2018-04-07 1694 views
今晚經理請食飯,當然要俾臉出席啦好開心來八月花食飯,聽聞好好味,要試下先得開始點菜前菜醒一醒胃,加一壺清香菊花菜先上一個湯,湯料都好吸引九肚魚炸得好香口腐竹淮山好配搭燒味拼盤,賣相吸引,味道一流好清新菜一桶飯超級細看夠一個人份量好滿足的一餐
$250 (Dinner)
2018-03-28 1671 views
頭盤先點了個有機腐竹鮮淮山,很特別,好吃。鮮腐竹點著芝麻醬汁,很開胃。事實上已光顧了八月花不下數十次,然而每次都會點蜜汁叉燒,回頭率高,很少失望。喜出望外,這個極品醬油炒飯很入味,每一粒飯都沾上醬油,大概是用了珍珠米。吃不完也要打包吧。芝士燴大蝦煲約有6隻,有中指那麼大隻,吃完了蝦還剩下很多芝士。一兩隻還行,第三隻已覺膩口。菠蘿蜜咕嚕肉用了大樹菠蘿,感覺更清新。大樹菠蘿的味很突出,很搭配。唯腰果不夠香口。龍鬚脆蛋散久不久也會嚐一下,蜜汁不夠多,鬆化程度只稍微及格,還有進步空間。
有機腐竹鮮淮山
蜜汁叉燒
極品醬油炒飯
芝士燴大蝦煲

菠蘿蜜咕嚕肉

龍鬚脆蛋散

1935 views

2029 views
$250 (Dinner)
有機腐竹鮮淮山
蜜汁叉燒
極品醬油炒飯
芝士燴大蝦煲
菠蘿蜜咕嚕肉
2018-03-27 862 views
7:20叫第一個餸,最後一個餸又7:57開始等現在8:30仍然未有,真恐怖😱最後一個訊息張相真係冇辦法常在、食一餐飯追送最90多萬次都好悶。下次家人也不敢來。大體上餸菜是可以的、但是發現咗能有你點餸,錯漏百出都有啲擔心,估不到最後自己果枱,投訴後有冇道歉
下次家人也不敢來。
2018-03-08 1156 views
新年期間同朋友團拜諗住搵間地點就腳既中菜食好彩早兩日訂位去到見到超多人等位訂左位都要等15分鐘我們一行4大2細點了4道菜式呢個茶臐鴨睇menu 相當吸引最後都冇令我地失望好厚肉既臐鴨再配上美味醬料洛神花黑豚骨好味推介酸酸甜甜又不多肥肉蔬菜款式不多我地點了這款炒四角豆第一次食都幾得特別黑松露蝦球蝦球大大粒有口感不過份量比較少最後每人點了一個迷你木桶飯份量一碗飯碗咁大個飯好香可惜一落訂不夠便到等到餸來到已經不夠熱整體款式及味道不錯
新年期間同朋友團拜

等到餸來到已經不夠熱

整體款式及味道不錯
2018-02-23
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2018-02-06 1377 views
咁快又就到新年了!年年都要諗食咩好頭痕。今次好彩有朋友意見我食呢間。由於臨近新年,好多地方都爆。所以我一早就book定位先 !話哂呢間都幾高级既中菜館。又係九龍塘,驚多人。去到真係好多人,環境都好彩夠大同闊落。坐得都幾舒服👍叫左個脆茶臐鴨。起初就咁睇個圖,以為係片皮鴨先叫。點知黎到係臐鴨。😭賣相太似片皮鴨了。但好彩個鴨肉都臐得幾靚。食落好夠哂煙臐味。個味好似食鴨胸咁。點埋d醬都唔錯。 蜜汁叉燒。呢間啲叉燒都唔差。食落幾嫩肉,半肥叉。岩岩好。叉燒甜甜地又暖暖地,又幾好味。紫薑脆蝦球🍤份量少左d,得個幾隻。但好彩d蝦都大大隻。咬落蝦肉都好彈牙。外脆內爽口。食得出大蝦鮮味。唔錯。蛋白岩米桶仔。好過叫白飯😂呢個迷你桶仔飯 幾趣緻。大概有兩碗飯既份量。有d粟米同蛋白 。食落d飯到都幾有口感。叫呢個飯 真係仲抵過叫白飯。呢間d質素都唔錯。朋友無介紹錯喎 😉
咁快又就到新年了!年年都要諗食咩好頭痕。
今次好彩有朋友意見我食呢間。
由於臨近新年,好多地方都爆。所以我一早就book定位先 !
話哂呢間都幾高级既中菜館。又係九龍塘,驚多人。

去到真係好多人,環境都好彩夠大同闊落。坐得都幾舒服👍

蜜汁叉燒。呢間啲叉燒都唔差。
食落幾嫩肉,半肥叉。岩岩好。
叉燒甜甜地又暖暖地,又幾好味。

紫薑脆蝦球🍤份量少左d,得個幾隻。
但好彩d蝦都大大隻。
咬落蝦肉都好彈牙。外脆內爽口。
食得出大蝦鮮味。
唔錯。

蛋白岩米桶仔。好過叫白飯😂
呢個迷你桶仔飯 幾趣緻。
大概有兩碗飯既份量。
有d粟米同蛋白 。食落d飯到都幾有口感。
叫呢個飯 真係仲抵過叫白飯。

呢間d質素都唔錯。朋友無介紹錯喎 😉
2018-02-05 958 views
1. 服務差到極點A) 拎一張bb櫈叫左五位侍應先有B) 叫個飯,問左三位侍應都冇C) 侍應推車撞倒我,唔好意思都冇,仲問我點解坐走廊位D) 埋單又係叫左三位侍應都失敗,要行去前台先印單2. 食物一般,叫左幾個推薦既點心,性價比不高3. 唔值去食
1. 服務差到極點
A) 拎一張bb櫈叫左五位侍應先有
B) 叫個飯,問左三位侍應都冇
C) 侍應推車撞倒我,唔好意思都冇,仲問我點解坐走廊位
D) 埋單又係叫左三位侍應都失敗,要行去前台先印單

2. 食物一般,叫左幾個推薦既點心,性價比不高

3. 唔值去食
2017-12-25 1676 views
一家人做冬原本諗住去番八月居,但自己遲Book所以冇位,咁就試下八月花啦!打去Book時已經問定需唔需要order定某啲菜先,佢哋話唔洗呀,食頭圍嚟到叫一定有。咁好啦,點知我哋想叫佢哋個名菜富貴雞真係售罄喎!咁叫其他囉,BB豬、洛神花豚肉骨、叉燒、炒鮮奶等等。BB豬先嚟,呢次比預期差太遠喇,竟然唔熱嘅,舖底個醬又唔足夠。之後就上叉燒,咁叉燒又不過不失嘅,都算肥瘦適中。而個洛神花豚肉骨同八月居比就真係差好遠,啲骨完全唔入味。另外想順帶一提,嗰度啲staff比我感覺好似唔係太想做咁,下次如果八月居Full咗,真係唔好退而求其次~
2017-12-22 1177 views
冇嘢做行開九龍塘搵間好嘢食下 老公仔同一大堆朋友一齊去食! 雖然好似一間中式茶樓 但食物有創意有驚喜乳豬香脆切得大小適中~ 建議可以買碗白飯一齊食~ 正飯飯熱辣辣~ 仲有鮑魚同火腿! 火腿不會太鹹
冇嘢做行開九龍塘搵間好嘢食下

乳豬香脆切得大小適中~ 建議可以買碗白飯一齊食~ 正
飯飯熱辣辣~ 仲有鮑魚同火腿! 火腿不會太鹹
2017-12-18 862 views
星期日飲茶, 等位是必然不過,有網上booking就方便得多由取票到入得,等左 45 分鐘已經有一年沒有來八月花飲茶了,人多了,檯迫了,沒有了之前的輕鬆,現在多了壓迫感。幸好我們坐卡位還好,如果坐另一邊的圓檯便會背靠背了。今次點了醉乳鴿,試過在同一集團八月居食過,此鴿較八月居為細,有小小失望蛋花蝦腸蝦大隻,新鮮 魚肚蝦滑蘿蔔糕無特別鵝肝春捲,鵝肝味淡,如果唔係特別望下,根本食唔出有鵝肝今次飲茶,太多人了,食物也不見有特別,短時間應該也不會再來。
星期日飲茶, 等位是必然

不過,有網上booking就方便得多
由取票到入得,等左 45 分鐘

幸好我們坐卡位還好,如果坐另一邊的圓檯便會背靠背了。

醉乳鴿

蝦大隻,新鮮

魚肚蝦滑

蘿蔔糕無特別
蘿蔔糕

鵝肝春捲,鵝肝味淡,如果唔係特別望下,根本食唔出有鵝肝
鵝肝蟹子胞春捲

今次飲茶,太多人了,食物也不見有特別,
短時間應該也不會再來。
2017-12-03
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$180 (Lunch)
鵝肝蟹子胞春捲
2017-12-11 619 views
店內員工態度非常差,食物質素雖然ok..但係永遠都唔會再來! 等左好耐想叫嘢食都冇人理,直至到我行出去門口接待員,佢哋先派人你幫我落單!服務非常差.仲有環境都好差,仲嘈過街市!

2017-11-26 1036 views
朋友們補返請我食生日飯,就搵左間地理位置方便的餐廳八月花,我之前都未食過,係今次第一次來依間餐廳係賣上海、四川食品為主,算是高檔次的餐廳但環境就一般,竟然係open area呀係又一城方唔係又一城想找到筆錢,將走廊位都租埋出去環境係一般同較迫食物價錢都係偏貴,而且份量不足我地要叫左3次送,7個人先覺得飽,當然價錢都相當和味食物味道其實就係不過不失,冇乜驚喜最深刻係頂佢叫左個東坡肉得4小舊,點夠我地7個人食?上海果邊係我鄉下,香港有太多賣上海野食的鋪頭,但多數都唔好食依間都算係名過於實,不建議再來唯一驚喜係食完飯見到江美儀係後面
朋友們補返請我食生日飯,就搵左間地理位置方便的餐廳
八月花,我之前都未食過,係今次第一次來

依間餐廳係賣上海、四川食品為主,算是高檔次的餐廳
但環境就一般,竟然係open area呀係又一城
方唔係又一城想找到筆錢,將走廊位都租埋出去
環境係一般同較迫

食物價錢都係偏貴,而且份量不足
我地要叫左3次送,7個人先覺得飽,當然價錢都相當和味

食物味道其實就係不過不失,冇乜驚喜

最深刻係
頂佢叫左個東坡肉得4小舊,點夠我地7個人食?

依間都算係名過於實,不建議再來

唯一驚喜係食完飯見到江美儀係後面
2017-10-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday
又一城維一的中西合璧的餐廳👍🏻中式酒樓來說小菜味道水準好!最開心是可以吃我最愛的鮮果拿破崙!飯後甜品一定要試一試😋溫馨提示大家因為呢間酒樓成日都要大排長龍!一一定要早D訂枱!及早D到個位會比較好D😄如果遲到一定要等位!
又一城維一的中西合璧的餐廳👍🏻
中式酒樓來說小菜味道水準好!
最開心是可以吃我最愛的鮮果拿破崙!
飯後甜品一定要試一試😋
如果遲到一定要等位!
2017-11-19
$200 (Dinner)
2017-11-21 12381 views
輪候時間30分茶位$14第一壺拿來的茶無味壽味茶,後來叫阿經理換過壺, 佢又似乎get到我們的意思喎! 茶葉落多咗有番d茶味, 前菜$16沒有要, 因為食唔晒, 亦唔會打包攞走, 留返俾其他客人享用吧!名點三弄$78, 金箔龍煆餃, 太座話呢隻龍蝦餃嘅餡係被調味料殺咗隻龍蝦, 最後降格做”蝦”! 鳳尾千絲酥, 由於油温較高,中間隻蝦有少少半蝦乾狀態了, 鲍魚翡翠餃呢隻鲍魚好正有鮑魚鮮味亦好有趙頭大點$38 百花釀魚肚好食百花膠,獻汁都完全夠味飽魚汁鳳爪$48無貨就叫焗义燒飽但都賣哂!最後叫咗鮑魚酥一籠兩隻, 牛油酥皮撻ok, 鲍魚沒鮑魚味只有少許咬囗, 撻內深啡色的蠔油汁煮飽魚碎則幾濃味下, 食唔慣濃味的客人應該會幾唔滿意,蔥花酥脆海皇腸$40蝦肉鮮味夠惜春卷皮不脆, 腸粉皮偏厚,乾炒牛河$68(細) 稍稍濕潤但豉油夠甜囗, 牛肉片夠多,呢個價位可以接受!服務就一般呢間集團的態度啦, 不過留意到有經理還是會放熟客入來打尖的情況,
輪候時間30分

大點$38 百花釀魚肚好食百花膠,獻汁都完全夠味

蔥花酥脆海皇腸$40蝦肉鮮味夠惜春卷皮不脆, 腸粉皮偏厚,

乾炒牛河$68(細) 稍稍濕潤但豉油夠甜囗
, 牛肉片夠多,呢個價位可以接受!

2017-11-19
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$164 (Tea)
2017-11-11 753 views
慢,未試過食點心要等一個鐘!睇得出做呢間啲員工都幾慘,一定係咁俾人鬧,所以都無乜服務可言非常差!Management 要檢討下,好過份,成個餐廳啲人都不耐煩!否則無下次光臨! 。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
慢,未試過食點心要等一個鐘!
睇得出做呢間啲員工都幾慘,
一定係咁俾人鬧,所以都無乜服務可言
非常差!
否則無下次光臨!
2017-11-05 743 views
差到不能再差的一間酒樓,一間只係識對客講 個半鐘要還枱。去親都一肚氣走,莫視客人感覺、傳菜的把客人的點心全部放錯隔離枱,侍應仲差,見慣常客,機械化地問幾位,然後大聲向空氣講 「有個冇回應嘅客入咗嚟!」經理同知客同出一徹,當客人係冇物,坐就坐唔坐就走咁款,今時今日嘅服務態度仲可以生存到,簡直係冇天理,有些食市講人情味,就要摺埋,真係氣頂。