2025-01-02 404 views
其實介乎差評同埋中評之間啦連埋加一呢碗嘢total$108 一嚿面兩片叉燒同埋一啲蔥, 連半隻蛋或者筍或者紫菜都冇,就係得咁大把從呢點而係已經覺得唔係好值講返碗麵先啦 湯底係唔錯嘅,好濃厚,應該係我食過咁多碗拉面最好嗰幾間👍同埋佢有加少少辣 不過係令到成件事惹味好多叉燒都軟身好味但係個面有啲太淋啦, 嘥咗個質感如果大食嘅另外加多個面 索埋個湯底咁樣計返就抵啲囉同埋唔明憑乜嘢收加一, 連水都係要自己行出去針😢
其實介乎差評同埋中評之間啦
連埋加一呢碗嘢total$108
從呢點而係已經覺得唔係好值
同埋佢有加少少辣 不過係令到成件事惹味好多
叉燒都軟身好味
但係個面有啲太淋啦, 嘥咗個質感
如果大食嘅另外加多個面 索埋個湯底咁樣計返就抵啲囉

同埋唔明憑乜嘢收加一, 連水都係要自己行出去針😢
2024-12-21 470 views
食物垃圾,服務垃圾,坐位更加垃圾完全唔係一蘭服務及質素如果需要食一蘭,真係唔好去尖沙咀店完全同網上所講嘅服務態度同埋執着有所分別食咗欄就係為咗座位,但係呢一度嘅座位係同搭枱同一般茶記冇分別
食物垃圾,服務垃圾,坐位更加垃圾
完全唔係一蘭服務及質素
如果需要食一蘭,真係唔好去尖沙咀店
完全同網上所講嘅服務態度同埋執着有所分別
2024-12-18 507 views
一兰拉面极满足套餐(酱紫豚肉烧在套餐里),口味是不错的,推荐点这个;还有天然豚骨拉面;还加面底。说一下价格:一兰极满足套餐是238HKD,天然豚骨拉面是98HKD ,加面是19 HKD ,还有服务费另外要收的,三十多块。口味:汤底不错,肉质饱满,就是肉挺薄的。环境:还可以,是在地下,不是很挤,通风系统还可以,不闷没有异味。服务:不评价了,上菜撒了我一桌子汤,也不来帮忙擦下。性价比:太一般了,不多加一份面,一般男生是不够吃的。没吃过的,可以尝一下吧。
还有天然豚骨拉面;还加面底。

口味:汤底不错,肉质饱满,就是肉挺薄的。

服务:不评价了,上菜撒了我一桌子汤,也不来帮忙擦下。

性价比:太一般了,不多加一份面,一般男生是不够吃的。

没吃过的,可以尝一下吧。
2024-12-17
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$180 (Tea)
  • 酱紫豚肉烧
2024-11-27 901 views
香港係一蘭第一個開設分店既城市,多年前食過銅鑼灣店,有一蘭日本特色,自修室咁既位,好似成個系統係日本係申請左專利,但尖沙咀店個座位係開放式,d 座位啊係幾好坐,個環境燈光好唔平均,我坐係角位,有一點點暗 。唔係自修室feel既一蘭好冇一蘭feel。Lunch hour都算滿場,但唔洗排隊等,本地人應該佔左5,6成。價錢方面都唔平,蛋呀紫菜呀每樣都要加$,就連佢起源個賣點個赤醬都要加錢。重要加一,電子落單,落單時要電子支付,水自己出去斟,除左幫你拎個麵出黎都唔係好感受到有咩服務。麵分量唔多 ,肉都好薄,湯底豬骨咪有但個人覺得偏鹹,有d人可能會更加覺得個涉有油。如果要加料加量加一應該都要接近200,就真係唔抵食,又好多更好選擇。

2024-11-12
$140 (Lunch)
2024-11-17 964 views
因為太所望,第一次寫的食評,實在係搵笨的感覺。聽聞一蘭拉面出名,於是昨晚有機會去試下,在日本時一直沒找到機會去試。飮是大我所望,$98一碗拉面還要加一合共$108,位置同大排檔無分別,坐得唔舒服,點餐就要支付錢,要服務也沒什么服務,真想不明加一的意義在哪?還好等面的時間也不耐,大概十分鐘就送上來,我的清淡湯底就不好吃,老公的濃湯還算尚可,兩碗面也不同,我碗偏幼,那豬肉片真是薄到極緻,薄到簡直可透光,而且一陣豬騷味,很嘔心,我也吞唔下去。拉面就兩三著就食完,這個價錢,份量完全係混錢,作為女生也完全唔夠飽。被搵笨一次就夠,絕對無下次!
2024-11-09 749 views
零晨2點想食野,係尖沙咀最方便就係食一蘭但原來而家已經唔係24小時!2:30 last order 3:00山門而家係電子落單 唔再係好似以前咁寫紙我揀左麵係硬,煮得真係岩岩好辣度揀2倍岩岩好!咁耐冇食水準依然濃濃既豬骨湯底味 係一蘭獨有嘅味道最後食到3點岩岩好😎
零晨2點想食野,係尖沙咀最方便就係食一蘭
但原來而家已經唔係24小時!
2:30 last order 3:00山門
而家係電子落單 唔再係好似以前咁寫紙
我揀左麵係硬,煮得真係岩岩好
辣度揀2倍岩岩好!
咁耐冇食水準依然
濃濃既豬骨湯底味 係一蘭獨有嘅味道
最後食到3點岩岩好😎
  • 一蘭拉麵
要喺香港品嚐到正宗日式嘅拉麵,選擇「一蘭拉麵」絕對係一個不二之選。雖然價錢相比喺日本略為偏高,但店家始終堅持以頂級食材烹調出優質嘅日本拉麵,令我哋可以喺自己「屋企門口」也感受到呢份純正濃郁嘅味道。首先映入眼簾嘅就係一碗色澤透亮嘅豚骨湯底,散發出濃濃嘅豬油香氣。細心品嚐之下,我更能感受到湯汁嘅醇厚醬香,絲滑爽口,令人難忘。而配搭嘅麵條亦十分彈牙醇厚,完全吸收咗湯汁嘅鮮味,每一口都令我回味無窮。除咗拉麵本身,店家仲細心咁附上咗一些別具特色嘅小菜,如醃製得恰到好處嘅溏心蛋,為整個用餐體驗增添唔少情趣。雖然喺香港用餐需要支付相對較高嘅費用,但能夠喺呢度享受到份量充足、品質卓越嘅正宗日式拉麵,實在係物有所值。在服務方面,店家嘅工作人員向來熱誠周到,體貼入微地為顧客提供協助。佢哋唔但對菜式嘅特色瞭如指掌,仲能根據客人嘅喜好為之推介合適嘅搭配。整個用餐過程猶如置身日本街頭,無論係味道定係氣氛,都為我帶來恍如隔世嘅日式體驗。

2024-11-04 710 views
好耐冇食呢一間人氣嘅拉麵,之前無論喺日本同埋香港都幫襯過好多次,次次都係大排長龍,佢嘅熱潮咁多年都係冇減退!今日咁啱喺附近飲完嘢就同朋友過嚟食!我哋就叫做基本嘅一份拉麵加叉燒同埋糖心蛋!拉麵今日我就選咗普通硬度,佢嘅湯底豬骨味道真係非常濃郁,每一次嘅水準都係依然一樣,再加埋糖心蛋,簡直就係冇得輸!佢嘅糖心蛋亦都做得非常好,採用日本雞蛋!叉燒都好好食,唔會話太肥,所以我同朋友都決定加多一份,整體嚟講佢嘅質素都保持到,價錢亦都大概每人$130!

2024-10-26 632 views
一蘭叉燒拉麵真係好正!呢間拉麵店專注於拉麵的味道,每一碗都係用心製作。叉燒切得厚厚,肉質嫩滑,燒得剛好,搭配上濃郁的豚骨湯,真係唔可以錯過。湯底味道濃烈,飲落去有一種滿足感,係冬天食特別舒服拉麵麵條用的是特製的,煮得啱啱好,彈牙又有嚼勁,吸收咗湯汁,食落去特別過癮。佢哋仲有一啲配料可以選擇環境方面,店內氣氛輕鬆,適合一個人食或者同朋友聚餐。如果你鍾意拉麵,特別係叉燒味,呢間一蘭叉燒拉麵一定值得一試,同日本既水準差唔多

一蘭叉燒拉麵
一蘭叉燒拉麵
  • 一蘭拉麵
2024-10-24 717 views
出面冇擺餐牌同價錢,入到好入坐低先掃碼睇到有咩食(我唔鐘意,因為想知道自己食咩先決定入唔入去)一個最普通拉麵10幾,覺得份量不足夠一路食既時候,幾秒鐘一次當當,當到我暈。

一個最普通拉麵10幾,覺得份量不足夠

一路食既時候,幾秒鐘一次當當,當到我暈。
2024-10-24
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
2024-10-02 944 views
深宵食堂🌙一蘭拉麵🍜🍜🍜起碼有成𝟺年無食過🥹突然心血來潮同朋友sʜɪsʜᴀ完,不如食個一蘭🥹就走左去食🥹去左尖沙咀分店既一蘭,佢係全開放式既座位,但係我都係鐘意銅鑼灣鋪果種多啲,自閉位最好🤭🤭咁耐無食,原來成$𝟿𝟾一碗啦🥵加埋隻蛋,加埋紫菜成$𝟷𝟺𝟹 💸💸💸但係食拉麵無左呢兩野樣就等於無左靈魂🥹食完覺得好咸🥹🥹肉好薄,份量正正常常,對女仔黎講無問題,但對於男仔應該要加麵底先搞得掂🤔🤔食完番到去要瘋狂飲水🥹🥹但對於深夜想食碗拉麵既,一蘭係一個幾好既選擇黎嘅🥹🥹
深宵食堂🌙

一蘭拉麵🍜🍜🍜
起碼有成𝟺年無食過🥹

咁耐無食,原來成$𝟿𝟾一碗啦🥵
加埋隻蛋,加埋紫菜成$𝟷𝟺𝟹 💸💸💸
但係食拉麵無左呢兩野樣就等於無左靈魂🥹

2024-09-30
$120 (Last Night Supper)
2024-09-15 923 views
座位值上方有蜘蛛絲塵埃顯示很久沒有打掃.只點了一碗基本拉麵. 熱茶欠奉不加配菜因為所有的東西都要付費日本店都可以免費加麵.义燒肉少得讓人哭了 葱花不夠味 是日本產的 ?同日本原店差得遠了 除非有改善 否則一次就夠了 不會再回來
座位值上方有蜘蛛絲塵埃顯示很久沒有打掃.
只點了一碗基本拉麵. 熱茶欠奉
不加配菜因為所有的東西都要付費
除非有改善 否則一次就夠了 不會再回來
🍜🌶️🔥【 一蘭豚骨拉麵「炎」 】 🔥🌶️🍜⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄「一蘭」香港店及官方購物網站喺今個8月推出咗全新手信商品「一欄豚骨拉麵炎」‼️作為超級嗜辣者,呢款新產品真係超啱我😍🌶️喺原本豚骨湯嘅基礎上不斷改良,務求做到「辛辣」及「鮮味」兩者完美平衡⚖️ 成品不負「炎」之名,既有香辣滋味,亦成功保留豚骨湯嘅濃厚同鮮味,兩者平衡得恰到好處☺️ 非油炸細麵、湯底、秘製醬汁全面升級,係不亞於堂食嘅美味享受👏🏻⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄❤️‍🔥一蘭豚骨拉麵「炎」🍜🌶️($54)*數量限定發售發售地點:📍尖沙咀店:棉登徑8號地庫B舖及地下入口大堂📍銅鑼灣店:謝斐道440號駱克大廈A座地下F至G舖📍旺角店:洗衣街88號碧薈地下B舖👩‍💻一蘭香港官方購物網站 (購物滿HK$500免運費)⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄
🍜🌶️🔥【 一蘭豚骨拉麵「炎」 】 🔥🌶️🍜

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

❤️‍🔥一蘭豚骨拉麵「炎」🍜🌶️($54)
*數量限定發售

發售地點:
📍尖沙咀店:棉登徑8號地庫B舖及地下入口大堂
📍銅鑼灣店:謝斐道440號駱克大廈A座地下F至G舖
📍旺角店:洗衣街88號碧薈地下B舖

👩‍💻一蘭香港官方購物網站 (購物滿HK$500免運費)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄
2024-08-13
TakeAway
一般香港人提起一蘭, 意見都會偏向負面, 認為一蘭一來太多遊客, 二來份量少又貴, 我想講講近來嘅用餐體驗1. 因為在尖沙咀返工, 我通常平日12:45前去到棉登徑間分店, 一般來講10分鐘內會有位, 算可接受2. 本地人顧客唔多, 眼見 7-8 成都係遊客, 大陸人多. 但因為我多數揀味集中 counter, 所以附近有冇人有咩人我又唔係好 care, 因為大家都頗安靜用餐.3. 職員有禮貌, 同效率高, 所以服務其實係幾好嘅至於味道方面都唔駛多講啦, 因為佢得一款拉麵咁大把, 試問有邊個鍾意食拉麵嘅香港人會冇食過一蘭? 應該大多數人都食過吧.我只係想話, 我以前未對博多風味拉麵有所認識嘅時間, 我一樣會覺得一蘭有d搵笨, 因為佢獨孤一味, 份量又少, 特別係個麵底好細份. 不過而家因為認識多左, 知道博多風味有以下特徵:1. 麵係用幼直麵, 因為可以煮得快. 缺點係幼麵會易吸湯發脹, 所以刻意減少一份麵嘅分量, 等食客可以盡快食完, 再食加麵(替玉), 咁麵本身嘅狀態就可以保持到最理想.2. 配料不多. 為左特顯豬骨湯風味, 配料通常只有蔥, 木耳, 同叉燒. 所以配料唔會好似其它
3. 職員有禮貌, 同效率高, 所以服務其實係幾好嘅
2. 配料不多. 為左特顯豬骨湯風味, 配料通常只有蔥, 木耳, 同叉燒. 所以配料唔會好似其它風味嘅拉麵咁堆滿滿
其實呢, 响香港要食到博多風味拉麵, 可以話選擇只有一蘭, 因為就算有打正旗號做博多風味嘅拉麵店, 例如博多拉麵別天神, 博多一幸舍, 最結都係做唔住一一結業. 而至於一蘭係咪一個好嘅選擇, 綜合以上論點, 我認為係.
整體 - 值得推薦 👍👍👍
天然豚骨湯拉麵
Other Info. : 即使我係鍾意食一蘭, 但有一樣野我仲係頗有意見, 就係佢隻蛋, 無論味道如何, 要客人自己剝殼我覺得難以接受
2024-08-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
天然豚骨湯拉麵
2024-08-03 1149 views
平時唔多會食拉麵,都係係日本先會食一蘭。今日陪人食於是去左一蘭。叫左:1 天然豚骨拉麵+一蘭精選配料組合1 天然豚骨拉麵飲用水自助自己去倒。確實拉麵質素係同日本差幾遠下。平時唔點食拉麵既我,係日本都會覺得好食。之前都有試過買番屋企煮,說實在,煮得好食係無難度。反而係度點左兩碗拉麵麻麻地,兩碗都係選普通麵質,但都可以好參差。我果碗係好淋,完全唔想食。另外蛋係凍既。如果想食懷念日本一蘭既味道,可能會令你失望了。

叫左:
1 天然豚骨拉麵+一蘭精選配料組合
1 天然豚骨拉麵

飲用水自助自己去倒。

之前都有試過買番屋企煮,說實在,煮得好食係無難度。

如果想食懷念日本一蘭既味道,可能會令你失望了。