2024-10-07
小編已經翻兜過呢間好多次😂 地道得黎價廉物美,野食選擇多,又平又好食😋 裝修亦都有心思,行台灣舊式風格,有一排排既紅燈籠 🏮、單車 🚴♀️、木櫈~ 另外仲搭建左照相館 📷、大戲院、冰菓室等等既場景,真係好似去左九份咁😍 keep住黎食都唔覺得悶😌(5 😍 係滿分,🤩係半分)番茄牛肉麵 🍅🐮🍜 - $60 (好味指數:😍😍😍😍)之前成日黎都係食紅燒牛肉麵 🔥🐮🍜,今次試下新野😜 感覺唔錯 bor 除左用牛骨🐮🦴去煲會鮮甜啲之外,仲有酸酸甜甜,芳香馥郁🤤既番茄蓉🍅,真係落足料,唔係淨靠茄膏同茄醬🥫~ 啲牛肉🐮照樣用薄切牛腱🐮,滷得又腍又入味,肥瘦比例啱啱好,半筋半肉,質嫩爽口,帶有啲膠質,嘴唇有少少黏👍🏻 啲麵🍜都煙煙韌韌咁,幾掛湯🥣 配埋生菜🥬、紅蘿蔔🥕、酸菜、芽菜同香菜🌿,係平時牛肉麵會見到既配料,全部都入晒味,好食👍🏻懷舊滷肉飯 (小) 🐷🍚 - $35 (好味指數:😍😍😍😍🤩)除左用豉油同糖調味,仲有香甜既紅麴醬、氣味香醇既蔥酥、洋蔥🧅、米酒同甘草🌿等等~ 滷肉其實係肉丁🐷,細細粒咁易入口又keep到咬口,味道濃郁惹味,肉粒肥瘦適中,入口有油香,軟爛香滑唔油膩,肉味香濃,用嚟撈飯
(5 😍 係滿分,🤩係半分)
番茄牛肉麵 🍅🐮🍜 - $60 (好味指數:😍😍😍😍)
除左用豉油同糖調味,仲有香甜既紅麴醬、氣味香醇既蔥酥、洋蔥🧅、米酒同甘草🌿等等~ 滷肉其實係肉丁🐷,細細粒咁易入口又keep到咬口,味道濃郁惹味,肉粒肥瘦適中,入口有油香,軟爛香滑唔油膩,肉味香濃,用嚟撈飯🍚一流🤤 上面仲有一片酸蘿蔔可以解膩~
薯餅起司蛋餅 🥔🫓🧀️🥞 - $35 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
蛋餅🥞 係台灣人經常食到既早餐~ 黎到一定要試下!今次試個新既配搭薯餅芝士🥔🧀,個薯餅🥔🫓炸到金黃香脆,裡面有一粒粒軟糯有咬口既薯粒🥔,質感綿密~ 有埋半溶拉絲有鹹香既芝士🧀,配埋清新又濕潤軟熟既蛋餅🥚🫓幾正🤤 上面有個甜甜辣辣既醬汁可以吊味~
滷汁青菜 (時令) 🥬 - $23 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
食左咁多肉都想叫個菜🥬 balance下,今次既係菜心🥬,顏色青翠,煮得幾軟腍,好多條都係芯嚟,唔會有好多硬既菜梗,而且有滷肉汁會香口惹味同有油水啲啲~
九份芋圓 (冷) 🍠🟡🟣⚪️ - $35 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
呢個甜品夠晒多料😍 糖水底係清香滑溜既 仙草加清新軟嫩既豆腐花,配料有香甜Q彈既珍珠⚫️、有蕃薯芋頭🍠清香又煙韌既三色芋圓🟡🟣⚪️同埋軟糯綿密既芋頭🍠,甜度啱啱好唔會漏,凍冰冰咁幾好食😋
好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩