經常搭車經過 終於去過一次 感覺良好 食物好味 賣相都好所以就無耐再幫襯啦 點知就比我見到唔應該見嘅事我地果晚都10點幾先去 唔算太多客 咁點菜時 叫咗2次好大聲 都無員工過嚟後尾有個好高大嘅過嚟落單我地叫2個小菜 咁跟飯跟湯仲有飲品點知比我見到 呢位員工 唔係用湯勺(畢)湯😱係直接用湯碗放落煲湯度(畢)上嚟!因為放湯煲位就喺廚房出面我見得好清楚 佢係用佢龐大嘅身軀遮住後面嘅視線 但我喺側面睇到好清楚當然 果2碗 我地無飲到啦!之後見到佢 好多都係用呢個方法(畢)湯總之 我地以後都唔會再去食
經常搭車經過 終於去過一次 感覺良好 食物好味 賣相都好
所以就無耐再幫襯啦 點知就比我見到唔應該見嘅事
後尾有個好高大嘅過嚟落單
我地叫2個小菜 咁跟飯跟湯仲有飲品
因為放湯煲位就喺廚房出面
當然 果2碗 我地無飲到啦!
之後見到佢 好多都係用呢個方法(畢)湯
總之 我地以後都唔會再去食

2016-12-04 1005 views
完全冇諗過作為一間食府,竟然有員工當正自己屋企張床瞓左係度,最離譜就是佢對腳板貼住塊玻璃,個種核突程度難以想像,我最嘔心仲要邊食邊對住佢對腳板底。雖然食物質素不太差,但衣個環境因素就令我不會再光顧有圖
有圖
2016-11-08 1073 views
好好味,啲餸好有鑊氣,又夠大碟,有埋湯同野飲送,仲有啲服務員態度好好,超有禮貌又風趣,會無喇喇同啲客傾偈,好搞笑好好味,不過個煲太熱搞到痴晒底,如果下次用個無咁熱既煲上就好,好多痴晒底燶左食唔到,好浪費小炒皇都係,好有鑊氣好好味今次第三次幫襯,應該會一星期幫襯一次,真係值得再幫襯!👍👍👍👍👍

小炒皇都係,好有鑊氣好好味

例湯
粉絲煲
小炒皇
2016-11-08
粉絲煲
小炒皇
2016-10-30 921 views
這天沒有特別節目和飯局,週末懶懶閒的,便在家附近找家茶餐廳吃個便飯算了。進來這個地區的餐廳不停新舊替換,茶餐廳是大多數。在眾多新開的茶餐廳中,我選了平時早餐和午飯時間最多人拍隊的紅磡冰室,但原來發現排隊是不能左為選餐廳的好指標。 店內提供很多選擇,我只看了常餐和午飯套餐而已。最後我選了自以為最安全的吞拿魚意粉,來到的時候就十分後悔。如圖,用水煮好的意大利粉上面鋪了一堆罐頭吞拿魚汁,水汪汪,賣相相當差,看完之後完全不想吃。我吃了幾口,味道就是:罐頭吞拿魚撈水撈醬,加熱放到麵上面,過程應該是很快的,味道連我自己在家煮的都不如,差中之差。以後都不會再來。 “永不錄用”!
2016-10-08
Type of Meal
Lunch
2016-10-14 1137 views
樓下這家紅磡冰室經常路過,每次都排隊,很好奇裡面的味道,想必很地道。今天問了下朋友說味道確實不錯,決定試一下。下午茶確實挺實惠,力薦蜜汁豬扒公仔面,豬扒煎得剛剛好,香噴噴脆,公仔面可能用瑞士汁炒的吧,味道也沒的說。香蒜烤麵包也很夠味,番茄螺絲粉因為沒有螺絲粉轉通粉,味道一般呢。咖啡也OK的。要說下這裡的服務,兩位服務的阿叔,年紀大些的阿伯,看得出應該很有經驗,點餐時問的很仔細,看他寫了一手好字,應該是有點文採。另一位先生就不敢恭維了,送菜基本上是丟到桌子上,後面發現我們點了豬扒沒有叉子,幾乎將叉子插到桌面。這種技巧我以為只有澳洲牛奶公司才有的。不過香港食店就是如此自信,味道好服務差,這種反差更能對比出味道的稀有。

• 瑞士鸡翼捞丁
2016-08-26 1690 views
老細去左大陸business trip,甘啱又要去北再工幹嘅我,同個客吹完兩咀,食個lunch嘆下蛇下都得掛~經過見到有間叫紅磡冰室,入去試下先,今餐有D口乾,所以唔想食太濃味,而且又唔想食甘頹,所以我叫左⋯來!啜淡先啦,我嘅黑牛王子,太耐冇飲過好掛住!一飲~woooo~荒漠甘泉咁款~好冰凍,朱古力雪糕嘅香味混入可樂 太正啦~轉飲$12!已經冇思考貴定平喇!好好飲~蝦仁滑蛋叉燒飯 $52都幾多料,味道幾好,叉燒唔會好多肥肉,蛋汁熟度剛好,蝦仁雖然有"嗱"過,但唔過份,口質ok~好食嘅,但就甘叫個甘嘅飯$52,略少少貴啦~
老細去左大陸business trip,
甘啱又要去北再工幹嘅我,同個客吹完兩咀,
食個lunch嘆下蛇下都得掛~

經過見到有間叫紅磡冰室,入去試下先,
來!啜淡先啦,我嘅黑牛王子,太耐冇飲過好掛住!

轉飲$12!已經冇思考貴定平喇!好好飲~
蝦仁滑蛋叉燒飯 $52
$64 (Lunch)
2016-08-20 1082 views
每次去紅磡冰室,總會吃他的常餐,一定要配蒜蓉多士。茶餐廳來說,這個價錢實在不便宜,但每次都抵擋不了其蒜蓉多士的誘惑。他並非平時跟餐硬硬的蒜蓉包,表面塗上蒜茸醬烤脆,內裡依然軟熟,吃上一口充滿蒜香。炒蛋也不錯,每次吃都不會過老。跟餐的麵餐我最愛是瑞士雞翼,一端上桌就知道其瑞士汁撈得剛剛好,雞翼亦夠入味。其次是叉燒米粉,叉燒沒有鞋十十,亦不會痴牙。最不喜歡的是茄牛通,湯底像是罐頭湯,牛肉過韌。

其次是叉燒米粉,叉燒沒有鞋十十,亦不會痴牙。

最不喜歡的是茄牛通,湯底像是罐頭湯,牛肉過韌

2016-08-15 853 views
本來想去吃小炒中菜,非繁忙時段周圍都係位,諗住可以坐卡位啦兩個人,點知去位鄧仔。同你個時侍應生講完之後,仲話鄧唔座得啊?唔啱食就唔好食囉,走啦。啱食下次先返來啊。如果吃到一肚氣,好食極都唔返。全世界得你一間餐廳啊?
2016-07-27 892 views
工作過後搵嘢食,附近有呢間“紅磡冰室”,就近近地試一試我地四人行,嗌三個餸,應該夠食唔好嘥嘛招牌菜要試就係常識,可惜呢到做得唔特別,可能因為我地成枱人都唔食蒜,無左啲炸蒜係面,所以賣相唔吸引,變左好似一碟普通既炸豆腐,呢樣唔緊要,但係都落番啲椒鹽呀,淡而無味三色蒸水蛋蒸得夠滑,又夠嫩可惜我地唔食蔥蒜,而佢地個豉油應該有落乾蔥去調制,所以我地最後都食唔哂欖菜肉鬆炒四季豆,油唔會多到成隻碟都係,岩岩好,但係無乜欖菜

工作過後搵嘢食,附近有呢間“紅磡冰室”,就近近地試一試
我地四人行,嗌三個餸,應該夠食
唔好嘥嘛
冰室金磚
三色蒸水蛋
三色蒸水蛋蒸得夠滑,又夠嫩

2016-07-03 1172 views
茶餐廳豬勁肉炒河,今日快餐B, 炒野應該係茶餐廳強項,seems no salt......侍應阿姐態度差到爆!我一位速食坐一边,有梳化位果边唔比我坐,話有人……有鬼呀?!遲黎既客先有得坐!!執走上手食剩既碟同用具,个阿姐求其抹兩下張枱……枱面一pat鼻涕咁既餸剩係度,仲有成條抹痕……叫阿姐再抹,佢應左但冇做。後來叫落單个阿叔抹,佢一边抹一边話:求先咪抹左囉?!嘩!好似我錯咁??我唔應該要求係咪?咁我去快餐店啦??大x樂d態度好過佢!
2016-06-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2016-06-18 1003 views
同屋企人食個lunch,去左呢間冰室食見人幾多,仲要搭枱,睇食物賣相估佢應該唔差卦點知入到去冷氣又小,30幾度,人又多,勁熱叫左個常餐,有蕃茄牛肉螺絲粉配炒蛋,蒜蓉包蕃茄湯完全冇蕃茄味,食到既只有咸味同味精味雖然入面又有薯仔,蕃茄同牛肉,算係豐富,不過真係愈食愈咸炒蛋幾滑,不過食到尾都有少少咸蒜蓉包幾香蒜蓉味,但包身唔脆,扣左分侍應服務態度都唔太好,食物等左超過15分鐘都未黎追問一下,佢地回應好似係我唔應該追問咁
同屋企人食個lunch,去左呢間冰室食
見人幾多,仲要搭枱,睇食物賣相估佢應該唔差卦
點知入到去冷氣又小,30幾度,人又多,勁熱

叫左個常餐,有蕃茄牛肉螺絲粉配炒蛋,蒜蓉包
蕃茄湯完全冇蕃茄味,食到既只有咸味同味精味
雖然入面又有薯仔,蕃茄同牛肉,算係豐富,不過真係愈食愈咸
炒蛋幾滑,不過食到尾都有少少咸
蒜蓉包幾香蒜蓉味,但包身唔脆,扣左分

侍應服務態度都唔太好,食物等左超過15分鐘都未黎
追問一下,佢地回應好似係我唔應該追問咁
2016-06-17 716 views
同屋企人黎食晚飯,叫左兩個餸一個麵。食左個肉片炒麵,個麵炒都好乾身,唔會話又濕又林咁啲麵有小小偏林,鐘意食硬身嘅朋友應該就唔會鐘意喇豉椒牛仔骨,個汁好濃,用黎撈飯岩岩好,不過如果就咁食就有啲鹹啲牛仔骨口感軟棉棉,但係又冇去到一咬就斷咁誇張,都幾有咬口。個粟米斑塊真係好正!必叫item 啲斑塊好厚,有成節手指咁厚 好足料而且上枱嘅時候啲斑塊仲係脆嘅,配埋個汁滿分真係一定要試下!
同屋企人黎食晚飯,叫左兩個餸一個麵。
食左個肉片炒麵,個麵炒都好乾身,唔會話又濕又林咁
啲麵有小小偏林,鐘意食硬身嘅朋友應該就唔會鐘意喇
個粟米斑塊真係好正!必叫item

啲斑塊好厚,有成節手指咁厚

好足料
而且上枱嘅時候啲斑塊仲係脆嘅,配埋個汁
滿分
真係一定要試下!
2016-06-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2016-05-29 542 views
大大話話食左十幾次喇。或者賺左點名氣之後就越黎越差。星期日預左排隊。但朋友想試就陪佢食。但排左40分鍾,冇人比籌冇人問幾多位,所以唔可以走開加上靠啲食客自律排隊。中途有人插隊直入但店員扮見唔倒都見過(門口收銀個黑黑地既紮馬尾呀姐認熟客,生客佢就串爆你)。好。入到去點返常餐。瑞士雞翼麵同紅豆冰朋友就食蕃茄通,凍鴛鴦。嘩一食隻雞翼打冷震,上次就鹹到死。今次個瑞士汁甜到。。。下面啲麵凍哂而且開始硬一舊舊。紅豆冰仲慘烈,下面堆紅豆暖但上面加唔夠水,用飲管根本飲唔倒。可以叫“冷暖紅豆沙”至於朋友碗蕃茄通,佢話個汁好杰,牛肉話熟似豬膶。其實,佢新開食到而家,我覺得無論食物定侍應態度都每況愈下。假期更加感受倒大倒退。你根本唔會食倒平日既質素同坐得舒服,言則我以後假期可以去第二度食。廢事好似今日咁邊食邊聽倒收銀呀姐怨太多客又發晦氣。**插曲:我同朋友今日近坐門口既位置,今日有個女人黎買外賣,問lunch有乜餐,個收銀呀姐“呢啲套餐咯!”跟住個女人問有冇其他,個呀姐丟個餐牌出黎“呢啲咯冇餐架”仲口um um朋友係到笑。細細聲話“終於知點解頭先你問我兩次係咪真係要食呢間”
大大話話食左十幾次喇。或者賺左點名氣之後就越黎越差。

)。

好。入到去點返常餐。瑞士雞翼麵同紅豆冰
朋友就食蕃茄通,凍鴛鴦。

嘩一食隻雞翼打冷震,上次就鹹到死。今次個瑞士汁甜到。。。
下面啲麵凍哂而且開始硬一舊舊。

至於朋友碗蕃茄通,佢話個汁好杰,牛肉話熟似豬膶。

仲口um um

2016-05-29
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
2016-05-22 497 views
住紅磡嘅朋友話俾住港島嘅我知,未食過「紅磡冰室」嘅人唔可以話自己係紅磡人,仲叫我去到紅磡一定要去朝聖咁話。本身都諗住搵個weekend去,點知搞搞下冇左件事。但係,原來食嘢同愛情一樣,都係一件很玄的東西。當我已經忘記左「紅磡冰室」嘅時候,原來佢已經喺港島開左分店,喂呢鋪唔駛過海都食到喎,送到埋口咁就手,唔食真係罪大惡極呀,就係咁,我即刻就去嘆左個brunch啦。上路前,我請教左我嗰位講過嗰句豪言壯語嘅朋友,去到「紅磡冰室」應該要食啲乜,佢一秒都冇諗過就答我:「常餐,瑞士雞翼撈公仔麵配炒蛋同蒜蓉多士,一定要轉蒜蓉多士,如果唔係同冇黎過冇分別,呢度炒蛋夠滑,野飲就隨便叫啦因為叫咩都係麻麻地,我自己就通常叫茶走嘅。」嗰種不加思索嘅堅定,或者應該叫做「紅磡精神」。排左一陣隊之後,一個待應姐姐帶領我黎到冰室左下角嘅卡位。我一嘢坐左落去,然後一輪嘴同個姐姐覆述嗰個常餐order,連餐牌都冇望過,因為我已經背左,而且入黎之前仲喺心入面練習左好幾次,你知啦,第一次係緊張啲(毒L mode)。當我仲沾沾自喜緊自己不加思索咁落order呢件事,成個常餐已經出現喺我眼前:蒜蓉包好厚身,烘得外脆內軟,蒜蓉搽得

當我仲沾沾自喜緊自己不加思索咁落order呢件事,成個常餐已經出現喺我眼前:蒜蓉包好厚身,烘得外脆內軟,蒜蓉搽得平均,仲加左啲香草,滋味十足。炒蛋香滑,杯茶走就茶味略淡,不過不失啦。至於主角瑞士雞翼呢,一睇佢黝黑嘅肌膚就知道好入味。的確,一口咬落去,肉嫩味濃,兩個字,高質。公仔麵爽口,唔會太稔或者太硬,有人話覺得啲瑞士汁太甜,不過嗜甜嘅我就覺得好正啦,呢鋪真係學Dr. tree gun 話齋,「食碗底反碗面」,我直頭想舐乾淨埋碗底啲瑞士汁呀!

喺北角嘅分店都咁高水平,唔知總店嘅質素會係點呢? 「所謂伊人,在水一方」,睇黎之後真係要的起心肝過海會一會「紅磡冰室」呢位佳人啦!
常餐
常餐
  • 瑞士雞翼撈丁
2016-05-19 489 views
去到睇倒個menu好似去左大排檔咁但係係有冷氣舒服版啲職員睇落粗聲粗氣好大聲,但係個個都好好人好helpful 黑椒牛仔骨好有獲氣,啲牛肉雖然大塊左啲,但係好入味而且又唔會太鹹粟米魚塊啲魚塊好厚,但唔會太厚粉個粟米汁好傑,撈飯一流
去到睇倒個menu好似去左大排檔咁

但係係有冷氣舒服版
啲職員睇落粗聲粗氣好大聲,但係個個都好好人好helpful

黑椒牛仔骨
好有獲氣,啲牛肉雖然大塊左啲,但係好入味而且又唔會太鹹

粟米魚塊
啲魚塊好厚,但唔會太厚粉
個粟米汁好傑,撈飯一流