低調但美味既中菜 🤣⁣早排同屋企人食飯選擇咗喺跑馬地嘅呢間中菜館 🥳 裝潢平實唔奢華但坐得好舒服好適合同屋企人嚟食 👍🏻⁣⁣/涼拌牛蒡蟲草花 咖啡溏心燻蛋/⁣自己本身唔係太鍾意食牛蒡 但係涼拌醬汁好開胃 鹹鹹地帶少少甜味 唔錯喔 👍🏻 燻蛋流心嘅效果都十足但係咖啡味就唔係好突出 🙈 ⁣⁣/菊花豆腐燉花膠湯/⁣好足料飲到花膠嘅鮮味 成個湯飲落清清地 好舒服 而且菊花豆腐既刀工真係 💯💯💯⁣⁣/京果陳醋咕嚕肉 一口鮑魚豆腐 ⁣松子蟹肉芙蓉蝦球/⁣三道主菜都好有水準 肉質新鮮 而且份量都算慷慨 完全唔驚食唔飽 🤩⁣⁣/鮑汁章魚雞粒炒飯/⁣炒飯粒粒分明 但係完全唔會油膩 鮑汁亦都可以好好咁覆蓋每一粒飯 章魚同雞粒令到成個炒飯更加香 而且口感豐富 🙆🏻‍♀️⁣⁣
低調但美味既中菜 🤣⁣

/涼拌牛蒡蟲草花 咖啡溏心燻蛋/⁣

/菊花豆腐燉花膠湯/⁣

/京果陳醋咕嚕肉 一口鮑魚豆腐 ⁣
松子蟹肉芙蓉蝦球/⁣

/鮑汁章魚雞粒炒飯/⁣
A great yum cha place in the happy valley neighborhood - although it doesn't serve a vast variety of dim sum but surely they focus on the food quality.All dim sum were served sizzling hot on bamboo steamers baskets and i couldn't help but drooled when i still see the steam while picking them up with the chopsticks; everything that i ordered was tasty but the food is a bit pricey here.
steamed black truffle paste & assorted mushroom buns
2020-05-23
Type of Meal
Lunch
2019-12-14 2073 views
晚餐時間有它們,前菜涼拌; 火雞腎, 麻辣墨魚頭,腎片夾炸菜片, 是爽夾爽的,另墨魚頭切片夾香菜, 咬著送酒不錯。菊花豆腐燉花膠湯, 豆腐成磚切絲放入上湯浮著像朵菊花,另上花膠放湯原意是不會弄倒菊豆。上湯焗波士頓龍蝦,調得嘢味, 肉質爽脆帶鮮味, 半隻上。鮑汁玉掌扣五頭湯鮑汁炆鮮鮑帶著海洋的味道,掌質不過啉另配一棵白菜。燒妙齡乳鴿,外脆內軟, 可切半上或切四上。蒲燒鰻魚海王炒飯,細煱上, 鰻魚粒, 帶子粒, 菜粒們與米飯炒得油潤美味。桂花飄香燉雪梨,清甜燉梨配雪耳及桂花陣陣香味,喝一口又再喝清潤。紫薯金沙球,像煎堆仔內餡是紫薯蓉, 不太甜。隨著配紅酒及氣酒。。
晚餐時間有它們,
前菜涼拌; 火雞腎, 麻辣墨魚頭,
腎片夾炸菜片, 是爽夾爽的,
另墨魚頭切片夾香菜, 咬著送酒不錯。
菊花豆腐燉花膠湯,
豆腐成磚切絲放入上湯浮著像朵菊花,
另上花膠放湯原意是不會弄倒菊豆。
上湯焗波士頓龍蝦,
調得嘢味, 肉質爽脆帶鮮味, 半隻上。
鮑汁玉掌扣五頭湯鮑
汁炆鮮鮑帶著海洋的味道,
掌質不過啉另配一棵白菜。
燒妙齡乳鴿,
外脆內軟, 可切半上或切四上。
蒲燒鰻魚海王炒飯,
細煱上, 鰻魚粒, 帶子粒, 菜粒們
與米飯炒得油潤美味。
桂花飄香燉雪梨,
清甜燉梨配雪耳及桂花陣陣香味,
喝一口又再喝清潤。
紫薯金沙球,
像煎堆仔內餡是紫薯蓉, 不太甜。
隨著配紅酒及氣酒。。
2019-12-13
$838.2 (Dinner)
2019-10-30 1265 views
經過餐廳個陣見到門口副對聯好趣致,就過來試下呢度既中菜,餐廳裝修比較簡單整潔,兩個人嗌咗個2人套餐,揀咗陳醋咕嚕肉、一口鮑魚豆腐和芝士鮮菇蟹籽蝦球,仲會有前菜炒飯同埋甜品,咕嚕肉酸酸甜甜好開胃,炸得裡面肉質嫩滑多汁,豆腐滑而無味,同鮑魚一齊食會有鮮味,蝦球好多料,啖啖都好滿足,個炒飯就無咩特別,同其他餐廳差唔多。
2019-06-06 2425 views
生日飯食咩好?我大概都會揀返中菜,因為屋企人個個都食,西餐老一輩就未必啱。🙈🙈呢間見過啲相好正咁🥰,所以就request 生日去食,睇相好靚咁,啲嘢又精緻又有特色,但食落,又貴又普通😂,除咗個豆腐花湯,係指用豆腐切到朵菊花咁嘅湯,睇到師傅刀工好勁,想畀個like 師傅,幾好飲,第二係個好特別嘅甜品,幾好食,其他小炒味道係ok, 但同一般酒樓無分別,性價比好低,可能我地叫錯餸,佢完全係食環境同服務。😂😂

2019-02-02 3023 views
2個天水圍人遊港島,心血來潮想食餐中菜晚餐。見到呢間餐廳評價甚高,就由西環坐叮叮去跑馬地試下佢。當初以為坐叮叮都要行好遠,點知落車行2-3分鐘就到,都幾方便🤣上到去以為full曬,點知店員最後都排到張二人枱出黎,有效率又有禮貌👍👍👍仔細望間鋪既裝修,我以為自己去錯咗某大西餐廳。2條友最後叫咗個set黎食,再要咗2杯白酒(望見d價錢,有少少醉了)去到湯,開蓋個下香味衝出黎,第一次飲鯊魚骨湯,個感覺唔錯。湯既調味適中,鹹味帶出魚既鮮味,飲完唔會覺得口乾👍主菜鮑魚,先講蠔既部分,完全無腥味,又唔會爛冧,中間仲可以食到淡淡既海水獨有既鹹味(代表d蠔前期處理得好)下面既牛舌,一咬即斷,夠曬冧,又唔會有騷味重頭戲鮑魚,一口鮑,但系鮮味十足,同樣無腥味。下面既豆腐配埋鮑魚汁,本身既豆香味同汁既鹹香味好夾,外皮煙韌,内面軟滑,成道菜都配合得天衣無縫😆到最後既雪梨燉雪耳,好潤喉,雪梨既果甜味完全發揮出黎,又唔會甜到嗆喉。仲有個紫薯奶黃煎堆仔,紫薯既甜加埋奶黃既鹹香味,為全餐帶黎完美既終結!!!對我而言,除咗遠之外,成間餐廳絕對會成為我每周必去既地方(當然啦作為窮寶寶的我真系會食到破產)一分錢,真系一分貨

一分錢,真系一分貨!高級,真系唔同d!
2019-02-01
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
  • 雪梨燉雪耳
  • 鯊魚骨湯
  • 紫薯金沙球
2019-01-27 2444 views
昨晚一家人吃團年飯,但整晚感覺不自在。團年飯當然是一家人,有大有小,被安排坐在餐廳中央的枱。若餐廳擔心會騷擾到其他用膳的客人,為何不預先考慮到,作出適當的位置安排。而昨晚員工的態度,說話時的用詞,實在令人感覺不爽快。一家餐廳的食物水準固然重要,但出外用餐,吃飯的環境及氣氛更會留在客人的記憶及感覺中。更重要的是這餐是團年飯,餐廳給予的整體感覺,絕對是令人大失所望。從不寫食評的我,亦要留字去表達我的不滿。
從不寫食評的我,亦要留字去表達我的不滿。

2019-01-26
$500 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year
2018-12-10 2206 views
用心的核桃露,足料,而且還有一陣Earl grey 的清香撲鼻而來,一口清甜但不膩,甜度剛剛好。而且呢個糖水不是一般餐廳煲到好似花生醬咁,所以特別推介這一味喔!跑馬地除了月光,還有好味的核桃露!

2018-10-27 2485 views
今午往跑馬地1983吃午膳,點餐時已舉棋不定,單點還是吃套餐呢。最終決定吃午餐Set B,十款點心中選了小籠包,鳳爪,明蝦角,芋泥餅,蓮藕餅。頗欣賞它的藕餅,趁熱吃,香脆可口,藕片薄切適中。鳳爪入味,芋泥南瓜餅香甜。揀選了龍躉烏冬,湯頭清甜,少味精,魚肉炒得剛好,夠嫩滑。甜品一絕。外表看似切片西瓜,吃了才知是啫喱甜品,用奇異字及西瓜汁做,連西瓜皮味也嘗到,值十個。昨晚才透過Open Rice apps訂位,十分方便。
今午往跑馬地1983吃午膳,
點餐時已舉棋不定,單點還是吃套餐呢。

頗欣賞它的藕餅,趁熱吃,香脆可口,藕片薄切適中

鳳爪入味,芋泥南瓜餅香甜

揀選了龍躉烏冬,湯頭清甜,少味精,魚肉炒得剛好,夠嫩滑。

昨晚才透過Open Rice apps訂位,十分方便。
2018-10-27
2018-10-24 2021 views
朋友介紹呢間上海菜, 就同男朋友試試佢😍跑馬地開頭以為有D唔就腳, 但原來都OK方便, 走既時間, 一出門口就有小巴返銅鑼灣整體氣氛唔錯, 大門幾別緻, 👍🏻👍🏻穿過一條掛滿黑白舊上海相既走廊, 個人係幾鐘意呢D 古典野入到餐廳, 都幾平靜, 又有D音樂服務都唔錯,,每次上菜個店員都會介紹一下男朋友有小小怕凍,所以要飲熱野, 店員又會自動自覺幫我地加水,呢個位加分我同男朋友仔今次就揀左個2人SET D都算係有質素的上海菜, 虫草花酸甜開胃, 咖啡蛋男朋友特別鐘意, 佢日日都飲咖啡燉豆腐花又靚又好食黑蒜魚滑配合豆腐, 啖啖肉蜜汁骨係我成晚最喜歡,食落甜甜地, 好味!😋😋甜品都唔錯,但就普通左啲😋
朋友介紹呢間上海菜, 就同男朋友試試佢😍

跑馬地開頭以為有D唔就腳, 但原來都OK方便,
走既時間, 一出門口就有小巴返銅鑼灣

入到餐廳, 都幾平靜, 又有D音樂
服務都唔錯,,每次上菜個店員都會介紹一下

我同男朋友仔今次就揀左個2人SET D
燉豆腐花又靚又好食
黑蒜魚滑配合豆腐, 啖啖肉
蜜汁骨係我成晚最喜歡,食落甜甜地, 好味!😋😋
甜品都唔錯,但就普通左啲😋

2018-07-07 1764 views
屋企人生日,我特登上OpenRice揀間靚靚中菜食,經過一輪挑選揀咗呢間餐廳,一早打去book定位餐廳位於跑馬地,我同屋企人約係銅鑼灣地鐵站等再搭的士去,廿四蚊去到唔洗跳錶由於當晚係星期一,餐廳入面只得三台客,靜靜哋,都好適合傾計店員好好招呼,好好笑容,讚 👍🏻而家散叫野食用HSBC卡埋單有9折,所以我哋最後唔揀套餐,反而散叫陳醋木耳 - 一般般樟茶鴨方 - 食落有啲啲似乳豬 🐷 幾有趣但好熱氣咕嚕肉 - 啖啖肉,好食南乳脆皮雞 - 其實係脆皮雞點南乳醬食,個南乳醬應該經過調較,好似甜醬,但個雞好滑,係我覺得成晚最好食嘅餸黑松露炒雜菇 - 完全冇黑松露味,仲要好油 ☹️松子仁炒飯蔥油麵可能因為去之前有啲期望,所以食完之後有啲啲失望,不過可能係我哋叫嘅菜式都比較熱氣,可能叫套餐會比較好

由於當晚係星期一,餐廳入面只得三台客,靜靜哋,都好適合傾計

店員好好招呼,好好笑容,讚 👍🏻

陳醋木耳 - 一般般

樟茶鴨方 - 食落有啲啲似乳豬 🐷 幾有趣但好熱氣

咕嚕肉 - 啖啖肉,好食

黑松露炒雜菇 - 完全冇黑松露味,仲要好油 ☹️

松子仁炒飯

蔥油麵

2018-07-05 1428 views
相約左幾個朋友喺跑馬地食飯聚餐,之前有個朋友試過有一間中菜廳-壹玖捌叁啲食物都幾有質素,而且好食,所以我哋就去試吓。餐廳大門位於斜路,而且仲可以泊車添,非常方便。上樓梯之後就係餐廳位置,餐廳裝修華麗有氣派,仲有幾間房仔可以包場添。 首先就急不及待叫咗一個賣相好精緻嘅菊花豆腐燉花膠湯,飲落去花膠湯非常黏口鮮甜,豆腐簡直有入口即溶嘅口感。 小菜都叫咗幾款,當中嘅蜜汁香欖骨賣相非常吸引,排骨鋪滿蜜糖汁,仲要肉質非常鮮嫩,咬落去肉同埋骨分明。而樟茶鴨,鴨皮非常香脆,可以用中間呈現粉紅色嘅鴨肉放入饅頭包包住一齊食,另有一番味道。黑蒜白玉蒸龍躉球,遠處已經聞到好香嘅蒜蓉味道,配以新鮮嘅魚肉龍躉球,完全唔覺得有腥味,反而同豆腐一齊食都幾match。除此之外,仲有炒得好有鑊氣嘅乾煸四季豆同埋好入味嘅鮑汁章魚雞粒炒飯。 最後我哋分別選擇左三款唔同款式嘅甜品一齊share嚟食,包括桂花燉雪梨、桃膠銀耳糖水同埋薑汁糕,估唔到呢幾款糖水啲味道唔算太甜,而且恰到好處,最重要係非常滋補。最後四個人埋單都只係$2000,每人平均消費$500,就可以食到山珍海味,仲有咁滋潤嘅糖水,真係值回票價。

餐廳大門位於斜路,而且仲可以泊車添,非常方便。

2018-07-04 905 views
一向都知道跑馬地好多貴價美食,今次就同個朋友去試吓高質素嘅中菜。門口好有氣派,一條樓梯直上餐廳,店員服務態度親切殷勤,滿面笑容,隨即安排熱茶俾我哋。見到餐牌有好多套餐選擇,所以我哋揀選二人鮑魚魚翅套餐E,當中包括七款美食。首先就來兩份前菜,香蔥油海蜇花同埋脆香牛油白飯魚伴椒鹽茶樹菇。海蜇非常爽口彈牙,而且酸酸辣辣好開胃。蟹肉竹笙煲仔翅用瓦煲裝住,除咗可以保存溫度之外,更可以食到煲仔翅嘅原汁原味。入面果然好足料,食到好多蟹肉同埋竹笙,而且好入味。主菜就係松子蟹肉芙蓉蝦球同埋鮑汁玉掌扣五頭湯鮑。芙蓉蝦球面頭鋪滿蟹籽,底下係蟹肉蛋白,蛋白嘅口感好滑嫩,蝦頭爽口。玉掌扣五頭湯鮑賣相非常吸引精緻,一眼可以見到有鮑魚、玉掌同埋蔬菜,食落去鮑魚同埋玉掌非常入味,滋陰養顏之選。之後仲有香濃汁牛肋骨煲,牛肋骨肉都比較多,而且口感好林,非常嫩口。最後仲有鮑汁章魚雞粒炒飯同埋甜品-桃膠銀耳雪棗糖水為呢一餐豐富而非常滋補嘅盛宴畫上句號。

海蜇非常爽口彈牙,而且酸酸辣辣好開胃。

入面果然好足料,食到好多蟹肉同埋竹笙,而且好入味。

主菜就係松子蟹肉芙蓉蝦球同埋鮑汁玉掌扣五頭湯鮑。

2018-06-01 3384 views
在3月平日的當晚,由一位在銅鑼灣工作的姊妹,帶我由銅鑼灣行到跑馬地,走到一間開業已有六年半時間的高級中菜館  <壹玖捌叁>,店方以供應精緻高質中菜為主!令我們很期待呢!門口裝潢古色古香,有金屬把柄,有文字牌匾,行樓梯上一層是舒適優雅的用餐區!環境寧靜、舒適優雅!空間感充裕,絕對是享用中式佳餚的好地方!另設有 wifi,方便食客上網!侍應們服務殷勤有禮,待客誠懇! 值得一讚! 令人有賓至如歸的感覺!可選擇套餐或散叫 (可看店方供應的 I Pad menu,亦有相片 )、晚餐由七百多元起,見到食物名稱及食材會覺得物有所值!菊花茶溫熱的水溫,把菊花獨特的清香發揮得淋漓盡致,入口清然淡雅!涼拌牛蒡蟲草花 混合醋及麻油,酸香醒胃,幼身的牛蒡爽口,蟲草花則帶出煙靭口感! 兩者是不錯的配搭!咖啡溏心燻蛋這款幾特別,煙燻味又香又濃! 火候恰到好處!蛋白帶有咖啡的甘香,溏心蛋香軟呈流心狀態! 加上些少鹽,能提升味道之效!菊花豆腐燉花膠湯賣相最有驚喜呀!豆腐與花膠分開上,起初見到食物名稱有菊花,就是以為灑上菊花花瓣很有美感!原來豆腐浸在湯中,看似一朵水中的菊花,其層次感清晰可見,證明師傅刀

另設有 wifi,方便食客上網!
侍應們服務殷勤有禮,待客誠懇! 值得一讚!
令人有賓至如歸的感覺!

菊花茶
溫熱的水溫,把菊花獨特的清香發揮得淋漓盡致,入口清然淡雅!

菊花茶
涼拌牛蒡蟲草花
混合醋及麻油,酸香醒胃,
幼身的牛蒡爽口,蟲草花則帶出煙靭口感!
 兩者是不錯的配搭!
涼拌牛蒡蟲草花 & 咖啡溏心燻蛋
咖啡溏心燻蛋
這款幾特別,
煙燻味又香又濃!
 火候恰到好處!蛋白帶有咖啡的甘香,溏心蛋香軟呈流心狀態!
 加上些少鹽,能提升味道之效!
咖啡溏心燻蛋
菊花豆腐燉花膠湯
賣相最有驚喜呀!
原來豆腐浸在湯中,看似一朵水中的菊花,其層次感清晰可見,證明師傅刀功一流!巧奪天工!
花膠是厚身而質感軟硬適中略為柔軟! 用料上乘!

黑蒜白肉蒸龍躉球
龍躉厚身魚質鮮美,火候恰到好處,以嫩滑的豆腐墊底,淋上蒸魚豉油,帶出鮮味來!
特別加上黑蒜片,整體黑白分明!

黑蒜白肉蒸龍躉球
蜜汁香欖骨
肉骨大大件,夾雜脂肪的肉質,香軟鮮美 而肉質鬆化,
美中不足略嫌太多骨碎,
蜜汁與香欖的配搭, 鹹甜交集,尚算入味!
蜜汁香欖骨
芝士鮮蘑菇蟹籽蝦球
所有配料浸在濃郁惹味的芝士醬汁,蝦頭幾大隻爽口鮮味,原來還有伊麵底吸收芝士的醬汁,食落芝味無窮!

瑤柱蛋白炒飯
炒飯粒粒分明,而且不油不膩,瑤柱絲蛋白是清新的配搭,香口得來又夠味!

甜品是奇亞籽芒果糕
店方的菜式不乏健康元素,就連甜品亦不例外,加入奇亞籽,帶出嚼感,芒果糕酸甜有致, 甜品卻不及菊花豆腐燉花膠湯那麼驚喜!

在 這裏享受晚餐,環境寧靜優雅,食物高水準!
服務態度殷勤有禮!
絕對是一個晚餐的好地方,物有所值!
奇亞籽芒果糕
2018-03-23
$423.5 (Dinner)
涼拌牛蒡蟲草花 & 咖啡溏心燻蛋
2018-04-10 948 views
久違的跑馬地我又來了是時候再重溫壹玖捌叄今次來是「飲茶」,有平板menu點菜更有午市套餐選擇,都幾抵~~豉油皇香煎腸粉已分好上檯,腸粉意想不到超滑,有驚喜!有芽菜等配料,更為爽口,而辣椒醬夠惹味。香煎千層芋絲南瓜夾,少有的手工菜一條條有層次芋絲,好濃郁的芋頭味又不油膩,更有南瓜的甜味。香酥蓮藕餅炸粉好薄,兩塊脆脆蓮藕餅夾著魚肉晶瑩蝦餃皇嘩!未見過咁大隻蝦除了超大粒外、皮薄餡多,看到爽口的新鮮蝦肉。醬皇鳳爪顏色好靚,鳳爪好完整,好似先煎過後蒸調味足夠但不會太鹹,美味。美極醬野菌煎龍躉球讚岐烏冬好香的醬油味,濃郁的龍躉肉,質感嫩滑,配上清湯的烏冬不錯。是日甜品是奇異籽芒果布甸,健康又不會太高糖份。1983 除了優雅文化的環境,食物也是超高質素,好值得再再再來光顧。
久違的跑馬地我又來了
是時候再重溫壹玖捌叄

今次來是「飲茶」,有平板menu點菜

更有午市套餐選擇,都幾抵~~

豉油皇香煎腸粉
已分好上檯,腸粉意想不到超滑,有驚喜!
有芽菜等配料,更為爽口,而辣椒醬夠惹味。
豉油皇香煎腸粉

香煎千層芋絲南瓜夾,少有的手工菜
香煎千層芋絲南瓜夾

一條條有層次芋絲,好濃郁的芋頭味又不油膩,更有南瓜的甜味。

香酥蓮藕餅

炸粉好薄,兩塊脆脆蓮藕餅夾著魚肉

嘩!未見過咁大隻蝦
晶瑩蝦餃皇

除了超大粒外、皮薄餡多,看到爽口的新鮮蝦肉。

醬皇鳳爪
顏色好靚,鳳爪好完整,好似先煎過後蒸
醬皇鳳爪

調味足夠但不會太鹹,美味。

美極醬野菌煎龍躉球讚岐烏冬
好香的醬油味,濃郁的龍躉肉,質感嫩滑,配上清湯的烏冬不錯。
美極醬野菌煎龍躉球讚岐烏冬

是日甜品是奇異籽芒果布甸,健康又不會太高糖份。
奇異籽芒果布甸