2020-08-20 506 views
西營盤呢度隱藏住好多小店,今次嚟到呢間越式小店,都幾多人㗎喎😆🍜特濃牛湯牛肉牛丸河粉 $62上枱時熱辣辣,牛肉仲係粉粉地色,鐘意食生少少嘅記得夾起佢放係面頭👍🏻我揀咗金邊粉,粉麵份量超多!個量同個碗成正比飲一啖湯~啊!好滿足☺️因為個湯底滿滿越式風味,唔會太咸唔會太淡👍🏻牛丸太正了🤪咬一半嘅時候唔小心爆汁💦好在無整到人,食第2粒就記得放入口先咬,d汁係口腔度滿出嚟🤤🥘蕃茄濃湯海鮮檬粉蕃茄味橙紅色幾吸引,湯底蕃茄味道幾新鮮🍅海鮮方面有蝦、魷魚同小小扇貝,仲有幾塊蕃茄做配菜幼幼嘅檬粉掛汁,份量都係超多的,肚餓嚟食就啱哂!😳🥗青木瓜雜菜沙律 $15面頭淋左d酸辣醬,夾埋一齊食超開胃,青木瓜份量OK🍗香茅雞翼 $20雞翼幾大份咖,肉質鮮嫩,外皮脆脆地唔會太炸同太油,幾好幾好!🥤越式凍檸茶 $10凍檸茶茶味香濃D,有少少回甘,無乜人工甜味☕️滴漏咖啡 $15咖啡杯底部喺煉奶,煉奶可以中和越南咖啡豆本身的苦澀味同酸味,咖啡香味濃郁醇厚,少少苦澀帶回甘味,同café入面飲嘅咖啡與別不同。🙆🏼‍♀️小知識:滴漏咖啡⭐️通常先在咖啡杯內放上煉奶,再蓋上裝有咖啡碎粒的金屬容器,然後再熱水倒入容器⭐️水滲過研磨咖啡

🍜特濃牛湯牛肉牛丸河粉 $62
我揀咗金邊粉,粉麵份量超多!個量同個碗成正比

🥘蕃茄濃湯海鮮檬粉
蕃茄味橙紅色幾吸引,湯底蕃茄味道幾新鮮🍅
海鮮方面有蝦、魷魚同小小扇貝,仲有幾塊蕃茄做配菜
幼幼嘅檬粉掛汁,份量都係超多的,肚餓嚟食就啱哂!😳

🥗青木瓜雜菜沙律 $15
面頭淋左d酸辣醬,夾埋一齊食超開胃,青木瓜份量OK

🍗香茅雞翼 $20

🥤越式凍檸茶 $10
凍檸茶茶味香濃D,有少少回甘,無乜人工甜味

☕️滴漏咖啡 $15

🙆🏼‍♀️小知識:滴漏咖啡
⭐️水滲過研磨咖啡,吸收其焦油和香氣,透過重力作用,流至金屬過濾器的底部。
沖泡過的咖啡渣被留在金屬過濾器,滴落的水珠形成濃郁咖啡掉進咖啡杯。
⭐️滴漏式的慢煮咖啡法,烘焙時間較長,令咖啡味道變得更為濃厚,與此同時亦令咖啡的苦味更加突出。
Type of Meal
Tea
2020-08-19 37 views
之前見到屋企樓下呢一間餐廳越南餐廳新開張 已經試過質素唔錯 今次就試吓佢嘅午餐見到餐牌,午餐價錢都係50幾蚊 已經包含餐飲 價錢相當OK叫了一個特濃牛湯牛肉河粉和蕃茄濃湯海鮮檬粉 另外再加小食烤肉串 雞翼 同特飲菠蘿冰蕃茄湯底有鹹香味 真材實料 再加上魷魚 大蝦等等 味蕾大開 牛湯牛肉河粉~湯底清甜 牛丸彈牙再配上牛肉九層塔一起吃 非常開胃 雞翼炸得啱啱好 烤肉串爽口 好吃再配上兩杯菠蘿冰 感覺得出係真材實料 唔係罐頭菠蘿~仲有一些橙皮加添 飲落去好新鮮,不太甜 兩個午餐加起來也只是百多元~10分超值~
之前見到屋企樓下呢一間餐廳越南餐廳新開張 已經試過質素唔錯

另外再加小食烤肉串 雞翼 同特飲菠蘿冰

蕃茄湯底有鹹香味 真材實料 再加上魷魚 大蝦等等 味蕾大開

雞翼炸得啱啱好 烤肉串爽口 好吃

再配上兩杯菠蘿冰

感覺得出係真材實料 唔係罐頭菠蘿~

仲有一些橙皮加添 飲落去好新鮮,不太甜
兩個午餐加起來也只是百多元~10分超值~

2020-08-18 36 views
燒豬腩肉配絲網春卷撈檬🍜 $58豬腩肉燒得好香脆,切得夠薄,面頭配有小小酸味既蘿蔔絲同紅蘿蔔絲🥕。而絲網春卷炸得夠酥脆,口感好特別,餡料有木耳絲同紅蘿蔔絲咖哩雞柳飯🍛$58飯既份量好多,咖哩味帶有小小甜,基本上唔辣,咖哩味濃郁烤肉串🍢 +$15口感好紮實,亦都好特別,食落好香,推介尼個👍🏻👍🏻香茅雞翼🍗 +$20雞翼入面好juicy,啱啱炸起熱辣辣😋越式凍檸茶🍹 +$10茶底☕️同平時飲開個d唔同,而味道偏甜,再配青檸,味道啱啱好青檸薄荷梳打🌿🍸 +$10感覺好fresh,成杯飲品係偏酸既,配合埋薄荷,成個感覺好清爽🤩
燒豬腩肉配絲網春卷撈檬🍜 $58

咖哩雞柳飯🍛$58
飯既份量好多,咖哩味帶有小小甜,基本上唔辣,咖哩味濃郁
咖哩雞柳飯

烤肉串🍢 +$15
口感好紮實,亦都好特別,食落好香,推介尼個👍🏻👍🏻

香茅雞翼🍗 +$20
雞翼入面好juicy,啱啱炸起熱辣辣😋

越式凍檸茶🍹 +$10

青檸薄荷梳打🌿🍸 +$10
咖哩雞柳飯
  • 青檸薄荷梳打
2020-08-17 45 views
上次朋友話我知西營盤有間隱世越南餐廳,今日放假就要去。環境舒適又光猛☀️,職員又Nice午市套餐🐖燒豬腩肉配絲網春卷撈檬🍜 $58兩邊都燒到好香脆既豬腩肉,配上香脆可口既絲網春卷,春卷內既餡料足料,好味道。當然唔少得撈檬,食返個酸酸辣辣撈檬就最適合不過。仲有酸酸的蘿蔔配菜。特式小食🥡,我就揀咗+$20 香茅雞翼🐣 2PCS 2隻炸到金黃色,外層皮香脆,內裡肉質嫩滑既香茅雞翼,真係食到Lam Lam脷食午餐當然要配番杯特飲 🍹+$10 青檸薄荷梳打🍋清新既薄荷香味,加入酸酸既青檸,配梳打,好襯既配搭。Just Eat📍西環英華臺1-6號華輝閣地下

午市套餐🐖
燒豬腩肉配絲網春卷撈檬🍜 $58

特式小食🥡,我就揀咗
+$20 香茅雞翼🐣 2PCS

食午餐當然要配番杯特飲 🍹
+$10 青檸薄荷梳打🍋
清新既薄荷香味,加入酸酸既青檸,配梳打,好襯既配搭。

Just Eat📍
西環英華臺1-6號華輝閣地下
燒豬腩肉配絲網春卷撈
香茅雞翼🐣 2PCS
青檸薄荷梳打
2020-08-17
5 Minutes (Dine In)
$88 (Lunch)
燒豬腩肉配絲網春卷撈
香茅雞翼🐣 2PCS
青檸薄荷梳打
2020-08-17 286 views
🍜蕃茄濃湯海鮮金邊粉💲64🔸追加小食:+烤肉串x2💲15🔸轉特飲:+ 青檸薄荷梳打 💲10超濃郁蕃茄湯底🍅,仲有少少肉碎,湯底飲落真係幾有越南風味😆,裡面有2隻蝦同魷魚圈,金邊粉既份量好多,又好索湯底,不過仍然keep到彈牙口感👍🏼。烤肉串係豬肉串,好香好惹味🤩。青檸薄荷梳打落左勁多薄荷葉😳,超fresh,不過甜度高左少少。.🍝燒豬腩肉配絲網春捲撈檬💲58🔸追加小食:+香茅雞翼 2pcs💲20🔸轉特飲:+菠蘿冰💲15絲網春捲入面有啲豬肉碎同香菇碎,食落好脆好香口😋,不過燒豬腩個皮林左啲,咬落有啲韌😐,撈檬份量足夠,非常之爽口彈牙😋。香茅雞翼個表皮少少脆又唔油👍🏼。————————————————價錢:💲172 / 2ppl味道:😋😋😋😋😋環境:✨✨✨✨服務:💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️賣相:📸📸📸📸📸等待:0 mins (3pm)回頭率:80%📌 餐廳4pm落場
🍜蕃茄濃湯海鮮金邊粉💲64
🔸追加小食:+烤肉串x2💲15
🔸轉特飲:+ 青檸薄荷梳打 💲10

烤肉串係豬肉串,好香好惹味🤩。
🍝燒豬腩肉配絲網春捲撈檬💲58
🔸追加小食:+香茅雞翼 2pcs💲20
🔸轉特飲:+菠蘿冰💲15

香茅雞翼個表皮少少脆又唔油👍🏼。
————————————————
價錢:💲172 / 2ppl
味道:😋😋😋😋😋
環境:✨✨✨✨
服務:💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️
賣相:📸📸📸📸📸
等待:0 mins (3pm)
回頭率:80%
📌 餐廳4pm落場
2020-08-16
$85 (Lunch)
2020-08-16 26 views
黎到西環,意外地比我搵到一間隱世特別既越南菜,我當然唔會輸蝕入去食下野啦!我地算早到,所以人唔多..不過坐唔夠15分鐘已經爆曬..我諗一定好幾食先爆特濃牛湯牛肉牛丸河粉 ($62)睇到個名都知勁野,見到碗河之後更加愛上,大大碗,超足料!食到我停唔到口蕃茄濃湯海鮮檬粉 ($64)用新鮮蕃茄煮既檬粉,聽落已經覺得好健康!飲落去超香甜!而且有差不多一整個蕃茄肉係度..如果係蕃茄控一定會好鐘意絲網春卷 (追加小食$15)一口春卷,唔覺熱氣.好香趣.正香茅雞翼 (追加小食$20)都係必食之選.好好味..青檸薄荷梳打 (跟餐加$10)成杯Mojito 咁靚...熱辣辣飲岩曬...熱檸茶 (跟餐無需另收費)

特濃牛湯牛肉牛丸河粉 ($62)

蕃茄濃湯海鮮檬粉 ($64)

絲網春卷 (追加小食$15)
一口春卷,唔覺熱氣.好香趣.正

香茅雞翼 (追加小食$20)
都係必食之選.好好味..

青檸薄荷梳打 (跟餐加$10)
成杯Mojito 咁靚...熱辣辣飲岩曬...

熱檸茶 (跟餐無需另收費)

2020-08-16 77 views
🌞星期日天氣晴朗,同囡囡出去食個lunch,揀咗西營盤港鐵站附近嘅just eat,係食越南菜嘅餐廳。餐廳生意好好,不少係家庭客,門前亦有好多人等外賣。叫咗兩個午市套餐,價錢幾抵食。🍅🍅蕃茄濃湯海鮮檬粉 $64蕃茄湯底好濃郁,仲食得出有蝦膏嘅香味。 裏面有兩隻蝦,魷魚圈,帶子,海鮮幾新鮮, 檬粉索曬海鮮味好好食。🐷🐷香茅豬扒飯 $60香茅豬扒好入味,唔會乾好多肉汁,分量足,好飽肚。➕追加小食加$15 烤肉串非常美味,啖啖肉夠juicy。青木瓜沙律個sauce 甜甜酸酸幾清新。另外加錢轉咗兩杯特飲菠蘿冰同青檸梳打, 青檸梳打清新解渴,菠蘿冰香甜,裏面有好多甜甜的菠蘿乾😋

餐廳生意好好,不少係家庭客,門前亦有好多人等外賣。

叫咗兩個午市套餐,價錢幾抵食。

🍅🍅蕃茄濃湯海鮮檬粉 $64

🐷🐷香茅豬扒飯 $60

香茅豬扒好入味,唔會乾好多肉汁,分量足,好飽肚。

➕追加小食加$15

香茅豬扒飯
2020-08-16
香茅豬扒飯
  • 香茅燒豬扒
2020-08-12 75 views
今天去西營盤探朋友,他帶我去他喜愛的Just Eat 吃越南菜。我們叫了兩個午市套餐分享。朋友選了特濃牛湯牛肉河粉,我選了蕃茄濃湯海鲜檬粉。特濃牛湯牛肉河粉湯底濃郁鲜甜,河粉很滑,牛肉新鲜有肉味。味道和品質比很多我試過的店優勝。蕃茄濃湯海鮮檬粉也出色。番茄濃湯酸酸甜甜很惹味。檬粉幼滑易消化。大蝦,鱿魚,小帶子和蕃茄都很好味。小食有香芧雞亦和網春卷。香芧雞亦又香又肥美。春卷鬆化不油膩,用生菜包住吃更好。特飲也很出色。青檸薄荷梳打又清新又提神解渴。菠蘿冰也不俗,酸甜好飲,裏面的菠蘿肉少少甜,好味。感謝朋友的推介,令我享受了一頓滿意的越南餐。希望限聚令快放寬,可以再约朋友來晚餐,試試其他招牌菜。

菠蘿冰及青檸薄荷梳打
香芧雞亦
網春卷
菠蘿冰及青檸薄荷梳打
香芧雞亦
網春卷
好掛住Just Eat個特濃牛湯河呀所以星期六捉埋朋友仔一齊去食估唔到晏晝仲有套餐, 可以以一個便少少嘅價錢加配小食同飲品<香茅豬扒湯河粉>雖然話好想食Just Eat嘅牛河, 但見到香茅豬扒湯河粉又心郁郁, 最後都係嗌左份香茅豬扒香茅味好重, 聞落有淡淡嘅檸檬香豬扒係即炸嘅, 熱辣辣脆卜卜覺得唔夠味仲可以沾上側邊嘅蔥油<特濃牛湯牛肉牛丸河粉>嚟到Just Eat又點可以唔食佢嘅特濃牛湯牛肉牛丸河粉呢? 牛湯好濃味, 入口甜甜地, 裏面仲有彈牙嘅牛丸同鮮牛肉添真係食極都唔厭呀<烤肉串>另外見加配小食都幾抵我哋就每人嗌左份烤肉串其實係豬肉串, 外面小小炸過, 味道甜甜地, 幾特别<香茅雞翼>香茅雞翼都唔錯同, 味道同香茅豬扒差不多只不過係轉左雞翼<菠蘿冰>飲品方面大食妹嗌咗至愛嘅菠蘿冰喺咁熱嘅天氣飲番杯甜甜嘅菠蘿冰真係好舒爽<越式凍檸茶>朋友仔就嗌咗杯越式凍檸茶同港式凍檸茶比起入口冇咁苦澀
好掛住Just Eat個特濃牛湯河呀
所以星期六捉埋朋友仔一齊去食
估唔到晏晝仲有套餐, 可以以一個便少少嘅價錢加配小食同飲品
<香茅豬扒湯河粉>

香茅豬扒香茅味好重, 聞落有淡淡嘅檸檬香
豬扒係即炸嘅, 熱辣辣脆卜卜
覺得唔夠味仲可以沾上側邊嘅蔥油

<特濃牛湯牛肉牛丸河粉>
牛湯好濃味, 入口甜甜地, 裏面仲有彈牙嘅牛丸同鮮牛肉添
真係食極都唔厭呀

<烤肉串>
另外見加配小食都幾抵
我哋就每人嗌左份
烤肉串其實係豬肉串, 外面小小炸過, 味道甜甜地, 幾特别

<香茅雞翼>
香茅雞翼都唔錯同, 味道同香茅豬扒差不多
只不過係轉左雞翼

• 特濃牛湯牛肉牛丸河粉
  • 香茅豬扒湯河粉
  • 烤肉串
2020-08-10 28 views
早幾日喺西環搵咗呢間 Just Eat 越南菜食午餐🇻🇳.特濃牛湯牛肉牛丸河粉🍜首先飲一啖牛湯🥣用牛骨、牛肉熬製而成🦴🐄飲落非常濃郁鮮甜👍🏻滴幾滴青檸汁同落少量辣椒🌶️就更加惹味😆牛肉片浸落熱湯至 5-6 成熟🔥十分嫩滑🥓牛丸亦好特別🤪配埋洋蔥絲、九層塔同葱花🧅好味道.蕃茄濃湯海鮮金邊粉🍅湯底除咗香濃嘅蕃茄味,仲有啲蝦膏嘅鮮甜味😉海鮮有魷魚🦑大蝦🦐小帶子😙幾豐富.香茅雞翼 (2件)🐓雞翼外皮炸到好脆,一咬落去啲肉汁彈到落枱面😱食落好香香茅味同牛油香🌱🧈.烤肉串 (2串)🐖豬肉肉質相對扎實,調味唔錯🤤旁邊仲有酸蘿蔔絲🥕.菠蘿冰🍹其實係切碎咗嘅菠蘿肉加柚子蜜🍍飲落唔會好甜☺️.青檸梳打🥤青檸汁獨特嘅酸🍋加上清爽梳打水💦消暑解渴
早幾日喺西環搵咗呢間 Just Eat 越南菜食午餐🇻🇳
菠蘿冰🍹其實係切碎咗嘅菠蘿肉加柚子蜜🍍飲落唔會好甜☺️
青檸梳打🥤青檸汁獨特嘅酸🍋加上清爽梳打水💦消暑解渴
2020-08-09 57 views
位於西環英華台地下有一家Just Eat越南餐廳,在正街自動電梯直上電梯旁,非常就腳。餐廳裝潢簡潔企理,牆上幾幅油畫襯托出幾分越南的風土人情。午餐時段有幾多款套餐可選擇,我哋選了特濃牛湯牛肉河粉和燒豬腩肉配絲網春卷撈檬二个套餐。越南餐中我最鍾意的是生牛肉河粉,濃味的牛肉湯底新鲜嫩滑的牛肉,給到我驚喜和滿足感。在炎熱的夏天吃撈檬是一个好選擇,加上酸酸甜甜的汁好醒胃。絲網春卷酥脆香口,食到停唔到口。越南凍咖啡香濃順滑但略甜小小。青檸薄荷梳打清涼解渴夠健康。我喜歡這家餐廳,以後還會光顧。
青木瓜雜菜沙律
絲網春卷
凍咖啡奶
青擰薄荷梳打
2020-08-09 51 views
周末随便走走,隨着正街自動扶梯上,無意中逛到了英華臺,被JuetEat吸引住了。餐廳門前開陽,裝修乾淨企理,給我舒適寫意的感覺。剛好是Lunch 時間,有8款套餐可選擇,我們選特濃牛湯牛肉牛丸河粉和蕃茄濃湯海鮮檬粉。特濃牛湯牛肉牛丸河粉:湯底濃郁,牛肉鮮嫩,牛丸彈牙,河粉滑爽。蕃茄濃湯海鮮檬粉:湯底酸甜醒胃,有蝦、魷魚、蕃茄等好足料。絲綱春卷酥脆香口,好味👍。烤肉串中規中矩。滴漏咖啡香滑有層次感,甜着少少。越式凍檸茶清爽解渴。二人買單200有找,非常抵食,性價比超高。
絲綱春卷
串肉烤
滴漏咖啡
越式凍檸茶
絲綱春卷
滴漏咖啡
越式凍檸茶
2020-08-05 244 views
近日疫情的確令我少咗出去食飯,由本來每個禮拜食三四日,變到依家一個禮拜都冇一日。一直對西營盤的印象,都是很多文青打卡地方,但經朋友介紹下,發現呢間越南餐廳值得同大家分享👍🏼——————————🔹特濃牛湯牛肉牛丸河粉 $62食越南菜都喜歡食牛肉湯河,所以今次都唔例外☺️一上菜,賣相不算太出眾,而牛肉和河粉的份量有好多🤩飲一啖湯,就覺得冇嚟錯地方,因為這裏的湯底是我喜歡的口味,牛肉味很夠又不至於死鹹,所以食完都唔會有負擔😚牛肉和牛丸不是平價貨色,肉味香而多汁,還有份量多到唔洗慳住食👍🏼👍🏼encore🔸蕃茄濃湯海鮮檬粉 $64朋友則喜歡食海鮮,所以叫了這個蕃茄濃湯海鮮檬粉。賣相會較吸引,因為橙紅的湯底未食就知好濃郁😋裏面有不少魷魚和蝦,真材實料!朋友表示,海鮮整體算新鮮,咬落去有肉質;檬粉也充分吸收湯底的蕃茄鮮味,最後可以當湯飲👍🏼🔹香茅雞翼 +$20另外我叫了香茅雞翼,雞翼很大隻,食起來外皮脆脆,還有點牛油香😍雞肉超有肉汁,很好食😋🔸烤肉串 +$15起初以為是一嚿嚿肉的串燒,但似乎是店家自已把剁碎豬肉串起,好用心😍味道果然唔同啲,肉質唔係爛爛,調味剛好,食兩串真的有點唔夠喉🤣🔹凍咖啡奶 +

——————————
🔹特濃牛湯牛肉牛丸河粉 $62

🔸蕃茄濃湯海鮮檬粉 $64

🔹香茅雞翼 +$20
香茅雞翼

🔸烤肉串 +$15

🔹凍咖啡奶 +$15
菠蘿冰, 凍咖啡奶

最後叫多一杯凍咖啡奶,由於唔記得叫少甜,所以個人覺得偏甜,但鍾意飲咖啡和奶味重的朋友,呢杯必叫👍🏼

🔸菠蘿冰 +$15
這杯一上,我們都「嘩」咗出聲,因為好少地方會有咁真材實料的菠蘿冰,底下有很多切碎的菠蘿,唔似其他地方主要落菠蘿醬,飲到最後可以食到🍍👍🏼

Type of Meal
Lunch
香茅雞翼
2020-08-03 32 views
約左朋友西環晚餐,今次就來到西環呢間越南餐廳,試下呢度既泰國越南菜式。呢間餐廳就係just eat, 因為地方比較偏,要上斜坡,所以來呢度食飯的多數係附近街坊。我都係靠西環的街坊帶我來呢度食,亦係咁認識左一間好味的餐廳😋。我們點了泰式生菜包,燒雞撈檬同埋越式雞飯。泰式生菜包的肉粒炒得特別香特別有肉味,生菜也是新鮮夠嫩,包住肉粒真係好好味好juicy,我好喜歡這道菜。燒雞撈檬的燒雞好夠香,而且好多舊雞,分量算豐富,一個人食都夠飽。而越式雞飯更是有點像海南雞一樣,口感又嫩又滑,真係夠曬雞味。除左野食好味,呢度既飲品都係清新潤喉,我們點了兩杯野飲,青檸薄荷梳打同柑吉梳打,兩杯都大大杯夠潤喉,係呢個天氣食完鹹野飲返杯都好chill好岩飲。下次來開西環如果想食泰越菜,隨時可以來just eat 坐下食下野都係唔錯選擇。
我們點了泰式生菜包,燒雞撈檬同埋越式雞飯。
2020-06-19
5 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2020-07-27 46 views
今次推介呢間係西營盤,地鐵站3分鐘,扶手電梯旁邊既東南亞餐廳🤗.午餐菜式:.特濃牛湯牛肉牛丸河粉($62)蕃茄濃湯海鮮檬粉($64)網燒春卷($15)香茅雞翼($20)越式凍檸茶($10)菠蘿冰($20).牛肉河粉個湯特濃,而且材料好多😋,有好多牛丸牛肉, 仲有大量配菜。 蕃茄海鮮檬粉既蕃茄味好香,配檬粉份外入味,仲有兩隻大蝦🍤魷魚等等。春卷同雞翼都炸得好香脆。 一定要試下個菠蘿冰,唔太甜,清涼解渴。
午餐菜式:
特濃牛湯牛肉牛丸河粉($62)
蕃茄濃湯海鮮檬粉($64)
網燒春卷($15)
香茅雞翼($20)
越式凍檸茶($10)
菠蘿冰($20)