2022-10-13 647 views
經過見到呢間個名咁泰國既餐廳就入咗去食兩個人叫左6碟,份量好足生蝦好彈牙,個辣醬都好味,對比紅色果種生蝦醬會冇咁酸燒雞腎好出色,係爽口易咬唔乾,配埋個汁,要親熱食鳳爪唔算辣,唔夠辣我再加生蝦醬都幾夾通菜偏濃味,炒河就淡味左d但夠鑊氣,加d醋同辣椒粉自己調岩個味,係用闊身泰式河粉炒個燒牛肉味道好,但燒得太過,肉質太實
經過見到呢間個名咁泰國既餐廳就入咗去食

兩個人叫左6碟,份量好足
生蝦好彈牙,個辣醬都好味,對比紅色果種生蝦醬會冇咁酸
燒雞腎好出色,係爽口易咬唔乾,配埋個汁,要親熱食
鳳爪唔算辣,唔夠辣我再加生蝦醬都幾夾
個燒牛肉味道好,但燒得太過,肉質太實
2022-10-01 554 views
泰式鮮蝦炒金邊粉($127)賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧金邊粉裝滿整個外賣盒,內有4隻新鮮大蝦作餸,份量極足十分抵食。味道方面,大蝦十分新鮮爽甜,可惜調味略淡,略欠惹味。金邊粉乾身不油,色澤平均,可惜同樣調味欠佳,有點索然無味,令食欲大減。原個菠蘿海鮮炒飯($156)賣相:🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧雖然標注為「原個菠蘿」,可惜外賣送來時並未用菠蘿盛載炒飯,有點失望。炒飯、配餸裝滿整個外賣盒,份量十足。味道方面,炒飯與金邊粉相反,調味十足非常惹味,配搭肉鬆食用效果極佳。各項海鮮尚算新鮮,似乎與炒飯分開處理,所以調味偏淡,主要品嘗海鮮的原味。椰香班蘭千層糕($46)賣相:🐧味道:🐧🐧🐧🐧千層糕用透明膠盒包裝,由於膠盒未設透氣孔,熱食的千層糕送到時,表面已佈滿倒汗水,極不理想。千層糕為三角狀,尺吋與普通件裝蛋糕差不多。味道方面,千層糕非常煙韌軟嫩,口感極佳,椰香和班蘭味都十分突出,甜度合適,推介之選。外賣等候時間:🐧🐧🐧在平日晚上7點幾下單,約需時30分鐘送達,與預計時間相約。🐧❤️結語:質素一般,但外賣價錢偏貴,有點不值。
泰式鮮蝦炒金邊粉($127)

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧

味道方面,大蝦十分新鮮爽甜,可惜調味略淡,略欠惹味。

原個菠蘿海鮮炒飯($156)

賣相:🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

炒飯、配餸裝滿整個外賣盒,份量十足。

椰香班蘭千層糕($46)

賣相:🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

千層糕為三角狀,尺吋與普通件裝蛋糕差不多。

外賣等候時間:🐧🐧🐧

在平日晚上7點幾下單,約需時30分鐘送達,與預計時間相約。

🐧❤️結語:質素一般,但外賣價錢偏貴,有點不值。
2022-09-30
Waiting Time
30 Minutes (Delivery)
Dinner
2022-09-28 476 views
我就一直在尋找好喝的冬炎湯終於!讓我找到了~~就是這家由一位喜歡帶著草帽的泰國大叔開的第一次和老公去的時候點了冬炎湯,海鮮粉絲沙拉和綠咖哩一開始老闆問我們敢吃辣嗎 我們就說「大丈夫!」然後端上這盤海鮮粉絲沙拉後 我和老公被辣到頭皮癢😂我很確定 日本吃到的話 應該會大哭之後上菜的是我最愛的冬炎湯!就是這個就是這個!湯低很鮮甜而且夠酸夠辣!蝦子夠大夠嫩 還有用的是草菇!我會為了這碗一直來~
我就一直在尋找好喝的冬炎湯
終於!讓我找到了~~
就是這家由一位喜歡帶著草帽的泰國大叔開的
第一次和老公去的時候點了冬炎湯,海鮮粉絲沙拉和綠咖哩
一開始老闆問我們敢吃辣嗎 我們就說「大丈夫!」
然後端上這盤海鮮粉絲沙拉後 我和老公被辣到頭皮癢😂
我很確定 日本吃到的話 應該會大哭

之後上菜的是我最愛的冬炎湯!
就是這個就是這個!
湯低很鮮甜而且夠酸夠辣!
蝦子夠大夠嫩 還有用的是草菇!
我會為了這碗一直來~
2022-09-27 530 views
🤍翟道翟 Tuk Tuk🖤觀塘駿業街56號中海日升中心1樓A號舖📍喺中海日升食既餐廳都多,呢間泰國菜真係未試過,佢嘅環境比其他餐廳更加闊落舒服,今日同左班同事去試吓,咁啱餐廳原來做緊全單85折!🍗羅望香葉燒雞 $118燒雞用咗嘅醃料非常惹味,再加上即叫即燒,個雞皮非常香脆,雞肉啱啱燒到熟,就算連雞胸位都好嫩滑!🐟泰國傅統香茅炸鯽魚 $178店員推介我哋一定試呢一個招牌菜,本身我哋對炸魚都冇咩興趣,但係落咗隔離嗰碟香茅酸辣嘅醬料原來係咁好味!炸魚都好大條,我哋三個人都食唔晒,果然係餐廳招牌推介!🦐泰酸辣生蝦沙律 $118生蝦非常新鮮厚肉,餐廳自己調味嘅青檸酸辣醬夠哂開胃,但如果價錢再親民少少就更加好😂🥬飛天空心菜 $72呢度炒個菜會比其他泰國餐廳少油,亦都唔會好鹹,調味啱啱好,啱晒我哋食完啲濃味野之後清下油膩。🥥泰國椰青 $48 & 椰汁冰 $28試過出邊啲椰青肉都好硬刮唔到嚟食,今次食嘅椰青肉又軟又甜,基本都刮晒出嚟食!
🤍翟道翟 Tuk Tuk

🥬飛天空心菜 $72

🥥泰國椰青 $48 & 椰汁冰 $28
  • 泰國椰青
2022-09-18 372 views
#翟道翟📍觀塘駿業街56號中海日昇中心一樓A號舖今日諗緊同朋友晚餐食咩好,經過觀塘,見到呢個霓虹燈吸引咗,於是就決定上嚟呢間餐廳度試吓,地點,同埋交通都非常方便 入到餐廳,見到座位都比較闊落,可能係因為假期關係,所以人流都比較多,好彩都搵到一個合適嘅位置,坐得好舒服!!而且燈光好光猛,裝修亦都好有泰國格調。馬拉盞炒椰菜苗好香馬拉盞味,而且椰菜苗亦都好入味,食到我哋停唔到口,份量亦都比較多。炭烤松阪豬頸肉超級推介呢道菜,上菜嘅時候仲係熱辣辣,而且切到好薄,好易入口,外表燒到香脆,而且仲要配有得有自製嘅醬汁,酸酸甜甜,真係強烈推介呀!原個金菠蘿雞肉炒飯好有誠意的一道菜,採用原隻菠蘿,配有唔同種類嘅料,例如肉鬆,提子乾,大量嘅雞肉。絕對係回本之選!而且個飯炒到好香,粒粒分明,好入味啊!紅咖喱椰汁豬肉配薄餅薄餅有八件,份量好多啊,配埋咖喱汁,簡直想加多幾碗飯添!紅咖喱亦都整得好惹味,豬肉好新鮮,不得不佩服廚師嘅技巧。金柚鮮蝦沙律作為前菜,柚子係一個超高質嘅配菜,酸酸甜甜,令人十分開胃,配埋大蝦,成件事好Fresh!! 而且份量都唔細㗎 !泰小食拼盤款式超多,包括炸蝦餅、炸魚餅、炸雲吞、炸雞翼、
#翟道翟

📍觀塘駿業街56號中海日昇中心一樓A號舖

馬拉盞炒椰菜苗

炭烤松阪豬頸肉

原個金菠蘿雞肉炒飯

紅咖喱椰汁豬肉配薄餅

金柚鮮蝦沙律

泰小食拼盤
款式超多,包括炸蝦餅、炸魚餅、炸雲吞、炸雞翼、酸辣鳳爪。全部揸炸到脆卜卜, 十分惹味,配埋酸甜醬,感覺冇咁熱氣!另外一個酸辣鳳爪都勁清新開胃!

椰汁斑蘭千層糕
上菜嘅時候仲係暖笠笠,超級軟身,超重椰汁味,感覺到個廚師係用咗好多心機去造成。暫時去過咁多間泰國餐廳,呢間真係落足心機,推介推介!

芒果糯米飯
外型賣相特別,芒果十分鮮甜,椰汁味勁濃郁,感覺好似去咗一趟泰國旅行咁。

賣單嘅時候,仲要有八五折添,想食泰國菜嘅朋友記得快啲去book位啦!
  • 芒果糯米飯
  • 鮮蝦炒金邊粉
  • 炭烤松板豬頸肉
已經唔係第一次去日升中心揾嘢食啦😂之前路過呢頭附近已經見到餐廳大大個招牌,一直諗住揾機會試試,因為見觀塘好似都無咩泰菜嘅選擇🇹🇭觀塘打工仔又多個泰菜嘅選擇啦❤️呢度嘅泰式小食、串燒、粉麵、甜品應有盡有,選擇都幾多,而且價錢合理。加上座位好闊落,好適合一班人聚會,環境唔錯👍🏻推薦👏🏻• 素菜春卷 $58炸物夠熱先好食,而佢真係即叫即炸,上枱嗰陣係超熱😂雖然係素菜春卷,但佢都夠味,配料又豐富,同有肉餡嘅春卷無太大分別😋• 清邁辣肉碎生菜包 $82每次食泰菜都必嗌❤️估唔到份量有咁多,建議夠3-4人以上先嗌😂• 馬拉盞空心菜 $72又係份量都幾多👍🏻最怕啲通菜炒到水汪汪咁,呢度係炒得啱啱好,而且馬拉盞真係好香🤤• 泰國傳統炒飯 $78炒飯主要有雞肉,炒得幾乾身但又唔會好油,而且唔會勁重味勁咸,唔錯❤️想食辣嘅,仲可以加枱上有嘅辣椒粉再調味,食落都幾夾🌶甜品緊係要叫埋芒果糯米飯 ($38)同椰香斑蘭千層糕 ($38),特別想講嘅係個千層糕真係好煙韌,仲要咁大件😍飲品必嗌凍泰式奶茶 ($20),價錢都幾公道,叫少甜少冰係剛剛好❗️另外叫咗泰象啤酒 ($28),店員提我哋依家做緊買二送一,好抵👍🏻

• 素菜春卷 $58

• 清邁辣肉碎生菜包 $82

• 馬拉盞空心菜 $72

• 泰國傳統炒飯 $78

2022-09-12 283 views
見朋友早兩日中午去食船麵,見到又好似好正,咁埋去試吓。今晚同屋企人去,晚飯係無船麵食,咁就食下其他野。炒飯,乾炒牛河,馬拉盞炒小椰菜仔,明爐烏頭其實啲野食都可以,沒有什麼大問題或者唔好食,本來就無諗住寫野。但因為發生小意外,而店又覺得無乜問題(或者係我自己問題),所以先係到提醒其他食客是源於明爐烏頭,我夾魚時,突然發覺手腕灼熱,原來係個爐火突然搶火,將我手腕上的手毛完全燒左😰 當然好彩無受傷😰之後,發現個爐應該係放火杯太淺,酒精爉太多,到中段時啲火經常搶火。到尾段時可能酒精爉有雜質,火屎會彈出爐外。咁當然話番比啲負責人知,但佢哋只係知道就算😰😰😰,見佢哋唔覺得有問題😰咁為有係到提醒各位食客,如果有小朋友,又或者著長䄂衫,又或者有易着火嘅飾物係手腕,叫呢個明爐就要小心啲,免發生意外
見朋友早兩日中午去食船麵,見到又好似好正,咁埋去試吓。

今晚同屋企人去,晚飯係無船麵食,咁就食下其他野。

炒飯,乾炒牛河,馬拉盞炒小椰菜仔,明爐烏頭

2022-09-12
$150 (Dinner)
2022-08-30 248 views
叫左海南雞加無骨豬手飯…..飯林啤啤…無骨豬手好似煲完湯湯d瘦肉….d海南雞一般……好彩有d汁…唔係都幾難食完盒野….$55可能去食大家樂/大快活/其他茶記好過杯奶茶還可以……

杯奶茶還可以……
2022-08-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Lunch
2022-08-23 294 views
今天晚上,跟朋友在觀塘區開會,會後一起晚飯。走上翟道翟,雖然沒有預先訂枱,也很容易找到一張卡位,坐得算頗舒適。人不算太多、環境也不嘈吵,適合三數朋友晚飯傾談。點了馬拉盞空心菜、炭烤但松阪豬頸肉、炭烤沙爹拼盤 及炸手挖蝦餅。 四款菜中,我較喜歡吃的,就是炭烤豬頸肉,雖然吃不出有炭烤的感覺,不過不肥不瘦,甚有口感,以這價錢,及格有餘了。每樣菜食物質素都不過不失,價錢也算大眾化, 以這價錢來說,性價比不算低,值得推介。下次有機會我都會再光顧的。

2022-08-08
$200 (Dinner)
  • 炭烤松板豬頸肉
觀塘出名多唔同類型嘅餐廳,其中提供泰國菜嘅餐廳都唔少,啱哂鍾意食泰國菜既小編!當日原本諗住去食另一間泰國餐廳,但疫情關係嗰間餐廳轉左只做外賣,所以最後就誤打誤撞嚟咗依度覓食🤣餐廳嘅内部裝潢都充滿泰國風情,門外亦都有自家製嘅小產品~冬蔭功海鮮湯金邊粉 $78嚟泰國餐廳點少得冬蔭功湯😍依碗上到枱真係俾佢嚇親,比預期大碗好多,而且仲勁香椰奶味,辣得好惹味!金邊粉都好索汁🤤海鮮包括青口、魷魚同蝦球,面頭仲有啲芫茜同乾蔥,整體嚟講都好足料~海南雞雙拼飯(豬頸肉) $88除咗豬頸肉之外,仲有得揀路邊炸雞、豬大腸同無骨豬手。海南雞同豬頸肉份量都好多😍海南雞好嫩口,配埋醬一流🤤豬頸肉就燒得啱啱好,有肉汁,唔怕乾身!飯就係雞油飯,所以食落都唔會dry~泰小食拼盤 $128依個CP值好高,可以試到好多唔同嘢食,包括炸蝦餅、炸魚餅、炸雲吞、炸雞翼、炸春卷同埋泰式無骨鳳爪🤤個人認為春卷比較遜色,唔好抱咁大期望食🤭不過其他嗰啲都值得一試!全部都好脆口,感覺係新鮮整👍泰國椰青 $48食泰國嘢點少得椰青,一路飲一路FF自己身處泰國🤣椰青十分清甜解渴,好想一個接一個咁飲,但價錢都唔平🤭另外,餐廳都貼心都提供埋匙羹俾食

冬蔭功海鮮湯金邊粉 $78
青口、魷魚同蝦球,面頭仲有啲芫茜同乾蔥,整體嚟講都好足料~

海南雞雙拼飯(豬頸肉) $88

泰小食拼盤 $128

泰國椰青 $48
食泰國嘢點少得椰青,一路飲一路FF自己身處泰國🤣椰青十分清甜解渴,好想一個接一個咁飲,但價錢都唔平🤭另外,餐廳都貼心都提供埋匙羹俾食客刮埋啲椰子肉食~

凍泰式奶茶 $16
比起其他泰式奶茶嚟講無咁甜,所以可能啱哂啲嫌平時泰式奶茶太甜嘅奶茶愛好者🤪都可能因為唔會太甜,所以茶味都幾出!
2022-03-31
$179 (Dinner)
  • 冬蔭功海鮮湯金邊粉
  • 泰小食拼盤
  • 泰國椰青
2022-06-08 1013 views
一個人唔知食乜,醒起之前呢度有間泰國嘢幾好食,就過左去食一食。。。叫左個鮮蝦炒金邊粉, 啲蝦好梅,一啲蝦味都冇。。。蛋就有點老,nuts 已燶左,攪到成碟麵有陣燶味,有點難入口。。。 金邊粉一向都會有一舊 細嘅青檸, 我諗住可以遮下啲味,點知佢話無。。。下,無青檸?其實,呢份嘢真心,唔似泰式。有啲伏嘅感覺 😅😅另外叫咗個蝦餅,佢話推薦小食,自己整。。。不過我真係唔覺得有啲咩特別,出面個皮有少少煙韌,應該放咗好耐,唔太新鮮。不過都有一碗紫菜湯,都還可以。。。最好味嘅就係杯檸水。。。檸檬加水 🤣
下,無青檸?其實,呢份嘢真心,唔似泰式。有啲伏嘅感覺 😅😅

炒金邊粉
2022-05-29 711 views
到觀塘買電器, 見到樓下有幾間餐廳, 其中泰國餐廳提供下午茶, 款式很多😀🎉既有豬頸肉飯, 金邊粉, 海南雞飯,🐷手飯,又有船河和冬蔭公河,還可以自選不同配料例如雞翼、牛肉、扎肉、丸類等等,算是包羅萬有!今天叫了海南雞飯,可選油飯或白飯,因為怕肥,所以選了白飯。飯軟绵綿,不是「頹飯」。海南雞的份量頗多,大大件,做得不錯,甚為嫩滑。這個午餐也奉送例湯和熱飲。凍飲汁加$3,特色飲品加$8。見有泰式奶茶,下次一定要試試!:平日下午茶時分人流較少,餐廳裝修有泰式風味,坐得舒舒服服,令人有渡假感覺。以四十多元這個價錢還免加一,性這頓下午茶絕對是超值抵食👍🏻👍🏻!

2022-04-16 910 views
行開apm 有種想食泰國野既感覺🤣網上見到有間翟道翟 Tuk Tuk」好似唔錯咁就去試下,一去到好有泰國feel,門口放左個四面佛,好似去左轉泰國咁😍😍入面環境都幾舒服同乾淨,而且選擇都幾多下,價錢仲要係平民價,果然冇黎錯😆😆冬蔭功湯個湯幾惹味,酸酸辣辣咁,原來湯底用左蝦,唔怪知得咁鮮,冬蔭功迷必叫👍🏻👍🏻生蝦勁新鮮,配埋佢既酸辣汁,簡直一流😎😎咖喱雞雞肉有d乾,但個咖喱汁係幾正,但濃d會比較好

冬蔭功湯

生蝦
勁新鮮,配埋佢既酸辣汁,簡直一流😎😎

咖喱雞
雞肉有d乾,但個咖喱汁係幾正,但濃d會比較好

2022-03-08
Lunch
2022-03-25 733 views
在疫情中餐廳已經唔多人,四分之一人坐滿 ,其實可以安排坐得比較寬鬆一啲。之前一次餐廳唔多人,都要坐埋同人一齊,同佢講換枱,佢話唔可以,上一次即刻走了。今次坐低咗餐廳亦都唔多人,五份一人坐滿,坐低咗又安排一些人坐喺你隔離,對面幾張枱完全冇人,今前最麻煩就是隔離個客猛咁咳,都唔知繼續食好定唔食好。同負責人講,佢完全好似聽唔到,又唔理你,又冇反應,下次唔會再來。仲有啲質素越嚟越差,海南雞飯啲雞一粒粒,並唔係一件件,同最初爭好遠!

2022-02-09 710 views
之前外賣自取得,湯河會分碗,點知今次自取回家吃,冇分到碗。打電話問,話特價餐,冇得分碗。其實知不知分碗重要性?咪收外賣盒錢lor!攪到碗粉食都食唔到,最後要掉咗碗粉。
TakeAway