2022-07-08 361 views
今日同朋友去玩boardgame前, 去咗觀塘鴻圖道附近嘅港式茶餐廳食dinner。遠望好似宮崎駿千與千尋見到嗰間客棧,紅色大廈嘅地下就係鴻圖道茶餐廳,茶餐廳樓底高,好寬闊。 店員非常熱情,主動地招呼落單及介紹嘢食。 亦有熱水比你洗嘢。鴻圖茶餐廳最出名就係燒味飯,我叫咗雙拼燒味飯。油雞同叉燒,叉燒肉質冧身,好有豬味,半肥瘦唔會太硬。油雞唔會太油膩,雞皮好滑似啫喱口感,肉質鮮嫩,再送兩條菜心非常體貼。 餸飯夜晚仲有兩餸飯叫,佢用個熱爐熱住啲餸。揀咗咕嚕肉同蓮藕雲耳翠玉瓜豬肉片。 估唔到比咁多飯。 咕嚕肉外脆內院咕嚕肉汁好酸甜好入味咕嚕肉唔會硬。

2022-06-29
$60 (Dinner)
2022-06-27 122 views
燒味飯叫咗個燒鴨切雞飯,本以為冇乜驚喜,但食落又幾好味。燒鴨個皮有少少脆,好夠味。切雞正常OK。白飯又熱又正常,非常適合喺呢度返工嘅打工仔。叉燒油雞飯我個friend就叫咗呢個,通常食油雞飯都好怕佢肥,可能餐廳嘅食材揀得好掛,隻雞又唔肥,但叉燒就有少少肥,咁就啱晒!三餸飯飯落單個阿姐走埋嚟話:先唔試吓啲C9飯?開頭聽唔清楚真係唔知佢講乜,原來係指三餸餸飯。個餸係豬扒加椰菜,食落都唔錯。眉豆瘦肉豬骨湯另外以我呢個咁鍾意飲湯嘅人來講,個餐跟湯真係好好飲。通常餐廳啲湯飲完都會好頸渴,但呢次真係冇,所以我諗佢應該冇乜落味精。如果你跟餐記得轉飲湯
燒味飯

叉燒油雞飯

三餸飯飯

眉豆瘦肉豬骨湯
2022-06-27 117 views
放工經過觀塘,見到門口寫三餸飯$38,仲有例湯,就入去試下。坐低好快服務員就行黎落單,三餸飯都算多選擇,有肉有菜有蛋。叫左咕嚕肉、肉豆炒豬肉同黃牙白,個飯好快就到,份量多,三個餸都有驚喜,呢個價錢有呢個質素真係激讚,個人認為同成一百蚊既質量有得揮。尤其係個咕嚕肉,豬肉完全無雪味,啖啖肉,最怕好多骨,另外兩個菜都好食。最重要係食完唔會口渴,唔會加好多味精!同埋啲飯唔會好乾身,一粒粒,好好軟身果種!下次再去試其他餸,正!

坐低好快服務員就行黎落單,三餸飯都算多選擇,有肉有菜有蛋。

下次再去試其他餸,正!
2022-06-24
真係只有自己諗唔到🤣😱🤣$28下午茶喎黎呢到必食炒粉麵飯!呢到啲嘢真心好食😋對上一次食已經係上年,真係估唔到老闆都好有心,做咁多唔同價位嘅餐岀黎❤️所以入面多人到爆🤣🤣🤣但原來別有洞天🤫入面仲有大房今日食咖哩牛腩河,咖哩超好食!港式咖哩唔辣,好多舊牛腩!超冧,又唔鞋!仲有牛筋👏🏻好食,又大碟另外仲有鴛鴦炒飯,啲汁唔稀又唔杰🙈我老公話呢啲叫玻璃汁🤣咖啡同奶茶都好正!凍啡一上枱就勁香咖啡味,飲落口好滑!啲咖啡味好散都唔散,我鐘意糖水啡🤣因為我好怕苦,佢呢杯個奶同糖好夾奶茶個茶底都好正!有奶香、茶香!係港式奶茶嘅味道!下次都要飲返呢個❤️
真係只有自己諗唔到🤣😱🤣$28下午茶喎
黎呢到必食炒粉麵飯!呢到啲嘢真心好食😋

所以入面多人到爆🤣🤣🤣
但原來別有洞天🤫入面仲有大房

另外仲有鴛鴦炒飯,啲汁唔稀又唔杰🙈我老公話呢啲叫玻璃汁🤣

2022-06-21
  • 凍咖啡
  • 凍奶茶
2022-06-21 123 views
今日勁趕時間,但係點趕時間都好都要醫肚,好在 揾到佢,地方大坐得又舒服🥰三餸飯同炭燒燒鵝飯快靚正首選🤩嘩!炭燒燒鵝飯話咁快就到啦👍👍睇吓😋😋炭燒鵝仲係燒鵝肶添“正”,好香炭燒味,d肉好彈牙Woo好好味呀🤫🤫五十幾蚊包埋飲品,好抵食呀!👍三餸飯我揀咗芋頭排骨、四季炒豆肉片、班腩,嘩!好大碟呀!d餸仲多過飯呀🤣😂芋頭好淋好入味,四季豆肉片最好味d,四季豆超爽甜“正”😋班腩勁多全部都係肉肉woo好Juicy喎,個餐湯完全冇味精好清甜😋😋💯💯鴻圖茶餐廳觀塘鴻圖道30號2至3樓

三餸飯同炭燒燒鵝飯快靚正首選🤩

鴻圖茶餐廳
觀塘鴻圖道30號2至3樓

2022-06-19 92 views
🕖時段-星期五夜晚夜晚有野做所以同朋友係附近食個快食飯🏃🏻‍♂️見呢間唔算好多人即刻入得 上菜超快 落單幾分鐘就上齊👍🏻_▫️三餸飯 $43送老火湯 大大碗🥣個湯有啲肉同豆 幾濃味 感覺無味精😙有碗湯水飲下幾好😋餸菜選擇都幾多 有超過10款 因為太趕時間所以直接揀左阿姐推介的👉🏼蕃茄豬扒 芋頭炆排骨 西蘭花炒午餐肉_▫️雙併燒味飯 (豉油雞 叉燒) $55包野飲 凍飲 +$3豉油雞估唔到幾入味! 叉燒普普通通👌🏻另外撘幾條菜🥬_🍽環境餐廳大間 座位夠多
🕖時段-星期五夜晚

另外撘幾條菜🥬

🍽環境
餐廳大間 座位夠多
2022-06-17 106 views
觀塘覓食其實唔難,但呢間茶餐廳真係第一次幫襯,下午茶時間,當埋晚餐咁,真心抵食啦!$28,份量足,唔係講笑😍😍😍餐牌簡而清一目了然!🤭🤭🤭【四寶飯 $28 】下午茶套餐➡️包一杯餐飲叉燒、豉油雞、紅腸、咸蛋口感質量 8/10飯香軟硬度 8/10味道 👅香、雞滑度、醬汁配料配搭8.5/10賣相擺盤 9/10份量 包足感 10/10整體⭐️ 9/10【楊州炒飯 $28 】下午茶套餐➡️包一杯餐飲炒飯配料口感質量 8/10飯香軟硬度 8/10味道 👅配料配搭8.5/10賣相擺盤 9/10份量 包足感 10/10整體⭐️ 9/10餐茶:凍奶茶、凍檸茶茶味新鮮夠香濃同夠滑,仲有夠大杯,無得輸。👍🏼👍🏼👍🏼除左叉燒好,仲可以叉電😬😬😬😬😬真心抵食夾大件!值得支持一下👍🏼👍🏼👍🏼😍😍😍

餐牌簡而清一目了然!🤭🤭🤭

味道 👅配料配搭8.5/10
賣相擺盤 9/10
份量 包足感 10/10
整體⭐️ 9/10

餐茶:凍奶茶、凍檸茶
茶味新鮮夠香濃同夠滑,仲有夠大杯,無得輸。👍🏼👍🏼👍🏼

除左叉燒好,仲可以叉電😬😬😬😬😬

真心抵食夾大件!值得支持一下👍🏼👍🏼👍🏼😍😍😍
2022-06-06 116 views
今日同朋友去咗觀塘行街,之後夜晚揾左間係附近的茶餐廳食飯,好多人都有推介過佢哋嘅燒味飯!我哋今日食左個雙拼燒味飯再加一個豆豉蒸魚飯,燒味飯我哋就叫左燒肉同燒鵝髀🤤🤤佢哋的燒肉份量都幾多,燒肉皮非常脆口,肉質亦很好嫩滑。燒鵝髀亦好食,好juicy得黎又好多肉,咬落去啖啖肉好正😙飯的份量都好多,夠曬飽又夠滿足!我哋仲叫左一個豆豉蒸魚,佢係整條魚蒸的,魚肉都好實肉,啖啖肉又香豆豉味!依個餸用嚟送飯啱晒,如果鍾意食魚嘅人,就非常推介依個蒸魚

2022-05-26
$50 (Dinner)
呢間喺觀塘鴻圖道街角嘅鴻圖茶餐廳🥢門口好搶眼🤩,今晚同朋友仔過嚟食咗🔥燒味同埋蒸魚🐟,兩樣都高質好食😋。入邊環境好大👍,大部份都係卡位🪑坐得舒適。簡約清新🌱嘅裝修,光猛乾淨,用餐🥢環境唔錯。呢度🔥燒味都幾出名,除咗堂食之外,亦有好多人買外賣🥡。燒肉好肥美🤤而且個皮好鬆脆👍。白切雞🐔肉質嫩滑又有🐓雞味,配埋蔥油拌飯🍚食一流!豉汁蒸🐟䱽魚好大條🤩,火候控制得啱啱好👍,肉厚鮮甜又香滑😋,十分之唔錯。

入邊環境好大👍,大部份都係卡位🪑坐得舒適。

簡約清新🌱嘅裝修,光猛乾淨,用餐🥢環境唔錯。

白切雞🐔肉質嫩滑又有🐓雞味,配埋蔥油拌飯🍚食一流!

Type of Meal
Dinner
2022-05-27 130 views
今日喺舊公司山長水遠搬完啲文件嚟觀塘呢邊嘅新公司後,見有啲肚餓加上又搬到身水身汗,所以就喺附近食午餐。見到呢間茶餐廳都幾多人排隊,加上都幾大規模隔離又係佢嘅酒家,相信都應該唔會中伏嘅。入到去坐低無耐想睇下有咩自己鐘意食又想食之際,侍應阿姐誠意推介我食兩餸飯,可能呢期興兩餸飯,加上佢又見我出哂汗咁嚟到呢度驚我會食唔飽,之後就非常有效率咁收埋我個餐牌,叫我去揀兩餸飯,餐廳能夠請到咁有工作效率嘅員工真係可遇不可求。👍🏻見侍應阿姐咁有誠意推介我食兩餸飯咁我就只好試試。兩餸飯份量相當驚人,飯同餸都成座山咁,白飯口感唔錯,如果再軟熟啲口感就更佳。😋兩款餸分別係鴨胸火腿炒菜同肉餅,肉餅幾鬆化,不過可能之前感冒重未好返,味覺就差少少有啲可惜 😔 鴨胸火腿炒菜唔錯,見好多餐廳嘅客人都有點。到最後因為太大碟嘅關係食唔哂啲飯同餸,浪費咗食物辜負咗侍應阿姐一番好意,不過想飽肚嘅朋友仔嚟呢度實冇死錯人,侍應阿姐嘅積極工作態度加上餐廳嘅品質,果然係觀塘老字號茶餐廳,一定長做長有。

2022-05-27 83 views
🚩鴻圖茶餐廳作為麻甩嘅我放工有時都會約朋友落大排檔食野,茶餐廳當然亦都去唔少啦!屋企人係附近放工,就同佢地黎左依間茶餐廳食飯啦!佢地嘅兩餸飯先做緊$28蚊 好抵嫁~〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈涼瓜牛肉飯 $55唔知大家中意食淋嘅苦瓜定爽嘅苦瓜呢?苦瓜黎講我就中意食爽嘅😆依碟苦瓜就岩曬我心水!份量好多,真係餸多過飯😋牛肉大大件,同埋都好易咬,不過溫度就略嫌唔夠熱啦,再熱辣辣就好了~🌈燒鴨燒肉雙拼飯 $55大家會唔會有鋪燒味飯癮,我兩三個月唔食就會好想食😆先講燒鴨先,燒鴨嘅皮好香油脂味,而且師傅切得好好冇碎骨🫶🏻燒肉入口唔乾,皮都好脆。但有鑑於我平時唔太食肥豬肉,依碟嘅燒肉對於我黎講就肥左啲啦
🚩鴻圖茶餐廳
🌈涼瓜牛肉飯 $55

🌈燒鴨燒肉雙拼飯 $55
2022-05-26
$55 (Dinner)
為食貓咁岩約咗朋友係觀塘攞野,又見係中午時分,開始肚餓,於是就入左去鴻圖樓茶餐廳食野估唔到係觀塘都有d性價比咁高既茶餐廳wor環境茶餐廳既位置非常便利同就腳,而且環境都幾乾淨,唔似一般茶餐廳有d污糟既感覺食物雙併燒味飯+凍奶茶為食貓叫左叉燒同燒鵝雙併飯🤤d叉燒同燒鵝份量都好多下,一個人食絕對夠飽♥️而且都幾好食,d蜜汁同燒汁茶滿哂係d肉度,用黎撈飯真係好好食另外,一個燒味飯60蚊樓下有找,係觀塘地區算係唔貴👍🏾除左燒味飯,有其他飯價錢重平d tim,不過為食貓當日只想食燒味😂😂係附近做野既人,可以試下呢間茶餐廳佢絕對係性價比高之選
估唔到係觀塘都有d性價比咁高既茶餐廳wor

食物
雙併燒味飯+凍奶茶
凍奶茶
雙併燒味飯

係附近做野既人,可以試下呢間茶餐廳
佢絕對係性價比高之選

凍奶茶
2022-05-01 169 views
📍 餐廳:鴻圖樓茶餐廳 (觀塘)地址:觀塘鴻圖道30號2至3樓1️⃣乾炒肉片河粉 $28 估唔到下午茶優惠原咁抵食,仲要日日都有,每兩日仲會轉款一次tim。每日下午1:45pm已經開始有,直至到下午5:30pm。包埋熱飲,凍飲都係加三蚊。最重要嘅係乾炒肉片河粉炒得好有鑊氣,而且好好味,份量適中,相當適合下午茶食用。2️⃣ 雙拼(燒味飯套餐) $55叫咗叉燒同燒鴨,叉燒燒得夠淋夠厚身,燒鴨皮香肉嫩,油香味濃郁,價錢合理,而且份量都真係唔少,值得一試。3️⃣凍檸檬茶 配餐凍飲加$34️⃣凍咖啡 配餐凍飲加$3
📍
餐廳:鴻圖樓茶餐廳 (觀塘)
地址:觀塘鴻圖道30號2至3樓

1️⃣乾炒肉片河粉 $28

2️⃣ 雙拼(燒味飯套餐) $55

3️⃣凍檸檬茶 配餐凍飲加$3
4️⃣凍咖啡 配餐凍飲加$3

2022-04-15 111 views
在觀塘完成了一個養生店宣傳模特兒化妝工作後已經五點幾了,堂食又食唔切又咁攰都唔想返屋企煮😂咁所以買外賣就最好啦😊經過附近鴻圖茶餐廳見佢有個抗疫外賣晚餐三餸飯45,四餸飯48仲包埋例湯或者飲品 真係好抵啊😄 要咗兩個三餸飯第一個~翠玉瓜鴨胸肉/ 蒸肉餅/茄子炸魚塊蒸肉餅有我三分二手掌咁大😁😁第二個~咕嚕肉/ 蓮藕/ 豬扒咕嚕肉都有約7,8舊豬扒有三大塊👍😋餸同飯嘅份量真係算多啊男士一定夠飽了我就食唔曬都係食咗一半份量已飽了😂因為平時都好少煲湯所以兩個餐都要咗例湯 個湯又真係幾好味係豬骨粉葛湯,仲有果皮味道😋😋食物質素很好😋😋不油膩又唔鹹,好好味👍👍真係好抵啊👍👍
在觀塘完成了一個養生店宣傳模特兒化妝工作後
已經五點幾了,堂食又食唔切
又咁攰都唔想返屋企煮😂

都係食咗一半份量已飽了😂

因為平時都好少煲湯
所以兩個餐都要咗例湯
個湯又真係幾好味
係豬骨粉葛湯,仲有果皮味道😋😋
食物質素很好😋😋
不油膩又唔鹹,好好味👍👍
真係好抵啊👍👍

2022-04-11 100 views
疫情之下 , 外賣成為我們豐富選擇之一, 於是去 觀塘 鴻圖道 鴻圖茶餐廳買燒味外賣, 看見很多人排隊買外賣飯盒, 我也 快快的的去排隊買下午茶回家吃。燒鴨飯 30元( 包熱飲一杯)燒鴨新鮮皮脆肉多嫰滑, 入口 有燒鴨的獨特 甘香 , 白飯粒粒軟熟可口, 想不到下午茶的分量勁足夠,飽肚好味, 還送了一杯熱檸檬茶, 抵吃極了。燒味四寶飯 30元(包熱飲一杯)油雞,叉燒,紅腸,鹹蛋半隻, 一盒飯有四樣餸抵吃之極,油雞皮爽肉滑, 叉燒鬆化肉質鮮嫩, 紅腸爽口,鹹蛋惹味, 同樣白飯足夠飽肚, 還送了一杯熱檸檬茶,非常抵吃。

燒鴨飯 30元( 包熱飲一杯)

燒味四寶飯 30元(包熱飲一杯)
TakeAway