2024-11-17 0 views
以前將軍澳風靡一時嘅Cafe喺太古都開咗啦,位置係太古城商場附近,特別嘅地方係佢樓上自己一間gym! 最重健康嘅人可以去做運動然後喺呢度成日餐light meal~Veggie all day breakfast 🩷除咗平時嘅all day breakfast配料之外仲有yogurt !配咗granola好好食😋牛油果就生咗少少雞胸肉wrap雞胸肉唔柴,而且蔬菜量都唔少,係健康嘅選擇👍🏻Latte拉花好靚~咖啡味幾香nutty

Veggie all day breakfast 🩷
配咗granola好好食😋牛油果就生咗少少

雞胸肉wrap
雞胸肉唔柴,而且蔬菜量都唔少,係健康嘅選擇👍🏻

Latte
拉花好靚~咖啡味幾香nutty
2024-11-14 0 views
Healthy Delights Await at JOMO Kitchen & Health Hub in Tai Koo! @jomohealthnhub JOMO Kitchen & Health Hub📍Shop No.M504-M505, 1/F On Shing Terrace, 1-9 Tai Yue Avenue, 28 Taikoo Shing Road, Taikoo Shing Hong Kong📍 23 Queen's Road East, Wan Chai𝑻𝒐𝒅𝒂𝒚’𝒔 𝑷𝒊𝒄𝒌𝒔:🥣Homemade Granola with Raspberry Yogurt Bowl🐖 Iberico Bettota Barbecued Pork Rice🍓Pink Smoothie Delighted by a healthy feast at JOMO Kitchen & Health Hub in Tai Koo! 🌿✨ We savored the homemade granola with raspberry yogurt bowl, which was a re

𝑻𝒐𝒅𝒂𝒚’𝒔 𝑷𝒊𝒄𝒌𝒔:
🍓Pink Smoothie

Delighted by a healthy feast at JOMO Kitchen & Health Hub in Tai Koo! 🌿✨ We savored the homemade granola with raspberry yogurt bowl, which was a refreshing start, followed by the mouthwatering Iberico Bettota barbecued pork rice that hit all the right notes. 🍚🔥 And to top it off, we sipped on a delicious pink smoothie made with strawberry, banana, date, almond, and soy milk. 🍓🥤 Perfectly balanced and oh-so-satisfying!

Food: ♥︎♥︎♥︎♥︎♡
Service: ♥︎♥︎♥︎♡♡
Ambience: ♥︎♥︎♥︎♥︎♡

🔖Save for your next cafe hopping!

#cwenne_hongkong
#cwenne_taikoo
#cwenne_wanchai

|| #hkig #foodie #hkfoodie #hkfoodblogger #香港美食 #香港好去處 #太古 #太古城 #太古美食 #smoothie #叉燒 #叉燒飯 #奶昔 #allday #alldaybreakfast #yogurt #yogurtbowl #灣仔 #灣仔美食 #灣仔cafe

|| #hkcafe #hkcoffee #香港咖啡店 #cafe #brunch #TaiKoo
2024-10-02 950 views
吃了午餐,意粉+咖啡+蛋糕,埋單$190,食物味道ok,不過不失,不太驚艷。食物選擇不多,最好吃是蛋糕。但我覺得,最失望是店的裝修,椅子,桌子,餐具,近看之下,有點廉價感。老闆欲收這價錢,但卻給客人這種質素的環境和軟件,定價有點太進取了。桌子與鄰座之間,距離很接近,完全聽到兩旁的鄰座聊天的內容,很不舒服,完全不能放鬆。餐廳的環境,配不上這個收費。所以,一次就夠了。附近有其他價錢差不多,但環境更好,食物也很好的餐廳cafe選擇。
吃了午餐,意粉+咖啡+蛋糕,埋單$190,
食物味道ok,不過不失,不太驚艷。
食物選擇不多,最好吃是蛋糕。

但我覺得,最失望是店的裝修,
椅子,桌子,餐具,
近看之下,有點廉價感。
老闆欲收這價錢,
但卻給客人這種質素的環境和軟件,
定價有點太進取了。

桌子與鄰座之間,距離很接近,
完全聽到兩旁的鄰座聊天的內容,
很不舒服,完全不能放鬆。
餐廳的環境,配不上這個收費。

所以,一次就夠了。
附近有其他價錢差不多,
但環境更好,食物也很好的餐廳cafe選擇。
2024-09-24 1091 views
由於落雨嘅關係,我同朋友揀咗間唔使淋雨嘅餐廳 好彩我哋12點到冇咁多人,唔使排隊去到一點已經排晒隊 呢間餐廳望落去好簡單好乾淨 白色再加落地玻璃 呢個係all day Breakfast 佢個大啡菇真係好Juicy 番薯又好香烤味 炒蛋又好滑 個包你唔好以為好乾,其實烘得啱啱好雖然係等得耐咗少少,但都值得嘅呢一個呢就係慢煮雞胸配南瓜蓉沙律雞胸好嫩滑,因為係慢煮嘅同埋佢有兩種唔同嘅雞嘅煮法可以揀 沙律,仲有提子乾同菜好夾仲有啲醋 夾埋南瓜蓉一齊食好fresh呢度鋪返張收據證明有消費呢一間真係健康午餐之選 第一次幫襯真係有驚喜
去到一點已經排晒隊

呢間餐廳望落去好簡單好乾淨 白色再加落地玻璃

雖然係等得耐咗少少,但都值得嘅

呢一個呢就係慢煮雞胸配南瓜蓉沙律

呢度鋪返張收據證明有消費
呢一間真係健康午餐之選 第一次幫襯真係有驚喜
2024-09-24
$135.5 (Lunch)
2024-09-21 742 views
平時lunch去都幾多人,建議要早少少去拎定位!JOMO 全日早餐素食之選!比起平時嘅all day,呢到比較特別嘅係會有乳酪碗同埋蕃薯,greek yogurt配上脆脆好開胃,而蕃薯則烤得好甜香又綿滑。而其他配料例如牛油果都好新鮮,唔會苦,好岩配埋麵包一齊食。如果唔想食素食,佢都有另一個all day選擇,會將烤三文魚替代乳酪碗! 伯爵茶戚風聽講係呢到其中一款人氣蛋糕,其實好多款都想試🤣淡淡茶香唔會太濃郁,而戚風蛋糕好有空氣感好鬆軟,甜度岩岩好。
平時lunch去都幾多人,建議要早少少去拎定位!

JOMO 全日早餐
而其他配料例如牛油果都好新鮮,唔會苦,好岩配埋麵包一齊食。

JOMO  全日早餐

2024-09-19
JOMO  全日早餐
伯爵茶戚風
最近喺太古城附近行過,睇到JOMO個招牌好吸引。正好想食幾口外賣甜品,就決定買佢哋嘅芝士蛋糕。呢塊芝士蛋糕質地真係超級綿密溶化,一入口就化咗。奶酪嘅濃郁味道剛剛好,唔會俾人感覺太膩,反而仲有啲清新奶香。表面烘好之後,又帶有一啲香脆,但內裡仍然軟軟地。我建議配埋一杯紅茶飲,清新嘅茶味能夠中和蛋糕濃郁嘅奶香,令口感變得很平衡。唔論係喺午茶時間定係放鬆嘅小食,JOMO呢塊芝士蛋糕都係好選擇。我好推薦畀鍾意cheese味嘅朋友。

2024-05-24 1785 views
同事帶我去威,食一間健康又好味嘅lunch。呢間餐廳位於太古城,近工作嘅太古坊附近。聽講尼度好快無位,所以我哋急步去。一坐落冇幾耐,就立即order嘢食,回頭一睇,嘩!餐廳門外已經排長龍😱好彩👍慢煮雞胸南瓜用沙律 $128慢煮雞胸入口好嫩滑,件數又多。雞胸肉下面配上新鮮沙律菜、紅石榴、南瓜、提子乾、杏仁,口感非常豐富西班牙黑毛豬叉燒飯 $148黑毛豬叉燒,加上煎好半熟蛋鋪喺面,配上秘製醬汁,wonderful!叉燒入口即溶,半熟蛋加秘製仔醬汁配埋白飯入口,燒味舖嘅叉燒飯冇得比喇。

慢煮雞胸南瓜用沙律 $128

西班牙黑毛豬叉燒飯 $148

2024-05-19 1776 views
JOMO由將軍澳搬左黎太古城後終於有時間前來幫襯啦慢煮雞胸南瓜蓉沙律慢煮雞胸又嫩又多件,雞胸用上masala既香料,再配以沙律菜、南瓜、紅石榴、提子乾、車厘茄、杏仁片等等既配料,既豐富又健康煙燻手撕豬肩肉漢堡漢堡包皮烘至微脆但入面仲好軟熟,手撕豬肩肉甜甜酸酸係BBQ 醬既味道呀,好夠味,仲有焦糖化洋蔥、酸瓜、番茄、沙律菜 & 青蘋果條,又夾又好食小山園抹茶鮮奶轉了燕麥奶,因為本身抹茶已加了糖,所以叫了減抹茶粉,成杯會無咁甜之外但又唔會話抹茶味變得好淡冰美底咖啡揀了fruity blended 豆,飲落唔算果香味好出,但又不至於有深焙既燶味(手沖咖啡卑我見到@little_whale_coffee既豆☺️)黑芝麻戚風戚風蛋糕好軟熟,芝麻味好香,個忌廉亦都打都好輕好滑,保持一貫的水準食物亦能保持水準,但太古城店相比將軍澳店樓底低,所以d聲音走唔到都會幾嘈,不過整體來黎我都好滿意
JOMO由將軍澳搬左黎太古城後終於有時間前來幫襯啦

小山園抹茶鮮奶

冰美底咖啡

2024-05-11 1857 views
聽聞由灣仔搬過來,餐廳設計清新,應該會受文青垂青(包括我🤣) Lunch 時間會比較多人,揀咗下午茶 tea set 去幫襯,試咗 Basque Burnt Cheesecake,奶味較重,雖然我鍾意濃厚芝士嘅口味🧀 但又想要零負擔的甜品選擇。。。女人咪就係咁矛盾囉🤷A new and popular cafe in Taikoo Shing, I tried their Basque Burnt Cheesecake. Its texture is creamy but it tasted less cheesy as I expected.

2024-05-05 1406 views
JOMO正餐同甜品一樣咁正!最近多咗lunch menu,食main之後仲可以優惠價加蛋糕﹐抵啊!—— JOMO Vegetarian Breakfast $118我最愛😍超有誠意嘅全日早餐!唔理係咪全素,好食就叫🤣有大啡菇、牛油果、小蕃茄、焗甜蕃薯、酸種麵包同乳酪碗,每款都好好食,欣賞佢真係有放心機,唔係搵唔同材料煮熟放上去就算。焗蕃薯特别用咗孜然調味冇咁單調;乳酪係我最鐘意,每次都留到最後食,加咗好多nuts同生果,好滑又有多重口感,次次食完都好飽好滿足❤️—— Pulled Pork Chili Tomato Pasta $138依個係令家母為之瘋狂嘅意粉😂食完一次一個星期內又再食😂辣椒蕃茄汁酸酸may may ,開胃到食完一啖又一啖,最啱天氣熱食🔥意粉都係係自家製,由麵團製作、發烤到擀麵,都係廚師每日手做,新鮮有蛋香,質感啱啱好👍🏻—— Bacon Egg Benedict $108底層大大塊酸種麵包,本身有班尼迪蛋同沙律菜,建議加多十蚊有埋煙肉,有鹹香味一齊食會仲好味!荷蘭漿濃稠度煮得恰好,豐潤柔滑;蛋白部分完美包裹蛋黃,如果想食light啲揀依個唔錯✅🌟推薦指數:10/10‼️

—— Bacon Egg Benedict $108
Bacon Egg Benedict

🌟推薦指數:10/10‼️
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
太裕路安盛臺地下501A號舖
Bacon Egg Benedict
不論多簡單的生日,蛋糕也是必需的(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)! 🍰 𝐉𝐎𝐌𝐎 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 & 𝐂𝐚𝐤𝐞𝐬,原來在太古開了新分店啦😍~又鬆又軟的的戚風蛋糕,有好多口味。伯爵茶、黑芝麻、開心果、熱情果、草莓、柚子和紅莓😏,每款都好吸引呀(≧▽≦)~我選了比較少見的開心果☺️,開心果味好濃呀💕,蛋糕軟綿綿,果然不錯!! 堂食和外賣都可以哦~🎂 𝐉𝐎𝐌𝐎 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 & 𝐂𝐚𝐤𝐞𝐬🗝️ #太古城 安盛台寶安閣地下𝐆𝟓𝟎𝟏𝐀號
不論多簡單的生日,蛋糕也是必需的(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!

堂食和外賣都可以哦~

🎂 𝐉𝐎𝐌𝐎 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 & 𝐂𝐚𝐤𝐞𝐬

🗝️ #太古城 安盛台寶安閣地下𝐆𝟓𝟎𝟏𝐀號
2024-04-08 798 views
因為家人生日緣故,唔想食太Heavy的蛋糕,所以想買個戚風蛋糕。在網搜尋了一輪,找到Jomo的士多啤梨戚風蛋糕,在圖片上覺得個戚風底做得幾好,所以就訂咗一個。我是上網訂蛋糕的,訂時有要求做個生日牌,順便寫咗生日祝福語。當日攞蛋糕都一切順利,攞蛋糕時都有問店員有否做到生日牌,店員答有,自己沒有睇清楚便攞蛋糕走了。跟着在餐廳開蛋糕品嚐,蛋糕有包到蠟燭,但沒有生日牌及蛋糕刀。味道覺不錯,戚風蛋糕鬆軟,自製的士多啤梨醬也很開胃,唯一係外層覺得忌廉可以在小一點,但家人都滿意。好奇點解沒有生日牌(懷疑自己有冇錯漏,定溝通有問題),所以便向店員在社交平台諮詢,可惜沒有任何回覆,有點失望。
TakeAway
太古高質素戚風蛋糕JOMO在太古開新分店了,一直都聽聞他們的戚風蛋糕很美味,這次終於買了一個作家人的生日蛋糕。JOMO原個6寸開心果口味戚風蛋糕 $420蛋糕表面的CREAM輕盈又細緻,讓人一口接一口!濃郁而又香甜,口感輕盈且絲滑。整體甜度恰到好處,不會過於甜膩。蛋糕內夾的開心果醬和碎果讓整個口感更加豐富有層次,吃起來有嚼勁又不會太過沉重除了開心果口味外,還有伯爵茶、黑芝麻、熱情果、草莓、柚子、紅莓口味,每一款都值得一試
太古高質素戚風蛋糕

JOMO原個6寸開心果口味戚風蛋糕 $420

Happy Holidays! 放假同朋友 Gathering,當然唔少得甜品環節! 今次就試試 JOMO 出名的戚風蛋糕。他們有多款口味,包括伯爵茶、黑芝麻、開心果、熱情果、草莓、柚子和紅莓口味。我之前嘗過伯爵茶同黑芝麻口味,今次就試試開心果口味啦。這款蛋糕使用開心果醬、法國忌廉、開心果碎、菜油、雞蛋、麵粉、白砂糖等製作而成,絕不添加任何化學精油。口感蓬鬆柔軟,夾雜著新鮮烘焙的開心果粒,再加上表面的一層輕盈又細緻的奶油,讓蛋糕層次分明。味道偏淡,不過不會過於甜膩,每個人一件都能享受到清新的口感。PISTACHIO CHIFFON6寸- 可供4-6人享用

PISTACHIO CHIFFON
6寸- 可供4-6人享用
2024-03-28
Type of Meal
Other
Dining Offer
Tasting Event
開心果戚風蛋糕
自從JOMO進駐太古,無論想食正餐、甜品、飲咖啡都諗起佢💕新店一貫簡約純色設計,提供一系列嘅輕食,少糖少油少鹽,健康又好味真係好難抗拒🤣—— Oreo Basque Cheesecake $55好濃郁嘅芝士味!中間特別軟心處理,口感超幼滑,入口即溶!甜度啱啱好,Oreo同芝士係絕配,仲會咬到啲餅碎,食哂成件都唔覺膩—— Black Sesame Chiffon Cake $55戚風蛋糕採用全天然食材,麵粉同雞蛋產地都黎自日本,仲選用低糖配方,質感好輕盈鬆軟,空氣感滿滿,咬落濕潤,芝麻味夠哂濃!—— Dirty $40咖啡同牛奶相互融合好和諧,容易入口,一啖飲到濃烈咖啡味,又會同時有微凍嘅牛奶衝擊住,好豐富嘅味道又攞到個平衡—— Piccolo Latte $32入口柔滑,奶泡比例完美,品嚐到濃郁咖啡味之餘,仲會滲出啲奶香味🌟推薦指數:10/10‼️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍 JOMO Kitchen & Health Hub (太古)太裕路安盛臺地下501A號舖

—— Oreo Basque Cheesecake $55
Oreo Basque Cheesecake