2023-05-04 526 views
韓國鰻魚顏色金黃外脆內軟, 好香好juicy,我食得出鰻魚汁,真係超級好食最鍾意佢就係無魚骨泥味可放心大口大口吞落肚,一咬油脂爆寫,超級彈牙食堂蘋果梨汁雞肉 嫰滑juicy,用蘋果梨汁醃製雞肉,好香口, 味道清新一啲都唔油膩, 食完仲想再食, 算係食過最軟骨的燒烤雞肉叫咗兩杯梳打,荔枝同青檸大杯好抵飲值得一讚,店員好細心留意,自動自覺幫手換鐵板,起碼超過,仲好主動幫手燒肉類同海鮮,服務100分!
韓國鰻魚

食堂蘋果梨汁雞肉

叫咗兩杯梳打,荔枝同青檸

大杯好抵飲

2023-04-29
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday
Dining Offer
Credit Card Offers
  • 蘋果梨汁雞肉
2023-04-30 530 views
餐廳位於北角匯二期、地點同埋交通嚟到非常之方便。餐廳嘅裝修環境非常之好地方,亦都好闊。由於我唔想食咁多,同埋唔係太肚餓。我朋友就建議我可以叫一個堂,因為湯本身有配飯同埋咁樣食落去會開胃好多。我哋叫咗一個牛肋骨湯配白飯,再加埋前菜。首先骨牛肋湯嘅味道好清甜、飲落都好開胃。一邊飲幾啖湯,再配少少白飯一啖咁樣食真係好正😊。牛肋骨亦都好大件入味入得唔錯。再配埋前菜(泡菜),一個人咁食嘅份量已經非常之足夠。

落去會開胃好多。

我哋叫咗一個牛肋骨湯配白飯,再加埋前菜。

首先骨牛肋湯嘅味道好清甜、飲落都好開胃。

一邊飲幾啖湯,再配少少白飯一啖咁樣食真係好正
😊。牛肋骨亦都好大件入味入得唔錯。

再配埋前菜(泡菜),一個人咁食嘅份量已經非常之足夠。

2023-04-28 472 views
工作了一整天 同個friend過來食飯吹下水 坐得都算舒舒服服北角濟州食堂😍~前菜有泡菜,蘿蔔,魚糕,沙律等等我鍾意食牛及雞 個friend就鍾意食豬同魚一於全部都叫😎特選黑毛和牛上貝身肉因為形狀似貝殼,所以叫「貝身」油花分佈平均 肉質細嫩肉味香濃好有口感,牛味會出過貝身,值得推介一定要試燒鰻魚(半份)色香味俱全, 鰻魚油脂分泌好均勻, 完全無骨 , 可以大口大口吃, 食落口啲汁爆出嚟魚油四溢 🤤好香鰻魚味好滿足需要多少少耐性去燒 生蠔飽滿脹卜卜又大隻鮮甜多汁,而且都幾大隻杯芒果味紅茶 唔會太甜 味道幾清新

北角濟州食堂😍

~前菜有泡菜,蘿蔔,魚糕,沙律等等

我鍾意食牛及雞 個friend就鍾意食豬同魚

一於全部都叫😎

特選黑毛和牛上貝身肉

因為形狀似貝殼,所以叫「貝身」

油花分佈平均 肉質細嫩

肉味香濃好有口感,牛味會出過貝身,值得推介一定要試

燒鰻魚(半份)

需要多少少耐性去燒

生蠔飽滿脹卜卜又大隻鮮甜多汁,而且都幾大隻

杯芒果味紅茶 唔會太甜 味道幾清新
2023-04-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
Celebration
Christmas
Dining Offer
Voucher
2023-04-09 736 views
好耐冇食韓燒 見第二日唔洗番工可以多d時間食 所以就去左食 可以慢慢燒同傾耐d🗣️一開始已經比左前菜、芝士粟米🌽同埋泡菜雞蛋 全部都可以refill 我同朋友都有refill 我最鍾意食芝士粟米 店員見到我地食完都會主動問我地洗唔洗refill 好貼心👍🏻♡特選黑毛和牛上貝身肉 $198黑毛和牛油花好靚好平均 肉質好嫩♡食堂牛小排(醬油)$178牛小排牛肉味比貝身肉更濃 相對比較有咬口♡豪快濟洲黑毛豬拼盤 $312我朋友唔食牛就叫左呢個拼盤 入面有黑毛豬五花肉、護心肉同埋黑毛豬梅肉 佢見到咁豐富好開心♡每日新鮮鰻魚(半份)$115呢個鰻魚係每日新鮮運到 如果賣晒就冇得食 店員建議我地換新既燒肉版先燒會比較好 同埋我地唔識燒 店員都有教我地燒♡食堂蘋果梨汁雞肉 $88蘋果梨汁帶到一陣陣甜味落雞肉到 燒完之後都仲好juicy ♡一盒芝士生蠔🦪 $98粒粒生蠔都好飽滿 蠔身亦都好鮮甜 芝士蒜蓉同蠔三樣撈埋一齊都幾夾♡梅子青檸梳打🍹 $32青檸梳打好清爽 燒住肉飲一流 帶走埋熱氣

♡特選黑毛和牛上貝身肉 $198

蘋果梨汁帶到一陣陣甜味落雞肉到 燒完之後都仲好juicy

♡一盒芝士生蠔🦪 $98

♡梅子青檸梳打🍹 $32
青檸梳打好清爽 燒住肉飲一流 帶走埋熱氣
每日新鮮鰻魚(半份)
一盒芝士生蠔
2023-04-04 453 views
餐廳大部分座位都係卡位幾舒服,我地6點零就去到,唔使等位仲坐到窗口位😊同朋友研究咗個menu一陣,決定食韓燒😜樣樣都想試,最後揀咗幾款韓式前菜好豐富,爐邊泡菜蛋🥚、芝士🧀粟米🌽又可以refill,食到好飽😋🥢特選黑毛和牛🐮上貝身肉($198)牛肉厚薄適中,油脂分布平均牛味濃郁,啖啖油香加少少鹽🧂或者醬汁已經好好味👍🏻仲可以包生菜食😋🥢食堂牛小排🐮 (醬油) ($178)有醬油/鹽燒兩種味道,我地揀咗醬油醃咗嘅牛小排比較濃味,唔使加醬汁都好惹味🥢食堂蘋果梨汁雞肉🐤($88)雞肉醬汁🍎🍐甜甜地,醃得好味有驚喜👍🏻肉質亦夠嫩滑juicy🥢豪快濟洲黑毛豬🐷拼盤 ($312)有護心肉、黑毛豬五花肉、黑毛豬梅肉,三款肉質都嫩滑唔韌我地最鍾意護心肉夠冧身,包生菜食好好味🥢每日新鮮鰻魚(半份) ($115)比較少見有得燒鰻魚,見到就好想試職員好細心教我地要燒咗有皮嗰邊先,加少少檸檬汁🍋同加薑絲一齊燒就唔怕腥燒到有焦香就搽鰻魚汁皮燒到脆口,肉質厚實唔鞋口,好味有驚喜👍🏻🥢芝士生蠔($98)生蠔🦪幾大隻,口感爽滑配埋蒜蓉🧄、牛油🧈、芝士🧀呢個組合,無得輸🙌🏻🍹柑橘🍊梳打$32🍹梅子青檸梳打$32食燒肉鍾意
同朋友研究咗個menu一陣,決定食韓燒😜
樣樣都想試,最後揀咗幾款

🥢特選黑毛和牛🐮上貝身肉($198)
牛肉厚薄適中,油脂分布平均
牛味濃郁,啖啖油香
加少少鹽🧂或者醬汁已經好好味👍🏻仲可以包生菜食😋

🥢食堂牛小排🐮 (醬油) ($178)
有醬油/鹽燒兩種味道,我地揀咗醬油
醃咗嘅牛小排比較濃味,唔使加醬汁都好惹味

🥢食堂蘋果梨汁雞肉🐤($88)
雞肉醬汁🍎🍐甜甜地,醃得好味有驚喜👍🏻
肉質亦夠嫩滑juicy

🥢豪快濟洲黑毛豬🐷拼盤 ($312)
有護心肉、黑毛豬五花肉、黑毛豬梅肉,三款肉質都嫩滑唔韌
我地最鍾意護心肉夠冧身,包生菜食好好味

🥢每日新鮮鰻魚(半份) ($115)
比較少見有得燒鰻魚,見到就好想試
燒到有焦香就搽鰻魚汁
皮燒到脆口,肉質厚實唔鞋口,好味有驚喜👍🏻

🥢芝士生蠔($98)
生蠔🦪幾大隻,口感爽滑
配埋蒜蓉🧄、牛油🧈、芝士🧀呢個組合,無得輸🙌🏻

🍹柑橘🍊梳打$32
🍹梅子青檸梳打$32
食燒肉鍾意飲酸酸地嘅飲品,減吓油膩感
兩杯都唔錯,柑橘嗰杯仲有果肉食🍊
2023-04-02 460 views
約咗成年無見嘅朋友食飯,大家都鍾意食燒肉,搵個中間位食餐飯,北角係一個方便大家嘅地點。爐邊蛋丶芝士粟米丶四款前菜都可以refill的食堂牛小排 (醬油) $178醬油醃過,少少甜,肉質軟腍特選黑毛和牛上貝身肉 $198油脂分布均勻,牛味重濟洲豪快黑毛豬拼盤 $312黑毛豬梅肉 - 三款之中,豬味最濃護心肉 - 偏瘦,夠腍又入味 黑毛豬五花肉 - 食韓式烤肉一定要叫,燒完再用生菜包住,點埋韓式醬,係正嘅!韓國鰻魚(半份) $115店員建議燒法:放薑絲向底,再放鰻魚,燒好後再唧檸檬汁,食得食堂蘋果梨汁雞肉 $88用蘋果梨汁醃過,雞肉好入味,平時唔太鍾意食雞肉,但呢款覺得幾好味芝士生蠔 $98已經加咗芝士丶蔥丶蒜,成盒放上爐面加熱煮熟就食得濟州特飲 $32芒果紅茶,茶味香濃,可以叫少甜,幾好飲柑橘梳打 $32

爐邊蛋丶芝士粟米丶四款前菜都可以refill的

食堂牛小排 (醬油) $178
醬油醃過,少少甜,肉質軟腍

特選黑毛和牛上貝身肉 $198
油脂分布均勻,牛味重

濟洲豪快黑毛豬拼盤 $312

黑毛豬梅肉 - 三款之中,豬味最濃

護心肉 - 偏瘦,夠腍又入味

韓國鰻魚(半份) $115
店員建議燒法:放薑絲向底,再放鰻魚,燒好後再唧檸檬汁,食得

食堂蘋果梨汁雞肉 $88

芝士生蠔 $98
已經加咗芝士丶蔥丶蒜,成盒放上爐面加熱煮熟就食得

濟州特飲 $32
芒果紅茶,茶味香濃,可以叫少甜,幾好飲

柑橘梳打 $32

1907 views
2023-04-02 329 views
北角匯不嬲都好多嘢食😬嗰日平日夜晚就過咗嚟食韓燒,平日來講佢嘅場都好旺,見到好多人都預約咗,如果冇book枱嘅話,可能都要等一陣先有位🤔特選黑毛和年上貝多肉 $198豪快濟州黑毛豬拼盤 $312食堂牛小排(醬油) $178食掌蘋果梨汁雞肉 $88韓國鰻魚(半份)$115一盒芝士生蠔 $98荔枝梳打 $32梅子青檸梳打 $32食物方面好滿意🙆🏻‍♀️我同男朋友唔算超級鍾意食燒肉😂因為好多時出邊食嘅肉,一係就好硬又鞋 一係就太重調味醃肉味好重🫤但佢哋好多款肉類都做得好好👍🏻特別係牛肉,油脂分布好平均,燒得好嘅話有入口即溶嘅感覺❤️‍🔥好似牛小排咁,仲有醬油調味更加惹味!黑毛豬方面肥瘦都平均,都相對好食!除咗肉類,鰻魚同生蠔呢啲海鮮抵食之餘,味道都唔錯啊~鰻魚分量多又新鮮,再加啲檸檬汁,更加突顯左鰻魚嘅鮮甜😆生蠔肥美又大隻非常滿足!最後仲叫咗啲生果味嘅梳打,味道清新,消除油膩嘅感覺😆

特選黑毛和年上貝多肉 $198
豪快濟州黑毛豬拼盤 $312
食堂牛小排(醬油) $178
食掌蘋果梨汁雞肉 $88
韓國鰻魚(半份)$115
一盒芝士生蠔 $98
荔枝梳打 $32
梅子青檸梳打 $32

最後仲叫咗啲生果味嘅梳打,味道清新,消除油膩嘅感覺😆
假期慶祝活動:食燒肉🥳濟洲燒肉食堂係我同朋友每次食燒肉嘅首選,北角呢間雖然比九龍灣遠,但餐廳環境更闊落,座位更多同舒服,近窗位仲可以望到外面遠處海景,所以我哋鍾意北角分店多啲。前菜(可以無限添加)仲有爐邊嘅芝士粟米同泡菜蛋。韓國鰻魚(半份) $115個人覺得半份鰻魚剛剛好,雖然我自己唔太鍾意食魚,但呢款鰻魚汁好惹味,值得一試。一盒芝士生蠔 $98底層多多多芝士配半打生蠔🦪!正😋😋!食堂蘋果梨汁雞肉 $88濟州黑毛豬拼盤 $312食堂牛小排(醬油)$178特選黑毛和牛上貝身肉 $198作為食肉獸嘅我哋最開心就係成枱都係肉!呢度嘅肉本身已經醃好,所以未點醬都好惹味!配埋大大塊生菜口感清爽,又健康啲🤣茘枝梳打(左) $32濟州特飲(右) $32飲品方面揀咗荔枝梳打同濟州特飲,味道清爽解膩,記得攪勻底部嘅糖漿。總結而言,放假有精神就要約朋友食燒肉🥳
假期慶祝活動:食燒肉🥳

前菜(可以無限添加)

仲有爐邊嘅芝士粟米同泡菜蛋。

韓國鰻魚(半份) $115

一盒芝士生蠔 $98
底層多多多芝士配半打生蠔🦪!正😋😋!

食堂蘋果梨汁雞肉 $88

濟州黑毛豬拼盤 $312

食堂牛小排(醬油)$178
特選黑毛和牛上貝身肉 $198

茘枝梳打(左) $32
濟州特飲(右) $32

總結而言,放假有精神就要約朋友食燒肉🥳
  • 濟洲豪快黑毛豬五花肉
  • 荔枝梳打
2023-04-02 329 views
三年前嚟過一次午餐,印象中普普通通。三年後再嚟覺得好似進步咗!套餐有齊豬牛雞,配菜可以任添,有粟米芝士、雞蛋、泡菜、醃蘿蔔等。二至三人餐,有豬皮。四至五人餐岩鍾意食牛肉嘅人。下午時段可以坐耐啲,唔係太多客。平日晚上都好多人,限時90分鐘。
三年前嚟過一次午餐,印象中普普通通。
三年後再嚟覺得好似進步咗!

四至五人餐岩鍾意食牛肉嘅人。
下午時段可以坐耐啲,唔係太多客。

平日晚上都好多人,限時90分鐘。

2023-03-31 513 views
今次同女朋友去到北角匯,本身諗住搵間西餐廳食飯,但今次無意中發現到有間韓式餐廳,企係門口就聞到陣陣燒肉香味,我地二人就即刻改變主意入去試下,餐廳都幾大,大部份都係以四人卡位為主,望落都好乾淨企理,其中一邊仲有一大塊落地玻璃可以望到碼頭對開嘅海景,環境都唔錯。韓國餐廳最常見嘅就係前菜,前菜還可以免費添加。✨前菜▪️青瓜▪️泡菜▪️辣蘿蔔▪️魚板▪️沙律菜前菜樣樣都好味,我地食完都有全部再添加多Round🫢今次叫咗幾款肉試下,有雞肉,牛肉,豬肉,海鮮樣樣都試下咁。店員開爐之後會在爐邊自動幫你加芝士粟米和泡菜蛋漿,食完同樣可以免費添加😋😋✨特選黑毛和牛上貝身肉 $198油花分佈好靚,肉質嫩滑彈牙,牛味香濃又多汁。✨食堂牛小排 (醬油) $178牛小排油花都算唔錯,肉質都好軟腍,本身用醬油醃製過,唔使再加調味已經好好味。✨豪快濟洲黑毛豬拼盤 $312▪️黑毛豬梅肉豬梅肉都好大塊,燒起嚟肉味香濃,肉質鮮嫩多肉汁,可以包埋生菜一齊食。▪️護心肉燒起嚟都好香都有肉味,食起上嚟比較有咬口,但唔韌。▪️黑毛豬五花肉五花肉好大塊,油脂較為豐富,但唔會好肥,肉味都好香,肉汁同樣豐富,可以包埋生菜一齊食。 ✨韓國鰻魚(半份)

韓國餐廳最常見嘅就係前菜,前菜還可以免費添加。

✨前菜
▪️青瓜
▪️泡菜
▪️辣蘿蔔
▪️魚板
▪️沙律菜
前菜樣樣都好味,我地食完都有全部再添加多Round🫢

今次叫咗幾款肉試下,有雞肉,牛肉,豬肉,海鮮樣樣都試下咁。

✨特選黑毛和牛上貝身肉 $198
油花分佈好靚,肉質嫩滑彈牙,牛味香濃又多汁。

✨食堂牛小排 (醬油) $178

✨豪快濟洲黑毛豬拼盤 $312
▪️黑毛豬梅肉

▪️護心肉
燒起嚟都好香都有肉味,食起上嚟比較有咬口,但唔韌。

▪️黑毛豬五花肉

✨韓國鰻魚(半份) $115
鰻魚都幾肥美,燒過之後特別香,鍾意食到鰻魚外皮焦香,肉質彈牙嘅口感,加入少少檸檬汁和鰻魚汁更惹味。

✨食堂蘋果梨汁雞肉 $88
經果汁醃製過,雞肉用上雞腿肉,食起嚟肉質更嫩滑彈牙之外,更食到蘋果梨汁清甜嘅味道,唔錯。

✨芝士生蠔 $98
有6大隻生蠔,隻隻都肥美厚肉,加埋我最愛熱溶咗嘅芝士上去好味呀。

🍹濟洲特飲 $32
女朋友呢杯果味都幾香濃,但佢覺得甜咗少少🤏

🍹梅子青檸梳打 $32
我呢杯唔會好甜,食燒肉好適合飲杯帶微酸嘅飲品,好啱我咩味🍹

總結:食物同環境方面都唔錯嘅,坐得都舒服。
2023-03-29 172 views
選擇呢間燒肉係我最愛之一呢度坐窗邊仲有景色同埋呢度嘅泡菜蛋同埋芝士粟米都係隨便食柚子梳打、梅子青檸梳打兩杯都大大杯,燒到最後都有得飲呀特選黑毛和牛上貝身肉我真係冇得頂,呢度唔會話好油膩,反而係有一種比較純嘅牛香感覺最緊要就係唔可以少太耐,如果個熟嘅話啲肉就會好老豪快濟州黑毛豬拼盤黑毛豬拼盤有齊晒唔同嘅豬肉,我覺得咁樣嗌比較方便豬肉配生菜沙拉真係一流呀,仲有佢哋嘅醬料可以搭配一齊食食堂牛小排(醬油)口味佢哋嘅調味比較偏甜,而且好入味個人就好鍾意❤️肉質鮮美必定食新鮮韓國鰻魚(半份)鰻魚燒香之後可以揀原味或者家長了配上佢哋嘅特製甜甜的醬料都係一流😛一盒芝士生蠔❤️生蠔肥美又有芝士濃郁的味道食堂蘋果梨汁雞肉🤲🏻雞肉入味,而且比較偏甜~呢度夜晚都比較多人,所以訂位會比較好❤️
選擇呢間燒肉係我最愛之一
呢度坐窗邊仲有景色同埋呢度嘅泡菜蛋同埋芝士粟米都係隨便食
柚子梳打、梅子青檸梳打兩杯都大大杯,燒到最後都有得飲呀
特選黑毛和牛上貝身肉
最緊要就係唔可以少太耐,如果個熟嘅話啲肉就會好老
豪快濟州黑毛豬拼盤
一盒芝士生蠔❤️生蠔肥美又有芝士濃郁的味道
食堂蘋果梨汁雞肉🤲🏻
雞肉入味,而且比較偏甜~
呢度夜晚都比較多人,所以訂位會比較好❤️
🉐正宗韓燒體驗🉐韓燒雞牛豬魚海鮮特選黑毛和牛上貝身肉🐮食堂牛小排🐮 牛肉方面,揀咗兩款油脂分布比較平均,貪佢可以入口即溶嘅感覺😝就算唔小心燒耐咗,肉質都唔會鞋;特別後者更加可以選擇醬油口味,燒完更加惹味,超級推介!濟洲豪快黑毛豬拼盤🐷豬方面,因為唔識揀,所以諗住揀個黑毛豬拼盤,可以食到三款唔同嘅肉,包括五花肉,肥瘦分布平均,好成功燒到外脆內軟😁每日新鮮鰻魚🐟我哋兩個人食,所以揀咗半份,但估唔到份量都唔少,鰻魚好新鮮,又容易燒,燒完一啲腥味都冇,吱啲檸檬汁再點啲鰻魚汁,再帶出多啲魚既鮮味!食堂蘋果梨汁雞肉🐥呢款雞肉同樣好推薦,因為雞肉好容易就會燒得好韌,但係呢款就唔會,再加上有用嚟汁醃製過,所以有種甜甜嘅果香味。芝士生蠔🧀🦪朋友鍾意食蠔,話點樣都要試吓呢度嘅芝士生蠔,海量嘅蒜蓉加芝士一齊燒,好有去BBQ既風味!每隻生蠔肥美又大隻,值得一試!梳打🍹食燒肉又點可以唔飲番杯梳打爽一爽呢,今次就揀咗柑橘梳打,同埋濟州特飲,兩杯都好Fresh,解油膩感一流。
🉐正宗韓燒體驗
🉐韓燒雞牛豬魚海鮮

特選黑毛和牛上貝身肉🐮食堂牛小排🐮

濟洲豪快黑毛豬拼盤🐷

每日新鮮鰻魚🐟

食堂蘋果梨汁雞肉🐥

芝士生蠔🧀🦪

梳打🍹
男朋友最近好忙 難得有幾日忙裡偷閒 終於可以黎呢間bookmark左好耐嘅燒肉店😋📌前菜4小碟 無限refill泡菜帶甜味 怕辣嘅都一樣食得仲有前菜入面比較少見嘅魚板📌豪快濟州黑毛豬拼盤✨黑毛豬五花肉 💢長過個烤網😵 唔會有豬騷味 而且肉味香濃 輕輕點鹽再用生菜包黎食,肥瘦相間,入口嘅感足感真係一個字:爽~🤤✨黑毛豬梅肉 肥瘦適中 油分比五花肉少 所以留意番唔好燒過龍👀✨護心肉即豬橫膈膜同肝之間的肉唔肥但好有咬口 醃汁帶甜味 令我諗起金沙骨🤔 📌食堂蘋果梨汁雞肉帶甜味嘅雞 嫩滑多汁 甜蜜焦香 忍唔住連雞皮也食埋🤫📌特選黑毛和牛上貝身肉因為形狀似貝殼,所以叫「貝身」油花分佈平均 肉質細嫩📌食堂牛小排(醬油)肉味香濃 肉質相對有咬口 牛味會出過貝身📌每日新鮮鰻魚(半份)見隔離燒得好靚 所以叫左半份試下需要多少少耐性去燒 但我又好enjoy🥰(有冇人去食燒肉好鍾意霸住黎燒?細細聲話我知有啊🥹)皮脆肉嫩 一咬落去魚油四溢 🤤比起韓燒成日食嘅牛肉豬肉,鰻魚黎得更驚喜🤤📌一盒芝士生蠔生蠔飽滿 鮮甜多汁 而且都幾大隻📌濟州特飲我揀左杯芒果味紅茶 唔會太甜 顏色幾 igable😝📌梅子青檸梳打味道幾

男朋友最近好忙 難得有幾日忙裡偷閒

📌食堂蘋果梨汁雞肉
帶甜味嘅雞 嫩滑多汁 甜蜜焦香
忍唔住連雞皮也食埋🤫

📌特選黑毛和牛上貝身肉
因為形狀似貝殼,所以叫「貝身」
油花分佈平均 肉質細嫩

📌食堂牛小排(醬油)
肉味香濃 肉質相對有咬口 牛味會出過貝身

📌每日新鮮鰻魚(半份)
見隔離燒得好靚 所以叫左半份試下
需要多少少耐性去燒 但我又好enjoy🥰
(有冇人去食燒肉好鍾意霸住黎燒?細細聲話我知有啊🥹)

皮脆肉嫩 一咬落去魚油四溢 🤤
比起韓燒成日食嘅牛肉豬肉,鰻魚黎得更驚喜🤤

📌一盒芝士生蠔
生蠔飽滿 鮮甜多汁 而且都幾大隻

📌濟州特飲
我揀左杯芒果味紅茶 唔會太甜 顏色幾 igable😝
📌梅子青檸梳打
味道幾清新

小結:

✨呢晚係平日,走果時8點半,驚覺全場都坐滿人果唔係早收工都係建議book定位會穩陣啲

✨見店員成晚都好忙,但都好細心、留意到我地食晒爐邊蛋,問左幾次使唔使refill,換網嘅速度都幾快

✨ 坐位都幾闊落👍🏼樓底好高唔會有壓迫感
坐窗口位對住北角碼頭
如果晏晝黎嘅話景觀應該唔錯🤔
(雖然我全神貫注咁燒肉😛)
  • 一盒芝士生蠔
2023-03-26 3905 views
忙裏偷閒 同個friend幾個月無見想食個飯吹下水 想坐得舒舒服服 就黎到北角嘅濟州食堂😍我鍾意食雞同牛 個friend就鍾意食豬同魚一於全部都叫😎🐮特選黑毛和牛上貝身肉貝身肉係🐮最接近腰脊嘅位置 係牛肉中必食嘅部位 必點1⃣️ 肉質鮮甜 油脂岩岩好 媽媽大愛♥️食堂牛小排 (醬油)必點2⃣️ 牛小排就喺胸腔兩邊 尤其適合燒烤或者煎黎食😋😋 牛小排嘅大理石紋清晰可見 油花分佈均勻 肉質柔軟鮮美 本身已經醃好味道都唔需要再調味😋😋濟洲豪快黑毛豬拼盤拼盤份量都好大 整菜包肉最正而且呢度嘅配料都幾多 泡菜 辣椒 蒜片 醃蘿蔔等等每日新鮮鰻魚(半份)必點3⃣️ 半份鰻魚大大份 兩個人已經夠食鰻魚厚身 新鮮無腥味(呢樣好重要)烤鰻魚我最鍾意就係個口感 一邊燒到個皮脆脆另一邊嘅肉質肥美 口感煙韌配埋個濟州食堂嘅鰻魚汁 jeng 😋
食堂蘋果梨汁雞肉雞肉夠嫩 蘋果梨汁酸酸甜甜 好夾👍🏻芝士生蠔成盒擺上爐上面燒🔥建議最後先整見到滾到起泡可以翻轉啲生蠔🦪再等幾分鐘就可以食唔好睇啲生蠔🦪細細隻 都好新鮮 配埋芝士 good mix飲品我例牌點濟州特飲同梅子青檸梳打前者較甜 後者較酸 配烤肉必備😋爐邊蛋同芝士粟米都係可以

就黎到北角嘅濟州食堂😍

我鍾意食雞同牛 個friend就鍾意食豬同魚
一於全部都叫😎

🐮特選黑毛和牛上貝身肉

必點2⃣️

拼盤份量都好大 整菜包肉最正
而且呢度嘅配料都幾多 泡菜 辣椒 蒜片 醃蘿蔔等等

每日新鮮鰻魚(半份)
必點3⃣️
半份鰻魚大大份 兩個人已經夠食
鰻魚厚身 新鮮無腥味(呢樣好重要)
烤鰻魚我最鍾意就係個口感 一邊燒到個皮脆脆

• 芝士粟米
  • 一盒芝士生蠔
  • 豪快濟州黑毛豬拼盤
2023-03-26 2876 views
今日嚟北角食韓燒,食飯時間都門庭若市,抽風系統都唔錯,入去聞到好香嘅燒肉味但唔會好大油煙~前菜有泡菜,蘿蔔,魚糕,沙律等等,職員幫手開爐嘅時候仲會加埋泡菜蛋同芝士粟米,重點係所有嘅前菜,泡菜蛋同芝士粟米都可以無限任添~濟洲豪快黑毛豬拼盤- 包括黑毛豬梅肉,黑毛豬五花肉,護心肉- 五花肉肥瘦均勻,層次分明,肉味香濃帶豐富油香- 黑毛豬梅肉肉味較香濃,肉質結實,油份冇咁多- 護心肉肉質好有彈性,咬落香甜,係我最喜愛嘅新鮮鰻魚- 鰻魚非常厚身,肉質新鮮爽口- 燒香咗之後皮脆肉嫩- 配埋鰻魚汁好惹味特選黑毛和牛上貝身肉- 油花分布非常靚,厚薄適中- 牛味香濃,配埋海鹽最夾食堂醬油牛小排- 相對上貝身肉肉質比較瘦,適合唔太鍾意肥膩肉質嘅人士- 加咗醬油好入味食堂蘋果梨汁雞肉 - 雞肉肉質嫩滑,一啲都唔會肥- 加咗蘋果梨汁香甜非常夾芝士生蠔- 生蠔非常肥美飽滿- 配埋芝士夠晒Creamy梅子青檸梳打/柑橘梳打- 兩樣都酸酸甜甜好開胃,甜度適中- 配上梳打起泡,夏日消暑一流- 柑橘梳打比較清甜;梅子青檸梳打就比較鹹鹹酸酸整體食物質素高質,選擇豐富;環境舒適冇油煙味,張枱夠晒大可以放好多食物;服務員態
前菜
泡菜蛋,芝士粟米

濟洲豪快黑毛豬拼盤
- 包括黑毛豬梅肉,黑毛豬五花肉,護心肉
濟洲豪快黑毛豬拼盤

- 五花肉肥瘦均勻,層次分明,肉味香濃帶豐富油香
- 黑毛豬梅肉肉味較香濃,肉質結實,油份冇咁多
- 護心肉肉質好有彈性,咬落香甜,係我最喜愛嘅
護心肉

新鮮鰻魚
- 鰻魚非常厚身,肉質新鮮爽口
- 燒香咗之後皮脆肉嫩
- 配埋鰻魚汁好惹味

特選黑毛和牛上貝身肉
- 油花分布非常靚,厚薄適中
- 牛味香濃,配埋海鹽最夾

食堂醬油牛小排
- 相對上貝身肉肉質比較瘦,適合唔太鍾意肥膩肉質嘅人士
- 加咗醬油好入味

食堂蘋果梨汁雞肉
- 雞肉肉質嫩滑,一啲都唔會肥
- 加咗蘋果梨汁香甜非常夾

- 生蠔非常肥美飽滿
- 配埋芝士夠晒Creamy

梅子青檸梳打/柑橘梳打
- 兩樣都酸酸甜甜好開胃,甜度適中
- 配上梳打起泡,夏日消暑一流
- 柑橘梳打比較清甜;梅子青檸梳打就比較鹹鹹酸酸
柑橘梳打
梅子青檸梳打

整體食物質素高質,選擇豐富;環境舒適冇油煙味,張枱夠晒大可以放好多食物;服務員態度殷勤,積極主動。
前菜
泡菜蛋,芝士粟米