2024-03-31
每次去將軍澳食嘢都好似冇咩選擇咁好似來來去去都係商場入邊嘅連鎖店但係因為要睇展覽咁啱要嚟到呢邊逼住要喺呢頭食飯🤣🤣於是同朋友揀咗呢間北歐餐廳 hygge 對丹麥人嚟講 「hygge」代表住一種生活態度,快樂自在溫暖舒適嘅意思,再簡單啲就係簡約生活要好好寵愛自己,當然我地都好寵愛自己要係美食沙漠揾啲好嘢食先!Hygge 有室內同戶外位,我哋喺冇book位嘅情況下坐咗去戶外好彩今晚唔算太熱,有少少微風,戶外枱勝在夠大。見到佢個Menu都幾主打佢哋自己嘅pizza 同crepe 特別提到佢哋係用咗法國同意大利嘅麵粉在進行兩日雙重發酵,一般整麵包都會用到低溫發酵,通常都可以令到麵團更濕潤酥脆,搞到有啲期待佢哋個dough!最終我地二人點咗Housemade pizza 10” ,意粉,可麗餅各一份金文畢烤豬肉卷薄餅 $188十分滿意嘅薄餅,用了十足同埋個包底真係好鬆軟啊!超級滿意!豬肉唔會過鹹,10吋嘅薄餅切開到6塊,每塊都有一粒嘅芝士,我鍾意捲埋嚟食嘅口感!絕對會因為呢個薄餅而我下次再嚟到將軍澳再揀嚟呢度食香煎八爪魚墨汁意粉 $228傳聞中意大利人如果食墨汁意粉棚牙食完冇墨汁沾上就為之一個好
好似來來去去都係商場入邊嘅連鎖店
但係因為要睇展覽咁啱要嚟到呢邊
逼住要喺呢頭食飯🤣🤣
於是同朋友揀咗呢間北歐餐廳 hygge
見到佢個Menu都幾主打佢哋自己嘅pizza 同crepe
金文畢烤豬肉卷薄餅 $188
香煎八爪魚墨汁意粉 $228
傳聞中意大利人如果食墨汁意粉棚牙食完冇墨汁沾上就為之一個好墨汁意粉,不過我哋食完係有嘅😂😂 但整體個調味粉質地都幾好食,個墨汁味都幾重,八爪魚份量唔多唔少,個車厘茄有真係煮過唔係生勾勾咁俾你😂😂
開心果可麗餅 $88
額外點多一球雲呢拿雪糕 $11
本人係超級鍾意食crepe!!! 所以按捺不住飯後甜品要一份,當可麗餅上枱嘅時候,有位男店員好好話佢都鍾意食呢個建議我哋再加多一個雪糕,我哋仲喺度諗,但Menu上面好似冇提到可以額外加雪糕呢,同埋冇提到有咩味道揀,但店員提供建議食法作為食客都開心嘅,最後我哋都決定加多一球雪糕,開心果醬聞落係幾重,但係食落又唔覺得好重味,佢哋個可麗餅個質地係比較軟身嘅,伴碟有cream同埋有一啲莓醬,個莓醬唔太甜,但覺得襯落開心果唔係太夾,不過我都期待下一次嚟試佢嘅鹹crepe。
成個用餐體驗都好好,同埋啲服務都真係嗰個店員都好好,大滿足😌