友人介紹油麻地有間開業不久的潮州菜館,只需於油麻地A1出口步行兩分鐘即到「金和潮菜」,餐廳位置優越,非常好找。餐廳內部裝潢簡潔明亮,餐桌擺位寛敞,台與台之間好闊落,坐得舒服。孖寶套餐四包括以下:韭菜豬紅:豬紅口感滑嫩如豆腐,帶有淡淡的金屬味,經過醬料烹制後,會吸收湯汁的咸鮮,形成飽滿的底層味道。韭菜的獨特辛香氣能中和豬血的腥味,同時提供清脆口感和鮮甜回甘,尤其韭菜段炒至半熟時,香氣最濃。豬紅處理得好好,無腥味,而且咸咸辣辣,好味。鮮菠蘿拔絲咕嚕肉:酥脆的炸肉、香甜的菠蘿和拔絲糖漿,味道層次豐富,口感多樣。新鮮菠蘿的天然酸甜和汁水能解膩,加熱後甜味更突出,與醬汁融合後風味更濃郁,做到拔絲效果,港式新派增加,酸甜風味。潮式蠔仔肉碎湯飯:新鮮小蠔仔肉質嫩滑,帶有海水自然的鮮甜味,煮制後釋放鮮味到湯中。 蠔仔本身略帶腥味,但潮汕做法通常用姜、胡椒粉或魚露去腥提鮮。豬肉炒香後加入湯中,提供油脂香氣和肉味,使湯底更醇厚加入豬油渣同香菇碎,增加層次感。加少許胡椒粉或炸蒜蓉,增添辛香和暖胃感。米粒吸飽鮮湯,軟而不爛,類似泡飯但更濃郁。啫啫鮑魚滑雞煲:高溫砂鍋焗制,香氣撲鼻,味道濃郁。鮑魚口感Q彈,帶

孖寶套餐四包括以下:

啫啫鮑魚滑雞煲:高溫砂鍋焗制,香氣撲鼻,味道濃郁。鮑魚口感Q彈,帶有海洋的鮮甜味,高溫啫制後更顯爽脆。雞件醃制後鮮嫩多汁,吸收醬汁的咸香。
砂鍋燒至極熱,食材快速焗熟,底部微焦,散發出焦香。

普洱茶🍵:苦澀減弱,醇厚甘甜,喉韻深長,口感绵滑。

總結:
新派潮州菜館 免收加一
小菜夠鑊氣 蠔仔泡飯夠底味

2025-04-19 0 views
油麻地金和潮菜餐廳,燈光柔和,裝潢新朝簡潔,帶點潮州風味,環境舒適,適,合知己及家庭聚餐。  鹵水三拼一上桌,香氣撲鼻。大腸滷得入味,軟糯帶嚼勁。腩肉肥瘦均勻,鹹香不膩。鵝腎爽脆有咬口,蘸點醋汁更提鮮。這道經典潮州冷盤,份量足,味道正。  鮮菠蘿拔絲古老肉賣相吸引,金黃酥脆的外層裹著酸甜醬汁,肉塊嫩滑多汁,菠蘿清甜解膩,拔絲效果讓口感更豐富,一咬下去,外脆內軟,甜酸平衡得恰到好處。  金沙茄子炸得外脆內軟,鹹蛋黃醬均勻包裹每塊茄子,香濃惹味,茄子入口即化,鹹香中帶點微甜,作為小食非常開胃,讓人忍不住一口接一口。  七喜和可樂冰涼解渴,氣泡十足,搭配濃味菜式正好中和味蕾,簡單卻不可或缺。

鹵水三拼一上桌,香氣撲鼻。
大腸滷得入味,軟糯帶嚼勁。
腩肉肥瘦均勻,鹹香不膩。
鵝腎爽脆有咬口,蘸點醋汁更提鮮。
這道經典潮州冷盤,份量足,味道正。

鵝片(148hkd) 份量不少,鵝片大塊,連埋皮和脂肪食,絕對是正宗潮州味道,無論肉、豆腐、花生🥜都滷得好入味,豆腐超嫩,要夾起都難😆桂花陳醉雞(88hkd) 一入口酒味立刻衝出來,酒香味濃,而無苦澀味,雞肉好嫩滑,啖啖肉,加入紅棗杞子薑片,養生有風味卜卜花甲(108hkd) 新鮮食材,簡單煮法,花甲比平時食開的大隻,有海水味,不會腥,底下好多蔬菜,個湯好清甜,很適合做湯拌飯🍚Ps.店舖非常光猛,好乾淨!加分不少#foodiblum中式
鵝片(148hkd)

桂花陳醉雞(88hkd)

卜卜花甲(108hkd)

Ps.店舖非常光猛,好乾淨!加分不少

#foodiblum中式
2025-04-15
2025-04-14 98 views
其實潮州野都真係幾好食,又啱香港人口味,呢日就約埋朋友收工黎呢度食飯。餐廳係朋友搵,因為朋友話要去油麻地買啲野,而且條街人流冇旺角咁迫,非常好。 一入餐廳,有2部超級大電視,真係好正,仲要好高清。餐牌上好多野揀。 都想食,兩個人叫左三樣野。 滷水鵝(例牌)朋友話食潮州菜點可以唔食滷水鵝,我都覺得係,好彩可以點例牌,兩個人都食到。滷水味香,鵝肉柔軟,油脂香卻不會肥,啱啱好。底下用豆腐墊住,吸收哂滷水汁很滋味,豆腐豆味香。 金銀蛋浸時菜諗住一餐飯點都要食返個菜健康啲,不過原來都好高質,職員話有娃娃菜,菜心同白菜仔揀,我地就揀左菜心。菜切了頭尾段,保留最新鮮和嫩口部份比客人食。而且個湯都可以飲埋,好好味,雖然係金銀蛋,但不會過咸,而且金銀蛋份量都多。 籠仔蒸飯 豉汁蒸白鱔飯可以轉炒飯底不需額外收費,當然轉啦,炒過嘅飯更粒粒分明,仲有蛋香,感受到師父嘅功架,而且吸收了豉汁的香氣和白鱔的鮮味,非常開胃,白鱔的肉質嫩滑之餘亦好彈牙,帶有鮮甜味,非常高質。 呢間餐廳都幾抵食,份量比我地相像中多,而且今次點呢幾道菜全部都好好味,下次叫埋屋企人黎試其他菜式,多啲人先可以再試多野野。而且餐廳座位闊落,都幾

滷水鵝(例牌)

金銀蛋浸時菜

籠仔蒸飯 豉汁蒸白鱔飯

呢間餐廳都幾抵食,份量比我地相像中多,而且今次點呢幾道菜全部都好好味,下次叫埋屋企人黎試其他菜式,多啲人先可以再試多野野。而且餐廳座位闊落,都幾舒適。

2025-04-09
2025-04-06 135 views
這間潮洲打冷光鮮企理,環境舒服,空間感十足,食物選擇多,價錢合理。未點菜先有前菜,服務不錯。豉椒炒花甲,份量大碟,香濃惹味,配上洋蔥青椒來炒,夠晒獲氣,廚房的獲氣勁到大廳到聽到。花甲大隻而無沙,比硯更加好食。蟹肉扒豆苗,豆苗脆綠幼嫩,配上鮮甜的一絲絲蟹肉,賣相高級而大體。每餐飯都要有米氣,就點了潮式蠔仔肉碎湯,份量都起碼有4-5 碗,配料十足,方魚肉碎令湯底鮮甜濃郁,蠔仔乾淨雪白而又粒粒肥大,是飽肚之選。

2025-04-01
$180 (Dinner)
2025-03-31 194 views
同一班朋友十多人晚飯, 見有得book, 只係隨意貪方便揀咗呢間, 未去過的. 去到見細細一間, 環境唔錯, 唔知係咪因為少人, 枱又唔密, 唔太嘈吵及算乾淨, 鹵水燒鵝及小菜都唔錯, 有心機煑, 埋單有驚喜, 13個大漢, 飲咗少少啤酒, 每人只$200, 第二日都同屋企人再嚟食過. 咁嘅價錢同質素但見唔太旺場,有點可惜, 有感香港飲食業現在真係非常艱難, 見到好的便寫幾句說話支持下 .
2025-03-29
  • 鹵水鵝
2025-03-24 285 views
很久沒有吃「打冷」,這間潮洲菜館地理位置非常方便,港鐵油麻地站行約2-3分鐘便可到達。潮洲菜當中,我最心心念念的是滷水鵝。這店的滷水鵝片確是沒有令我失望,滷汁滲透鵝肉,香氣十足而不失由鵝肉的鮮味。另一款打冷必吃的菜式就是潮式煎蠔仔洛,當然要點一份啦!蠔仔飽滿鮮味,每一口都充滿層次感。韭菜豬紅很大碗,有點吃來吃去都吃不完的感覺,那個醬汁調得相好,帶點微辣,相當惹味。鮮菠蘿拔絲咕嚕肉好有誠意,有切得靚靚的新鮮菠蘿伴碟,咕嚕肉外層酥脆而不油膩,肉質鮮嫩,酸甜汁剛好掛在咕嚕肉,每夾一件都會「拔絲」,超讚!

2025-03-23 262 views
今晚同老公去旺角行街,行行下去到油麻地見到間新開潮洲菜館,都好耐冇打冷,就入去試吓,餐廳除咗有潮州菜,還有大排檔小炒。潮式煎蠔烙$108我哋2個人,切開左4件,每件好大塊,蠔仔好肥好飽滿,成塊煎得金黃,食落好脆,好味又惹味。啫啫鮑魚滑雞煲$168一開蓋,d香味湧出嚟,香到冇得頂,有2隻鮑魚同半隻雞份量,薑蔥調味恰到好處,鮑魚鮮味彈牙,雞食落好入味,好滑唔韌。蠔仔肉碎泡飯$88香味樸鼻,有芹菜、冬菇絲、肉碎,當然有大量蠔仔,個湯底好甜好鮮,熱辣辣上枱,份量頗多,我地每人都食到約3碗,性價比高。因為得2個人,怕食唔哂,冇叫到鵝片,下次先再嗌,餐廳只收茶錢不收加一。

潮式煎蠔烙$108

啫啫鮑魚滑雞煲$168

蠔仔肉碎泡飯$88

2025-03-22 279 views
油麻地附近有很多美食店,今次找了間潮州菜館,店舖簡潔舒適,侍應生很親切,晚上7点半後已經座無虛席鹵水鵝潮州菜必食的菜式,份量非常充足,每件鵝件啖啖肉,肉質嫩滑美味,鵝件下面有滑滑的豆腐,浸滿鹵水汁,好好味金銀蒜粉絲蒸勝瓜新鮮香甜的勝瓜,上面鋪蒜蓉,下面的粉絲吸收了蒜蓉及勝瓜的香甜味道,好味欖菜蝦老闆好介紹,炸得香噴噴的欖菜,與新鮮的蝦混和,味道很冶味,另外將炸過的欖菜與白粥或白飯一齊吃,味道非常好今晚有特別優惠,加$8就可以有美味可口的韭菜豬紅,雖然是$8,但一点也不馬虎,味道香濃好味

鹵水鵝

金銀蒜粉絲蒸勝瓜

欖菜蝦

Type of Meal
Dinner
2025-03-22 149 views
油麻地有好多間小店,所以我地好多時系旺角行完街,都會行過黎呢邊開餐。😙我地今晚揀左呢間#金和潮菜 呢間新開潮州菜館。環境方面呢到比一般大排檔企理舒服,有圓枱同偏廳,夠曬光亮,我地去個晚都好多人,好熱鬧。服務方面,個個樓面都好好禮貌👍🏼就座後,職員上茶芥小食。簡單洗過餐盤碗筷後,就點菜喇!!✅雜拼加鵝食潮州菜一定要試下滷水啦,鹵水雜拼五花八門,豬耳、魷魚、鵝肉、紅腸、豆腐、豬腸、腩肉、超豐富呀! 鋪到密成座山咁,超抵食 。本身幾鍾意食半肥瘦鵝件連骨損損下,食得出油脂甘香,油脂感係口腔融化,感覺好正,真係好滋味👍🏻😋直得一讚,底下有舊豆腐,一D都唔散!✅韭菜豬紅韮菜豬紅,豬紅粒片又有大量韮菜,冇腥味而順滑,調味幾好,有少少辣吊味更好食,同埋好大碗!✅濃湯野菌浸時菜*白菜湯汁清淡,白菜份量也算多,明顯沒有落味精,白菜食落清甜,唔錯!!

就座後,職員上茶芥小食。簡單洗過餐盤碗筷後,就點菜喇!!
✅雜拼加鵝
直得一讚,底下有舊豆腐,一D都唔散!
雜拼加鵝

雜拼加鵝
韭菜豬紅
濃湯野菌浸時菜*白菜
2025-03-18 164 views
這家食店是位於油麻地站附近,交通方便。食店的內部裝修新,環境清潔,店員有笑容。金銀蛋浸豆苗,份量多。豆苗鮮嫩,味道清甜,口感爽而不韌。配料豐富,主要是包括皮蛋、咸蛋、芹菜和薑等,湯汁味道咸味適中。古法蒸龍躉頭腩/魚片,龍躉皮爽口,龍躉肉厚結實,鮮味十足,配料是主要包括紅棗、雲耳、杞子、豬肉和葱等,味道層次豐富。金銀蒜蒸開邊蝦飯,蝦肉彈牙,味道鮮甜,蒸飯一般是採用白飯的,這家食店很特別,是採用炒飯,雖然炒飯會較白飯硬身,但是經過蒸煮後,反而軟硬適中,炒飯吸收了蝦味和蒜味,很滋味。

2025-03-16
$212 (Dinner)
是晚約了友人外出用膳,試了一間開業不久的潮菜館「金和潮菜」。餐廳內部裝潢簡約光猛,餐桌擺位都算寬躺。來到潮菜店,怎能不試試一眾打冷名物。一碟例牌滷水鵝片 ($148) 份量都算多,鵝片肉嫩上味,尤其帶少許皮的鵝片吃起來更為甘香肥美,雖然邪惡,但少吃多滋味!鵝肝 (半份) ($112) 同屬打冷菜,但因製作相對繁瑣,不是每間潮食店皆有出品。不同於西式煎鵝肝,吃的是濃香味道,潮式鵝肝講求彈嫩口感。這份鵝肝件件厚切奉上,彈嫩口感實屬不錯,吃前宜多蘸點鹵水汁或醬汁上味更佳。另外,不論鵝片及鵝肝底層皆墊上滷水豆腐,口感挺滑,配菜伴碟見誠意。除了潮洲打冷菜餚,餐廳亦有為數不少的小菜小炒供選擇。椒鹽鱔球 ($148) 以薄切去骨鱔片炸製,酥脆感令人滿意,不算膩口,適合伴飯佐酒。因椒鹽炸煮烹調方法相對重味,倘若能用上更厚的鱔片相信魚肉味道會更加突出平衡。醬汁惹味牛肋骨 ($168) 不屬餐牌上的菜式,是小編在點菜期間揀選紅酒燴牛肋骨時店員的反建議。她說這道菜屬餐廳的新菜式,相比紅酒燴牛肋骨更為特別。牛肋骨肉片帶少許脂質及軟骨,咬下富嚼勁。配上的醬汁帶微辣,確實惹味,與香濃牛肋肉味道很夾。這道菜同樣合適
滷水鵝片
鵝肝
椒鹽鱔球
醬汁惹味牛肋骨 ($168) 不屬餐牌上的菜式,是小編在點菜期間揀選紅酒燴牛肋骨時店員的反建議。她說這道菜屬餐廳的新菜式,相比紅酒燴牛肋骨更為特別。牛肋骨肉片帶少許脂質及軟骨,咬下富嚼勁。配上的醬汁帶微辣,確實惹味,與香濃牛肋肉味道很夾。這道菜同樣合適伴飯吃。
醬汁惹味牛肋骨
最後以潮式蠔仔肉碎泡飯 ($88) 作主食,蠔仔份量不少,外貌脹卜卜,賣相吸引,出品熱騰騰很適合現時乍暖還寒的天氣。
潮式蠔仔肉碎泡飯
整體而言,餐廳的潮食小炒都唔錯,可以試試!

[10/3/2025;Mon]
2025-03-10
$350 (Dinner)
滷水鵝片
鵝肝
椒鹽鱔球
醬汁惹味牛肋骨
2025-03-14 143 views
今日同屋企人話想識鹵水鵝 所以搵咗間潮州嘢 除咗有鹵水 佢仲有打冷 小菜 炒粉麵等等鹵水鵝片鹵水汁個膽應該都係鹵咗好耐 因為食得出啲肉好入味 唔會死鹹 食到香料味道 鵝片亦切得厚薄適中 食落仲有汁水 仲有鹵水豆腐墊底金銀蒜蒸開邊蝦籠仔飯 面頭大概有十邊開邊蝦 啲蝦都算新鮮 食落口係彈牙同甜嘅 籠仔飯嘅飯係炒咗底嘅飯 始終係蒸飯 所以食落有啲濕 但味道都唔錯 如果可以轉做糯米飯做底就更啱我口味喇金沙鮮魷我自己包都好鍾意食鹹蛋黃系列嘅嘢食 呢度嘅黃金鮮魷新鮮炸起外皮脆卜卜 之後佈滿咗炒香咗嘅鹹蛋黃碎 夠曬鹹蛋黃味 可以攞嚟撈飯除咗以上既餸之外 店員話仲有啲即係海鮮係餐牌上冇嘅 佢哋會即日有新鮮海鮮 而當日就有象拔蚌仔蟶子花甲等等 不過當日就唔想食海鮮所以冇試

鹵水鵝片

金銀蒜蒸開邊蝦籠仔飯

金沙鮮魷

2025-03-13 87 views
油麻地都幾多創新潮州菜,經過見到金和潮菜 高朋滿座,八卦望一下餐牌,潮州菜式多又唔貴,仲要免加一,於是坐低試吓。金和潮菜  潮州滷水都幾有人氣,招牌滷水鵝好快售罄。天氣凍凍地,決定食吓其他鑊氣小炒同埋煲仔菜。金銀蒜蒸開邊蝦飯新鮮的開邊蝦為主打,搭配金銀蒜的香氣,蒸製籠仔飯。蝦肉鮮嫩,蒸汽將其鮮味鎖住,與香蒜的味道相互融合,一口接一口。底部的炒底米飯吸收了蝦的鮮汁,味道更加豐富,十分適合喜愛海鮮的食客。沙嗲金菇肥牛煲熱辣辣煲仔菜將肥牛與金菇結合,沙嗲醬帶來濃郁的香氣,煲仔在熱氣的包圍下,滋味更加醇厚。金菇的爽脆與肥牛的嫩滑相得益彰,沙嗲醬的微辣增添了一層風味,充滿驚喜。鮮菠蘿拔絲咕嚕肉精緻的擺盤,咕嚕肉選用新鮮的菠蘿,炸至金黃的咕嚕肉搭配,外脆內嫩。拔絲糖漿包裹着肉和菠蘿,吃起來香甜可口。酸甜的菠蘿與肉的鹹香讓人無法抗拒。
金銀蒜蒸開邊蝦飯
沙嗲金菇肥牛煲
鮮菠蘿拔絲咕嚕肉
$190 (Dinner)
  • 鮮菠蘿拔絲咕嚕肉
  • 沙嗲金菇肥牛煲
  • 金銀蒜蒸開邊蝦飯
2025-03-13 79 views
今日同朋友到了油麻地金和潮菜,餐廳環境舒適光猛,有兩部大電視,好啱同朋友吹水。🥢雜拼加鵝片豐富多樣,裡面有鵝腸、紅腸、墨魚、豆腐同豬腩肉。鵝片好軟嫩,鵝腸的脆嫩和紅腸的香味令人食指大動,豆腐吸收咗所有的醬汁,味道特別入味,滿足!🥢招牌欖角骨酸酸甜甜的味道令人印象深刻,外脆內軟,咬下去的瞬間,滿滿的肉汁流出,正!🥢櫻花蝦海皇炒飯炒飯色香味俱全,裡面有鮮蝦和帶子,米飯粒粒分明,炒得剛好,櫻花蝦的鮮味讓整道炒飯更加出色。

🥢雜拼加鵝片

🥢招牌欖角骨