2019-07-10 559 views
平時來檀島,通常是買蛋撻,今天放假,遲了吃午餐,來試試檀島下午茶。下午茶餐,$52-53,凍飲加$3,幾貴。我叫了A餐,吉列豬扒燴意粉,賣相不錯。吉列豬扒,鬆脆;意粉,茄汁味道適中,不太甜,份量略嫌少。

下午茶餐,$52-53,凍飲加$3,幾貴。

我叫了A餐,吉列豬扒燴意粉,賣相不錯。
吉列豬扒,鬆脆;
意粉,茄汁味道適中,不太甜,份量略嫌少。
吉列豬扒燴意粉
2019-07-10
$60 (Tea)
吉列豬扒燴意粉
2019-07-03 526 views
我們中午已早點到達灣仔的檀島咖啡餅店吃過早午餐給給力先! 以往經常行過檀島咖啡餅店但幫襯倒是第一次!因為醒起有人說過這兒的奶茶和蛋撻都挺出色呢!車爸爸先到銀行撳錢所以我先入餐廳揾位,甫入店內傳來陣陣異味挺倒胃呢!心想坐下等他回來看看須要轉場否! 但可幸坐了一會異味已消散了不少!在可以接受的情況下我倆便決定點餐,在云云中選了常餐A及雞絲喇沙! 常餐A$51包括有牛油餐包、腸仔、太陽蛋和自選粉麵及熱餐飲好豐富呢!腸仔係早前差一點要消失的廚師腸、而太陽蛋的蛋黃更又圓又大好盪漾耶! 而自選粉麵我們則揀了沙嗲牛肉米粉,沙嗲汁味道濃郁香口混上吸味的米粉很好味呀! 雞絲喇沙$58賣相像很香濃似的!內裡除了有雞絲外還有芽菜、豆卜、芫茜、蔥花、花生碎、蝦干碎及蒜粒,真的很一絲不苟而且很豐富,雞絲其實是雞扒肉沒甚醃過全靠湯底給味,但口感滑溜得過份好驚喜喎!可惜香濃的喇沙湯頭竟然不夠鹹味,加了鹽花後才能吊出滋味來! 麵底選了油麵咬口不俗沒有鹼水味質感和味道亦挺不錯! 熱奶茶跟餐免費試了一口很香滑但茶味並沒想像中的濃郁!而凍檸茶則加$3我點了走甜也算有茶香可以一飲。 另外蛋撻也是這
我們中午已早點到達灣仔的檀島咖啡餅店吃過早午餐給給力先!

麵底選了油麵咬口不俗沒有鹼水味質感和味道亦挺不錯!

另外蛋撻也是這兒的名物!堂食要$11外賣平一蚊雞。

熱辣辣的蛋撻是酥皮製吃下鬆香可口,蛋漿厚身之餘香口不過甜又滑捋捋質素跟價位一樣的高呢!
2019-07-01
Lunch
2019-06-28 402 views
檀島咖啡店之可以在灣仔區屹立多年,全靠一班製餅老師傅精心製作既酥皮蛋撻。餅皮鬆脆可口,蛋漿濃郁,每天新鮮製佢作。另外它的雞批亦是下午茶首選,雞汁充滿批內,餅底油香溢氣,一次我可鯨吞三個!
2019-06-27 348 views
好鐘意食茶餐廳的早餐,剛好經過檀島有名茶餐廳,最鐘意食佢地的蛋撻,每次經過都會買一個食,反而早餐就未食過!望一望早餐Menu, 想食的早餐比隔離間茶餐廳貴左$8,到底係咪好食d? 我就決定比多$8 去滿足一下好奇心!檀島不難發現有遊客,但本地客佔大多數!早餐有好多選擇,我就點左至愛的火腿通粉加炒蛋的A餐!之前食過隔離的茶餐廳,比多$8 可食鬆軟甜餐包而唔係多士,炒蛋有蛋香而且好軟滑,呢兩樣都做得比教好!火腿通粉就一般茶餐廳味道,奶茶香濃但略為太多奶! 呢個水準以 $42 一個早餐略貴左少少!

Breakfast
tea
2019-06-26 249 views
今日早食飯所以好快就肚餓都係去食返個下午茶先得呀去左軒尼詩道檀島咖啡餅店今日叫左白汁雞柳公仔麵,餐包,煎蛋,熱奶茶白汁雞柳公仔麵個味就真係好一般,個汁好奇怪餐包正常野煎蛋好正常奶茶個茶味唔錯,奶味都ok
今日早食飯所以好快就肚餓
都係去食返個下午茶先得呀
去左軒尼詩道檀島咖啡餅店
今日叫左白汁雞柳公仔麵,餐包,煎蛋,熱奶茶
白汁雞柳公仔麵個味就真係好一般,個汁好奇怪
餐包正常野
煎蛋好正常
奶茶個茶味唔錯,奶味都ok
2019-06-25
$51 (Tea)
2019-05-11 640 views
本身諗住下午茶時間,唔係太肚餓,去個茶記食個下午茶。見到檀島,諗住試一試,睇下佢龍與鳳。下午茶55蚊加一杯野飲,小弟我真係無諗過。因為真係食左個蛋牛包加凍飲。味道無特別,不過勝左有溫度。但係最後對檀島感覺....試過一次,我夠了。
試過一次,我夠了。
2019-05-11
$55 (Tea)
2019-05-06 732 views
我們總是在努力地長大,卻也很努力地想要留住過去的美好。老一輩總說以前有多麼多的希望,如今的我們,對下一代能這樣說嗎?希望,其實可以很簡單啊,一個簡單的早餐,就可以為一天帶來希望啊?!難道不是嗎?很可惜,我們努力想留住的味道,可能在歲月的侵蝕下,已經一點一滴消失了。這是一家歷史悠久的茶餐廳,對的!這裡的餐單保留原有的味道,也增添了不少新口味,也是對的。錯的是:所有出品都已經成為了敷衍式,豬扒可以炸到乾蒸蒸,個麵都可以完全冇賣相,整體錯晒!一杯凍咖啡也可以毀掉你原本想要更精神奕奕的衝動。

這是一家歷史悠久的茶餐廳,對的!

這裡的餐單保留原有的味道,也增添了不少新口味,也是對的。

吉列豬扒公仔麵

凍啡

一杯凍咖啡也可以毀掉你原本想要更精神奕奕的衝動。
2019-05-04 590 views
久聞檀島咖啡名氣大,路經此地來試試,一望餐牌就覺得港島區的租金確實很貴,所以費用都轉嫁到消費者身上,點了一個常餐,套餐飲品點了出名的凍奶茶,凍奶茶味道尚算可以,不過都是普通貨色,茶味不香,奶味亦不濃,與我的期望有所出入,因為我覺得有很多餐廳的奶茶都比他出色,沙嗲牛肉米都是一般般,沒有太大的驚喜,炒雙蛋,我下單時是要求炒滑蛋,要不太熟而且帶有嫩滑的那一種,可惜第一次來的是熟到不得了的煎蛋餅,叫服務員重新再做,態度不佳,黑口黑面,第二次再來的,還是讓人非常失望,因為都不是炒滑蛋,而是以奄列的形式做出來的煎蛋餅,吃起來還有一陣油溢味,非常難吃,原來鼎鼎大名的茶餐廳都是名過其實,吃一次已經非常足夠
凍奶茶
沙嗲牛肉米
炒雙蛋
$54 (Tea)
2019-02-03 1370 views
本來聽講呢間餐廳既蛋撻係好多年老字號🧞‍♂️ 不過侍應嘅服務態度就唔係幾好🧟‍♂️🧟‍♂️ 我只係想試下蛋撻啫 就本着想試吓無妨嘅心去試吓啦🧞‍♂️去到門口都聞到蛋撻皮香既🧚‍♂️ 見佢一個蛋撻賣$10 都幾貴🧛‍♂️🧛‍♂️ 老婆餅要$11 蚊仲貴過元朗榮華果啲🧛‍♂️ 不過懷舊野例如莎翁都有得賣 但都幾貴!🧛‍♂️我買左四件蛋撻外賣走 返到屋企食嘅時候已經凍咗啲🧟‍♂️ 唔係好暖了🧟‍♂️不過四件嘅quality不一🧟‍♂️ 蛋撻皮做唔到佢講嘅鬆脆多層🧛‍♂️ 好似有啲偷工減料 蛋醬有少少水 比較稀🧟‍♂️ 可能今次蛋同水嘅份量掌握得唔係幾好 有啲失望。。。 咁都要賣$10 唔會想再試🧟‍♂️

2018-12-17 1285 views
因為晚上要看演唱會,然後看到這餐廳裡面有位就進去吃了。發現裡面主要都是內地人,叫了兩個餐,咖哩飯和豬扒飯豬扒飯很快就來了,不過份量偏少還有點鹹然後咖哩飯一直沒來,都跟侍應說過幾次了,可他都只顧和內地客人聊天。連旁邊點的飯都來了咖哩飯還未來,都快45分鐘了,然後再次跟侍應詢問其實煮了沒有,他就直接說幫我們取消。前後快45分鐘,跟三個不同的侍應說過了三次,還說是馳名咖哩飯,根本無心做香港人生意,只係掛住同內地客傾計以後唔會再黎
豬扒飯很快就來了,不過份量偏少還有點鹹
以後唔會再黎
2018-12-13 913 views
我很久未有去幫襯灣仔檀島了。今早嘗試去吃一個菠蘿油,但發覺大多數幫襯的都是強國人,佢地嘅服務態度認真差價錢貴唔好講,一杯奶茶一𠆤菠蘿油$38,但翠華菠蘿油餐只收$28. 加上啲侍應黑口黑面好似你欠了他們一樣。上餐時掟個菠蘿包上枱面😡個包又凍又硬😡😡😡地下又污糟,只有奶茶是好飲的!我應該以後都晤會再幫襯!😤😤😤😤😤😡😡👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
2018-12-09
Breakfast
  • 奶茶
2018-09-26 1841 views
適逢夜晚收工經過灣仔買野就趁呢度未閂門一於食返我細個最鍾意食既茶餐一坐底唔洗十秒已經有伙記黎問我想食咩我諗都唔洗諗就叫返我叫慣左既常餐A組合炸菜肉絲鮮牛丁麵炒蛋牛油多士熱奶茶茶走等左3分鐘度啲野就黎齊哂雖然差唔多收鋪但質素都保持既有專業奶茶茶走係指定動作茶走令到奶茶更加香滑我個人認為唔落白糖既茶走奶茶係最香滑最好飲炸菜肉絲鮮牛丁麵上枱時間啱啱好唔會因為擺耐左搞到麵發水原本諗住叫沙嗲牛只可惜買哂只好轉鮮牛但牛肉味道依然保持住啲牛肉唔會話俾蘇打汁乸到無哂味炒蛋同牛油多士都係即叫即整所以上枱都係熱騰騰炒蛋熟度剛剛好唔會話好老而牛油多士都係即叫即烘牛油比例亦剛剛好所以上枱都仲有脆既口感
適逢夜晚收工經過灣仔買野

牛油比例亦剛剛好
所以上枱都仲有脆既口感
2018-09-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
2018-09-06 1387 views
以前係中環返工已經聽聞檀島好好味但最後都係做唔住所以就走左去灣仔試一試炸雞亦薯條 $48一隻雞全亦炸到金黃色,好香口,保留到雞亦肉汁,但全亦好難用刀叉食,食相會好狼狽😂薯條用上傳統茶餐廳最愛既波浪紋薯條蘸茄汁最夾新鮮炸好,無得挑剔沙律薯仔、蘋果沙律醬香甜,食耐有dd膩凍奶茶這個比較驚喜,奶味茶味好均衡甜度適中,不會死甜飲得出個茶膽好有料灣仔地區,咩都貴,食個下午茶都要呢個價錢,而且好多遊客,餐廳好嘈
以前係中環返工已經聽聞檀島好好味

蘸茄汁最夾
新鮮炸好,無得挑剔

沙律
薯仔、蘋果
沙律醬香甜,食耐有dd膩

凍奶茶
這個比較驚喜,奶味茶味好均衡
甜度適中,不會死甜
飲得出個茶膽好有料

$60 (Tea)
  • 凍奶茶
2018-08-22 990 views
下午茶時間經過見到這間懷舊茶餐廳就忍唔住入去試試 價錢比起一般茶記都偏貴叫左蛋撻 奶醬豬仔包 一杯鴛鴦 蛋撻味道較普通 冇咩蛋味 奶醬豬仔包不硬 好酥脆 好食 鴛鴦都沒有失望 茶啡味夠香 入口順滑
2018-07-28 1164 views
今曰去完動漫節,唔知食咩好,諗到搭車返屋企巴士站有間擅島,一心諗往試下奶茶蛋撻.點知問野做慣大陸人生意,都唔想理香港本土人。蛋撻嚟到 $11一隻 難食$5都比多。奶茶無味。真心後悔嚟食