2024-09-19 229 views
🍱餐廳:鴻圖樓🏫地址:九龍觀塘鴻圖道30號1-2樓☎️:23435122上次同老公食過覺得唔錯,今日帶媽咪家姐佢哋來試吓,人多啲可以叫多啲款式,又係大滿足❤️下面呢幾樣都幾好味呀,開心分享😁~栗子滑雞煲上枱香氣四溢,雞肉鮮嫩彈牙,栗子夠淋夠入味,呢個配搭一向都正,再加左一啲例如鮮冬菇等配料,屬於美味的家常餸菜,係不錯的好選擇😍~上湯魚腐珍菌浸節瓜絲呢個好受歡迎,我哋食到停唔到口,夏天食呢個感覺好開胃,節瓜絲煙韌度適中,湯底清甜,連埋嗰啲魚腐、秀珍菇同冬菇一齊食,真係好掂❤️~湘式辣子雞十分惹味,能刺激味蕾的水準之作😬雞肉外酥內嫩,搭配大量的干辣椒和花椒,食落去很有層次感;另外還用了一些香料,增添了刺激的麻辣風味,令人食欲大開,配啤酒真係一流😍
🍱餐廳:鴻圖樓
🏫地址:九龍觀塘鴻圖道30號1-2樓
☎️:23435122

~栗子滑雞煲

~上湯魚腐珍菌浸節瓜絲

~湘式辣子雞

2024-09-16 260 views
同老媽子去觀塘鴻圖樓做節,食中秋節飯酒樓做客家菜,菜式平靚正,平均$88一個餸金沙海皇豆腐 ( $88 ):豆腐好嫩滑,有蟹柳同埋蝦仁,裹上一層金沙蛋黃,好啱送飯太白醉翁鴿($88):第一次食酒醉乳鴿,估唔到個花雕酒都幾香,浸乳鴿一齊食,又幾好食喎金牌欖角骨($128):個骨做得靚,咬落甜甜的蜜糖味,帶着…欖角的酸味,酸酸甜甜好開胃農家小炒肉客家酸菜大腸,都好適合送飯食我哋五個人食,最後買單都係$700左右,食到好飽
同老媽子去觀塘鴻圖樓做節,食中秋節飯

酒樓做客家菜,菜式平靚正,平均$88一個餸

農家小炒肉

客家酸菜大腸,都好適合送飯食

我哋五個人食,最後買單都係$700左右,食到好飽
2024-09-15 167 views
在繁忙的觀塘區,有一間冠冕堂皇、用霓虹燈裝潢古色古香的酒樓🥢行過被吸引~即刻試試裏面嘅 客家菜🐖金牌欖角骨 ($128)欖角骨 醬汁調味很好肉質鮮嫩,又不會過於油膩🐽農家小炒肉 ($98)豬肉切成薄片,炒至金黃,配上新鮮的青椒口感層次頗豐富鹹鹹辣辣 好啱送飯🐦太白醉翁鴿 ($88)醉翁鴿 經過醃製後,吸收了酒香每一口都食到 酒的芬芳🦀金沙海皇豆腐 ($88)豐富的海味(蝦粒、蟹柳粒)柔滑的豆腐 與海鮮的鮮味 相得益彰🌿客家酸菜大腸 ($88)酸菜的酸爽、大腸的香味 完美結合岩哂 重口味的人🦐節瓜蝦米粉絲煲 ($85)粉絲吸收了湯汁的精華搭配上蝦米與節瓜~ 好鮮味在繁忙的觀塘區,有一間冠冕堂皇、用霓虹燈裝潢古色古香的酒樓🥢行過被吸引~即刻試試裏面嘅 客家菜
在繁忙的觀塘區,
有一間冠冕堂皇、用霓虹燈裝潢
古色古香的酒樓🥢
行過被吸引~即刻試試裏面嘅 客家菜

🐖金牌欖角骨 ($128)
欖角骨 醬汁調味很好
肉質鮮嫩,又不會過於油膩

🐽農家小炒肉 ($98)
豬肉切成薄片,炒至金黃,
配上新鮮的青椒
口感層次頗豐富
鹹鹹辣辣 好啱送飯

🐦太白醉翁鴿 ($88)
醉翁鴿 經過醃製後,吸收了酒香
每一口都食到 酒的芬芳

🦀金沙海皇豆腐 ($88)
豐富的海味(蝦粒、蟹柳粒)
柔滑的豆腐 與海鮮的鮮味 相得益彰

🌿客家酸菜大腸 ($88)
酸菜的酸爽、大腸的香味 完美結合
岩哂 重口味的人

🦐節瓜蝦米粉絲煲 ($85)
粉絲吸收了湯汁的精華
搭配上蝦米與節瓜~ 好鮮味在繁忙的觀塘區,
有一間冠冕堂皇、用霓虹燈裝潢
古色古香的酒樓🥢
行過被吸引~即刻試試裏面嘅 客家菜
2024-09-11 237 views
以前早茶時段來比較多,很久没有來了。今日經過附近見大厦外牆翻新了很映眼很特別,一行四來個晚飯。服務員有禮,其中一味小菜下錯單,主動跟我們解釋並及時糾正,最後錯單的小菜遲上了,但因為服務員已提早道歉及溝通,而且主動為我們追單,感覺不錯點菜時經理亦會簡單介紹菜式,醉鴿酒味夠香,甜酸生炒骨好味,茶樹菇小炒皇夠惹味而且不油,整體味道唔錯推介👍

推介👍
2024-09-10
$150 (Dinner)
Dining Offer
Group-buy
2024-09-09 217 views
有一段時間冇嚟觀塘,同朋友行完街之後,見到樓高幾層嘅鴻圖樓,大廈外觀好似幾古色古香。地下係鴻圖茶餐廳,一二樓係喜臨閣酒家,而三樓係日本餐廳。我同朋友去咗一樓嘅酒家食晚飯。太白醉翁鴿原隻斬好嘅乳鴿,切得好整齊,賣相好靚。酒香好濃,但唔會感覺酒精難入口嘅感覺,所以覺得作浸得幾出色,肉連骨都食到個酒香味。宋嫂純菜石頭魚羹味道偏清淡健康嘅口味,蔬菜碎嘅甜味同石頭魚嘅魚肉鮮味,真係唔錯。仲加上大量雞蛋花,增加味道同口感。蜜椒薯仔牛柳粒蜜汁夠甜夠香口,薯仔煎炒得外脆內軟,牛柳每粒厚薄均勻,無過老,火喉啱啱好。

我同朋友去咗一樓嘅酒家食晚飯。

太白醉翁鴿

宋嫂純菜石頭魚羹

2024-09-06 189 views
太白醉翁鴿平時多數食紅燒/滷水乳鴿,今次試下醉乳鴿先,食得出並非浸過夜,避免有酒的苦澀味 ,鴿肉有濃濃酒香,而肉質保持嫩滑。乳鴿肉質嫩,帶有糟鹵,玫瑰露的陣陣香味。燒鵝燒鵝皮燒得好脆,有陣柴香味,肥瘦適中 唔會好乾好柴皮,而且唔油膩。鵝肉好入味,而且內質頗滑帶汁,幾有水準。椒鹽海蝦鮮嫩的海蝦搭配香氣四溢的椒鹽調味,海蝦炸得外酥內嫩,口感爽脆,脆得連蝦殼都可以食,而椒鹽的香氣和微辣的味道為海蝦帶來更香口,非常過癮。
太白醉翁鴿

燒鵝

椒鹽海蝦
2024-09-03 224 views
前排食得生日飯多,呢期就食返清啲,去咗觀塘呢一間鴻圖樓,叫咗三個小菜,干煸椰菜蝦米粉絲 ($78)同河塘畔水芹香($88)同蓮藕煎肉餅($88),炒粉絲同粉芹香有鑊氣,炒得唔差,煎肉餅味道都okay😌📍鴻圖樓觀塘鴻圖道30號1-2樓

📍鴻圖樓
觀塘鴻圖道30號1-2樓
昨日和同事一齊去官塘工作,到了放工時後,路經鴻圖道30號時,看見一座五光十色的建築物名叫“鴻圖樓”,十分吸睛,地下是茶餐廳,一和二樓是酒家,我們都深深地被這座建築物吸引著,當然首先就係要打咭啦,隨後就上了一樓酒家食晚飯。這裏的侍應熱情招待,另我們有賓至如歸的感覺。裏面光線充足,地方寬敞,坐得都頗為舒服,沒有擠迫的感覺。這裏有一個大魚缸,養着不同種類的海鮮,還有幾間VIP房,閒時可以跟家人和朋友來到這裏食飯聚聚,不愧為一個好地方。鹹豬骨煲芥菜 $98熱辣辣的鹹豬骨煲芥菜湯端出來香味四散,湯內吸收了豬骨、芥菜、唐芹、炸蒜、紅椒和黑胡椒的精華,微辣中帶點清甜,非常可口,另人醒胃。紅葱頭欖角骨煲 $128欖角骨煲裏混入了紅葱頭和青紅椒,香味十足,排骨肉質嫩滑,食落帶有欖角的微微甜酸的感覺,十分滋味。涼瓜肉碎煎蛋角 $88蛋餅裏包裹著涼瓜和肉碎,咬落感覺有爽脆甘香的涼瓜粒,豬肉和雞蛋的香味,豐富了我的味蕾。避風塘炸鮑魚 $168剛剛炸起的鮑魚不覺油膩,感覺新鮮,食落爽中帶軟,不覺太辣,恰到好處,滋味無窮。京葱爆肥牛 $88熱辣辣的京葱爆肥牛香味撲鼻,肥牛不覺太肥,感覺嫩滑,而且吸收了京葱和醬料的

鹹豬骨煲芥菜 $98

紅葱頭欖角骨煲 $128

涼瓜肉碎煎蛋角 $88

避風塘炸鮑魚 $168

京葱爆肥牛 $88
熱辣辣的京葱爆肥牛香味撲鼻,肥牛不覺太肥,感覺嫩滑,而且吸收了京葱和醬料的香味,十分惹味。

梅菜蝦乾蒸茄子 $98
蝦乾咬落不太硬,恰到好處。茄子吸收了梅菜的甜味和蝦乾的鹹鮮味,再淋上一些秘製的醬油,提升了茄子的香味。

• 避風塘炸鮑魚
2024-09-02 190 views
去到觀塘嘅茶樓就梗係叫唔同嘅小菜啦我首先叫「粟米魚肚羹」,一看就知道是用心製作的湯品。湯裏面有豐富的粟米粒和魚肚,清潤爽口,喝完後胃口大開。接著上來的是「蜜錢雞中翼」,這道菜色香味俱全。蜜錢的甜味稍微黏牙,但恰到好處,雞中翼炸得酥脆,表面還有一些黑椒和芝麻,增添了層次感,讓人停不下來。再來是「小湘式辣子雞」,這道菜香辣可口,辣椒和雞肉的搭配十分絕妙。雞肉很脆,辣味剛剛好,吃了讓人胃口大開。💯💯
去到觀塘嘅茶樓就梗係叫唔同嘅小菜啦

京葱爆肥牛 $88

梅菜蝦乾蒸茄子 $98
  • 京葱爆肥牛
2024-08-20 271 views
早排同個朋友去左觀塘一間酒樓到食晚飯🥣叫左3樣菜😜啲餸菜好特別😅蝦子柚皮柚皮經過煮制後變得柔軟😜帶有一點脆嫩的口感😉另外帶有一股獨特的柑橘香氣~有一絲苦澀😜燒汁野菌花膠條質地柔軟Q彈,具有韌性😗花膠本身鮮甜可口,在烹調過程中釋放出更濃郁的味道😉蜜椒薯仔牛柳粒薯仔本身略帶甜味,非常清爽可口😉牛柳粒鮮嫩多汁~帶有牛肉的濃郁鮮味😂酒樓位於鴻圖道觀塘同牛頭角中間~整棟餐廳外圍都好有古色古香既風格😉好有古代feel😗

蝦子柚皮
蝦籽柚皮

2024-08-08
$200 (Dinner)
蝦籽柚皮
2024-08-16 333 views
可達度高,離觀塘地鐵站數分鐘,鴻圖道30號1-2樓 十分便利。食物質素高,平民價錢,食出酒店風味蘇州甜酸肉 $88配菜青椒香口,火喉十足,菠蘿微甜,配合甜酸肉十分適宜。主角甜酸肉外脆內軟,咬落爆汁,一試難忘農家小炒肉 $98爆炒辣椒,將辣椒的香味盡顯,炒肉方面,肉的表面微焦,一嚐之下,發覺十分滑嫩。十分適合佐酒之選金牌欖角骨 $128當菜式上桌時,香氣四溢,加上欖菜及蜜汁包滿骨上,賣相十分吸引。當咬欖角骨一刻,蜜汁的香味,欖菜的鮮味直湧口腔,加上欖菜骨香酥無比,實屬誠意之作鴻圖樓觀塘鴻圖道30號1-2樓

蘇州甜酸肉 $88

農家小炒肉 $98

金牌欖角骨 $128

鴻圖樓
觀塘鴻圖道30號1-2樓
蘇州甜酸肉
金牌欖角骨
農家小炒肉
$187 (Dinner)
蘇州甜酸肉
金牌欖角骨
2K
2024-08-05 302 views
☺️古色古香酒樓☺️-呢間餐廳嘅外觀好有特色 外牆加左霓虹燈 古色古香 😆地下係茶餐廳 一樓係酒樓飲茶 🫖飾物價錢唔貴 幾值得試🤤-🐔湘式辣子雞 $138推薦招牌辣子雞 雞粒炒到有少少脆 好冇鑊氣 🤣都幾多辣椒 不過唔會好辣 香口惹味🤤-🍲粟米魚肚羹 $108魚肚羹煮得啱啱好 唔會太浠 ✨而且好足料 有好多魚肚 仲有蛋花😌-🍗蜜錢雞翼 $55雞翼好大隻 整得幾入味 😍蜜糖唔會太甜😌-📍鴻圖樓觀塘鴻圖道30號1至2樓-
☺️古色古香酒樓☺️
🐔湘式辣子雞 $138

🍲粟米魚肚羹 $108

🍗蜜錢雞翼 $55
雞翼好大隻 整得幾入味 😍蜜糖唔會太甜😌

📍鴻圖樓
觀塘鴻圖道30號1至2樓
2024-08-04 279 views
同朋友一齊嚟咗呢間酒家食個港式晚餐🤣$148「鴻圖燒鵝皇 例牌」:燒鵝皮脆脆哋,燒鵝皮底下有層薄薄哋嘅脂肪好香口,燒鵝肉好鵝味,呢個例牌仲竟然有隻燒鵝髀😋;我哋仲叫咗普洱茶,原來燒鵝配普洱茶好夾👍$98「淮香生海蝦」:海蝦似乎係油炸過外皮脆脆哋,香口、好食、惹味😋$168「艇王酸菜魚」:魚肉白雪雪味道鮮甜😋;其他配菜仲包括大量酸菜、大豆芽菜、木耳、勁多薯粉,食晒會超級飽😋;酸菜魚湯底仲好濃郁😋食得飽飽飽嘅一餐🤣
同朋友一齊嚟咗呢間酒家食個港式晚餐🤣

食得飽飽飽嘅一餐🤣
$240 (Dinner)
2024-08-01 242 views
成日行過見到見到呢座咁具地標性嘅建築物好有歷史 今晚帶埋屋企人過嚟叫幾個小菜試試呢間老字號💝❣️蜜椒薯仔牛柳粒 $138軟綿綿嘅薯粒入口即溶 爽甜蜜椒為牛柳粒更添風味🐂肉質柔嫩嘅肉粒同炸至金黃色嘅薯仔粒加入蜜汁一齊炒 又甜又香超好餸飯❣️錦江海鮮豆腐煲 $98清清地嘅海鮮豆腐煲 墨魚 魷魚 大蝦等海鮮配料🦐幼滑豆腐更突顯海鮮鮮味 唔需要額外再加其他任何調味料都夠❣️湘式辣子雞 $138部長強烈推薦招牌辣子雞 雞粒同辣椒經大鑊炒過均勻入味🌶️就連啲骨都炒到脆卜卜 非常香口惹味

❣️蜜椒薯仔牛柳粒 $138
錦江海鮮豆腐煲