2011-02-27
剛考獲車牌, 便於閒日自駕入西貢, 傍晚人少車少, 男友做功課, 選了呢間比較正統的意大利菜餐廳甫入內, 燈光幽暗配上燭光吊扇, 確有一份浪漫情調; 樓下數枱均見外國食客, 如熟客般跟店員談笑自若,令我們對意菜質素抱更大期望被安排於樓上用餐, 可望下層及入口, 高人一等又有私人空間, 確是不錯。然而佈置裝潢稍欠, 餐巾用具亦比較陳舊, 點了紅湯, 帶子墨汁意粉, pepperroni's pizza, 及招牌豬仔骨半份連薯條紅湯濃郁材料夠, 跟上的餐飽無香草無選擇則略嫌失色帶子墨汁意粉, 茄味之濃蓋過墨汁味, 急凍帶子沒甚驚喜, 整體味道不俗但不夠熱度pepperroni's pizza, 皮薄脆口pizza我鍾意, 只是材料簡單沒有配菜, 就不太值這個價錢豬仔骨, 豬仔骨不「鞋」不「un」很入味, 醬汁惹味, 粗薯條熱辣辣夠香口, 一條又一條欲罷不能, 但鈍刀子鋸豬仔骨實在有點費力食氣氛食情調兩人嘆嘆意菜亦無不可, 但市區同價錢的亦有不少選擇
紅湯濃郁材料夠, 跟上的餐飽無香草無選擇則略嫌失色