1K
在下午茶🫖時段提早下班,來到這家有超便宜的下午茶的地方,點了兩份$30下午茶餐,份量沒有欺場!餐廳環境光猛美觀,內籠比意想中大侍應姐姐超好人,非常願意幫忙介紹菜式不嫌麻煩四寶飯$30內含燒肉,切雞,紅腸,鹹蛋燒肉皮脆,切雞多肉,鹹蛋拌飯同步率超高!紅腸也很彈牙這傳統的四寶飯非常簡單卻好吃😋叉燒炒河$30炒得非常乾身,鹹中帶甜的炒河條條分明,上色均勻,叉燒粒半肥瘦非常好吃,出色這性價比,實在高得令人沒話說

餐廳環境光猛美觀,內籠比意想中大

侍應姐姐超好人,非常願意幫忙介紹菜式不嫌麻煩

四寶飯$30
內含燒肉,切雞,紅腸,鹹蛋
燒肉皮脆,切雞多肉,鹹蛋拌飯同步率超高!紅腸也很彈牙
這傳統的四寶飯非常簡單卻好吃😋

叉燒炒河$30

這性價比,實在高得令人沒話說
TakeAway
關愛同心抗疫 外賣三餸飯>>> 鴻圖樓茶餐廳 <<<冇咗work from home第一日返公司已經要OT,同同事快快手手落去樓下買個飯返公司食,食完繼續搏殺。估唔到鴻圖樓出咗三餸飯優惠45蚊有三個餸,仲有例湯送!加多3蚊有多個餸,唔要湯的可以轉嘢飲。有十幾樣嘢揀,都算多花款,而且啲湯、餸同飯非常之熱,唔係放咗成日嗰啲。兩個人,我哋就揀咗6款餸 (蘿蔔、排骨蒸、肉餅 + 生炒骨、豬扒、蒸水蛋),有最大經濟效益 lol。全部都係茶餐廳應有水準,冇話平就hea做,唔會好似U Can頹飯咁樣。分量亦都夠曬大男人食飽飽!三餸飯 (生炒骨、豬扒、蒸水蛋)三餸飯 (蘿蔔、排骨蒸、肉餅)最驚喜係個例湯,唔會話一般出街食好油淋淋嗰啲,飲落都放心啲。姐姐都好有禮貌,唔會係噤催你揀嘢。希望晚市開返之後都繼續有呢個推廣。=====================鴻圖樓茶餐廳>>> https://s.openrice.com/QrbS0Sri000~u_0iJAw <<<>>> 觀塘鴻圖道
關愛同心抗疫 外賣三餸飯

>>> 鴻圖樓茶餐廳 <<<

=====================
鴻圖樓茶餐廳
>>> 觀塘鴻圖道30號2至3樓 <<<
>>> Tel 2343 5122 <<<
2022-04-06
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$45 (Dinner)
2022-04-05 75 views
呢間餐廳好啱喺觀塘返工嘅打工仔, 佢地嘅三餸飯只係$45好抵食!😍 三餸一湯有唔同嘅款式可以選擇, 而且份量仲好多好抵食👍🏻 -我叫咗臘腸蒸雞, 咕嚕肉同埋四季豆炒肉片🍚 臘腸蒸雞唔會太油膩, 雞件都幾大幾足料🙌🏻 咕嚕肉嘅皮都唔算太厚, 平時四季豆淨係炒肉碎佢地有肉片添👍🏻-另一盒我叫咗豆卜蒸排骨, 黑椒豬扒同埋白菜炒排骨🍚 豆卜吸咗醬汁好惹味, 黑椒豬扒又大塊又腍身🐖 老火湯係蓮藕肉排湯, 好濃味同足料👍🏻

疫情之下我餐餐喺屋企煮🍴🥣加上香港買嘅食材越嚟越貴🐷🐮🐔對於我嚟講,我都想搵一啲平價外賣最近我經過屋企附近嘅觀塘鴻圖道30號地下 #鴻圖茶餐廳裏面座位舒服,可惜有二人限聚和停晚市新推出咗【關愛同心抗疫外賣晚餐 】仲送例湯或飲品,真係平過自己煮慳返唔使切菜、煮飯、洗碗煲嘅過程一日煮粥三餐(另加下午茶)已經好攰了已經諗唔到煮乜,連隻手都洗到好乾今次三餸晚飯才45元(另加$3外賣)呢個價錢只叫到一個菜一個飯同唔包飲品估唔到要排隊,前面有幾個打工仔等緊睇下人哋都叫豬扒,但係賣曬了😔我叫咗豆角排骨、蒸水蛋、雞件、蓮藕片西芹、豉椒排骨餸和飯嘅比例係一半,個飯盒都好大成年男人食一定夠飽仲送上冇落味精嘅湯,唔鹹唔要湯水嘅可轉紙盒飲品如維他奶味道方面: 有啲似我返咗屋企,我媽煮嘅味道,多餸一湯白飯任裝,唔會太過濃味,餸菜味道剛剛好,排骨同雞件都好滑,可以值得一試! 食完飯都唔會口乾,因為冇乜落味精,我仲見到有一大片蒸鯇魚,下次可以叫畀仔仔食。
疫情之下我餐餐喺屋企煮🍴🥣
加上香港買嘅食材越嚟越貴🐷🐮🐔
對於我嚟講,我都想搵一啲平價外賣

最近我經過屋企附近嘅
觀塘鴻圖道30號地下 #鴻圖茶餐廳
裏面座位舒服,可惜有二人限聚和停晚市
新推出咗【關愛同心抗疫外賣晚餐 】
仲送例湯或飲品,真係平過自己煮
慳返唔使切菜、煮飯、洗碗煲嘅過程
一日煮粥三餐(另加下午茶)已經好攰了
已經諗唔到煮乜,連隻手都洗到好乾

今次三餸晚飯才45元(另加$3外賣)
呢個價錢只叫到一個菜一個飯同唔包飲品
估唔到要排隊,前面有幾個打工仔等緊
睇下人哋都叫豬扒,但係賣曬了😔
我叫咗豆角排骨、蒸水蛋、雞件、
蓮藕片西芹、豉椒排骨
餸和飯嘅比例係一半,個飯盒都好大
成年男人食一定夠飽
仲送上冇落味精嘅湯,唔鹹
唔要湯水嘅可轉紙盒飲品如維他奶

2022-04-03 134 views
見網上兩餸飯群組有推介過呢間觀塘茶餐廳既兩餸飯幾出色放工經過決定試一試買左兩盒三餸飯包埋盒裝檸檬茶加埋都係$92蚊就咁望樣同平時兩餸飯無咩分別但食落就會發現味道幾有驚喜而且份量都幾大盒炆雞翼|甜酸生炒骨|土魷肉餅炆雞翼好出色 · 醬汁好惹味個雞翼撈飯一流甜酸生炒骨 · 甜酸調得唔錯肉瘦幾均勻唔會剩係食骨或者肥豬肉土魷肉餅好實淨上面既魚乾仔幾香口但土魷存在感低左少少炆雞翼|薯仔煮排骨|白菜炒牛肉排骨炆到幾入味 · 而薯仔炆到軟淋排骨份量仲要幾多 · 食極都仲有牛肉大大塊唔會碎上 · 肉質仲幾嫩༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ꨄ小小總結:幾有驚喜既兩餸飯份量仲要幾多下次要早啲去 · 餸既種類應該仲會多啲據聞佢既燒味都好出色 有機會要試試
見網上兩餸飯群組有推介過

份量仲要幾多
下次要早啲去 · 餸既種類應該仲會多啲
據聞佢既燒味都好出色 有機會要試試
2022-04-02 134 views
今日去開觀塘,記得朋友之前介紹過呢間茶餐廳性價比高,即管叫個外賣三餸飯返屋企試吓先。呢度嘅三餸飯$45,包一個例湯,四餸飯就$48。我哋要咗兩盒三餸飯,選擇都好多,花多眼亂底下揀咗菜心鮮魷、臘腸蒸雞、黑椒豬扒、蒸肉餅、蒸水蛋同排骨連白菜仔,例湯係蓮藕肉排湯。飯同餸嘅分量十足,特別要讚下個蓮藕肉排湯,足料好好味,十分驚喜。鮮魷整得好味,有趙口得來唔會韌。黑椒豬扒好夠味,又唔會太過辣。蒸水蛋同蒸肉餅都唔錯,有住家飯嘅感覺。$45三個餸,再加埋個好味嘅老火湯,勝價比算高。買外賣時見環境都幾好,枱與枱之間唔會好逼,下次有機會可以再試吓堂食。

2022-04-02
TakeAway
$45 (Dinner)
  • 老火湯
2022-03-29 61 views
常常都會路經鴻圖道這間茶餐廳,但就第一次買這三餸飯,不得不鑽很有水準。因為像堂食一樣的小菜,不像一般平常食開的三餸飯多油、多鹽,所以如在官塘上班的話,加上疫情,現在又也沒晚市,要買回家的話,推薦推薦此家茶餐廳!我和朋友(排骨+咕嚕肉) & 再清清地(蒸蛋+肉餅),& 再加上有湯或飲品,當然仲有白飯!四樣餸的味道剛好,不會太咸、太多油,需然是兩餸飯,很健康,也十分抵食。!!還有的是店員服務態度也很好,很有善,抵贊!
還有的是店員服務態度也很好,很有善,抵贊!
2022-03-20
2022-03-28 72 views
仲系沒有堂食的日子,同HONEY也多數食外賣,是日同HONEY去左觀塘買野,見到鴻圖做緊燒味飯外賣,佢的價錢比較貴少少,雙併要56蚊,另外都會有例湯送但因為HONEY唔想行,想快點回家,所以買左兩盒燒味飯返屋企食~~點左燒肉切雞飯,叉燒燒鴨飯,例湯系蓮藕湯,返到去屋企,飯盒都仲系KEEP住暖暖地,先飲左個蓮藕湯,蓮藕湯一打開真的好足料,另外也無咩味精,飲完都唔會口乾~~同埋蓮藕都好多下,另外仲有D肉,真的飲左湯都已經有3成飽叉燒燒鴨叉燒燒鴨的叉燒都好多下,食到尾都仲有叉燒,另外燒鴨都好好食,仲有D肉汁,一看個飯盒都好大盒,因為可能系餐廳的燒味飯,同街平平地的燒味飯真的大有不同,系好食好多~~燒肉切雞燒肉切雞HONEY真心覺得好好食,燒肉個皮仲有脆口,另外切雞都好有雞味,飯盒內都會有菜,真的比起平價燒味飯又多一份誠意~~我同HONEY都覺得佢地的燒味飯真的值得哩個價錢!
仲系沒有堂食的日子,同HONEY也多數食外賣,
是日同HONEY去左觀塘買野,

見到鴻圖做緊燒味飯外賣,
佢的價錢比較貴少少,雙併要56蚊,另外都會有例湯送
點左燒肉切雞飯,叉燒燒鴨飯,
例湯系蓮藕湯,

返到去屋企,飯盒都仲系KEEP住暖暖地,
同埋蓮藕都好多下,另外仲有D肉,真的飲左湯都已經有3成飽

叉燒燒鴨

燒肉切雞
飯盒內都會有菜,真的比起平價燒味飯又多一份誠意~~
我同HONEY都覺得佢地的燒味飯真的值得哩個價錢!
2022-03-19
Type of Meal
Dinner
  • 燒肉切雞飯,
  • 叉燒燒鴨飯,
2022-03-27 63 views
係觀塘辦完事已兩點幾,未食飯的我們想食飯。鴻圖的下午茶一點九就開始,炒粉麵飯夠大碟又夠平。三點半後仲要再平啲。餐廳面積頗大,比一般茶餐廳寬闊,燒味尤其出色。叉燒拼切雞飯($35)叉燒肥瘦適中,非常軟腍;白切雞直情滑溜,比出面的海南雞更好食。還有蔥油豉油,送飯一流。咖哩牛腩飯($38)港式咖哩汁,香濃不辣,牛腩質素好,瘦而不柴,炆得入味夠腍。還有薯仔也炆得鬆化。牛腩份量好足無花假,不過其實薯仔都好好食,私心想要多些薯仔。飲埋杯奶茶,三十幾元,食到飽飽,抵。
係觀塘辦完事已兩點幾,未食飯的我們想食飯。

餐廳面積頗大,比一般茶餐廳寬闊,燒味尤其出色。
叉燒拼切雞飯($35)
(茶)叉雞飯
(茶)叉雞飯
咖哩牛腩飯($38)
(茶)咖哩牛腩飯
飲埋杯奶茶,三十幾元,食到飽飽,抵。
2022-03-27 52 views
昨日在觀塘辦事,完畢後已經係差不多晚飯時間,途經一家茶餐廳,見有三餸飯賣,啲餸菜新鮮出爐,餸菜都多選擇,有成10款,於是便買了兩盒回家。三餸飯$45 ,包例湯或者飲品。呢一盒我揀咗咕嚕肉,黑椒洋蔥豬扒,同埋麻婆豆腐。好豐富,全部都係我鍾意食嘅餸菜,開心開心。無論餸菜或者白飯,份量同樣好多。適量細嘅女仔,兩個人share都可能夠食。最好味有驚喜係黑椒洋蔥豬扒,黑椒洋蔥汁夠惹味,豬扒稔滑,咕嚕肉不過不失,有好多菠蘿, 十分香甜,麻婆豆腐好佐飯。第二盒的三餸飯,我選擇了蘿蔔炆排骨,蕃茄炒蛋及蒜蓉豆豉蒸排骨豆腐。分量同樣超大盒。蘿蔔炆得很稔甜,蕃茄炒蛋驚喜的是竟然有午餐肉,蒸排骨不過不失。食完飯飲埋個湯,例湯係蓮藕煲排骨,味道不會像水般清淡,都飲到蓮藕味,而且還有幾件蓮藕件食。

2022-03-26 1103 views
好耐冇嚟觀塘海濱花園,趁周末專登過嚟散下步,然後再搵間餐廳食下午茶。由於啱啱落咗一場失魂雨,所以唔想行太遠,好彩喺附近搵到間「鴻圖茶餐廳」。餐廳門面很光猛,店內地方頗大,環境整潔,寬敞開揚,加上座位又夠闊落,叫人坐得十分舒服。下午茶餐價錢非常經濟,最平 $33 就有交易,如果 3:30pm -5:30pm 到訪,有幾款茶餐嘅優惠價更低至 $30,十分抵食。點咗燒味飯餐 ($37) 同 咖喱牛腩飯餐 ($38) 各一,套餐包熱飲,凍飲 +$3、特飲+$6。燒味飯揀咗至愛嘅叉油雞雙拼,叉燒水準唔錯,賣相整齊有序,食落有豬肉嘅香味,肉質鬆化有口感。油雞味道亦不俗,雞味夠濃,雞肉軟滑,配上醬汁鹹甜得宜嘅米飯,美味又飽肚,至於另一碗咖喱牛腩飯,亦令人吃得十分愜意,牛腩燜得火候十足,軟腍入味,有咬口得嚟又唔會乾爭爭,相連的軟筋膜亦爽滑不硬。咖喱汁辣度溫和,加上以洋蔥和薯仔等蔬菜燜煮,入口香味四溢。跟餐飲品店點咗熱奶茶同熱檸茶,奶茶甘香滑溜、溫和易入口;檸茶茶味突出又不失檸檬香 ,唔錯。

2022-03-24 54 views
#茶記食好西 #會唔會好一般.WOW....大家都居家抗疫咗好一段時間應該好多朋友仔都變咗廚神!.攸桐媽上星期就同攸桐爸去咗食個tea~.鴻圖樓茶餐廳📌鴻圖道30號2至3樓.一入門口坐落, 見到餐牌都係一向茶記食品我哋就叫咗2個燒味飯 #下午茶.我就叫咗♦️ 叉燒切雞🐔飯開頭嚟到時, 覺得好似無咩好特別但係食落~WOW!!正呀~叉燒唔係肥叉, 但好淋好鬆化!而白切雞🐔, 雖然係雞胸但好嫩滑好入味~仲有一點我超like嘅係夠多汁!真係好正好好味呀~Yummy~~~😋😋😋.攸桐爸叫咗♦️ 油雞🐔燒鴨飯豉油雞🐔非常入味又滑燒鴨又係鴨胸都唔"鞋"好味~~.我哋2個最鍾意夠多汁又多餸!差啲唔記得講茶記靈魂就係奶茶☕️茶膽夠哂濃!飲落好滑!!!.整體評分:最高為🟣🟣🟣🟣🟣味道:🟣🟣🟣🟣🟣服務:🟣🟣🟣🟣環境:🟣🟣🟣🟣地點:🟣🟣🟣🟣🟣.總括嚟講,鴻圖樓茶餐廳嘅出品非常不錯~👍🏻👍🏻👍🏻下午茶$37有雙拼飯加飲品, 真係好抵呀~夠哂大碗捧住個肚走呀~.@hungtorestaurant.••••••••••••••••••••••••••••••.#攸桐媽飲飲食食遊蹤 #攸桐媽 #攸桐媽媽遊樂團 #zozim
#茶記食好西 #會唔會好一般
WOW....
大家都居家抗疫咗好一段時間
應該好多朋友仔都變咗廚神!
攸桐媽上星期就同攸桐爸去咗食個tea~
鴻圖樓茶餐廳
📌鴻圖道30號2至3樓
一入門口坐落, 見到餐牌都係一向茶記食品
我哋就叫咗2個燒味飯 #下午茶
我就叫咗
♦️ 叉燒切雞🐔飯
開頭嚟到時, 覺得好似無咩好特別
但係食落~WOW!!正呀~
叉燒唔係肥叉, 但好淋好鬆化!
而白切雞🐔, 雖然係雞胸
但好嫩滑好入味~
仲有一點我超like嘅係夠多汁!
真係好正好好味呀~
Yummy~~~😋😋😋
攸桐爸叫咗
♦️ 油雞🐔燒鴨飯
豉油雞🐔非常入味又滑
燒鴨又係鴨胸都唔"鞋"
好味~~
我哋2個最鍾意夠多汁又多餸!
差啲唔記得講茶記靈魂
味道:🟣🟣🟣🟣🟣
服務:🟣🟣🟣🟣
環境:🟣🟣🟣🟣
地點:🟣🟣🟣🟣🟣
總括嚟講,鴻圖樓茶餐廳嘅出品非常不錯~👍🏻👍🏻👍🏻
下午茶$37有雙拼飯加飲品, 真係好抵呀~
夠哂大碗捧住個肚走呀~
@hungtorestaurant
#攸桐媽飲飲食食遊蹤 #攸桐媽 #攸桐媽媽遊樂團 #zozimama #6B29production #路邊研究事務所 #6B29 #鴻圖樓 #HungToCafé #觀塘美食 #香港美食 #大小帳 #互追 #followforfollow #hk #hkmama #hkmami #二胎媽媽 #hkkol #foodie #hkfoodie
2022-03-24 33 views
今日下午茶時間同朋友行過見到呢間茶記門口俾佢啲燒味吸引住就入去試下,仲發現佢下午茶時段都可以叫燒味飯,就緊係唔好錯過啦,叫左兩款雙拼,分別係 #油雞燒鴨飯 同 #切雞叉燒飯,睇到都已經流曬口水, 即刻食返啖先 #油雞燒鴨飯🐔油雞好入味,食落仲好嫩滑 ,連雞胸位置都可以嫩滑,一啲都唔鞋,另外燒鴨都好入味,鴨油味好香濃,食落仲好JUICY ,真係不得不讚😋😋🌻🌻🌻🌻🌻#切雞叉燒飯切雞都係都好嫩滑,一啲都唔鞋,食落仲好有雞味,無乜雪藏味,另外叉燒好淋好好味,唔係肥叉都唔會好UN,好好味 🌻🌻🌻🌻🌻😋😋另外,仲無特別叫都自動多色(豉油)同多薑蓉,真係不得了,超好味 ,同埋雖然係下午茶時段,但黎到份量都好大份,仲要好多餸同飯,食完好滿足,仲要雙拼燒味都係 $37 ,真係抵食到一個點,好正,真係推介佢地啲燒味,CP值超高👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾——————-#燒味 #茶餐廳 #cp值超高 #食好西 #觀塘美食 #下午茶 #teatime #foodie #food #daily #foodielife

#油雞燒鴨飯

#切雞叉燒飯

——————-

油雞燒鴨飯
切雞叉燒飯
油雞燒鴨飯
2022-03-21 39 views
觀塘打工仔有福喇,鴻圖樓呢度嘅茶餐廳而家有適合外賣返屋企嘅「住家飯」——雙餸飯,每日有多款不同嘅小菜任君選擇,日日買都唔怕悶喇🤩雙餸飯最好係有菜、有魚、有肉,可以自由配搭,吸收均衡飲食嘅營養,另外仲配一大碗白飯同一大碗例湯😝 例湯好清甜好飲,仲有好多湯渣,有菜有豬肉😋 白飯大碗得嚟仲夠香,軟硬都適中,加埋兩個餸,叫兩個餐其實夠三個人食!😋我揀咗咕嚕肉、雞扒、四季豆、白菜仔,香口惹味、多汁豐富,色香味俱全🥰👍🏻

2022-03-21
Type of Meal
Dinner
  • 老火湯
這晚,我和食神男友來到了牛頭角。他說他表哥之前在這裡附近的工廠大廈開了間工作室,常到這間茶餐廳吃。我們就試一試吧~我很久也沒吃幾餸飯了⋯我們要了兩個三餸飯(附送例湯)外賣,點了麻婆豆腐、肉碎炒豆角、翠玉瓜炒鮮蝦仁、菠蘿咕嚕肉、洋蔥豬扒,蒸水蛋,我們覺得最好吃的是洋蔥豬扒,豬扒很入味而且味道很好,難怪是剩下最少份量的餸🤣第二好吃的是翠玉瓜炒鮮蝦,翠玉瓜新鮮翠綠,鮮蝦爽口彈牙,很簡單的一碟自家小炒但很美味,其他餸都不錯,屬正常水準吧!值得一題的是例湯紅蘿蔔豬骨湯十分足料!Info店名:鴻圖樓茶餐廳地址:觀塘鴻圖道30號2至3樓營業時間:星期一至日 24小時

這晚,我和食神男友來到了牛頭角。

我們就試一試吧~

我很久也沒吃幾餸飯了⋯
我們要了兩個三餸飯(附送例湯)外賣,

我們覺得最好吃的是洋蔥豬扒,
豬扒很入味而且味道很好,
難怪是剩下最少份量的餸🤣

第二好吃的是翠玉瓜炒鮮蝦,
翠玉瓜新鮮翠綠,鮮蝦爽口彈牙,
很簡單的一碟自家小炒但很美味,

其他餸都不錯,屬正常水準吧!

值得一題的是例湯紅蘿蔔豬骨湯十分足料!

Info
店名:鴻圖樓茶餐廳