2018-03-17 180 views
自己試過整幾次梳乎厘pancake,但完全唔好食,仲要一煎就塔左。我都係出去買舖頭嘅食啦。一拎到手上就覺得外觀好靚,張底紙好襯,單憑外觀就已經加咗唔少分。佢嘅梳乎厘pancake好鬆軟,唔係食緊空氣,咬落係有質感係入面,完全唔係入口就消到泡泡咁虛無。好重蛋香味,有好少好少半熟feel。佢就咁食個pancake就無咩甜度,佢面頭會有糖霜、蜂蜜、一球雪糕同埋類似甜忌廉嘅配搭,一冰凍再加pancake嘅暖溫度,真係好好食。整體感覺偏鬆軟同埋滑嘅口感,如果可以加多啲脆脆或者有咬口嘅配搭,我相信無論口感定層次都會更加好。
自己試過整幾次梳乎厘pancake,
但完全唔好食,仲要一煎就塔左。

我都係出去買舖頭嘅食啦。

一拎到手上就覺得外觀好靚,
張底紙好襯,單憑外觀就已經加咗唔少分。

佢嘅梳乎厘pancake好鬆軟,
唔係食緊空氣,咬落係有質感係入面,
完全唔係入口就消到泡泡咁虛無。
好重蛋香味,有好少好少半熟feel。

佢就咁食個pancake就無咩甜度,
佢面頭會有糖霜、蜂蜜、一球雪糕
同埋類似甜忌廉嘅配搭,
一冰凍再加pancake嘅暖溫度,
真係好好食。

整體感覺偏鬆軟同埋滑嘅口感,
如果可以加多啲脆脆或者有咬口嘅配搭,
我相信無論口感定層次都會更加好。

2018-03-16
Type of Meal
Tea
熱潮過去後,星期日晚上七點多的時候過來只需等大約15至20分鐘,就可以吃到熱辣辣的梳乎厘了。 梳乎你夠高度,夠鬆軟, 但沒有蛋香味, 空氣感十足,值得推薦, 這算是手工錢吧~兩個 梳乎厘 29元算優惠。值得一讚時cream不膩, 陪梳乎厘食剛剛好, 因為 梳乎厘的味道其實比較淡。

2018-03-08 170 views
是日朕自私食2-⠀今日朕又撇甩啊叔出去偷食啦自從上次朕偷食完再叫啊叔出食評之後足足比佢話足一年咁耐所以 唯有今次自己打番食評囉⠀依間店鋪相信大家都唔陌生架啦每次去到都極多人排所以拉極啊叔佢都唔肯陪我食佢話喎 食佢不如食空氣唓 咁大牌啊啦你咪食空氣囉 我就去食好西啦朕今次叫咗個密瓜梳乎厘班戟配密瓜雪芭第一啖食落去已經好正咁就緊係啦 佢係用真.密瓜整架嘛所以好香密瓜味 而且又好甜至於個梳乎厘呢佢除咗有空氣感之餘仲要好有蛋味唔係淨係得一陣風但講到最有驚喜反而係啲cream佢啲cream甜得嚟又有好香嘅奶味但又唔似蛋糕cream咁溜所以夾埋梳乎厘一齊食就變得好正加埋個靚靚造型 直頭係呃like一流啊⠀密瓜梳乎厘班戟配密瓜雪芭 $39⠀Ps 朕其實有語癌 睇嚟今次又要比呀叔笑啦
是日朕自私食2-

密瓜梳乎厘班戟配密瓜雪芭 $39

Ps 朕其實有語癌 睇嚟今次又要比呀叔笑啦
2017-10-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
  • 密瓜梳乎厘班戟配密瓜雪芭
2018-03-06 197 views
幾天前在旺角晚飯後路過這間小店,門外有很多人在等候,原來是一間疏乎里的專賣店,吃完晚飯剛好來一客甜品。疏乎里的口味蠻多,點了一客忌廉芝士疏乎里班㦸。店內沒有坐位,所以就在門口等。可能因為製作需時,等了差不多三十分鐘終於等到。一客有兩件疏乎里班㦸,賣相討好,不似一般疏乎里很快便縮水,班㦸面淋有芝士醬,味道香濃帶點鹹味,班㦸質地有點像日式的芝士蛋糕,比普通疏乎挺身,但口感仍然軟滑,很好吃!期待下一次試試其他口味

忌廉芝士疏乎里班㦸
2018-03-02
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$39 (Other)
忌廉芝士疏乎里班㦸
2018-02-24 166 views
自從疏乎里pancake成為熱潮,不禁不斷地嘗試,I love you dessert的性價比算是出眾。每次都會點原味,吃上去蛋味突出好香,而加了的豆腐味雪糕不會太甜,味道好夾。個人感覺這比日本Bills的更好吃。

TakeAway
2018-02-21 156 views
今日同好喜歡食甜品嘅朋友黎到i love you dessert Bar 之前係openrice見到佢上左2018米芝蓮今次終於有機會去試下啦鋪面易搵 係hesheit隔離相對之下hesheit就冷清好多啦今次我叫咗紫薯梳芙厘班戟鋪頭好細 得門口有兩張高凳可以坐通常啲客都係企喺門口食 有啲款式有2件梳芙里就冇雪糕,例如忌廉綠茶梳芙厘班戟就有兩件梳芙厘有啲有雪糕就得1件梳芙厘呢份紫薯味就一份45蚊有一件梳芙厘,不過我覺得豆腐雪糕都幾好食嘅,睇下你哋點揀啦梳芙里都係原味嘅,幾好食,唔實,證明夠空氣梳芙厘上面有少少紫薯粉同紫薯脆片,隔離有紫薯蓉,豆腐雪糕,餅碎,幾粒紫薯同埋一粒心心,一粒米芝蓮嘅公仔全部都可以食㗎 仲有店面有啲牌可以自己寫 想寫咩都得下次試下另一個味先
之前係openrice見到佢上左2018米芝蓮

紫薯梳乎厘班戟配豆腐雪糕 紫薯

鋪頭好細 得門口有兩張高凳可以坐
通常啲客都係企喺門口食

有啲有雪糕就得1件梳芙厘

梳芙里都係原味嘅,幾好食,唔實,證明夠空氣

全部都可以食㗎
仲有店面有啲牌可以自己寫 想寫咩都得

下次試下另一個味先

2018-02-21
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$45 (Tea)
紫薯梳乎厘班戟配豆腐雪糕 紫薯
最近大熱梳乎厘pancake💕💕因為無曬芒果 我地就試佢既原味梳乎厘pancake配豆腐雪糕 ($37) 豆腐雪糕好濃味 pancake好鬆軟好好味 細細間真係睇佢唔出 價錢平有咁高質 不過要等成45分鐘先有真係略嫌有d耐😓😓 有時間等既話推薦大家試下🤗
原味梳乎厘pancake
原味梳乎厘pancake
2018-02-20 66 views
其實之前都已經食過好多次 不過見到佢出左新野喎梗係要試一試啦〰️日本紫薯梳乎厘班戟〰️佢配料有紫薯番薯粒同埋番薯蓉 個梳乎熱辣辣配上豆腐雪糕簡直一流呀 一啖軟林林熱辣辣既梳乎厘再之後再一口凍冰冰嘅雪糕 令到本身唔係太甜嘅梳乎厘即刻增加左啲甜味 而個紫薯番薯蓉唔會太甜 幾好味 〰️拿破崙檸檬吉士班戟〰️底同面都用拿破崙黎做 呢兩層拿破崙都係好鬆化好香脆 中間夾住一層厚厚既班戟同埋檸檬醬 呢個組合係好新鮮 因為有呢層檸檬醬所以先可以令到呢個甜品冇咁膩

〰️日本紫薯梳乎厘班戟〰️

〰️拿破崙檸檬吉士班戟〰️

2018-02-02 204 views
呢間梳乎厘pancake由旺角既一間小地舖開到銅鑼灣都有堂食舖確實唔簡單宜家唔洗排隊先第一次試 I love you dessert 既原味梳乎厘pancake($29), 果然好好味,要等咁耐都係抵Pancake空氣感好重,但質感仲係做到幾結實,唔會好似未整熟咁,流啲粉漿岀黎。質感呢part已經完勝葵芳小店既pancake甜到都控制得好好,食多啲都唔會覺得漏,而且仲有少少甜忌廉加埋一齊食,感覺都幾清新~ 雖然我真係覺得佢嘅製作時間係真係有啲過咗長(差不多等咗20分鐘) 但係下次都係會再食

TakeAway
自從11月公布的米之蓮星級食府,I love you Dessert Bar成為其中一間米之蓮平民食肆,很多人慕名而來,而我都不例外。在聖誕節的時候,因為吃完晚飯之後太晏了,已經10點左右,到了店舖,職員便說我們今天的梳乎厘已經賣晒了,當時的我地唯有失望而回。所以今次來到旺角,專登早少少吃完晚飯,過嚟排下買梳乎厘碰碰運氣,睇吓是否有得食。這次,我地九點左右便食完晚飯早少少過嚟排隊,見到鋪頭外面已經很多人過嚟排隊了,我問一問店員,店員說梳乎厘需要等候時間大約30分鐘,我們興奮不已,便叫了芒果加梳乎厘班戟及忌廉芝士梳乎厘班戟,兩款都是$38 ,共 $78,真的是平民價錢米之蓮的享受。30分鐘後,鋪頭外越來越多人了,而我們的兩款甜品已到手了。首先要介紹芒果梳乎班戟配雲呢拿雪糕,這個是有一些鮮芒果加雲呢拿雪糕配梳乎厘,底下還有一些木糠碎,拎上手影相份量也很大份,熱辣辣的梳乎厘搖動盒子時也顯得震騰騰,吉了一口來試試真的很好食而且蛋味也很香,配上鮮芒果甜甜地,不會如果只是淨係梳乎厘感覺上味道較為寡,另一口梳乎厘配上雪糕再加木糠碎有種冷熱之間撞出一種特別的口感~~至於忌廉芝士班戟梳乎厘是有兩層的梳乎

至於忌廉芝士班戟梳乎厘是有兩層的梳乎厘搭住,而上層的梳乎厘舖上厚厚的忌廉芝士,這個還要比是鮮芒果梳乎厘還要震騰騰,班戟真的是外皮很有口感,內裏很滿蛋味連同芝士味混和一體,梳乎厘感覺上很充滿空氣感。食完這兩款後,真的覺得超級滿足,感覺活在幸福之中!

希望這間小店在得到米之蓮的加冕後,業主不要加他們租,真心的讚賞,支持香港的本土小店!

2018-01-24
Waiting Time
30 Minutes (TakeAway)
$38 (Last Night Supper)
  • 鮮芒果梳乎厘班戟
2018-01-27 132 views
梳乎厘Pancake ~ 行過都見好多人買 所以都想試下人真係好多 等嘅時間相對一定好長睇下食咩 最後決定食原味 等左都有45分鐘先有價錢咁平 不會要求太好食  但結果又真係幾好食好鬆軟 好香蛋味 仲有糖漿 ~ 因為地方好少要企係到食又就係差左少少同埋等時間太長 . . .但整體計食物係不錯

睇下食咩 最後決定食原味
等左都有45分鐘先有
價錢咁平 不會要求太好食

但結果又真係幾好食
好鬆軟 好香蛋味 仲有糖漿 ~

因為地方好少
要企係到食又就係差左少少
同埋等時間太長 . . .但整體計食物係不錯
2017-12-17
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$29 (Dinner)
2018-01-16 207 views
梳乎里班戟! 有人話吃空氣, 但其實要做有空氣感亦不容易😏星期一晚到旺角, 左逛右逛終於找到這間小店原來就在另一間甜品熱店旁邊!店舖小小的,當晚只有一個員工她不慌不忙的, 說要等20mins!晚餐過後不太餓, 可以等哦!我點了"芒果"+"梳乎里班戟" $39有一件班戟😍, 芒果粒😍, 木糠, 雲呢拿雪糕先試一口班戟😋! 真係好空氣呀!外皮有口感, 內裡香滑!充滿蛋香👍👍👍笨爸說試試將配料與班戟一起吃!又有另一風味!評分: 5⭐最好食物: ⭐⭐⭐⭐環境: ⭐⭐⭐價錢: ⭐⭐⭐⭐服務: ⭐⭐⭐⭐
梳乎里班戟!
有人話吃空氣, 但其實要做有空氣感亦不容易😏

星期一晚到旺角, 左逛右逛終於找到這間小店
原來就在另一間甜品熱店旁邊!

店舖小小的,當晚只有一個員工
她不慌不忙的, 說要等20mins!
晚餐過後不太餓, 可以等哦!

我點了"芒果"+"梳乎里班戟" $39

有一件班戟😍, 芒果粒😍, 木糠, 雲呢拿雪糕

先試一口班戟😋! 真係好空氣呀!
外皮有口感, 內裡香滑!
充滿蛋香👍👍👍

笨爸說試試將配料與班戟一起吃!又有另一風味!

評分: 5⭐最好
食物: ⭐⭐⭐⭐
環境: ⭐⭐⭐
價錢: ⭐⭐⭐⭐
服務: ⭐⭐⭐⭐
2018-01-16 128 views
Souffle pancake😍終於食到過氣既souffle pancake啦,由佢開始hit個排已經想食,到個個都食完我先去食😂😂 考完試去左平民價既i love you dessert bar, 原味要$29,pancake份量適中,不過可能天氣太凍,本身攞上手有少少熱,俾風吹多幾吹已經凍曬☃️食完先發覺我唔鍾意呢種質感既pancake, 食左好似冇食野咁PS.買到全店最後一份😍後一個客冇得買😂
Souffle pancake😍

PS.買到全店最後一份😍後一個客冇得買😂
2017-12-20
2018-01-05 153 views
路過見到好多人等嘅一間甜品舖,而且冇堂食只可以外賣,我就梗係要試吓啦。價錢唔算好貴兩個梳芙你嘅pancake都只係$29,而且即叫即做,熱辣辣震騰騰好新鮮。雖然要等20分鐘,但我覺得值得一試。pancake入邊好軟林林,入口即溶,而且好有蛋香味。
2018-01-05 133 views
好味!有人話起碼要比夠八分佢我就話7.5啦原因?唔夠甜囉🐣-好真心 呢個價錢真係好划算原味都係HKD29 綠茶就38 原來呢pet綠茶醬價值$9😮😮-等候時間大約20分鐘(無人龍)店面只有門口三個企位要食的朋友可能要考慮takeaway了始終吃得不是舒服不過整間店都是米芝蓮輪胎的裝飾 唔知係咩意思呢?🤡🤔-綠茶soufflé pancakepancake口感好鬆軟滑溜~感覺像在吃空氣一樣沒有很重的牛油味 不是很甜 取而代之的是鹹鹹的味道不過這個質素絕對絕對拍得上pan de pain!而且價錢絕對便宜很多!👍🏻綠茶醬沒有很香濃的綠茶味但可以說上是為整體加添味道的感覺吧-旁邊的cream插上了米芝蓮(輪胎)的logo和店鋪標誌也是麵粉做的 可以吃的喔🐥-ps.口感跟bove完全不同!(按👉🏻#CaloriesDiary_dessert)bove的口感比起這個實在像蛋糕一樣不是不好吃 只是做不到名副其實的souffle pancake感覺🙊Rate:7.5/10
好味!
有人話起碼要比夠八分佢
我就話7.5啦
原因?唔夠甜囉🐣
好真心 呢個價錢真係好划算
等候時間大約20分鐘(無人龍)
店面只有門口三個企位
要食的朋友可能要考慮takeaway了始終吃得不是舒服
不過整間店都是米芝蓮輪胎的裝飾
唔知係咩意思呢?🤡🤔

綠茶soufflé pancake
pancake口感好鬆軟滑溜~
感覺像在吃空氣一樣
沒有很重的牛油味
不是很甜 取而代之的是鹹鹹的味道
不過這個質素絕對絕對拍得上pan de pain!
而且價錢絕對便宜很多!👍🏻
綠茶醬沒有很香濃的綠茶味