2021-07-18 530 views
行街行到咁上下,見到佢有下午茶都好似幾抵就試吓啦坐低咗先揀嘢食,再去門口俾錢,店員就會送餐上嚟揀咗麻醬乾伴面、鹽酥雞、台灣腸、甘梅脆薯首先個面就咁睇都覺得冇咩色,撈勻佢之後有少少色,但係食落去係完全冇味,麻醬味少少都食唔到,有啲失望。啲小食3樣都唔係好夠熱,炸嘢真係要熱先好食😕 去台灣就係最鍾意食佢街邊啲炸嘢朋友都係揀咗麻醬麵,小食就揀左鹽酥雞、木魚炸豆腐、滷蛋同樣問題炸嘢唔夠熱,木魚炸豆腐一咬就散開、蛋就偏淡總結來講,所有嘢都麻麻地,唔知係因為下午茶比較平,所以質素就差啲定係點。見其他人食dinner/ lunch d comment都唔太差。不過呢個價錢都冇expect過太多嘢,當求其搵個地方坐下食啲嘢會開心啲🥲
行街行到咁上下,見到佢有下午茶都好似幾抵就試吓啦
坐低咗先揀嘢食,再去門口俾錢,店員就會送餐上嚟

揀咗麻醬乾伴面、鹽酥雞、台灣腸、甘梅脆薯

朋友都係揀咗麻醬麵,小食就揀左鹽酥雞、木魚炸豆腐、滷蛋

同樣問題炸嘢唔夠熱,木魚炸豆腐一咬就散開、蛋就偏淡

$38 (Tea)
2021-07-18 298 views
4點幾又未到晚飯時間就到鐵牛食個下午茶,下午茶set由$36起,有一小碗飯或麵,配三款小食加一杯飲品。小食揀左地瓜條,鹽酥雞同埋麻辣牛肚。滷肉飯味道剛好,亦都好足料,鹽酥雞牛肚不過不失。值得一提係梅子粉地瓜條好好味,唔會太油又好有地瓜甜味。牛肉麵都好大碗,味道都好,唯獨牛肉有少少硬。
2021-07-18 221 views
今次黎到尖沙咀, 周圍都係人!!唔想等位, 就黎到呢間咁岩有位既台式餐廳! 呢度啲野食都幾地道嫁,而且算坐得幾舒服!招牌紅燒牛肉麵$62黎到緊係食招牌野啦! 呢個牛肉麵個湯底一流!食得出係淆左好耐既!好濃既牛腩同牛骨味最緊要就係牛肉超入味!牛肉味好香好濃,而且仲好林, 唔怕會太un 份量仲唔少添, 一碗都有5-6片!幾正嫁! 面都好有彈性,唔係啲煮得太林太軟既面, 咬落唔會一patpat ,正呀!呢個價錢真係超親民呀!

招牌紅燒牛肉麵$62
呢個價錢真係超親民呀!
Lunch
2021-06-16 473 views
今晚同朋友嚟到旺中隔離嘅鐵牛,我叫咗個紅燒牛肉麵,朋友叫咗個蕃茄濃湯大大塊牛肉麵。出餐速度唔算特別快,但可接受。兩碗嘅面都非常啲彈牙好食,紅燒牛肉麵個湯底係正常你預想到嘅味道,一開頭食係好食嘅,但食到中後段好鹹,咸到有少少誇張。以朋友嘅蕃茄濃湯幾香口,雖然都係茄膏,而兩碗嘅牛肉同牛筋都唔錯。
2021-06-07 418 views
去到旺角,如果想食台灣野,都有唔少選擇,但係鐵牛可以話係當中嘅數一數二 ❤️紅燒牛筋腩麵,湯底相當濃郁惹味,係成碗面嘅精髓所在。牛腩亦都相當出色,肉質柔軟又不失嚼口。牛根煮得啱啱好,睇得出佢細心挑選過,口感煙靭,不錯不錯👍🏻 🤎香酥排骨肉燥乾伴麵,排骨炸得外脆內軟,非常容易咬開,而且肥瘦適中,炸皮亦不會做到很厚。麵質煙靭彈牙,而且唔會非常乾 和肉操攪拌在一起 真的很有台灣的味道 💜肉燥小茄子,茄子鮮甜,大小恰當,一啖一舊,連埋肉燥同醬汁一齊放入口,味道配搭得相當完美,十分推介。

紅燒牛筋腩麵

香酥排骨肉燥乾伴麵

2021-03-07
紅燒牛筋腩麵
香酥排骨肉燥乾伴麵
2021-06-06 194 views
想不到吃什麼就想到吃這個,滷肉拌麵都很好吃,最喜歡的是他家的梅子粉蕃薯條,炸的酥酥脆脆,甜絲絲的,鹽酥雞味道也不錯,不過這次點了一個洛神花酥肉,竟然是冷的,讓人有點失望,豬軟骨撈麵還保持質素,蘇打飲料味道都不錯
2021-06-01 150 views
呢個滷肉飯🍚唔係用肉碎而係一舊舊豬肉粒🥩所以特別有口感😋因為佢啲肉有好多都連住肥肉😂所以一啖菜🥬一啖飯🍚就prefect la~但我食到一半會有少少漏🙈
呢個滷肉飯🍚
唔係用肉碎而係一舊舊豬肉粒🥩
所以特別有口感😋
因為佢啲肉有好多都連住肥肉😂
所以一啖菜🥬一啖飯🍚就prefect la~
但我食到一半會有少少漏🙈
見好多人推介食鐵牛,所以同朋友喺旺角就黎左食。一入到黎唔洗排隊,幾surprise!我哋幾個嗌咗唔同餐。逢甲鹽酥雞滷肉便當 ($59 )呢個真係好抵食!食到滷肉飯之餘,仲可以食到髯鬚雞,一次過可以滿足晒你兩個願望!而且份量亦都相當不錯,比起完全食唔飽嘅牛肉麵更值得食。鹽酥雞非常香脆,雖然有人話唔夠鹹,但我覺得啱啱好,如果再鹹啲就會太過味精。而滷肉飯方面,我覺得啲滷肉有啲唔夠,未可以足夠每一啖都食到相當份量嘅滷肉,但味道來說就不過不失。呢個飯更重要嘅係,有菜!雖然份量少,但總好過冇,而且加埋其他配菜,呢個便當都非常豐富!可以品嚐到唔同滋味,$59來講非常抵食。洛神甜醋雞肉便當 ($65 )基本上就係喺啲鹽酥雞上面加多pat洛神甜醋,仲要少咗個滷肉,然後就貴咗$6,完全唔明個價錢係點樣set。但本人覺得個甜醋同啲雞唔係好夾,食落去係有啲酸酸甜甜感覺,唔係好啱我口味,而且啲甜醋會浸冧左啲鹽酥雞,已經完全冇咗鹽酥雞嘅精髓,所以不推介!蔥燒豬軟骨肉燥乾拌麵 ($64)一拎到碗野,我完全搵唔到啲豬軟骨喺邊😂完全細粒同埋小到真係唔係好見得到,二$64個價錢來講,真係好唔抵食!比較好彩嘅就係,佢呢個拌

逢甲鹽酥雞滷肉便當 ($59 )

洛神甜醋雞肉便當 ($65 )

蔥燒豬軟骨肉燥乾拌麵 ($64)
一拎到碗野,我完全搵唔到啲豬軟骨喺邊😂完全細粒同埋小到真係唔係好見得到,二$64個價錢來講,真係好唔抵食!比較好彩嘅就係,佢呢個拌麵又唔算真係好乾,但同樣啲肉燥完全唔夠撈,食落去啲味好寡,基本上係冇乜味,我諗呢一個餐嘅賣點係碗湯?因為嗌左咁多個set得佢一個有湯,但碗湯其實好味精,所以呢一個都係唔推介!

總括而言,如果大家真係想食呢一間野嘅話,我諗得逢甲鹽酥雞滷肉飯便當係食得過,其他可能都會令你有少少失望🥲
2021-05-29 119 views
因趕時間關係,見甘早無咩人就試吓依間。坐位都幾多,裝修簡單,首先職員會帶位,之後自己剔紙仔去收銀比錢,拎返張收據返埋位就可以等食啦!嘢食好快就到,我揀咗紅燒牛肉麵,黎得台灣食店,梗係要試下牛肉麵夠唔夠地道。牛肉都有成5至6件,咬落好淋而且好入味,有少少牛筋位,正!麵質唔算彈牙,份量都唔細。熱檸茶正常,都有3片檸檬,杯上面有埋餐廳LOGO,感覺幾搞笑。當我食咗1/3,眨眼間就座滿晒,甚至要等位添喇。
因趕時間關係,見甘早無咩人就試吓依間。

紅燒牛肉麵

牛肉都有成5至6件,咬落好淋而且好入味,有少少牛筋位,正!
當我食咗1/3,眨眼間就座滿晒,甚至要等位添喇。
2021-05-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
紅燒牛肉麵
台灣牛肉麵(半筋半肉)正宗台灣味道,酸菜不過不失牛肉大嚿,但稍為略硬,但仍是好食der!珍珠奶茶茶底香濃,珍珠的份量很足料,可選無糖☕️甘梅脆薯這個是非常驚喜!😍點午餐可加小吃,本身只想加鹽酥雞,但看到這個太吸引了~! 好在有嗌咋😋係最好味的小食甘梅粉出奇地甘香,跟脆薯超夾!逢甲鹽酥雞細細粒好易入口,香脆得嚟都炸得鬆化!上面仲有炸紫蘇葉,誠意十足!👏🏻👏🏻呢到上菜速度奇快,留意只收cash 同八達通,冇得簽卡架!另外,環境都幾靚,不過呢個靚卡位就冇得坐......不過淨係望住,都有去咗台灣嘅感覺啦😁
台灣牛肉麵(半筋半肉)

正宗台灣味道,酸菜不過不失
牛肉大嚿,但稍為略硬,但仍是好食der!

珍珠奶茶
茶底香濃,珍珠的份量很足料,可選無糖☕️

甘梅脆薯
甘梅粉出奇地甘香,跟脆薯超夾!

逢甲鹽酥雞

呢到上菜速度奇快,留意只收cash 同八達通,冇得簽卡架!

2021-04-25
$80 (Lunch)
  • 甘梅脆薯
  • 招牌紅燒牛肉麵
  • 鹽酥雞
疫情下又無得去旅行,唯有去鐵牛食下,幻想自己去咗台灣~🙉🙉1. 🐮招牌紅燒牛肉麵 ($63)第一啖當然要試下個湯底,湯底好清甜又唔油膩,牛肉似係大大件牛腱肉,炆得好軟腍同入味,牛味香濃,又無肥肉,啱哂我呢啲要食又要怕肥嘅人士😌,很有台灣的感覺! 😍2. 🐮麻辣大塊牛肉麵 ($69)麻辣味好突出,牛腱肉炆到好軟腍,牛味一樣咁香濃,湯底麻辣又惹味,還可以選擇大、中、小辣,麵質粗幼度適中,幾彈牙有咬囗,不錯!😎3. 芋香珍珠奶茶 ($28)有好多珍珠,珍珠好QQ,但香芋味比較淡唔算濃🙊4. 珍珠奶茶 ($28)一樣好多珍珠,同好Q彈! 茶味比芋香珍珠奶茶濃,比較推介這個!😎P.S. 叫餐要去收銀處即時付款, 到餐時會有侍應捧餐到你用餐的位置👍
疫情下又無得去旅行,唯有去鐵牛食下,幻想自己去咗台灣~🙉🙉

1. 🐮招牌紅燒牛肉麵 ($63)

2. 🐮麻辣大塊牛肉麵 ($69)

3. 芋香珍珠奶茶 ($28)

有好多珍珠,珍珠好QQ,但香芋味比較淡唔算濃🙊

4. 珍珠奶茶 ($28)

2021-04-19 166 views
同朋友仔行行下街有D肚餓,就直接在旺角中心地牢試一試這間鐵牛台灣牛肉麵了。餐廳地方很大,座位都好寬敞不用跟其他人擠擠逼逼的。選好食物之後就自己去櫃面落單,左想右想選了鹽酥雞滷肉便當 。第一次光顧,食物的份量也幾足夠,冇諗到會有禁足料。滷肉飯味道不錯,不會太咸剛剛好,而重點——鹽酥雞呢,香味濃郁,口感酥脆,慢慢咀嚼到甜甜的味道和嫩滑的口感,很是不錯!
餐廳地方很大,
座位都好寬敞不用跟其他人擠擠逼逼的。
第一次光顧,食物的份量也幾足夠,冇諗到會有禁足料。

滷肉飯味道不錯,不會太咸剛剛好,而重點——鹽酥雞呢,
2021-04-17
2021-04-06 269 views
今日約好朋友聚會,好朋友突然想食台灣野,定試吓喺旺角中心地牢嘅鐵牛。打開餐牌,見到佢一般嘅台灣菜都有,朋友特別想食牛肉麵,一於點佢哋嘅招牌紅燒牛肉麵;再點左個鹽酥雞乾拌麵、小食叫咗鹽酥花枝丸、滷水拼盤,期待期待。食物很快就上枱,紅燒牛肉麵肉質夠淋,湯底有少少藥材味,合格。鹽酥雞乾拌麵,鹽酥雞炸得夠香脆,肉質亦軟香,細細粒容易食,乾拌麵質地較軟身,唔夠彈牙,有少少發脹。鹽酥花枝丸不過不失,係一般嘅鹽酥花枝丸味道。我飲咗熱嘅台式奶茶,唔會太甜,個人口味對了!總括而言,旺角區要食台灣嘢,呢間可以一試!

鹽酥花枝丸不過不失,係一般嘅鹽酥花枝丸味道。

已經成年冇去旅行,實在係會有啲靈魂出竅嘅感覺,好掛住台灣嘅嘢食,難得今日同女朋友放工就黎鐵牛食正宗台灣麵😊夜晚人又唔係好多,野食都冇特別貴,所以都不失為一個晚餐好去處!我通常都係叫返最正宗嘅紅燒牛肉麵,今次配合黑母薑茶,佢哋嘅面做得十分彈牙,牛肉肉質都非常之林,唯一缺點就係份量比較少,有時去唔到好飽,如果可以加底或者加大啲個分享就好喇😌簡簡單單又一餐,同時又滿足去食台灣嘢既慾望,我得閒都會再嚟食😊

2021-03-29
2021-03-24 181 views
今日食評有✍🏻鐵牛台灣牛肉麵@旺角試食指數⭐️⭐️⭐️⭐️店舖衛生⭐️⭐️⭐侍應態度⭐️⭐️⭐((每項5⭐️為滿分)) ·我哋點了1️⃣蕃茄牛筋腩麵⭐️⭐️⭐/5食得出茄膏嘅湯底🥫加咗兩舊新鮮蕃茄🍅營養價值欠奉但係味道唔錯牛筋就入味腍得嚟有咬口👍🏻牛腩就好老,我咬唔到🥴·2️⃣鹽酥排骨湯麵⭐️⭐️⭐️⭐/5如果鹽酥雞啱你你亦可試下鹽酥排骨層皮才是主角🤤·3️⃣脆薯⭐️⭐️⭐/5熱辣辣炸起炸粉厚薄適中面頭舖有話梅粉好有驚喜👍🏻·飲品方面有4️⃣梅子凍飲記得梅子係用匙羹「不」來食唔係攞嚟篤篤唔爛㗎🤣5️⃣桂圓紅棗水,偏甜·二人食盛惠168抵食·599•Eat疫情下的食肆怕多人辛苦排得嚟又唔好食食外賣食到悶想岀去搵食又驚唔衛生·我哋599•Eat幫到你無論大鋪小店我哋都會盡試盡講
今日食評有✍🏻
鐵牛台灣牛肉麵@旺角
試食指數⭐️⭐️⭐️⭐️
店舖衛生⭐️⭐️⭐
侍應態度⭐️⭐️⭐
((每項5⭐️為滿分))
我哋點了
1️⃣蕃茄牛筋腩麵⭐️⭐️⭐/5
食得出茄膏嘅湯底🥫
加咗兩舊新鮮蕃茄🍅
營養價值欠奉但係味道唔錯
牛筋就入味腍得嚟有咬口👍🏻
牛腩就好老,我咬唔到🥴
2️⃣鹽酥排骨湯麵⭐️⭐️⭐️⭐/5
無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講
2021-03-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$85 (Lunch)