2014-01-25 3059 views
今年出國的行程比較緊密, 連帶寫食的速度也減慢了。好不容易才在外有空閒有心機的寫篇, 所以1月下來已21日, 也只是寫了4篇, 連自己也有點過意不去。追回之前做冬的文章, 家人選擇了到長沙灣潮濠城。選擇此處第一是因為地方利便; 而另外則是街坊食物商宜而性價比高, 平常來吃也許質素更好。因工作關係而較晚到達, 而其他家人已一早打點好, 而我的最大工作就是食。可是甫入場看到座無虛席, 而且枱都是排得密密麻麻, 心想這樣一個大節日一定很多人。但同時也希望餐廳不要過忙而忽略質素, 然而我覺得家人也相對聰明的選擇上節日的套餐。套餐只是千多元席, 八餸一湯羹, 感覺抵食。 先上來的是一碟凍蟹, 但正因餐廳冬至繁忙, 而且人人都叫套餐, 令樓面有點手忙腳亂, 而我們就試過上錯不是我們的菜達最少三次。最後輾轉, 凍蟹上桌。凍蟹明顯比之前上錯而又收走的凍蟹件頭小, 肉亦不算厚, 但吊放時間夠, 肉亦鬆香有甜味, 感覺可以。可是只肉而無膏, 香不到什麼程度, 效果只屬一般。接著下來是鹵水鵝肉大拼盤, 第一, 鹵水不夠味, 味淡而不香; 第二, 亦沒有入味的效果, 只有單鹹的片面情況。鵝肉放得較耐, 質感偏
接著下來是鹵水鵝肉大拼盤, 第一, 鹵水不夠味, 味淡而不香; 第二, 亦沒有入味的效果, 只有單鹹的片面情況。鵝肉放得較耐, 質感偏嚡。鹵水蛋還好, 口感略鬆化, 而鹹香足。其他礙於鹵水質素, 感覺很普通。
湯羹方面, 套餐能有二揀一, 砂窩竹笙魚翅或鹹菜胡椒豬肚湯。家人選擇魚翅, 但這個入感覺不太像翅, 又或者只有一點點。紅燒茨汁味道濃, 入口有稠的漿口感覺, 竹笙口感及數量較多, 咬下也爽口好吃。雞絲軟稔質感中也有彈性, 與竹笙爽口形成對比, 感覺不錯。
隨之而來是一個懷舊雙拼: 黃金花姿卷拼鎮江骨。花姿卷稔韌, 口感有彈性, 口中是一口Q口彈力。可惜卻有負黃金之名, 缺乏了脆口的酥質, 亦沒有黃金的色澤。而鎮江骨炸底亦炸得乾脆, 時間與火候拿捏得不錯, 脆而有汁, 內肉嫩香。鎮江汁醋味濃, 平衡以點點甜香, 帶出汁醬主味, 效果不錯, 只是賣相差了一點。
再來是一個川椒龍鳳球。用上蝦球及雞球為龍鳳, 拉油成形, 再燴上川椒薄汁茨。雞球香口, 邊旁略脆, 而雞肉軟腍, 惹味而香口, 感覺不錯。而蝦肉則質感較軟, 略有彈性, 而有輕煎香味, 又是另一香口之物, 當然不會抗拒。
蘿蔔半煎煮龍躉球。龍躉起球, 件數不多, 但都是較厚件。入口有質感, 口中亦有不錯嚼勁。半煎煮蘿蔔未算稔香, 但口中也有不少鮮味。反而長蔥更能吸收湯汁, 味道更好。
方魚炒芥蘭, 哪還有多少方魚?! 鹹香沒有, 而感覺只像加了酒炒的芥蘭而已。不過芥蘭爽脆, 入口硬朗但易咬開, 吃過後沒有渣, 質感還可以的。
果皮絲蒸龍躉頭腩, 頭腩脂肪明顯較多, 果皮用量少, 沒有多少香味。不過薑蔥絲味道可以, 頭腩蒸得軟腍, 肉嫩而口中水晶狀質感較多, 口感與味道也都很不錯。
吃至近尾聲時間, 見大家依家好像意猶未盡的樣子, 而又見到餐廳鹵水檔前大大隻字的寫著"得獎煙燻鴨肉", 於是便本著試的心態點了一個。上桌時, 煙燻味道的確撲鼻, 眾人也嘩然, 可我不是認為不好, 而是感覺有點不太自然。鹵水香味浸泡過, 入口有煙燻香, 也有鹵香, 可是味道上則有點鹹。香味縱然吸引, 但是鴨肉質素又是另一個問題。雪藏鴨用料, 大抵口感粗嚡, 特別是胸肉少骨部分, 不過可幸的是煙燻皮脆而帶點脂肪, 令效果給中和了不少。
承下來繼續我們的套餐結尾, 來的是個芋粒炒飯。飯粒炒得乾, 一粒粒的爽快, 但可能太乾, 還是有點嗆口的。可是芋粒卻並非一致, 芋粒綿淋而糯口, 口中除爽快外就有些稔稔的感覺, 將原本粒粒爽快的飯粒黏成一舊, 比較好一點是有些花生粒脆口中和平衡。可是整個炒飯, 無論是飯粒調味, 芋頭處理, 甚至花生粒, 味道都是淡而無味的, 我就只是覺得廚房因為太忙而忘記落鹽似的。
最後甜品是鴛鴦水晶包。水晶包外皮晶瑩, 微微黏口, 但感覺細滑。麻蓉豆沙甜香, 質感滑溜, 相信是全晚較好的一味。

本來來這裡對這裡的出品是有信心的, 但是因為大時大節, 心中危機已提高了一大截。再加上來到看到全場都是套餐, 像相約全餐廳的人士來飲宴一樣, 所以出品都像工廠倒模一樣的公式。再加上由於最低工資的"幫助"下, 餐廳樓面明顯人少了, 令服務員也做得太疲累了, 更不用說什麼用心服務!! 而只是有一點特叮的好, 就是價錢較平, 因此這樣的收費, 這樣的餸菜及服務, 還是會給上一個OK吧!!
2013-12-20
2013-06-20 1798 views
小人於N年前曾於這區工作,兜兜轉轉竟又重回這裡.很多食肆都不一樣了,但這間當年已出名昂貴的潮式酒樓仍在,這天小人和同事們便前往午膳. 老實說,相比樓上的富X酒樓、又或當年的幸X樓,不論門面、價錢等都高了一截;尤記得當時是貴得有價值的:食物衛生皆很滿意.亦正因如此,今次才再臨此處,能否有著往昔的水準呢……點了共5款點心 + 1個菜~~蝦餃 – 每間茶樓必備之物吧,別看它平平無奇,一夾保証食客大有驚喜,只因它一定皮肉分離!!每一顆都結實地黏著其下的墊底紙,當輕輕一拉,便自然地只能拿到中間的蝦肉餡,吃完是四塊皮牢牢地和墊底紙完好無缺地安坐籠裡,這種景況,吾不欲觀之矣,不拍也罷!!鳳爪 – 味道本身不太差,屬正常之作. 但請留意:一籠只有兩隻!! 3個人怎分?份量太少了吧!! 下面是數粒勁”鞋”的雞肉粒囉!!咸水角 – 大大隻,不過是腍的,炸起放了多久呢?鯪魚球 – 也是不過不失,但所給的蜆介醬只夠點3粒. 問了侍應, 再加要另計收費, 於是餘下的兩粒同事們勉強地以豌內盛著吃第一顆掉下來的汁去蘸來吃, 唉, 好狼狽!!明蝦角 – OK, 最低限度是熱的~~灼菜芯 – 一大蝶, 沒可能出問題吧;
點了共5款點心 + 1個菜~~

咸水角 – 大大隻,不過是腍的,炸起放了多久呢?
明蝦角 – OK, 最低限度是熱的~~
灼菜芯 – 一大蝶, 沒可能出問題吧; 然而伴菜的別以為是蠔油,竟是烯呼呼的生抽水!! 實在不禁令人O完再O咀!!
承惠$320!!保持價錢水準,下降食物質數,唉!!

那些年,曾經好吃過……
Type of Meal
Lunch
2012-01-27 1259 views
咁遲先得閒寫番上年聖誕節前的食評。可想而知我有幾深刻印象!果日無影到相。但大概食左咩都仲記得。事原搬公司後初去飲茶,求其揀一間黎試。大約記得食左以下係最深刻印象(其他點心都麻麻):蟹粉小籠包: 一上枱見到皮厚兼且黃色已經覺得唔對路。我係其他地方食過都係橙色。點解會黃色?!當唔理蟹粉,係一般小籠包咁食。都真係好唔得!皮太厚,類面的餡食乜唔到味。潮洲粉果:諗住呢間係潮式茶樓,食番潮式野實無錯。點知都出事。只係望到個皮已經唔透,係見唔到裡面的餡,就知有幾厚。煎蠔餅: 表面睇個樣都OK。但好多油。食落裡面一PAT PAT。好核突!咖喱魷魚: 呢個係全場最掂!咖喱香濃!真係估佢唔到!
咁遲先得閒寫番上年聖誕節前的食評。可想而知我有幾深刻印象!
果日無影到相。但大概食左咩都仲記得。
事原搬公司後初去飲茶,求其揀一間黎試。
大約記得食左以下係最深刻印象(其他點心都麻麻):

咖喱魷魚: 呢個係全場最掂!咖喱香濃!真係估佢唔到!

2011-12-22
$140 (Lunch)
我們今天在潮豪城酒家除了吃了一頓潮州菜。除了籠仔荷葉蒸圍蝦和翡翠炒龍躉球套餐外,還以免費的餐券吃乳鴿。乳鴿鮮美,但更值得稱讚的是蝦與龍躉球這兩款海鮮都非常新鮮。餐前餐後均端上甘甜的功夫茶,服務不錯。最近更送上兩款甜品――黑芝麻煎堆和別具創意的!結帳是二百多元。

!結帳是二百多元。

烤乳鴿
翡翠炒龍躉球
黑芝麻煎堆
微豆糖水
2011-06-15 795 views
這家位於工廠區內的酒樓,平日午市故然熱鬧,假日晚上亦毫不遜色.星期日晚上八時多來到碰正有公司聯歡晚會差不多全場爆滿,只餘少量散座.一行五人幸運地在員工幫助下剛好找到房間內有檯.在這區也有多年歷史的老字號了.滷水鵝肉拼盤----滷水汁味道薄身香味不足,幸這時節鵝肉當灶吃起來尚算嫩滑,大腸軟淋帶少許肥膏,豆腐則不太入味.腩肉肥瘦均秤肉質軟淋無渣.潮陽梅膏骨----看外觀已不對辦!用上了梳打得失去了原質的豬排來代替排骨.豬排炸得過火味道亦欠缺梅膏的酸.完全不是那回事!贈送的超齡乳鴿棄不可惜,炸得過火肉質硬實.蘿蔔春菜煲----自己的心水選擇會是春菜加排骨!總覺得帶有肉味,蒜頭香及油份的春菜更好吃!但家人囗味喜清淡故選了蘿蔔來配,吃起來較淡口適合女仕們.雪梨甘筍川貝煲豬展----湯水的味道自然沒外加化學物.酥炸懷舊雙棗----炸蝦棗蟹棗很多人也吃過,亦普遍認為咬落彈牙的才叫好吃!但其實豬肉份量比蝦/蟹肉多打出來當然是彈牙,那為何不去吃一粒肉丸呢?這裡的質感較削但起碼還能吃到一點蝦/蟹肉在內.竹笙蝦子紅燒豆腐----蝦子下得夠大方鮮味亦足,配上如海棉般吸飽了蝦子味道的竹笙及走過油的布包豆腐來吃確
一行五人幸運地在員工幫助下剛好找到房間內有檯.
在這區也有多年歷史的老字號了.
贈送的超齡乳鴿棄不可惜,炸得過火肉質硬實.
雪梨甘筍川貝煲豬展----湯水的味道自然沒外加化學物.
竹笙蝦子紅燒豆腐----蝦子下得夠大方鮮味亦足,配上如海棉般吸飽了蝦子味道的竹笙及走過油的布包豆腐來吃確是不錯.
是平常甚少吃到及會去做的眉豆花生髮菜糖水.充滿懷舊家庭感覺!

雖不算很有潮州味道但勝在上菜速度快質素尚算平均,價錢合理!
不失為這區酒樓晚飯的好選擇.
2011-05-08 567 views
TMD 一個鵝片拼盤(大)值120但來到的卻是一個例牌大少的一個拼盤,後來找來部長問問。 部長:今天的菜單上寫的(大)就是例牌大小了。食客:那麼鵝掌在那部長:在旁邊的四隻就是了食客:四塊鵝掌末端的骨頭就,當作鵝掌你們不是這樣做生意吧。部長:今天太多客人,你要就要不要我就給你取消這食店一到節日即時走樣令我十分不滿。
2011-05-08
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
Mother's Day
2011-03-10 614 views
陪呀媽去長沙灣廣場整部壞左既高清錄影機 , 之後經過這間酒樓 , 面門普通 , 但媽媽喜歡飲茶 , 不用想 , 立即進去正值午市, 很多人 , 我們一坐下, 待應問完我地要咩茶, 即刻放低了一碟酸菜心知都要比錢啦, 唔梗要 , 照吃, 酸菜味道普通也是意料中事, 酸菜作為開胃菜, 也不會特特得去那裡一睇點心紙 , 嘩左一聲, 原來有點貴 !! 小點 14 , 中點19 , 大點26 , 特點30 , 頂點36 名苑 , 富臨魚港 , 東海都好像差不多價, 某些出名的酒家可能更平宜仲寫住 : 特價時段外賣盒每個 5 蚊 ! 心想是環保 , 還是有點串, 意思係下午茶早茶唔比拎走, 拎走得 ! 比5蚊啦 嗎?還有一張藍色午市特價點心紙, 上面有4樣特價點心+ 4樣飯(類似) , 媽媽說環境很漂亮想影幾張相, 影了2,3張相後, 就有待應走過來" 我地要收果張藍色特價紙了 , 因為要"節" 單了 " 凳未坐暖, 藍色點心紙就快要游走了我們急急看那4樣點心是什麼 , 其實也不太適合, 那就算了唔梗要 , 其他點心好吃就可以了, 點知 點心真係差到極點 ! 先講2樣比較似

一睇點心紙 , 嘩左一聲, 原來有點貴 !!
我們急急看那4樣點心是什麼 , 其實也不太適合, 那就算了
點心紙
先講2樣比較似樣 , 好味既點心 (好彩都仲有2個點心入得口)
白糖榚
風味白糖榚 小點 $14 :
做得很好, 只有微微微微酸 , 有點米香 , 有點彈牙 , 這個年代吃到不酸的白糖榚已經要偷笑了
奪獎南瓜酥
奪獎南瓜酥 中點 $19 :
一直期待它是如何的酥, 上台時賣相很精緻 , 但一口咬下去 , 原來係炸湯丸/ 羅米茲咁既質地 , 咁又何來叫做酥呢? 同酥有咩關係?!
皮是完全沒有南瓜味, 不油, 入面的芋容餡卻很滋味 , 不太甜, 份量剛剛好, 算是做得很不錯

地獄點心要來了 !!
流沙包
金沙流沙包 中點 $19 :
包身黃色 , 包子細得很, 比一個乓兵球大一點, 包是沒有彈性的, 挪開1/3 , 看不見它在流動, 只像一堆深黃的咸旦黃吉士 , 而且份量少得很 !
慶幸的是它有頗足夠的咸旦黃味, 已是不幸中的大幸
叉燒腸
叉燒太瘦多渣
蜜味叉燒腸 大點 $26 :
很難吃, 腸粉皮像我的面一樣"鞋" , 粗糙 ! 沒有米香 ! 入面的叉燒瘦得很, 有渣, 看上面的圖片就知了
韮菜果
香煎韮菜果 中點 $19 :
亦很難吃 ! 樣貌不似雲吞也不像水餃, 入面塞滿了韮菜 , 已經有一隻韮菜果皮爆開了 , 我和媽媽將韮菜果一放入口 , 即刻面有難色 , 然後在笑
韮菜不是韮菜味 , 不似普通韮菜的味道 , 然後慘出了一種難以形容的味道 , 我吐了出來, 我的媽媽說 : 都唔係韮菜既味
原來雞有雞味, 魚有魚味這個大道理對得很, 韮菜不是韮菜味的確難以接受
然後我們都沒有吃淨下來的韮菜果
馬豆榚
鮮奶馬豆榚 $10
為什麼這樣的甜品也會難吃, 天知道 , 你可以看見它的碟內已經有一攤水 , 淺水浸馬豆榚 , 它出水了
然後入口奶味只有丁點, 完全沒有奶香味道 , 馬豆也有點硬, 媽媽對我說 : 為什麼會這麼難吃, 你整的也應該比它好吃非常多

埋單近150元 , 6個這樣的點心 150蚊埋單, 貴嗎? 貴!
計計數 , 點心只值107蚊 , 有43蚊是茶及酸菜及加一 (已經沒有計醬了因為根本沒醬)

埋單後部長拿來了一碟8小杯的飯後茶, 他說 : " 試下我地既鐵觀音呀 " , 噢 有靚茶飲嗎?
嗅一下, 沒有甚麼茶味 , 深色, 一入口 , 苦過弟弟 , 原來是類似功夫茶 , 在豪無準備下口腔受到苦味的攻擊
別人的功夫茶應該是帶苦, 濃, "純" , 有after-taste , 它就是 極苦, 太濃 , 飲完條舌即刻鞋哂

飲茶的過程中 , 聽到坐在斜對面台的茶客說 " 嘩 , 真係好難食 "
然後我在門口等待媽媽上廁所中途, 看見一位年輕的女子及(應該是)她的父母行出來
那個女仔說 : " 妖~ 真係好難食 ! " 然後她的媽媽便接道 : " 垃圾 " 然後他們說 : "特價都唔會黎"

遇到一間酒樓食物差到咁既地步, 仲要收費昂貴 , 人人即刻火上心頭, 火燒心, 氣難下

味道評分想比1.5 , 但沒有, 故且給白糖榚及南瓜假酥的面子下, 給它一個2
2011-03-10
點心紙
白糖榚
奪獎南瓜酥
2011-02-25 202 views
訂o左位11人去飲茶...12:50已經坐低o左落o左order...叫o左20樣o野...其中一碟係炒河...點知等o左30分鐘...即係13:20先有第一樣點心...仲要唔係蒸o個d...一碟海蜇都要搞咁耐??!!有無搞錯!!! 之後d點心都係兩碟咁嚟...咁樣點食得飽人呀???連蛋撻都要等咁耐...仲要又凍又唔好食...真係太離譜!!!d炸兩係凍o既...d炸鬼擺明放o左好耐...唔新鮮...d豉油又無味!!! 大家餓住咁等...等到最後蒸o既點心係要13:40先嚟...仲要d鮮竹卷真係差到不得了!!! d汁係一舊舊ge...真係好唔得lor!!! 咁樣都要六百幾蚊...真係貴lor...又唔好食又上得勁慢...未試過飲茶飲到大家覺得餓住走lor...最後大家係要再去買包/零食返office食...慘...
叫o左20樣o野...其中一碟係炒河...

點知等o左30分鐘...即係13:20先有第一樣點心...

之後d點心都係兩碟咁嚟...咁樣點食得飽人呀???

未試過飲茶飲到大家覺得餓住走lor...
最後大家係要再去買包/零食返office食...慘...
2011-02-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2010-12-31 179 views
不經不覺,跟這班網友相識越年,其中兩位搞手更擦出火花,期間喜見佳偶天成,繼而 B仔出生,滿月後當然要聚一聚。原先想去九龍城食打冷,但擔心 B 仔坐得唔舒服,改為到這間滿有好評的潮濠城。可惜當晚碰上什麼晚會,聲浪喧囂,雖然坐入房間,仍然非常嘈吵,實在美中不足。
2010-12-16
炸雙棗
炸子雞
鵝片
椒鹽豆腐 - 有時食臭豆腐的感覺
2010-09-21 87 views
朋友送了一張月餅禮卷,選擇在這裡取.弟弟拿出來打開後,原來是酥皮月餅,十分開心,因為可以品嚐傳統月餅以外的口味,而且一直自己好喜歡食酥皮類的食品.一盒有兩種餡料分別是荳蓉及芋蓉荳蓉同芋蓉都好好味,不太甜,不過芋蓉就無什麼芋頭味,最喜愛那層酥皮,又香又脆不過開封後最好盡快吃,因為第二天吃的時候皮已經沒有那麼脆身,唯一覺得如果沒有咸蛋黃就最完美,因為自己並不太好食.又要謝謝這位朋友,每年都送不同品牌的月餅給我們一家人品嚐

一盒有兩種餡料分別是荳蓉芋蓉

荳蓉芋蓉都好好味,不太甜,不過芋蓉就無什麼芋頭味,最喜愛那層酥皮,又香又脆

又要謝謝這位朋友,每年都送不同品牌的月餅給我們一家人品嚐
荳蓉
芋蓉
2010-09-19
TakeAway
荳蓉
芋蓉
2010-07-05 85 views
返完教會來這兒飲茶。可能當時正當中午天氣太熱,所以沒甚麼胃口,只想食兩三份點心填肚就算。剛坐下有位點心阿姐推了放滿甜品的點心車到我面前,告訴我只是$10一份。當下要了一份芒果班戟。本想茶樓甜品應該不特別,竟意料不到這芒果班戟意外地的好吃!每件班戟大概是兩小口的份量,芒果卻佔了七成!忌廉很少,只佔份量的一成用來加添班戟滑溜的口感,所以一碟三件食完也完全不膩。班戟皮也很薄,不乾身。真好味道,令我吃了一半才記起我忘記拍照…在點心紙剔了$10一碗的馬蹄片豆爽,正要選另一件鹹點的時候,飄來牛雜的香味。將點心紙交給部長後便到角落那兒的點心車出發。我跟那裡的阿姐說很牛雜聞起來很香忍不住要一碗,她告訴我原來每個禮拜會輪流賣牛雜和豬雜,剛好這個禮拜是賣牛雜 因為我比較喜歡食牛肺,所以我就問可否少些牛膀多些牛肺,結果阿姐牛膀沒減多少,牛肺卻給多了。今日真有口福 這碗牛雜裏有牛肺、牛膀、牛肚、牛柏葉、牛大腸和牛粉腸。全部都應該炆了一段時間,入味之餘咬起來完全不費勁。而且汁方面跟街邊牛雜的汁不同,不會過鹹而香味濃郁。街邊$1x元一碗一半是蘿蔔,這裡我只吃到兩小塊而已,份量可媲美街邊三大碗, $25一碗真是足

這碗牛雜裏有牛肺、牛膀、牛肚、牛柏葉、牛大腸和牛粉腸。全部都應該炆了一段時間,入味之餘咬起來完全不費勁。而且汁方面跟街邊牛雜的汁不同,不會過鹹而香味濃郁。街邊$1x元一碗一半是蘿蔔,這裡我只吃到兩小塊而已,份量可媲美街邊三大碗, $25一碗真是足料得過分。食完真的很飽足

最後吃的就是被我冷落在旁的馬蹄片豆爽。味道清甜,綠豆片和馬蹄片都很爽身,糖水沒有綠豆和馬蹄的味道,個人口味而言略為清淡。

連茶錢加一盛惠$66,我覺得非常抵。
大大碗牛雜
芒果班戟
  • 牛雜
1K
2010-06-24 71 views
同阿媽飲茶, 因有事做, 今日去了長沙灣!潮式飲茶,都係第一次呢.一坐下, 已有一碟酸菜都係食一些基本的點心, 全都ok 正常.個盅頭飯d 飯太少水, 少許硬, 要改善呢.其他都冇問題.可以出去攞d 潮式小食, 但一碟要成三十幾元, 唔平呢.服務都係ok, 人手不太足, 算係咁了.兩人食了100元.
同阿媽飲茶, 因有事做, 今日去了長沙灣!
潮式飲茶,都係第一次呢.
一坐下, 已有一碟酸菜

都係食一些基本的點心, 全都ok 正常.
個盅頭飯d 飯太少水, 少許硬, 要改善呢.
其他都冇問題.
可以出去攞d 潮式小食, 但一碟要成三十幾元, 唔平呢.
服務都係ok, 人手不太足, 算係咁了.
兩人食了100元.
潮式呢...
飯略乾
點心全都係標準
$50 (Lunch)
2010-06-21 75 views
先致歉先 呢個唔係食評本來阿爸話難得節日入去豪一餐無訂位去到門口 媽媽囉左張menu睇個姿客竟然問我地囉黎做咩好 算 我地照入 我見99%位都留座我都覺得奇怪點解仲話有位帶我地入去結果帶左我地去vip房出面 又無冷氣又焗既臨時搭出黎既位咁我爸做裝修既 收左工去食飯 可能見我地裝束唔好映衰佢掉我地去後lan跟著當然即刻走啦 班姿客sorry都無句無位唔緊要 講聲囉 咪帶人去垃圾位吖幾百蚊位要人坐廁所問口@v@ 不知所謂食唔起咩!? 狗眼看人低
先致歉先 呢個唔係食評
2010-06-20
Father's Day
  • 1
2010-02-18 61 views
除非酒樓結業,不然每年團年飯會在同一地點舉行,今年依舊在老闆主場之一潮濠城。開席前看過菜單,似乎跟往年不同,又來多寫一筆。龍蝦鮮果沙律外型震撼,大大個龍蝦頭紅彤彤地展示著,沙律以爽甜蘋果菠蘿為主,加上旁邊一些哈密瓜波波後混上大量白色沙律醬, 味道是好吃但很膩口; 幾片爽脆青瓜反而令口腔更為清新,切片龍蝦肉夠厚身,肉質彈牙鮮甜,只是分得那片較細小,未能盡興。名字好長的西芹夏果貴花蚌鮮元貝閃亮登場,貴花蚌脆口鮮甜,鮮元貝切得算是薄身,不過還吃到帶子甜味,多幾片就好了;青綠西芹爽脆多汁,多吃有益;夏威夷果仁顏色偏深,不知是油炸過關係還是不太新鮮之故,吃來不及平時所吃的鬆化。團年飯必有菜式之一發財好市柱脯,擺放得工工整整的,瑤柱吃到鮮味,瑤柱邊也很柔軟,今次還分到兩粒哩,又可多吃一點!所用髮菜軟淋,在髮菜供應愈來愈少的現今,用上一撮已算不錯;好市棄蠔豉取金蠔,外表大大隻又有鮮味,吃來也沒蠔豉那種乾硬,乾身帶韌勁的還可接受;墊底的豆苗非常軟滑但稍為油膩而已。肘子燉大鮑翅以傳統紅色萬壽無疆大燉盅上桌;肘子大大一隻,皮肉均稱又肥美,但平時愛吃湯渣的月巴人今天沒興趣一試,留待一眾賓客慢嚐; 每梳細細的

名字好長的

團年飯必有菜式之一

肘子燉大鮑翅以傳統紅色萬壽無疆大燉盅上桌;肘子大大一隻,皮肉均稱又肥美,但平時愛吃湯渣的月巴人今天沒興趣一試,留待一眾賓客慢嚐; 每梳細細的翅針質感幼滑,不過那碗美味翅湯更是我的茶,以肘子燉出來的湯底鮮甜有肉味,感覺油潤豐厚,飲了二碗湯,勁滿足!

懂吃的老闆通常以原隻鮑魚款客,今次也不例外!以叉來吃的
翡翠鮑汁炆原隻鮑魚,鮑魚雖然小小,不過還有一點點溏心,鮑魚有韌勁也滑溜,澆上淡淡蠔油汁就很配合了。還有芥菜膽兩條,蔬菜滑溜又不苦,好看之餘又增加纖維,真好。

清蒸海星斑蒸得魚肉剛離骨,魚肉很滑溜一點也不粗,甜中帶鹹的蒸魚豉油還是最美味的,加點蔥花真想來碗白飯。

脆皮百寶鴨今次有點失手,鴨皮不脆之餘, 糯米飯又淋得像爛飯般,失去糯米飯那應有彈牙感;糯米飯有不少臘味蝦米頗為足料,只是真的太糊口,前幾年同一道菜就出色得多,糯米飯彈牙而鴨皮又脆,實在好吃得很。鴨肉跟糯米飯形同一體,糊得不想再吃第二件了。

最後一道
竹笙雙菇扒雙蔬只看沒試,要休息一會了!

飲了一杯味甘功夫茶後,不一會
上湯鴛鴦餃熱辣辣登場了。鴛鴦餃就是菜肉餃和鮮蝦雲吞,通常這些小點不會太多人留意,意外地菜肉餃竟有不少青菜和蝦肉,餡料很有菜鮮香和蝦甜味,而鮮蝦雲吞更為鮮甜, 三隻以上的蝦肉是爽口和帶鮮甜味的,非常好吃!要是有韮王的上湯有點香味一定更好,現在只有兩粒不太足夠。

大發馬拉糕等了良久,滿滿高高一籠實在吸引, 馬拉糕依舊鬆軟有彈性,只是今次沒有蛋香, 還有點不是變壞的酸味,連老闆娘也向相熟侍應說了問題所在,聽其解釋為糕漿發得不好所致,又損失了一道本來很好吃的甜點了。

福祿大壽桃每個形狀不同,莫非趕時間之故??沒有了令人驚艷的靚靚大壽桃感覺,而且蒸得不太夠時間, 拿上手仍是偏硬,外皮是未夠柔軟,蓮蓉是滿多感覺也很細滑,ok水準。

金銀滿屋上一句就是煎堆碌碌, 炸芝麻煎堆細細一個, 讓一眾uncle aunt享用好了。

福果薑茨鴛鴦湯圓遠看有點點紅色還以為是加有清心丸,原來是加了顏色的湯圓而已, 方型湯圓做得太小, 小湯圓仍算煙韌軟滑但實在太細小,口感很不足,稍為咀嚼已溶化了; 福果開邊反而QQ有致,去了芯的福果完全沒苦味; 薑茨看來像淮山,質感軟軟粉粉的入口即溶; 加上清甜糖水,很清潤的感覺。

生果盆有蜜瓜、哈密瓜和菠蘿;菠蘿顏色鮮黃,非常鮮艷好看,只是未夠濃甜,微酸的味道還ok啦,解膩不錯。

吃罷團年飯=長假期開始, 要好好休息一下,為大貓年工作準備!
像清心丸的粉紅色小湯圓
福果+湯圓+薑茨=潮式糖水
2009-10-20 84 views
日日搭地鐵放工都見到佢地的poster, 有個鮑魚魚翅燕窩餐, $368/位, 雖然貴d, 但係又好似好好味, 所以上星期六去試下。星期六晚7:45去到, 仲有好多位, 因為有小朋友, 所以比咗張近門口, 望住魚缸的枱。叫咗佢地呢個餐頭盆 - 海哲加2件千層豬耳... 味道一般, 無特別翅 - 1個係菜膽翅... 好一般, 都夾到有幾條翅1個係紅燒翅 ... 差, 見唔到有翅, 同係美心快餐的下午茶餐碗仔翅一模一樣.鮑魚 - 夠林又入味, 好味大閘蟹 - 個餐送的... 係細蟹, 好多糕, 好靚, 好好味.個餐可以選2個小菜 (1位1個小菜) - 我地揀咗炸雙棗同梅菜扣肉...炸雙棗係炸蝦棗同炸蟹棗各3粒, 因為我食大閘蟹的關係, 所以食呢個的時候已經凍咗, 不過都好好味而梅菜扣肉... 有6-7塊扣肉, 同好多梅菜, 只係食咗少少, 打包拎走咗, 味道都唔錯甜品係椰汁燕窩... 等咗好耐先有, 估計有大約一湯匙的燕碎, 唔甜, 不過好稠, 食完好滯, 唔好食...埋單加埋茶芥酸菜, $840.價錢一般, 食物ok, 不過呢個餐唔會再食第2次.見到佢地有d 潮州菜套餐好似幾抵, $
叫咗佢地呢個餐
頭盆 - 海哲加2件千層豬耳... 味道一般, 無特別
翅 - 1個係菜膽翅... 好一般, 都夾到有幾條翅

鮑魚 - 夠林又入味, 好味
埋單加埋茶芥酸菜, $840.
價錢一般, 食物ok, 不過呢個餐唔會再食第2次.

見到佢地有d 潮州菜套餐好似幾抵, $1488 一圍, 想下次去試下
差 - 砂煲翅 -- 同美心快餐的一樣.
鮑魚 - ok
雞湯翅 -- 好一般..
蟹仔細細, 但係好多膏, 好味.
梅菜扣肉... 當日好飽, 打包
炸雙棗, ok
差 椰汁燕窩
2009-10-17
Birthday
鮑魚 - ok
蟹仔細細, 但係好多膏, 好味.
炸雙棗, ok