2020-06-08 1254 views
🍓🍋𝚂𝚝𝚛𝚊𝚠𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢 𝙻𝚎𝚖𝚘𝚗𝚊𝚍𝚎 𝙲𝚊𝚔𝚎蛋糕set有三款蛋糕揀 第一眼就比呢個士多啤梨檸檬蛋糕吸引咗😍個蛋糕一入口檸檬味好清新 配埋每一層蛋糕中間嘅士多啤梨cream亦都唔會太甜 食多啲都唔會覺得膩😋可惜成個蛋糕檸檬味較重 士多啤梨味就真係冇乜😢下次有機會再去應該會揀smores/banoffee😌🍸𝚈𝚞𝚣𝚞 𝙶𝚎𝚗𝚖𝚊𝚒𝚌𝚑𝚊 𝙲𝚘𝚘𝚕𝚎𝚛☕️𝙲𝚎𝚛𝚎𝚊𝚕 𝚃𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎叫咗呢兩杯嘢飲 普普通通 冇咩驚喜 柚子嗰杯非常清新 而杯latte咖啡味偏淡 拖肥嘅甜味較重 如果唔鍾意咖啡既苦味 呢杯一定啱晒你👍🏻🍂但值得一讚嘅係環境真係好靚好舒服 亦有種復古嘅味道鋪頭雖然唔係好多位但位置隱蔽的確係遠離煩囂嘅感覺🌴非常適合同朋友嚟食件cake飲杯咖啡傾吓計享受下咁寧靜嘅cafe☺️而且cafe入邊仲有唔同嘅家品賣 杯杯碟碟 花樽都有全部都超靚啊😍⌇*៸៸ ❍ ❀ •🎗️💛𝙹𝚘𝚞𝚎𝚛🍰灣仔秀華坊1號地下
🍓🍋𝚂𝚝𝚛𝚊𝚠𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢 𝙻𝚎𝚖𝚘𝚗𝚊𝚍𝚎 𝙲𝚊𝚔𝚎

Yuzu  Genmaicha  Cooler

⌇*៸៸ ❍ ❀ •
🎗️💛𝙹𝚘𝚞𝚎𝚛
🍰灣仔秀華坊1號地下
$150 (Tea)
2020-05-22 1350 views
之前見到 @jouerhk 嘅時候一早已經諗好一定要同女仔friends嚟食cake,打卡!呢度嘅位置少偏僻,我哋都用咗少少時間先搵到。不過嚟到之後發現呢度嘅裝修同環境真係好舒服,都幾適合同朋友嚟tea一tea傾吓計~呢度有室外同室內,朋友們怕熱所以我哋坐咗室內,嘆住冷氣傾偈🤪不過個人覺得如果想影靚相嘅話坐出邊會好啲~.the first time i saw @jouerhk i already knew i had to take a ton of photos of their cake🤣 the location of this place is a bit far but its definitely worth checking out 😋 the decor is nice and its super comfortable! great for a few friends to chill and chat 💭 they have a unique selection of cake flavours as well 😊 definitely coming back t
the first time i saw @jouerhk i already knew i had to take a ton of photos of their cake🤣 the location of this place is a bit far but its definitely worth checking out 😋 the decor is nice and its super comfortable! great for a few friends to chill and chat 💭 they have a unique selection of cake flavours as well 😊 definitely coming back to try their other cakes!
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.5/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 8/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 6.5/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7/10
🌟呢度嘅蛋糕真係睇得又食得,不過飲品就普通啦~
《𝐁𝐚𝐛𝐲 𝐂𝐚𝐤𝐞 𝐒𝐞𝐭》$250
cake set包左一個mini size嘅cake同埋兩杯飲品,我哋三個女仔食就覺得啱啱好~
蛋糕有三款口味;Banoffee、Strawberry Lemonade同埋我哋揀咗嘅S’mores。
飲品嘅選擇都幾特別,見到有ginger soda同cereal toffee latte等等。

《𝐒’𝐦𝐨𝐫𝐞𝐬》🌟7.8/10🌟
可以話係為咗呢個蛋糕而來,果然冇令我失望!
呢個蛋糕嘅味道主要係香濃嘅朱古力味,棉花糖嘅部份主要係中間夾雜嘅嗰一層,同埋面頭燒焦左嘅棉花糖。
濕潤嘅朱古力蛋糕再配鹹鹹地嘅朱古力buttercream,味道幾夾,好味!
我自己個人就好鐘意食朱古力嘅,所以我就覺得味道啱啱好,唔會太過膩。但朋友就覺得食到尾有少少甜同埋滯。
𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐏𝐢𝐞 𝐓𝐞𝐚
𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐏𝐢𝐞 𝐓𝐞𝐚

《𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐏𝐢𝐞 𝐓𝐞𝐚》+$10 🌟4.5/10🌟
相比起蛋糕之下,呢度嘅嘢飲就有少少失色啦~飲落比較似偏甜嘅蘋果汁,茶味唔夠重。而且我哋覺得最大嘅問題係個杯有一浸鐵味,飲落有少少怪味。
𝐉𝐨𝐮𝐞𝐫 @jouerhk
📍#BELLYwongs_wanchai
#BELLYwongs_sweets #BELLYwongs_cakes #BELLYwongs_chocolates
  • Smores
上網睇相好似幾復古幾靚,決定試下。 Cafe 係巷仔角落頭,好清靜。入到去都幾乎full house, 企左好耐都冇人理就自己坐底,叫野食賣單都自助?我估,因為冇人理我地😂😂😂叫左個意粉,份量可以,但賣相一般,睇得出係merely boiled, 之後倒堆醬係面... 食落就只有辣味之後叫左兩杯咖啡,每杯送一個迷你macaroon, 杯latte machiato 係冇machiato 味...個macaroon 揀左rose 都冇咩味😅仲叫左個milk tea tart, 但食落亦非milk tea 味🤔 就得甜味,當普通甜品tart 食都ok 既。

$100 (Lunch)
2020-05-13 751 views
呢日約下午茶約到5點幾先出到黎🙈🙈 本身想食嗰間cafe關6點所以食唔到😅😅 好彩即刻search到呢間靚靚隱蔽cafe係19:30關... ​佢室內唔係太多位, 好彩呢日好天, 我就坐咗喺室外. 周圍都係住宅, 環境幽靜. 👍🏻好唔客氣咁 唔覺唔覺 我真係坐到 19:30... 但一路都冇人趕我走, 又冇chur我埋單🙈 $98 一件cake slice + 一杯野飲. 呢2份蛋糕分別係士多啤梨味 & 香蕉味 雖然比想像中細件, 但係又比想像中好食😋咖啡拉花都好靚
呢日約下午茶約到5點幾先出到黎🙈🙈
本身想食嗰間cafe關6點所以食唔到😅😅

$98 一件cake slice + 一杯野飲.
呢2份蛋糕分別係士多啤梨味 & 香蕉味
雖然比想像中細件, 但係又比想像中好食😋
咖啡拉花都好靚

2020-05-05
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$98 (Tea)
2020-05-07 817 views
今年五一假期不再一樣約咗朋友見下面,搵佐呢間咖啡店,地點雖然有啲難搵,但值得去打卡,復古既裝修,每個角都系打卡位。三點鐘左右去到,已經有幾樣想試既蛋糕同野飲都賣曬。 One baby cake with 2 free drinks蛋糕揀佐yuenyeung 味,個蛋糕意外好食。本身以為會好甜,點知有驚喜唔甜之餘唔膩。真心推薦。Mike tea Crème Brûlée 撻表面上有少許幼砂糖,偏少少甜但可接受。Salted Lime Ginger Soda薑梳打第一次飲,幾有新鮮感,薑味好特出。Ice apple pie tea呢杯普普通通 。

Mike tea Crème Brûlée
撻表面上有少許幼砂糖,偏少少甜但可接受。

Salted Lime Ginger Soda
薑梳打第一次飲,幾有新鮮感,薑味好特出。

Ice apple pie tea
呢杯普普通通 。
2020-05-02
$130 (Tea)
☕️隱世打卡文青復古Cafe💛 #黃店———————————記得 Like & Follow @igfoodtaste 💛#五一黃金週 🎗Day 3 Post又到每日一黃店post 時間啦今次黎到灣仔比較偏僻嘅黃店Cafe佢地嘅鹹食比較少不過就有非常出名嘅蛋糕 🍰 同Scones 蛋糕仲可以有cake set ~.今次就試咗 🧁Baby Cake Set ($250)相中就係🍰 S’mores (🍫Choco Flavour) 同🥤Dragon Fruit Cucumber Cooler 蛋糕好靚 口感係偏厚實 朱古力🍫味好重Cream都好香 如果每層嘅Cream可以再多D口感就會更加濕潤 更加好啦🤘🏻 而杯嘢飲就好出色超級Fresh D生果好鮮甜呀 好天然嘅味道 係黎個咁熱嘅天氣飲黎杯嘢飲真係好解暑 超正🌝🌞.佢地環境真係好靚 勁Chill好有世外桃源嘅感覺🌴不過當然如果座室外就會比較多蚊啦一齊去嘅Friend不停話快D影完真係佢俾蚊咬到就陣亡🤣🤣但真係好好打卡.聽日繼續 #黃色經濟圈 💛💪🏻———————————Jouer @jouerhk 灣仔秀華坊 1 號地下#igfoodtas
☕️隱世打卡文青復古Cafe💛 #黃店
———————————
#五一黃金週 🎗Day 3 Post
又到每日一黃店post 時間啦
今次黎到灣仔比較偏僻嘅黃店Cafe
佢地嘅鹹食比較少
今次就試咗 🧁Baby Cake Set ($250)
相中就係

#topcitybiteshk
#bestfoodhongkong
#你今日黃咗未

2020-05-01 645 views
Jouer #灣仔 #黃店 💛💛💛❗️環境食物都超靚嘅隱蔽Cafe❗️五一黃金週第一間到訪嘅就係呢間位於灣仔星街超靚黃店💛Cafe位置比較隱蔽,所以就算今日放假都唔多人👍🏻享受晒成個休閒舒適嘅環境,慢慢嘆番件cake同埋打下卡一流😍無論係室內定室外裝修都超級靚㗎!主要賣點係呢個成四吋高嘅蛋糕🤩另外仲有馬卡龍、scone、多款特色飲品,甚至意粉餐。佢哋仲有一個corner係專擺放售賣嘅餐具,全部都好有西方復古特色,好靚!Baby cake set🍰 (signature cakes + 2 drinks) $250 大部份人都係為咗呢個蛋糕而黎,一共有三隻口味選擇:包括strawberry lemonade 檸檬士多啤梨🍓banoffee香蕉拖肥🍌s’mores 石板街🍫。今次我哋選擇咗石板街,一層朱古力蛋糕夾住一層朱古力醬再夾住一層微鹹雲呢嗱忌廉,總共有成七層❗️❗️❗️面頭仲有icing同埋燒過嘅棉花糖。就咁聽好肥膩好重口味,但我哋兩個女仔share輕鬆食得晒,而且唔滯!朱古力味香濃,蛋糕係美式紮實嗰種,同時夠濕潤,係一個幾好食嘅蛋糕👍🏻雖然價錢有啲貴,不過真係靚!味道: 4/5Salted
Jouer #灣仔 #黃店 💛💛💛
❗️環境食物都超靚嘅隱蔽Cafe❗️

味道: 4/5

Salted lime ginger soda🍋+$10
個餐本身包兩杯野飲,特色飲品就額外加$10。佢哋有多達八款特色飲品,定期更換。嘢飲相對蛋糕冇咁出色🙈呢杯好似鹹鹹地嘅薑水,味道有少少唔夾,飲唔到青檸味,而且冇乜汽,唔太覺係梳打🤔。
味道: 3/5

Iced cucumber latte🥒+$10
見到青瓜latte覺得好新奇,抱着試伏嘅心態,點知因為完全冇青瓜味,所以又一啲都唔伏😂相反就冇乜特別。。。只係一杯較為甜嘅latte。
味道: 3/5

整體性價比: 3.6/5

整體而言呢間Cafe打卡真心一流😍而且仲未有好多人發掘到,所以真係坐得好舒服!食物質素就正正常常。

Iced  cucumber  latte
Iced  cucumber  latte
Salted  lime  ginger  soda
2020-04-23 904 views
想試咗好耐啦⋯⋯見人打卡個蛋糕好吸引😍抗疫中先可以咁偷閒☕️遠離大街👣開住GPS搵路,位置遠離煩囂🌴冇訂座服務,裡面位置滿座,好彩冇落雨可以坐出面🪑🪑點咗Tea Set招牌蛋糕打卡,另跟2杯飲品,其實所有味都好吸引,焦糖、拖肥,特別係新口味鴛鴦 (咖啡+奶茶) 為咗打卡影相靚 🤳 揀咗🍓🍰⋯⋯一入口好有檸檬🍋清香好清新,甜度好輕,cream層好似有啲🍓莓肉,整個蛋糕好有層次感,好難得好睇又好食😋我揀咗Ginger Latte薑味好出,冇加糖好啱配甜品更加好啱我;閏蜜揀咗Toffee Latte,甜度剛剛好,還加咗脆脆增加口感雨後過嚟坐outdoor好舒服,環境好啱hea☕️☕️一定會再嚟⋯試哂所有味🍰🍰🍰好難得好睇又好食
想試咗好耐啦⋯⋯見人打卡個蛋糕好吸引😍
抗疫中先可以咁偷閒☕️
遠離大街👣開住GPS搵路,位置遠離煩囂🌴
冇訂座服務,裡面位置滿座,好彩冇落雨可以坐出面🪑🪑
點咗Tea Set招牌蛋糕打卡
Sharing
Baby Cake Set🍓

Ginger  Latte
Bake  cake  set

雨後過嚟坐outdoor好舒服,環境好啱hea☕️☕️
一定會再嚟⋯試哂所有味🍰🍰🍰
好難得好睇又好食

Sharing
Baby Cake Set🍓
Ginger  Latte
Bake  cake  set
2020-04-04 886 views
Baby cake set (Strawberry lemonade) + 2 drinks - HK$250Asparagus & leek quiche - HK$38好隱蔽嘅cafe,喺金鐘同灣仔地鐵站中間,仲要行一條大斜路先到,絕對係遠離鬧市🌴。cafe佈置都好文青,好舒服,因為某些檯凳都係自由配搭,可易做凳可以做檯,所以有些檯都比較細小,我地叫食物多啲都無位擺,係咁跌野,如果唔係坐梳化,就唔係坐得咁舒服。我地叫嘅每一樣食物都好好味。蛋糕味道唔會太甜,味道好清,食多個都唔係問題。個quiche就偏甜但都好味😋最好味其實係Mapo Linguine,因為keep住將啲食物搬黎搬去,無影到相。啲肉碎好味到停唔到口。但個的息柯華田macaroon就麻麻。可惜,可惜。另外,個日係cafe嘅5週年,所以每位客人都會送一杯香檳

Strawberry  baby  cake

另外,個日係cafe嘅5週年,所以每位客人都會送一杯香檳
$150 (Tea)
Strawberry  baby  cake
  • Mapo  linguine
2020-03-11 1069 views
最近我成日都係灣仔出沒搵食😝 今次嚟到喺秀華坊入面嘅Jouer 喺灣仔好難得搵到個咁寧靜嘅地方飲杯咖啡食件cake 就係因為小店位置隱蔽 先可以享受到寧靜嘅一刻 店內無論裝修或傢俬有充滿復古feel 望一望後面放喺度嗰套茶具 發覺原來除咗用嚟裝飾之外仲可以買㗎⠀⠀一場嚟到點都要試好多人都話正嘅p嘅Baby Cake 啦 - 三款蛋糕裡面揀咗 “Banoffee” 味 跟套餐連兩杯飲品要HKD250 店員話俾我哋知 “Banoffee” 嘅意思係香蕉+拖肥 蛋糕賣相確實係幾精緻 蛋糕之間夾著一層忌廉和薄薄嘅拖肥 蛋糕上的香蕉乾同蛋糕一齊食味道出奇地夾兩杯飲品 - Salted Lime Ginger Soda 同埋 Iced Cucumber Latte 杯青瓜latte係冇青瓜味㗎~我覺得同普通latte差唔多😝
⠀⠀

Jouer📍灣仔 Wan Chai.⭐️ 呢間係灣仔秀華坊嘅咖啡店 位置偏僻 環境寧靜舒服 週圍有好多花草樹木 係一間值得打卡嘅cafe🌸 室內嘅佈置亦別具特色 sofa, 茶几, 餐具, 裝飾都係走復古風 最啱同班fd嚟chill吓😏. 🍰 Ginger Layered Baby Cake (vegan): 蛋糕稍甜 共四層蛋糕四層cream 層次分明😉 海綿蛋糕部份夠濕潤 深色嘅部份已薑同紅棗製成 薑味濃郁入面亦夾雜住一塊塊紅棗皮 味道有驚喜😍☕️ Iced Americano
Jouer
📍灣仔 Wan Chai

☕️ Iced Americano
黃店list睇到呢間cake set幾靚,$200一個cake加兩杯野飲,啱晒兩個女仔慶祝生日影相。位置有少少偏,但都易搵冇兜太耐。不過去到可能咁啱嗰日唔好彩,佢好多野都冇,上網睇好多人推介banoffee cake,但可惜冇,所以最後揀左S’mores。但因為佢話裝飾用既棉花糖都冇,就咁幾層cake layer拎左出黎,我地都呆左呆,見我地咁既反應佢就入左去拎兩粒macaroons放左上頂做裝飾,望落雖然比原來冇咁好睇,但可接受。加錢叫左杯pineapple cooler,杯野等左30分鐘都唔見有,問一問先知漏左單,好快佢都整左出黎,味道唔太啱自己飲,叫返熱茶穩陣啲。而蛋糕望落好細,我地冇食正餐以為會唔飽,但其實食到咁上下都幾飽肚,至於味道就一般,蛋糕硬左少少同埋有啲乾,不過朱古力味係幾濃既,未去過可以去打卡或者貪佢靜靜地傾偈都得,但試完一次就未必會再去

s’mores  cake  set
🍓Baby Cake Set with two drinks $200▫️🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ·Strawberry Lemonade Layered Cake﹟主要有3款蛋糕選擇, 而我就簡左少女心較重既蛋糕🎂見佢menu個cake面頭應該係有macaron同埋中間d層次應該係夾有士多啤梨...但大家睇相就知, 出到黎係無左ga😳•••﹟講返個主角, 成個蛋糕都係偏重lemonade味, 唔係太食到應該有既士多啤梨味🤔但值得讚既係層海綿蛋糕夠濕潤鬆軟, 層cream都夠滑👍🥤ᴅʀɪɴᴋ·Bunny’s Favourite +$20﹟兔仔🐰既至愛當然係紅蘿蔔🥕所以簡單黎講, 呢杯就係carrot milkshake💁🏻‍♀️成杯既味道都係偏淡, 重奶味😣野飲上面仲有個蛋糕仔, 又係同原圖有出入的😐果3條白色既朱古力物體suppose係一pat形成淋落黎鯨係蛋糕上面效果果野...🤔🥤ᴅʀɪɴᴋ·Tom Yum Pineapple Cooler +$20﹟依杯既味道睇個名就知係騎呢野🤪先有菠蘿味, 隨後就係夾雜左d辣辣地既冬陰公味😂杯野飲整體唔會太甜, 開頭幾啖飲落覺得幾特別, 但再飲多幾啖就fe
▫️

•••

🥤ᴅʀɪɴᴋ·Bunny’s Favourite +$20
Bunny’s Favourite

﹟依杯既味道睇個名就知係騎呢野🤪先有菠蘿味, 隨後就係夾雜左d辣辣地既冬陰公味😂杯野飲整體唔會太甜, 開頭幾啖飲落覺得幾特別, 但再飲多幾啖就feel到會飲唔哂😂咁特別既味真係見人見智😂
Tom Yum Pineapple Cooler
•••
﹟唔知係咪發雞盲, menu見唔到話依2杯特飲要另外再加錢, 係賣單果下問返先知要每杯加20蚊😐
2019-11-05 1008 views
充滿復古風味的小咖啡店位置比較偏 位於金鐘同灣仔交界佢有baby cake set with 2 drinks $200朋友生日 2個女仔尼就啱啱好👭室外既佈置擺設好靚 復古木枱 打卡一流📸Baby cake set有3款蛋糕揀🍰其中banoffee layer cake香蕉蛋糕 層次十足四層蛋糕有三層忌廉 濕潤得來又唔會太甜 香蕉味濃 忌廉香滑 overall 很滿意!唯一不足係室內冷氣吾太夠 有少少蚊子 秋天冬天去比較好☺️
充滿復古風味的小咖啡店

Celebration
Birthday
  • Banoffee  later  cake
2019-07-30 3572 views
想試很久的一間cafe,今天終於拉了朋友與我到訪。Cafe位置有點偏,卻有難得的清靜,自成一格。咖啡店的佈置裝飾充滿復古文藝氣息,姿態亦不禁優雅起來。食物款式不多,鹹甜點都有,是次到訪目的在於試店家的Layered cake,故點了Baby cake set with 2 drinks $200。Banoffee 共有四層蛋糕,三層忌廉,相當充足的層次!蛋糕口感偏濕潤,香蕉味濃郁,忌廉香滑,而蛋糕和忌廉之間有層薄薄的花生,豐富味道,整體來說味道很不錯,推介!Latte Macchiato 天鵝的拉花,賣相精緻,咖啡中規中矩。Fruits of the forest 多種水果的茶,酸酸甜甜,頗為開胃解膩。
想試很久的一間cafe,今天終於拉了朋友與我到訪。