2020-12-09 66 views
朋友喺呢頭住,佢約我食晚飯,佢話帶我去一個打卡好地方,原來就係呢個有好多香港地方特色壁畫嘅餐廳😆。我哋叫咗個$198嘅二人套餐,可以係餐牌度任揀兩款小菜,仲包兩個白飯、例湯、一個芝士焗蟹蓋、同埋飲品,幾抵。例湯先上,用個燉盅裝住,賣相幾靚,好似係青紅蘿蔔煲豬骨,幾好味😋。小菜我哋就揀咗「豉椒蒸排骨」同「黃金蝦」。呢碟排骨都算幾多肉,用豆豉同紅椒撈埋嚟蒸,簡單得來幾惹味;黃金蝦被薄薄嘅脆漿包住,表面仲沾滿熱溶咗嘅鹹蛋黃,非常香口好味😋。焗釀蟹蓋上邊係芝士入邊係薯蓉,幾好食😋。我哋不約而同都叫咗熱杏霜,唔係好甜熱辣辣幾好飲😋。我仲讚閨蜜帶咗我嚟呢間抵食又好食嘅餐廳,不過我冇話俾佢知嘅係,其實我之前已經嚟過😆。

焗釀蟹蓋上邊係芝士入邊係薯蓉,幾好食😋。

我哋不約而同都叫咗熱杏霜,唔係好甜熱辣辣幾好飲😋。

2020-12-09
$99 (Dinner)
茶記有好多,這一家反而有驚喜。驚喜的不是浮誇的設計,擁有五星級的服務體驗,回味無窮的味道,而是香港「家」香港原味道 ,對香港的熱衷。由名字上「港原味」諧音講原味或意思香港原味,由門口入到去一幅幅香港生活的壁畫香港引以為傲的航空,街市,街道。味道雖不講上大牌檔的獲氣,但有家的味道,平淡不失原汁原味。今次最主要 叫左 二人套餐 $198 + 額外小小野任選小菜x2 +飯 + 是日靚湯 + 芝士蟹蓋/甜品 .黑椒薯仔牛柳粒 ($86)👍平日多數薯仔牛柳會以干身的感覺,今次配上燴醬汁反而更加惹味,令平時薯仔香脆甜味道更加好因為索曬黑椒汁👍牛肉有咬口 我好怕一些一又腍又軟的牛肉👍個汁餸飯一流推介指數: ⭐⭐⭐/5.土魷蒸肉餅 ($84)👍土魷都幾香 而唔會好咸好味精👍質感都好滑 唔會食落啖啖肥膏 餸飯一流推介指數: ⭐⭐⭐/5.芝士蟹蓋👍芝士蟹肉 加 通粉 本身既組合已經冇得輸👍又可以打卡 同場景幾配合推介指數: ⭐⭐⭐⭐/5.咸旦四季豆👍咸蛋非常香 一黎到已經聞到好香 口水都滴埋👍咸蛋處理得幾好 條條都平均分怖 而且香得黎唔會死咸👍不過我會中意淋少少的四季豆推介指數: ⭐⭐⭐/5.甜心蘋果 →

今次最主要 叫左 二人套餐 $198 + 額外小小野
任選小菜x2 +飯 + 是日靚湯 + 芝士蟹蓋/甜品
黑椒薯仔牛柳粒 ($86)
👍牛肉有咬口 我好怕一些一又腍又軟的牛肉
👍個汁餸飯一流
推介指數: ⭐⭐⭐/5
土魷蒸肉餅 ($84)
👍土魷都幾香 而唔會好咸好味精
👍咸蛋處理得幾好 條條都平均分怖 而且香得黎唔會死咸
👍不過我會中意淋少少的四季豆
甜心蘋果 → 好想試食 但一早賣曬啦
總結:
成間餐廳都係好家常菜,反而我幾欣賞他們的口味,調味好健康。唔會好咸,好油,好味精,其實咁先係愛香港人的口味,住家的口味。平凡不失溫情。
💁服務: 員工服務熱誠 細心
⛲環境: 非常有心機 香港生活場景畫
2020-12-05
2020-12-06 62 views
星期日,又係時候嚟到我嘅地頭大角咀搵食啦! !來到這個新開的商場「利奧坊」,這兒開了很多不同的食店,今次試吓這一間很有香港特色的「港原味」門口展示出來的餐牌,款式非常多,而且都很吸引,價錢又唔算太貴!!進入舖頭,都比牆上充滿香港特色的壁畫吸引我們點了兩個餐,先來餐飲! !我都港式的餐廳,一定要試吓「凍檸茶」同「凍奶茶」但是味道不過不失啦!!茶味不夠濃,如果用茶味香濃的「茶膽」,就更好!!試吓職員推介的「撈得起」套餐,我自由選擇不同組合,我們就選擇了芝士黑松露醬汁+牛柳+意粉!!味道都不錯,牛柳很鬆軟,好味! !但黑松露味略為不夠濃,如果濃一點就更好。「蔥花鹹牛肉蛋三文治」這個真係不得之了! !雖然我們放了5分鐘才吃(因為我們先吃完「撈得起」,才吃這個三文治),但三文治仍然非常趣,你起上來有很香濃的鹹牛肉味! !為什麼呢?原來三文治除了烘底之外,還塗上很香的蒜蓉牛油將,真係超好味! !但最神奇的是,即使放了5分鐘才吃,但三文治包佢一點都沒有「濕」,食到最後一刻,麵包仍然非常之趣! !超贊,必食! !$40左右包埋杯嘢飲,價錢非常合理! !必定會encore。

星期日,又係時候嚟到我嘅地頭大角咀搵食啦! !

進入舖頭,都比牆上充滿香港特色的壁畫吸引

我們點了兩個餐,先來餐飲! !
我都港式的餐廳,一定要試吓「凍檸茶」同「凍奶茶」

飲品

味道都不錯,牛柳很鬆軟,好味! !

但黑松露味略為不夠濃,如果濃一點就更好。
撈得起(芝士、黑松露撈意粉)

「蔥花鹹牛肉蛋三文治」

蔥花鹹牛肉蛋治

2020-12-06
$45 (Lunch)
蔥花鹹牛肉蛋治
2020-12-06 45 views
那次經過大角咀利奧坊, 看見這家港式茶餐廳, 見唔係太多人,就入去試下。揚州炒飯這裏的揚州炒飯有優惠價錢50元, 所以要一個試下。 裏面粒粒大蝦,份量十足, 炒得非常有鑊氣, 就是略嫌多了些味精。牛肉炒烏冬牛肉炒烏冬也是有50元優惠, 牛肉鮮嫩, 醃得很入味。 烏冬炒得 生熟度剛好, 配一些豆芽香蔥, 非常香口。

揚州炒飯

牛肉炒烏冬
2020-11-29 52 views
係奧運站位於大角咀的中式茶餐廳價錢優惠亦都係抵食之選嗌咗二人套餐兩個主菜都係好食入味配上白飯 抵食吖份量適中 唔會食唔晒浪費食物仲有冇味精嘅湯添呢種天氣10分正如果大家都係附近嘅話都建議大家去食價錢唔會太貴亦都比較大眾化
係奧運站位於大角咀的中式茶餐廳
呢種天氣10分正
如果大家都係附近嘅話都建議大家去食
價錢唔會太貴亦都比較大眾化
2020-11-25 58 views
這間店吸引我們去試,係因為店舖嘅裝修,覺得老香港感覺好得意,可以影相留念!其實店內食物感覺似茶餐廳食物,我們午餐時間去除了有市日午餐,餐牌亦有很多選擇!我就點了市日午餐~窩蛋免治牛肉飯,也包括了湯及熱飲,味道方面冇乜特別,普普通通!店員服務反應算快!不會不理顧客👍🏻

店員服務反應算快!不會不理顧客👍🏻
$45 (Lunch)
2020-11-20 64 views
好耐冇食小菜啦🤩見到呢間餐廳嘅二人套餐都幾抵食,唔使二百蚊就有齊兩款小菜、白飯、靚湯同埋甜品,正呀!餐廳裝修充滿港式懷舊風味,餐廳牆身啲壁畫設計得好靚😍 二人套餐($198) 無味精靚湯 呢個湯好足料好入味,似係煲咗好耐嘅老火湯😋誠意滿分💯新派避風塘牛柳避風塘炒蟹就見得多,避風塘牛柳都係第一次聽🤩呢道菜加入左好多香料炒,食落夠穫氣之餘仲好惹味,餸飯啱曬😋牛柳肉質軟腍,一啲都唔會韌🥳椒鹽鮮魷🦑熟我嘅朋友都知道我叫親小菜都一定會叫椒鹽鮮魷😆呢到嘅鮮魷呈金黃色,即使過咗一段時間依然保留到香脆嘅口感👍 魷魚夠爽口彈牙😋 椒鹽再加埋炸蒜,餸飯一流!🥳 最後成餐飯以意式芝士蛋糕同泡芙作結,真係飽到捧住個肚走😆-港原味 (大角咀)📍大角咀福澤街18號利奧坊地下G701號舖抵食指數:😚😚😚😚/5舔舔脷指數:😚😚😚😚/5

二人套餐($198)

無味精靚湯
呢個湯好足料好入味,似係煲咗好耐嘅老火湯😋誠意滿分💯

新派避風塘牛柳

椒鹽鮮魷🦑

最後成餐飯以意式芝士蛋糕同泡芙作結,真係飽到捧住個肚走😆

港原味 (大角咀)
📍大角咀福澤街18號利奧坊地下G701號舖

抵食指數:😚😚😚😚/5
舔舔脷指數:😚😚😚😚/5
2020-11-20 57 views
去開大角咀見到有間餐廳叫港原味就入去試下,佢的牆上畫滿了多幅懷舊壁畫,充滿昔日地區事物的風情, 是特別的打卡位。今次我哋叫咗:C芝鮮茄雞扒焗意粉 & xo醬牛柳炒出前一丁:   香濃芝士配酸甜的蕃茄汁非常開胃xo醬非常惹味又夠鑊氣兩款都好食時日燉湯,足料無味精雪山紅豆冰,上面加上一層旦厚厚的忌廉,又滑又creamy,紅豆冰嘅奶味亦非常濃郁,紅豆份量非常多,又甜又大粒而意大利芝士蛋糕配一口泡芙,餐後甜品,非常滿足!

今次我哋叫咗:
xo醬非常惹味又夠鑊氣
兩款都好食

時日燉湯,足料無味精

雪山紅豆冰,上面加上一層旦

意大利芝士蛋糕配一口泡芙,餐後甜品,非常滿足!
2020-11-19 36 views
最近經常來到大角咀工作順便尋找特色小店試試看到有特色茶記環境不錯試試二人餐$198二人餐有兩個餸(任選兩個)兩個湯甜品或蟹蓋仲有飲品奉送以份量來說十分抵食是咁的三色蛋有三種味道豆腐蝦蒸蛋皮蛋蒸蛋粉絲肉碎蒸蛋看似平凡的餸卻有住豐富既味道蒸蛋滑溜溜送飯一流咖哩農夫包,選了咖哩雞未食已經香味滿溢咖哩味濃郁雞件份量足配以生菜沙律中和濃密既咖哩味仲有香脆麵包食完再食甜心蘋果賣相非常不錯呢個甜品相當有特色小見在茶記可以食到大大個蘋果中間有紫米配以酸酸甜甜汁味道配合不錯很快便清碟
最近經常來到大角咀工作

順便尋找特色小店試試

看到有特色茶記

環境不錯

試試二人餐

$198二人餐

有兩個餸(任選兩個)

兩個湯

看似平凡的餸

卻有住豐富既味道

蒸蛋滑溜溜

送飯一流

咖哩農夫包,選了咖哩雞

未食已經香味滿溢

配以酸酸甜甜汁

味道配合不錯

很快便清碟

2020-11-17 40 views
同屋企人黎食午餐,我叫左個咖哩農夫包,初初食都唔錯,但愈食愈咸,比較濃味,農夫包本身無乜油係比較硬身,但佢焗得太耐,農夫包除左本身既少油硬身之外仲多左焗太耐既硬,硬上加硬,食石頭咁款,不過要讚一讚佢個金銀蛋菜,好食,不油膩,份量夠
2020-11-16 831 views
位於大角咀呢一間餐廳地點鄰近西鐵奧運站,大約行4分鐘左右就到啊!-餐廳外表比較地道,而且坐得舒服,環境寧靜,而且牆身可以做打卡點,要來影相一流!-餐牌方面味道款式多元化,比較切合香港地道小炒,而且菜式分類清晰,有肉有菜有海鮮!-今次我哋叫咗係一份二人餐($198),小菜任選兩款,白飯兩款,還有一款甜品!另外單點左一份招牌菜咖喱包配牛肉😎-首先講吓兩個小菜係椒鹽鮮魷魚🦑同埋西檸雞肉質爽脆鮮甜,肉質都唔會乾身,唔會太油膩,炸得岩岩好🤓 好香口!-🐥西檸雞呢個小菜對於我來講係出色,首先講吓佢個醬汁酸甜,檸檬🍋味重而且唔會太酸!雞肉既軟厚度適中。口感好有特色,再配合埋個醬汁,真係好好味,呢樣菜式非常值得叫黎食,因為喺屋企未必會花咁多時間整嚟食!-招牌菜咖喱包配🐮牛肉:個包包係非常脆口 再配合咖喱汁其實都冇得輸!咖喱汁本身偏甜,我個人來講覺得OK。😎-甜品方面係🌺甜心蘋果,蘋果入邊有糯米飯,酸酸甜甜咁好開胃! 🤓-以下5分為滿分🌲環境:🌕🌕🌕🌕🌑🌸服務:🌕🌕🌕🌕🌑🗑衛生:🌕🌕🌕🌕🌕😍美味:🌕🌕🌕🌖🌑🚦整體:🌕🌕🌕🌗🌑🤝推介度:🔥🔥🔥🔥
位於大角咀呢一間餐廳地點鄰近西鐵奧運站,
大約行4分鐘左右就到啊!

首先講吓兩個小菜係椒鹽鮮魷魚🦑同埋西檸雞

• 咖喱農夫包
  • 甜心蘋果
  • 椒鹽鮮魷
2020-11-14 139 views
兩個人去到大角咀都唔知食啲乜嘢好,見到依間港原味個環境幾靚,咁啱又有位所以就入咗去。睇完個Menu見到有二人餐就決定試吓。佢有兩個小菜兩個湯兩杯嘢飲仲可以要甜品或者蟹蓋,真係幾抵玩。先黎既係兩個湯,好足料好入味,係一個好好飲嘅老火湯。就咁依個湯都覺得佢好有誠意,聽講話個湯日日唔同唔知下次嚟到會係咩呢。咖喱雞肉農夫包,個咖喱味幾濃,入邊啲料都好豐富,有青椒有紅椒有洋蔥,雞肉都好多好嫩好入味,個農夫包本身都好大個好脆,點埋啲咖喱一齊食真係好正。本身個農夫包好大個所以都好飽,所以呢個冇跟飯。黃金鮮魷,鹹蛋味好強,好大碟份量好多,每一啖咬落去都有好勁嘅鹹蛋味,魷魚嘅鮮味都仍然保留到,仲要好好咬口,成件事好正好夾。芝士蟹蓋,芝士味好濃,有蟹肉之餘仲要有啲通粉喺上邊,食落都唔錯,幾特別。冇諗過芝士蟹蓋可以咁樣整,幾出色。

老火湯

黃金鮮魷

2020-11-13
$100 (Dinner)
老火湯
黃金鮮魷
2020-11-13 95 views
想食農夫包好耐,同朋友去大角咀,於是嚟咗呢間餐廳食。牆身充滿懷舊港式風情,初時以為係牆紙貼上去,睇真d至發現原來係噴畫!我地點咗咖喱農夫包同是咁的三色蛋,跟餐特飲係紅豆冰同龍鳳檸。咖喱農夫包可以揀牛、雞或者豬扒,我地點左豬扒。咖喱香濃,辣度適中又有椰香,而豬扒就好入味,肉質唔會好韌。個包滲入曬左咖喱汁,口感軟硬適中。配菜有沙律,中和返,唔怕食到太漏。三色蛋蒸得又香又嫩滑,有3隻口味,分別係豆腐蝦仁、肉碎粉絲同金銀蛋,一次過滿足3個願望~近排天氣開始乾燥,又想飲得潤啲,所以加配左龍鳯檸,即係雪碧加鹹檸檬、新鮮檸檬,貪佢咸咸甜甜又夠fresh。雪碧竟然係原枝上,驚喜!至於紅豆冰既紅豆好軟稔,上面仲有cream,正!
想食農夫包好耐,同朋友去大角咀,於是嚟咗呢間餐廳食。

龍鳳檸

紅豆冰

至於紅豆冰既紅豆好軟稔,上面仲有cream,正!
Type of Meal
Dinner
龍鳳檸
紅豆冰
  • 雪山紅豆冰
餐廳裝修好特別,牆壁都係香港舊時嘅面貌,雀籠、燈罩,真係值得影返幾張靚相連個餐牌都特別靚,種類又多!早、午、晚餐,中式、西式,連四川,酸辣都有😊<農夫包,配豬扒,芝士松露汁>平時食呢一類嘅包,多數係咖喱汁,今次試芝士松露汁,豬扒夠味,個包皮脆卜卜,包心吸晒啲汁,好正,食到底部,少少烤燶嘅香味,食哂,唔會嘥,個包有豬扒😋<薑蔥蠔皇炆火腩><鮮尤西蘭花>味道唔錯,對於而家健康嘅香港人,冇味精,唔太鹹👍🏻<甜心蘋果>個名冇特別,但食落好好味🤩應該係用咗洛神花同山楂,整個蘋果煮林晒,中間有紫糯米,非常非常好味🌹食完飯,唔使出去搵甜品店,又可以食到一個咁特別嘅甜品,今晚真係大滿足🤤

農夫包,配豬扒,芝士松露汁

<農夫包,配豬扒,芝士松露汁>

薑蔥蠔皇炆火腩

<薑蔥蠔皇炆火腩>

鮮尤西蘭花

<鮮尤西蘭花>
味道唔錯,對於而家健康嘅香港人,冇味精,唔太鹹👍🏻

<甜心蘋果>
2020-11-09
$150 (Dinner)
農夫包,配豬扒,芝士松露汁
薑蔥蠔皇炆火腩
鮮尤西蘭花
  • 咖哩農夫包
2020-11-09 71 views
依加外出食野機會少之有少今日就係友人附近間食菜記食小菜入去即刻被一幅幅有港味既壁畫吸引住完全係一個打卡位 坐正壁畫下面食tea 應該可以影到唔少相今晚我就試左三個小菜黑椒薯仔牛柳粒 魚香茄子 椒鹽雞扒先講魚香茄子 十分香加上份量唔少茄子面上有一層薄油 應該有浸足油所以感覺唔乾身 食落還有一陣陣的椒香食小菜當然要油炸嘢 椒鹽雞扒味道唔錯食落夠脆 旁邊的蒜夠熱夠香應該有爆香過 雞扒雞皮都微脆是有煎過的其次雖然我叫嘅係牛柳粒 但係佢俾咗牛塊我份量好大 每塊都好大塊要用點力咬不過牛味都幾夠 真係食緊肉而唔係牛肉片每一個小菜都跟一個飯兩個人食兩個飯已經飽飽啦晚上外賣或堂食下都唔錯呀
依加外出食野機會少之有少
今日就係友人附近間食菜記食小菜