2018-12-21 91 views
Last day 係中環返工,同事請食飯,佢話不如試吓呢間。因為之前係放題嘅關係,其實有D介意!不過人哋請,就當然唔太多意見!食完發覺,原來有心做,一定做得到!呢一餐將我對以往心目中大吉嘅形象完全改觀因為兩個人,只叫咗几樣嘢。蕃茄銀魚仔沙律,佢哋話D蕃茄係日本入口,我唔太食生蕃茄都覺得0K,唔鯹,仲有因為有紫蘇,所以特別香跟住叫咗串鹽燒豚肉串,半肥瘦,燒得好juicy之後就叫咗關東煮做主食。老實講,呢D只會係台灣D便利店或者日本夜麻麻宵夜先食,不過同事話好耐冇食咁就試啦!食落發覺原來是兩件事!首先佢完煲滾主上,一邊食,一邊滾,另外D料同便利店果D幾蚊件差太遠啦!就算福袋嚿年糕都滑D!佢連嚿蘿蔔都係花過心幾切,真心誠意無論裝修,食材,服務,都真係完全upgrade! 係一間有格調嘅居酒屋!希望佢哋呢個轉變可以繼續堅持✊Overall: 性價比高環境。Good服務。Good 冇黑面,冇掛住傾計唔理你價錢。以呢區嚟講係扺食之選食物。Good 背後個老闆應該係有心去做,食物質素先有水準
呢一餐將我對以往心目中大吉嘅形象完全改觀
因為兩個人,只叫咗几樣嘢。
跟住叫咗串鹽燒豚肉串,半肥瘦,燒得好juicy
佢連嚿蘿蔔都係花過心幾切,真心誠意
Overall: 性價比高
環境。Good
服務。Good 冇黑面,冇掛住傾計唔理你
價錢。以呢區嚟講係扺食之選
食物。Good 背後個老闆應該係有心去做,食物質素先有水準
2018-12-19
$280 (Dinner)
2018-12-19 557 views
對上一次來中環大吉都應該是六年前了,來到這裏才知道大吉已由放題轉型為居酒屋, 轉型後的大吉經過新裝修後,以棕色木系為主調,充滿和風,令人感覺舒適。環境寬敞,燈光光猛,採光舒服。軟殼蟹牛油果卷一共有七件,而每一件都鋪滿一塊塊的牛油果,堆疊成藝術品一樣,層次分明,造型好看。牛油果果肉香濃細膩,吃起来感覺很新鮮,口感嫩滑。軟殼蟹亦炸得香口,非常好。牛舌是厚切,較平時食的厚一點,而口感亦較好,爽口有嚼強卻不韌。配上秘製燒肉汁,令人食指大動,可惜數量不多。韓國泡菜豚肉鍋冬天來個泡菜豚肉鍋能暖暖身子,湯頭微辣,配菜很豐富,有豆腐、金菇、冬菇、薯粉等等。而整個鍋的焦點就是豚肉,豚肉入口嫩滑,配上泡菜鍋很入味,也不錯。北海丼有原隻甜蝦刺身、三文魚籽、帶子、海膽、三文魚、玉子、吞拿魚等等。刺身都是厚切的,而刺身色澤都橙紅剔透,沒有魚腥味。海膽味道正常,絕無任何腥臭味。三文魚子更是鮮甜,隨住三文魚子爆開,口腔充斥住鹹鮮!三文魚的脂肪條紋分佈平均,肉質細緻柔軟,口感軟滑,齒頰生香。總括來說,大吉由放題轉型為居酒屋,雖然不是任食,但食物質素上升了不少,對這居酒屋加分不少。

汁燒牛舌

韓國泡菜豚肉鍋
韓國泡菜豚肉鍋

2018-12-14
Dinner
汁燒牛舌
2018-12-11 158 views
居酒屋最好的地方就是有一個蠻舒服的地方跟朋友聊天食食喝喝這樣這次來到位置中環的大吉居酒屋沒想到這裡真的有驚喜油甘魚沙津油甘魚超級新鮮入口甘甜沙津菜也是好新鮮開上沙津醬作為一個開胃菜不錯軟殼蟹牛油果卷這卷物真的好大卷足足有7件每一件都是材料滿滿的而且整個的造型也很好看軟殼蟹炸得香口加上咬到了蟹殼內的蟹膏特別好吃黑豚肉涮涮鍋(日本產豚肉)日本產的黑豚肉特別鮮甜加上了濃郁的湯底還有火鍋中有很多料十分不錯吃

這次來到位置中環的大吉居酒屋

而且整個的造型也很好看
軟殼蟹
炸得香口
加上咬到了蟹殼內的蟹膏特別好吃

黑豚肉涮涮鍋(日本產豚肉)
日本產的黑豚肉特別鮮甜
加上了濃郁的湯底
還有火鍋中有很多料
十分不錯吃

2018-12-09 200 views
約咗舊同事一齊食晚餐~大家都喺中環返工~所以決定喺中環食日本嘢~去咗呢間大吉~好有日本居酒屋feel~好正宗咁~坐低咗之後~熱情嘅店員都有推介我哋食咩~前菜揀咗高湯海膽啫喱~好好味~高湯啫喱唔會蓋過咗海膽,反而帶出咗海膽鮮甜~推介啊~深海池魚刺身~其實我好小食魚生~但同事話係正嘢~見到佢又咁靚~薄薄哋好似巧刀功咁~幾鮮~唔腥~又ok喎~日本關東煮鍋~天氣凍凍哋~店員推介我哋食嘅~有蘿蔔、蒟蒻、竹輪、福袋等等...我就最鐘意食佢個蘿蔔同福袋~蘿蔔好林吸晒啲湯嘅精華~好入味~而福袋裏面充滿林林哋嘅年糕~食落去inin unun咁~好得意~蒟蒻都好有口感架~最後仲有軟殼蟹牛油果卷~切得大細適中~牛油果好多~軟殼蟹唔會林咗~好脆好好味~呢個卷仲附送咗一啲薑片~店員特別叫我哋試吓~我係好怕食薑嘅~見佢講咗2次話好味~我就試吓佢啦~都係薑味,但帶點兒酸~可能用意係比我哋消滯~都唔差嘅~食完呢間大吉好滿足~臨走仲比咗現金卷我~值得再嚟食過~
約咗舊同事一齊食晚餐~大家都喺中環返工~
所以決定喺中環食日本嘢~去咗呢間大吉~
好有日本居酒屋feel~好正宗咁~

坐低咗之後~熱情嘅店員都有推介我哋食咩~
前菜揀咗高湯海膽啫喱~

深海池魚刺身~
其實我好小食魚生~但同事話係正嘢~
見到佢又咁靚~薄薄哋好似巧刀功咁~
幾鮮~唔腥~又ok喎~

日本關東煮鍋~
天氣凍凍哋~店員推介我哋食嘅~
有蘿蔔、蒟蒻、竹輪、福袋等等...
我就最鐘意食佢個蘿蔔同福袋~
蘿蔔好林吸晒啲湯嘅精華~好入味~
而福袋裏面充滿林林哋嘅年糕~
食落去inin unun咁~好得意~蒟蒻都好有口感架~

最後仲有軟殼蟹牛油果卷~
都係薑味,但帶點兒酸~可能用意係比我哋消滯~都唔差嘅~
食完呢間大吉好滿足~臨走仲比咗現金卷我~值得再嚟食過~
  • 牛油果軟殼蟹卷
  • 高湯海膽啫喱
2018-12-07 183 views
之前已經試過呢度嘅放題,最近知道佢由自助餐轉型為居酒屋,便走過來試吓。餐牌的選擇很多,各類型的壽司刺身、鍋物和一品料理都有提供,另外仲有一列的廚師推介。我們點了穴子壽司和關東煮,再加一個油甘魚沙律做頭盤。油甘魚和風沙律配搭酸酸甜甜的醬汁是一個不錯的開始。油甘魚食落味道鮮美配爽脆的沙律菜,這是典型魚生沙律應有的水準。穴子壽司$68有兩條長大的鰻魚,口感軟滑,唯獨是如果醬汁再多啲就好了。這個關東煮的份量十分大,款式很多,有白蘿蔔、蒟蒻、魚板、竹輪、昆布、椰菜包等,兩個人食的話是會很飽的!裏面最好食的是椰菜包,湯底不會是做到死鹹的哪種,是吃得出很清甜用昆布做的湯,喜歡吃慣濃味的朋友會略嫌清淡,但正宗的關東煮就應該是這樣。

我們點了穴子壽司和關東煮,再加一個油甘魚沙律做頭盤。

油甘魚和風沙津

穴子壽司

日本關東煮鍋

油甘魚和風沙津
穴子壽司
日本關東煮鍋
大吉以往事做開任飲任食的, 但是, 香港人追求高質素,所以餐廳最近亦都由 放題餐廳轉變成居酒屋。 雖然是變成了居酒屋,但午餐定食價格便宜, 而且晚上更有折頭優惠。鯛魚刺身鯛魚刺身在日本市貴價料理, 難得 找上了一家 高檔的居酒屋 當然要食又日本直送的 新鮮刺身。 店員介紹 ,這天晚上最新鮮的是鯛魚刺身。鯛魚刺身切得美麗,很考廚師的功夫。鯛魚肉身通透, 一看就知是新鮮 。 新鮮的鯛魚刺身鮮甜美味,肉質細緻鮮嫩。吉列黑豚西冷來到居酒屋當然也要叫傳統的吉列黑豚西冷, 聽說這道菜 也有許多人喜愛呢。 這裡的吉列黑豚西冷好吃,吃得出黑豚本身品質要好,再者,上檯時吉列黑豚西冷已經被廚師切開一塊塊 , 每件大小均等 ,從 吉列黑豚西冷的切面來看 ,黑豚肉油脂分布均等,吉列外層酥脆不油膩,可以感受到這裡的黑豚滿高級的。總括而言, 變成居酒屋的大吉 食物質素比以往更好, 而且店員彬彬有禮, 絕對是追求高質素的首選啊。

鯛魚刺身

店員介紹 ,這天晚上最新鮮的是鯛魚刺身
鯛魚刺身切得美麗,很考廚師的功夫。
鯛魚刺身

鯛魚肉身通透, 一看就知是新鮮 。
鯛魚刺身

新鮮的鯛魚刺身鮮甜美味,
肉質細緻鮮嫩。

吉列黑豚西冷

這裡的吉列黑豚西冷好吃,吃得出黑豚本身品質要好,

再者,
從 吉列黑豚西冷的切面來看 ,黑豚肉油脂分布均等,
吉列黑豚西冷

吉列外層酥脆不油膩,
吉列黑豚西冷

可以感受到這裡的黑豚滿高級的。

2018-11-28 1464 views
今日陪男朋友係附近整西裝,經朋友介紹原來大吉已經由放題轉型為居酒屋,放題嘅時候我未食過,就決意今晚試下轉型後嘅大吉。<白魚仔日本蕃茄沙律,$98>我地今日都無乜胃口,所以就點個前菜開下胃。沙律菜全部都好新鮮,生菜好爽好甜 ,蕃茄好多汁好鮮甜,配上白飯魚仔,係好開胃嘅前菜。<鹽燒黑豚肉串,$88>黑豚燒得好好食,好腍而且好香豚肉同燒肉嘅味道,我地都覺得好好食,完全無點錯。<特雜錦壽司,$258>去食日本料理,基本上壽司係我地必點之選,而今次絕對係令我地又驚又喜。呢個雜錦壽司包括了三文魚、吞拿魚、油甘魚、赤貝、甜蝦、三文魚籽以及拖羅蓉卷。魚生都好厚切而且好新鮮,好好食,連個飯都覺得整得好好,醋既份量適中,飯既軟硬度都係適中。最鐘意個拖羅蓉卷、甜蝦同赤貝。<吉列廣島蠔,$88>吉烈炸蠔又係我好鐘意食既嘢,今晚都點左。炸蠔新鮮熱辣炸起,蠔唔會炸到縮哂水,但未係最juicy,而佢配左兩個醬汁,一個係日式吉烈醬,比較濃味,另一個係沙律醬,好好食,沾沙律醬既感覺會比較清新。大吉居酒屋個環境好好,好適合同幾個朋友黎享受下,價錢中規中矩,個
白魚仔日本蕃茄沙律
<白魚仔日本蕃茄沙律,$98>
鹽燒黑豚肉串
<鹽燒黑豚肉串,$88>
特雜錦壽司
<特雜錦壽司,$258>
吉列廣島蠔
<吉列廣島蠔,$88>
大吉居酒屋個環境好好,好適合同幾個朋友黎享受下,價錢中規中矩,個勝左質素搭夠。
2018-11-22
$290 (Dinner)
鹽燒黑豚肉串
特雜錦壽司
吉列廣島蠔
2018-11-26 248 views
生日食好啲剛好呢排大吉做緊團購,就買嚟生日大飽口福一餐未食之前先去大館參觀一下,香港古蹟越來越少,大館實在值得參館👍🏻👍🏻因為有團購又係星期六,理所當然全場滿座,因為太肚餓掛住食都無咩影相,買團購前上網睇過其他人食評、都講點選食品出得慢又唔太新鮮,但抱住一試無仿心態環境都係一貫香港餐廳坐位緊迫,好在我哋三個人可以坐卡位👍🏻👍🏻第一二輪都收咗不同刺生,都係新鮮的,其他燒物同飯麵小食等出得都算快,其實唔親身試過又點去評論好唔好食物質素有水準我覺得以呢個價錢都算係咁啦我最欣賞係佢哋嘅壽司🍣
生日食好啲
剛好呢排大吉做緊團購,就買嚟生日大飽口福一餐
食物質素有水準
我覺得以呢個價錢都算係咁啦

我最欣賞係佢哋嘅壽司🍣
2018-11-26 214 views
從前這裡是放題之地,今日搖身一變,成為日式居酒屋,水準看來有別於過去,主打日式料理味道又是如何呢?今晚簡簡單單的點來4款菜色:《白魚仔日本蕃茄沙律》見到白色小魚在青翠的蔬菜之間,再配上鮮橙色的冰凍蕃茄,日式沙律為晚餐正式展開序幕。《銀雪西京燒》一件又大又白的魚肉,入口有小魚骨,要小心享用。香煎銀雪魚,入口超級滑溜,有油脂,魚皮可以再煎一會,使它更脆更可口。魚之肥味,配襯沙律醬使味道更鮮。《塩燒手羽》日本人稱之手羽,廣東人稱之雞翼,現在共有兩只手羽被塩燒,燒得完全熟透,雞皮燒至金黃色,雞皮脆而肉香,還帶著絲絲的鹽味,檸檬在旁邊,可以滴少量檸檬汁到手羽上,除了減掉熱氣還可以讓雞肉鮮上加鮮。《雜錦壽司》六件壽司,分別係吞拿魚、三文魚、立魚、赤貝、、甜蝦、三文魚子,旁邊還有兩件甜蛋及小卷。赤貝爽甜,三文魚肥味,甜蝦大隻,旁邊的薑片是店員自家制,必食薑片。

《白魚仔日本蕃茄沙律》

塩燒手羽

《雜錦壽司
雜錦壽司

2018-11-20
$360 (Dinner)
2018-11-24 147 views
今天下午和由北京遠渡而來的客戶,來到大吉居酒屋用餐,我們點了一個刺身拼盤,刺身全部都是由日本🇯🇵空運到港✈️,口感鮮甜肥美。客戶讚不絕口👍,說下次一定要再來😁
。客戶讚不絕口👍,說下次一定要再來😁
刺身拼盤
2018-11-23
Lunch
刺身拼盤
今日同男朋友黎左中環探朋友,之後見時間都唔早,係時候食晚飯。男朋友又話我地好耐冇食日本野,所以今日就食大吉居酒屋。去到先知原來呢到裝修過,仲由放題轉做居酒屋。我地叫左油甘魚和風沙律($108)油甘魚好鮮甜,沙律汁酸酸甜甜好開胃。赤貝+秋刀魚刺身($58;$78)兩者都好新鮮。未食之前男朋友都憂心過秋刀魚會好腥,但食落又唔覺腥味!汁燒牛舌($108)厚切嘅牛舌咬落比較有口感,加上醬汁調味,唔錯雜錦天婦羅($168)係新鮮即叫即炸,而且天婦羅表面乾身唔會好油,但入面仲好juicy。鰻魚忌廉芝士卷物($138)呢個真係好驚喜,入面半融嘅忌廉芝士好creamy,配埋鰻魚口感一流!呢到裝修完之後坐得舒服左,食物質素都唔錯,黎開中環可以食佢!

2018-11-18
Dinner
2018-11-21 170 views
男友想食壽司,我突然記起以前食過中環大吉這間放題,質素很不錯,於是上openrice看下。原來這間放題已經轉型為單點的日式餐廳。以前放題時都好吃,應該單點也不錯吧!所以便book星期六晚食餐廳的裝修也和以前不同了,高級了許多,座位舒服寬敞如果人多都有較為私人的角落餐具感覺幾高級的,讓我有點期待食物這間餐廳有很多清酒選擇,下次人多可以試下由於我地不餓,所以都沒有點很多軟殼蟹沙律$88軟殼蟹十分大隻,配上爽口的沙律好吃軟殼蟹很厚身,若有蟹膏就好了汁燒魷魚筒$98照燒汁燒出魷魚甜甜的十分易入口,魷魚新鮮不會硬,不錯雜錦壽司$258幾乎囊括曬所有熱門的壽司,分別有吞拿魚、鯛魚、赤貝、吞拿魚蓉、甜蝦同三文魚籽。款款都很新鮮。我個人最鍾意甜蝦,夠曬大隻夠曬甜呀!餐廳價錢沒有想像中貴,是滿足的一餐。

餐廳的裝修也和以前不同了,高級了許多,座位舒服寬敞

如果人多都有較為私人的角落

餐具感覺幾高級的,讓我有點期待食物

這間餐廳有很多清酒選擇,下次人多可以試下

由於我地不餓,所以都沒有點很多

軟殼蟹沙律$88
軟殼蟹十分大隻,配上爽口的沙律好吃

軟殼蟹很厚身,若有蟹膏就好了

汁燒魷魚筒$98

照燒汁燒出魷魚甜甜的十分易入口,魷魚新鮮不會硬,不錯

雜錦壽司$258

我個人最鍾意甜蝦,夠曬大隻夠曬甜呀!

餐廳價錢沒有想像中貴,是滿足的一餐。
2018-11-17 224 views
週末與好友在中環聚會,之前在OpenRice上看到大吉居酒屋,原來已轉型,沒做放題,好奇心驅使下,便訂座試試。到達後,看到店內是重新裝修,簡單雅緻,座位也比以前寬敞舒適,員工服務態度很好,細心有禮,食物質素也提升了。
2018-11-16
$500 (Dinner)
海膽高湯伴啫喱
白桃果特飲
汁燒牛脷
秋刀魚刺身
花魚一夜干
壽喜燒 (A4和牛)
A4和牛
2018-11-17 110 views
聽聞大吉由放題轉型為居酒屋,限時做全單六折優惠,當然趁機試一下味道。翻看餐牌,食物由刺身、燒物、小食至丼飯,每款選擇滿多,感覺上比放題時更全面。軟殼蟹沙津軟殻蟹炸至酥脆,底下是沙津菜,減低油膩感。汁燒魷魚筒整條魷魚切條汁燒,口感彈牙帶柔滑,撲鼻魷魚香。鹽燒手羽師傅先把雞翼雙連的骨架拆開,再把雞翼燒至外皮香脆。咬下香口,雞肉肉質嫩滑結實多汁。北海道丼甜蝦、海膽、帶子、三文魚籽、三文魚、吞拿魚滿滿鋪在香口米飯上。現在六折優惠,性價比來說是很高很高。

軟殼蟹沙津

軟殻蟹炸至酥脆,底下是沙津菜,減低油膩感。

汁燒魷魚筒

整條魷魚切條汁燒,口感彈牙帶柔滑,撲鼻魷魚香。

鹽燒手羽

北海道丼

現在六折優惠,性價比來說是很高很高。
2018-11-13 187 views
今日約左個中環返工既friend嚟呢間日本野度食Dinner佢話以前仲係放題既時候食過 但依家已經變成好似居酒屋咁既日本餐廳 餐廳座位唔多 但唔會覺得好逼軟殼蟹沙律 $88軟殼蟹超脆 食落覺得好香口而且都幾大隻 我自己真係好怕食到淋曬既軟殼蟹d沙律菜都新鮮 平時唔太食沙律既Friend都覺得呢個配搭幾好雜錦壽司 $258吞拿魚背 油甘 三文魚 赤貝 甜蝦 三文魚籽 卷物 甜蛋我自己食左幾款 最鍾意係三文魚籽 夠曬鹹香得嚟帶有鮮味另外甜蝦味道都好鮮甜 有足夠膠質喺面 好鍾意個口感我個friend話覺得d魚生既新鮮 唔會有雪味鹽燒牛舌 兩串 $88牛舌偏向厚少少 失落好友咬口但又唔會韌調味唔會太多 只係落左少少既鹽同黑椒 我覺得剛剛好雜錦天婦羅 $168天婦羅蝦超大隻 而且一份竟然有三隻咁多 幾重蝦味 唔會有雪藏味 佢唔會落好厚粉 食係上嚟脆脆地蕃薯同南瓜天婦羅食落都好有甜味一份雜錦天婦羅其實份量都幾大鹽燒手羽 兩串 $68食過佢串牛舌之後覺得佢d串燒好似質數幾好 所以再叫多左客手羽佢既外皮燒到好卜卜脆 好似食緊炸雞皮既感覺但裡面既雞肉都仲好有肉汁 肉質又嫩整體覺得餐廳食材幾新鮮而且份量
餐廳座位唔多 但唔會覺得好逼

鹽燒手羽 兩串 $68
佢既外皮燒到好卜卜脆 好似食緊炸雞皮既感覺
但裡面既雞肉都仲好有肉汁 肉質又嫩

整體覺得餐廳食材幾新鮮而且份量對得住價錢
有機會我仲想試下佢個shabushabu 我見到隔離兩檯人喺度食好似好吸引咁