2017-07-03 307 views
Really modern and Western design in this restaurant, despite the largely HK menu and typical HK style service. Ordered a breakfast set (served until 11:30AM) and everything came quite promptly. Overall, no complaints but wouldn't say this cafe is above average. Good for the ambience and clean environment, however.

Breakfast  Set  A
2017-07-02
$35 (Breakfast)
Breakfast  Set  A
2017-06-28 185 views
$53 叫左碟牛仔骨+凍飲$3,點知成碟真係8成都骨,根本無乜肉。食完成碟飯都唔覺得飽。對面枱叫左個紅酒汁牛脷,見到佢食左幾啖之後,無乜再食過,最後淨晒啲牛脷,好浪費。
2017-06-26 228 views
差唔多每個星期日回娘家都會係度食個早餐,店面算大,但由10點開始就會比較full,需要等位,就算餐廳當日較吉,亦都唔可以自己簡位坐,管制得好嚴重。店內有sofa位,兩邊有電視睇,因為開業不久,所以所有擺設都新淨,而且廚房水吧開放式,但排氣做得好,不會好大油煙。32蚊的餐,有牛油多士,炒滑蛋(份量偏少),沙爹通,味濃,而且牛肉唔鞋,好食。希望d服務員態度改善一點,入黎食個早餐唔係黎受氣,一早就黑口黑面令人冇癮。

沙爹牛通
奶茶
Type of Meal
Breakfast
沙爹牛通
2017-06-14 179 views
其實就不嬲都去開黃埔果邊既紅磡冰室食野既 近排行開尖沙咀發覺佢開左間分店 所以就去左食啦~但去果陣己經係晚飯時間 無得再叫常餐食 如果夜晚都可以有常餐serve就好啦~畢畢番早放晏既人邊有時間係朝早食常餐😢咁今次叫左個干炒牛河同埋瑞士雞翼~食干炒牛河通常都係因為陣穫氣 呢碟都非常有穫氣 係正既!味道剛好 唔會太淡或者太咸 牛肉分量都算多 味道不錯瑞士雞翼就一碟有5隻 煮得好林 好入味 而且啲雞肉好滑 無得輸 每次食常餐都一定會叫~~

咁今次叫左個干炒牛河同埋瑞士雞翼~

$100 (Dinner)
今日午餐時段經過北角紅磡冰室,見排哂長龍,一於入去買外賣返公司食,點知⋯⋯士多啤梨骨無士多啤梨,亦無士多啤梨味,同菠蘿生炒骨無分別,召鹽鮮魷咬落去水汪汪,質感淋啤啤,白飯亦煮得太爛,無牙都食到,午餐時段買,兩盒餸連兩個白飯$155(唔連飲料),唔值

2017-05-11
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$76 (Lunch)
2017-04-28 524 views
見到個名,幾得意,一試!食就普普通通,合格啦。充滿人情味的同事先係重點。在排隊入座時(係呀,要排下隊,有人氣㗎),有個招呼的姐姐親切地與婆婆熟客閒談,又知婆婆不可坐風口位。我要蒜蓉包,來餐時送錯多士,哥仔又好誠懇道歉。遠遠有交通警,姐姐已向d客通報,話食個茶餐要幾百蚊好唔抵,叫人快d走車,真係超好。有勁厚杯奶茶,有風味通粉好似厚得搞笑,麻麻地太陽蛋生熟剛剛好,厚多士或蒜蓉包,同價
見到個名,幾得意,一試!
食就普普通通,合格啦。
充滿人情味的同事先係重點

我要蒜蓉包,來餐時送錯多士,哥仔又好誠懇道歉

有勁厚杯奶茶,有風味

通粉好似厚得搞笑,麻麻地

太陽蛋生熟剛剛好
,厚多士或蒜蓉包,同價
2017-04-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2017-04-22 438 views
都係見到嘅評語嚟試呢個豬排炒一丁。不過茶餐嚟講都唔平,成50蚊…有啲不過不失嘅感覺,出到嚟好似冇乜鑊氣咁。唔通係太耐先拎出嚟? 唔覺佢有熱辣辣!豬扒較薄,略乾身。 味道可以咸返少少。麵嘅份量都少咗啲,唔抵食~
都係見到嘅評語嚟試呢個豬排炒一丁。

不過茶餐嚟講都唔平,成50蚊…
有啲不過不失嘅感覺,出到嚟好似冇乜鑊氣咁。

唔通係太耐先拎出嚟? 唔覺佢有熱辣辣!

豬扒較薄,略乾身。 味道可以咸返少少。
麵嘅份量都少咗啲,唔抵食~
2017-04-17 404 views
第一次宵夜入去食蛋冶加奶茶,蛋炒過老又小得可憐。就嚟收工都唔洗咁!我忍⋯⋯因太餓。第二次又犯賤!食宵夜。前面枱四個師奶食完走人,一出門口,就聽到D侍應串D師奶叫得少嘢食、xxxxx又乜又點唔好⋯⋯侍應態度?!唉-9⃣️第三次再攞嚟賤!!晚上大約十點多D,入去吃宵夜。店內冇乜人,聽到侍應話入面坐,但我見門口旁有兩三個吉枱就坐低。之後同一侍應話我二人不可坐大台,叫我入內圍。我之後隨他入去,佢串串共咁指住一張半面壁,另一張就坐搭枱膠凳的枱。他說:你哋只可以坐哩兩張枱!我心諗已經咁夜,又冇乜客,我重乜要坐埋D卡啦位!你當我白痴!聽你點!原全於理不合。我即話我唔食、走人⋯⋯其實我成曰去係欣賞廚房的心機菜色,尤其是雞翼撈丁同奶茶但D伙記作風!我寧願去澳牛好過😌
第一次

宵夜入去食蛋冶加奶茶,
蛋炒過老又小得可憐。就嚟收工都唔洗咁!
我忍⋯⋯因太餓。

第二次

第三次

再攞嚟賤!!

晚上大約十點多D,入去吃宵夜。

其實我成曰去係欣賞廚房的心機菜色,尤其是雞翼撈丁同奶茶

但D伙記作風!我寧願去澳牛好過😌
2017-03-27 690 views
之前係紅磡食過紅磡冰室既瑞士雞翼撈丁就一食愛上左,搞到成日都好想去食,不過紅磡有d遠,見炮台山呢邊開左間分店,就索性去撈丁蒜蓉多士好脆口,蒜蓉味好香,唔錯。炒蛋都算滑,幾香牛油味紅豆冰好多紅豆粒,好足料反而瑞士雞翼撈丁成個麵過鹹,同係紅磡食個次完全唔同,好失望下次都係去返紅磡食好d

蒜蓉多士好脆口,蒜蓉味好香,唔錯。
炒蛋都算滑,幾香牛油味
紅豆冰好多紅豆粒,好足料
反而瑞士雞翼撈丁成個麵過鹹,同係紅磡食個次完全唔同,好失望
下次都係去返紅磡食好d
2017-03-17 496 views
今日食早餐,坐低諗住叫嘢食,揮左好耐手都冇一個伙記理我,終於有個女伙記望到我,但佢依然繼續掛住整水吧既野,仲要一路同D廚房佬傾計,都完全唔幫我落單!最後佢終於黑口黑面走過黎落單!呢個人服務態度真係超級差!不知所謂!炒蛋份量細得好可憐,應該係一口炒蛋,份量只有半隻!
炒蛋份量細得好可憐,應該係一口炒蛋,份量只有半隻!
2017-03-10 472 views
第一次喺出面經過 ,就見到佢入面裝修十分 整 潔,所以就入去一試, 我入到去差唔多全場滿座 ,好彩仲有一兩個位 ,啲人服務亦都十分有禮貌唔似平時啲茶餐廳 啲人粗聲粗語 。我叫了一 個常餐 其中係一個 香煎豬扒撈公仔麵 ,佢煎起黎豬扒都十分香口, 豬扒 亦都 十分厚身 , 份量 超大, 味道亦都剛剛好唔會太鹹亦好夠濃味, 蒜蓉包食落十分鬆脆 和 充滿蒜蓉嘅香味,蛋 亦都炒得十分鮮嫩 唔會炒得太乾 ,加上一杯濃味嘅咖啡 亦只係收44元 以我一個甘大食嘅男人嚟講 一樣夠食, 仲想點呀! 唯一最遺憾嘅, 就係每晚六點鐘就停止供應
唯一最遺憾嘅, 就係每晚六點鐘就停止供應
  • 豬扒撈丁
2017-02-28 583 views
過開北角做野, 來一個茶記快食, 選了位於大街的紅磡冰室雖然接近2點先黎到, 但冰室依然坐無虛席不過好快就有位, 坐低叫左個常餐C先黎炒蛋配烘多士炒蛋OK, 多士夠厚有蒜蓉牛油味, 好香好好食套餐的煎豬扒是配撈丁, 改了要通粉, 想清淡一點這個豬扒通的份量很驚人, 豬扒很大塊, 放在上面迫到連通粉都快滿瀉豬扒煎得很香, 帶點脆, 好食!最後當然係食唔晒通粉, 40幾蚊包埋飲品CP值真的很高!如果再經過果邊做野都會揀黎呢度食lunch , 經濟實惠又夠飽~
過開北角做野, 來一個茶記快食, 選了位於大街的紅磡冰室
雖然接近2點先黎到, 但冰室依然坐無虛席
不過好快就有位, 坐低叫左個常餐C
先黎炒蛋配烘多士
炒蛋OK, 多士夠厚有蒜蓉牛油味, 好香好好食
套餐的煎豬扒是配撈丁, 改了要通粉, 想清淡一點
豬扒煎得很香, 帶點脆, 好食!

最後當然係食唔晒通粉, 40幾蚊包埋飲品CP值真的很高!
$45 (Lunch)
2017-02-26 404 views
路過炮台山,見到再開多一間冰室。北角站已有一間,再下一城,反映供不應求。天寒地凍,多人門外等吃早餐,水準一定好。店愈新,裝修愈型格。此店比北角店舒適,多梳化靠背卡位,黃色吊燈,檯子之間隔離算闊。比紅磡店勝多倍。我選擇F餐。黑松露炒蛋有很多份量,足以果腹。 黑松露份量偏少,宜減炒蛋份量,增加松露香味。炒蛋稍嫌碎,蛋香味未算濃,宜增添蛋黃比例。麪包的牛油未夠多。人手不足,食物只有微溫。非繁忙時間再來會好些。咖啡香濃。整體上,是一份星期日豐富早餐。港鐵A出口靠左,過馬路便可。
路過炮台山,見到再開多一間冰室。
北角站已有一間,再下一城,反映供不應求。
天寒地凍,多人門外等吃早餐,水準一定好。
店愈新,裝修愈型格。
我選擇F餐。
麪包的牛油未夠多。
人手不足,食物只有微溫。非繁忙時間再來會好些。
咖啡香濃。
整體上,是一份星期日豐富早餐。
港鐵A出口靠左,過馬路便可。
2017-02-22 330 views
做運動嘅推動力當然係食啦...咁動身前一定要對自己個胃好D...晨早流流當然要食番個熱辣辣嘅早餐啦, 呢度早餐選擇頗多, 我就食番個傳統A餐組合先!  火腿絲"仿"鮑魚絲通心粉(好老實嘅形容)- 份量都好足夠, 通心粉唔會煮到軟稔稔,最怕d發到脹晒又爛嘅通粉。而湯底都夠甜, 再加埋呢度胡辣味十足嘅胡椒粉非常惹味, 連湯汁都飲唔停口.西煎流心蛋同牛油厚多9秒9跌落黑洞, 所以無影到佢哋真身.咖啡可以啦, 無特別好味,不過$31早餐絕對收貨. 其實最吸引我嘅係佢哋嘅胡椒粉囉~
火腿絲"仿"鮑魚絲通心粉(好老實嘅形容)

西煎流心蛋同牛油厚多9秒9跌落黑洞, 所以無影到佢哋真身.

2017-02-19
$31 (Breakfast)
2017-02-16 318 views
北角近地鐵站英皇道附近都好多食肆,而呢間紅磡冰室算新新地。lunch時間一直大排長龍,幸好座位算多,唔會響街等好耐就入得。店內環境都幾舒服,卡位係sofa, 又唔會好逼,樓底好高,係人較多會嘈少少。午餐有6款,有炒飯、普通碟頭飯等等,價錢要$50起標。亦有常餐,撈丁餐等等,也要40多元起標。唔好以為叫冰室就會好平。叫了午餐蒜茸雞扒飯,都好大碟,3至4塊煎雞扒,蒜茸汁幾香,“頹飯”來說味道很不錯,而且都好夠飽。奶茶普通貨色,無乜茶味。總的來說,味道不錯可以一試的普通午餐之選。

總的來說,味道不錯可以一試的普通午餐之選。
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$53 (Lunch)