2024-04-01 819 views
上一次朝早去Jomo想食少少嘢,不過冇乜輕食,所以食咗份全日早餐,好飽。而星期六日嘅lunch time都比較多人,所以今次揀咗一個比較肚餓嘅朝早嚟。兩個人分別叫咗手撕豬肉漢堡、牛油果雞肉墨西哥卷Burrito、Mocha 同pink smoothies 。手撕豬肉漢堡好大份,連沙律都係。手撕豬肉好入味,配蕃茄同酸瓜幾好食,可惜個包唔係好熱。油醋沙律食唔晒,因為太過單一,食多幾啖就有啲悶。如果佢有多少少純沙律菜以外嘅配搭,例如果仁、乾果之類,就有機會食得曬。上一次嚟飲flat white, 覺得冇乜咖啡味,今次轉飲mocha (nutty flavour),都係冇乜咖啡味,似係一杯淡味朱古力奶。Pink smoothies 價錢稍貴,但真材實料,不會太甜,也不會有冰碎。有次外賣咗件兩件蛋糕,反而十分精彩,可能呢度嘅甜品比較出色。呢度色調舒服,我見都多family會嚟,不過枱就比較差,枱腳是交叉 support,我見每位食客都唔知將雙腳放喺邊好,一係就要踩上枱腳,或者跨過枱腳(但都會去咗隔籬位),如果唔係就要雙腳貼實,呢幾個姿勢都唔係太舒服。唔知係咪因為咁,見到有人楝起隻腳坐🤣。

漢堡
Burritos
Mocha
Pink  smoothies
漢堡
Burritos
Pink  smoothies
相信大家對「ᴊᴏᴍᴏ」一定不會陌生吧💜 祖母由將軍澳搬遷至太古城,明亮開揚的裝潢設計營造出舒適愜意的氛圍感💓 這次預定了祖母家的開心果戚風蛋糕,一如既往的美味🫶🏻✂︎❥$𝟰𝟮𝟬 開心果戚風蛋糕/6寸🎂◂ ◂ 使用開心果醬、法國忌廉、開心果碎、菜油、雞蛋、麵粉、白砂糖等製作而成,而且不添加任何化學精油👍🏻◂ ◂ 蓬鬆柔軟的蛋糕夾雜著新鮮烘焙的開心果粒,口感豐富💚◂ ◂ 蛋糕表面是一層輕盈又細緻的CREAM,清新不膩口☁️
這次預定了祖母家的開心果戚風蛋糕,一如既往的美味🫶🏻
✂︎
❥$𝟰𝟮𝟬 開心果戚風蛋糕/6寸🎂
◂ ◂ 蓬鬆柔軟的蛋糕夾雜著新鮮烘焙的開心果粒,口感豐富💚
TakeAway
2024-03-25 416 views
JOMO Kitchen & Health Hub係太古城開咗分店。餐廳有兩層,上層可以做運動,下層為客人提供主食、甜品和咖啡。JOMO戚風蛋糕有多款口味,伯爵茶、黑芝麻、開心果、熱情果、草莓、柚子和紅莓口味。🌸開心果戚風蛋糕 (6寸)✨蛋糕口感鬆軟,食落仲有少少濕潤的感覺,每一啖都食到粒粒開心果碎,與外面白色夾有淺綠色的忌廉食,味道微甜仲會有迷鉄香的味道,很特別。✨外面的忌廉較挺身,而切開後見到中間亦填滿勁多忌廉,而忌廉就好綿和軟滑,味道較淡唔甜,感覺健康。預訂蛋糕要去JOMO網址落單,可以選擇去門市自取蛋糕或者送貨,好方便。

🌸開心果戚風蛋糕 (6寸)

TakeAway
#MC帶你去太古.𝗝𝗢𝗠𝗢主打素食及純素甜品,以招牌戚風蛋糕打響名堂,最近更進駐太古開設分店。.🔸🔹JOMO Kitchen & Health Hub🔹🔸➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖餐廳採用日系簡約設計,以暖色為主調,柔和燈光的色調配以白色餐桌,營造出舒適溫暖的氛圍。.🔸🔹戚風蛋糕🔹🔸➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖蛋糕採用全天然食材,口感鬆軟綿密成為人氣名物!外在輕盈口感來自蛋白的打發,而內在的輕盈來自本身超級低糖的比例。.🔸🔹滋味食評🔹🔸➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖鐘情堅果風味的我,挑選了開心果口味。香濃開心果粒滿佈於蛋糕內,配以入口蓬鬆柔軟的口感,層次豐富!忌廉香濃又軟滑,甜度也非常適中,感覺非常輕盈,完全不感膩。.🔸🔹七款獨特口味🔹🔸➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🍰 柚子戚風蛋糕融入天然自家制柚子醬,帶有淡淡果香,口感輕盈並伴以手作香橙果乾作點綴。.🍰 熱情果戚風蛋糕熱情果有「水果藥王」之稱,營養十分豐富,蛋糕使用新鮮熱情果,不添加任何化學精油,熱情果黑籽佈於蛋糕內,充滿口感。.🍰 草莓戚風蛋糕以鬆軟綿密的戚風蛋糕為基底,內餡夾滿 𝗝𝗢𝗠𝗢 自家製低糖草莓醬佐法國忌廉
#MC帶你去太古

🔸🔹JOMO Kitchen & Health Hub🔹🔸

🔸🔹戚風蛋糕🔹🔸
🔸🔹滋味食評🔹🔸
🔸🔹七款獨特口味🔹🔸
🍰 柚子戚風蛋糕
🍰 熱情果戚風蛋糕
🍰 草莓戚風蛋糕
以鬆軟綿密的戚風蛋糕為基底,內餡夾滿 𝗝𝗢𝗠𝗢 自家製低糖草莓醬佐法國忌廉,充滿著驚喜的草莓果醬。
🍰 紅莓戚風蛋糕
蛋糕體內保留了粒粒紅桑子果粒,製作蛋糕後中和了本身紅莓的高度酸性,變得微酸卻帶有香甜。除了營養價值高並開胃非常,甜而不膩。
🍰 伯爵茶戚風蛋糕
以帶有淡淡佛手柑香氣的Twining 茶葉製作而成的伯爵茶戚風蛋糕,口感鬆軟濕潤。
🍰 黑芝麻戚風蛋糕
香濃的日本黑芝麻醬製成的黑芝麻戚風蛋糕,不甜也不膩,口感輕盈。.
🍰 開心果戚風蛋糕
使用新鮮烘焙開心果粒,不添加任何化學精油,開心果粒滿佈於蛋糕內,充滿口感。
🔸🔹原個蛋糕🔹🔸
✨ 6寸–可供4–6人享用
✨ 8寸–可供8–10人享用
✅ 包含一支蠟燭
✅ 包含紙質生日牌(可自行選字)
✅ 包含𝗝𝗢𝗠𝗢 朱古力牌
🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰
2024-03-18 604 views
Office 鄰近新開日式 cafe。裝修簡潔日系。試食當日恰巧剛換了餐單,用QR code 點單系統沒有想點的菜。跟店員A說要點餐單上的菜時他說餐單剛換,該菜式沒有供應。正要點另一款菜時,用QR 點餐湯,QR沒有顯示湯,便直接跟店員B要。順道問店員B開初想點的菜是否沒有供應,她說有呀🙄 Anyway,午餐點了冬䕃公海鮮意粉跟餐湯及餐飲人蔘甘草烏龍茶,另加了伯爵茶雪芳蛋糕。食物相當高質量。意粉調味均𧗽恰好,Al dente, 餐湯是現製的新鮮粟米湯,鮮甜有粟米香。餐茶很香,蛋糕鬆軟。餐廳若能理順系統及員工培訓會係回頭率很高的餐廳。

Cream  corn  soup
Tom  Yum  Kung  Seafood  Pasta
Earl  Grey  Chiffon  Cake
2096 views
Cream  corn  soup
Earl  Grey  Chiffon  Cake
2024-02-14 723 views
新年快樂,新一年大家都要身體健康❤️❤️❤️今日去試新嘢,後來先知道原來灣仔、將軍澳都有分店。咖啡店裝修好開揚,主要係白色同淺啡色。氣氛好舒服。店鋪位置比想像中大,可以坐到差不多30人。除咗咖啡,仲有正餐同甜品。今次因為時間關係,只係買咗杯外賣咖啡,下次會試埋佢啲蛋糕 🍰Flat white ($45)咖啡有唔同嘅咖啡豆可以揀,我就揀咗nutty。加$5可以轉燕麥奶。咖啡好香,奶打得好滑。咖啡溫度都岩岩好 👍🏻咖啡店樓上有gym,買完咖啡上去行咗個圈。Gym唔算好大,但係要用嘅機都有齊,算夠用,而且地方好乾淨。不過場內無cardio機,主要係做weight training。Join PT plan 仲可以配合埋餐廳健康飲食餐單。經過可以去參觀下 🙂
新年快樂,新一年大家都要身體健康❤️❤️❤️

今日去試新嘢,後來先知道原來灣仔、將軍澳都有分店。
咖啡店裝修好開揚,主要係白色同淺啡色。
氣氛好舒服。
店鋪位置比想像中大,可以坐到差不多30人。
除咗咖啡,仲有正餐同甜品

Flat white ($45)

咖啡有唔同嘅咖啡豆可以揀,我就揀咗nutty。
加$5可以轉燕麥奶。
咖啡好香,奶打得好滑。
咖啡溫度都岩岩好 👍🏻

咖啡店樓上有gym,買完咖啡上去行咗個圈。
Join PT plan 仲可以配合埋餐廳健康飲食餐單。
經過可以去參觀下 🙂
$45 (Tea)
2024-02-11 587 views
見倒Jomo cafe 新開冇幾耐,所以一班人午餐去試下~無午餐set,飲品🥤要額外 +$20 ⭐️JOMO Vegetarian Breakfast 味道幾好,特別係烤蕃薯,脆得黎又唔乾身!牛油果新鮮,炒蛋就冇特別~⭐️Pulled Pork Chili Tomato Burger手撕豬肉好好食,小小辣,個包都算鬆軟,整體 味道ok⭐️Egg Benedict with Hollandaise Sauce味道普通,冇咩特別,唔會encore

見倒Jomo cafe 新開冇幾耐,所以一班人午餐去試下~

無午餐set,飲品🥤要額外 +$20

⭐️JOMO Vegetarian Breakfast

手撕豬肉好好食,小小辣,個包都算鬆軟,整體 味道ok

味道普通,冇咩特別,唔會encore
$150 (Lunch)
终于有一家离我家近又好吃的轻食下午茶咖啡店了🥹🥹刚开业第二天跟姐妹们闻着味就过来了🤣咱中午过来的,居然座无虚席!刚开业就如此🔥餐厅风格简洁明亮,食物素质都很赞,我觉得是港岛版NOC!!🍴黑松露忌廉酱意粉🍝意粉上铺了一层滑蛋,看起来食欲满满!超级浓郁的黑松露香味,每一根意粉上都裹满了酱汁,真的很好吃😋两份轻食是朋友点的,还挺丰富的,看着就非常健康!🍰伯爵茶戚风蛋糕强烈推荐!不喜欢吃太甜的甜品一定要试试这个!真的会爱上😍戚风蛋糕绵软香甜,伯爵茶味浓郁,还有一款黑芝麻味的,下次来试试🤤☕️咖啡水准都在线,拉花很漂亮~
终于有一家离我家近又好吃的轻食下午茶咖啡店了🥹🥹

餐厅风格简洁明亮,食物素质都很赞,我觉得是港岛版NOC!!
🍴黑松露忌廉酱意粉🍝

两份轻食是朋友点的,还挺丰富的,看着就非常健康!

🍰伯爵茶戚风蛋糕

强烈推荐!不喜欢吃太甜的甜品一定要试试这个!真的会爱上😍

☕️咖啡水准都在线,拉花很漂亮~
2024-01-28 2902 views
古代我哋有孟母三遷現代我哋啡界祖母都唔弱👵🏻為咗令健康飲食嘅種子開支散葉🌱祖母由西營盤搬去將軍澳再返嚟太古城(都未計舊年年中分埋身去灣仔呢)新店一樣行純白簡約風同將軍澳店一樣今次新店都有Health Hub 🏋️‍♀️大家萬一樓下食多咗可以上去Join 佢哋努力操兩操操完又可以再有Quota喺樓下繼續食過睇嚇祖母諗得幾周到!😌餐單繼續主打plant base 有Brunch Menu 如Sour Dough 同沙律🥗亦有意粉、Burger 等主食🍔新店近門口更有一個透明烘焙室大家可以睇住戚風蛋糕等甜品新鮮出爐呢🥰🔖 All Day Breakfast 煙燻三文魚口感有啲似吞拿魚魚蓉咁好滑、調味亦到位🐟紫薯如果再俾啲時間焗應該會更好🍠🔖 Strawberry Cake 🍰忌廉用上有機豆乳打成蛋糕更用上有機蔗糖代替砂糖難得口感比一般Vegan 甜品好得多士多啤梨香到直情隔住個口罩都聞到呢🍓🔖 Dirty 🔖 Latte
古代我哋有孟母三遷
現代我哋啡界祖母都唔弱👵🏻
為咗令健康飲食嘅種子開支散葉🌱
祖母由西營盤搬去將軍澳再返嚟太古城
(都未計舊年年中分埋身去灣仔呢)

新店一樣行純白簡約風
同將軍澳店一樣今次新店都有Health Hub 🏋️‍♀️
大家萬一樓下食多咗
可以上去Join 佢哋努力操兩操
操完又可以再有Quota喺樓下繼續食過
睇嚇祖母諗得幾周到!😌

餐單繼續主打plant base
有Brunch Menu 如Sour Dough 同沙律🥗
亦有意粉、Burger 等主食🍔
新店近門口更有一個透明烘焙室
大家可以睇住戚風蛋糕等甜品新鮮出爐呢🥰