Restaurant: JASMINE (Langham Place)
Info:

Info:

2020-08-29 1264 views
美心集團從其名字,便知道其價值,級數,菜式和環境的分別,但是這家八月花便令我跌眼鏡了,不過與美心皇宮比較,它是合格的。自二月開始留港消費,美心集團便是我的選擇之一,隨便在附近一家便坐下來了!想不到,原來每間的管理和廚房是有參差的。失望一,安排位置差昨晚才開放堂食晚市,今晚可能還早,不是太多人,跟侍應指引下坐下來;但很快便嘈起來,不是人太多,只是侍應把客人集中在大堂中央,加上枱距比其他分店密集,但比美心皇宮寬少少,客人不足一半也要迫在一起,以這價錢和環境,便不理想了!失望二,食品質素有進步空間第二次吃“戒米楊洲炒飯”,又濕又咸,同侍應反應,她竟然說濕是正常,即是非第一次收到此意見,不但無改善,更把問題合理化,才是失望中的失望,更重要的,是我上一次食的是乾度和美味適中的。失望三,安全性低鄰近的客人上了一道菜,侍應即時在食物上點火,燃燒食物,想不到三寸高的紅紅烈火,超過半分鐘還未停止,而侍應卻第一時間離開。不知是我以前的食市小心,或是我危機感過高,未遇過侍應在火未熄滅前,便遠遠離開,若果食物意外地番倒,後果如何?侍應是否趕得上跑來幫忙?現況客人不多,侍應還有時間與客人傾談也是如此,將來滿堂客

失望一,安排位置差

失望二,食品質素有進步空間

戒米楊洲炒飯

失望三,安全性低
鄰近的客人上了一道菜,侍應即時在食物上點火,燃燒食物,想不到三寸高的紅紅烈火,超過半分鐘還未停止,而侍應卻第一時間離開。不知是我以前的食市小心,或是我危機感過高,未遇過侍應在火未熄滅前,便遠遠離開,若果食物意外地番倒,後果如何?侍應是否趕得上跑來幫忙?現況客人不多,侍應還有時間與客人傾談也是如此,將來滿堂客人,迫在一起,侍應更忙,便更不敢想像了!

疫情下要加倍注意衛生,想不到不足五尺高的裝飾牆也是滿報塵埃,這個級數的酒樓便接受不了。

不過,其他食物的品質是滿意的。

葱油手撈豬肚

香烤燴英國豬架

2020-08-29
Type of Meal
Dinner
葱油手撈豬肚
2020-07-04 847 views
6/6/2020當日喺朗豪坊shopping完之後,到八月花食晚飯。好鍾意佢嘅環境,而且好多時都係中式食物西式擺盤,好靚!食物都有一定嘅水準嘅,但係就性價比可能略嫌差咗少少!因為份量比較少左一啲。相傳嘅BB燒乳豬真係好好食!脆夾香口!但係只係得四片我哋三個人爭住食另外一個值得推介海參陳皮排骨,用咗靚陳皮嚟燴。我個女唔鍾意食陳皮都猛話𠲖過餸好食!叫咗個小食,小食嘅份量一啲都唔小椒鹽九肚魚好味!但係個略嫌個脆漿厚咗一啲
6/6/2020

叫咗個小食,小食嘅份量一啲都唔小
椒鹽九肚魚好味!但係個略嫌個脆漿厚咗一啲

2020-05-27 1476 views
依間酒樓星期六日平時係要等位嘅,唔知點解星期六嘅1:30唔使等位好快就入到去啦。茉莉青檸茶,個杯幾靚,味道偏甜,飲唔出有咩茶味。水果紅茶,都係味道好甜,份量都幾多,水果有青蘋果、蘋果同埋橙,我覺得啲飲品麻麻地。叉燒酥整得好鬆脆,個皮好好味,唔會太厚粉,啱啱好。酥皮蛋撻個蛋好滑,係新鮮熱辣焗出嚟嘅。煎釀三寶份量好多,都幾好味,蝦膠好彈牙。蝦餃材料新鮮,皮都唔會太厚。青瓜撈豬肚,我覺得豬肚切得有啲大嚿。春卷炸得好脆,加埋沙律醬都幾好味。豬肚燒賣麻麻哋,個豬肚有啲腥。珍珠雞入面冇蛋黃嘅,不過有瑤柱,我覺得一般啦。依個脆脆蝦腸粉唔錯,最緊要係啲蝦夠新鮮。雷沙湯丸個皮好濕,我覺得一般好食。埋單食咗$600,點心都唔錯啊!

茉莉青檸茶,個杯幾靚,味道偏甜,飲唔出有咩茶味。

叉燒酥整得好鬆脆,個皮好好味,唔會太厚粉,啱啱好。

酥皮蛋撻個蛋好滑,係新鮮熱辣焗出嚟嘅。

煎釀三寶份量好多,都幾好味,蝦膠好彈牙。

蝦餃材料新鮮,皮都唔會太厚。

青瓜撈豬肚,我覺得豬肚切得有啲大嚿。

春卷炸得好脆,加埋沙律醬都幾好味。

依個脆脆蝦腸粉唔錯,最緊要係啲蝦夠新鮮。

雷沙湯丸個皮好濕,我覺得一般好食。

埋單食咗$600,點心都唔錯啊!
2020-05-18 1497 views
在疫情期間,不少餐廳,為了增加生意,均各出奇招,美心集團旗下,也推出了折扣優惠,星期一至四6.8折,星期五至日7.5折。因為近來相熟的酒樓也相繼結業,在沒有什麼計劃下,便建議朋友們一起到八月花晚餐,其實我久不久也會過來。這裡裝修及環境也舒適,為了乎合疫情安排,每桌的隔離也拉遠了,所以更見寬敞。例湯,夠火候,湯料也美味,點上醬油,也能下飯,一煲差不多有8碗乳豬配上沙律,有點創意,入囗鬆化,齒頰留香班腩煲,班腩新鮮,一般水準淮山炒藕片,正常小菜洛神花排骨,略為炸過火,有點太硬,味道可以整體理想,食飯聊天的好選擇

乳豬配上沙律,有點創意,入囗鬆化,齒頰留香

班腩煲,班腩新鮮,一般水準

淮山炒藕片,正常小菜

洛神花排骨,略為炸過火,有點太硬,味道可以

整體理想,食飯聊天的好選擇
2020-05-12 1145 views
早排試完八月花午市點心,覺得有驚喜依家晚市有做折更加抵,一於要試埋本身叫菊花茶,店員推介依款有埋杞子明目,果然唔錯,又有菊花香又有杞子少少甜味蕃茄浸豆苗真係好少見,原因係兩者真係唔多夾,味道完全分離。。。但個豆苗同蛋白係唔錯,唔算太老身本身想叫炒飯,但見到佢依個桶仔飯又好特別,加左薑汁煲,啖啖薑味,鐘意食薑既人就會好鐘意唔覺意又叫多左碟蛋添。。。但真係好足料,炒埋d 菜都尚算滑,只係煙三文魚真係鹹左d最後上埋藕片~~勁大碟,准山同藕片份量都好多,但炒得都幾好食,又唔多油整體八月花不論點心晚飯都唔會令人失望,趁依家有折真係要食多幾轉~~~
早排試完八月花午市點心,覺得有驚喜

依家晚市有做折更加抵,一於要試埋

八月茉莉花茶

蕃茄蛋白浸豆苗

蕃茄浸豆苗真係好少見,原因係兩者真係唔多夾,味道完全分離
。。。但個豆苗同蛋白係唔錯,唔算太老身

桶仔飯

煙三文魚酸菜炒滑蛋

露荀山藥t藕片

2020-05-07
$150 (Dinner)
八月茉莉花茶
桶仔飯
煙三文魚酸菜炒滑蛋
露荀山藥t藕片
2020-05-10 776 views
上星期約咗大學教授敘舊 就揀咗去八月花 貪佢裝修靚 靜靜地可以傾吓計 黑芝麻卷 - 黑芝麻味唔算好濃 本身見到佢咁黑 ☹️以為係食入口有好多芝麻香 點知都係得甜味 小小失望叉燒酥 - 酥皮薄脆 唔會好張口 叉燒餡食到粒粒叉燒 細細件唔會太濟😛四寶滑雞扎 🐥- 腐竹包着雞件冬菇豬肚魚肚 魚肚炆得夠入味 雞件嫩滑 出邊好多酒樓都會用火腿代替豬肚 個人比較鍾意豬肚 🥓感覺懷舊傳統啲鹹魚雞粒炒飯 - 炒飯粒粒分明 夠乾身 米飯唔會太硬得來有咬口 鹹魚切茸 🐟令到成個炒飯有陣陣鹹香味 醬油味都唔會好濃 唔會蓋過鹹魚同雞粒味🐤

2020-05-03
2020-05-04 559 views
今日要同屋企人喺度慶祝做生日, 老人家鍾意食中菜, 咁我就帶咗佢嚟呢一間八月花到食。 咁我就叫咗個櫻花蝦粉絲同埋咕嚕肉, 櫻花蝦粉絲其實我覺得都幾好食,因為佢都放咗好多櫻花蝦係個煲入面,而且粉絲亦都算多。 試埋佢個咕嚕肉,咁佢個咕嚕肉啲肉亦都算可以,都幾好食,酸酸地,菠蘿都唔係太酸都甜,overall 兩碟餸我覺得都ok, 老人家都覺得可以,不過其實我覺得個櫻花蝦粉絲煲就比較油,希望佢啲主菜唔好咁油膩就會好啲,因為都想食得健康啲嘅。
2020-05-02 552 views
聽朋友講八月花抵食,六點半嚟到,可以即時入得,由於朋友未到齊,點知一拖要成八點先入得,試咗幾樣餸都冇失望,煙燻烤鴨好食,另外手撕雞嘅芥末味特別正,第一次食龍蝦汁飯,比想像好味,整體不錯
2020-04-22 661 views
都有一段時間冇黎八月花飲茶,今日專登黎試下水準有冇變先🧐🧐 龍鬚糖蛋散,好好味,蛋散鬆化,甜度適中👍🏻👍🏻👍🏻炸蝦角,兒時最喜歡嘅點心之一,蝦肉彈牙,金黃香脆👍🏻👍🏻👍🏻畔糖馬蹄糕,煙韌度十足👍🏻👍🏻冬菇餃子🥟,餃子包得唔錯👍🏻👍🏻灌湯餃,呢個就麻麻,因為隻餃子嚟到已爆開左,$52 唔算太抵食👎🏻👎🏻燒賣都唔差,大大隻蝦係面👍🏻👍🏻雞札,有火腿,雞,棉花,冬菇,用了十足,至少唔係俾豬皮🤣🤣整體來講都唔錯,除咗個灌湯餃賣相差啲,聽職員講而家晚飯做緊半價優惠,下次有機會黎試試!
都有一段時間冇黎八月花飲茶,今日專登黎試下水準有冇變先🧐🧐

龍鬚糖蛋散,好好味,蛋散鬆化,甜度適中👍🏻👍🏻👍🏻

畔糖馬蹄糕,煙韌度十足👍🏻👍🏻

冬菇餃子🥟,餃子包得唔錯👍🏻👍🏻

燒賣都唔差,大大隻蝦係面👍🏻👍🏻

雞札,有火腿,雞,棉花,冬菇,用了十足,至少唔係俾豬皮🤣🤣

2020-04-21 4503 views
上星期六同朋友慶祝生日,選了位於旺角朗豪坊的八月花吃晚餐。 前排吃過八月居的套餐原來跟八月花的差不多~六位超值共享宴$898, 再加埋一和茶位埋單大約$1099。套餐包括有慢烤脆香茶燻鴨, 上湯焗加拿大龍蝦, 炭燒半熟安格斯牛肉沙律, 砂鍋雲吞雞, 原隻蠔皇花膠扒, 古法蒸沙巴花尾躉, 龍鬚糖配椰汁糕, 智利紅酒。 ✨智利紅酒🍷~ 紅酒跟上次在八月居的味道一樣,入口有很重的果香味。✨炭燒半熟安格斯牛肉沙律~ 炭燒安格斯牛肉的肉質鮮嫩,脂肪分佈平均,肉汁充盈。✨慢烤脆香茶燻鴨~ 跟食片皮鴨的食法相似,上枱的時候茶熏香氣瀰漫。✨ 砂鍋雲吞雞 ~湯底清甜又好喝,雞肉煮得嫩嫩的, 配埋雲吞,非常豐富。✨上湯焗加拿大龍蝦(伊麵底)~ 龍蝦肉 沒有上次那麼鮮嫩, 但份量都算多。✨古法蒸沙巴花尾躉~肥美肉質嫩滑。✨原隻蠔皇花膠扒~花膠膠質豐富, 肥美厚身。✨ 龍鬚糖和椰汁糕 ~ 龍鬚糖而家好少地方有得食,是懷舊美食, 椰汁糕口感軟硬適中, 椰香味重。😋

✨古法蒸沙巴花尾躉~肥美肉質嫩滑。

✨原隻蠔皇花膠扒~花膠膠質豐富, 肥美厚身。

2020-04-11
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
2020-04-16 677 views
聽朋友說這間餐廳不錯,於是便相約來這裏共度晚餐。魚肉羹拆了魚肉,配上了竹笙和蔬菜,湯羹呈綠色,像一塊翡翠,賣相不錯。喝時加上了胡椒,劈了魚腥味。一口喝下去,有很多魚肉鮮嫩,竹笙爽口,形成對比,增加了口感。帶子蒸豆腐豆腐很嫩滑,想一不小心就要滑進食道似的,帶子蒸得剛剛好,很嫩,很爽口,鮮甜,加上了豆豉的醬汁,很美味。醬油雞雞肉嫩滑多汁,皮爽口,充滿了雞油香。煮這雞的醬油帶有甜味,加上酒的香氣,很好吃。
聽朋友說這間餐廳不錯,於是便相約來這裏共度晚餐。
魚肉羹

帶子蒸豆腐

醬油雞

2019-10-27 2767 views
今日難得放半日黎同老公飲茶,呢間茶樓啲茶好好飲,點心都算係特別、以及出色,炸牛奶好好味,食咗咁多間呢一間算係最好食。唔使等位環境算舒適。但我哋叫咗6樣野,價錢五百幾蚊算貴。
炸牛奶
燒賣
炸牛奶
燒賣
2019-10-13 1894 views
上茶樓不一定是老人家玩意,現在茶樓年輕高檔化,裝修設計雅緻,食物新穎有創意,今日就與一年青人來到旺角朗豪坊三樓 「八月花」喝茶品嚐中國點心文化。😄🥢八月花精品三弄排最前是金箔蝦餃,皮薄彈牙爽口👍中間鳳尾千絲酥,包著鮮蝦炸出絲絲入扣的鳳尾千絲酥,教人齒頰留香😍後排是鮑魚翡翠餃,餡料豐富鮑魚入味香濃有嚼頭,翡翠即菜苗清爽兩者非常夾🥢脆皮鮮蝦腸粉膠粉皮滑軟嫩,鮮蝦隻隻大粒爽口彈牙,滋味十足!😍水滾茶靚茶葉都屬中上貨式,故飲落幼滑清香。
🥢八月花精品三弄
排最前是金箔蝦餃,皮薄彈牙爽口👍

🥢脆皮鮮蝦腸粉
膠粉皮滑軟嫩,鮮蝦隻隻大粒爽口彈牙,滋味十足!😍

水滾茶靚茶葉都屬中上貨式,故飲落幼滑清香。
2019-10-12
$100 (Lunch)
好耐冇食過正宗粵菜了❤️月頭一家大小去食 《老點家老菜系列》,即經典廣東菜🥢是夜菜單:1️⃣鵝肝戈渣伴酸薑平時食鵝肝都係西式煎煮,今次第一次食炸鵝肝,外脆內軟,好特別2️⃣手工扎蹄伴海蜇薰蹄層次分明,唔會太咸3️⃣巧手燕窩鷓鴣粥鷓鴣味道有啲似鴨肉,燕窩都幾足料☺️4️⃣茶燻脆香太爺雞賣相靚得黎又做到外脆內嫩的味道5️⃣老派網油炸蟹鉗真材實料,真係有蟹肉㗎🦀6️⃣拍蒜生炒涼瓜牛看似普通但卻出奇地美味,送飯一流7️⃣擂盆香滑花生糊比平時食開嘅比較稀身,但好香花生味,作為甜品唔會太膩😋
好耐冇食過正宗粵菜了❤️
月頭一家大小去食 《老點家老菜系列》,即經典廣東菜
🥢是夜菜單:
1️⃣鵝肝戈渣伴酸薑
鵝肝戈渣伴酸薑

2️⃣手工扎蹄伴海蜇
手工扎蹄伴海蜇

薰蹄層次分明,唔會太咸
3️⃣巧手燕窩鷓鴣粥
巧手燕窩鷓鴣粥

鷓鴣味道有啲似鴨肉,燕窩都幾足料☺️
4️⃣茶燻脆香太爺雞
茶燻脆香太爺雞

賣相靚得黎又做到外脆內嫩的味道
5️⃣老派網油炸蟹鉗
老派網油炸蟹鉗

真材實料,真係有蟹肉㗎🦀
6️⃣拍蒜生炒涼瓜牛
拍蒜生炒涼瓜牛

看似普通但卻出奇地美味,送飯一流
7️⃣擂盆香滑花生糊
擂盆香滑花生糊

比平時食開嘅比較稀身,但好香花生味,作為甜品唔會太膩😋
Dining Offer
Credit Card Offers
鵝肝戈渣伴酸薑
  • 拍蒜生炒涼瓜牛
2019-08-17 1585 views
平日早上十一點前埋單,有特價點心,超吸引!放假同兩老嘆個早茶先!豬潤燒賣👎🏻豬潤超硬,燒賣冇味鵝肝蟹籽春卷,我地三個人完全食唔到有鵝肝企整體來講呢個好好食!菠蘿🍍包內冇菠蘿,但都夠熱,夠脆!好食!炸両。一般!蛋白杏仁茶,唔甜,啱晒老人家!可惜份量太少。脆炸蝦🍤雲吞,推介!最平凡既粉果竟做得好差!👎🏻冇乜料,又硬!X燒腸粉,極普通!時間唔許可,好似呢埋classic Cantonese 好食d! 下次食!
平日早上十一點前埋單,有特價點心,超吸引!

放假同兩老嘆個早茶先!

豬潤燒賣👎🏻

豬潤超硬,燒賣冇味

鵝肝蟹籽春卷,我地三個人完全食唔到有鵝肝

企整體來講呢個好好食!

菠蘿🍍包內冇菠蘿,但都夠熱,夠脆!好食!

炸両。一般!

蛋白杏仁茶,唔甜,啱晒老人家!可惜份量太少。

脆炸蝦🍤雲吞,推介!

最平凡既粉果竟做得好差!👎🏻冇乜料,又硬!

X燒腸粉,極普通!

$270 (Breakfast)