2021-09-02 840 views
Over priced so called 西餐. Place super crowded with kids running around. Poorly cooked main dish incl steak and lamb. Felt like a place came out from the back street of 女人街, with dishes like 放啲葉上去就係沙律。Definitely would not recommend, with this price $500pp there are a lot other choices.
  • Nothing
我唔鍾意影相,圖片請參考其他網評。發現一間free corkage 嘅西餐,即刻「叮🔔」一聲。四四正正嘅西餐又可以免費帶酒,十分難得。一行6個人,平日晚上,西餐部 有9成滿座,有塊curtain 阻隔火鍋店,基本上無任何影響。(唔知老闆同火鍋店咩關係)份量 4/5 合理上菜速度 5/5 唔洗等咁濟擺盤 3.5/5 正常食物味道 overall 3.5/5 無一樣特別難食 有d impressive 菜式 eg 龍蝦湯、signature 4式頭盤、雞胸、豬鞍、綠茶拿破崙服務 4.5/5 老闆好客氣 員工有求必應 全場無停手過環境裝修 3/5 合格、乾淨、正常裝修 光線暗暗地,不是豪華 別誤會係酒店級裝修酒具 5/5 醒酒器 紅酒杯 香檳杯 一應俱全 得體地段 5/5 TST 超方便 近佐敦地鐵 大廈級別 2.5/5 門面麻麻 第一次約會不宜 6個人 帶左 5支酒 飲酒嘅 性價比 4/5 尖沙嘴地段 近佐敦MTR 酒水唔賺你,又要交租又出人工,我食4個course $430,再俾$40 服務費 算好合理!策略:飲酒先係重點的話,多d 人join 帶多d 酒 飲盡佢點菜攻略:揀唔洗
我唔鍾意影相,圖片請參考其他網評。

份量 4/5 合理

地段 5/5 TST 超方便 近佐敦地鐵
大廈級別 2.5/5 門面麻麻 第一次約會不宜

6個人 帶左 5支酒

飲酒嘅 性價比 4/5

點菜攻略:揀唔洗加錢嘅item , eg 雞胸、豬鞍、我塊雞胸有驚喜 唔乾又有餡料。朋友話豬鞍 肥瘦相間 肉質幾好 有驚喜。如果加錢 upgrade 食材 都係 幾十蚊 都唔過份嘅!最緊要開心

完全唔飲酒嘅人,性價比會覺得係3.5/5

飲酒先好黎。適合budget 少嘅朋友 食一餐正式西餐手藝嘅西餐。食開 酒店級西餐嘅朋友,唔好相提並論,酒店chargé 好貴酒錢㗎!酒店5個course only 嘅dinner 起碼收你2-3k up.

2021-08-03 845 views
呢間private kitchen唔係走fine dining路線,餐廳唔會話好fancy,價錢亦大眾化。Book位時要order埋嘢食,dinner full set會包Appetiser + soup + first course + main course + dessert,怕食唔曬可以cut咁一兩個course,唔同combination唔同價錢,部分菜式要加少少錢。👍🏽Appetiser揀左個藍鰭吞拿魚配Parma ham,拖羅Tartar同salad,我幾鍾意個combination,味道好夾又開胃👍🏽First course嘅海膽意粉(+$20) 海膽感覺都幾新鮮,唔會有異味,口感唔錯。😐Main course羊架($30) medium cooked,生熟度啱啱好,不過食落無咩羊味。☹️Dessert賣相係幾靚,但係綠茶拿破崙真係唔ok,酥皮唔夠脆亦唔夠牛油香再加埋食落有啲artificial嘅綠茶醬,大家要食甜品就試其他啦。除左個甜品,食物整體都可以,算抵食,環境都舒服。

除左個甜品,食物整體都可以,算抵食,環境都舒服。
2021-05-01 2194 views
近日飲食業復甦, 星期五放工想找處像樣的地方晚飯並不容易。對食物頗有要求的友人建議這間位置便利的樓上私房菜, 三道菜連餐湯幾款特色焗包加甜品和服務費後不過500元左右, 價錢相宜, 絕對值得一試。聽聞主理人有豐富酒店餐飲經驗, 故此頗有期待。幸好整體水準令人滿意。驚喜位之一是沙律菜和配菜的新鮮度和特殊款式,加上賣相明顯有心思非胡亂堆砌, 可說是色味俱佳。生蠔由法國空運到港, 清甜鮮味, 肉質亦頗豐厚, 貴精不貴多。意大利飯的硬度恰到好處, 粒粒包含香濃的法式龍蝦汁, 香煎帶子則鮮甜爽口。即使已吃過一大碟鮮味的龍蝦湯配幾款特色焗包, 仍能起勁地一口一口不消一會吃掉, 不餘一粒在碟上, 因為味道的確是好。接著到最期待的澳洲肉眼扒, 燒得香口惹味, 脂肪度不算高感覺不油膩,我指定7成熟度, 肉質有點咬勁富牛味。配菜出奇地可口, 尤其微鬈的沙律苗, 雖不清楚品種, 但肯定不是普通貨色。薯仔配菜亦是另一驚喜位, 軟滑具薯香, 不得不試。整體滿意度高, 短期內真要再光顧品嚐其他菜式。

整體滿意度高, 短期內真要再光顧品嚐其他菜式。
法國生蠔

• 安格斯肉眼扒
  • 北海道元貝龍蝦汁意大利飯
  • 干邑龍蝦湯
2021-03-20 1642 views
今晚girls night out, Friday 太難訂位,先會用 open rice short list D條件然後搵到呢間有位。當到處都爆但佢大把位,都有搏一鋪嘅感覺。首先我想話D人嘅食評,又話fine dining ,有啲又話唔係 fine dining質素囉⋯⋯其實佢價單、地點已經明顯表明不是fine dining. 唔好覺得幾個 course 就係fine dining. 這極其量只係non 港式西餐。唔好再美麗的誤會。有啲人又話食豪D先揀呢度。其實⋯⋯價錢唔係豪價囉。今晚只有兩枱,都幾慘。地點、裝修、氣氛都欠奉㗎啦。不用有 expectation。不過,食材足料,烹調係「真」西餐做法。味道亦及格有如。呢個價錢,我覺得性價比係好高嘅。花之戀:大拖羅他他/那威煙三文魚伴伊朗魚子醬/ 海赤蝦配三文魚子擺盤靚,沙律菜新鮮鮮蟹肉粉紅汁燴意大利飯軟硬 恰到好處,有蟹肉鮮味香煎亞特蘭大鱈魚伴香草檸檬牛油忌廉汁魚皮煎得夠脆(西餐魚的重點)鱈魚夠厚身,薯蓉不是開粉,是真薯做還有牛油香。紅酒汁燴紐西蘭羊膝軟熟入味慢烤澳洲鮮嫩羊架正常發揮,件頭亦大Tiramisu 較失望,無乜mascarp

今晚只有兩枱,都幾慘。

擺盤靚,沙律菜新鮮

鮮蟹肉粉紅汁燴意大利飯
軟硬 恰到好處,有蟹肉鮮味

軟熟入味

正常發揮,件頭亦大

Tiramisu

Tiramisu 較失望,無乜mascarpone cheese, 又無咖啡味。只係用whipped cream 同朱古力粉扮tiramisu

自家製番薯雪糕

超級好味,推薦!!

2021-02-20 1230 views
呢間私房菜餐廳會一早send定menu俾你揀去準備,去到坐定定就有得食,mushroom soup係我見到必定會點嘅,我鐘意有一粒粒小菇粒有咬口,海膽意粉我當然先試少少個海膽味先再撈落意粉度食,好鮮甜嘅海膽加上意粉醬汁包住意粉好味仲口感一流!和牛我揀medium rare 但就稍為熟左少少,配薯蓉超香牛油味食唔停,蟹肉龍蝦嗰個我試左少少,個蟹都幾足料,龍蝦就細隻左啲男朋友唔夠食,但set menu其實係幾豐富!整體嚟講中規中矩啦,都感覺到廚師係用心制作!
2021-01-26 819 views
上年有朋友生日我哋決定豪一次去咗佐敦食樓上高級西餐私房菜~~當晚掛住傾吓偈吹下水完全忘記咗要影啲嘢食!!雖然價錢偏貴但係好值得當晚嘅飲食體驗絕對係難忘所以話間唔中都要豪一次食好啲!!
上年有朋友生日
我哋決定豪一次

去咗佐敦食樓上高級西餐私房菜~~

當晚掛住傾吓偈吹下水完全忘記咗要影啲嘢食!!

雖然價錢偏貴但係好值得
當晚嘅飲食體驗絕對係難忘

所以話間唔中都要豪一次食好啲!!
聽落去已經夠晒特別佢嘅概念就係預先透過ᵂᵀˢᴬᴾᴾ 📲比你挑選咗ᴹᴱᴺᵁ去到淨係識食就ᴼᴷ 啦😜同出面餐廳唔同 就係就算同枱都唔需要揀一樣數量同款式嘅ᶜᴼᵁᴿˢᴱ (幾道菜)🎎-不過我就覺得 嘢食嚟講算中規中矩👀前菜嘅餐包同餐湯唔錯仲加送咗份辣酒煮花螺 (呢個都幾惹味!!)👍主菜我哋分別試咗ᴹ7澳洲和牛肉眼同慢烤芥末香草羊架其實肉質嚟講係唔錯嘅不過調味稍失色 好似帶唔起肉本身嘅味黑和牛野菌拉芝ᴾᴵᶻᶻᴬ 更加有少少跌眼鏡😢因為餅底麵粉質重 食落去係果種脆餅質地好在甜品幾款都唔錯用🍍取代🍎做ᶜᴵᴺᴺᴬᴹᴼᴺ ᶜᴿᵁᴹᴮᴸᴱ都幾特別- 成餐飯來講我覺得好食指數都嘢浮遊係中間咁如果佢係調味方面改良一吓就應該更好喇🧐
聽落去已經夠晒特別
成餐飯來講
我覺得好食指數都嘢浮遊係中間咁
如果佢係調味方面改良一吓就應該更好喇🧐
2020-07-06 1136 views
2人total $1100,但感覺只值$500。全部食物質素好似網店既低價貨咁。加上,雖然feel到廚師係有heart做,不過調味同烹調方法都好一般甚至不符預期,請繼續加油。
同男朋友即興食飯 揀左去佐敦食原本想食果間 因為無book枱 無位所以即刻search下附近有咩好野食黎到呢棟大廈 開頭見到等lift果個位真係嚇親 好舊好舊上到去餐廳門口 唔係玻璃門黎 對門無開 門口又無餐牌 得一個鐘制鼓起勇氣 禁鐘入去有個姐姐開門 第一句就問我地有無book位咁我地係無book位的然後佢又再問 你地點樣知我地間餐廳Openrice •••佢又再講 Openrice 無講要book位咩就再講 我地既食材需要預先準備好然後就拎左一疊紙岀黎話starter 得呢幾個 main 得呢2個你地睇下岩唔岩食先我一睇果2個main 得魚同牛 2樣我都唔太食 當想同姐姐講話下次先再黎食時佢就話 最多只可以整豬扒姐姐好霸氣 但我真係好欣賞你(請睇埋落去)其實我地都唔係好清楚自己叫左啲咩咖但愈食愈驚喜😋😋😋蠔 會有一大隻無論鮮甜 爽口 海水味 佢都滿足到你加上開蠔都開得好好 完全無蠔殻👍🏻包都有4款俾你揀 軟硬都有黑包面頭既係芝士 如果啲牛油 可以用軟身 類似cream狀 就prefect啦Mushroom soup 🍄 真係好好飲 每啖都有菇香既味道仲食到啲小菇粒男朋友話加埋佢呢條
同男朋友即興食飯 揀左去佐敦食

你地睇下岩唔岩食先
我一睇果2個main 得魚同牛 2樣我都唔太食
當想同姐姐講話下次先再黎食時
佢就話 最多只可以整豬扒
姐姐好霸氣 但我真係好欣賞你(請睇埋落去)

其實我地都唔係好清楚自己叫左啲咩咖

所以我地先有咁滿足既晚餐

期待下次book位 再試下你地既超水準

2020-05-14
2020-05-08 1142 views
呢間餐廳見到只有兩個差評語,好多個Like,諗住真係會好食,見到係私房菜諗住係啲平得嚟水準又okay嘅餐廳,但去到覺得好失望,講真地方唔太舒服,見到餐廳隔離係打邊爐,好怪,一間食fine dining餐廳隔離只用curtain 隔住,隔離打邊爐啲味及煙仲會飄過嚟。食fine dining 我會期待個餐廳係乾淨有啲aroma香味,而唔係隔離啲打邊爐嘅煙飄嚟嘅味。檯同檯之間算有空間,但周圍陣味都係大廈樓底矮嘅一種食嘢(火鍋)薰過嘅味,感覺唔舒服。上菜好慢,服務唔好,我叫咗Olive Oil但唔知去咗邊。食物質素非常一般,完全唔講得上係fine dining,只可以叫做套餐,好失望。價錢5道菜每位$460蚊,有啲餐要加錢再加一,兩位合共$1,155。平均每人$600,以質素嚟講,完全唔抵食。麵包藍前菜沙律鵝肝多士龍蝦湯夠熱但唔算好飲焗三文魚,味道一般意大利雲吞牛扒,但冇問你要幾成熟就咁煮咗俾你龍蝦帶子,醃料太多,冇咗海鮮味唯一算okay柚子雪糕生果雪糕,但個雪糕係冇味

麵包藍

前菜沙律

鵝肝多士

龍蝦湯夠熱但唔算好飲

焗三文魚,味道一般

意大利雲吞

牛扒,但冇問你要幾成熟就咁煮咗俾你

龍蝦帶子,醃料太多,冇咗海鮮味

唯一算okay柚子雪糕

生果雪糕,但個雪糕係冇味

2020-05-08
2020-03-10 876 views
今次黎到尖沙咀食西餐私房菜。首先前菜叫咗生蠔,餐湯點咗龍蝦湯同黑松露蘑菇湯,兩款湯都煮得幾好,蘑菇湯食落淡淡蘑菇粒!龍蝦湯幾高質,飲落淡淡龍蝦味。北海道雪場蟹棒伴粉紅色汁蟹肉燴意大利飯,蟹肉份量非常多,食落啖啖蟹肉,好足料啊💓紅酒燴牛膝,肉質非常嫩滑,夠入味👍🏻法式焦糖燉蛋伴自家製手打雪糕,焦糖夠香脆,燉蛋夠滑,而自家製手打雪糕都口感非常細滑!整體環境非常舒適、食物選擇亦都多,食物質素都不錯。
今次黎到尖沙咀食西餐私房菜。
紅酒燴牛膝,肉質非常嫩滑,夠入味👍🏻
整體環境非常舒適、食物選擇亦都多,食物質素都不錯。
2020-02-01 645 views
嘩啦啦!我好耐無出街食飯!祝福各位身體健康Like page 有餐前小食-田螺我忘了影張相今餐有幾種食物第一餸:鵝肝多士第一次香港餐廳食鵝干法式龍蝦湯,上面有一條麵包條,我覺得麵包唔點湯比較趣口海膽意粉,我認為整個晚餐最好食嘅便是這個海膽意粉,因為意大利硬度,係我最喜歡的,而且海膽另上,一冷一熱,互相交配口感極好豬胺,我認為豬胺比較失色,就好似一塊豬扒咁樣,冇什麼特別最後一碟是甜品,意大利芝士蛋糕,如果下層奶凍硬身少少比較好,這杯甜品入口即融
嘩啦啦!我好耐無出街食飯!祝福各位身體健康

法國鵝干

鵝肝多士
第一次香港餐廳食鵝干
法國龍蝦湯
法式龍蝦湯,上面有一條麵包條,我覺得麵包唔點湯比較趣口
豬鞍
豬胺,我認為豬胺比較失色,就好似一塊豬扒咁樣,冇什麼特別
自家制芝士餅
2020-01-22
自家制芝士餅
2020-01-01 628 views
平安夜想搵間靜靜地嘅地方食飯係好難嘅。。。所以我攞咗呢間樓上廚房,應該會好少少,而且應該可以唔洗咁趕食!網上book咗7:45,廚會再whatapp餐單比客人預先揀,收工即刻趕去,啱啱好一入到餐廳。。。全場爆滿,雖然十張枱左右,但坐滿哂都幾迫坐低後,先奉上面包。。。之後就遂樣慢慢上枱因為食客太多。。。一道食咗再等另一道 我地兩人食咗差不多三個鍾!這個平安夜。。。我地真係可以順住我嘅意思去慢慢嘆

一入到餐廳。。。全場爆滿,雖然十張枱左右,但坐滿哂都幾迫

坐低後,先奉上面包。。。之後就遂樣慢慢上枱

這個平安夜。。。我地真係可以順住我嘅意思去慢慢嘆
海鮮拼盤
海鮮拼盤
鵝肝
龍蝦濃湯
2019-12-17 1718 views
餐廳要預先book位和預先order食物,選擇了Appetiser/first course +soup+main course+dessert 盛惠$405餐廳內環境舒適餐包附上牛油或千島醬Appetiser 方面有五色焗蠔,各配上不同的醬汁,有野菌芝士、香脆煙肉、忌廉菠菜、蒜蓉辣汁和意式番茄,每款味道都給我不一樣的驚喜,個人較喜歡味道較濃的野菌芝士和香脆煙肉。法式干邑龍蝦湯,龍蝦湯味道濃郁意大利黑松露野菌忌廉湯,野菌足料,喝下去有粒粒蘑菇原板北海道馬糞海膽意粉,賣相十分吸引黑松露意大利蕃茄香草雲吞,煙煙韌韌又creamy烤美國prime 安格斯牛小排串標,牛肉有嚼口,牛肉仍能保留肉汁,味道不俗香焗法國牛油珍寶帶子焗鮮龍蝦伴芝士XO醬,龍蝦和帶子鮮味十足甜品方面有creme brûlée 和apple crumble, 可惜Creme brûlée 不夠滑tiramisu 即不錯,夠creamy 綠茶雪糕的綠茶味極濃👍🏻

餐廳內環境舒適

餐包附上牛油或千島醬

法式干邑龍蝦湯,龍蝦湯味道濃郁

意大利黑松露野菌忌廉湯,野菌足料,喝下去有粒粒蘑菇

原板北海道馬糞海膽意粉,賣相十分吸引

黑松露意大利蕃茄香草雲吞,煙煙韌韌又creamy

tiramisu 即不錯,夠creamy

綠茶雪糕的綠茶味極濃👍🏻
2019-12-11