2008-04-21 9 views
第一次去板長係在過年前,即係佢地新開果日.當日下午去食又見唔使排隊,對板前有信心應該唔差.入到去食左好多壽司好新鮮,好味.不過埋單就貴好多,2人$5xx.最近一次去,今次叫左3lunch set,食物尚算新鮮.不過一路食一路聽到隔離檯係咁話d服務差,shit影響哂我既心情~順帶留意下啦~嘩~嘩~~~~小姐你d頭髮呀,~一名女侍應佢究竟知唔知衛生架!!!!佢雖然長有扎起,但係擺埋一大束係左前邊,懶靓咁,d頭髮長佢用托盤攞野時都掂到呀~~當時可能落場時間,無哂d管理層,無人理啦.在我坐張檯剛啱係佢地個櫃,唉.....我食緊野架,唔好係度拉黎拉去,果d外賣盒啦,有塵架,大哥....我好快就走啦.....咁既價錢應該做d啦,在門外等到發毛,咁有誠意既客人,都想有較好服務,唔想食到一肚氣~
2008-04-10 14 views
有人請吃lunch , 點會不出現呢, 而且又是我喜愛的日本菜. 同事一早就去拿位, 點知人數要有一半才可以入去, 等我們到的時候也已經一點多, 地方好細, 可能地點不太顯眼, 不用等太耐. 之前去過旺角那間板前(這裡是同一個老闆) , 第一次來板長, 原來有set lunch , 各人也是點"三色魚生井定食" , 魚生只有2-3 片, 也算新鮮, 套餐有包一份好少的salad 和一個三文魚湯, $66 加一, 好像有些貴.

2008-04-01
某個星期天中午諗住去食SUBWAY, 經過左板長, 見到新開又無乜人咪去試下囉, 雖然無乜人, 但係都竟然排左30分鐘先安排入坐, 不過最奇係裡面唔係全滿.好耐之前試過板前, 不過對D師傅印象唔係幾好, 所以之後都無再食過, 今次唻到板長, 除左個名唔同之外, 其實所有野都係一樣.當日被安排坐在BAR檯, 係我食0既半個鐘裡面, 師傅之間都不斷傾偈, 將D口水噴晒落D食物上, 其中一個師傅對一個女侍應的態度非常差, 那個女侍應催了他兩三次漏單, 佢就好悔氣咁話"得啦", 整左出唻仲要整錯, 但係我明明聽到個女侍應講咩囉, 仲要整錯兩次.而有D WAITER條頭巾凸晒D頭髮出唻, 感覺都好唔衛生, 而D碟大部份都好油, 其實D壽司都OK0既, 不過人0既素質可能有待改善.

2008-04-01
話說來到大約兩點鐘,要等位,冇問題…人不算太多等廿個號碼左右,等了大約十張已發覺唔對路,那個接待小姐工作是但,而且有一個壞習慣,鍾意一次個安排五、六張檯一齊入,偏偏她又冇記性,弄得經常要補檯。而且由於他們要求人齊才可入內,所以要在座位紙上做記號,弄下去就亂上加亂。等了半小時,終於輪到猴子,那小姐又重施故技,話執緊檯,叫猴子等等。好…誰知,一等又等了十五分鐘,期間那小姐仍不停安排其他人入座,猴子問她,她就說那些三位、那些四位…總之就是說三道四,最後猴子不耐煩,截著最後一檯的人入內,因為他們恰好也是兩個人。「我們又是兩位,他們又是兩位,他們比我們遲十多個號碼,為什麼他們竟入先?」那小姐終於肯看看我們的「飛」,才發覺自己衰左,原來她忘了做記號,一直也以為猴子未齊人,於是只好急急腳補飛,安排猴子入內,卻輪到那一對本來有得入的男女在吵,說那接待員應承了給他們的,現在又要再等…不知所謂。不過這不關猴子的事,猴子吃飯去…;誰知惡夢其實剛剛開始,一坐低,發覺全部也是Order,沒問題,我們就叫Order,仔細看才發現原來他們的壽司是件頭計,而不是坊間一般的兩件一碟計,所以餐牌上看到的價錢疑似比別的壽司

不過這不關猴子的事,猴子吃飯去…;誰知惡夢其實剛剛開始,一坐低,發覺全部也是Order,沒問題,我們就叫Order,仔細看才發現原來他們的壽司是件頭計,而不是坊間一般的兩件一碟計,所以餐牌上看到的價錢疑似比別的壽司店平幾元,其實實際上反而要貴上數元。

不過沒關係,錢不是太大問題,好吃最緊要。誰知壽司上檯,猴子發覺又中招了。那些壽司上的刺身不單止唔新鮮,而且分量亦只得正常壽司的七成,這壽司店食水實在太深了~

而店內的伙計連廚師亦處於一個遊魂狀態,店內一片「漏單」聲此起彼落,好不容易,終於忍到埋單。誰知埋單也錯漏百出,猴子老婆拿出五百大元埋單,結果那伙計弄一大輪後,竟隨隨便便找了我們幾十元就算。天啊!再找一次,結果今次好些少,但仍然找錯錢,結果這餐飯足足找了三次錢。

這餐飯絕對只可以以一無是處來形容,這一間,絕對冇下次。
2008-03-28 2 views
之前係淘大板長分店覺得食物唔錯壽司又新鮮, 但基於地點唔多岩我地,所以去過一次都無再去.昨晚發現係東角開左分店當然十分期望.一早入座免得等位..可惜此店無設回轉壽司位只係全部都係order壽司...佢地最flexible係可以一件一件壽司叫唔需要一叫就2件...只可惜食物質素麻麻好多野都唔多新鮮, 仲要我地坐係bar枱,2位師傅不停講野又無咩禮貌明明叫左走沙津醬都照加,仲好不願意地幫我地更換...原本對板長十分期望到宜家都十分失望..下次都係去回我至愛既峄壽司啦.起碼d師傅服務態度好好多,食物亦更加鮮味保持水準.
2008-03-25 1 views
昨晚去了板長食,約六點半到飛仔(NO.121),當時叫緊(NO.107),雖然係14個號碼,都知要等好耐,先去完行街買先,免得舖頭收工,買完行返七點九好叫到122,咁都仲可以補飛.之前都幫趁過好多次,板長未開之前都去板前成四年,而家兩邊都有去,貪板長可以一件件叫(雖然比板前貴些少,eg逢板前單數價錢都除二再四捨五入),可以同朋友各自叫自己鐘意食的,不用兩份.但有兩樣食物我覺得超唔抵(縮水),第一係三文魚生春卷,初初係板前食$18有六件,之後板長叫$18得三件(雖然係大卷,但都係多菜,三文魚冇多到),到而家轉到板前都係,我決定唔會再叫.第二係杯飯,尋晚叫個三文魚子杯飯$20,之前食開係一個玻璃杯,飯最少都有三份之二杯,但尋晚杯,粒飯真係好似叫鵝肝壽司飯咁圓,高身,我開頭仲以為佢錯個三文魚子筋,但見佢裝係隻杯到,都應該唔係.咁咪叫個經理同佢講"個杯飯$20好以同個$10三文魚子軍艦差唔多"佢跟仲應我"你覺得佢細件呀,我幫你退佢".(>.<隔離人都望過)另外服務都差,係7:38分(嬲到睇時間)入既燒油甘魚頭鮫,追左第一次單(係我落第二次食時,都成8點),到第二輪食物到再追,都
另外服務都差,係7:38分(嬲到睇時間)入既燒油甘魚頭鮫,追左第一次單(係我落第二次食時,都成8點),到第二輪食物到再追,都係冇回音,兩次都唔會同你講有定冇,整緊定未整,幾時有.如果唔係個朋友想食,都唔會再等.到第三次追經理,都一樣係入完廚房行返出,都冇同你講有定冇,過多兩分鐘件油甘魚鮫就游出勒.
食完後咁咪埋單,咁隔離有人執緊,咁叫佢囉,佢好大聲叫埋單之後又等10分鐘都冇單,(咁係咪唔洗埋單)再叫多次之前個女仔,佢先好似如夢初醒咁自己走去埋單.真係比佢吹脹
2008-03-25 1 views
Only 5 comments:1. The service is very bad. The waitress always hear the wrong stuff and bring the wrong dishes.2. The food quality is ok, but too many food out of stock! If we can't order our favourite food, what's the point to go there?3. They told you some ordered dishes are out of stock 10mins after you ordered. This is fucking crazy! You should tell customers when they start to order!4.The time they need to prepare food is too long. We ordered several dishes, all sushi and takes 25 mins to
Only 5 comments:

4.The time they need to prepare food is too long. We ordered several dishes, all sushi and takes 25 mins to come. So crazy!

5. The bill is very confused and wrong. You got to check your bill when you pay! Remember! They got it wrong all the time!
2008-03-21 6 views
一向都唔寫食評, 不過實在覺得有負責寫兩句。食物--> 非常一般。個「井」等於一口壽司飯咁多, $20, 一口壽司飯叫自己做「井」, 利害。更利害是,圈物可以切到高低邊, 差3mm, 連壽司學徒的水平亦未達到。服務--> 超差。坐82枱, 但食物每次都上錯, 旁邊81枱的食物, 都必定先上82枱, 再加一句「上錯」(但沒有對不起)。大門明明可以開在另一邊的公園仔, 大家等位舒服點, 但就是要你在大馬路食塵兼阻街, 幫佢做免費宣傳「茄厘啡」。
一向都唔寫食評, 不過實在覺得有負責寫兩句。

meau井
一口井
高低邊圈物
(Non-member)
2008年3月19日19:15去到,我們2人等半鐘先到…1. 取座位處排著長隊我覺得取座位安排服務非常差,不是有座位可讓人進入坐先!!2. 缺貨所有的海膽餐缺貨,龍蝦沙拉軍艦也缺貨!想要沒得吃!!3. 創作壽司發現創作壽司沒驚奇,是非常失望!!4. 衛生發現沒乾紙巾供應,不方便用手吃壽司!!5.餐具發現筷子不是好尖的日本筷子,和「味千拉麵」的筷子一樣!!發現Wasabi舊,不新鮮!好奇怪!?6. 侍應生好多侍應生的態度都不懂「Japanese Manner」!!為什麼主席Ricky的性格和舉動也很日化?也沒培訓侍應生學習「Japanese Manner」?我不希望是港版式管理壽司店!!!請板前壽司集團主席Ricky重新檢討下呀!!!!!死心了,下次不會再去板長壽司!
2008年3月19日19:15去到,我們2人等半鐘先到…

1. 取座位處排著長隊
我覺得取座位安排服務非常差,不是有座位可讓人進入坐先!!

2. 缺貨
所有的海膽餐缺貨,龍蝦沙拉軍艦也缺貨!
想要沒得吃!!

3. 創作壽司
發現創作壽司沒驚奇,是非常失望!!

4. 衛生
發現沒乾紙巾供應,不方便用手吃壽司!!

5.餐具
好奇怪!?

6. 侍應
為什麼主席Ricky的性格和舉動也很日化?
也沒培訓侍應生學習「Japanese Manner」?

我不希望是港版式管理壽司店!!!

請板前壽司集團主席Ricky重新檢討下呀!!!!!

死心了,下次不會再去板長壽司

2008-03-19
三月十六日(星期日)同老公仔食左山崎,睇下相就到我地!又有bar位坐,不過冇上次o係尖咀咁好,有個日本師傅!今次好似差過上次wor,因為叫mud冇mud,又冇三文魚腩,又冇北寄背,又冇龍蝦沙津,又冇金目鯛!食左:1)燒玉子,呢個好食,熱辣辣,好新鮮2)三文魚,係一般板前既水準!好食!又厚!3)蔥粒吞拿魚腩,呢個唔錯!有吞拿魚腩果種特別味道!4)蝦膏甜蝦,老公仔話好食!5)日式凱撒沙津,唔好食,其他salad好食好多,而且仲有d我地唔中意食既火腿-.-6)池魚王,老公話冇上次o係尖咀咁好食7)海膽軍艦,呢個唔錯!唔鯹!8)炸軟殼蟹,好少呀個份量!9)鱆紅魚腩,呢個老公話ok~10)火灸鰻魚,唔錯,不過真係甜左dd!d汁太多11)蟹棒,一般呢,好似食緊蟹柳咁我地覺得尖咀>九龍灣>灣仔唔知cwb o個間點呢~我地之後會試試再report比大家知!
三月十六日(星期日)

食左:
1)燒玉子,呢個好食,熱辣辣,好新鮮

2)三文魚,係一般板前既水準!好食!又厚!

3)蔥粒吞拿魚腩,呢個唔錯!有吞拿魚腩果種特別味道!

4)蝦膏甜蝦,老公仔話好食!

6)池魚王,老公話冇上次o係尖咀咁好食

7)海膽軍艦,呢個唔錯!唔鯹!

8)炸軟殼蟹,好少呀個份量!

9)鱆紅魚腩,呢個老公話ok~

10)火灸鰻魚,唔錯,不過真係甜左dd!d汁太多

11)蟹棒,一般呢,好似食緊蟹柳咁

我地覺得尖咀>九龍灣>灣仔

2008-03-09
職員啪左丸?我好同意之前一位食評的意見,就係佢d職員「啪左丸」。1. 獨臂神妮上菜事實上我和男朋友幫襯的時間都已經係非繁忙時間,我都唔知點解佢地會好似行屍走肉咁。明明張檯已經好細,要移動0下其他碟既位置,先至放得落新上的壽司,點知個junior好似「獨臂神妮」咁,要我地自己移開d位俾佢擺野﹗我好清楚睇到佢另一隻手係健全,而且係冇其他碟既﹗究竟佢做咩事呢?2. 一個話有一個話冇?我問junior A有冇三文魚皇腩壽司,junior A話冇,我地見神情彷彿,似是而非咁既樣,都係問下第二個﹗本來打算搵個經理埋黎問,點之俾junior B見到,但係junior B話有,仲幫我地落order,所以如果大家去食既話,都係多口問多個人好d~~~~三文魚皇腩「邊」?真係經典﹗我地叫既三文魚皇腩壽司上檯了,嘩﹗估你唔到,一件好明顯係正常既腩,另一件係「全橙色」既,真係一d白色都冇﹗於我地就叫個junior埋黎睇下,幫我地換過另一碟,點知佢個答案仲勁,佢話係『三文魚皇腩「邊」』,我地即時O 晒咀﹗咩腩「邊」呀﹗Ricky哥﹗你唔係拎d咁既野出黎當「腩」咁賣呀~~~~我都知道日本產既三文魚係冇挪威產既三文魚
職員啪左丸?
2. 一個話有一個話冇?

三文魚皇腩「邊」?
真係經典﹗我地叫既三文魚皇腩壽司上檯了,嘩﹗估你唔到,一件好明顯係正常既腩,另一件係「全橙色」既,真係一d白色都冇﹗於我地就叫個junior埋黎睇下,幫我地換過另一碟,點知佢個答案仲勁,佢話係『三文魚皇腩「邊」』,我地即時O 晒咀﹗咩腩「邊」呀﹗Ricky哥﹗你唔係拎d咁既野出黎當「腩」咁賣呀~~~~我都知道日本產既三文魚係冇挪威產既三文魚咁肥,但你都唔好話俾我聽呢舊係「腩」呀﹗我去日本既次數,多過你去日本城啦侍應姐姐仔﹗唔好咁玩我啦﹗雖然最終都有換俾我,但係已經火上心頭。

真係唔好當d客係白痴﹗唉~~~~

2008-02-29 2 views
2008年2月28日7:15去到, 好多人啊! 晚晚都禁多人架啦, 其實尋晚算少啦, d行人都重有位行. 等左一個半鐘先到我地, 2個人炸!叫住少少試下好唔好食先再叫, 呢間打正旗號一件一件禁叫, 唔係打孖上:吞拿魚腩$35 –佢寫明極肥有筋, 男友話又瘦又唔覺有筋, 唔好食. 我就見到件魚薄heat heat囉!雞蛋壽司$5 –差差差, 百佳果d都好過佢, 而且一d都唔平, 雖然係$5, 但係又細又薄海膽軍艦$13- 過得去, 都可以接受海膽手卷$25 –麻麻地, 唔抵食, 食軍艦好過.軟殼蟹手卷$20 –男友話勁唔得, 佢話幾乎找不到蟹.埋單: $108除左黑西裝的職員醒目d, 其他都好似遊下遊下, 我想去所, 問個女職員所響邊, 佢目光呆滯望住我2~3秒先講, 好似有人用緊, 跟住馬上走左去. Oh! My god! 去邊到可以請到d好似啪左丸的職員嫁? 禁都請! 真係辛苦曬d店長囉! 唔怪得我見佢地重忙過d junior啦!我明白生意係要earn money, 但係Ricky哥食水太深, 你當d客白痴架咩! 我地唔識食都識比較架!無下次啦! 我食壽司好過

海膽軍艦$13- 過得去, 都可以接受
海膽手卷$25 –麻麻地, 唔抵食, 食軍艦好過.
軟殼蟹手卷$20 –男友話勁唔得, 佢話幾乎找不到蟹.
埋單: $108

無下次啦! 我食壽司好過!
2008-02-27 9 views
尋日中午係銅鑼灣有板前唔去、特登走去集成旁邊新改裝過既商廈W Square、同一集團既板長壽司試下。今個月至開張既板長﹐唔似板前有旋轉壽司bar﹐但裝修比板前光猛、地方亦比較闊落﹐我自己就好中意。杯杯碟碟有特色﹐比板前靚。星期一至五有午飯套餐($38-88) ﹐本來想食三色飯(海膽、三文魚、三文魚子)($60)﹐但海膽無貨﹐所以叫做竹($68)﹕大發現!!第一次發覺吞拿魚原來可以好好味! 好濃既魚味! 單叫一件好似係$13。另一板長特色﹕壽司舊飯好細﹐但啱晒唔臭米氣既我﹐無咁快飽﹐可以試多幾款。由於壽司可以單一件叫﹐一個人食lunch既我就決定試多三款壽司--火X三文魚($8)、油甘魚腩($13)、吞拿魚腩(無筋)($25)。吞拿魚腩個賣相好吸引﹐味道一樣無令我失望!( 點解板長既吞拿魚咁好味﹖!)我坐正bar檯轉彎既一個「監視位」﹐壽司師傅既一切完全一目瞭然。睇住佢地成個鐘﹐好專業﹐手腳好快﹐完全無停過﹐密密做無偷懶。好! 抵讚!

杯杯碟碟有特色﹐比板前靚。

火X三文魚、吞拿魚腩(無筋)
火X三文魚、油甘魚腩
原來灣仔開左板長,時候還早就一試。灣仔店晚上六點打後開始拎飛等位,二人要人齊先入得,三人或以上要一半人到才入得,過左三個號碼要再排。所有n 食就唔好行開。兩個人平均等廿分鐘就可以。壽司選擇算多,板前、峰有的佢都有,價錢也差不多。讚的是軍艦壽司紫菜很脆,蝦天婦羅粉不厚好吃,象拔蚌,帶子新鮮。食物味道全部可以但沒有一種是outstanding。要說峰的帶子和三文魚很鮮很甜,而板前的拖羅很肥美,板長也應該找出他們的招牌來..灣仔店以客為先,bar台可以放多兩三張椅坐多點人,不過佢無咁做,普通兩人台也濶落,繁忙時間遇著四人卡位都會俾兩人坐,不會要他們坐一邊再搭台,很好,樓底高,整店氣氛不算嘈吵,傾計也可。
原來灣仔開左板長,時候還早就一試。

2008-02-21 2 views
星期二同幾位同事喺灣仔放工就相約去灣仔新開果間板長壽司試下, 食飯時間既關係都比較多人, 不過都無同集團既銅鑼灣板前壽司咁誇張, 拎完飛行左陣番黎就入得, 都算快.一入去叫左一堆壽司, 有帶子, 海膽, 三文魚, 赤貝, 拖羅, 油金魚, 北寄貝, 甜蝦, 鰻魚等等...因為我地幾個都比較喜歡吃生野, 叫左好少熟野食, 不過有一樣叫"燒貝柱"真係好好食!! 其他壽司都好新鮮, 尤其係拖羅同油金魚都好好食. 今次3個人食左600蚊左右.野食就幾好, 不過貴左少少!!

野食就幾好, 不過貴左少少!!