感👍🏻而佢既餐牌都係以漢堡為主,而汽水同薯條都係散叫既,而今次就叫左cheese burger,炸薯條同一杯Mike Lemonade👍🏻Cheese Burger ($98),佢地強調呢個包係完全百份百自家製既,由漢堡包既外皮到入邊既漢堡扒,呢樣係好抵讚既,因為肯咁做既漢堡包店唔多,證明呢間店鋪對佢地出既食品係有一份堅持既~佢既麵包係用薯粉同牛奶混合而成,食落十分香軟,絕對係外面食唔到既😋😋而中間既牛肉亦好juicy,相信都係店鋪自家製既,而漢堡既厚度都夠厚,而佢地店鋪強調既係防止個包浸到脹哂,所以佢地既漢堡包係唔會落蕃茄既,因為蕃茄會出水浸濕哂成個包,所以佢地係唔會有蕃茄既,而呢樣嘢都好認同👍🏻👍🏻而薯條方面佢地係用幼身果款,食落有啲似係麥記食到果

Cheese Burger

而薯條方面佢地係用幼身果款,食落有啲似係麥記食到果啲,但係佢地既薯條明顯比較新鮮同熱辣辣,呢樣都係十分重要既,同埋佢地既薯條都唔會話食到太油膩,唔會話太滯👍🏻而野食Mike Lemonade感覺都幾特別,酸酸甜甜幾開胃,係食漢堡包果時飲返杯係十分夾的😋😋

最後雖然佢既價錢都算係中上價,但食物質素絕對係高質,尤其是佢每一樣既食材都係堅持自己做既,同埋佢地係真係有研究去令一個漢堡包可以點樣變得更好食,淨係呢一份心機都值回票價👍🏻👍🏻👍🏻
2021-05-19
$150 (Dinner)
女友偶爾過下海就陪佢去食野啦 臨時係openrice見到Honbo有咁多like就黎Try Try佢鋪頭唔算大 一張8人長枱 3張4人高枱 加多2張2~3人枱 坐滿應該都好迫 背貼背 如果人少環境裝修都ok 所以要睇時段去食物種類唔多 今次叫左honbo2.0 為左影相浮誇D麻 之後叫多左個chicken burger同埋cheese fries.Honbo2.0 包外脆內軟 渣左牛油係中間 牛肉多汁 又未至於爆汁滴哂出黎 食上黎都唔會好論盡chicken burger比較有驚喜 雞扒炸到脆邊 中間唔乾身 同埋個醬汁 好特別 帶有少少甜味 cheese fries就令我失望 芝士同炸薯條融埋一齊 一舊野咁 質地怪怪地咁總結牛堡無咩特別只係誇張多肉,雞堡比較有驚喜味道,薯條不了。 由於無餐叫 所以如果想Try直接叫包就ok 返正地方細 坐唔耐。

grilled chicken burger
cheese fries