2017-03-04 317 views
以前很喜歡去板長壽司,貪佢款式多,價錢平民,但最近一次光顧卻有感質素下降不少,令小弟有點失望⋯⋯午餐有set lunch提供,點了一個海鮮丼魚生得幾塊,新鮮度一般,賣相不太吸引,而且很薄切,食得不夠痛快!唯一較可取的是魚子較新鮮爽口⋯⋯😔😔可能午市套餐質素不好吧,再另外單點壽司!三文魚醬油漬,灸燒芝士三文魚,三文魚腩,三文魚等幾款都有,是一個小型的三文魚聚會😆😆個人覺得壽司比海鮮丼新鮮,但魚腩感覺比以前細塊了,滋味點不夠!芝士三文魚個人幾喜歡,連芝士輕烤,入口充滿魚香!三文魚醬油漬亦做緊特價,尚算抵吃!
午餐有set lunch提供,點了一個海鮮丼

一家4口突然間好想食壽司,但又唔想去咁遠嘅社區,就落咗去屋企附近呢間連鎖店之前當然有食過,不過黃大仙呢間就無,況且全家平時都係慳友,記得都唔平,不過就腳所以入去價錢無因為地區而有減,但佢啲壽司依舊喺有水準,壽司飯唔係一夾就散,吃過劍魚腩、三文魚、油甘魚、帶子等新鮮材料壽司,味道都OK火灸三文魚同魚背都可以,燒完出嚟定唔差另外亦有叫到牛肉湯烏冬,不過如果個湯底多番少少味會好啲,比較淡,但牛肉味又cover唔到湯味,令到個麵食落好清淡唯一係叫手卷,三文魚同軟殼蟹手卷嚟到時,個紫菜已經開始「冧」,令到個手卷無咁好食,但整體上嚟講都可以嘅,壽司上菜得好快

火灸三文魚同魚背都可以,燒完出嚟定唔差

但整體上嚟講都可以嘅,壽司上菜得好快
2017-02-15
$120 (Dinner)
2016-11-01 502 views
好多年前,板前板長壽司曾經瘋魔一時,曾幾何時去銅鑼灣嘅板長壽司係有日本師傅坐鎮,壽司質素當時係唔錯分店越開越多,終於成為左其中一間港九新界遍布分店嘅壽司店。因為趕時間, 經過板長壽司見到人唔多, 反正價錢唔算貴就入去快食午餐。而家嘅板長壽司係用平板電腦落單,每張枱都有一部,全部款式都有相片參考。午市套餐前菜有菜沙律同麵鼓湯,你兩樣係正常無特別。另外叫咗一件特價黑松露油甘魚壽司,只須$7。$7一件壽司係平,但係師傅切嘅魚生片薄到穿左窿....而且呢件油甘魚冇乜鮮味,唔係好得。角切什錦魚生飯,蟹子新鮮,整體份量都幾多, 但係細心一睇,你會發現其他魚生嘅顏色唔係好正常。雜錦魚生飯嘅配料有三文魚、北寄貝、蟹子、青瓜、蛋、劍魚飯嘅醋味偏少但仍可接受,但係魚生嘅新鮮程度真係令人懷疑,雖然佢未去到壞嘅程度, 食落質地係比較淋同埋唔鮮味,結果我只係食咗一半就唔食啦。蟹子手卷,係呢餐飯一邊比較滿意嘅食物。雖然價錢係平,份量係幾多, 但係講到食生野新鮮真係好緊要,希望板長留意吓改善下前線員工做食物嘅準則。

分店越開越多,終於成為左其中一間港九新界遍布分店嘅壽司店。

前菜
什錦魚生飯
什錦魚生飯
雜錦魚生飯嘅配料有三文魚、北寄貝、蟹子、青瓜、蛋、劍魚
飛魚子手卷
蟹子手卷,係呢餐飯一邊比較滿意嘅食物。

2016-10-26
$70 (Lunch)
2016-06-30 580 views
唔知點解今日好想食壽司,放工即刻來了呢間我家附近的板長,常常經過都見唔太多人幫襯,但我食過幾次都幾好食的,唔知點解呢。第一次在板長食冷麵,唔知係咪在下食得麵少,我真係覺得好好味^^ 麵條好幼身好掛湯,個湯的味又調得濃淡剛好,又蔥花同紫菜伴着,份外精彩,蔥帶出少少清新,紫菜伴着令本來清淡的麵多分滋味。當然都有叫壽司,整體都幾好的。油甘魚超扺食,點咗有黑松露油同原味,原味當然正,夠新鮮,又肥美,另一款加了黑松露油的又幾特別,一入口,黑松露獨有的味道配上油甘魚的鮮味互相輝映,值得一試!
2016-06-20
2016-04-06 561 views
曾經因為尖沙咀某分店難食到極點既食物影響心情,之後更因為想俾既實話實說惡劣評語過唔到OpenRice審批而傷感。從來食板長都只會食池魚、海膽同鰻魚,今次第一次試左大吞拿魚腩。色:淺粉紅色加埋脂肪嘅紋理的確好吸引,目測已經覺得佢應該會好好食。(習慣用口食所以無影相)香:無諗過索魚生。味:超級超級超級好食!!!魚油同肉既分佈令舊肉食落口好滑,魚油唔係左口魚裙邊嗰種油淋淋嘅感覺。食完成個人好開心,令到已經飽既我即刻著左後備緊急quota,想隊多2件!$26/件果然係好野,成功過左池魚王喺我心目中既排位!整體唔錯,新開始終比較好。唯一不足係d飯好實,實到似栥飯,感覺好百佳,飯入面欠肉鬆。

香:無諗過索魚生。

味:超級超級超級好食

2016-04-06