2016-10-04 629 views
板前壽司聽就聽得多原來唔只係招牌名係真有其事依日特登帶媽媽黎食一坐底先上 漬蘿蔔 一個係黃蘿蔔,咬落好脆身,好開胃另一個係白蘿蔔,有柚皮係上面,好香 北海道帶子上面曬左岩鹽同柚皮 唔駛蘸豉油都好好味 深海池魚配木魚花醬 燒過魚皮,食落好香 脂肪比例岩岩好,木魚花味好香,配搭得好好 天婦羅蕃薯質感好粉,唔會好多炸醬 蝦啖啖肉 青椒細細啖,一啖食晒少少辣,好刺激到個味蕾 汁煮魚胶 除左魚胶外,有牛蒡、茄子、菇 醬汁夠濃味,有少少似滷水汁味,而且帶點甜 秋刀魚咁岩宜家係秋刀魚季節唔鍾意食魚既人都接受到第一次生食 中拖羅 前面果款入口即融好滿足 後面魚味濃啲,一啖食落去好滿足碪八壽司 比想像中鮮味配埋wasabi 可帶出魚甜味 三文魚壽司醃過既三文魚肉質肥美,配埋蔥食,食落無咁單調牡丹蝦壽司將蝦分開一半咁食,有別於一般既造法,一般多數連蝦頭 三文魚籽壽司 份量好多,一咬落去爆到成口都係,加左柚子皮,食落唔覺腥,唔係平時既造法用紫菜包咁 海膽壽司 滿滿既海膽好新鮮一啲腥味都無 左口魚邊 左口魚本身佢好食依度會將條魚燒過,食落好香 大拖羅 肉質肥美,咬落有少少根 食左咁多凍既食物再飲番暖既滑菇
板前壽司聽就聽得多
原來唔只係招牌名
係真有其事
依日特登帶媽媽黎食
一坐底先上

漬蘿蔔
一個係黃蘿蔔,咬落好脆身,好開胃
另一個係白蘿蔔,有柚皮係上面,好香
北海道帶子
上面曬左岩鹽同柚皮
唔駛蘸豉油都好好味

深海池魚配木魚花醬
燒過魚皮,食落好香
脂肪比例岩岩好,木魚花味好香,配搭得好好

天婦羅
蕃薯質感好粉,唔會好多炸醬
蝦啖啖肉
青椒細細啖,一啖食晒
少少辣,好刺激到個味蕾
汁煮魚胶
除左魚胶外,有牛蒡、茄子、菇
醬汁夠濃味,有少少似滷水汁味,而且帶點甜

秋刀魚
咁岩宜家係秋刀魚季節
唔鍾意食魚既人都接受到
第一次生食

中拖羅
前面果款入口即融好滿足
後面魚味濃啲,一啖食落去好滿足

碪八壽司
比想像中鮮味配埋wasabi 可帶出魚甜味

三文魚壽司
醃過既三文魚肉質肥美,配埋蔥食,食落無咁單調
牡丹蝦壽司
將蝦分開一半咁食,有別於一般既造法,一般多數連蝦頭

三文魚籽壽司

海膽壽司
滿滿既海膽好新鮮
一啲腥味都無

左口魚邊
左口魚本身佢好食
依度會將條魚燒過,食落好香

大拖羅
肉質肥美,咬落有少少根
食左咁多凍既食物再飲番暖既滑菇滑
簡直係成餐飯完滿既收尾
再食埋個雪糕,媽媽同我都飽到捧住個肚走
2016-09-20
2016-09-28 333 views
有一晚經過京都廣場,同個fd想食壽司,就黎左呢間食啦。上到去好快就有人招呼我地喇。點左d野食,d前菜好快就到喇。雜錦魚生沙律,用料幾好,除左三文魚之外,仲有北寄貝、鯛魚、鏗魚同玻璃蝦,配住個沙律汁食,好開胃。雜錦魚生盛,係兩人既份量,雖然份量同款式都好少,但食落口係勁新鮮!而且佢地師傅係厚切,食落口個質感比一般刺身豐滿好多。鹽燒活鰻魚串,我就唔係太鐘意食鰻魚,因為無乜口感,而且有d地方整我好咸,但呢個鰻魚比較厚實,但又唔會好乾好硬,岩岩好。原條鰈魚天婦羅,呢個係見佢幾特別,而且出面未見過,所以就點喇,份量比想像中少但係炸左之後既魚肉仍然係juicy既,唔知係咪呢隻魚比較軟綿,唔洗點咬就食到。白玉冷素麵,呢個係見隔離枱叫左先叫,因為我fd好鐘意食蕃茄,見到呢個就係咁話要試,白玉即係豬肉,肉味有,但口感不過不失,而個麵質就比較淋,所以我唔係好岩食,但係我個fd就一路食一路話好味,因為呢個麵個醬係有好濃既鮮蕃茄味,如果係蕃茄控就唔好錯過佢啦。

點左d野食,d前菜好快就到喇。
2016-08-20
$300 (Dinner)
  • 鹽燒活鰻魚串
  • 原條鰈魚天婦羅
2016-09-21 323 views
位於銅鑼灣C岀囗的 ,最近聽聞轉型做Omakase。作為一位日本菜愛好者,當然第一時間約好友們試試。今晚好友更帶同一位美男一同進食晚餐,忽然變成 女男女 的約會。今晚的Omakase 是$780一位,價錢不平宜不過雖多次吃廚房發板,還是首次坐吧台,感到十分興奮$780 Omakase 包括5種刺身,兩種熟食,6件壽司,湯,甜品前菜是醬油醃茄子,茄子軟身入味。首塊刺身是金目錭,粉嫩透徹,魚味較淡,口感爽口。第二種是北海道帆立貝,帆立貝微軟,柚子味極為濃郁。第三種是深海池魚 ,以自家製木魚花醬調味,非常特別和入味,非常好吃第四五種是拖羅 ,原味刺身拖羅無根軟嫩,入口脂肪滿佈。燒過拖羅的油脂香更特岀,值得一試。天婦羅 包括 海蝦,白身魚,青椒,南瓜。海蝦長身大隻彈牙,南瓜是我最愛的天婦羅,粉嫩帶甜。油金魚鮫以煎的方式調製,魚肉扎實滑嫩,只是有點略油。然後到我期待的壽司登場,左口魚壽司,白得通透,口感微爽。石坦貝壽司,刺身還在郁動,爽口像魷魚,海水味重,非我喜愛的魚生味道。蟹子以紫菜包好,蟹子粒粒圓潤通透,酒味甚重,好吃哦秋力魚以蔥花為提味,魚味極濃,有點微腥。左口魚邊壽司,微燒後並不油膩,魚
位於銅鑼灣C岀囗的 ,最近聽聞轉型做Omakase。

作為一位日本菜愛好者,當然第一時間約好友們試試。

今晚的Omakase 是$780一位,價錢不平宜
不過雖多次吃廚房發板,還是首次坐吧台,感到十分興奮

前菜是醬油醃茄子,茄子軟身入味。
首塊刺身是金目錭,粉嫩透徹,魚味較淡,口感爽口。
第二種是北海道帆立貝,帆立貝微軟,柚子味極為濃郁。
第三種是深海池魚 ,以自家製木魚花醬調味,
非常特別和入味,非常好吃
第四五種是拖羅 ,原味刺身拖羅無根軟嫩,入口脂肪滿佈。
燒過拖羅的油脂香更特岀,值得一試。
天婦羅 包括 海蝦,白身魚,青椒,南瓜。
海蝦長身大隻彈牙,
南瓜是我最愛的天婦羅,粉嫩帶甜。
油金魚鮫以煎的方式調製,魚肉扎實滑嫩,只是有點略油。
然後到我期待的壽司登場,左口魚壽司,白得通透,口感微爽。
石坦貝壽司刺身還在郁動,爽口像魷魚,海水味重
,非我喜愛的魚生味道。
蟹子以紫菜包好,蟹子粒粒圓潤通透
,酒味甚重,好吃哦
秋力魚以蔥花為提味,魚味極濃,有點微腥。
左口魚邊壽司,微燒後並不油膩,魚香特岀
,非常好吃
燒拖羅壽司,燒後油脂微微瀉岀
,拖羅香吸引。

最後是抹茶椰子奶凍,單吃抹茶醬十分苦澀,但配上奶凍,甜味剛剛好。
2016-09-19
2016-09-21 1616 views
雖然今天是農曆7月14, 但對於無飯家庭的我們來說, 都是要出街吃飯, 不過今晚去邊都係可以唔駛等位就是啦~ 那就等相公放工後來螢食晚飯啦~ 叫個做緊優惠的原板海膽 (HKD58) 如果58元可以食到一板, 而且鮮味十足一點腥臭都無的海膽, 那真是超值無比. 配埋個飯撈海膽, 用那麼濃烈海水味的海膽連飯一齊吃, 已經十分滿足. 這個四色鍋巴 ( 優惠價HKD88) , 有原隻磯煮鮑魚, 碎蔥吞拿魚腩茸, 海膽帆立貝, 及飛魚籽三文魚茸, 就咁看上去已經流口水, 用料十足, 因為件件都好大件呢~ 而本人就喜歡這個原隻磯煮鮑魚, 鮑魚大隻( 約一隻湯匙咁大) 之餘都肉厚而入味, 配上脆卜卜的鍋巴, 野味十足~ 而這個碎蔥吞拿魚腩茸, 吞拿魚腩茸入口即溶即化, 口腔內充滿魚油的味道, 配上碎蔥, 味道一流. 而鹽燒厚切牛舌(HKD48), 香口的牛舌加上厚身鹽燒, 一咬已經非常爽口之餘, 牛舌肉汁也非常多, 不會燒過燶 特選蟹味噌濃湯手打烏冬 (HKD128) , 本身我以為HKD128 的湯烏冬應該好細硯但一桌原來是一整鍋的上桌, 分量十足. 而且一整隻蟹大大隻之餘都好多羔, 加

那就等相公放工後來螢食晚飯啦~

特選蟹味噌濃湯手打烏冬 (HKD128) , 本身我以為HKD128 的湯烏冬應該好細硯但一桌原來是一整鍋的上桌, 分量十足. 而且一整隻蟹大大隻之餘都好多羔, 加埋其他配料如素翅, 糖心蛋等, 令成個蟹味噌濃湯手打烏冬的格調提升, 高貴了不少; 而手打烏冬都好滑溜, 而最重要的成個湯烏冬都充滿著羔蟹的味道, 正~

是否因為鬼節月, 真的很抵呢~
2016-08-16
  • 特選蟹味噌濃湯手打烏冬
  • 四色鍋巴
2016-09-18 297 views
朋友和我都是日本菜迷,她經常找不同餐廳吃飯,我又未試過呢間,今次她帶我去吃我們最愛的日本菜!我本身不喝汽水,想健康一點,所以點了鮮榨梨汁($28),買一送一,很清甜啊!如果可以大杯一點就好了!豆腐沙律繼續健康一點,點了豆腐沙律,滑滑的豆腐配上香濃的麻醬,清新之選!雜錦魚生盛基本上,一試魚生就可反映該餐廳的水準!整體都很新鮮,八爪魚不靭,厚切三文魚新鮮無筋,吞拿魚味道淡口清一點。雞皮花竹蝦平時都不會叫燒雞皮這種食物,感覺很油膩不太有益,不過朋友說雞皮是包著花竹蝦來燒,很惹味的,所以我也要試!果然完全沒有油膩感,外層脆脆的,蝦肉彈牙爽口!鹽燒厚切牛舌吃燒物怎少得牛舌,加了黑椒海鹽,味道惹味,牛舌沒有烤過火,彈牙不靱,很juicy!炸紫薯甘栗餅本身很喜歡紫薯,炸薯餅食得多,紫薯做的可是第一次吃,味道甜甜的,有點像甜品,外脆內軟!花膠雞絲濃湯手打烏冬感覺很高級啊!不過價錢也合理($128),看看那麼足料就知!濃稠的湯底,膠質很重,味道鮮甜!有一梳梳的魚唇和花膠絲,素翅和木耳令口感層次提升!手打烏冬很滑!推介這個!
豆腐沙律

雞皮花竹蝦

炸紫薯甘栗餅

花膠雞絲濃湯手打烏冬
2016-09-08
  • 花膠雞絲濃湯手打烏冬
2016-09-18 1305 views
:「c父丫,c父。。」 :「c父丫,c父。。」:「c父丫,點解甘樣。。」 :「點解個味甘得意,甘好味嘅。。」 :「c父你做幾耐先有甘嘅手藝架。。」成餐飯都聽到我喺甘問,從未試過同煮嘢食嘅c父可以甘多交流,c父真係好可愛,又好人,每食完一樣菜都好細心甘問我地好唔好食,又會問清楚我地嘅喜好,先整嘢比我地食,實在太好。食呢種菜單最好之處係可以逐份逐份甘上,而且喺刺身同壽司嘅項目係可以睇住c父整,即整即食,可以立即享受新鮮之味。左口魚刺身--精瑩剔透,最然薄切,但食落好有口感,煙韌度十足。柚子海鹽鮮帶子刺身--厚肉飽滿,入口帶子有陣好清新嘅柚子味,再加小小海鹽帶出鮮味。新鮮北寄貝--從來未食過新鮮嘅北寄貝,比起雪藏嘅口感好多了,很爽口彈性,添有海水味。再加火灸,更香口。甜蝦--好大隻,好厚肉,蝦膏加在刺身上伴食係突出之作,更能食出蝦的原有味道。深海池魚--原來池魚有分深水同淺水,深海的池魚當然係名貴d,數量亦小d。c父用火灸迫出魚面層的油分,食落去有份油香,亦有火燒過的香。赤身吞拿魚--原來好多唔食吞拿魚嘅人原因係它有種
:「c父丫,c父。。」

:「c父丫,c父。。」

:「c父丫,點解甘樣。。」

:「點解個味甘得意,甘好味
嘅。。」

:「c父你做幾耐先有甘嘅手藝架。。」

食呢種菜單最好之處係可以逐份逐份甘上,而且喺刺身壽司嘅項目係可以睇住c父整,即整即食,可以立即享受新鮮之味。

赤身吞拿魚--原來好多唔食吞拿魚嘅人原因係它有種比較怪的味道,c父就用左油漬的方法將吞拿魚醃過,去除呢陣味,令唔中意食嘅人可以重新試試。
完成左刺身類之後就到燒烤,有牛舌串,小青椒同雞皮大蝦。雞皮大蝦係特色之選,估唔到燒大蝦已經好味,用雞皮包住蝦嚟燒,蝦肉完全吸收左雞皮嘅油香,與蝦的鮮味互相輝映。
天婦羅炸物有大大隻嘅蝦,蕃薯,南瓜,青椒同魚。蕃薯係紫薯,好甜。點埋個天婦羅汁中和番油膩的味道,唔怕滯。
之後係我極力推薦嘅魚湯,煮出嚟雪白色,個味濃到呢,爭d以為自己飲緊濃縮湯。原來c父話係有秘訣先可以煲到甘有水準嘅湯,個秘訣就係。。。。。。。秘密
。。。。到你做左c父就會知,嗚嗚。。。。

到尾聲,出現的係壽司bb,c父即時握即時食,呢個時間就係最佳時間。

𩶘魚壽司--質感較重,味道鮮,半肥瘦。
甜蝦壽司--同刺身一樣甜蝦亦都好大隻,仲好貼心嘅連蝦尾殼都剝埋,同樣上面加左啲蝦膏係到,今次就再配合埋舊醋飯,另類味道。

三文魚壽司--厚切三文魚,肥美,上面加左用木魚整嘅汁料,好特別。
秋刀魚壽司--依家物知原來秋刀魚真係魚如其名,係秋天最當造,所以依家食嘅秋刀魚係最肥美,最正嘅。

三文魚籽壽司--又係宜家先知原來三文魚子係間間餐廳唔同味道嘅,原因係間間餐廳嘅調味料都唔同,呢到嘅三文魚子味道好濃,但濃得來又唔會太鹹,所以就咁食都ok!配壽司亦得,得左!
海膽壽司--極美味嘅海膽,味濃,creamy,得一個字型容,亦唔使多講,正!

右口魚邊--魚邊比肉為爽口,經火燒過更加香口,再加埋佢獨配個汁料,好有味道。

主角梗係最後出場喇,拖羅先生出場喇!好肥味嘅拖羅先生,一出來梗係贏盡萬千少女嘅心喇,唔使再多講喇掛!
最後嘅品係芝麻雪糕,呢種芝麻雪糕球聽講係新出嘅,芝麻味道好濃,好似真係食緊芝麻甘。
成個餐由刺身,燒物,炸物,湯品,壽司同埋甜品組成,成個過程又有得睇,又有得食。份量又非常之足夠,質素又好,真係好值得推薦比d對食物有要求嘅朋友仔。

最後。。。

最後。。。

我真係好多謝c父,除左喺廚藝方面比左我個肚一個超正的晚上之外,就連我個人都食得好開心。

多謝c父!

• 鹽燒厚切牛舌
  • 雜錦天婦羅
  • 秋刀魚刺身
2016-09-15 749 views
紀念日你會帶太太食咩?自助餐?放題?雞煲?我用左半日時間Search,最後搵到呢間,螢壽司。不用多說,睇價錢已經知道質素,侍應們好好禮貌,笑容滿面,不用叫自動不停加茶。我不客氣叫了一杯紅棗茶,28蚊,都算貴,一杯唔係好大杯,但有香濃的紅棗味!太太最岩!一開波就黎左口魚刺身,外面好少食到左口魚,所以一向都唔知係咩味,原來有淡淡既鮮魚同海水味,幾有口感,有啲似魷魚,師傅仲加左啲岩鹽,令個味好特別!新鮮北寄貝好奇怪,同我一般食開的好唔同,食開的無乜味,紅色爽口。但新鮮北寄貝的確唔同啲,係滑的,鮮的,無一般的爽,變左嫩滑,唔使點咬,入口即融。牡丹蝦刺身上枱已經見到有啲啡啡地色既醬,仲以為污糟,諗住叫人換原諒我見識少,原來係蝦膏。加埋蝦膏之後即刻多左個油膩感,亦中和左牡丹蝦既甜味。深海池魚刺身非常厚切,白加紅的顏色,白裡透紅咁款,晶瑩剔透,池魚上面有啲醬,食落好滋味,細望有啲似目魚,似章魚小丸子上面那些碎,加左目魚變左好入味,唔使點豉油Wasabi都夠晒味!令塊刺身變得好juicy!吞拿魚醬油漬有無食過豉油色既吞拿魚?好juicy,咸咸地但又唔算好咸,平時食吞拿魚都係豉油Wasabi咁,有啲悶,
紀念日你會帶太太食咩?自助餐放題雞煲?我用左半日時間Search,最後搵到呢間,螢壽司

新鮮北寄貝
牡丹蝦刺身
上枱已經見到有啲啡啡地色既醬,仲以為污糟,諗住叫人換
吞拿魚醬油漬
有無食過豉油色既吞拿魚?好juicy,咸咸地但又唔算好咸,平時食吞拿魚都係豉油Wasabi咁,有啲悶,呢個醬油漬就有新意!
刺身邊夠呢?仲有串燒的,雞皮虎蝦,幾特別,雞皮好脆,蝦已經無殼,一咬就係。牛舌啲鹽調得剛剛好,唔會太咸,牛舌切得幾厚,煙韌有勁!唔會太韌唔會痴牙,一口牛舌不錯不錯!仲有青椒仔,一口青椒仔Size唔錯,可惜有少許苦。
天婦羅炸得唔錯,放入口唔會覺得成口油,油亦無"益"味,炸到剛剛好,唔係金黃色,係奶黃色,所以好靚!蝦外層好脆,但蝦肉好嫩滑,南瓜甜,是出色的天婦羅!
食日本料理點少得壽司呢?蟹籽大粒,量多,放入口一咬,蟹籽汁必晒出黎,成口都徘徊蟹籽味
蟹籽鮮又甜!海膽壽司亦係太太最愛,份量都唔少,唔止面嗰層的!呢度的海膽沒有腥味,係充滿住淡淡的海水鮮味,建議唔好點豉油食,嘗試真正的海膽味!我從來未食過咁油的大吞拿魚壽司
魚油非常豐富,未食已經feel到魚油,肉質亦好肥美,唔似一般咁結實,係鬆散,散得黎好香滑!食一件已經值回票價!
個Set仲包湯,呢個湯絕對唔係一般放題Size既麵豉湯,係大碗版
未飲已經聞到好香魚味,同老婆閒聊之際,壽司師傅哥哥話原來係立魚濃湯,用魚骨煲的,難怪咁甜!湯有好濃郁既魚味,鮮甜但係無味精,湯面亦無油!湯內有菜同豆腐,豆腐滑,飲個大湯都有啲野咬口,湯呈奶白色,好似牛奶咁,好滑好甜!
太太表示滿意,我最開心
食完我地仲行左一陣維園,捉徐子珊喎!
2016-09-13 305 views
結婚週年紀念日,聽老友話銅鑼灣螢壽司評價幾高,做緊兩人餐promote,由廚師發牌,正喎!我中意唔使自己諗,一於去試下先!餐廳係6樓,成層都係lu,一坐低就有前菜漬物食,有黃蘿蔔,酸酸甜甜咁,另一個係蕎頭,我從來未見過紅色既蕎頭,唔係好酸,脆卜卜,外貌好似一片片洋蔥咁~之後就開始刺身啦,先係薄切左口魚加岩鹽,試左一片淨左口魚,無乜味,淡左d,加埋岩鹽,個味即刻出晒!咸咸地加埋鮮味,出晒!北海道帆立貝,厚切,晶瑩剔透,好厚的一舊肉,本來味道平平無奇,但加上岩鹽同柚子皮磨成既粉,未食已經feel到好大陣柚子香味,食落係一整件都係柚子味,帆立貝好滑,咬落煙煙un un,仲好香口! 牡丹蝦係我的喜愛物之一,可以拆殼拆尾,蝦肉新鮮,夠肥美又林,嗰種鮮味好正,另外呢個蝦有個特別之處,就係佢有個汁,我忍唔住叫Waiter哥哥問下,原來係蝦膏,竟然諗到用肥美既蝦膏黎配鮮蝦!第一口會feel到種腥腥的味道,腥味係口中徘徊,但食落去會食到蝦既肥美膏味!呢個蝦相當出色!之後就嗌左兩串串燒,雞皮花竹蝦,睇個名覺得幾得意喎!一試先知原來唔使拆殼架!無蝦殼的,已經預先拆左,食層皮,覺得油油地,原來真係雞皮黎,雞皮
之後就嗌左兩串串燒,雞皮花竹蝦,睇個名覺得幾得意喎!一試先知原來唔使拆殼架!無蝦殼的,已經預先拆左,食層皮,覺得油油地,原來真係雞皮黎,雞皮炸過,充滿住好香既雞油,包住隻蝦,香味帶埋落蝦度,令蝦有香噴噴既雞油味!另外係鹽燒厚切牛舌,鹽味重,牛舌爽口,夠厚,油反而唔多!
阿媽成日係屋企煲水魚湯,我都覺得好濃好香魚味,第一次飲日本既濃魚湯,好香好濃好滑,好香既魚味,個湯奶白色而且唔腥,最仲要係無魚骨,有水準!屎!唔記得講壽司tim!食左幾款壽司,我最中意三文魚,秋刀魚,海膽同大吞拿魚壽司!三文魚個味唔同,唔點豉油都好味,因為本身塊三文魚上面都已經有味,咸咸地咁,似醃過,而且睇上黎紋路都唔同,白色筋根好細緻~秋刀魚有d好香既丁點酸味,有d似鯖魚味,但唔似一般魚咁硬硬地一片,而係入口即融!魚肉係軟身同滑到入口即融既,絕對係新鮮美味既魚,上面仲有少少薑同蔥僻味,入到口有新鮮感覺,好似將之前食既食物味一掃而空,只係食到滿口秋刀魚味!海膽腥味唔重,易入口,細味之下會食到一粒粒細緻的海膽bb!
守尾門既係大吞拿魚壽司,我只會用一個字形容,就係油!吞拿魚既魚油完全發揮晒出黎,食落口會有一種豐富肥美既油味,有少少膩感,放到最後就最岩啦!
2週年快樂~~~I LOVE YOU老公~
$500 (Dinner)
Celebration
Anniversary
  • 大吞拿魚壽司
  • 雞皮花竹蝦
2016-09-08 375 views
今次嚟到螢壽司搵食!朋友仔話想去維園捉精靈~所以就約喺銅鑼灣食飯~京都廣場一向都多餐廳~樓下一堆叔叔阿姨不斷塞宣傳單俾我哋~但其實我哋早就決定要食日本菜了~而目的地就係螢壽司~店仔細細但內裏都幾多和式設計餐目多到影唔哂雜錦魚生沙律 ($79)出街食得多~係時候食返多啲菜~魚生沙律就可以一次過滿足2個願望!沙律以柚子醋調味~酸酸的非常開胃~而菜嘅份量亦不少!魚生有三文魚、吞拿魚、甜蝦、油甘魚等~都幾新鮮!雜錦魚生盛 ($168)魚生沙律唔夠喉~即刻追加個刺身拼盤~牡丹蝦:肥美無比~蝦嘅甜味突出~附上嘅蝦頭店員話可以生食或加$煲粥或炸天婦羅~不過還是鍾意生食嘅鮮味~三文魚:略嫌脂肪部分不夠多~但魚油味充足活北寄貝:店員特別提醒平時食開紅紅哋嘅北寄貝係已煮熟~而呢度係活北寄貝~非常鮮甜!而且爽口彈牙~同熟嘅分別好大!油甘魚腩:非常厚切~𠝹上菱格花亦美觀~口感極佳劍魚腩:又稱為白玉拖羅嘅劍魚腩比較幼滑~油分充足!串燒左:豚肉露筍 ($32)豚肉切得非常薄~師傅刀功厲害~露筍亦鮮嫩~有新鮮蔬菜嘅甜味!右:鹽燒手羽 ($22)餐廳將雞翼兩支骨分開先拿去燒~令雞肉受熱平均一點~所以燒得剛剛好雞皮開始
今次嚟到螢壽司搵食!

朋友仔話想去維園捉精靈~所以就約喺銅鑼灣食飯~

而目的地就係螢壽司
店仔細細但內裏都幾多和式設計
餐目多到影唔哂
雜錦魚生沙律 ($79)

出街食得多~係時候食返多啲菜~

魚生沙律就可以一次過滿足2個願望!

沙律以柚子醋調味~酸酸的非常開胃~

而菜嘅份量亦不少!

魚生有三文魚、吞拿魚、甜蝦、油甘魚等~都幾新鮮!
雜錦魚生沙律
雜錦魚生盛 ($168)

魚生沙律唔夠喉~即刻追加個刺身拼盤~

不過還是鍾意生食嘅鮮味~

三文魚:略嫌脂肪部分不夠多~但魚油味充足

油甘魚腩:非常厚切~𠝹上菱格花亦美觀~口感極佳

劍魚腩:又稱為白玉拖羅嘅劍魚腩比較幼滑~油分充足!
串燒

左:豚肉露筍 ($32)

豚肉切得非常薄~師傅刀功厲害~

露筍亦鮮嫩~有新鮮蔬菜嘅甜味!

右:鹽燒手羽 ($22)

餐廳將雞翼兩支骨分開先拿去燒~

令雞肉受熱平均一點~所以燒得剛剛好

雞皮開始變脆而肉又唔會太老~
豚肉露筍、鹽燒手羽
鹽燒厚切牛舌 ($48)

叫開串燒當然唔會漏咗牛舌~

比起薄切、更喜歡厚切牛舌嘅啖啖肉

黑椒嘅香氣同牛舌配合良好~

而且燒嘅火喉掌握得好~味道極佳!
鹽燒厚切牛舌
大蝦天婦羅 ($48)

好少見到連埋蝦頭炸嘅天婦羅~

剛炸起所以非常熱~

蝦肉新鮮彈牙~炸粉不算太油膩!

蝦頭亦炸得香口~
大蝦天婦羅
蒲燒鰻魚朴葉飯 ($108)

朴葉葉質較厚~但香味不及荷葉~

店員介紹鰻魚係先燒好再同飯一齊蒸嘅~

鰻魚因為燒過嘅關係~非常香口~而且鰻魚汁甜度適中~用嚟撈飯一流!

飯係用日本珍珠米~飯味香濃~口感煙韌!
蒲燒鰻魚朴葉飯
感覺小店用嘅材料好新鮮~尤其刺身最yummy!

日本菜真係日日食都唔會厭的
2016-08-08
$270 (Dinner)
豚肉露筍、鹽燒手羽
大蝦天婦羅
2016-09-07 259 views
我很羨慕又妒忌那些可以經常去食日本野的人,又或者可以親自到日本築地吃好東西的。我很想去看看築地到底是怎麼樣,也好想知道那幾家聽說排隊要由天光開始排的壽司店有多好吃。可惜築地要搬了我始終都沒有去到日本。大概是因為認為有些地方總要留給和某些人去浪漫一下。幸運地正當我讓住要會去食日本野的這個星期!I我終於去到了 ~ 就是這間位於銅鑼灣的螢壽司。記憶中對上一次來嘅時候是吃點叫食物。想不到今次黎到竟然有我最羨慕又妒忌,又很想吃的廚師發板料理。坐在壽司吧的前邊份外驚喜,坐下來先預備前菜有制的紅酒橋頭,蘿蔔和牛蒡。然後就到六種不同的正比刺身先來的是左口魚肉身薄切,切得透落的左口魚配上海鹽和蔥花。完全不用點豉油也吃得出鮮味。這種配搭更能得出魚本身的味道。接着就是原職北海道帶子,只需將小小的柚子鹽配合,就能將鮮甜味道大大提升!還有這個活北寄貝,Joanna 我是第一次吃活的北寄貝,原來他們不是天生紅色的。十分之爽口美味!還有這歌牡丹蝦配蝦膏,二想不到的是原來把蝦膏配合下蝦食,會引領了鮮甜味道,兩者配合得完美無窮。還有這個深海池魚,配置而家秘製木魚汁和漬吞拿魚,雌魚嘅油脂豐滿,而赤背吞拿魚魚味十足。一吃就

還有這個深海池魚,配置而家秘製木魚汁和漬吞拿魚,雌魚嘅油脂豐滿,而赤背吞拿魚魚味十足。一吃就知道是新鮮高品質水準!
吃完一連串的刺身後先唞一唞 到了廚房類出場

來的是燒青椒仔,厚切牛舌以及雞皮大蝦,雞皮大廈絕對係必點寸燒,外層十分之香脆嘅雞皮把鮮蝦嘅肉汁都封鎖着,避免在燒烤過程中過度抽乾。

還有牛舌使用牛舌心,十分之有口感。
接着的這歌大蝦天婦羅拼,強烈推薦他們的大蝦天婦羅,想不到會用上如此大隻的大蝦識落十分之彈牙!
暖暖胃,然後就等待廚師的八件精品壽司

其實分量真的好大,我知不少的女性可能要考慮食平少少的那個廚師發板菜式!

第一個來的係鯛魚壽司以及日本甜蝦壽司

大概鯛魚都是這個時間季節是最肥美吧?!食落去質感豐富而且油公也很多 至於新鮮日本牡丹蝦破開美味的蝦膏,入口甘香無比!
還有這個醬油漬三文魚配秘製醬汁,以及秋天最受歡迎最吸引人的肥美秋刀魚。

這個肥美的秋刀魚令人一試難充,入口脂肪溶化,如食緊高級和牛。很少機會食到如此肥美的秋刀魚!
怎麼少得香港人最喜歡的三文魚子軍艦以及海膽軍艦呢?三文魚子10分新鮮每日粒都飽滿,吃口去感覺就似爆彈珠一樣,至於這個海膽更加是10分出色用上北海道的那種甘甜海膽,令我的舌頭又進化了!
還有這個燒左口魚邊壽司,以及最令人期待的吞拿魚腩!

左口魚燒過十分之有口感彈牙,而且經過輕輕的火燒,吃感覺到少少煙熏味道,而且能夠把左口魚的甜味逼出來!

還有這個最矚目期待的吞拿魚腩,只能答大家這個吞拿魚腩10分新鮮入口是立即溶了的感覺!現在我也正在回味這一件出色的壽司

最後還會有美味魚湯配豆腐雜菜,能夠做得出這樣的鉗海鮮魚味的湯底真是10分利害!
最後還有這個黑芝麻的冰雪高球 芝麻味香濃,很適合夏天食用!正。

整個廚師發板一共出了15-16 的精品日本刺身壽司和熟悉等等,價格大概是九百零蚊。看落去好似10分貴但當你嚟到親身感受這種廚師發板的驚喜,絕對物有所值呀!兩位師傅都十分之健談而且很願意交流煮食物嘅心得!
2016-09-07 219 views
經朋友推介,去左呢間螢壽司,聽講價錢唔貴之餘味道都幾好。7點黎到,店内地方不算太大,所以都幾乎坐滿。而且店内既裝修好日本風,有日式居酒屋感覺。一坐低第一時間睇下menu有咩食,見到呢排周年慶,所以原板海膽刺身($58)可以以半價就食到,即係$58, 加$10仲有碗冬菇飯添,認真抵食。海膽入口尚算creamy,不過新鮮度一般,無應有既鮮甜味道。不過好彩唔會話好腥,呢個價錢黎講都接受到。另外點左一個辣汁三文魚小卷($68)。呢個卷物味道中規中矩,辣汁其實就係平時食芝麻八爪魚果隻汁,食落僅微辣。不過始終呢個醬汁都較爲濃味,所以有少少蓋過左三文魚既味道。四色鍋巴($88),賣相夠曬吸引。鍋巴上各有四款不同既刺身,分別係鮑魚,吞拿魚蓉,海膽帆立貝,飛魚子三文魚蓉鍋巴香脆可口,配魚生一齊食口感夠曬特別, 不過如果中間加少少醬汁如沙律醬,味道可能會更好。全餐最令人滿意既一款串燒- 鹽燒厚切牛舌($48)。牛舌果然非常厚切,而且非常爽口彈牙,加埋檸檬汁更可以去除油膩既感覺,味道好好。另一款串燒- 鹽燒手羽($22)燒得幾好,外脆内嫩,又能夠保持肉汁。美中不足就係有少少咸左d。大蝦天婦羅($48)呢個就
經朋友推介,去左呢間螢壽司,聽講價錢唔貴之餘味道都幾好。

7點黎到,店内地方不算太大,所以都幾乎坐滿。

而且店内既裝修好日本風,有日式居酒屋感覺。
一坐低第一時間睇下menu有咩食,

即係$58, 加$10仲有碗冬菇飯添,認真抵食。

不過好彩唔會話好腥,呢個價錢黎講都接受到。
另外點左一個辣汁三文魚小卷($68)

呢個卷物味道中規中矩,

辣汁其實就係平時食芝麻八爪魚果隻汁,食落僅微辣。

不過始終呢個醬汁都較爲濃味,所以有少少蓋過左三文魚既味道。
四色鍋巴($88),賣相夠曬吸引。

全餐最令人滿意既一款串燒- 鹽燒厚切牛舌($48)

另一款串燒- 鹽燒手羽($22)

大蝦天婦羅($48)

呢個就有少少失望,因爲炸粉的確偏厚,感覺真係好飽濟。
最後點左一個飯,櫻花蝦海老炒飯($98)

味道幾好,飯粒分明,炒得乾身,而且櫻花蝦分量相當慷慨,整個炒飯蝦鮮味非常突出。

炒飯上更有兩隻啖啖肉既大蝦添,夠曬飽肚。
整體黎講雖然味道未算驚喜,但勝在價錢夠經濟實惠,都可以一試。
$200 (Dinner)
  • 櫻花蝦海老炒飯
  • 鹽燒厚切牛舌
2016-09-01 214 views
今晚突然好想食日本野, 食壽司刺身又覺得選擇太少, 食放題, 野食質素又未必係好, 而且一個人,還是去間高檔少少既日式餐廳食比較好~呢間餐廳開係樓上舖, 而且非常近地鐵站, 交通好方便~------------------------------ 【鹽燒手羽】HK$22雞翼開邊燒, 容易入口, 表面燒得干身脆口, 但仍保持內裡肉汁, 表面加上少少鹽帶出鮮味, 正!【鹽燒厚切牛舌】HK$48出面食牛舌大多都以薄切烹調, 但呢度竟然有厚切牛舌~ 食落好有O趙口, 表面加左少少味粉, 加強到本身既鮮味肉汁 【雜錦天婦羅】HK$42炸粉非常薄, 而且唔油膩, 但整體呢個天婦羅炸物都好脆…大大隻既蝦天婦羅略帶爽甜, 茄子被炸過仍保持水份, 一片番薯亦好甜, 另外再有小青椒同鮮味東菇, 果然齊哂天婦羅必食款式!【花膠雞絲濃湯手打烏冬】HK$128中日合併既一個烏冬, 睇個名同賣相已經知呢個烏冬相當矜貴. 湯底非常濃郁,而且杰而帶膠質, 完全唔似出面酒樓開稀溝水, 除了幾小片花膠同雞絲外, 更有素翅增添口感~ 烏冬質感煙韌彈牙, 絕對要推介呢個滋補湯底既烏冬比大家!!!【甜蝦刺身 (2隻)】HK$2

呢間餐廳開係樓上舖, 而且非常近地鐵站, 交通好方便~

【鹽燒手羽】HK$22

【鹽燒厚切牛舌】HK$48

【雜錦天婦羅】HK$42

【花膠雞絲濃湯手打烏冬】HK$128

【甜蝦刺身 (2隻)】HK$20

甜蝦甘甜,帶點蝦膏甘味~

【熟八爪魚刺身 (客)】HK$28

非常煙韌, 有o趙口

【三文魚腩刺身 (切)】HK$36

超級肥美, 而且係厚切, 帶豐富魚油味…好新鮮!
2016-08-31 215 views
一來到月尾,身邊的朋友就會主動要求食平一點,但身為吃貨,對食物的要求是不能降低的呢。思前想後還是沒有心水,有人介紹這間在京都廣場的螢壽司價錢經濟,質素不俗,好,就試試吧。餐廳裝修簡潔,富典型日本居酒屋的格調,座位與座位間有足夠空間,能坐得舒適,三五知己聊天亦很適合。既然要慳錢,就要點有優惠的和夠飽肚的。原板海膽刺身$58 (+$10冬菇飯)抵食之選。海膽應是韓國海膽,偏向細塊,份量都足,味道略為普通,不太濃郁軟滑,不伴飯吃會吃出其微澀的味道,但和飯同吃則味道尚可,不過飯只有少許冬菇,對味道影響不大,如果可以多些冬菇和下多一點壽司醋味道更佳。不過$58有海膽食都算抵食,只是味道實在不能要求太多。鹽燒厚切牛舌 $48一客四塊。牛舌燒得爽口,而且保留肉汁,加上少少鹽去調味,厚切特別有口感,成品非常不錯。辣汁三文魚小卷 $68其實是三文魚卷物淋上平時日式八爪魚的辣醬,所以辣度不會太高,但醬汁微辣卻令三文魚不會太膩太漏,配搭甚有創意。鹽燒手羽 $22一客兩件。雞翼肉質嫩滑,沒有犯燒得太乾的毛病,也不錯。四色鍋巴 $88賣相特別,四種不同材料,分別是磯煮鮑魚、吞拿魚腩茸、海膽帆立貝、飛魚籽三文魚茸

既然要慳錢,就要點有優惠的和夠飽肚的。

原板海膽刺身$58 (+$10冬菇飯)

鹽燒厚切牛舌 $48

辣汁三文魚小卷 $68

鹽燒手羽 $22

一客兩件。雞翼肉質嫩滑,沒有犯燒得太乾的毛病,也不錯。
四色鍋巴 $88

賣相特別,四種不同材料,分別是磯煮鮑魚、吞拿魚腩茸、海膽帆立貝、飛魚籽三文魚茸,放在鍋巴上,營造一脆一軟的對比,口感頗有層次,而魚生配搭也見新穎。當中最喜歡磯煮鮑魚,煮得夠腍,但帆立貝和三文魚則欠鮮味,雪味較重。
燒豚肉露荀 $32

薄薄的豚肉卷着露荀去燒,露荀本身多汁軟腍,加上薄脆帶肉汁的豚肉,兩者非常配合。
大蝦天婦羅 $48

只有兩隻大蝦天婦羅,價錢略貴。天婦羅炸粉略厚,如果薄一點、脆一點會更好。
櫻花蝦海老炒飯$98

炒飯用石鍋盛着,保持溫度。炒飯上放着兩隻大蝦,炸得香脆可口,而飯粒炒得夠乾身,粒粒分明,櫻花蝦份量也極多,令整個飯又香口又惹味,多了一份鮮。炒飯可以盛到5-6小碗,份量頗多,飽肚之選。
特選蟹味噌濃湯手打烏冬$128

蟹豐腴新鮮,蟹膏蟹肉肥美,蟹膏更多到滿瀉在味噌湯,令湯底加添鮮甜。手打烏冬很滑溜,有大量配菜如粟米、紫菜、日式魚蛋,不少得還有溏心蛋,性價比算高。
2016-08-31 176 views
女仔都係鍾意食日本野,上星期日有朋友生日, 兩個女仔二話不說就話要食日本野,就揀了呢排都幾HIT既螢壽司~溫泉玉子芝士炸雞溫泉玉子好嫩滑,雞件炸完好香脆, 肉汁都鎖緊曬係入面了,外面淋上了邪惡既芝士,夾埋好滋味,不過雞肉都幾鞋鹽燒厚切牛舌一串有三件,表面嬸了黑椒而且燒得好均勻,肉質好嫩滑,仲要係厚切,食到好滿足!雜錦天婦羅有D 後悔叫了呢款, 因為都係食D冬菇、矮瓜同青椒, 仲要好難食下,唯一滿意既係個蝦天婦羅,蝦都算大隻同新鮮, 食落係彈牙既, 炸粉亦都簿

溫泉玉子芝士炸雞

雜錦天婦羅

2016-07-31
2016-08-19 2583 views
在此吃過午餐, 信得過, 曾從友台報導得知有優惠, 所以再去吃過。 壽司是必點的嘛! 辣汁吞拿魚小卷 $68一客有六件, 吞拿魚配牛油果, 壽司飯面上有芝麻, 造出來味道香口, 可惜辣汁辣味不太突出, 猛一些會更好吃。 鹽燒手羽 $22雞翼燒得乾脆而不感油份, 肉質保留嫩滑, 喜歡帶有鹽香的惹味! 原個西瓜汁 $38這個時候要喝一個才爽。 牛肉生薑燒石頭飯 $78石頭窩是佷夠熱, 因為只要吃得慢, 底部的飯會開始燒成香口飯焦, 夠扯嗎? 飯面上的牛肉生薑餸料, 味道香濃, 牛肉軟滑, 送飯不錯。
壽司是必點的嘛!

辣汁吞拿魚小卷 $68
鹽燒手羽 $22
原個西瓜汁 $38
這個時候要喝一個才爽。
牛肉生薑燒石頭飯 $78
Other Info. : 味道 4 環境 3 服務 3 衛生 3.5 抵食 3.5
$200 (Dinner)
  • 辣汁吞拿魚小卷
  • 鹽燒手羽