之前佢哋啱啱試業嘅時候黎過食覺得好好食,水準唔錯,所以今次係銅鑼灣食完飯見時間仲早,就決定再黎氷舍度食甜品🍧見到門口寫住6pm過後每人入座都要最少order一樣甜品,所以我哋3個人嗌左榴蓮飄香炒氷、楊枝甘露麻糬&熱紅豆沙榴蓮飄香炒氷,呢個我哋第一次黎已經嗌過,今次再encore,佢啲炒氷係用榴蓮肉再加冰🧊係炒冰機炒製,所以好有榴蓮嘅濃郁香味,而且佢仲有啲榴蓮肉on top,所以啖啖都好有榴蓮味👅正!楊枝甘露麻糬,好濃芒果味🥭,而啲麻糬好軟滑,但啲西柚肉唔知點解好苦🥲熱紅豆沙🫘,豆沙細膩,甜度適中,冬天❄️熱熱地食真係好舒服😌

榴蓮飄香炒氷
楊枝甘露麻糬
熱紅豆沙
榴蓮飄香炒氷
2025-02-06 0 views
🇭🇰氷舍🇭🇰逛銅鑼灣累了就決定在一家甜品店坐下來休息~這家主打麻薯刨冰🍧麻薯控一定要去!🫰🏻🫰🏻🫰🏻下午茶時間去,都坐咗一個鐘😂環境都好chill,燈光唔錯。有低消~🍧楊枝甘露刨冰有芒果粒,小丸子,椰子奶蓋,柚子還有椰子。真的很清新!這一種刨冰是比較大粒有咬口的,所以食材一口下去很滿足。麻薯在下面,非常糯😻甜度不會太甜。賣相👍👍👍🥤榴蓮皇冰杯朋友說不錯,料也很足!
🇭🇰氷舍🇭🇰

🍧楊枝甘露刨冰

🥤榴蓮皇冰杯
朋友說不錯,料也很足!
2025-01-24 124 views
天氣凍就想食冰❄️!今次嚟到呢間新開的刨冰甜品店~~小店主打多款冰品同甜品,包括刨冰、炒冰、芋圓丸子、豆腐花、中式糖水等,好多選擇!店內環境舒適,裝潢以木系為主,同朋友坐得都幾舒服❤️❤️🍧D24榴蓮飄香刨氷 $78✨賣相吸引!面層有雲尼拿奶蓋、D24榴槤蓉、小丸子等~~D24榴槤蓉香甜濃郁,刨冰質感滑溜,食到底仲有Q軟麻糬!仲可以加入椰汁增加味道添😋😋🥭楊枝甘露炒氷 $49✨店員先將芒果切粒,然後放入炒冰機內炒製,冷藏後再用人手剉爛~~口感好似食緊碎冰咁,帶濃郁芒果香!配料有麻糬、脆脆珠、芒果粒等,好豐富👍🏻👍🏻🥚雙皮奶 $38✨除咗刨冰,佢地仲有提供幾款中式甜品,我地叫咗熱雙皮奶試試~~雙皮奶口感滑溜,每啖充滿奶香🥛!食完成個人暖笠笠♨️♨️🍹芋泥紅豆麻糬奶 $35✨入口順滑,芋泥味道香濃!加上煙韌麻糬同粒粒紅豆🫘,味道層次豐富🤤🤤
天氣凍就想食冰❄️!今次嚟到呢間新開的刨冰甜品店~~

🍧D24榴蓮飄香刨氷 $78✨
賣相吸引!面層有雲尼拿奶蓋、D24榴槤蓉、小丸子等~~

🥭楊枝甘露炒氷 $49✨

🥚雙皮奶 $38✨
雙皮奶口感滑溜,每啖充滿奶香🥛!食完成個人暖笠笠♨️♨️

🍹芋泥紅豆麻糬奶 $35✨
2025-01-23 178 views
同friend喺附近食完飯,梗係要食返個飯後甜品先至可以返屋企~鋪面裝修都幾靚仔、簡約風,坐落都舒服,餐牌上面有炒冰同埋刨冰,店員話好多人都唔理解咩叫做炒冰😂原來炒冰同埋刨冰真係大有不同,炒冰係冰底係果汁,而刨冰冰底係水,所以炒冰味道係會濃郁啲.🥭泰式芒果糯米飯刨冰成碗芒果糯米飯上台🤤以刨冰為基底,有粒粒芒果、脆脆綠豆仁、濃郁的椰子cream,仲有成球底糯米飯,口感豐富,旁邊仲有一小杯椰漿自己倒入冰度,真係好有誠意🧡因為配料好豐富,食到最後都唔會淡味,推介🌟.😍D24 榴槤飄香麻薯一上台已經傳黎陣陣榴槤香,香氣四溢 😍一大球榴槤蓉都香甜,同超軟糯既麻薯,煙煙韌韌,仲有彈牙既西米,榴槤迷不能錯過😝.🫘抹茶金時刨冰最classic既配搭,抹茶刨冰帶dd茶澀味,啖啖甜紅豆既經典搭配,不過不失~
🥭泰式芒果糯米飯刨冰
Last Night Supper
  • 泰式芒果糯米飯刨冰
  • D24 榴槤飄香麻薯
2025-01-23 170 views
🤍銅鑼灣新開嘅麻糬刨冰甜品舖頭🍨氷舍第一款係🍮焦糖布甸刨冰🍨呢個刨冰 有豐富嘅牛奶味道 仲有啲椰子碎咁樣 而且可以自己再煉奶 食落口好濕潤🥛最正嘅係有焦糖脆糖 啲焦糖甜得來有啲焦苦嘅味道好似食餅乾嘅咁樣🥧另外仲有個焦糖布甸 有三重口感!!🤎第二個叫咗楊枝甘露炒氷💛有拉絲嘅麻糬 帶有甜甜嘅牛奶香味然後仲有新鮮嘅芒果、脆脆珠🥭我仲加咗芋圓添第三款係 紅豆抹茶麻薯牛奶💚用紙杯裝住 入邊有有麻糬、紅豆粒飲落口好舒服傳統嘅熱腰果露好順滑 仲有啲腰果粒粒添
🤍銅鑼灣新開嘅麻糬刨冰甜品舖頭🍨氷舍

第一款係🍮焦糖布甸刨冰🍨
最正嘅係有焦糖脆糖 啲焦糖甜得來有啲焦苦嘅味道
好似食餅乾嘅咁樣🥧
另外仲有個焦糖布甸
有三重口感!!🤎

第二個叫咗楊枝甘露炒氷💛
有拉絲嘅麻糬 帶有甜甜嘅牛奶香味
然後仲有新鮮嘅芒果、脆脆珠🥭
我仲加咗芋圓添

第三款係 紅豆抹茶麻薯牛奶💚
用紙杯裝住 入邊有有麻糬、紅豆粒
飲落口好舒服

傳統嘅熱腰果露
好順滑 仲有啲腰果粒粒添

2025-01-22 230 views
最近身邊好多朋友都話想試呢間人氣刨冰,今日出開銅鑼灣,就黎試下啦!地點都算易搵,今次去唔洗點等,好快有得入座。餐廳佈置簡潔,舒服,同朋友坐下傾下食下最啱。甜品甜度剛剛好,會再介紹朋友來!
2025-01-22 139 views
冬天特別想食甜品 心思思想又想食麻薯又想食刨冰楊枝甘露刨冰用楊枝甘露做成刨冰有大量芒果粒粒 小丸子 柚子肉仲有椰子味嘅奶蓋 另外配上椰汁凍芋泥麻薯小丸子(轉芋圓)芋泥底 香濃好滑好Creamy配上拉絲麻薯 同煙韌芋圓石榴皇麻薯特飲石榴好清新 有粒粒椰果 仲有大大嚿麻薯😋果然係皇牌產品楊枝甘露麻薯特飲杯裝嘅楊枝甘露沙冰打得好滑可以方便拎住一路行一路飲🥭除咗新派啲嘅甜品之外老派嘅都有 😜可以滿足唔同人嘅需要❤️✨
冬天特別想食甜品
心思思想又想食麻薯又想食刨冰

楊枝甘露刨冰
用楊枝甘露做成刨冰
有大量芒果粒粒 小丸子 柚子肉
仲有椰子味嘅奶蓋 另外配上椰汁

凍芋泥麻薯小丸子(轉芋圓)
芋泥底 香濃好滑好Creamy

杯裝嘅楊枝甘露沙冰打得好滑
可以方便拎住一路行一路飲🥭

除咗新派啲嘅甜品之外
老派嘅都有 😜可以滿足唔同人嘅需要❤️✨
雖然而家天氣開始轉涼 但係完全冇咗小編都係咁鍾意食刨冰😆上星期就去咗銅鑼灣嘅呢間氷舍🍧佢哋餐牌有好多選擇😆有好多唔同系列嘅炒氷 同埋刨冰 糖水😆.🐷芋泥刨冰首先介紹嘅係呢個芋泥刨冰 上面嘅芋泥都味道唔算太甜 而且有啲牛奶麻糬喺中間 增加整體口感 同埋有啲紅豆 令到成個味道更加豐富🫘小編仲加咗芋圓 芋圓都幾煙靭😁另外仲有啲椰汁可以倒落去 令到個冰底味道香啲.🐷楊枝甘露炒氷炒氷個口感同刨冰有少少唔同 冇刨冰嘅綿密但係加埋啲芒果同埋牛奶麻糬一齊食都幾正我哋仲加咗啲脆脆珠 望落去都算係晶瑩剔透 咬落去又真係幾爽脆.🐷泰式芒果糯米飯刨冰呢個芒果糯米飯刨冰 上面有一球糯米飯然後有好多芒果 🥭 雖然最近唔係芒果當造季節,但係佢哋啲芒果味道都唔錯中間都係有啲牛奶麻糬 增加整體口感😆.氷舍📍 銅鑼灣謝斐道520號地舖.#hkfoodie #吃貨日常 #刨冰 #銅鑼灣甜品 #銅鑼灣糖水 #銅鑼灣 #香港 #銅鑼灣美食
雖然而家天氣開始轉涼 但係完全冇咗小編都係咁鍾意食刨冰😆
中間都係有啲牛奶麻糬 增加整體口感😆
氷舍
📍 銅鑼灣謝斐道520號地舖
2025-01-20 33 views
這家甜品店提供的抹茶金時刨冰非常令人驚豔。刨冰的質地輕盈綿密,抹茶的香氣濃郁,搭配上手製的芋泥,讓整體口感更加豐富。麻糬的嚼勁和椰果的清爽相輔相成,讓每一口都充滿層次感。這款甜品的價格合理,特別是麻糬和椰果的搭配,不僅美味,還能帶來滿滿的幸福感。另外,楊枝甘露麻薯凍飲同樣值得一試。這款飲品的麻薯口感滑順,與清新的椰漿和水果混合,形成一種清爽的味道,讓人一喝就能感受到夏日的涼爽。這道飲品的甜度適中,特別適合喜歡清淡口味的朋友。最後,石榴皇麻薯凍飲以其獨特的石榴風味和金柚的清香而脫穎而出。金柚的酸甜與麻薯的Q彈形成完美的對比,讓人忍不住一口接一口。這款飲品不僅好喝,視覺上也十分吸引,讓人心情愉悅。總的來說,這家甜品店的每一道選擇都讓人感受到用心與創意,是喜愛甜品的你不可錯過的美食天堂。氷舍 (銅鑼灣)地址;銅鑼灣謝斐道520號地舖

氷舍 (銅鑼灣)
地址;銅鑼灣謝斐道520號地舖
2025-01-17 108 views
小編一向都好鍾意❤️食甜品,尤其係冰🍧,所以今次黎呢到試下,將麻糬放入冰🍧入面感覺幾得意,軟滑Q彈就更加好食😋 裝修行簡約日系風格,以白色同淺色木系🪵為主,都坐得幾舒服😌(5 😍 係滿分,🤩係半分)D24榴槤飄香刨冰🍧 - $78 (好味指數:😍😍😍😍)我真係超鍾意食榴槤,所以叫左呢個冰🍧 除左表面既榴槤肉之外,下面既冰🍧都混合左唔少榴槤肉,啖啖肉咁幾正🤤 D24榴槤肉軟硬適中,味道香甜又有特殊奶香🥛,香味芳香馥郁,食完有餘韻~ 同時有有啲似台灣鮮奶麻糬,口感滑溜,軟綿Q彈~ 雲呢拿奶蓋 🥛味道清香,而我就將一個冰🍧既小丸子🍡轉左做清新爽口既茶啫喱☕️🍮,另一個冰🍧既小丸子🍡就轉左煙煙韌韌、味道清香既芋圓🍠⚪️🟡🟣~ 下面既冰🍧軟滑,有清香既椰子味🥥,唔夠甜既話可以再加椰奶🥥🥛整體黎講唔錯,如果上面嗰半邊冰唔係純冰,有埋椰子味🥥就更加好楊枝甘露炒冰 🍧 - $49 (好味指數:😍😍😍😍)比較少食炒冰🍧,感覺幾得意,口感會再幼細啲,亦有濃郁香甜既芒果味🥭~ 上面有香甜馥郁既芒果粒🥭、酸甜多汁既西柚粒🍊、軟綿Q彈既麻糬同埋脆口既脆脆珠,口感豐富,比就咁食楊枝甘露更加有層次~好味指數:😍😍😍😍推介

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
D24榴槤飄香刨冰

D24榴槤飄香刨冰🍧 - $78 (好味指數:😍😍😍😍)

楊枝甘露炒冰

楊枝甘露炒冰 🍧 - $49 (好味指數:😍😍😍😍)

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍
$70 (Dinner)
楊枝甘露炒冰
冬日暖笠笠甜品推介☀️🥰✨熱紫米露雙皮奶加拉絲麻糬紫米露帶點椰香,紫米富有嚼勁,配上拉絲麻糬,口感大提升,雙皮奶燉得剛剛好,入口散出香濃奶味,口感軟滑,整體甜度剛好,食完暖笠笠✨熱腰果露雙皮奶大推!腰果味特濃且黏稠度剛好,不會太糊口,入口相當細絲滑伴隨着奶香,配上口感嫩滑的雙皮奶,這個組合絕無違和感,秋冬養顏排毒必吃😋✨楊枝甘露芋圓加茶啫喱配料十足,粒粒巨型芒果鮮果肉、西柚、西米,茶啫喱帶著茶之優香,芋圓口感軟糯,少甜配方,每口也帶著清新果香,大愛✨石榴皇麻薯凍飲超驚艷!超級濃郁的石榴香,入口芳香淡雅,石榴的幽香遍布每個味蕾,令人一試難忘✨紅豆抹茶麻糬牛奶清新的抹茶配上粒粒紅豆和麻糬,口感豐富📌部份甜品仲可以外賣添,買番屋企同屋企人分享甜蜜就岩晒💕氷舍📍銅鑼灣謝斐道520號地舖
冬日暖笠笠甜品推介☀️🥰

✨熱紫米露雙皮奶加拉絲麻糬

✨熱腰果露雙皮奶

✨楊枝甘露芋圓加茶啫喱

✨石榴皇麻薯凍飲

✨紅豆抹茶麻糬牛奶
清新的抹茶配上粒粒紅豆和麻糬,口感豐富

📌部份甜品仲可以外賣添,買番屋企同屋企人分享甜蜜就岩晒💕

氷舍
📍銅鑼灣謝斐道520號地舖
2024-12-23 349 views
天氣凍食咩好?火鍋?煲仔飯?我就話食刨冰最好😂抵抗嚴寒既方法就係再食凍d,跟住再食熱辣辣既嘢!一冷一熱咁先爽爽❣️銅鑼灣想食冰一定會諗起氷舍,我地分別點左楊枝甘露氷冰同法式焦糖刨冰,再加多杯番石榴麻糬凍飲🥤刨冰好精緻,楊枝甘露既芒果好夠香甜,份量都不少,刨氷中間我仲加左拉絲麻糬,一齊入口個口感又有少少不同!法式焦糖又幾得意,甜甜加埋冰就中和返個甜度,可以一試。番石榴麻糬飲品粉紅色幾靚,果汁都好香✨下次我想試下泰式芒果糯米飯刨冰😂我真係未想像到😜

2024-12-23 296 views
日式味道之甜品,裝飾滿滿快樂的味道,日式之冰冰,中式甜品也有,各式甜品,美味綿密之香濃,散發著濃郁椰香。快樂的味道!亦有日式地道之味道,日式刨冰店以日式刨冰店作主角!紅石榴飲特別的手飲,還原紅石榴風味!酸中帶甜,不錯楊枝甘露麻糬芒果算甜,麻糬拉絲,金柚味道達黃金比例,棒綿密刨冰,非常吸引。焦糖布甸刨冰,巨型日式刨冰,香濃之焦糖彈牙布甸,不會很硬,綿密感。店舖裝修用白木為主,有刨冰/炒冰/冰杯,店主非常友善,口味吸引,麻糬,抹茶,焦糖布甸之選擇,配有質感不鏽鋼匙羹,快樂日式泡冰專門店!

紅石榴飲
特別的手飲,還原紅石榴風味!酸中帶甜,不錯

楊枝甘露麻糬
芒果算甜,麻糬拉絲,金柚味道達黃金比例,棒

綿密刨冰,非常吸引。

2024-12-14 309 views
好耐冇出銅鑼灣,難得約咗朋友去街夜晚食完飯一定要食埋甜品先先返屋企😍天氣凍都要吃冰😋🍧芋泥刨冰is my favourite!平時最鍾意食芋泥,刨冰係椰汁味,再加埋紅豆🫘就好似一杯芋泥紅豆冰🤭芋圓豆腐花豆腐花夠滑,芋圓彈牙!係老派約會之甜品🤭口渴叫咗一杯楊枝甘露有得揀少甜,非常貼心!八點幾去到好多款甜品已經賣晒🥲下次一定要早啲嚟,好想試吓楊枝甘露炒冰平日夜晚人流亦源源不絕👍🏻環境唔錯,同朋友坐低傾吓偈都幾好。
好耐冇出銅鑼灣,難得約咗朋友去街
夜晚食完飯一定要食埋甜品先先返屋企😍

天氣凍都要吃冰😋🍧
芋泥刨冰is my favourite!
平時最鍾意食芋泥,刨冰係椰汁味,再加埋紅豆🫘
就好似一杯芋泥紅豆冰🤭

芋圓豆腐花
豆腐花夠滑,芋圓彈牙!
係老派約會之甜品🤭

口渴叫咗一杯楊枝甘露
有得揀少甜,非常貼心!

八點幾去到好多款甜品已經賣晒🥲
下次一定要早啲嚟,好想試吓楊枝甘露炒冰
平日夜晚人流亦源源不絕👍🏻
環境唔錯,同朋友坐低傾吓偈都幾好。
2024-12-13 285 views
銅鑼灣新開咗間刨冰小店,門面淺木色系靚靚仔仔有日本風,呢日行街覺得凍返,乘機入去坐下休息食甜品,除咗冰仲有中式熱糖水和飲品,咁就試刨冰啦再加個腰果露潤一潤●Mango Sticky Rice Icy + Little Balls泰式芒果糯米飯刨氷 + 小丸子 ~水做無加奶嘅冰比較硬實,另有一壺椰漿自己倒入。芒果喺冰面和底部都有放甜度較低,另有一小球鹹香糯米飯、綠豆仁、雪糕同追加嘅小丸子。整體水準之內不過不失○Hot Cashew Soup + Taro Balls 腰果露 + 芋圓~食過凍冰冰刨氷、甜品胃仲有位就嗌多個腰果露,好似話潤肺和腸,順道加咗我最愛嘅芋圓。質感都順滑有啲腰果粒洒面有咬口,芋圓同平時食開有啲分別比較軟腍

泰式芒果糯米飯刨氷 + 小丸子

○Hot Cashew Soup + Taro Balls